Inrikes

Pandemin förödande för andra allvarligt sjuka

Behandlingen mot tuberkulos är krävande och kräver att medicinerna tas på plats. En avbruten behandling kan göra bakterierna resistensa mot vanliga läkemedel, något som ofta händer i vissa länder.
Foto: Nils Inge Kruhaug/TT
Inrikes
Inrikes Pandemin har haft en "förödande" effekt på arbetet mot sjukdomar som hiv, tuberkulos och malaria. Antalet människor som har testats och behandlats för sjukdomarna har minskat drastiskt.
PREMIUM

För första gången någonsin har hälsoarbetet mot tuberkulos, hiv och malaria gått bakåt, inte framåt.

Det konstaterar Globala Fonden i en ny rapport, det vill säga den internationella organisation som samlar in och delar ut medel till bekämpningen av tuberkulos, malaria och hiv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Läkare: Besparingar hotar de svagaste

Satsa på akutvården i stället för att skära ned, skriver läkarna Akil Awad och Tobias Alfvén. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Omfattande besparingar hotar vården på landets akutsjukhus, skriver läkarna Akil Awad, initiativtagare till Stockholms sjuksvårdsupprop och Tobias Alfvén, ordförande för Svenska Läkaresällskapet, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Akutsjukhusen har länge haft brist på personal och vårdplatser. Förutsättningarna för vården var dåliga redan före coronapandemin, som gjorde att redan ansträngd personal pressades ytterligare samtidigt som en enorm vårdskuld byggdes upp, menar artikelförfattarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Hälsan på jobbet i topp – men stora skillnader

Med datorn på altanen. Färre som jobbar hemma sjukskriver sig. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Mitt under pandemin blev anställda helt plötsligt friskare än på länge. Färre var frånvarande och en lägre andel angav att de fick fysisk smärta av jobbet, visar en större studie.
PREMIUM

När många har jobbat hemma för att stoppa covid-smitta har det även tagit kål på andra baciller. Det har förmodligen resulterat i färre sjukskrivningar i form av vanligare förkylningar och liknande. Kanske har man inte heller känt att det varit nödvändigt att sjukskriva sig när det går bra att jobba i hemmet lite småkrasslig, resonerar Lars Hjalmarsson, som står som ansvarig för det återkommande jobbhälsoindexet där cirka 9 700 personer har svarat på allehanda frågor om sin hälsa kopplad till jobbet.

Företagshälsovårdsföretaget Feelgoods chefsläkare Daphne Enstam håller med:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

M: Slopa bolagsskatt för nya företag

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill att nystartade företag ska slippa bolagsskatt i tre år.
Förslaget ingår i en ny politik för jobb och tillväxt som partistämman ska behandla.

Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterade på tisdagen partistyrelsens proposition för jobb och tillväxt till stämman i oktober.

Hon pekade på två problem i svensk ekonomi som M vill göra något åt. Det ena är att varannan invandrare inte kan försörja sig själv. Det andra är att Sveriges tillväxt de kommande åren beräknas ligga under genomsnittet under 2000-talet.

En nyhet i propositionen är att låta nystartade företag slippa bolagsskatt i tre år.

I propositionen ingår också tidigare kända förslag om att göra det mer lönsamt att arbeta, som sänkt skatt, en jobbpremie, sänkta kostnader för att anställa långtidsarbetslösa och en bidragsreform med bland annat ett tak för hur mycket bidrag ett hushåll kan få.

M vill också ändra i socialtjänstlagen så att samhället ska kunna kräva att personer med socialbidrag deltar i samhällsnyttiga insatser.

Gör om strandskydd

För att skapa fler jobb föreslås också infrastruktursatsningar.

– Infrastrukturfrågor är väldigt centrala för att få jobb att växa fram, säger Svantesson.

M vill till exempel öka anslagen för att se till att 250 kilometer i timmen blir standard på viktiga stråk i den befintliga järnvägen.

För att få fart på byggandet i attraktiva lägen föreslås i propositionen att det nuvarande strandskyddet görs om och att ansvaret förs över till kommunerna.

I propositionen föreslås dessutom förändringar i föräldraförsäkringen. M vill att även 90 dagar i föräldraledigheten på grundnivå öronmärks för vardera förälder.

Svantesson presenterade också förslag i M:s kommande budgetmotion. Partiet vill sänka skatten för investeringssparkonton, ISK, och kapitalförsäkringar med sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Partiet föreslår också höjt tak för företagens forskningsavdrag och mer generösa regler för personaloptioner.

Svantesson antyder att det kommer förslag om inkomstskattesänkningar.

– Ni kan nog räkna med att vi vill sänka skatten på låg- och medelinkomster, säger hon.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Två gripna vid tillslag efter skjutning

Polisen har gjort ett tillslag i stadsdelen Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Inrikes
Inrikes Två män i 20-årsåldern, med koppling till kriminella nätverk, har gripits vid en polisinsats i Sätra i södra Stockholm, rapporterar DN. De misstänks ha hanterat ett vapen som användes vid en skottlossning i våras, där över 20 skott sköts mot en barnfamiljs lägenhet.

Männen har varit anhållna i sin frånvaro misstänkta för grovt vapenbrott enligt polisen, som slog till mot männen under tisdagsmorgonen.

Själva vapnet togs i beslag i somras och har använts vid flera skottlossningar i Sätra, bland annat i april i år mot en lägenhet där en barnfamilj bodde. 20–30 skott sköts mot lägenheten, i vad som bedöms vara en "felskjutning" då gärningsmännen verkar ha misstagit sig på adressen.

Ingen person har kommit till skada vid någon av skottlossningarna kopplade till vapnet.

– Att barnfamiljen klarade sig är ett mirakel. Men även i de andra skjutningarna skulle helt oskyldiga kunnat komma i vägen, säger David Sund, chef för Skärholmspolisens strategiskt operativa grupp, till DN.

Att polisen kunnat gripa de misstänkta är ett resultat av en kartläggning av individer i den kriminella miljön i området. Männen är enligt polisen del av ett lokalt kriminellt nätverk, med kopplingar till större nätverk.

Inrikes

Explosion i Göteborg – minst 16 till sjukhus

En stor explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Minst 16 personer har förts till sjukhus efter en stor explosion i centrala Göteborg. Fyra av dem är allvarligt skadade. Vad som orsakat explosionen är oklart, men enligt räddningstjänsten handlar det inte om en gasläcka.

Larmet om explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg kom strax före fem i morse. Branden är ännu inte under kontroll.

Uppgifterna om antalet skadade varierar, enligt medieuppgifter handlar det om mellan 20 och 25 personer.

Vid 9.30-tiden hade Sahlgrenska universitetssjukhuset fått in totalt 16 skadade, varav fyra allvarligt skadade, uppger Ingrid Fredriksson vid presstjänsten.

– Det handlar om tre kvinnor, en i 60-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 80-årsåldern, samt en man i 50-årsåldern, säger hon till TT.

– Totalt har vi 16 patienter som kommit in till oss, varav alltså fyra är allvarligt skadade och resten är lindrigt skadade.

Ingen spridningsrisk

Enligt Jon Pile, insatsledare vid Räddningstjänsten Storgöteborg, brann det vid 9-tiden fortfarande i fastigheten.

– Ja, det brinner fortfarande och vi har inte kontroll över branden, säger han.

Det bedöms dock inte vara någon spridningsrisk till andra byggnader.

När det gäller eventuella orsaker till explosionen hänvisar räddningstjänsten till polisen. Enligt Jon Pile ska det dock inte finnas gasledningar i området.

– Allt om explosionen är det polisen som utreder. Men det finns ingen gas där, säger han.

Så fort platsen är säker att beträda kommer polisen att inleda en teknisk undersökning, uppger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler för TT.

– Det är fortfarande ett räddningsskede där räddningstjänsten jobbar med att släcka. När det svalnat ner litegrann kan vi gå in för att ta reda på om det är en brottslig handling som ligger bakom detta eller inte, säger han.

Ett hundratal utrymda

Tre trapphus rökfylldes, liksom garaget och lägenheter.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och uppger att ingen misstänkt finns i ärendet i nuläget. Polisen har även inlett en så kallad särskild händelse med anledning av explosionen.

Enligt räddningstjänsten är det oklart exakt hur många som behövt evakueras.

– Men det handlar om ett hundratal boende som har utrymts ur fastigheten, säger Jon Pile.

"Tankar till anhöriga"

Göteborgs kommun har dragit i gång en stor insats, enligt kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

– Det här är fruktansvärt och naturligtvis helt oacceptabelt, säger Josefson, som på morgonen var på plats vid explosionsplatsen, till TT.

– Mina tankar går till de anhöriga och dem som blivit drabbade. De kan vara trygga i att kommunen ska göra sitt för att säkerställa att de får den hjälp och stöd de behöver för att komma ur det här. Socialtjänsten är i gång, vi sätter in de resurser som behövs nu. Det är ganska många som blivit drabbade, så det är ett omfattande arbete.

Göteborgs kommun erbjuder hjälp till drabbade på flera platser, bland annat i Saronkyrkan som ligger nära platsen där explosionen skedde.

– Ett 40-tal personer har kommit dit. Flera är i chock. Några har kommit i morgonrock, säger Ulla-Carin Moberg, stabschef på socialförvaltningen i Göteborgs centrum.

Många skadade har förts till Mölndals sjukhus, som ingår i Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Där har vi också upprättat ett rum för krisstöd, där människor kan prata och få praktisk hjälp, säger Ulla-Carin Moberg.

Räddningstjänsten uppger att många oroliga hört av sig kring röklukten i området och uppmanar dem som upplever det som otrevligt att stänga dörrar och fönster.

Anna Hansson/TT

Jonas Dagson/TT

Erika Nekham/TT

Jens Bornemann/TT

Micke Larsson/TT

Larmet om explosionen och att det brann kom vid kvart i fem på morgonen.
Larmet om explosionen och att det brann kom vid kvart i fem på morgonen.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Kraftig rökutveckling har uppstått i samband med händelsen.
Kraftig rökutveckling har uppstått i samband med händelsen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Många ambulanser på plats runt kvarteren vid Övre Husargatan.
Många ambulanser på plats runt kvarteren vid Övre Husargatan.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Inrikes

Man begärs häktad – kvinna fortsatt försvunnen

Sökarbetet fortsätter – polisen spärrade på måndagseftermiddagen av ett stort område kring en damm utanför Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man begärs häktad för människorov i Malmö – samtidigt vädjar polisen om tips rörande den försvunna kvinnan som misstänks ha blivit bortförd mot sin vilja i slutet av förra veckan.
Polisen fortsätter sitt eftersökningsarbete med hundpatruller och helikopter i Oxie-området.

Sedan tidigare har en man i 50-årsåldern suttit anhållen efter larm om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande. Åklagaren har nu begärt honom häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov, uppger Malmö tingsrätt för TT.

Mannen greps efter att polisen fått samtal efter midnatt natten till lördag från någon som ville anmäla en kvinna försvunnen. Polisen kontrollerade då hennes bostad, som var tom.

Kvinnan och mannen ska tidigare ha haft en relation, och polisen har uppgett att man har information som tyder på att mannen varit inblandad i hennes försvinnande.

Observationer som gjorts har lett till att sökandet intensifierats i området Oxie med omnejd.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Estonia: "Skrovet öppnar sig som en konservburk"

Sonarbild på Estonia tagen av Haverikommissionens dykningar i somras.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes För första gången har det andra hålet i Estonias skrov filmats. Hålet är stort och öppet och ser ut att ha slitits upp i kontakt med något vasst, rapporterar SR Ekot.

Det andra hålet finns ett 20-tal meter längre akterut från det hål som avslöjades i en dokumentär förra året. Det filmades under Haverikommissionens dykningar i somras. Filmen är sekretessbelagd, men Ekot har tagit del av den.

Olle Rutgersson, professor emeritus i skeppsteknik, konstaterar att det ser ut som en skåra.

– Skrovet öppnar ju upp sig precis som en konservburk. Så det kommer ju in väldigt mycket vatten vid en sån skada, säger han till radion.

Rutgersson drar inga slutsatser om skadan uppkom före eller efter att fartyget sjönk.

På måndagen visade en film på det första kända hålet på Estonia hur bitar av stålkonstruktionen ser ut att ha slitits upp inifrån.

Haverikommissionen kan ännu inte säga något om vad orsaken till skadorna på fartyget är.

Det har tidigare spekulerats i huruvida hålen uppkommit när fartyget slog i botten.

Haverikommissionen räknar med att publicera filmmaterialet i sin helhet under nästa vecka, men först måste det bearbetas för att inte visa mänskliga kvarlevor.

FAKTA

Fakta: Estoniakatastrofen

Passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön natten mot den 28 september 1994. Färjan hade lämnat hamnen i estniska Tallinn kvällen innan, men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen, 501 av dem svenskar. 137 personer räddades.

Inrikes

Vittne: Tog djupt andetag och gick genom röken

Flera personer har lyfts ned från sina balkonger med hjälp av stegbilar.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Skrikande människor, rökfyllda trapphus och boende som firar ned sig med hjälp av lakan.
Dramatiska scener utspelade sig runt Övre Husargatan i centrala Göteborg efter explosionen i ett flerfamiljshus.

En kvinna som bor i ett av trapphusen i flerfamiljshuset berättar för TT:s reporter på plats hur hon vaknade av smällen strax före femtiden under tisdagsmorgonen.

– Sedan kom lukten. Jag gick runt i lägenheten för att se om något brann. Sedan vaknade en dotter och vi hörde skrik på gården.

– Jag tog min treåring under armen och min sexåring i handen, tog ett djupt andetag och gick genom det mörka och rökfyllda trapphuset, säger kvinnan.

Ta sig ut

Explosionen har orsakat brand och omfattande rökutveckling i flera trapphus och ett stort antal personer har evakuerats.

Många boende har plockats ned från sina balkonger med stegbilar. En person som bor i området berättar hur andra firat sig ned på innergården från sina lägenheter med hjälp av lakan som de bundit ihop.

En pojke i tonåren som bor i ett hus i närheten berättar att han satt uppe och spelade tv-spel när explosionen skedde. Han trodde först att det var en banger, men förstod att något allvarligare skett när hans mamma kom in till honom och sade att de behövde ta sig ut.

"Omskakande"

Enligt pojken hördes skrik från gården.

– Det är otroligt omskakande, säger han.

Medan TT:s reporter befinner sig på platsen kommer oroliga personer fram till avspärrningarna och frågar poliser om hjälp för att få veta vad som hänt just deras anhöriga. Av en kvinna fick polisen dörrnycklar så de kunde gå in lägenheten och därefter komma tillbaka med lugnande besked.

– Det är hemskt, fruktansvärt, berättar en boende som bor mitt över gården.

Jonas Dagson/TT

Ett stort räddningspådrag finns på plats efter explosionen.
Ett stort räddningspådrag finns på plats efter explosionen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL