Lagfarter SkD

Lantbruksfastighet i Kågeröd såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt lantbruksfastigheten på Vasagården 3625 i Kågeröd av Helena Camilla och Mats Roland Rasmusson. Nya ägare är Sofia Hermine Klevbo, 27, och Hans Per Axel Rinaldo, 36. Priset blev 4 700 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juli 2021. Huset har en boyta på 172 kvadratmeter.

I fastigheten ingår 2 hektar åkermark och en ekonomibyggnad på 356 kvadratmeter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Universal lyfter vid börsdebuten

Ariana Grande är en av flera artister som är knutna till musikbolaget Universal. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Musikbolaget Universals börsdebut har blivit en stor succé. Aktien har rusat 31 procent under förmiddagens handel på Amsterdambörsen. Universal, som är världens största musikbolag med stjärnor som Taylor Swift och Drake, har knoppats av från det franska mediekoncernen Vivendi som i sin tur stiger 78 procent.

Analytiker har enligt Wall Street Journal gjort bedömningen att innehav i Universal ger tillträde till musikbranschen, när till exempel konkurrenten Warner Music till stor del kontrolleras av miljardären Len Blavatnik och Sony i sin tur är tillgängligt endast som en del av koncernen Sony Group.

Musikförsäljningen har stigit kraftigt under pandemin och Universal flaggade i augusti för ett intäktslyft på tio procent för 2021.

Lagfarter SkD

160 kvadratmeter stort kedjehus i Eslöv sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Inger Martina Nilsson, 35, och Jens Ricard Sebastian Erlandsson, 33, har köpt kedjehuset på adressen Kvarngatan 53 i Eslöv av säljaren Xiuzhi Liu. Köpesumman blev 3 000 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i augusti 2021.

Bara några hundra meter bort såldes så sent som för tre månader sedan ett annat hus, på Kvarngatan 31. Där såldes ett 206 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 3 360 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covidfakta

Så ser smittspridningen ut i din kommun

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Här kan du se hur smittspridningen ser ut i de skånska kommunerna.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Domstol: Ryssland låg bakom mord

Änkan Marina Litvinenko har drivit ärendet om hur maken dog i flera år. Arkivbild från Royal Courts of Justice i London.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland är ansvarigt för mordet på den tidigare KGB-mannen Aleksandr Litvinenko i London 2006. Det fastställer Europadomstolen (ECHR) i en ny dom.

Litvinenko jobbade för underrättelsetjänsterna KGB och FSB i Ryssland innan han hoppade av, blev regimkritiker och flydde till Storbritannien.

I november 2006 utsattes han för den ovanliga och farliga isotopen polonium-210, och avled efter några veckor. I sin dom, som kommer sedan änkan Marina Litvinenko drivit fallet, skriver ECHR nu att det är bevisat "bortom alla rimliga tvivel" att dådet utfördes av ryssarna Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun.

Domstolen har också hittat så starka tecken på att de agerade på order uppifrån att den skriver: "Ryssland var ansvarigt för mordet på Aleksandr Litvinenko i Förenade kungadömet".

Litvinenko-fallet är bara ett i en rad liknande händelser där högt profilerade ryska regimkritiker råkat illa ut i Storbritannien. Affärsmannen Boris Berezovskij hittades död i sitt hem 2013, utan att rättsläkare kunnat fastställa dödsorsaken. Och hans gode vän Nikolaj Glusjkov dog 2018, även han i hemmet. I det fallet var självmord en teori, men expertis fastställde tidigare i år att han av allt att döma mördats.

Rysslands president Vladimir Putin har själv en bakgrund inom KGB, och har av omvärlden beskyllts för att tillåta eller ligga bakom många attacker på kritiska röster mot hans styre. I våras väckte det stort uppseende när USA:s president Joe Biden kallade Putin "a killer" (ungefär: "en mördare").

Aleksandr Litvinenko fotograferad då han släppte en bok i London 2002.
Aleksandr Litvinenko fotograferad då han släppte en bok i London 2002.
Foto: Alistair Fuller/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

Svedala

Grov stöld på ridgymnasiet

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Svedala
BÖKEBERG Ett gäng oinbjuda killar pekas ut som misstänkta för en stöld på Bökebergs ridgymnasium under helgen.

En 16-årig elev bosatt på skolans internat har anmält att hennes hörlurar, dataspel och en laddare ska ha stulits hennes rum i samband med en mindre fest natten mot söndagen.

Enligt polisanmälan ska de oinbjudna killarna ha ertappats i lokalerna och senare upptäcktes stölden.

Det är oklart om ytterligare elever drabbats av vad som nu utreds som en grov stöld.

Livefotboll 2021

Live: Eslövs BK - Nosaby

Eslöv
Sport
Livefotboll

Viktiga poäng för båda lagen står på spel när Eslövs BK möter Nosaby på fredag. Avspark klockan 19.15 på Ekevalla IP i Eslöv. Vi sänder direkt från mötet.

Kultur och nöje

Franskt avtal för Playstation-utgivare

Microids har bland annat gett ut spel med 'Asterix & Obelix'. Pressbild.
Foto: Microids
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nordisk film, som ger ut Sonys spelkonsol Playstation i Norden, har tecknat avtal med franska bolaget Microids om att distribuera företagets titlar här i norr, enligt ett pressmeddelande.

Microids har spelserier som "Oddworld" och "Asterix & Obelix" i sin katalog. Det franska bolaget har även ett spel under utveckling baserat på Alfred Hitchcocks klassiska "Vertigo".

Nordisk film ägs av Egmont som är Danmarks största mediekoncern med verksamhet i 30 länder.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL