Inrikes

Moderaterna vill bli ledande miljöparti

En 'grön höger' är något M-ledaren Ulf Kristersson vill profilera inför valet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Moderaternas lanserar en ny miljöpolitik som ska göra partiet till "Sveriges riktiga miljöparti", skriver partiledaren Ulf Kristersson på DN Debatt.

På partistämman i höst kommer nio förslag läggas fram som enligt honom ska kunna bli verklighet om M bildar regering nästa år. Några exempel: Ökad elproduktion med mer kärnkraft, bruka skogen hållbart, utvinn mer metaller och mineraler för ny grön teknik och bättre miljötillståndsprövningar för näringslivet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fortsatt minskad smittspridning i väst

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet nya covid-19-fall fortsätter att minska i Västra Götalandsregionen.

I förra veckan gick antalet ned för andra veckan i rad. Det konstaterades 787 nya fall i regionen, en minskning med 45 procent från veckan innan.

"Nedgången syns över hela Västra Götaland och i alla åldrar", säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Trycket på sjukvården är dock oförändrat. Om antalet fall kommer att fortsätta att minska är också för tidigt att säga, enligt Thomas Wahlberg.

"I morgon 29 september försvinner många av de allmänna råd för att minska smittspridning som vi haft under en lång tid. Det allra viktigaste nu är att så många som möjligt väljer att vaccinera sig, det är den viktigaste åtgärden för att smittspridningen fortsatt ska minska", säger han.

Inrikes

Vittne: Tog djupt andetag och gick genom röken

Flera personer har lyfts ned från sina balkonger med hjälp av stegbilar.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Skrikande människor, rökfyllda trapphus och boende som firar ned sig med hjälp av lakan.
Dramatiska scener utspelade sig runt Övre Husargatan i centrala Göteborg efter explosionen i ett flerfamiljshus tidigt på tisdagsmorgonen.

En kvinna som bor i ett av trapphusen i flerfamiljshuset berättar för TT:s reporter på plats hur hon vaknade av smällen strax före femtiden.

– Jag trodde först att jag drömde. Sedan kom lukten. Jag gick runt i lägenheten för att se om något brann. Sedan vaknade en dotter och vi hörde skrik på gården.

– Jag tog min treåring under armen och min sexåring i handen, tog ett djupt andetag och sprang genom det mörka och rökfyllda trapphuset ut på gården, berättar kvinnan.

Två dörrar bort

Hon bor två dörrar bort från den värst drabbade uppgången. Hon står på innergården och samtalar med en granne som tittar upp på den rökpelare som kommer ur ett trapphus. Barnen får frukost hos en annan granne lite längre bort.

En annan flicka berättar att hon sov över i sin syster lägenhet. Hon var där för att vakta systerns katt.

– Jag vaknade av en jättesmäll och hela sängen och hela kroppen skakade, berättar hon.

– Jag kände doften av rök. Jag insåg att nåt var fel och tog bara nycklarna och gick. Men jag hittar inte här. Jag fick panik och försöker hitta ut och möttes av eld, säger hon uppskärrad.

Katten blev kvar

Kvar i lägenheten blev katten. När TT träffar henne står hon utanför avspärrningarna för att försöka få kontakt med någon hos polisen som kan hjälpa henne att lokalisera katten. Precis då kommer en kvinna i uniform och berättar att de har en katt som räddats ur en lägenhet en bit bort. Hon kan andas ut.

Många boende har plockats ned från sina balkonger med hjälp av stegbilar. En person som bor i området berättar hur andra firat sig ned på innergården från sina lägenheter.

Virade ihop lakan

– Vi bor på andra våningen. Min man virade ihop lakan som vi kunde använda för att komma ner, berättar kvinnan.

Hon säger också att andra hoppade.

Hon har en pläd över axlarna och står ute på gatan och tittar upp mot huset som brinner. Röken bolmar ur det som är hennes trappuppgång.

Otroligt omskakande

En pojke som bor i ett hus ett par portar ner berättar att han satt uppe och spelade tv-spel när explosionen skedde. Han trodde först att det var en banger, men förstod snabbt att något allvarligare skett. Hans mamma kom in till honom och sade att de måste ta sig ut. Han hörde skrik från innergården.

– Det är otroligt omskakande, säger han. Han sitter kvar länge och stirrar bort mot stegbilen.

Medan TT:s reporter befinner sig på platsen kommer oroliga personer fram till avspärrningarna och ber polisen om hjälp. Deras anhöriga bor i fastigheten och de har inte kunnat få kontakt. En kvinna ger polisen dörrnycklar till sin pappas lägenhet så att de kan gå in för att se hur han mår. När de kommer tillbaka har de lugnande besked.

En annan boende står och tittar upp mot fasaden. Det börjar ljusna på himlen. Han skakar på huvudet.

– Det är hemskt, fruktansvärt, säger han.

Jonas Dagson/TT

Ett stort räddningspådrag finns på plats efter explosionen.
Ett stort räddningspådrag finns på plats efter explosionen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
– Det är otroligt omskakande, säger en av de boende. Han sitter kvar länge och stirrar bort mot stegbilen.
– Det är otroligt omskakande, säger en av de boende. Han sitter kvar länge och stirrar bort mot stegbilen.
Foto: Jonas Dagson

Inrikes

Explosion i Göteborg: Inte "naturliga orsaker"

En stor explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Minst 16 personer har förts till sjukhus, varav fyra med allvarliga skador, efter en stor explosion i centrala Göteborg.
Enligt polisen finns inget som tyder på "naturliga orsaker".
– I nuläget tror vi inte det, säger presstalespersonen Thomas Fuxborg.

Larmet om explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg kom strax före fem på morgonen. Branden var vid 10.30 ännu inte under kontroll.

– Vi jobbar nu med en brandhärd på entréplan. Vi får se vilken effekt det får, vi är inte helt säkra på att detta är den enda branden, säger Martin Lindsten, räddningsledare vid räddningstjänsten på plats.

– Eftersom vi inte kan veta med klarhet om det kan finnas fler bränder vill jag inte uttrycka det som att vi har full kontroll.

Uppgifterna om antalet skadade varierar. Enligt Thomas Fuxborg har ett 20-tal personer förts till sjukhus och Jennie Carlsson, som leder sjukvårdsinsatsen på plats, uppger att sex personer skadats allvarligt.

Vid 11-tiden var de officiella siffrorna från Sahlgrenska universitetssjukhuset dock fortfarande 16 skadade, varav fyra allvarligt.

– Det handlar om tre kvinnor, en i 60-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 80-årsåldern, samt en man i 50-årsåldern, säger Ingrid Fredriksson vid presstjänsten till TT.

– Totalt har vi 16 patienter som kommit in till oss, varav alltså fyra är allvarligt skadade och resten är lindrigt skadade. Det är de uppgifterna vi har.

Ingen gasläcka

När det gäller eventuella orsaker till explosionen hänvisar räddningstjänsten till polisen. Enligt insatsledare Jon Pile ska det dock inte finnas gasledningar i fastigheten.

– Allt om explosionen är det polisen som utreder. Men det finns ingen gas där, säger han.

Inte heller enligt Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen, finns några uppgifter om att exempelvis en gasläcka skulle ligga bakom explosionen.

På en fråga om "naturliga orsaker" kan ligga bakom svarar han att polisen "i nuläget" inte tror det.

– Det innebär att vi tror att något har exploderat som inte är av naturliga följder, säger han.

Det kan i sin tur innebära att explosionen beror på något som placerats vid fastigheten.

– Det återstår att se. Men förmodligen ja, säger Thomas Fuxborg.

Koppling till gängkonflikter?

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Om det finns en koppling till någon av de uppmärksammade gängkonflikterna i Göteborg är för tidigt att säga, enligt polisen.

– Vi kommer naturligtvis att titta på om det finns någon potentiell måltavla som bor i området eller i fastigheten. Men det håller vi på att undersöka, säger Fuxborg.

TT: Enligt boende finns det poliser som bor i fastigheten, kan du säga något om det?

– Vad jag vet är det ingen som bor här som har en hotbild emot sig i alla fall, säger Thomas Fuxborg.

Damberg: "Vill få svar"

Tre trapphus rökfylldes, liksom garaget och lägenheter, och hundratals boende från har evakuerats från fastigheten.

– Det är fruktansvärt. Det är nästintill ofattbart att se bilderna på förödelsen och människorna som drabbats, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

– Vår tankar går först och främst till de skadade och drabbade, men också till blåljuspersonal som gjort stora insatser på morgonen och förmiddagen med att både rädda och ta hand om människor i den här svåra situationen.

Damberg konstaterar att polisen bedömer det osannolikt att explosionen skett av "naturlig orsak".

– Vi är många som nu vill få svar på vad som har hänt och bakgrunden och orsaken till den här fruktansvärda händelsen, säger han.

TT: Om det visar sig vara en kriminell sprängning, vilka konsekvenser kommer det att få?

– Jag spekulerar inte kring det. Jag har stort förtroende för Polismyndigheten och att den sätter in alla resurser som krävs för att reda ut vad som inträffat. Om det skett någon typ av brottslig verksamhet så är det en stor prioritet för Polismyndigheten, säger Damberg.

Anna Hansson/TT

Jonas Dagson/TT

Erika Nekham/TT

Jens Bornemann/TT

Peter Wallberg/TT

Larmet om explosionen och att det brann kom vid kvart i fem på morgonen.
Larmet om explosionen och att det brann kom vid kvart i fem på morgonen.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Kraftig rökutveckling har uppstått i samband med händelsen.
Kraftig rökutveckling har uppstått i samband med händelsen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Många ambulanser på plats runt kvarteren vid Övre Husargatan.
Många ambulanser på plats runt kvarteren vid Övre Husargatan.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inrikes

Hantverkare nära att bli skjuten av polis

Vådaskottet gick av när vapen skulle tömmas på skott inne i polisens vapenrum. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

En hantverkare var nära att träffas när ett vådaskott av misstag avlossades inne i polisens vapenrum. Skottet gick igenom väggen i samband med att vapen skulle tömmas – nu anmäler polismyndigheten händelsen i Blekinge till Arbetsmiljöverket, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

De andra två personerna som förutom polisen befann sig inne i vapenrummet saknade hörselskydd och var tvungna att kontakta sjukvård på grund av att de fick ont i öronen efter händelsen som inträffade förra veckan.

Inrikes

FHM återgår till pressträffar på plats

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommer åter att få svara på frågor från journalister på plats i Folkhälsomyndighetens lokaler. Arkivbild.
Foto: Simon Samuelsson/TT
Inrikes
Inrikes

Journalister kan från och med 30 september delta i Folkhälsomyndighetens pressträffar på plats. Detta eftersom coronarestriktionerna tas bort 29 september.

De myndighetsgemensamma pressträffarna kommer dock fortsatt att sändas digitalt.

Pressträffarna hålls varje torsdag klockan 14.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Inrikes

M: Slopa bolagsskatt för nya företag

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar nya jobb- och tillväxtförslag inför höstens partistämma.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill ge nya företag extra skjuts genom att slopa bolagsskatten de första tre åren.
Förslaget ingår i en ny politik för jobb och tillväxt som partistämman ska besluta om.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson pekar på två problem i svensk ekonomi som M vill göra något åt.

Det ena är att varannan invandrare inte kan försörja sig själv. Det andra är att Sveriges tillväxt de kommande åren beräknas ligga under genomsnittet under 2000-talet.

Hjälp till nya företag

I partistyrelsens proposition inför Moderatstämman i oktober föreslås att nystartade företag ska slippa bolagsskatt i tre år, något som beräknas kosta runt 3 miljarder kronor om året.

– De första åren kan vara tuffa, bland annat att försöka få tag på kapital. Under nästa och nästkommande mandatperiod vill vi därför jobba med att fler företag ska starta, säger Elisabeth Svantesson.

Propositionen innehåller flera tidigare kända förslag om att göra det mer lönsamt att arbeta, som sänkt skatt, en jobbpremie, sänkta kostnader för att anställa långtidsarbetslösa och en bidragsreform med bland annat ett tak för hur mycket bidrag ett hushåll kan få.

Sänkt ISK-skatt

Svantesson presenterade också förslag i M:s kommande budgetmotion. Partiet vill sänka skatten för investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar med sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Partiet föreslår också höjt tak för företagens forskningsavdrag och mer generösa regler för personaloptioner.

Svantesson antyder att det kommer förslag om inkomstskattesänkningar.

– Ni kan nog räkna med att vi vill sänka skatten på låg- och medelinkomster, säger hon.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: M-förslag för fler jobb och tillväxt

Här är några av förslagen från partistyrelsen inför Moderaternas stämma i Helsingborg den 21-24 oktober.

Sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare.

Sänk anställningskostnader för långtidsarbetslösa.

Inför ett bidragstak.

Krav på aktivitet för att få försörjningsstöd.

90 dagar i föräldraledigheten på grundnivå ska öronmärkas för vardera förälder.

Slopad bolagsskatt för nystartade företag i tre år.

Sänkt skatt på ISK-sparande.

Höjt tak i forskningsavdraget.

Ökade anslag till järnväg, så att 250 kilometer i timmen blir standard på viktiga stråk.

Avskaffa strandskyddet i nuvarande form, låt kommuner ta över ansvaret.

Källa: Moderaterna

Inrikes

V svänger – röstar ja till Cementa-lagen

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar besökte på måndagen valsverket på SSAB i Oxelösund.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiet gör en helomvändning och kommer att rösta ja till regeringens undantagslag för Cementa.
– Vi behöver se till konsekvenserna av att stoppa all cement som ska gå till att bygga broar och bostäder, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

På onsdag röstar riksdagen om regeringens undantagslag för Cementas kalkbrytning på Gotland.

Inget parti har motsatt sig den kritiserade lagen förutom Vänsterpartiet.

Nu meddelar partiledaren Nooshi Dadgostar att V kommer att rösta ja.

– Ja, med reservationen att vi förstås tycker att det är uselt arbetat av Cementa, säger hon.

Ville rösta nej

Regeringens lagförslag, som innebär tillfälliga ändringar i miljöbalken, har beskrivits som grundlagsvidrigt. Enligt expertinstansen Lagrådet kan det strida mot Regeringsformen eftersom beredningen varit för kort och lagen brister i att vara generellt tillämpbar. Regeringen har lovat att göra förändringar.

Kritik har också framförts mot att det saknas en heltäckande beskrivning av vilka konsekvenser lagändringen kan få på miljön.

En majoritet i Vänsterpartiets riksdagsgrupp ville, som TT kunde berätta i fredags, rösta nej till lagen.

Partiets miljöpolitiska talesperson Elin Segerlind uttalade sig också i Svenska Dagbladet i förra veckan och sade att V delar Lagrådets kritik.

– Regeringen borde ha gjort mer, men anledningen till att vi ändå går med på den här undantagslagstiftningen är att vi behöver se till konsekvenserna av att stoppa all cement som ska gå till att bygga broar och bostäder och annan infrastruktur, säger Nooshi Dadgostar.

"En diskussion"

Det har funnits en diskussion inom partiet men riksdagsgruppen har aldrig röstat i frågan. Beslutet har legat hos det verkställande utskottet, framhåller hon.

– Det är en diskussion vi haft och landat i att man ger det här lilla undantaget. Men jag tycker inte det har varit snyggt skött av Cementa, säger Dadgostar.

Hon syftar på att Cementa inte levererat en fullgod miljökonsekvensbeskrivning vad gäller påverkan på grundvattnet. Därför avvisade Mark- och miljööverdomstolen ansökan i juli om utökad brytning.

Under tisdagen behandlade miljö- och jordbruksutskott frågan och föreslår att riksdagen röstar ja till lagändringen.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Man begärs häktad – kvinna fortsatt försvunnen

Sökarbetet fortsätter – polisen spärrade på måndagseftermiddagen av ett stort område kring en damm utanför Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man begärs häktad för människorov i Malmö – samtidigt vädjar polisen om tips rörande den försvunna kvinnan som misstänks ha blivit bortförd mot sin vilja i slutet av förra veckan.
Polisen fortsätter sitt eftersökningsarbete med hundpatruller och helikopter i Oxie-området.

Sedan tidigare har en man i 50-årsåldern suttit anhållen efter larm om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande. Åklagaren har nu begärt honom häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov, uppger Malmö tingsrätt för TT.

Mannen greps efter att polisen fått samtal efter midnatt natten till lördag från någon som ville anmäla en kvinna försvunnen. Polisen kontrollerade då hennes bostad, som var tom.

Kvinnan och mannen ska tidigare ha haft en relation, och polisen har uppgett att man har information som tyder på att mannen varit inblandad i hennes försvinnande.

Observationer som gjorts har lett till att sökandet intensifierats i området Oxie med omnejd.

Anna Karolina Eriksson/TT

Polisen söker i Oxie med omnejd.
Polisen söker i Oxie med omnejd.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL