Utrikes

En vinnare född med silversked i mun

Med all säkerhet Norges näste statsminister. Här lägger socialdemokraten Jonas Gahr Støre sin röst i stortingsvalet.
Foto: Javad Parsa/NTB/TT
Utrikes
Utrikes En vältalig rikemansson med akademisk framtoning. Socialdemokraten Jonas Gahr Støre blir helt säkert Norges nästa statsminister.
PREMIUM

Den 61-årige Jonas Gahr Støre tar nu sitt största karriärkliv hittills. Från minister och partiledare till statsminister.

Redan i förra stortingsvalet 2017 hade Jonas Gahr Støre segervittring. Men Arbeiderpartiet (AP) fick bara stöd av 27,4 procent. Det ansågs som ett fiasko då – nu skulle resultatet betraktas som närmast succé. För nu ser AP ut att få nöja sig med drygt 26 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Macron bygger nya allianser med båtaffär

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis och Frankrikes president Emmanuel Macron efter att ha signerat kontraktet i Élyséepalatset.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Grekland köper tre fregatter från Frankrike som en del i ett djupare strategiskt samarbete, meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron. Syftet är att bygga ett självständigare Europa.

Affären är ett "djärvt första steg mot europeisk strategisk autonomi", sade Macron när han signerade kontraktet under ceremoniella former i Élyséepalatset.

Grekland betalar omkring tre miljarder euro för fregatterna, med möjlighet att köpa en fjärde, uppger en grekisk regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters.

Australien backade nyligen ur en större, planerad ubåtsaffär med Frankrike, till fransmännens stora besvikelse och en diplomatisk kris som följd.

Affären gick i stöpet sedan Australien kommit överens om att gå med i ett militärt samarbete med USA och Storbritannien, kallat Aukus. I stället för konventionellt drivna franska ubåtar ska USA och Storbritannien förse australierna med atomdrivna ubåtar.

"Sluta vara naiva"

– Européerna måste sluta vara naiva. När vi är under press från andra makter, som tidvis skärper sina ståndpunkter, måste vi reagera och visa att vi har kapaciteten att försvara oss själva, sade Macron.

Han tillägger att det inte handlar om ett alternativ till militär allians med USA.

– Det är inget substitut, utan handlar om att ta ansvar för den europeiska pelaren inom Nato, betonar Macron.

Grekland har tidigare beställt 24 stridsplan från Frankrike.

Skydda EU:s yttre gräns

Även Grekland betonade de försvarspolitiska aspekterna av fregattaffären.

– Det här knyter ihop oss för decennier. Det öppnar dörrar för morgondagens Europa som är starkt och självständigt, kapabelt att försvara sina intressen, sade Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Enligt Macron är Grekland i behov att ett stärkt militärt skydd, som EU:s yttre gräns. Han vill dock inte peka ut ökade spänningar med Turkiet kring östra Medelhavet som anledning.

– Som européer är det vår skyldighet att visa solidaritet med medlemsstater. Det är legitimt att utrusta landet så att det kan säkra sin territoriella integritet, sade Macron.

Utrikes

Greta Thunberg inte hoppfull inför klimatmöte

Irländska klimataktivisten Saoi O’Connor och svenska Greta Thunberg har anlänt till Milano i Italien.
Foto: Claudio Furlan/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tusentals ungdomar och högt uppsatta politiker samlas i Milano i Italien i veckan inför FN:s klimatkonferens i Skottland i november. Men den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg förväntar sig inte mycket av klimatsamtalen, säger hon vid ankomsten till Milano.

– Ärligt talat, inte mycket [...] vi förväntar oss att det blir som andra möten, med mycket prat, säger hon.

Bland de tusentals unga som samlas i Milano är det omkring 400 från 190 länder som under tre dagar ska ta fram förslag emot global uppvärmning.

Förslagen granskas sedan av klimat- och energiministrar som även de samlas i Milano i veckan inför klimatkonferensen i Glasgow den 1–12 november. De bästa förslagen ska vaskas fram för att tas upp på klimatkonferensen.

Utrikes

Mannen som sköt Reagan kan bli helt fri

John Hinckleys mammas hem i Virginia. Arkivbild.
Foto: Steve Helber/AP/TT
Utrikes
Utrikes John Hinckley, 66, mannen som försökte mörda USA:s president Ronald Reagan, kan bli villkorslöst fri nästa sommar.

Hinckley släpptes redan 2016 ut från det psykiatriska sjukhus där han vårdats sedan mordförsöket för 40 år sedan, men har strikta restriktioner. Nu har en federal domare godkänt en överenskommelse mellan justitiedepartementet och Hinckleys advokater, med hänvisning till att 66-åringens mentala tillstånd förbättrats.

Det innebär att Hinckley kan slippa alla restriktioner från och med juni 2022. Han är i nuläget förbjuden att resa längre än åtta mil från sin mors hem i Williamsburg i Virginia, och får inte heller vara i närheten av tidigare eller nuvarande presidenter eller kongressledamöter.

Ronald Reagan-institutet, som grundades av expresidenten och hans fru Nancy, beklagar beslutet och hoppas på att det omprövas.

"I motsats till domarens beslut tror vi att John Hinckley fortfarande är ett hot mot andra och vi motsätter oss starkt att han släpps", lyder ett uttalande.

Det var den 30 mars 1981 som Hinckley sköt den då nytillträdde presidenten Reagan och tre andra utanför ett hotell i Washington. Reagan, hans pressekreterare, en polis samt en agent från Secret Service skadades.

Hinckleys förklaring var att han ville skjuta presidenten för att imponera på sin idol, skådespelaren Jodie Foster. Rätten fann honom icke skyldig på grund av psykisk sjukdom.

Ronald Reagan levde till 2004, medan hustrun Nancy gick bort 2016.

Säkerhetsmän kastar sig över John Hinckley efter skottlossningen i Washington den 30 mars 1981.
Säkerhetsmän kastar sig över John Hinckley efter skottlossningen i Washington den 30 mars 1981.
Foto: Ron Edmonds/AP/TT

Utrikes

Nordkorea försvarar nya robottester

Sydkoreaner ser på tv-bilder av Nordkoreas senaste robottest.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nordkorea har skjutit minst en "oidentifierad projektil" ut mot Japanska havet. Det är landets tredje robottest under september.
– Ingen kan förneka vår rätt att försvara oss och testa vapen, säger landets FN-ambassadör.

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterade tidig natt, svensk tid, om det misstänkta testet. Och strax därpå försvarade grannen i norr det.

Landets FN-ambassadör Kim Song sade i FN:s generalförsamling att "givet den fientliga omgivningen kan ingen förneka vår rätt att försvara oss och testa vapen".

– Vi bygger bara ut vårt nationella försvar för att kunna försvara oss och skydda säkerheten och freden i vårt land, fortsatte han.

Det är inte känt vilken sorts robotar som testades.

Ballistiska robotar förbjudna

Efter att inte ha utfört några robottester sedan mars genomförde Nordkorea tidigare i september två tester av robotar. Enligt sydkoreansk militär gällde det vid ett tillfälle ballistiska robotar – vapen landet har förbjudits av FN:s säkerhetsråd att utföra tester med.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets atomvapen- och robotprogram. Men landet har inte visat några tecken på att ge upp sina tester och har den senaste månaden spänt musklerna.

Förra veckan sade diktatorn Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong att Sydkorea måste sluta agera fientligt mot sin granne i norr för att ett fredsavtal ska komma på tal. På måndagen skrev den statliga nyhetsbyrån KCNA att USA är "den mest avskyvärda människorättsförbrytaren i världen".

Kräver att USA drar sig undan

FN-ambassadören Kim Song krävde i FN även att Sydkorea och USA omedelbart upphör med gemensamma militärövningar och att alla vapen riktade mot Nordkorea permanent tas bort, och sade att landet står redo för dialog om så sker.

– Men det är vår uppfattning att det för tillfället inte finns några utsikter om att USA på allvar överväger att tona ner sin fientliga politik, sade han.

Det uttalandet gäller bland annat en sydkoreansk testskjutning av en ubåtsavfyrad ballistisk robot i september.

"Bryter mot resolutioner"

USA fördömer Nordkoreas senaste robottest och kallar den ett hot mot grannländerna samt det internationella samfundet.

"Detta avfyrande bryter mot flera resolutioner i FN:s säkerhetsråd", lyder ett skriftligt uttalande från Washington och fortsätter: "Vårt engagemang för att försvara Republiken Korea (Sydkorea) och Japan är fortsatt järnhårt".

Även Sydkorea har reagerat. Nationella säkerhetskommittén uttrycker sitt "beklagande över avfyringen i en tid då politisk stabilitet på Koreahalvön är oerhört viktig".

De nya robottesterna kan vara ett sätt för Nordkorea att studera Sydkoreas reaktion och grannens vilja att förbättra relationen, enligt professor Yang Moo-Jin vid ett universitet för Nordkorea-studier i Seoul.

Utrikes

Glastonburys droger hotar ålen

Besökare i Glastonbury lyssnar på Liam Gallagher under festivalen 2019.
Foto: Grant Pollard/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hög volym, droger och nedskräpning kan göra musikfestivaler till vådliga platser.
Även naturen kan hotas av de droger besökarna lämnar efter sig, och forskare uppmanar nu besökarna på den engelska Glastonburyfestivalen att sluta kissa i det fria.
PREMIUM

Whitelake River rinner igenom området där Storbritanniens största musikfestival, Glastonbury, hålls. Nu har forskare undersökt vattnet och mätt droghalterna i det.

Och resultatet var nedslående, mängderna kokain och ecstasy var så höga att det hotar fisk och andra djur i floden, rapporterar brittiska medier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Allt du behöver veta om företagslån 2021

Privatlån.com Det kan finnas flera olika anledningar till att man kan behöva ansöka om ett företagslån. Det kan handla om allt från att du vill ta ditt företag till nästa nivå av tillväxt till att du vill kunna finansiera renoveringar och andra liknande saker. I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på just företagslån och allt du behöver veta om de.

Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån fungerar i mångt och mycket på samma sätt som ett vanligt privatlån. Skillnaden är den att du ansöker om ett lån för ditt företag i stället för att ansöka om ett lån för dig som privatperson. Företagslån finns tillgängliga oavsett vilken typ av företag som du har. Du kan alltså ansöka om ett sådant oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Företagslån med säkerhet

Precis som när det gäller vanliga privatlån brukar man skilja på företagslån med säkerhet och sådana utan säkerhet. Ett företagslån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet som långivaren kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt. När det gäller privatlån brukar detta röra sig om saker som en bostad eller en bil, men när det gäller företagslån kan det i stället handla om att du använder dig av en borgenär eller en företagsinteckning. Oavsett vilket tar långivaren en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett företagslån med säkerhet än vad de gör när de ger dig ett lån utan säkerhet. Skulle du inte klara av att betala tillbaka pengarna kan långivaren nämligen ta det som du lämnat i säkerhet från dig. Detta kanske kan låta som en nackdel, men faktum att långivaren tar en mindre risk innebär i sin tur att de kan erbjuda dig flera andra fördelar. För det första kan du med lån med säkerhet ofta låna större belopp när det gäller företagslån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Faktum att långivaren tar en mindre ekonomisk risk innebär även att de kan erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta vinner du och ditt företag förstås mycket på eftersom det då blir billigare för dig att låna pengar.

Företagslån utan säkerhet

Alternativet till att ta ett företagslån med säkerhet är att ta ett utan säkerhet. Precis som namnet antyder behöver du inte lämna något i säkerhet när det kommer till ett sådant lån. Detta är förstås en stor fördel eftersom du då inte tar en lika stor risk när du lånar pengar som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Nackdelen är dock den att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Detta får du därför kompensera för på två olika sätt. Dels har du i de flesta fall inte möjligheten att ta lån på lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. Dessutom brukar sådana lån i de allra flesta fall ha en betydligt högre ränta än vad lån med säkerhet har. Har du möjligheten att lämna något i säkerhet när du ska låna pengar å ditt företags räkning kan det därför vara värt att göra det.

Vad krävs för att kunna få ett företagslån beviljat?

Vad krävs då för att kunna få ett företagslån beviljat? Detta är dels något som kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till, dels vilken typ av företag du har och hur länge det har varit verksamt. Rör det sig till exempel om ett helt nystartat företag kan kraven vara hårdare än vad som är fallet med ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst. Det handlar helt enkelt om att långivaren vill kunna vara så säker som möjligt på att du och ditt företag verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av förklarliga skäl kan de känna sig mer säkra på att du ska kunna göra detta om du har ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst än vad som är fallet när det kommer till ett helt nystartat företag.

Det hela beror också på om det rör sig om ett företagslån med eller utan säkerhet. Rör det sig om ett företagslån med säkerhet kommer du att behöva någon form av tillgång som du kan lämna i säkerhet. Detta kan till exempel röra sig om ditt företags egendom eller din utrustning och så vidare.

Du som har ett helt nystartat företag, eller som behöver låna pengar för att kunna starta upp ett, kommer av förklarliga skäl stöta på hårdare krav. Eftersom långivaren i detta fall inte har något bevis på att du redan går med vinst och kommer klara av att betala tillbaka lånet kommer du behöva försäkra denne om att du kommer kunna göra det på andra sätt. Detta kan bland annat handla om att du kommer behöva förse långivaren med en noggrann beskrivning av din affärsplan. Långivaren behöver då i sin tur avgöra ifall din affärsplan är gångbar eller inte och om ifall de tror att du kommer att kunna betala tillbaka lånet så som det är tänkt eller inte.

Vill du låna ett mindre belopp?

Är du ute efter att låna ett mindre belopp pengar till ditt företag? Då kommer du i de flesta fall att behöva vända dig till en annan typ av långivare än de traditionella bankerna. Dessa brukar i många fall nämligen bara ge dig lån på större belopp. Generellt sett kan man säga att om du ska låna mellan 5000–100 000 kr så kommer du att behöva vända dig till en annan typ av långivare än en bank. Detta är dock förstås något som kan variera från bank till bank.

Undvik de vanliga fallgroparna

Det finns en mängd misstag som det är vanligt att företag gör när de ska ansöka om ett lån. En av dessa är att de inte läser igenom lånevillkoren tillräckligt noga. Se därför alltid till att göra detta så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när du väl har accepterat ett låneerbjudande. Det är också viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan och inte bara den nominella. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma till ditt lån. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du alltså en helhetsbild över hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar medan den nominella räntan bara förser dig med en delvis bild. Det är också viktigt att du väljer att lån som passar ditt företag så bra som möjligt samt satsar på en långivare som du känner dig trygg med.

Utrikes

New York tar hårdare tag mot ovaccinerade

Shyrel Ritter, vårdbiträde vid Hebrew Home i Riverdale, får sin boosterspruta inför att vaccinkraven införs vid delstaten New Yorks vårdanläggningar.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Sjukhus i delstaten New York i USA började på måndagen att avskeda vårdanställda som vägrar att ta vaccin mot covid-19. Personalbristen ledde till att en del operationer inom dagkirurgin sköts upp

Omkring 5 000 av de 43 000 anställda, nära tolv procent, vid metropolen New York Citys elva offentligt drivna sjukhus har inte vaccinerat sig, men alla sjukhusen har kunnat hålla öppet som vanligt. För delstaten är siffran 16 procent ej fullt vaccinerade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Haitis val skjuts upp på obestämd tid

Haitis premiärminister Ariel Henry. Arkivbild.
Foto: Joseph Odelyn/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

De allmänna val som skulle ha hållits i Haiti i november har skjutits upp på obestämd tid.

Det säger premiärminister Ariel Henry sedan han avskedat samtliga nio medlemmar av landets valnämnd. Han uppger att nya medlemmar ska utses, men inte när detta kan komma att ske.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FBI: Rekordökning av mord under 2020

Polis i Philadelphia har spärrat av en gata efter ett mord. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Efter flera års nedgång steg antalet mord och våldsdåd i USA under 2020. Det uppger den federala polisen FBI i sin årliga rapport.

Antalet mord och dråp steg under fjolåret med 29,4 procent, den högsta årliga ökningen sedan statistik började föras på nationell nivå på 1960-talet. Och av allt dödligt våld stod skjutningar för 76 procent, även det en ökning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL