Sport

Blixt frälste Landskrona

En fotbollsspelare
Foto: Jonny Nilsson/arkiv
Sport
Svalöv
Fotboll Tre raka förluster och måltorka sedan 15 augusti. Då växlade toppkrigande nykomlingen Landskrona Bois tillbaka in på segerspåret i Superettan genom 2-1 (1-0)-triumf hemma mot Gais.

– Känns skitbra att vinna en sådan här match, komma in och avgöra, myste segerskytten Jacob Blixt, sommarförvärv från Österlen FF, i Discovery plus direktsändning,

– Det finns ingen bättre känsla än detta. Magiskt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Efter nya fiaskot – Koeman hotas av sparken

Barcelonas tränare Ronald Koeman.
Foto: Joan Monfort/AP/TT
Sport
Sport Ingen Lionel Messi och få segrar. Barcelona har inte mycket att vara glada över just nu. Efter krysset mot Granada är kritiken hård och många undrar hur länge Ronald Koeman får behålla jobbet.

Efter fyra omgångar är Barcelona visserligen obesegrat i spanska ligan, men med bara två segrar – och efter 0–3-smällen mot Bayern München i Champions League i förra veckan – lyfts frågan om hur länge tränaren Ronald Koeman kan sitta kvar.

Måndagens 1–1-möte med bottenlaget Granada lämnade mycket att önska för storklubben som räddade poäng i slutminuten genom en nick från backen Ronald Araujo.

Kritiken är svidande. Den spanska, Madridbaserade, tidningen Marcas omslag pryds av orden "Vilken Barça är det här?" samtidigt som Sport skriver att Barça "återigen visade sin hjälplöshet och avsaknad av resurser".

Ronald Koeman försvarade sitt lag, som fått många skadesmällar, med att säga att man inte hade spelare till att spela sitt vanliga, korta, passningsspel.

– Vi var tvungna att offra vårt spelsätt för att försöka få till ett resultat. Om man kollar på truppen innan match, var det vår enda möjlighet, säger han enligt Reuters.

Enligt Mundo Deportivo har Koeman fortsatt förtroende från klubben, men att det just nu inte sträcker sig längre än till nästa match. Koeman själv vill dock inte spekulera i hur länge han får behålla jobbet om det mediokra spelet fortsätter.

– Jag vill inte prata om min framtid mer, säger han.

Barcelona ligger just nu åtta i La Liga, fem poäng bakom ledande Real Madrid, som dock har en match mer spelad.

Linnéa Engholm/TT

Sport

USA:s kapten: Ingen Woods i Ryder Cup

Tiger Woods skadades allvarligt i en bilolycka i februari. Arkivbild.
Foto: Ryan Kang/AP/TT
Sport
Sport Han har spelat i åtta Ryder Cup, men i år kommer Tiger Woods förmodligen inte ens att finnas med i publiken. Det säger den amerikanska lagkaptenen Steve Stricker.
– Det kommer förmodligen inte att hända, säger han.

Woods var med när USA förlorade 2018, men i början av året var 45-åringen med i en allvarlig bilolycka och ådrog sig omfattande skador.

Den 15-faldige majorvinnaren var aldrig aktuell för spel i årets match mot Europa, men Stricker hade gärna haft honom i publiken.

– Jag vet att några av spelarna har hälsat på honom, men jag tror inte att det är bra för honom att vara här rent fysiskt med tanke på var han befinner sig i sin rehabilitering. Han blir bättre och bättre, och han är fullt fokuserad på att komma tillbaka till spelet igen. Vi ska inte stå i vägen för honom, för vi vill alla se honom tillbaka på banan, säger Stricker.

Ryder Cup inleds på fredag i Sheboygan i Wisconsin, USA. Ingen svensk fick plats i det europeiska laget, men Henrik Stenson är en av Europas vice-kaptener.

Sport

Stjärnan tillbaka efter skadehelvetet

Ada Hegerberg är tillbaka. Arkivbild.
Foto: Berit Roald/NTB/TT
Sport
Sport

Efter nästan två års skadefrånvaro var den norska fotbollsstjärnan Ada Hegerberg på måndagen tillbaka i träning med sitt Lyon, det skriver Fotbollskanalen.

Hegerberg slet av korsbandet i början av 2020 och åkte sedan även på en stressfraktur i skenbenet och har inte spelat fotboll sedan dess. Efter tre operationer är hon nu äntligen tillbaka i träning med sina lagkamrater.

2018 mottog Hegerberg, som första kvinna, Ballon d' Or som världens bästa spelare och hon har gjort otroliga 144 mål på 117 matcher i Lyon.

Hegerberg har också blivit uppmärksammad för att hon bojkottar spel i det norska landslaget.

Sport

Federer "stark" efter operationen

Roger Federer tar ett steg i taget. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Sport
Sport Efter sin senaste operation har Roger Federer fått skynda långsamt i sin väg tillbaka. Men schweizaren är på rätt spår.
– Jag är väldigt nöjd, säger han till Eurosport.

Roger Federer är på väg tillbaka efter sin senaste knäoperation. 40-åringen har inte åkt på några bakslag och hoppas kunna göra comeback så snart som möjligt, men det kan ta lite tid.

– Jag har inte haft några bakslag. Jag känner mig stark och taggad för vad som komma skall. Jag önskar att jag kunde vara tillbaka på en tennisbana så snabbt som möjligt, men jag måste ha tålamod, säger han till Eurosport.

Federer åkte ur Wimbledon i kvartsfinal i somras och drog sig sedan ur US Open för att återigen operera ett knä. 2020 opererades han två gånger.

– Det är en väldigt långsam period nu. Jag måste ta det ett steg i taget. Än så länge går allt bra. Jag är väldigt nöjd.

Medan både han och Rafael Nadal dragits med skadeproblem har Novak Djokovic ångat på i världstoppen. Samtliga tre har vunnit 20 Grand slam-titlar i karriären, Djokovic hade chansen att gå upp i ensam ledning, men snubblade på målsnöret i US Open mot Daniil Medvedev.

Hade han vunnit, hade Djokovic blivit förste man sedan 1969 att vinna fyra Grand slam under ett och samma år. Roger Federer tror dock inte att det är omöjligt att någon lyckas med den bedriften snart.

– Jag tror att det är möjligt att det händer igen. Vi har sett med Novak (Djokovic) och Rafa (Nadal) att det varit extremt nära, men jag tror att man behöver tur. Man behöver uthållighet, styrka. Därför tror jag att det kommer att bli svårt. Men det är möjligt, säger han.

Sport

Beckham gjorde debut i reservlaget

David Beckham och sonen Romeo.
Foto: Rhona Wise/AP/TT
Sport
Sport I helgen fick åskådare se Beckham spela för Inter Miamis reservlag, Fort Lauderdale. Men det var inte 46-åriga David som stod på planen. Romeo Beckham, 19, är son till mittfältslegendaren och påbörjade i helgen sin proffskarriär i 2–2-matchen mot South Georgia i den amerikanska tredjedivisionen.

"Lycklig över att ha gjort min proffsdebut. Fullt fokus på nästa match", skriver Romeo Beckham på Instagram.

Förutom att han numera är fotbollsproffs har Romeo ytterligare en sak gemensam med sin pappa. Vid sin sida i helgens match hade han Harvey Neville, son till Phil Neville som spelade med David Beckham i Manchester United och som tränar Inter Miamis A-lag, som för övrigt ägs av Beckham.

Kanske är en Beckham-dynasti på väg att ta form, men det är en bit kvar till de verkligt stora fotbollsfamiljerna. I förra veckan blev till exempel Daniel Maldini den tredje i familjen Maldini att spela Champions League för Milan. Farfar Cesare vann det som nu kallas Champions League en gång medan pappa Paolo gjorde det hela fem gånger.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

Höjd säkerhet kring Nya Zeelands cricketlandslag

Säkerheten höjs kring det nyzeeländska cricketlandslaget. Arkivbild.
Foto: Darren England/AP/TT
Sport
Sport

Nya Zeelands cricketförbund (NZC) har höjt säkerheten kring damlandslaget till följd av ett hotfullt mejl.

Mejlet har skickats till Englands och Wales cricketförbund (ECB).

"ECB har tagit emot ett hotfullt mejl relaterat till NZC. Även om det inte specifikt refererar till White Ferns, så togs det på allvar, utreddes och bedömdes som icke trovärdigt", uppger ECB i ett uttalande.

Nya Zeelands damlandslag, som kallas White Ferns, befinner sig i Storbritannien för att spela i Leicester på tisdagen, och trots att hotet inte bedöms som trovärdigt har alltså säkerheten skärpts.

Nya Zeelands herrlandslag valde nyligen under dramatiska former att dra sig ur en turnering i Pakistan till följd av säkerhetsoro, och Englands cricketlandslag på både dam- och herrsidan har meddelat att man inte kommer att delta i tävlingar i Pakistan i oktober, med hänvisning till ökad oro för säkerheten i regionen.

Sport

Två års väntan – i kväll är publiken tillbaka

Kosovare Asllani, Madelen Janogy och resten av det svenska fotbollslandslaget kan glädja sig åt att äntligen få spela inför publik igen.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Sveriges fotbollsdamer har inte spelat inför publik på Gamla Ullevi på två år.
I kväll är fansen tillbaka.
Här är de viktigaste sakerna att ha koll på inför VM-kvalmatchen mot Georgien.

Vad: VM-kval i fotboll, damer.

Var: Gamla Ullevi, Göteborg.

När: I kväll klockan 18.30.

Tv/radio: SVT och P4 Radiosporten.

Publiken: Den 8 oktober 2019 var senaste gången som Sverige spelade inför publik på nationalarenan. Men i kväll får ett begränsat antal åskådare återigen heja fram sitt landslag på Gamla Ullevi. Runt 3 500 personer väntas sitta på läktaren.

– Jättehärligt, vi har verkligen längtat efter att få ha publik på plats. Jag blir inspirerad av att ha folk som hejar på oss och som ger den där extra pushen. Det ska bli superhärligt, sade Fridolina Rolfö i samband med måndagens träning.

Motståndet: Georgien, rankat 123:a i världen, blir en ny bekantskap för svensk del, det här är första gången som länderna möts. Allt annat än svensk seger är en sensation då georgiskorna förlorade samtliga tio matcher i det senaste EM-kvalet och hade 3–45 i målskillnad. Bland annat blev det bortaförlust mot Danmark med 0–14, danskornas näst största seger genom historien.

Läget i tabellen: Sverige leder grupp A, men 1–0-segern borta mot Slovakien i fredags är också den enda matchen som spelats hittills. Georgien skulle ha inlett mot Irland hemma i Tbilisi i fredags, men matchen flyttades fram till juni nästa år eftersom ett stort antal Englandsbaserade irländska spelare inte hade kunnat delta på grund av brittiska coronaregler.

Skadeläget: Vänsterbacken Jonna Andersson startade mot Slovakien men lämnade truppen under måndagen efter ha känt sig sjuk, dock inte i covid-19. Hedvig Lindahl kom till kvalsamlingen med knäproblem och fick nöta bänk mot Slovakien, men lär vara tillbaka i målet om hon är hundraprocentig. Sedan är frågan hur många minuter Kosovare Asllani, som varit sjuk i covid-19, har i sig. I fredags blev hon inbytt i andra halvlek, nu är hon aktuell för startelvan.

Övriga matcher i grupp A: Finland–Slovakien (17.15).

Sverige, tänkbar elva (4–3–3): Hedvig Lindahl, Atlético Madrid – Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea – Caroline Seger, Rosengård, Kosovare Asllani, Real Madrid, Filippa Angeldahl, Manchester City – Sofia Jakobsson, Bayern München, Stina Blackstenius, Häcken, Fridolina Rolfö, Barcelona.

Övriga truppen: Jennifer Falk, Häcken (mv), Zecira Musovic, Chelsea (mv), Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, do, Julia Roddar, Washington Spirit, Hanna Bennison, Everton, Filippa Curmark, Häcken, Olivia Schough, Rosengård, Lina Hurtig, Juventus, Anna Anvegård, Everton, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Madelen Janogy, Hammarby.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Georgiens trupp:

Målvakter: Tatia Gabunia, Teona Sutjasvhili, Eka Tabagari.

Försvarare: Nino Tjchartisjvili, Ani Dzadzua, Nino Sutidze, Mariam Kalandadze, Tamari Tatuasjvili, Ani Akobidze.

Mittfältare: Elene Kachniasjvili, Irina Chaburdzania, Anastasia Bolkvadze, Teona Bakradze, Nino Pasikasjvili, Lana Gorgadze, Natia Daniela, Tatiana Matvejeva, Sopiko Narsia, Maiko Bebia, Gvantsa Kadagisjvili.

Anfallare: Lela Tjitjinadze, Chatia Tjkonia, Eter Sulasjvili.

Förbundskapten: Giorgi Tjchaidze.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Rolfö om Barcelona: "Väldigt annorlunda"

Fridolina Rolfö (i mitten) under måndagens träning inför VM-kvalmatchen mot Georgien på Gamla Ullevi.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport När Europas bästa fotbollsklubb ringer är det bara att tacka och ta emot.
Men flytten till Barcelona har inneburit en stor omställning för Fridolina Rolfö.
– Det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare, säger anfallaren.

Efter många års europeisk dominans från franska Lyon tillhörde fotbollsvåren 2021 Barcelona. Den spanska klubben tog hem ligan, cupen och som grädde på moset: Champions League-titeln efter förkrossande 4–0 i finalen mot Chelsea i Göteborg.

När en ny säsong nyligen startade hade ett redan starkt Barcelona blivit ännu vassare, genom tre prestigevärvningar: Irene Paredes, Ingrid Engen – och Fridolina Rolfö.

Lovord från tränaren

Att klubben valde att hämta Rolfö från tyska Wolfsburg säger det mesta om hur högt aktad den svenska anfallaren är ute i Europa.

– Rolfö ger laget bredd. Hon kan spela i alla tre positioner i anfallet. Det är en kvalitetsforward, sade nye tränaren Jonatan Giráldez i en intervju med SER i inledningen av säsongen.

Konkurrensen är dock stenhård i ett lag fyllt av offensiv stjärnglans. Dessutom är spelsättet ett annat än hon är van vid.

Barcelona tiki-taka-fotboll, ett snabbt kortpassningsspel med mycket rörelse, är vida känt i fotbollsvärlden. Inte desto mindre kräver det tid att anpassa sig till.

– Det går snabbt, det är väldigt tekniskt och det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare. Men för mig är det väldigt roligt att vara i den miljön där det är mycket tekniskt, säger Fridolina Rolfö.

– Om man jämför med Wolfsburg så har man där ett mer rakare spel, det går snabbare och är lite mer mot det hållet vi har jobbat mot i Sverige, där vi också är lite rakare. I Barcelona är det mer sidledspassningar, det handlar om att vända på spelet och hitta tillfällen att gå. Och färre touch. Så det är den största skillnaden.

"Väldigt hög teknisk nivå"

Hon har inlett de två första ligamatcherna på bänken, men stått för fina inhopp. Hemma mot Granadilla fick hon nöja sig med en stolpträff, men borta mot Real Betis kom första målet när den vänsterfotade 27-åringen dunkade in ett högerskott i bortre krysset.

Den första tiden i nya klubben har allt som allt varit toppen, säger hon.

– Det har bara gått tre veckor, men det har varit en rolig början. En ny typ av fotbollskultur och mycket att ta in. Men en väldigt häftig och inspirerande miljö att befinna sig i, säger Fridolina Rolfö.

Det var tufft att ta en plats i Wolfsburg också, säger hon. Men i Barcelona är det än trängre i startelvan.

– Det är tuff konkurrens i alla toppklubbar. Men i det här laget är det absolut andra spelartyper, som tekniskt sett är på en väldigt hög nivå. Och det finns många på min position, så jag ser det som en rolig utmaning för att utvecklas. Men just nu är det väldigt inspirerande.

Lasse Mannheimer/TT

Fridolina Rolfö under fredagens VM-kvalmatch borta mot Slovakien.
Fridolina Rolfö under fredagens VM-kvalmatch borta mot Slovakien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (27 år), i Kungsbacka.

Position: anfallare.

Klubb: Barcelona.

A-landskamper/mål: 56/18.

Tidigare klubbar: IFK Fjärås, Tölö, Jitex, Linköping, FC Bayern München, Wolfsburg.

Främsta meriter: OS-silver 2021 och 2016, VM-brons 2019. U19-EM-guld 2012. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tysk ligamästare med Wolfsburg 2020. Tysk cupmästare med Wolfsburg 2020.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL