Lagfarter SkD

Hus på 77 kvadratmeter sålt i Höör

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Federico Aphalo, 43 år, har köpt huset på Gnejsvägen 15 i Höör av säljaren Karl Mikael Danny Olsson. Köpesumman blev 3 650 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i augusti 2021.

Precis i närheten såldes i november förra året ett annat hus, på Gnejsvägen 8. Där landade priset på 1 056 000 kronor för det 117 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

S-förslag: Förbjud vinstuttag i skolan

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Erik Simander / TT
Inrikes
Inrikes Förbjud vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor.
Det är några av de förslag som partistyrelsen i Socialdemokraterna lägger fram till partikongressen i november.

– Det betyder det vi säger, att vi vill förbjuda vinstuttag, säger utbildningsminister Anna Ekström, som är en av dem i S-ledningen som förbereder förslag till kongressen, på en pressträff.

– Det är en skärpning mot vad vi har sagt tidigare, förtydligar hon apropå att S drivit liknande krav förut, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet de senaste åren.

Tiden mogen

– Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion (om vinstuttag) långt in i de borgerliga leden, säger Ekström.

Hon säger att partiet återkommer till hur det ska gå till att gå den vägen, men att det ska ske på ett ordnat sätt om S kan få stöd i riksdagen för att genomföra förändringar.

Hur ett sådant förbud ska förenas med aktiebolagslagen, kunde Anna Ekström inte svara på.

Ett annat förslag till kongressen är att se över etableringsfriheten för skolor. Enligt Ekström kan i dag en friskola som plötsligt vill etablera sig slå sönder en kommuns hela skolplanering.

Partiet vill också driva frågan om att förbjuda alla religiösa friskolor. I januariavtalet med C och L fanns ett förslag om att förbjuda nyetablering av sådana skolor som regeringen arbetar med.

Ett ytterligare förslag är att slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

På pressträffen går, förutom Ekström, civilminister Lena Micko, socialminister Lena Hallengren och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh igenom förslag på välfärdens område som ska behandlas på kongressen i början av november. Kongressens beslut blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Lena Micko säger att ett övergripande tema är att samhället ska återta kontrollen över välfärden från marknadskrafterna.

Korta sommarlovet

S-ledningen föreslår att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder, inte minst för att barn ska få möjlighet till en bra språkutveckling.

Anna Ekström gör klart att partiledningen inte har tänkt klart om vad en bra längd på sommarlovet skulle vara, men att den nuvarande längden på lite drygt två månader kan vara för väl tilltagen.

– Vi har ett långt sommarlov och vi vet att det finns barn som far illa under sommarlovet och vi vet, genom forskning, att det under lovet i vissa fall sker ett kunskapstapp – man kan lite mindre när man kommer tillbaka, säger Ekström.

Förskola från 2

Förslaget om allmän förskola från två års ålder ska fungera som så att alla tvååringar skrivs in med automatik, sedan är det upp till föräldrarna att tacka nej.

– Samhället ser till att barnen har en plats. Även om många barn tar del av förskolan så finns det ett antal som är utanför, kanske de barn som har mest att vinna på sociala kontakter och språkträning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

På vård och omsorgsområdet vill Socialdemokraterna att akutsjukhus och 1177 ska drivas i offentlig regi, att rätten till samma läkare säkras och att privata vårdgivare inte ska kunna träffa avtal som ger företräde för personer med privat sjukvårdsförsäkring.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Utrikes

Ny spricka i kanarisk vulkan

Vulkanen, här fotograferad ett dygn efter utbrottet, måndag 20 september.
Foto: Kike Rincon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ytterligare cirka 500 personer har tvingats lämna sina hem sedan en till spricka tillkommit i vulkanen Teneguía på kanarieön La Palma, som fick ett utbrott i söndags.

Den nya sprickan i vulkanen i naturområdet Cumbre Vieja upptäcktes sent under måndagskvällen.

Sammanlagt 6 000 personer har flytt utbrottet efter myndigheternas uppmaningar. Över 160 byggnader har förstörts och en yta på 103 hektar har begravts under lava, enligt EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus.

Strömmen av lava har ännu inte kommit fram till havet, som den beräknades nå under måndagen. Giftig gas kan bildas när lava kommer i kontakt med havet och snabbt kyls ned från en genomsnittstemperatur på 1 000 grader.

Den nya sprickan innebär att en ny ström börjat sippra ned mot bebyggelsen i orten Los Llanos de Aridane, som drabbats hårt av utbrottet.

Förra gången ett vulkanutbrott drabbade ön var för 50 år sedan. Då omkom en man när han fotograferade lavan.

Inga personskador har rapporterats under detta utbrott.

Sport

Allegri om utbrottet: "Är bara människa"

Massimiliano Allegri försvarar sitt utbrott efter krysset mot Milan senast. Arkivbild.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Sport
Sport

Nej, det vill sig verkligen inte för Juventus hittills den här säsongen. 1–1 mot Milan i den senaste omgången i den italienska fotbollsligan betyder att storklubben blott har två poäng på kontot efter fyra spelade omgångar.

Efter slutsignalen i söndags fångade en tv-kamera upp hur Juventus tränare Massimiliano Allegri var rosenrasande i spelargången.

– För helvete, ni spelar ju för Juventus, gormade Allegri bland annat och riktade framförallt kritiken mot inhopparna – bland annat Dejan Kulusevski.

På en presskonferens på onsdagen, inför mötet med Spezia, försvarar Allegri sitt agerande.

– Det är fullt normalt att jag tappade det, jag är bara människa, säger han.

– De som blir inbytta från bänken måste bidra med mer när de kommer in. Det handlar om respekt, de som sitter på bänken måste ta ansvar. Vi måste alla vara redo.

Allegri gör sin andra sejour som Juventustränare. Mellan 2014 och 2019 vann han Serie A fem gånger i rad med klubben.

Inrikes

Även Centern skeptisk till nya FRA-lagen

Centerns försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström (C) anser att regeringen går för långt med de nya lagförslagen om FRA. Arkivbild.
Foto: Marc Femenia
Inrikes
Inrikes Även Centern kritiserar nu regeringens förslag till utvidgningen av FRA:s och Försvarsmaktens möjligheter att spana och dela information.
– Vi tycker att dessa förslag går för långt, säger partiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström (C) till TT.

Regeringen föreslår i en ny proposition dels att utländska myndigheter ska kunna få direktåtkomst till uppgifter som Försvarets underrättelsetjänst och FRA har, dels att FRA ska kunna signalspana även om det inte direkt rör svenska intressen.

Det ska räcka med att det är nödvändigt för ett samarbete i underrättelsefrågor, för att FRA ska kunna signalspana. Hittills har det varit noga reglerat att det ska röra svenska säkerhetsintressen.

För långt

Precis som Liberalerna invänder nu Centern mot detta. Särskilt gäller det kombinationen av direktåtkomst för utländska myndigheter och utökade möjligheter för FRA att spana även om det inte handlar specifikt om svenska säkerhetsintressen.

– Att utländsk underrättelsetjänst ska få direkttillgång till personuppgifter som finns hos FRA och Försvarsmakten innebär stora risker för integriteten – särskilt i kombination med att det inte ens föreslås behövas indirekta kopplingar till svenska säkerhetsintressen. Det gör omfattningen av förslaget mycket långtgående, säger Daniel Bäckström (C).

Avvärja terrorhot

– Internationellt underrättelsesamarbete är viktigt, men vi tycker att dessa förslag går för långt. Det bristande skyddet för den personliga integriteten när Sverige delar med sig av uppgifter till andra stater var en av de delar av lagen som underkändes av Europadomstolen så sent som i maj i år. Att i detta läge utöka delningen av integritetskänsliga uppgifter, utan närmare analys av Europadomstolens dom, är mycket anmärkningsvärt, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare sagt till TT att ett skäl till ändrad lagstiftning är att säkerhetsläget för Sverige har förändrats. Akuta terrorhot mot Sverige kan avvärjas genom samarbete mellan svenska och utländska myndigheter, framhöll han.

Owe Nilsson/TT

Lagfarter SkD

135 kvadratmeter stort hus i Sjöbo sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Jonna Angelika Bondeson och André Nils Fredrik Bondeson, båda 32 år, är nya ägare till fastigheten på Harlösavägen 30 i Sjöbo. Det 135 kvadratmeter stora huset är byggt 1970. Säljare är Kenth Börje Tommy Persson. Affären blev klar i augusti 2021 och köpesumman blev 3 550 000 kronor.

Strax över en kilometer därifrån såldes tidigare under året ett annat hus, på Hörbyvägen 353-36. Där blev priset för det 245 kvadratmeter stora huset 6 575 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Sexköpare får nio års fängelse för mordförsök

Göteborgs tingsrätt dömer en 36-årig man till nio års fängelse för mordförsök i samband med sexköp. Arkivfoto: Adam Ihse/TT
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Sexköparen lämnade kvinnan bunden och med en sjal hårt åtdragen kring halsen. Nu har mannen dömts till nio års fängelse för mordförsök.

När polisen tog sig in i kvinnans lägenhet efter grannarnas larm om oväsen fann de en orörlig kropp, enligt Göteborgs Posten.

Kvinnans armar var bundna och runt halsen var en sjal hårt ådragen. Hon hade strypts till medvetslöshet.

Två dagar senare greps en 36-årig man. Han hade köpt sex av kvinnan och hade, enligt kvinnans redogörelse, tagit stryptag på henne och hotat med att döda henne.

Mannen hävdade att kvinnan rivit honom och att han drabbats av panik för att han inte visste hur skulle kunna förklara såren för sin familj. Mannen uppgav att kvinnan var vid medvetande när han lämnade lägenheten. Att hennes händer var bakbundna hade varit en del av ett rollspel. Hur hon skulle kunna ta sig loss tänkte han inte på.

Mannen ställdes inför rätta för mordförsök och grov stöld för att ha tagit kvinnans dator och mobiltelefon.

Göteborgs tingsrätt bedömer kvinnans uppgifter som trovärdiga och de får dessutom stöd av annan bevisning.

Mannen döms till fängelse i nio år för mordförsök. Han ska även betala drygt 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Han frias för grov stöld eftersom polisen inte hittat stöldgodset.

Jan Samuelsson/TT

Sport

Norska damerna stoppas av val i Kosovo

Lisa-Marie Utland, till vänster, och Ingrid Syrstad Engen i det norska landslaget. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Sport
Sport Den som tänkt titta på matchen mellan Kosovo och Norge i damernas VM-kval i kväll blir besviken. På grund av valet i värdlandet är all produktionspersonal upptagen och matchen kommer därför inte att sändas.
– Just nu ser det ut som att matchen inte kommer att sändas, säger Knut Krisvang, ansvarig på det företag som säljer rättigheter till norsk toppfotboll till Dagbladet.

Ingen norsk produktion finns heller på plats, så supportrarna får nöja sig med att lyssna på matchen på radio.

– Det är såklart väldigt synd. Vi vill ju visa upp oss för den norska publiken, säger spelaren Emilie Haavi till NRK.

Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren är också kritisk.

– Jag tycker att det borde vara självklart att alla våra matcher ska sändas på tv, så det är klart att det är en besvikelse när det inte blir så, säger han.

Norge toppar sin kvalgrupp efter att ha slagit Armenien med hela 10–0 i den första matchen.

Kultur och nöje

Mer panik och nyförälskelse i tomteverkstan

'Hon kommer från den vanliga världen där hon inte riktigt passar in. Men tomten har en väldigt fri syn och tycker inte att det spelar någon roll att hon har ett hål i ryggen och svans där bak', säger Alida Morberg om sin roll som skogsrå.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Julkalendern "Panik i tomteverkstan" har fått en uppföljare – men nu är Tomten dumpad av Tomtemor och börjar dejta ett skogsrå.
– Det var kul att få gå in i att vara ett sagoväsen, säger Alida Morberg som spelar skogsrået.

Mycket har hänt sedan julen 2019. Tomtemor har tagit ut skilsmässa och flyttat till den riktiga världen. Tomten är deprimerad och kämpar med att balansera sina tomtesysslor med livet som ensampappa på halvtid. Men så dyker Skogsrået upp i byn, hon och Tomten börjar dejta och de blir förälskade. Fast omgivningen är misstänksam mot nykomlingen. Vad vill hon med Tomten egentligen?

Alida Morberg hade inte sysslat med så mycket humor eller barnunderhållning tidigare och rollen som sagoväsen blev en ny upplevelse.

– Jag brukar tycka att det är roligare med drama och långa, seriösa scener. Det här är motsatsen. Det var väldigt roligt och väldigt lekfullt. Det här känns också väldigt roligt i och med att jag har en dotter, säger hon.

"Sagovärlden blir påtaglig"

För Per Andersson var det roligt att vara tillbaka i Tomtebyn och att återigen få arbeta med julkalenderns skapare Fredde Granberg och Thomas Claesson.

– Det är schwung i produktionen och man får verkligen gå in i deras värld. Det här med att bygga upp stora kulisser är ju inte så vanligt nu för tiden. Här har de verkligen byggt upp hela tomteverkstan och sagovärlden blir lite mer påtaglig. Det tycker jag är en fin grej, säger Andersson.

Han gillade också att få vara med och utforska tomtevärlden ytterligare.

– När vi spelade in kalendern pratade vi om att det fanns så mycket i den här världen som vi inte hade gjort. Det är kul att lära känna Surdegsnisse som har ett konditori, Hipsternisse, som driver en frisersalong. Vi får möta Tomtens pappa, som spelas av Peter Dalle. Påskharen och Tandfen dyker också upp, säger Per Andersson.

Ingen Pernilla Wahlgren

Någon som däremot inte dyker upp den här gången är Pernilla Wahlgren, som spelade Tomtemor i kalendern.

– Vi skrev ut henne, hon var för dålig. Nej, jag skojar. Hon hade inte tid att vara med, säger Per Andersson.

Alida Morberg tycker att det känns fint att vara med i en serie som barn med separerade föräldrar kan känna igen sig i.

– Det kan vara något jobbigt med att det kommer in någon ny och hela den processen får man också följa här. Tomtens barn tycker inte alls om att det kommer in en ny kvinna, men samtidigt vill de att pappa ska vara glad, säger hon.

"Mer panik i tomteverkstan" har premiär 1 oktober på SVT Play och dagen därpå på SVT1.

Björn Berglund/TT

Alida Morberg och Per Andersson har huvudrollerna i 'Mer panik i tomteverkstan'.
Alida Morberg och Per Andersson har huvudrollerna i "Mer panik i tomteverkstan".
Foto: Jessica Gow/TT
Per Andersson och Alida Morberg har huvudrollerna i 'Mer panik i tomteverkstan'.
Per Andersson och Alida Morberg har huvudrollerna i "Mer panik i tomteverkstan".
Foto: Jessica Gow/TT
Tomten (Per Andersson) och Skogsrået (Alida Morberg). Pressbild.
Tomten (Per Andersson) och Skogsrået (Alida Morberg). Pressbild.
Foto: Janne Danielsson/SVT

FAKTA

Fakta: "Mer panik i tomteverkstan"

Är en fortsättning på "Panik i tomteverkstan", som var SVT:s julkalender 2019.

Per Andersson spelar återigen Tomten, medan Elis Nyström och Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou spelar hans barn. Nyinflyttade Skogsrået gestaltas av Alida Morberg.

I övriga roller finns många kända skådespelare, som Christina Schollin, Lasse Åberg, Katarina Ewerlöf, Hans Mosesson, Ulla Skoog, Johan Rabaeus, Rolf Skoglund, Leif Andrée, Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Måns Nathanaelson, Marianne Mörck, Peter Dalle, Olle Sarri och Sofia Bach.

För manus och regi står Fredde Granberg och Thomas Claesson, som även låg bakom kalendern.

Har premiär 1 oktober på SVT Play.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL