Resor

Naturfrossa bland sjö och berg i Dalsland

Tack vare broar, spänger och på sina håll också trappor är det enkelt att vandra i Tresticklans nationalpark. Men den kuperade terrängen ger ändå trötta ben.
Foto: Johan Öberg
Resor
Resor Dalsland domineras av ett ovanligt spricklandskap med många bergstoppar, långsmala sjöar och glesbefolkade skogar. Vi gv oss iväg på vandring i vild natur i nationalparken Tresticklan.
PREMIUM

Stigen upp mot nationalparkens högsta punkt är rejält brant till slut, och högst upp finns ett stenröse, förmodligen byggt av vandrare som har lagt dit stenar under flera år.

Vi är inte ensamma på toppen – där står redan en man och en kvinna.

–  Det är fel på lantmäteriets kartor! Toppen ska vara på 275 meter men det är bara 274, säger mannen missnöjt och håller fram en höjdmätare.

Vi är glada när de lommar vidare på stigen. För även om detta inte känns som en toppbestigning är det vackert, myggfritt och fridfullt här ute i Tresticklans nationalpark. Det sista vi vill ha är diskussioner med någon som är så missnöjd att han inte märker hur fint det är.

Ronja Rövardotter hade i Tage Danielssons film samma fina vy från Sörknatten.
Ronja Rövardotter hade i Tage Danielssons film samma fina vy från Sörknatten.
Foto: Johan Öberg

Tresticklan ligger i Dalsland och hör definitivt inte till de mest kända av Sveriges 30 nationalparker. Men den är en riktig skönhet. Dessutom är nationalparkens 30 kvadratkilometer skog, berg och sjöar södra Sveriges största väglösa och obebyggda vildmark. Och skogen – mestadels sega gamla tallar – har fått växa och föröka sig fritt i snart 200 år. Här har det aldrig någonsin bedrivits modernt skogsbruk med kalhyggen som följd.

Naturen här – ja i hela Dalsland och även Bohuslän – är ovanlig i ett internationellt perspektiv då den domineras av ett utpräglat spricklandskap, som uppkommit då en platta av urberg spruckit sönder på grund av spänningar i jordskorpan. Spricklandskapet sträcker sig i nord-sydlig riktning och formar en miljö av branta åsar med massor av sjöar och myrar emellan. Där berget går i dagen – och det gör det för det mesta på toppen av åsarna – ser man tydligt hur det är räfflat i parallella linjer efter att inlandsisen har rört sig över det.

Akvedukten i Håverud är Dalslands mest kända besöksmål. Här far båtarna på en bro ovan ett reglerat vattenfall.
Akvedukten i Håverud är Dalslands mest kända besöksmål. Här far båtarna på en bro ovan ett reglerat vattenfall.
Foto: Johan Öberg

Sedan Tresticklan blev nationalpark 1996 har det byggts flera vandringsleder här, vilket är tur, för utan broar och spänger skulle det vara hopplöst svårt att ta sig över alla vattendrag och våtmarker. Tresticklan gränsar delvis till Norge och man kan, om det inte råder inreseförbud, fortsätta in i grannlandet på den stig som förr kallades Hallevägen, en rutt som i århundraden användes för att nå den norska staden Halden.

En annan led sträcker sig från norr till söder och en tredje – den som flest besökare väljer – går i en rundslinga mitt i nationalparken. Det är en tur på en knapp mil från nationalparksentrén vid Råbocken.

Under vår dagsvandring möter vi omkring 30 andra människor, de flesta holländare och tyskar. Det är förmodligen fler än antalet som har bott samtidigt i dessa skogar. För det har aldrig funnits mer än två bosättningar här då marken är hopplöst mager och varken duger till odling eller djurhållning. Det finns spår av några små 1700-talsgruvor där man brutit magnetit.

Tresticklans nationalpark har närmare 50 sjöar av varierande storlek, så det finns gott om möjligheter till ett dopp under vandringsturen.
Tresticklans nationalpark har närmare 50 sjöar av varierande storlek, så det finns gott om möjligheter till ett dopp under vandringsturen.
Foto: Johan Öberg

Med så många sjöar lockar så klart bad i den spegelblanka sjön Stora Tresticklan. Men vädret slår om, och åskan mullrar hotfullt när vi når nationalparkens huvudentré igen.

Exteriörerna till filmklassikern Ronja Rövardotter spelades till stor del in i Dalsland och bergsknallen där Mattisborgens kulisser restes är vårt vandringsmål nästa dag.

Borgen byggdes upp på toppen av berget Sörknatten, som numera är naturreservat. Genom hela reservatet går en vandringsled. Startar man i norr är det fem kilometer till toppen, men söderifrån är det bara två, vilket räcker gott för oss denna dag.

Precis som i Tresticklan har den väl markerade leden bättrats på med trätrappor där det är som brantast och spänger där det är blött eller där marken inte skulle tåla en massa vandrare.

 Vy från toppen av Sörknatten.
Vy från toppen av Sörknatten.
Foto: Johan Öberg

Till slut kommer vi upp, där den hårda bergarten kvartsit går i dagen. Det är den som gör att berget finns kvar medan mindre hårda bergarter i närheten nötts ner under miljontals år.

Trots att berget bara är 142 meter högt är utsikten från toppen milsvida. I väster ser vi högre berg, i öster, ner mot Vänern, allt lägre bergsknallar som sista biten ner mot sjön övergår i bördigt slättland. Här uppe vinkande Ronja i filmen hej då till pappa Mattis, hövding i sitt eget lilla rike. Och i några scener senare ser man henne vandra iväg för att för första gången träffa Birk på just den stig som tagit oss till toppen. Så passande här i Dalslands trolskt vilda natur.

Johan Öberg/TT

FAKTA

Fyra sevärdheter när du ändå är där

+ Not Quite

I en gammal pappersfabrik i det lilla samhället Fengersfors, ett par mil väster om Åmål, huserar ett av Sveriges mest spännande konstnärskollektiv. Varje sommar ordnas sevärda konstutställningar i fabriken, där de nu tysta maskinerna ännu står kvar. På hösten är endast kaféet öppet.

+ Gamla staden, Åmål

Charmiga kvarter mellan Åmålsån och fritidbåtshamnen med fint renoverade trähus som undgick elden vid den stora stadsbranden 1901.

+ Akvedukten i Håverud

Dalslands mest berömda sevärdhet. Sommartid slussar många båtar här och glider över den berömda akvedukten ovan ett torrlagt vattenfall. I den före detta pappersfabriken intill slussarna finns både en glashytta och ett härligt fiskrökeri med egen restaurang.

+ Dalslands konstmuseum

I Upperud tre kilometer från Håverud ligger detta sevärda konstmuseum som inte ryggar tillbaka för konst som kräver lite mer av sina betraktare. I höst visas bland annat Johan Nobells tavlor och fotografier av Lotta Antonsson.

FAKTA

Natur i Dalsland

I Dalsland finns ett tjugotal naturreservat och en stor nationalpark – Tresticklan. Vandrare har gott om fina leder att välja på.

Dalslands enda stad Åmål nås med tåg. Vill man resa runt och ta sig ut till naturreservat och nationalparken är bil ofta ett måste. För den som vill uppleva Dalslands natur på annat sätt än vandring är båtturer eller hyrd kajak längs Dalslands kanal en attraktion, liksom järnvägen Bengtsfors–Håverud.

Resor

Gigantiskt klättertorn lockar besökare ut i naturen

Tornet är byggt som ett timglas och ritat av arkitektfirman EFFEKT. Det ser ut att vara gjort av flätad, jättelik rotting, men det är byggt av pelare i cortenstål som rostat vackert.
Foto: Claes Hall
Resor
danmark
Skåne
HASLEV Utanför Haslev, en timma söder om Köpenhamn ligger Camp Adventure, en äventyrspark utan åkattraktioner eller sockervadd, men med massor av träd, och ett torn som låter en se trädtopparna - långt där nere.
Hjälp vad högt det är! Men vackert!
Foto: Claes Hall

Vinden viner och det är bit i januariluften. Men vilka är vi att rädas lite kyla och blåst. Nej, i allmänhetens tjänst ger vi oss oförskräckta ut i den sydsjälländska Gisselfeldskogen där Camp Adventure ligger. Campen öppnade 2013 och är femtio hektar (sjuttio fotbollsplaner) stort område fullt av naturnära aktiviteter. Här finns inga färgglada lampor eller hög musik. Det är i stället skogens ljud som är i fokus, och anordningarna för lek och klättring är snillrikt dolda i vegetationen.

Runt, runt i tolv cirklar så är man på toppen på Camp Adventure med Skovtårnet i Rönnede Danmark. Klara dagar ser man ända till Köpenhamn fem mil bort.
Foto: Claes Hall

Visionen med campen var att genom olika aktiviteter ge människor tillgång till naturens skönhet, och man får säga att den uppfyllts. Till och med idag, med en kall vintersol, är skogen magisk. För att till största möjliga mån skydda och bevara den magin, har man byggt en tre och en halv kilometer lång trästig som ringlar sig organiskt fram under de höga bokarna och ekarna. Kommer stigen fram till ett stort träd har man helt frankt byggt in det i trallen.

Vi knatar på, på den ibland farligt isbelagda spången. Man kan bara tänka sig hur vackert det kommer att bli fram på vårkanten då bokarna är så där ljust, nästan självlysande gröna, eller för den delen på hösten med alla dess färger.

Vi korsar en bäck och tittar man upp mot trädtopparna anas ibland rep och taljor. Campen är Nordens största klätterpark med tio banor i olika svårighetsgrad – högt uppe bland träden. En 450 meter lång linbana lockar också de oförvägna. Just idag är det tomt och stilla i skogen. Klättringsaktiviteterna öppnar inte förrän i april.

Vi knatar på, på den ibland farligt isbelagda spången. Man kan bara tänka sig hur vackert det kommer att bli fram på vårkanten då bokarna är så där ljust, nästan självlysande gröna, eller för den delen på hösten med alla dess färger.

Hjälp vad högt det är! Men vackert!
Foto: Claes Hall

Hisnande upplevelse

Det går uppför och uppför. Den som trodde att Danmark var idel platthet trodde fel. Åsen vi bestiger är hundra meter över havet. På toppen får vi lön för mödan. Där ligger la pièce de résistance, Skogstornet som byggdes 2019. Vi har skymtat det under hela vår promenad, men nu reser det sig gigantiskt, men samtidigt med en känsla av lätthet, över våra huvuden. Fyrtiofem meter tornar det upp sig och det är smått ofattbart högt för en reporter med svindel. Tornet är byggt som ett timglas och ritat av arkitektfirman EFFEKT. Det ser ut att vara gjort av flätad, jättelik rotting, men det är byggt av pelare i cortenstål som rostat vackert.

Runt, runt går det och trots allt känns stigningen inte alls mödosam, utan förrädiskt enkel.

Dags så att klättra upp för de tolv spiralformade cirklar som leder till toppen. Golvet är noggrant utsågat, smalare in mot mitten och bredare utåt. Räcket, också i cortenstål, är vinklat i 120 grader och kastar skuggor mot brädorna så att ett liknande flätmönster bildas som i själva tornet. Inte konstigt att det fått flera arkitektpriser.

I mitten växer höga träd som man nästan kan ta på tack vare timglasformen. Toppen är 140 möh.
Foto: Claes Hall

Vi möter en del människor som liksom vi kommit för den hisnande upplevelsen. Runt, runt går det och trots allt känns stigningen inte alls mödosam, utan förrädiskt enkel. Man vet liksom inte riktigt hur högt man är förrän man plötsligt nästan kan röra vid trädtopparna som växer i tornets mitt. Tack vare timglasformen är man riktigt nära de redan knoppande grenarna.

Perfekt utflyktsmål

Men vi ska ännu högre - och så är vi då på toppen, etthundrafyrtio meter över havet. På skakiga ben vågar jag mig ut till kanten. Vinden suger tag i en på ett högst obehagligt sätt, men den 360-gradiga utsikten är värd rädslan. En klar, solig dag som denna ser man ända till Köpenhamn, drygt fem mil bort, och trädtopparna är långt under oss.

Förutom tornet, klättringen och skogsgåendet kan man också glampa i lyxiga jurtor, eller självplocka blommor i blomodling. Blir man hungrig finns även utomhusrestaurang och café, och en butik. Allt är precis som tornet gjort med tanke på design, estetik och hållbarhet. Nu är det förstås stängt, men bara tornet var faktiskt värt besöket, och det är ju ett perfekt utflyktsmål i Coronatider.

FAKTA

Camp Adventure ligger utanför Haslev, ca en timma söder om Köpenhamn.

Det är en äventyrspark som är inrymd i en 30 hektar stor skog.

Där finns ett skogstorn som är 45 meter högt och toppen är 140 meter öh. Det är öppet hela året.

Där finns också nordens största klätterpark med linbanor uppe i träden.Den är öppen mellan april och oktober.

Där finns också en glamping, en blomfarm, restaurang, café och butik.

Vaccinationsbevis krävs och munskydd inomhus.

Biljetter köps på nätet i förväg, och även parkeringsbiljett.

Resor

Helsingfors – en stad där kulturen blomstrar

Helsingfors nya centrumbibliotek Ode utmärks av djärva former. Här välkomnas besökare inte bara för att låna böcker, utan också för att använda en symaskin eller att besöka fotostudion.
Foto: Anders Pihl
Resor
Resor Helsingfors fortsätter att utvecklas på kulturens område. Valmöjligheterna är många för en fullmatad helgresa med allt från arkitektur och konst till design och gastronomi.
PREMIUM

Resor

Den finska huvudstaden bjuder ofta på överraskningar för den kulturintresserade. På stadens främsta affärsgata Alexandersgatan pågår kommersen för fullt. Här förväntar man sig inte att hitta annat än lyxbutiker och bankpalats. Men på nummer 13 lyser plötsligt det brokiga Glasshouse Helsinki upp gatubilden. En liten galleria med bästa läge som ett fastighetsbolag har upplåtit för små, personliga butiker för ”hållbar shopping”, en alternativ bokhandel och ett stort konstgalleri.

Det är osannolikt, men ändå typiskt Helsingfors – här har de så kallade mjuka värdena en starkare ställning än i Sverige. Det är de massiva kultursatsningarna i staden under de senaste tio åren ett bevis på.

Helsingfors växer snabbt just nu och kulturen har en självklar plats. Nya spektakulära signaturbyggnader berikar stadsbilden nästan varje år. Bland de senaste tillskotten märks ett nytt centralt utomhusbad, ett nytt stadsbibliotek, ett nytt danshus och – snart – ett nytt designmuseum.

Frågan är också om någon annan stad har lika många bra konsthallar på en så liten yta. Kiasma, Helsinki Art Museum, Helsingfors Konsthall, Ateneum och nya underjordiska Amos Rex ligger alla i en radie av några hundra meter från varandra.

Många menar att denna utveckling satte igång på allvar när Helsingfors blev utnämnd till designhuvudstad 2012. Designdistriktet i Rödbergen var redan känt för sina många designbutiker, men fick då en mer officiell status som turistattraktion. Samma år byggdes Tystnadens kapell, eller Kampens kapell som det också kallas; en sfärisk byggnad i stadens absoluta centrum där alla som vill kan gå in för en stunds stillhet.

Bredvid modig arkitektur och stolta designtraditioner har stadens myndigheter insett vikten av att få kulturens enskilda utövare att frodas. Helsingfors har gott om så kallade kreativa zoner med plats för olika kulturella inslag, ofta i gamla industribyggnader. Några exempel är Konepaja, Teurastamo och Cable Factory, som stödjer kultur av många slag och inspirerar oss besökare.

Mia Franck är finlandssvensk författare och aktuell med den hyllade romanen "Galanterna" som gavs ut 2021. Hon är femte generationens Helsingforsbo och älskar stadens geografi.

–  Det fascinerande med Helsingfors är dess läge precis vid havet. Öarna ligger nära, till många går det båt.

På senare år har det satsats på kultur också på olika öar, utomhus, berättar Mia Franck. I somras kunde man åka färja till ön Skanslandet där Helsingfors första stora konstbiennal hölls. På ön intill ligger världsarvet Sveaborg, en sjöfästning där det är tjockt med både svensk och finsk kulturhistoria.

Men var finner besökare det mest aktuella kulturutbudet för en helg? Mia Franck nämner Myhelsinki.fi som en bra sajt för att kolla efter museum och konserter.

–  Den häftigaste kulturen hittar man dock inte alltid där. Själv tänker jag att kulturen är staden. Kanske måste man röra sig bort från absoluta centrum för att förstå den.

En god idé kan vara att ta en promenad och titta på husen, föreslår hon.

–  Börja med fotoutställningen som finns permanent på elskåpen i stadsdelen Kronohagen. Därifrån är det nära till Saluhallen i Hagnäs, som fortfarande verkligen är en saluhall. Gå sedan vidare in i Berghäll som någon nyligen kallade för vårt Berlin. Det är en levande stadsdel där det oberoende av tid på dygnet rör sig människor.

Mia Franck håller med om att Helsingfors utvecklats mycket som kulturstad på senare tid.

–  Staden har blivit mer öppen för andra sätt att göra kultur på. Det går att hitta andra röster helt enkelt, andra blickar på Finland. På senare år har det exempelvis ordnats utställningar där queer inte är något slags undantag utan en del av kulturen med en egen röst, en viktig del av samhället.

När Mia Franck behöver en paus besöker hon ofta Ode, Helsingfors nya och framåtblickande centrumbibliotek i tre våningar, som invigdes 2018.

–  Överst kan man läsa en bok i kaféet med utsikt. På andra våningen kan man bara hänga och fascineras av allt man får använda med bibliotekskortet, som symaskin, inspelningsstudio, fotostudio och skrivare i storformat.

Hon går också gärna till Skatuddskajen på centrala ön Skatudden.

–  Det finns en mängd olika sorters ställen i de gamla hamnmagasinen. Intill Skatudden ligger också kafébåten Relanders Grund, ett av mina favoritställen sommartid.

Anders Pihl/TT

Nya Folks Hotel ligger mitt i Konepaja, ett före detta industriområde som nu hyser många kulturella aktiviteter.
Nya Folks Hotel ligger mitt i Konepaja, ett före detta industriområde som nu hyser många kulturella aktiviteter.
Foto: Anders Pihl
Tystnadens kapell ligger där det dagtid passerar många människor i Helsingfors.
Tystnadens kapell ligger där det dagtid passerar många människor i Helsingfors.
Foto: Anders Pihl
Innergården på Lasipalatsi (Glaspalatset) pryds numera med ljusinsläppen till det nya underjordiska konstmuseet Amos Rex.
Innergården på Lasipalatsi (Glaspalatset) pryds numera med ljusinsläppen till det nya underjordiska konstmuseet Amos Rex.
Foto: Anders Pihl
Mia Franck är finlandssvensk författare, aktuell med romanen 'Galanterna' (2021).
Mia Franck är finlandssvensk författare, aktuell med romanen "Galanterna" (2021).
Foto: Niklas Sandström
Jättemålningar av Katharina Grosse på Helsinki Art Museum, ett av fem riktigt bra konstmuseum på en liten yta i Helsingfors.
Jättemålningar av Katharina Grosse på Helsinki Art Museum, ett av fem riktigt bra konstmuseum på en liten yta i Helsingfors.
Foto: Anders Pihl
Relanders Grund är en kafébåt som ligger nära Skatudden i centrala Helsingfors.
Relanders Grund är en kafébåt som ligger nära Skatudden i centrala Helsingfors.
Foto: Anders Pihl
På tredje våningen till Helsingfors nya stadsbibliotek Ode finns utlåning av böcker och musik, en barnavdelning och ett kafé med fina vyer.
På tredje våningen till Helsingfors nya stadsbibliotek Ode finns utlåning av böcker och musik, en barnavdelning och ett kafé med fina vyer.
Foto: Anders Pihl
Det finska designundret fortsätter att trivas, här på Formverk mitt i Designdistriktet.
Det finska designundret fortsätter att trivas, här på Formverk mitt i Designdistriktet.
Foto: Anders Pihl

FAKTA

Helsingfors

Allmänt

Gustav Wasa grundade Helsingfors 1550. Så sent som 1900 var staden nästan helt svenskspråkig. I dag har bara fyra procent svenska som förstaspråk, men det ännu tvåspråkigt på alla officiella skyltar. Med förorter och grannstäder har Helsingfors nära 1 miljon invånare. I hela Finland bor det 5,3 miljoner.

Resa dit

Flyg direkt från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Färjor går från Stockholm med Silja Line och Viking Line. Den som vill göra en lyxkryssning väljer Silja Lines A-hytter.

Bo

Hotel U14. Nyöppnat fyrstjärnigt boutiquehotell med förträffligt läge ett par kvarter från Esplanaden. Härlig frukost. Dubbelrum från cirka 1 760 kronor per natt.

Folks Hotel Konepaja. Nytt hotell i ombyggd industribyggnad i heta Konepaja, ett område med kulturaktiviteter. Dubbelrum från cirka 1 150 kronor per natt.

GLO Hotel Art. Varmt välkomnande i en mycket vacker jugend-byggnad. Dubbelrum från cirka 1 000 kronor per natt.

Kommunikationer

Spårvagnar och bussar utgör en välfungerande kollektivtrafik. Helsingfors-kortet gäller på all kollektivtrafik. Till de nära öarna finns i regel täta båtturer. Taxi är något billigare än i Sverige.

Prisnivå

Priserna i city ligger strax under de svenska, och några kvarter från de populäraste stråken hittar du alltid restauranger och kaféer som är betydligt billigare än på motsvarande lägen i Stockholm eller Göteborg.

Mat och dryck

Chéri. Medelhavsinspirerade smårätter att dela på. Avslappnat, elegant och definitivt njutbart.

Nolla. Ny populär ekologisk krog med strikt hållbar filosofi där komposten faktiskt står i matsalen.

Grön. All mat här är vegetarisk och kommer från närområdet kring Helsingfors. Den är dessutom sensationellt god. En Michelinstjärna.

Helsingfors ligger mitt i skärgården.
Helsingfors ligger mitt i skärgården.
Foto: Anders Pihl
 Grillad purjolök på Michelin-restaurangen Grön, där allt som serveras kommer inom nära avstånd från Helsingfors
Grillad purjolök på Michelin-restaurangen Grön, där allt som serveras kommer inom nära avstånd från Helsingfors
Foto: Anders Pihl

FAKTA

Tips för en kulturhelg i Helsingfors

+ Svenska Teatern. Att Helsingfors är en av svenska språkets främsta teaterstäder glöms lätt bort.

+ Rolig gallerirunda. På sajten myhelsinki.fi finns bra tips på konstgallerier. Sök på "galleri" på sajten.

+ Glasshouse Helsinki. Osannolik shoppinggalleria med hållbara butiker och stort konstgalleri.

+ Teurastamo (Slakthuset). Slakthusområdet är sedan 2012 en plats för kultur, restauranger och barer.

+ G-Livelab. Scen för livemusik på musikens villkor med unikt högtalarsystem.

+ Tanssin Talo (Danshuset). Jättebyggnad helt tillägnad danskonsten. Invigs i februari 2022.

Konstgalleriet på Glasshouse Helsinki. Här syns verk av skulptören Pasi Karjula.
Konstgalleriet på Glasshouse Helsinki. Här syns verk av skulptören Pasi Karjula.
Foto: Anders Pihl

Resor

Snöyoga och sparksafari för den vågade

Ridningen runt Trumvallen går i en varierad terräng. Ofta är snön meterdjup.
Foto: Trumvallen Fjällridning
Resor
Resor Det finns mer att göra i naturen på vintern än att åka skidor. Till exempel kan man testa skatecross, fatbikecykling eller snöskovandring. Här är några av vinterns udda äventyr runt om i landet.
PREMIUM

Nej, alla vill varken åka slalom eller längskidor. Många är trötta på skidskor och har åkt pulka vintrarna igenom. Vad gör man då? Här är några tips.

Sväva fram i skärgården

En svävare bärs upp av en luftkudde, som just svävar fram över underlaget, och kan ta sig fram över såväl is som vatten. Att åka svävare över isbelagda fjärdar i vinterskärgården är en härlig upplevelse. I många skärgårdar används de av Sjöräddningen och som ett alternativ till den ordinarie båttrafiken. Det finns även företag som erbjuder taxiresor och nöjesturer med svävare, till exempel Svisch Air i Stockholms mellanskärgård. Ett bra ställe att utgå från – eller ta sikte på – är Svartsö. Här finns vinteröppna Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem, Bistro Sågen och en vedeldad bastu vid vattnet.

Vandra med snöskor i Västerbotten

Med snöskor på fötterna blir det möjligt att vandra även om snön ligger djup. Runt om i landet finns flera företag som arrangerar guidade snöskoturer. Ett exempel är Granö Beckasin mellan Umeå och Lycksele i Västerbotten. Här erbjuds både kortare prova på-turer, längre utflykter på de omgivande myrarna och en kvällstur med vandring i månens sken.

Skåda norrsken i Abisko

Norrskensspaning är en aktivitet som lockar långväga turister till norra Sverige. Samtidigt finns det också många svenskar som aldrig har upplevt det speciella ljusfenomenet. Bäst förutsättningar är det vid mörkt och klart väder, allra helst på en öppen plats utan störande belysning. Ett populärt resmål för ändamålet är Abisko, med Aurora Sky Station, som erbjuder första parkett. Även vid Svenska Turistföreningens turiststation i Abisko är förutsättningarna goda för att njuta av polarnatten. I Abisko finns också möjlighet att testa andra vinteraktiviteter som isklättring, snöskovandring och turskidåkning.

Vinterridning i Härjedalen

Ridning förknippas ofta med varmare årstider, men att höra snön knarra under hovarna kan vara minst lika härligt. Dessutom är hästryggen varm och skön att sitta på. Landet runt finns flera ridföretag som erbjuder turridning på vintern.

Ett av dem är Trumvallen Fjällridning i Vemdalen, Härjedalen, en westerninspirerad hästranch omgiven av höga fjäll, skog och myrmarker. Här erbjuds flera olika ridturer vintertid, alltifrån korta slädturer till flerdagarspaket med helpension. De senare inkluderar även skoterturer, isfiske, häst- och slädåkning – och skijoring, vilket innebär att man tolkar på slalomskidor bakom en galopperande häst.

Hundspann i Norrbotten

Att fara fram genom ett gnistrande vitt landskap enbart med hjälp av kraften från hundar är en fantastisk upplevelse. I fjällen finns otaliga företag som erbjuder kortare prova på-turer, men det finns också ställen som tar gästerna på längre utfärder. Ett av dem är Northern Soul Journeys i Ängesträsk i Norrbotten, drygt fem mil norr om Boden. Här bor och verkar paret Jeremias och Hannah Kinnunen Levy tillsammans med sina alaskan huskies. De arrangerar bland annat en heldagstur som låter gästerna prova på livet som hundspannsförare för en dag.

Sparksafari i Dalarna

En klassisk spark kan vara ett oumbärligt transportmedel vintertid, men också ett kul och udda vinteräventyr – åtminstone för dem som bor i södra Sverige och aldrig har använt en förut. En av de första sparkarna med stålmedar tillverkades i Orsa och i dag är sparkar en vanlig syn i den här delen av Dalarna. För den som vill ta sig runt på egen hand finns sparkar att låna på många av hotellen runt Siljan. Om isen är tjock är ett tips att glida ut på Siljan och sparka ut på den vidsträckta sjön. I Vikarbyn nordväst om Rättvik kan oerfarna åkare följa med Green Owl Travel på en guidad sparksafari och lära sig mer om bygden.

Fatbike och yoga i Lofsdalen

Med en så kallad fatbike, en mountainbike med extra breda däck, blir det möjligt att trampa fram även i djup snö. Ännu enklare blir det om man följer ett skoterspår. På så sätt kan du komma ut i svåråtkomliga fjällmiljöer utan ljudet från en skotermotor. Flera sportaffärer i fjällen har börjat hyra ut den här typen av cyklar, exempelvis Karins Sportbod i Lofsdalen. Ett trevligt mål att ta sikte på är Våffelstugan på 820 meters höjd med utsikt över hela Lofsdalen. Vill du bara cykla ena vägen kan du åka bandvagn hem. En annan udda vinteraktivitet som kan testas här är snöyoga, som utförs på renskinn i snön framför en värmande brasa.

Äventyrspark på is i Stockholm

I vinter har fältet utanför Sjöhistoriska museet i Stockholm förvandlats till Nordens största äventyrspark på is. Det 3 500 kvadratmeter stora vinterlandet Scandinavian Ice Adventure har olika isbanor som gör det möjligt att testa bland annat ishockey, skridskodisco eller skatecross, ett fartfyllt äventyr med både lutningar, hopp och tvära svängar. Men här erbjuds också lugnare aktiviteter som eisstock, som påminner om curling och boule, och skridskoåkning på en hjärtformad kärleksbana.

Annika Goldhammer/TT

Med så kallade fatbikes är det möjligt att cykla även i snö.
Med så kallade fatbikes är det möjligt att cykla även i snö.
Foto: Martin Olson
Med hjälp av varma kläder, renfällar och värmande brasa kan man göra yoga även i snön.
Med hjälp av varma kläder, renfällar och värmande brasa kan man göra yoga även i snön.
Foto: Lofsdalen Outdoor
Norrsken över Aurora Sky Station i Abisko.
Norrsken över Aurora Sky Station i Abisko.
Foto: Chad Blakley/Lightsoverlapland
Att åka svävare är udda, men fullt möjligt i skärgårdsmiljö.
Att åka svävare är udda, men fullt möjligt i skärgårdsmiljö.
Foto: Bo Lind
Att åka hundspann är ett härligt sätt att uppleva den svenska fjällvärlden.
Att åka hundspann är ett härligt sätt att uppleva den svenska fjällvärlden.
Foto: Annika Goldhammer
Snöskovandring i Granö i Västerbotten. Att gå med snöskor är en allt populärare vinteraktivitet.
Snöskovandring i Granö i Västerbotten. Att gå med snöskor är en allt populärare vinteraktivitet.
Foto: Bea Holmberg
Trumvallen Fjällridning i Vemdalen är ett snösäkert resmål.
Trumvallen Fjällridning i Vemdalen är ett snösäkert resmål.
Foto: Trumvallen Fjällridning
Spark är ett bra alternativ för dem som inte åker skridskor och ändå vill glida fram över isen.
Spark är ett bra alternativ för dem som inte åker skridskor och ändå vill glida fram över isen.
Foto: Annika Goldhammer

FAKTA

Hyr och prova på

Vill du vidga vyerna och testa något nytt har många fjälldestinationer både utrustning att hyra och aktivitetsföretag som arrangerar guidade turer. Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen brukar också erbjuda kurser och prova på-aktiviteter på olika håll.

Resor

Sju toppkaféer som bullar upp

Damien Foschiatti och hans team av bagare och konditorer har skapat ett franskt pilgrimsmål med svensk touch.
Foto: Johan Öberg
Resor
Resor En skön fikastund är vi alla värda. Huvudstaden bullar upp med en mängd lockande ställen. Här är sju Stockholmskaféer i toppklass.
PREMIUM

Utifrån ser inte Magnus Johanssons Bageri & Konditori mycket ut för världen, granne med en lågprisbutik i Hammarby sjöstad. Men väl inne förstår vi att vi just har hittat ett av stans bästa kaféer. Konditorn Magnus Johansson berättar dock att pandemin varit nära att knäcka stället:

–  Det har varit väldigt tufft, men vi räddades bland annat av att sjöstadsborna ser oss som ”sitt” fik och fortsatte komma, säger han.

I branschen är han välkänd. Han skapade Nobelmiddagens efterrätt elva år i rad, gjorde desserten till kungens 75-årsmiddag och har jobbat på flera topprestauranger.

–  Vårt utbud följer säsongerna. Nu vid jul är det så klart saffran som gäller, liksom hjortron och lingon. På hösten blir det mycket äpple, och när våren kommer fläder och rabarber.

Här finns dessutom både laktosfritt och veganskt.

–  Svårast att ersätta är ägg. Men man kan göra mycket gott även om det blir annorlunda.

Hans egen favorit just nu är matbröd på kulturspannmål – sorter som riskerar att försvinna på grund av stordrift. Och så tipsar han om hur hembakta saffransbullar blir saftigare:

–  Saffran är uttorkande så det är lätt att brödet blir torrt. Blanda saffranet med lite socker och alkohol och använd rumstempererat smör, aldrig smält.

Magnus Johanssons eget favoritfik är Café Pascal, som finns både på Söder och i Vasastan. Jag kan bara instämma, men det finns ett problem: När du känner för en söndagsfika eller tisdags-sopplunch med en mättande croque monsieur, känner andra likadant, så där är ofta svårt att hitta plats.

På Rörstrandsgatan i Vasastan finns ett kafé med liknande mysstämning som också ofta är fullt: Mellqvist Café och Bar, eller i folkmun bara Mellqvist Kaffebar. Satsa gärna på någon av de fina smörrebröden – det är bara att peka vid disken. Eller så får det bli en café au lait-frukost med ägg, juice och yoghurt. Bullälskarna går heller inte lottlösa.

Söker man genuint svensk konditorikänsla är Vete-Katten på Kungsgatan perfekt, både vad gäller utbudet, personalens fina traditionella klädsel och miljön. Här finns flera kafferum att välja mellan. Själv gillar jag det största bäst, med stora fönster och vy över diskarna med tårtor, praliner och – nu i juletid – massor av läckra lussekatter.

Men inget slår en fransk touch på riktigt finfika. Så jag styr stegen mot lilla Löjtnantsgatan på Östermalm. Här driver det fransksvenska paret Damien Foschiatti och Malin Eklund stället Fosch Artisan Pâtisserie.

Bakelserna, bullarna och matbrödet har hyllats av många och lockar folk från när och fjärran. Från början valde paret att öppna på denna undanskymda plats 2016 av ett enda skäl: Det var den enda lokal de hade råd med.

–  Vi vill att de franska smakerna ska möta de svenska, säger konditorn Damien Foschiatti och väljer följaktligen två favoriter:

–  Våra franska croissanter och de svenska kardemummabullarna.

2019 var Fosch välkänt och paret utökade med ett kafé på supercentrala Birger Jarlsgatan. Men satsningen kunde ha stjälpt hela lasset då coronapandemin tog fart strax efteråt – och kunderna försvann. All personal permitterades och paret fick kämpa på själva. Men nu är verksamheten igång som vanligt.

Om du i stället söker avancerade kaffesmaker, styr stegen mot Drop Coffee, på en bakgata nära Mariatorget på Södermalm. Här träffar jag Sergei Minakov, som ansvarar för kaféet.

–  För oss är det viktigt att ha koll på hela förloppet från kaffeplantan till oss. Vi har träffat alla de små odlare vi jobbar med och vårt kaffe är skördat för hand, så varje böna är plockad när den är mogen. Så jobbar inte de stora rosterierna, säger Sergei, som också erbjuder sopplunch, mackor och bullar.

Men trots noga listade smaknyanser för varje sort vill han inte veta av någon snobbig nördighet:

–  Alla ska såklart känna sig bekväma att fika här. Det roliga är ju när kaffedrickarna upptäcker dryckens alla nyanser.

Djurgården är många stockholmares favorit-söndagspromenadstråk och ibland verkar det som att alla valt att fika på Rosendals Trädgårdskafé. Köerna för att köpa matiga mackor, soppa och sötsaker till kaffet blir ibland långa. Men ta det lugnt, njut av vinterns fika i det stora varma växthuset där fåglar ofta kvittrar som om det vore sommar. Stärkt av svart java, ett stort glas av Rosendals egen äppelmust och en baguette med rostad svamp går resterande Djurgårdspromenad lätt. Fast kanske får du då kånka på blommor, ekologiska grönsaker eller något annat gott från den fina – men dyra – butiken.

Johan Öberg/TT

Smörrebröden på Mellqvist Café & Bar förvandlar ett fikastopp till en Danmarksresa i miniatyr.
Smörrebröden på Mellqvist Café & Bar förvandlar ett fikastopp till en Danmarksresa i miniatyr.
Foto: Johan Öberg
Färgglada bakelser hos Magnus Johanssons Bageri & Konditori.
Färgglada bakelser hos Magnus Johanssons Bageri & Konditori.
Foto: Johan Öberg
På Rosendals Trädgårdskafé kan gästerna njuta av kaffe, bakverk eller mackor i ett av växthusen – där småfåglarna ofta kvittrar som om det vore sommar även i december.
På Rosendals Trädgårdskafé kan gästerna njuta av kaffe, bakverk eller mackor i ett av växthusen – där småfåglarna ofta kvittrar som om det vore sommar även i december.
Foto: Johan Öberg
Sergei Minakov på Drop Coffee brinner för gott kaffe.
Sergei Minakov på Drop Coffee brinner för gott kaffe.
Foto: Johan Öberg
Mellqvist Café & Bar drar folk från hela Stockholm tack vare sin sköna atmosfär.
Mellqvist Café & Bar drar folk från hela Stockholm tack vare sin sköna atmosfär.
Foto: Johan Öberg
Både närboende och finsmakare från andra delar av Storstockholm letar upp Fosch Artisan Pâtisserie på Östermalm.
Både närboende och finsmakare från andra delar av Storstockholm letar upp Fosch Artisan Pâtisserie på Östermalm.
Foto: Johan Öberg
Magnus Johansson har skapat en rad efterrätter till Nobelfesterna. Sedan några år driver han eget bageri och konditori i Hammarby sjöstad.
Magnus Johansson har skapat en rad efterrätter till Nobelfesterna. Sedan några år driver han eget bageri och konditori i Hammarby sjöstad.
Foto: Johan Öberg
Mycket att välja på hos Fosch Artisan Pâtisserie.
Mycket att välja på hos Fosch Artisan Pâtisserie.
Foto: Johan Öberg
Fyllda croissanter på Pascal på Skånegatan, där lunchsoppan håller toppklass.
Fyllda croissanter på Pascal på Skånegatan, där lunchsoppan håller toppklass.
Foto: Johan Öberg
Sergei Minakov gör ännu en espresso på Drop Coffee på Södermalm.
Sergei Minakov gör ännu en espresso på Drop Coffee på Södermalm.
Foto: Johan Öberg
På Vete-Katten kan gästerna välja mellan en rad olika fikarum – allt från de i juletid extra mysiga till det stora, som har lite Wienkonditori-känsla.
På Vete-Katten kan gästerna välja mellan en rad olika fikarum – allt från de i juletid extra mysiga till det stora, som har lite Wienkonditori-känsla.
Foto: Johan Öberg
Dags för café au lait på El Sunzita-bönor från El Salvador, på Drop Coffee.
Dags för café au lait på El Sunzita-bönor från El Salvador, på Drop Coffee.
Foto: Johan Öberg
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 50Resor-Stockholmsfik.

FAKTA

Fler fina fik bortom Stockholms tullar

+ Bak

Att bagare använder enbart händerna för att knåda deg är en raritet, men på Bak i Hökarängen får nävarna jobba länge med det läckra surdegsbrödet. Ett annat tips är de smörrika kardemummabullarna.

+ Winterviken

Alfred Nobels gamla sprängämnesfabrik i Aspudden är i dag ett av stadens trevligaste utflyktsmål för fika. På fiket, som drivs av Markus Aujalay, finns både prisvärda luncher och en rejäl disk med mackor och söta bakverk – samt gott om platser både inne och ute.

+ Bådan Café & Konditori

Konstmuseet Artipelag på Värmdö har inte bara fina utställningar, en härlig skulpturpark och en bra restaurang. Här finns också ett kafé värt en utflykt. Här serveras lätta luncher, men läckrast är ändå alla sötsaker – från kokostopparna till de vackra bakelserna.

+ RC Chocolat

Om det är läckra moussetårtor och bakelser du suktar efter är RC Chocolat i Sigtuna rätt för dig. Som namnet antyder finns här också ett rikt utbud av fina, handgjorda chokladpraliner.

+ Leijon Stenugnsbageri & Konditori

Studentstaden Uppsala har så klart gott om fik. Men man får leta sig till Årstagatan en bit bortom centrum för det bästa. Frida Leijon korades till årets konditor 2016 och det märks på de matiga lunchmackorna, mumsiga bullarna och eleganta bakelserna.

På Winterviken går det att sitta utomhus.
På Winterviken går det att sitta utomhus.
Foto: Johan Öberg
Bakelse på RC Chocolat i Sigtuna.
Bakelse på RC Chocolat i Sigtuna.
Foto: Johan Öberg

Resor

Tio platser för gemenskap och vinterlugn

Poolklubben på The Steam Hotel har fin utsikt över Mälaren från sin högt liggande utomhuspool.
Foto: Anders Pihl
Resor
Resor Vad går upp mot att byta miljö ett par dagar kring jul eller under kalla, trista januari? Vinterlugnet kan hittas på olika sätt. Vi börjar med att gå i kloster i Vadstena och fortsätter till det mer aktiva The Steam Hotel i Västerås. Fler tips hittas här nedan.
PREMIUM

Sakrala körer stiger mot takrymderna högt ovanför. Det är gudstjänst i Vadstena klosterkyrka, invändigt en av Sveriges vackraste. Utanför kyrkoporten slår kall vinterblåst mot ansiktet. Dessbättre är det inte många steg bort till Klosterhotellets frukostmatsal i Birger Jarls kungapalats från 1200-talet – samma palats som Heliga Birgitta förvandlade till nunnornas del av klostret.

Insidan av Vadstena klosterkyrka, en av landets finaste, färdigbyggd 1420.
Insidan av Vadstena klosterkyrka, en av landets finaste, färdigbyggd 1420.
Foto: Anders Pihl

Numera ingår hela klostret i Vadstena Klosterhotel. Det är familjedrivet och erbjuder olika slags övernattningar. De gamla nunnecellerna är spartanska, medan annexen har mer ombonade rum. Såväl par som ensamma resenärer kommer till vinterstillheten här.

–  För verkliga fridsökare har vi tre dagars tysta retreat, säger hotellets restaurangchef Aurore Milton.

Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 49Resor-Vinterlugn.

Den medeltida körmusiken återkommer i klosterhotellets spa-avdelning, en intim anläggning där man inte är fler gäster än att man gärna byter några ord i pooler och bastur. I avspänningsrummet, som har brasa och vilstolar, är det dock tyst.

På kvällen serveras en förstklassig middag under medeltida valv i byggnaden där munkcellerna tidigare låg. På hemvägen passerar jag tindrande ljus på kyrkogården. Att sedan krypa in i rummets egen infrabastu är svårslaget.

Ett helt annat slags vinterlugn väntar i Västerås på The Steam Hotel. Det före detta ångkraftverket står 18 våningar högt i stadens gamla industrihamn. Hotellets innanmäte är en tonträff där designen kretsar kring 1900-talets första hälft och kombineras med kraftverkets miljö med nakna tegelväggar och kvarlämnade skyltar, rör och mätardosor.

För verkliga fridsökare har vi tre dagars tysta retreat.

Det finns en energi i luften, även om det är en tillbakalutad sådan. Hit kommer man för att mysa och göra saker ihop. Mängder av sällskapsspel, gammaldags pingisbord, shuffleboard och biljardbord står uppställda här och var. Turbine Lounge har en klassisk ginbar och en egen charmig bio som visar filmklassiker varje dag.

–  Vi är inte ett spahotell. Ändå kan du verkligen slappna av här, säger Philip Björck, marknadsansvarig på hotellet.

På Velvet Lounge's pool club finns levande brasor både inne i relaxavdelningen och vid den rykande varma utomhuspoolen med utsikt över Mälaren. Barnen kan roa sig på Playground med dataspel och filmer och upptäcka diverse andra lekmiljöer. I samma byggnad finns grannen Kokpunkten, ett så kallat actionbad som lockar familjer från hela regionen med sina vilda rutschkanor.

Här är ytterligare tips:

Vy från ett hett bad ut mot skogen utanför Yasuragi, det japanska badhotellet i Nacka.
Vy från ett hett bad ut mot skogen utanför Yasuragi, det japanska badhotellet i Nacka.
Foto: Yasuragi
Yasuragi är det japanska badhotellet i Nacka utanför Stockholm.
Yasuragi är det japanska badhotellet i Nacka utanför Stockholm.
Foto: Yasuragi

Yasuragi

På det japanska badhotellet utanför Stockholm syftar allt till att nå inre balans och lugn. Här finns flera sorters varma bad, yoga och meditation. En bra japansk restaurang. Över jul och nyår erbjuds flera specialpaket.

Hotell Mossbylund

Allra längst söderut i Sverige, i Skivarp väster om Ystad, ligger detta hotell med spa i lantliga omgivningar och med havsutsikt. Hotellet var Skånes nominering till Stora turismpriset 2021.

Högbo Brukshotell

Bruksherrgård i Gästrikland som erbjuder en vistelse med yoga- och skidåkarpaket, pool och relaxavdelning. Maten har fokus på hållbarhet och egna råvaror.

Skönt utomhusbad på spa-avdelningen på Torekov Hotell.
Skönt utomhusbad på spa-avdelningen på Torekov Hotell.
Foto: Anders Karolyi

Torekov Hotell

Med Bjärehalvöns karga kusthedar utanför knuten är Torekov Hotell, mellan Ängelholm och Halmstad, en plats för andhämtning med guldkant. Det är utsett till landets bästa lyxboutique-hotell 2018 av tävlingen World Luxury Hotel Awards. Fint spa och flera paket, bland annat yogaretreat. Restaurang Bistron dukar upp ett asiatiskt julbord.

Sandhamns Seglarhotell

Nog lockar ett par dagars ölugn i Stockholms skärgård? Klassiska seglarhotellet i Sandhamn har gjort en nysatsning med bland annat ny kock, spa-avdelning, bastuflottar och badtunnor. Julbord serveras i december.

Hooks Herrgård söder om Jönköping i vinterskrud. Ett ställe att ladda sina batterier på.
Hooks Herrgård söder om Jönköping i vinterskrud. Ett ställe att ladda sina batterier på.
Foto: Lena Landin/Hooks herrgård
Inomhuspoolen på Hooks Herrgård utanför Jönköping.
Inomhuspoolen på Hooks Herrgård utanför Jönköping.
Foto: Hooks herrgård

Hooks Herrgård

Hooks Herrgård, med anor från 1300-talet, ligger naturskönt vid Hokasjön en knapp timmes bilväg söder om Jönköping. Kombinera julinspirerade måltider i herrgården med stunder i den ångande utomhuspoolen.

Sörbygården Bed & Breakfast

Idylliskt pensionat norr om Brunflo i Jämtland, 500 meter från Storsjön och lika nära till en liten skidbacke och fina längdspår. Idealiskt om man vill återkoppla till naturen i detta vackra vinterlandskap.

Strandbadet i Falkenberg har ett stort inglasat poolområde.
Strandbadet i Falkenberg har ett stort inglasat poolområde.
Foto: Falkenbergs Strandbad

Falkenberg Strandbad

Detta är enligt många Västsveriges främsta spahotell. I centrum av vinterrekreationen finns The Retreat Club, ett inglasat poolområde på 3 000 kvadratmeter. Öppet året runt.

Anders Pihl/TT

Bordtennismatch i lobbyn på The Steam Hotel i Västerås.
Bordtennismatch i lobbyn på The Steam Hotel i Västerås.
Foto: Anders Pihl
En av tre olika slags bastur på Vadstena Klosterhotel.
En av tre olika slags bastur på Vadstena Klosterhotel.
Foto: Vadstena Klosterhotel

FAKTA

Rofyllt i Abisko

Allt fler arrangörer syr ihop resor som kombinerar yoga med stillsamma upplevelser. Ett exempel är svenska In Shape Travels vinterretreat i Abisko. Lätt vandring i fjällen, norrskenssafari och kvalitativa yogaklasser står på programmet.

På vandring i Abisko.
På vandring i Abisko.
Foto: Janerik Henriksson/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Resor

På besök i tre mikrobryggerier

Jessica Heidrich och sambon Magnus Karperyd sade upp sig från sina jobb och köpte Waxholms Bryggeri i Rindö hamn för fyra år sedan.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Resor
Resor Den svenska bryggerinäringen har i takt med det växande intresset för öl formligen exploderat de senaste 20 åren. Då fanns ett 40-tal hantverksmässiga bryggerier, nu är de över 400. Flera av dem erbjuder guidade visningar.
PREMIUM

Konsten att göra öl är lika gammal som konsten att baka bröd. Redan under faraonernas tid bryggde man, och i Inkakulturen i Sydamerika var majsölet populärt. Även i Sverige framställde man öl under medeltiden – på festerna i Valhall flödade drycken, man trodde att ruset var en gudagåva.

Sedan kustartilleriregementet lämnade Rindö utanför Vaxholm för drygt tjugo år sedan har ön förvandlats till ett attraktivt område både för bostäder och företag. I en biograf på det gamla kasernområdet ligger Waxholms Bryggeri.

Det unika med hantverksmässiga bryggerimetoder är mängden av olika typer av öl vi framställer.

Genom de stora fönstren strömmar solen in och reflekteras i de rostfria jästtankarna. Tittar vi ut ser vi Oxdjupets blåsvarta vatten där en träskuta med vita segel just passerar.

–  Vi kunde inte drömma om ett bättre läge när vi fick chansen att köpa det här relativt nystartade bryggeriet, säger Jessica Heidrich och får ett nickande medhåll av sin kompanjon och sambo Magnus, medan vi tar några bilder nere vid båtbryggan.

Jan Zakrisson, Klövsjö Gårdsbryggeri, brygger inte bara öl, utan har en växande cidertillverkning också.
Jan Zakrisson, Klövsjö Gårdsbryggeri, brygger inte bara öl, utan har en växande cidertillverkning också.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Jessica är en av få kvinnliga professionella bryggare i landet. De senaste tolv åren, innan köpet av Waxholms Bryggeri för fyra år sedan, ledde hon ett framgångsrikt arbete på St Eriks Bryggeri i Stockholm. På sitt cv har hon fyra SM-titlar i ölbryggandets konst och dessutom erfarenhet av att ha varit tävlingsdomare både i Australien, Nya Zeeland och USA.

–  Allt fler inser att öl är en spännande dryck med utrymme för många olika stilar och smaksättningar, vilket stimulerar min kreativitet som bryggare. Jag brinner för konsten att brygga öl. Att driva ett hantverksmässigt bryggeri är sjukt roligt, men samtidigt så mycket jobbigare än vad många tror, säger Jessica medan hon häller upp en ljus lager på bryggeriets restaurang Syrran & jag.

Temat på Klövsjö Gårdsbryggeriets öletiketter, KGB, är olika spionhistorier. Här en Bond Ale.
Temat på Klövsjö Gårdsbryggeriets öletiketter, KGB, är olika spionhistorier. Här en Bond Ale.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Just nu pågår tappningen av julölet som är bryggeriets storsäljare tillsammans med påskens och sommarens säsongsöl. Utöver detta brygger hon mer experimentella ölsorter under varumärket Hop Notch.

De små lokala hantverksmässiga bryggerierna började dyka upp i mitten av 1990-talet och bland de första ut var Jämtlands Bryggeri, som skapade sitt premiäröl Jämtlands President 1996. Det var en hyllning till musikfestivalen Storsjöyran. Majoriteten av all öl som produceras i Sverige är ljus lager. Men stilen som dominerar bland hantverksbryggerierna är ofta olika typer av Ipa, ett varmjäst öl framställt med extra mycket humle och malt som ger det en tydlig beska.

Vi ger oss upp till Jämland och besöker Klövsjö Gårdsbryggeri. Det ligger mitt i byn, i en gårdsbyggnad från 1800-talet, och drivs av Jan Zakrisson sedan 2008. Här finns också en sommarrestaurang, som under det senaste året har fått egen cidertillverkning.

–  Jag har blivit mer och mer intresserad av cider och har redan vunnit flera priser, säger Jan entusiastiskt och visar planteringen som ska bli den egna äppelodlingen framöver.

Jessica Heidrich är en meriterad bryggare som brinner för att tillverka innovativt öl som bygger på gamla traditioner.
Jessica Heidrich är en meriterad bryggare som brinner för att tillverka innovativt öl som bygger på gamla traditioner.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Men än så länge är det ölbryggandet som spelar förstafiolen i gårdsbryggeriet. Här producerar han i dag 15 olika sorters öl med den speciella förkortningen KGB, Klövsjö Gårdsbryggeri.

–  Det är många parametrar som ska sammanfalla för att få rätt balans mellan sötma och beska, säger Jan och kollar med ficklampans hjälp jäsningsprocessen i en av tankarna som ska ge veteölet Bond Ale.

Det var många som tvivlade på att det skulle gå att driva både bryggeri och restaurang i en liten norrländsk by som Klövsjö, berättar han.

–  Men tvivlet kom på skam. På luncherna i restaurang Humleliret är det fullsatt hela sommaren, men vi har även öppet vintertid mellan jul och påsk, säger Jan.

Wisby Bryggeri är känt över hela Sverige för sin hantverksmässiga ölproduktion. För turisterna är ett guidat besök i deras anläggning innanför ringmuren ett uppskattat nöje.
Wisby Bryggeri är känt över hela Sverige för sin hantverksmässiga ölproduktion. För turisterna är ett guidat besök i deras anläggning innanför ringmuren ett uppskattat nöje.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nästa hantverksbryggeri vi tar pulsen på blir Gotlands Bryggeri som med sin Wisbyserie har blivit känt över hela landet. För att komma i rätt dryckesstämning tar jag först en lunch på Lindgårdens Värdshus med anor från 1300-talet, där jag beställer en ljus Wisby Pils. Efter lunchen får jag en timmes guidad visning i Gotlands Bryggeris värld, som omfattar allt från ljus lager till den mörkaste stout, alla med spännande nyanser.

–  Att provsmaka öl är ganska likt sättet vi provar vin på, säger vd Mikael Mossvall och häller upp några provglas.

–  Det som skiljer är att förutom att dofta ska du också ta en klunk och svälja drycken för att fullt ut känna de olika smakerna. Det unika med hantverksmässiga bryggerimetoder är mängden av olika typer av öl vi framställer, vilket innebär att det finns en öl för varje mat- och dryckestillfälle.

Mikael Mossvall häller upp sin favoritöl, en smakrik och ekologisk Wisby Weisse, och lyfter glaset med den grumliga veteölen för en skål. Den fina aromen landar perfekt denna ljusa höstdag medan solen släcker sin brandgula fackla i havet i Visby hamn.

Jörgen Ulvsgärd/TT

Mikael Mossvall har lett arbetet på Wisby Bryggeri under många år och sett hur efterfrågan på hantverksmässig ölproduktion ökat för varje år.
Mikael Mossvall har lett arbetet på Wisby Bryggeri under många år och sett hur efterfrågan på hantverksmässig ölproduktion ökat för varje år.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Vaxholm är centrum för Stockholms skärgårdstrafik. På ön Rindö som man når med bilfärja ligger Waxholms Bryggeri.
Vaxholm är centrum för Stockholms skärgårdstrafik. På ön Rindö som man når med bilfärja ligger Waxholms Bryggeri.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
De gamla medeltida valvbågarna i Storkyrkan i Visby har inspirerat layouten på Wisby Bryggeris etiketter.
De gamla medeltida valvbågarna i Storkyrkan i Visby har inspirerat layouten på Wisby Bryggeris etiketter.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Gotland har inte bara ett magiskt ljus och ett säreget landskap. Företagsamheten är stor på ön, inte minst när det gäller dryckes- och matkultur.
Gotland har inte bara ett magiskt ljus och ett säreget landskap. Företagsamheten är stor på ön, inte minst när det gäller dryckes- och matkultur.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Men den jämtländska fjällvärlden som granne ligger Klövsjö Gårdsbryggeri.
Men den jämtländska fjällvärlden som granne ligger Klövsjö Gårdsbryggeri.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 47Resor-Mikrobryggerier.

Ödåkra Brygghus

Omaka Bryggeri

Karlskrona Mikrobryggeri

Oppigårds Bryggeri

FAKTA

Fyra andra hantverksbryggerier värda ett besök

I en gammal vacker spritfabrik i Ödåkra på den skånska västkusten utanför Helsingborg driver Stefan Ed ett framgångsrikt lokalt ölbryggeri med tillhörande pub där det också ofta anordnas musikkvällar och ölprovningar.

När det gäller det här hantverksmässiga bryggeriet på Östermalm i Stockholm är det restaurangen som står i centrum, vilket däremot inte betyder att ölbryggeriet är underordnat. Kombinationen god smakrik öl och vällagad mat är i fokus.

På Karlskrona Mikrobryggeri bryggs både ett standardsortiment och ett ständigt omväxlande limited edition-sortiment där de olika ölsorterna "kommer och går lite som de vill", som bryggaren och ägaren Thomas Larsson uttrycker det. Utöver bryggeriet ryms även en liten hotelldel och en restaurang här.

Bryggeriet utanför Hedemora i Dalarna är ett av landets tidigaste och mest framgångsrika hantverksbryggerier med ett otal priser på sin meritlista. Här finns både butik, restaurang och sommarpub. Visning av bryggeriet med restaurangbesök och ölprovning kan bokas för grupper.

På Karlskrona Mikrobryggeri görs ett 15-tal ölsorter.
På Karlskrona Mikrobryggeri görs ett 15-tal ölsorter.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Resor

I Limfjorden på jakt efter havets guld

Under den tre timmar långa ostronsafarin á 299 danska kronor får deltagarna låna rätt utrustning och guidas sedan ut på en av Limfjordens många rika ostronbankar.
Foto: Johan Öberg
Resor
feature
Resor Danska Limfjorden är ett av Europas bästa vatten för ostron och andra skaldjur. Vi for på safari med smaklig avslutning.
PREMIUM

Så snart Limfjordens niogradiga vatten når ovan stövelkanten pressas luften ur vadarbyxorna. Det stramar kallt mot benen. Jag fortsätter ändå med min metallhåv och min hink och snart har jag vatten upp till grenen. Det faller ett tätt, fint duggregn.

Vår guide Peter Østergaard – som har hunnit ännu längre ut – har inte ens vatten över stövlarna – på håll ser det lite ut som om han likt Jesus går på den grå vattenytan långt ute i viken. Så jag fortsätter.

Det blir snabbt grunt igen och när jag har vadat hundra meter längre ut på undervattensbanken får jag äntligen upp det i min håv som jag har kommit för: ett gigaostron på över kilot. Inom kort hittar jag ett till, och ett till.

Ostron är ju ljuvliga att äta råa – kanske med någon droppe citron. Med lite topping smakar de finfint gratinerade också.
Ostron är ju ljuvliga att äta råa – kanske med någon droppe citron. Med lite topping smakar de finfint gratinerade också.
Foto: Johan Öberg

Ostronbanken är full av liv och snart är den tunga hinken proppfull av danska ostron.

Limfjorden är trots sitt namn ingen fjord utan ett sund som klyver Jylland i en stor fastlandsdel och en mindre ö-del. Den är känd för sina skaldjur som hummer och musslor. De sistnämnda finns både som odlade och vilda. Ostronen här är dock alla vilda och på ostronbankarna finns både det alltmer sällsynta europeiska ostronet, Ostrea edulis, och det jättestora Stillahavsostronet, Crassostrea gigas.

–  I Frankrike och Spanien har Ostrea edulis slagits ut av en parasit, som däremot inte dödar Stillahavsostronen. Parasiten finns här också, men har ännu inte slagit lika hårt, berättar Mikael Madsen från Jyllandsakvariet, som håller i dagens ostronsafari med ett 15-tal deltagare.

Akvariet har ordnat ostronsafari mellan september och april i fem år nu och det finns två arrangörer till.

Därefter går Peter Østergaard pedagogiskt igenom hur man öppnar ostron på bästa sätt. Snart får vi in snitsen och kan sörpla i oss godsakerna med ett stänk citron på – mums!

Camilla Drostedt från Köpenhamn har just öppnat ett ostron och låter sig väl smaka.
Camilla Drostedt från Köpenhamn har just öppnat ett ostron och låter sig väl smaka.
Foto: Johan Öberg

De allra största ostronen är svåra att få upp med ostronkniv, så de åker på grillen i stället. Efter några minuter är de enkla att öppna och det är bara att experimentera med toppingen av parmesan, ströbröd, crème fraiche, whisky, chilisås, lök med mera, innan de får gratinera någon minut till. Under tiden smuttar vi på svalt franskt bubbel. Allt ingår i safarins pris.

Föredrar man att bli serverad sina ostron öppnade och klara finns de att få på många krogar i trakten. I fiskeläget Glyngøre driver ostronfiskaren och nyblivna kungliga hovleverantören Svend Søe Bonde sin egen ostronbar sedan några år tillbaka. Han far ut på Limfjorden efter skaldjur tidiga morgnar och slår upp portarna till baren på eftermiddagarna.

–  95 procent av de ostron vi tar upp exporteras – främst till Galicien. Men vi vill ju att mer ska konsumeras här hemma, säger han medan han ställer fram nyöppnade exemplar och barens eget mörka ostronöl, där skaldjuren fått koka med under bryggningen.

Mikael Madsen leder dagens ostronsafari och visar oss hur man gör rent de ostron man har hittat med stålborste innan man börjar öppna dem.
Mikael Madsen leder dagens ostronsafari och visar oss hur man gör rent de ostron man har hittat med stålborste innan man börjar öppna dem.
Foto: Johan Öberg

Mors är Limfjordens största ö och Nykøbing Mors öns enda stad. Den som kan sin Aksel Sandemose vet att hans uppväxtstad är förebilden till hans fiktiva småstad Jante i romanen "En flykting korsar sitt spår". Och där råder den av Sandemose formulerade jantelagen, den som går ut på att man inte får sticka ut. Den innehåller tio lagparagrafer, som: ”Du skall inte tro att du duger till något”, ”Du skall inte tro att du vet mer än vi” och ”Du skall inte tro att någon bryr sig om dig”.

–  Så, du känner till att jantelagen formulerades här på Mors? Den gäller inte mig! säger Henrik Madsen med ett skratt.

Han är en charmerande, energifylld man med rågblond Boris Johnson-kalufs, som byggt upp det fascinerande Fossil- og molermuseet en mil norr om stan.

Museet firar 25 år 2022 men fossilerna här har alla hunnit fylla 55 miljoner år. Henrik Madsen brinner för dem och har hittat sju tidigare okända arter, som han har fått namnge. På museet visas allt från mäktiga, förstenade jätteträd till pyttesmå flygfän. Varje cell i de tunna vingarna har bevarats i den lätta vulkanlera som dominerar de branta klinterna i trakten. Det är där Henrik Madsen gör sina fynd. Det mest berömda är havssköldpaddan som simmade här då hela Danmark ännu var täckt av hav.

Arkitekten Ole Mark Jensen och sjuksköterskan Silvia Elung Jensen sadlade för några år sedan om och startade ett bränneri, en servering och ett boende i en gammal hamnkrog.
Arkitekten Ole Mark Jensen och sjuksköterskan Silvia Elung Jensen sadlade för några år sedan om och startade ett bränneri, en servering och ett boende i en gammal hamnkrog.
Foto: Johan Öberg

Brinner – fast för något helt annat – gör också arkitekten Ole Mark Jensen och sjuksköterskan Silvia Elung Jensen. De lämnade för några år sedan sina jobb och köpte en äkta färjekrog från 1820 i Sundsøre – ett av de många färjelägena vid Limfjorden – och startade Brænderiet.

–  Huset har en rik historia. Under andra världskriget gömde sig motståndsrörelsen här, säger Ole.

Här gör de allt från maltwhisky till fatlagrad rom och populärt gin. Man kan provsmaka och köpa med sig hem.

–  Vi har redan övernattning, nu vill vi utveckla Brænderiet till ett kulturhus med konserter och annat, säger Silvia.

Det kommer nog att gå fint – kombon Limfjorden och människor som brinner för sina intressen tycks vara ett framgångsrecept.

Johan Öberg/TT

Ostronfiskaren och nyblivna kungliga hovleverantören Svend Søe Bonde vid sorteringsbordet. Kanske kommer drottning Margrethe II sörpla i sig något av dessa fina exemplar?
Ostronfiskaren och nyblivna kungliga hovleverantören Svend Søe Bonde vid sorteringsbordet. Kanske kommer drottning Margrethe II sörpla i sig något av dessa fina exemplar?
Foto: Johan Öberg
Ostronfiskaren Svend Søe Bonde har tagit fram ett mörkt specialöl – bryggt på bland annat ostron – till sin ostronbar i det lilla fiskeläget Glyngøre.
Ostronfiskaren Svend Søe Bonde har tagit fram ett mörkt specialöl – bryggt på bland annat ostron – till sin ostronbar i det lilla fiskeläget Glyngøre.
Foto: Johan Öberg
Den 61 meter höga Hanklit på Limfjordsön Mors nordsida gömmer stora skatter i form av unika fossilfynd.
Den 61 meter höga Hanklit på Limfjordsön Mors nordsida gömmer stora skatter i form av unika fossilfynd.
Foto: Johan Öberg
Fossil av en havssköldpadda som simmade i det hav som för 55 miljoner år sedan täckte dagens Danmark. Nu finns det ovanliga fyndet att se på Fossil- og molermuseet, en bit norr om Nykøbing Mors.
Fossil av en havssköldpadda som simmade i det hav som för 55 miljoner år sedan täckte dagens Danmark. Nu finns det ovanliga fyndet att se på Fossil- og molermuseet, en bit norr om Nykøbing Mors.
Foto: Johan Öberg
I Limfjorden finns både europeiska ostron och de mycket större Stillahavsostronen. Här ett rejält Crassostrea gigas.
I Limfjorden finns både europeiska ostron och de mycket större Stillahavsostronen. Här ett rejält Crassostrea gigas.
Foto: Johan Öberg
Camilla Drostedt är på Jyllandssemester från Köpenhamn och plockar danska ostron för första gången i sitt liv.
Camilla Drostedt är på Jyllandssemester från Köpenhamn och plockar danska ostron för första gången i sitt liv.
Foto: Johan Öberg
I gråvädret smälter ostronbankens grunda vatten nästan ihop med himlen. Det faller ett tätt duggregn denna dag, men sjöstövlar och en bra jacka håller vätan borta.
I gråvädret smälter ostronbankens grunda vatten nästan ihop med himlen. Det faller ett tätt duggregn denna dag, men sjöstövlar och en bra jacka håller vätan borta.
Foto: Johan Öberg
Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 46Resor-Ostronsafari.

FAKTA

Tre höjdare i Ålborg

Ålborg är Danmarks fjärde största stad och den enda större vid Limfjorden. Stanna gärna en heldag – här är tre tips:

Kunsten

Ålborgs konstmuseum är inhyst i en berömd byggnad ritad av den finska arkitekten Alvar Aalto. I höst visas två sevärda utställningar: "Work it out", som tar sig an vår tids arbetsförhållanden och "Formens magi", en kul designutställning. Missa inte skulpturparken och den fina restaurangen.

Utzon Center

Operahuset i Sydney känner de flesta igen. Men färre vet att det ritades av den danske arkitekten Jørn Utzon. Det sista han designade var Utzon Center – ett arkitektoniskt mästerverk tillägnat hans livsgärning. Lär, inspireras och skapa sedan egen utflippad arkitektur av vitt lego i verkstaden.

Hjelmerstald

Ålborg har ganska lite kvar av det flerhundraårigt genuina. Men gatan Hjelmerstald är ljuvlig med korsvirkeshus och stockrosor. Gå in på gården till Lange Kunsthåndværk för en fascinerande konstupplevelse fylld av expressiva keramikfigurer.

Det mycket sevärda konstmuseet Kunsten i Ålborg visar i höst bland annat en utställning som försöker fånga det nya arbetslivets villkor.
Det mycket sevärda konstmuseet Kunsten i Ålborg visar i höst bland annat en utställning som försöker fånga det nya arbetslivets villkor.
Foto: Johan Öberg
På Utzon Center kan den som blir inspirerad skapa egna arkitekturmodeller i lego.
På Utzon Center kan den som blir inspirerad skapa egna arkitekturmodeller i lego.
Foto: Johan Öberg
När du går på Hjelmerstald, missa inte Lange Kunsthåndværk med sina expressiva keramikfigurer.
När du går på Hjelmerstald, missa inte Lange Kunsthåndværk med sina expressiva keramikfigurer.
Foto: Johan Öberg

Struer Museum

Skive Museum

FAKTA

Sevärda Limfjordsmuseer

Sturers Stadsmuseum erbjuder lite av varje, som små stadsmuseer brukar. Men en upplevelse är unik: den stora avdelningen om Bang & Olufsen, tillverkaren av exklusiv hemelektronik i superb design. Världsföretaget grundades i Struer och på museet bjuds man på en lekfull resa i ljudets komplicerade värld.

Fint stadsmuseum som i höst bland annat visar en utställning om den tyska ockupationen 1940–1945, motståndet och befrielsen.

Lär dig mer om ljud genom egna experiment på Struer Museums Bang & Olufsen-utställning.
Lär dig mer om ljud genom egna experiment på Struer Museums Bang & Olufsen-utställning.
Foto: Johan Öberg

Resor

Dagstur med skog och älv inpå knuten

Vy över den spegelblanka Dalälven, som här på gränsen mellan Uppland och Gästrikland bildar flera sjöar. Upplandsledens etapp 16 följer till stor del älven.
Foto: Johan Öberg
Resor
Resor Upplandsledens 50 mil bjuder på allt från storskogar till kulturupplevelser. Längs Dalälven i norra Uppland finns en av de allra vackraste sträckorna. Vi gav oss ut i höstsolen.
PREMIUM

Det är en strålande morgon som gjord för naturupplevelser när jag kliver av Upptåget i lilla Marma söder om Älvkarleby i norra Uppland. Härifrån behöver tåget bara fyra minuter för att nå Älvkarleby, men jag ska vandra den 13 kilometer långa etapp 16 på Upplandsleden i skogarna längs Dalälven – en tur som kommer att ta mig tre och en halv timme.

I maj 1980 invigdes Upplandsledens allra första etapp, en sträcka på drygt en mil. Nu har leden hunnit växa till 50 mil, fördelat på 31 etapper och 14 rundslingor. Och Upplandsstiftelsen, som anlagt leden, fortsätter med utbyggnaden:

–  Nu håller vi på att knyta ihop de tre etapperna söderut från Gysinge med den del av Upplandsleden som går söderut från Siggefora ner förbi Enköping. Förhoppningsvis kan den öppna officiellt redan nästa år. Ledmarkeringarna är redan på plats, men det behövs annat också – som rastplatser, säger stiftelsens friluftschef Karolina Vessby.

Marma bjuder på sprakande färger denna svala, klara morgon.
Marma bjuder på sprakande färger denna svala, klara morgon.
Foto: Johan Öberg

Från Marma station är det några hundra meter genom ett mysigt villaområde ner till Dalälven och Upplandsledens första vägvisare. Leden är tydligt markerad med orangea pilar av trä och målade band runt träd och stolpar. Jag sätter av längs en fin stig mellan älven och ett par fritidshus. Efter ett tag försvinner husen och skogen tar över.

Dalälven är Sveriges näst längsta älv och här längs gränsen mellan Uppland och Gästrikland bildar den en rad sjöar. Dessa delar av Dalälven har blivit rikskända för somrarnas myggplåga, som man numera framgångsrikt håller stången med biologisk bekämpning. Men trots att termometern bara visar tre grader denna morgon märker också jag av myggsurret så fort jag stannar mer än någon minut.

Här vid Dalälvens strand i Marma kan man välja mellan Upplandsledens etapp 15 åt sydost och etapp 16 norrut mot Älvkarleby.
Här vid Dalälvens strand i Marma kan man välja mellan Upplandsledens etapp 15 åt sydost och etapp 16 norrut mot Älvkarleby.
Foto: Johan Öberg

Fullt med mygg som sagt – men leden är helt folktom. Jag klättrar upp i ett fågeltorn för att spana efter någon av de många örnar som brukar hålla till här, men ser bara en flock grågäss på en klarblå vattenspegel. Det är fortfarande lite grönt, men mest olika nyanser av gult, som på sina håll övergått i ett crescendo av sprakande orange eller rött.

Det är fortfarande utmärkta svamptider och när jag lämnar stigen hittar jag snart taggsvamp och trattkantareller som får åka ner i en medhavd påse överst i min lilla dagryggsäck. På en sådan här dagstur behöver man inte så stor packning.

När det efter en timmes vandring börjar kännas lite ensamt i skogen livar ett ljudligt ”tjirrevipp” upp. En ekorre halvt dold bakom en tallgren två meter bort hälsar glatt – eller om den bara markerar att jag har kommit lite för nära.

Att vandra längs Upplandsleden är inte alls som att vandra i fjällen. Ser man till det praktiska måste man exempelvis bära med sig sitt vatten och planera var man ska fylla på flaskorna, något som etappbeskrivningarna på Upplandsstiftelsens hemsida upplyser om. Ur upplevelsesynpunkt är vandring i Uppland kul framför allt för variationen – lövskog, barrskog, fält, byar och sevärdheter väntar, ibland alltihop på en och samma sträcka. Och i stället för fjällens mäktiga höjdskillnader och storslagna vyer får man njuta av de små detaljerna – som extra frodig mossa, solglitter i lövverken, röda små stugor, fält som just plöjts eller snart ska skördas, fågelsång och udda växter.

En udda växt – i varje fall för mig – är skavfräken som bildar mattor längs stigen när den går genom Gropholmarnas naturreservat. Det känns som att gå i en exotisk bambuskog i miniformat.

Vid ett vindskydd i naturreservatet möter jag en Gävlefamilj med vuxna barn och barnbarn:

–  Det är ju en så fin dag så vi kände att vi måste komma ut i naturen, säger Örjan Olsson medan han pysslar med elden inför korvgrillningen.

En bambuskog i miniatyr? Nej, de gröna mattorna som liknar miniatyrbambu är Skavfräken.
En bambuskog i miniatyr? Nej, de gröna mattorna som liknar miniatyrbambu är Skavfräken.
Foto: Johan Öberg

Runt lunchtid har solen hunnit värma på riktigt bra så jag slår mig också ner på en bänk med utsikt över älven och äter mina mackor och min sallad. Sedan går det ganska lätt sista biten in till Älvkarleby, där leden slingrar sig över flera av kraftverksdammarna ut till Laxön. Ön har fått sitt namn från den tid före kraftverken då laxfisket och sågverken var de viktigaste inkomstkällorna här. Det stora kraftverket stod klart 1917 och numera fylls huvudfåran av forsande vatten bara på fallens dag på försommaren varje år. Men när jag vandrar på Laxön kommer jag förbi flera fina forsar där vattnet faktiskt får strömma fritt.

Laxön var militärt område i drygt hundra år från 1880, då ingenjörstrupper bland annat tränade på att bygga broar här. I dag är de fina trähusen upprustade och hyser allt från kulturarbetare och hantverkare till vandrarhem. Och ett fik – perfekt, för vem säger nej till kaffe och bulle efter en dag i skogen?

Johan Öberg/TT

FAKTA

Upplandsleden

För närvarande består Upplandsleden av 31 etapper. Därtill finns 14 rundslingor - som ska bli fler enligt Upplandsstiftelsen.

+ En kort och fin rundslinga är den i Österbybruk. Den är bara sex kilometer lång, men går förbi både herrgården, de fina arbetarlängorna och det som finns kvar av järnbruket. Därefter stryker den tätt intill Stordammen innan den vänder norrut in i skogen och så småningom tillbaka till brukets hjärta.

+ En annan rundslinga för den historie- och kulturintresserade utgår från Skokloster, Sveriges finaste och bäst bevarade barockslott. Planera gärna vandringen så ni hinner med en guidad tur på slottet, där det mesta av originalinredningen bevarats. En bonus är att slingan går i mycket runstensrika trakter.

+ Upplandsstiftelsens Karolina Vessbys egen favoritsträcka är etapp 3 mellan Fjällnora och Länna, öster om Uppsala: "Den är kuperad och väldigt varierad trots att den bara är drygt sex kilometer", säger hon.

+ Flest vandrare får man räkna med på den allra första sträckan som anlades, 1:0. Den går längs Uppsalaåsen från Studenternas idrottsplats inne i Uppsala till villaförorten Sunnersta. En fin milslång tur. Går man sommartid sitter ett dopp på Lyssnaängsbadet fint.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL