Lagfarter SkD

70 kvadratmeter stort hus i Billeberga sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Lars Johan Andreas Persson, 41, och Lina Johanna Persson, 40, sedan tidigare boende på just Heden har köpt huset på Heden 6450 i Billeberga av säljaren Rud Hanssons dödsbo. Köpesumman blev 500 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i augusti 2021.

Bara några hundra meter bort såldes nyligen en tomt, på Heden 6490. Där blev priset 100 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Kviga skuren till döds på skoljordbruk

Ulf Petersson, gårdsmästare på Olahus, tillsammans med de 38 kor som fanns på gården förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
STOBY På måndagen hittades en död kviga med skärsår i buken ute på Olahus skoljordbruk.

– Det enda jag kan och vill konstatera är egentligen att en av våra kvigor påträffats döda ute på betet, säger Hans Martinsson, rektor och vd för Önnestadsgymnasiet, som Olahus skoljordbruk är en del av.

Enligt anmälan ska händelsen inträffat någon gång mellan klockan 18 på söndagskvällen och klockan 8 på måndagsmorgonen.

– Det ska vara en kviga som skurits såpass att den dött. Skadorna ska vara i buktrakten. Och man ser inte att detta skulle ha kunna skett på naturligt sätt, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.

Ärendet är polisanmält som såväl djurplågeri som skadegörelse.

Eslöv

Stoppades utan körkort

Eslöv
ESLÖV Under måndagen vid 15-bilen stoppade en polispatrull en bilist som körde utan körkort i en oskattad bil och avställd bil som var belagd med körförbud.

Det var på Smålandsvägen i Eslöv som fordonet stoppades. En 68-åring från Eslöv misstänks nu för bland annat grov olovlig körning

Eslöv

Värd bytte lås och blev puttad

Eslöv
LÖBERÖD En person misstänks för ringa misshandel efter ett gruff som uppstod i Löberöd när en hyresvärd bytte ut ett lås till en bostad.

En man anklagas nu för att ha puttat värden i axlarna med båda händerna.

Det har varit diskussioner tidigare kring dörren som inte fungerat. Hyresgästens släkt kom till platsen under bråket och det var en av dem som puttade på värden.

Utrikes

Läkare utmanar Texas hårda abortlag

Aktivister, som förespråkar rätten till fri abort, demonstrerar i Edinburg i Texas.
Foto: Joel Martinez/AP/TT
Utrikes
Utrikes "Abort är en väsentlig del av hälsovården".
Så resonerar den doktor i San Antonio som nyligen utförde ingreppet – och därmed bröt mot Texas nya stränga abortlag.
Nu stäms han i domstol.

Det var i söndags som läkaren Alan Braid publicerade en debattartikel i tidningen The Washington Post. I den berättar han att han utfört en tidig abort på en kvinna, men att ingreppet gjordes senare än vad den nya lagen tillåter – det vill säga efter vecka sex i graviditeten.

"Jag var helt införstådd med att det kunde bli juridiska följder men jag ville försäkra mig om att Texas inte kommer undan prövning av denna uppenbart grundlagsvidriga lag", skriver Braid.

Vill testa lagen

Han fick som han önskade. Två jurister, en i Arkansas och en i Illinois, har lämnat in stämningar mot honom, rapporterar public servicekanalen NPR.

Båda säger att syftet är att just testa lagen i domstol. Den ena advokaten, Felipe Gomez i Chicago, hävdar att Republikanerna som styr i Texas talar med dubbla tungor.

– Om Republikanerna tycker att ingen ska få säga till en att ta en (covidvaccin-)spruta, då bör ingen få säga till kvinnor vad de ska göra med sina kroppar, säger han till NPR.

Den nya lagen trädde i kraft den 1 september. Den innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner möjlighet att anmäla och stämma utförare av aborter.

Flera processer

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan.

Högsta domstolen, som nu har konservativ majoritet, valde vid månadsskiftet att inte agera på en nödhemställan om att stoppa Texaslagen. En rad juridiska processer pågår dock. Justitiedepartementet har stämt Texas och president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana abortlagen och skydda abortklinikerna.

Tina Magnergård Bjers/TT

FAKTA

Bakgrund: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för "Roe mot Wade" från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i USA:s konstitution som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Enligt "Roe mot Wade" är abort tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanligt.

Efter "Roe mot Wade" har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters försök att införa abortförbud som grundlagsvidriga.

Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Flera konservativa delstatsstyren har satt upp så strikta regler för abortkliniker att många har tvingats stänga. Man har också satt gränser för hur sent i graviditeten en abort får genomföras. Georgia och Missouri – och nu senast Texas – har exempelvis infört så kallade hjärtslagslagar som begränsar abort till de första sex veckorna av graviditeten. I Texas tillåts privatpersoner nu stämma alla som misstänks ha hjälpt en kvinna att göra abort – läkare och sjuksköterskor men även taxichaufförer och andra.

Abortfrågan diskuteras intensivt bland politiker. De som motsätter sig ingreppet är ofta konservativa republikaner, inte sällan djupt religiösa, medan demokrater ofta försvarar aborträtten.

Svalöv

It-strul stoppar premiären för Kulturhuset

Premiären för Kulturhuset och Niclas Nornemark dröjer ett tag till. Bristen på halvledare är anledningen.
Foto: Foto: Roger Sunesson
Svalöv
SVALÖV Biosugna får vänta ett tag till på att slå sig ner i sofforna på Kulturhuset i Svalöv.
Nödvändiga halvledare till projektoranläggningen saknas och därför skjuts den efterlängtade premiären upp.

Någon exakt datum kan ägaren Niclas Nornemark inte sätta:

- Nej, tyvärr. Som alla andra runt om i världen sitter jag och väntar på reservdelar från Kina. Ingen vet när och därför är det svårt att lova något nu.

- Trist, men jag kan inte göra mycket.

Niclas Nornemark kan konstatera att Svalövsborna törstar efter filmer. Inte minst på Facebook har frågorna varit många när dörrarna slås upp.

Efter arton månaders svältföda vill många se de filmer som är på gång.

- Vi hade som mål att öppna lagom till premiären för den nya James Bond-filmen, men det fungerar inte. Den är redan den 30 september och innan dess lär inga reservdelar dyka upp, inser Niclas Nornemark.

När öppningen väl sker finns det inte så många premiärer att längta till. Filmer som Top Gun och Mission Impossible har skjutits fram till kommande vår.

- Vi har inte bestämt vad som ska visas, men oftast blir det filmer som populära för stunden. Och där är vi inte ännu.

Ett annat spår som Niclas Nornemark funderat över är att lägga fokus på gamla Svalöv, filmer som berör hur det såg ut en gång i tiden i samhället.

- Jag är övertygad om att en sådan satsning kommer att slå. Vi planerar och vi får se hur långt vi kommer.

Inte minst den äldre generationen lär visa ett stort intresse och säkerligen fylla gamla Palladium till sista plats.

Det finns ett behov att se filmer från gamla tiders Svalöv:

- Vi har en del samarbete med i första hand SPF och vi får se vad allt landar i. Här finns många pärlor som kan visas på den vita duken.

Innan pandemin slog till visades legendariska Macken:

- Salongen var fullsatt och där hoppas vi kunna hitta fler populära filmer från den tiden, hoppas Niclas Nornemark.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Lån - Jämför och ansök om lån online

Privatlån.com

Numera är det lättare än någonsin tidigare att ansöka om och jämföra olika lån. Skälet till detta är att det går att göra online samtidigt som det numera finns ett stort antal låneförmedlare som erbjuder dessa tjänster. Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

Låt en låneförmedlare göra jobbet åt dig

När du ska ansöka om att låna pengar kan du numera göra det hos en låneförmedlare. Det finns flera fördelar med att använda sig av en sådan. För det första slipper du själv sitta och ansöka om lån hos flera olika aktörer när du använder dig av en sådan. I stället räcker det med att göra en ansökan, därefter sköter låneförmedlaren resten åt dig. De kollar då nämligen upp hur dina möjligheter att få lån hos olika aktörer ser ut, jämför de olika låneerbjudandena du får och listar sedan dessa för dig. Du kan då välja det låneerbjudande som stämmer så bra överens som möjligt med dig och dina önskemål.

En av de stora fördelarna med detta är att du själv slipper slösa tid på att sitta och ansöka om lån hos olika aktörer samt jämföra dessa. Som tidigare nämnt gör i stället den låneförmedlare som du väljer att använda dig av jobbet åt dig. Detta är något som du kan spara oerhört mycket tid på.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då inte behöver göras alltför många kreditupplysningar i ditt namn. När det gäller kreditupplysningar med Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som, vilket är det vanligaste upplysningsföretaget här i Sverige så är dessa nämligen inte bra för din kreditvärdighet. För varje kreditupplysning som görs på ditt namn med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Att då sitta och ansöka om lån hos flera aktörer som använder sig av just UC är därför något som kan få mycket negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock inte oroa dig för genom att använda dig av en låneförmedlare. När du använder dig av en sådan görs det nämligen bara en kreditupplysning på dig. Detta innebär därför att din kreditvärdighet inte påverkas alltför mycket, inte alls på samma sätt som det hade gjort om du satt och ansökte om flera olika lån. Att använda sig av en låneförmedlare är därför bra eftersom du kan spara tid på att göra det, det har inte någon alltför allvarlig påverkan på din kreditvärdighet, och det ger dig så bra chanser som möjligt att finna bästa möjliga lån.

Saker att tänka på när du ska jämföra lån

Vad är det då värt att tänka på när man ska jämföra olika lån? En sak som det är en självklarhet att ha i åtanke är räntan. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta ett lån har. Ju lägre räntan är desto billigare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detsamma gäller andra typer av avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan bland annat röra sig om en uppläggningsavgift och en aviavgift. Försök helt enkelt att välja ett lån med så låg ränta och så få andra avgifter som möjligt. Gör du det blir det nämligen billigare för dig att låna pengar.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är hur lång tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. Här gäller det att hitta en återbetalningstid som innebär en månadskostnad som du har råd med. Dock är det inte någon bra idé att använda sig av en alltför lång återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer desto högre ränta får du nämligen på ditt lån. Välj därför en återbetalningstid som inte sträcker sig över en alltför lång period samtidigt som det ger dig en månadskostnad som inte är alltför hög och som du kommer att ha råd med.

Det är också viktigt att bestämma sig för ifall man ska satsa på ett lån med eller utan säkerhet. Men vad är då skillnaden mellan dessa båda typer av lån? För att börja med lån med säkerhet så är detta lån där du lämnar något i säkerhet till banken. Detta betyder att banken kan ta det som du lämnar i säkerhet från dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Det är till exempel vanligt att man lånar pengar till att köpa en bostad eller en bil. När du gör det kan du då lämna någon av dessa saker som säkerhet till banken. Banken kan då nämligen ta de ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka så som det är tänkt. Varför ska man då utsätta sig för den risken kanske du undrar? Svaret på den frågan är att för det första finns det aktörer som endast erbjuder lån med säkerhet, åtminstone när det kommer till större summor pengar. För det andra brukar lån med säkerhet ha lägre ränta än vad lån utan säkerhet har. Det har de eftersom banken inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när de ger dig ett utan. Detta kan de därför kompensera för genom att erbjuda dig en lägre ränta.

Motsatsen till ett lån med säkerhet är alltså ett utan säkerhet. Ett sådant lån innebär att du kan låna pengar utan att behöva lämna något i säkerhet till banken. Detta är förstås en stor fördel, men det finns också en stor nackdel med lån utan säkerhet. Denna handlar om att lån utan säkerhet brukar ha högre ränta än sådana med säkerhet. Banken tar nämligen en större ekonomisk risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. När det gäller ett sådant lån har de nämligen inget som de kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet så som det är tänkt. Detta får du därför betala för genom att få en högre ränta.

Lagfarter SkD

127 kvadratmeter stort hus i Stehag sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 700 000 kronor fick Maria Åkerlund, 38 år, boende på Rapsvägen i Stehag ge för huset på Klövabäcksvägen 12 i Stehag. Huset är byggt 1989 och har en boyta på 127 kvadratmeter. Köpet från säljaren Christel Elisabeth Berndt blev klart i september 2021.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Vestins Väg 39. Där blev priset för det 127 kvadratmeter stora huset 3 300 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Thunberg och artister till klimatevenemang

Greta Thunberg deltar i Climate live. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Artister, aktivister och forskare deltar världen över i ett nytt klimatevenemang i höst.
I Stockholm medverkar bland andra Greta Thunberg, First Aid Kit, Victor Leksell och Lars Winnerbäck.

Den 16 oktober är det dags för Climate live, som arrangeras av aktivister från Fridays for future och festivalarrangören LiveGreen, skriver Dagens Nyheter.

I den svenska delen av evenemanget medverkar klimataktivisterna Mitzi Jonelle Tan, Greta Thunberg, Elleonora Ali Uddman och forskaren Alasdair Skelton. På artistsidan återfinns First Aid Kit, Victor Leksell, Lars Winnerbäck, Tjuvjakt, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray och Sofia Jannok.

Evenemanget kommer att hållas samtidigt på flera håll i världen, bland annat i London och São Paulo.

– De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, vilket är målet med Climate Live, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter.

Konserten kommer att liveströmmas gratis på bland annat Dagens Nyheter.

Utrikes

EU-länder stödjer Frankrike – Sverige vill veta mer

EU:s utrikeschef Josep Borrell i New York.
Foto: Brittainy Newman/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU:s utrikesministrar sluter upp runt Frankrike i den diplomatiska kris som har blossat upp sedan Australien, Storbritannien och USA förra veckan meddelade att länderna ingått en försvarsuppgörelse med atomdrivna ubåtar.
Sverige vill veta mer.

– Ministrarna uttryckte en tydlig solidaritet med Frankrike, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ministrarnas möte, som skedde i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York.

Ubåtsaffären gjordes bakom ryggen på Frankrike, som därmed går miste om en långt gången affär om konventionellt drivna attackubåtar med Australien värd motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Borrell säger att uppgörelsen mellan Australien, Storbritannien och USA strider mot en tidigare uttryckt önskan om ett ökat samarbete med Europeiska unionen i Indo-Stillahavsområdet.

Stoppa handelsavtal?

Från svensk sida har EU-minister Hans Dahlgren (S) förståelse för den franska ilskan.

– Jag förstår att de är irriterade och jag skulle gärna vilja veta lite mer om vad som egentligen har hänt och vilka åtaganden och vilka formella bindningar som redan har gjorts, säger Dahlgren på väg in till ett EU-ministermöte i Bryssel.

Krav har redan framförts om att exempelvis avbryta EU:s förhandlingar om ett handelsavtal med Australien – men där manar Dahlgren till försiktighet.

– Vi behöver ha en öppenhet mot omvärlden i den Europeiska unionen. Vi ska självfallet se om vårt hus och se till att våra strategiska intressen bevakas på bästa sätt. Vi ska inte lägga om EU:s handelspolitik till följd av det här, men jag är säker på att det kommer att nämnas vid de handelsdiskussioner som Europeiska rådet (EU:s stats- och regeringschefer) ska ha snart, säger Dahlgren.

"Mycket irriterade"

Frankrikes president Emmanuel Macron åker inte till FN:s generalförsamling i år, men ska ha ett telefonmöte med USA:s president Joe Biden där han väntas be om en förklaring till uppgörelsen. Australiens premiärminister Scott Morrison säger däremot att han för tillfället inte har möjlighet att prata med Macron.

Hans Dahlgren konstaterar att kommunikationen inte fungerat.

– Det är uppenbart att folk är förvånade och en del är väldigt irriterade och en del är mycket irriterade. Det är uppenbart att transparensen har inte funnits där på det sätt som alla hade önskat, säger EU-ministern.

TT: Har Frankrike reagerat för hårt?

– Jag vill inte göra några sådana uttalanden innan jag sett vad som verkligen har förevarit i den här affären, säger Dahlgren.

"Inte skadat Sverige"

Han anser inte att Sverige skadats av att via EU ha dragits in i ubåtsbråket.

– Jag kan inte se att det har skadat Sverige, men diskussionen måste vi ta som utgångspunkt för att se hur vi i fortsättningen ska kunna ha en mer öppen hållning till omvärlden, säger EU-ministern i Bryssel.

Hans franske kollega Clément Beaune tycker samtidigt att Frankrike agerat som man måste. Det handlar om kunna lita på allierade länder som USA, anser Beaune.

– Jag tycker inte Frankrike överreagerar. Frankrike ska inte överreagera. Men situationen är oroande och allvarlig och jag tycker att det är vårt ansvar att tala tydligt – just för att vi är allierade. Vi kan inte låtsas som om det inte är något problem, säger Beaune på väg in till mötet i Bryssel.

Susanna Persson Öste/TT

Henrik Samuelsson/TT

Wiktor Nummelin/TT

EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.
EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ubåtstvisten

Australien, USA och Storbritannien meddelade den 16 september att de inleder ett säkerhetssamarbete, kallat Aukus, som bland annat innebär att Australien ska förses med atomdrivna ubåtar.

Därmed säger Frankrike upp ett tidigare avtal med Frankrike om att bygga tolv konventionella ubåtar – en affär där värdet av den franska delen beräknats till cirka 350 miljarder svenska kronor.

Frankrike har reagerat ilsket och bland annat kallat hem sina ambassadörer från USA och Australien för konsultationer. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel har beklagat hur Frankrike behandlats under affären.

Tvisten har bland annat lett till krav på att avbryta pågående handelsförhandlingar mellan EU och Australien och skjuta upp ett inplanerat möte i Pittsburgh nästa vecka mellan EU:s och USA:s handelsansvariga.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL