Lagfarter SkD

Hus på 136 kvadratmeter i Höör har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på Trädgårdsgatan 14 i Höör har fått nya ägare. Köpare är Hugo Carl Gustaf Graminius, 71, och Kerstin Ann-Marie Graminius, 73, och säljare är Per Erik E:Son Rosell. Köpet blev klart i juli 2021 och priset blev 3 900 000 kronor. Huset byggdes 2004 och har en boyta på 136 kvadratmeter.

För ett par månader sedan såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Fredsgatan 22. Där blev priset för det 69 kvadratmeter stora huset 2 200 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stjärnbråk i amerikanska laget inför Ryder Cup

Bryson DeChambeau och Brooks Koepka. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport Ett bråk mellan två amerikanska golfstjärnor har hamnat i fokus inför Ryder Cup.
Nu vill Bryson DeChambeau sluta fred med Brooks Koepka.
– Det handlar om två stora egon. Men Bryson vill nu att det ska vara över, säger DeChambeaus tränare Mike Schy.

Vid en inledande presskonferens vid Whistling Straits-banan i Wisconsin, där fjolårets uppskjutna prestigekamp ska avgöras, säger USA:s kapten Steve Stricker att han pratat med både Koepka (världstia) och DeChambeau (världssjua).

– De har försäkrat mig att det inte är något problem och jag är inte ett dugg orolig. Det är verkligen en icke-fråga för mig och för laget, säger Stricker inför helgens möte med Europa.

– Men kommer de att få spela tillsammans? Just nu tror jag inte det, men saker och ting kan förändras.

Fejden mellan Koepka och DeChambeau startade redan 2019 då Koepka kritiserade DeChambeau för långsamt spel och De Chambeau svarade att Koepka kunde ta det öga mot öga om han hade något att säga.

Skrek åt åskådare

Och från inspelsvarven vid PGA-mästerskapen i år spreds en video där Koepka blev mycket irriterad över att DeChambeau gick bakom honom när han skulle slå. Videon spreds i sociala medier och publiken vid golftävlingar börjar ropa "Brooksie" åt DeChambeau för att reta honom. Vid ett tillfälle, efter att ha förlorat i särspel om segern, konfronterade en då mäkta irriterad DeChambeau en åskådare och skrek åt honom att sticka därifrån.

DeChambeaus tränare Mike Schy säger till The Irish Times att DeChambeau vill avsluta fejden med Koepka.

– Bryson vill att det ska vara över och gå vidare. De har båda gjort det för att maximera sin globala profil, det handlar om två stora egon, säger Schy.

Ifrågasatta

Men det är inte bara det frostiga förhållandet mellan Koepka och DeChambeau som gjort att spelarna ifrågasatts inför veckans tävling. De Chambeau har övat inför VM i longdriving, som avgörs nästa vecka, och har sagt att hans händer blivit "förstörda" av det.

Och Koepka sade nyligen att Ryder Cup är en udda tävling som kanske inte passar honom, vilket fick den förre kaptenen Paul Azinger att ifrågasätta Koepkas medverkan.

– Han bör fundera på om han vill vara där, sade Azinger.

Inte orolig

Koepka har också varit skadad i en handled.

– Jag är inte orolig över Brooks. Han har försäkrat mig om att han är frisk och till 100 procent vill vara i laget och göra det som krävs för att laget ska vinna, säger Stricker.

– Vi har haft bra snack, så jag ser inget problem alls.

Att Europas lag, trots att det ofta har sämre rankade spelare än USA, nått framgångar i Ryder Cup (är regerande mästare) tillskrivs ofta lagsammanhållningen. Men att USA skulle ha sämre sammanhållning tillbakavisar Stricker.

– Det är en missuppfattning, även om det är svårt att som förlorare se ut som om man är sammansvetsade. Jag har varit i många lagrum där kemin mellan spelarna varit väldigt bra. Visst, vi har haft tillfälliga problem, men mestadels har stämningen varit väldigt bra.

Fejd kan bli vapen

Europas kapten Padraig Harrington säger till The Guardian att fejden mellan DeChambeau och Koepka kan bli ett amerikanskt vapen.

– Vi (Europa) kan inte ta för givet att det ska påverka dem negativt, det kan bli tvärtom, säger Harrington.

– Om jag vore kapten för USA skulle jag se det som en fördel. För om jag fick de här spelarna att visa enighet kan resten av laget följa efter.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Ryder Cup

Golfmatchen mellan USA och Europa avgörs den 24-26 september på Whistling Straits-banan i Wisconsin.

Tävlingen skulle ha spelats i fjol, men sköts upp på grund av coronapandemin.

Europa är titelförsvarare.

Här är lagen:

Europa: Viktor Hovland, Norge, Shane Lowry, Irland, Rory McIlroy, Nordirland, Sergio Garcia och Jon Rahm, Spanien, Bernd Wiesberger, Österrike samt engelsmännen Paul Casey, Matt Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Ian Poulter och Lee Westwood. Kapten: Padraig Harrington.

USA: Collin Morikawa, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau. Brooks Koepka, Justin Thomas, Patrick Cantlay, Jordan Spieth, Daniel Berger, Harris English, Scottie Scheffler, Xander Schauffele och Tony Finau. Kapten: Steve Stricker.

Lagfarter SkD

102 kvadratmeter stor äldre villa i Svalöv såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på Rönnebergsvägen 29 i Svalöv har fått nya ägare. Köpare är Nils Linus Forsberg, 34, och Mia Johanna Löfstedt, 33, och säljare är Hans Christian Alexander Marfavi och Olivia Viktoria Marfavi. Köpet blev klart i augusti 2021 och priset blev 3 000 000 kronor. Huset byggdes 1915 och har en boyta på 102 kvadratmeter.

Bara några hundra meter bort såldes för bara tre månader sedan ett annat hus, på Dragongatan 14. Priset blev där 2 550 000 kronor, för det 125 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Återhämtning på Wall Street

Efter gårdagens nedgång på Wall Street är det betydligt gladare miner i dag.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter gårdagens tydliga kursnedgång vänder det uppåt på Wall Street. Samtliga ledande index stiger i den inledande handeln. Dow Jones industriindex stiger 0,2 procent, S&P 500 i sin tur 0,4 procent och Nasdaqs kompositindex 0,6 procent. Bland bolagen som lyfter märks taxitjänstföretaget Uber med en uppgång på fem procent efter att man lyft sin resultatguidning för resterande del av året.

Gårdagens kursras betydde den sämsta handelsdagen för S&P 500-indexet sedan den 12 maj.

Under kvällen svensk tid förväntas bland annat delårsrapporter från logistikföretaget Fedex liksom Adobe.

Utrikes

Sudans styre: Bashir-trogna bakom kuppförsök

Bron som binder tvillingstäderna Omdurman och Khartum stängdes tidvis efter kuppförsöket – dock inte när denna bild togs.
Foto: Marwan Ali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flera personer har gripits sedan en militäranknuten grupp försökt ta kontroll över det statliga mediekomplexet i Omdurman, tvillingstaden till Sudans huvudstad Khartum.
Ett kuppförsök, säger regeringen.

– Ett misslyckat kuppförsök har ägt rum, befolkningen måste stå emot detta, säger en talesperson för regeringen i statlig tv.

Bakom intrånget låg personer inom och nära landets militär, säger premiärminister Abdalla Hamdok enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera soldater och 21 militärbefäl har gripits. Fler inblandade eftersöks.

Sudan styrs sedan 2019, då den långvarige och hårdföre presidenten Omar al-Bashir störtades efter omfattande protester, av ett övergångsstyre bestående av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Enligt flera regeringsrepresentanter är det anhängare till al-Bashir som ligger bakom angreppet.

Under dagen har patriotisk musik basunerats ut i statlig tv, varvat med uttalanden från militären och regeringen. Stämningen i Khartum och Omdurman beskrivs som lugn.

– Myndigheterna letar efter anhängarna till den avsatta regeringen som deltog i kuppförsöket, säger informationsminister Hamza Baloul i en sändning.

Lagfarter SkD

Huset på Löjtnantsgatan 3 i Svalöv sålt för andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Paula Nathali och Anders Daniel Bergström, 31 och 37 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Löjtnantsgatan 3 i Svalöv. Köpet gjordes klart i augusti 2021 och priset på huset blev 3 100 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som augusti 2019 för 2 000 000 kronor. Huset har en boyta på 184 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus en dryg kilometer därifrån, på Teckomatorpsvägen 12. Där såldes ett 150 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 650 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Kultur och nöje

Skolbibliotekarier besvikna på budgeten

Skolbibliotekarier runt om i landet hade hoppats på en större satsning i budgeten för 2022. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

För skolbiblioteken blev regeringens budget en besvikelse, rapporterar Biblioteksbladet. I en utredning i vintras slogs det fast att det skulle kosta 470 miljoner kronor per år för att stärka skolbiblioteken. I budgeten för 2022 anslogs 26 miljoner.

– Det är bra att regeringen utökar satsningen stärka bibliotek. Men vi hade gärna sett en riktig satsning på bemannade skolbibliotek, säger Karin Linder, Svensk biblioteksförenings generalsekreterare, till tidningen.

Den utredning som presenterades av Gustav Fridolin i vintras väckte stora förväntningar hos skolbibliotekarier runt om i landet, konstaterar Klara Önnerfält, som jobbar på gymnasieskolan Spyken i Lund.

– Många har nog tänkt att om det inte händer något nu, då kommer det aldrig att hända något. Så det är en stor besvikelse nu, säger hon till Biblioteksbladet.

Inrikes

Utredning: Slutflaggat på kungliga namnsdagar

Kungafamiljen på nationaldagen 2019. Arkivbild.
Foto: Karin Törnblom/TT
Inrikes
Inrikes Flaggdagarna vid kungliga namnsdagar tas bort. Däremot blir valdagen till EU-parlamentet ny flaggdag i Sverige. Det föreslår en parlamentarisk kommitté i en utredning.

Den förre försvarsministern, talmannen och försvarsutredaren Björn von Sydow (S) har lett kommittén och på tisdagen lämnades utredningen över till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– En modern lösning på olika problem.

Så beskriver Björn von Sydow den utredning som sett över det offentliga belöningssystemet, de allmänna flaggdagarna och anslaget till hovet.

I dag har Sverige 18 allmänna flaggdagar (inklusive valdagen som infaller vart fjärde år), varav sex av dem är kungliga. Men utredningen föreslår att antalet kungliga flaggdagar ska minskas till fyra.

– Vi föreslår att flaggdagarna vid namnsdagar tas bort vid nästa tronskifte. Flaggdagar måste ha någon form av folklig förankring och det har inte namnsdagar längre, säger Björn von Sydow.

Dessutom föreslås att flaggdagarna för regentens gemål tas bort. Kungliga flaggdagar ska endast vara ämnade åt statschefen, det vill säga kungen, och tronföljaren. Även den här ändringen sker först vid nästa tronskifte.

I stället tillkommer en allmän flaggdag på valdagen till EU-parlamentet.

Utredningen hade även i uppgift att undersöka huruvida färre ska få del av apanaget, det statliga anslaget till kungafamiljen.

I det fallet har hovet redan förekommit utredningen genom att göra klart att prins Carl Philips två barn och prinsessan Madeleines tre barn inte ska ingå i kungahuset formellt sett och därmed inte få del av anslaget.

Kommittén föreslår inga ytterligare åtstramningar på den punkten.

Ola Palmström/TT

Inrikes

S-förslag: Förbjud vinstuttag i skolan

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Erik Simander / TT
Inrikes
Inrikes Förbjud vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor.
Det är några av de förslag som partistyrelsen i Socialdemokraterna lägger fram till partikongressen i november.

– Det betyder det vi säger, att vi vill förbjuda vinstuttag, säger utbildningsminister Anna Ekström, som är en av dem i S-ledningen som förbereder förslag till kongressen, på en pressträff.

– Det är en skärpning mot vad vi har sagt tidigare, förtydligar hon apropå att S drivit liknande krav förut, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet de senaste åren.

Tiden mogen

– Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion (om vinstuttag) långt in i de borgerliga leden, säger Ekström.

Hon säger att partiet återkommer till hur det ska gå till att gå den vägen, men att det ska ske på ett ordnat sätt om S kan få stöd i riksdagen för att genomföra förändringar.

Hur ett sådant förbud ska förenas med aktiebolagslagen, kunde Anna Ekström inte svara på.

Ett annat förslag till kongressen är att se över etableringsfriheten för skolor. Enligt Ekström kan i dag en friskola som plötsligt vill etablera sig slå sönder en kommuns hela skolplanering.

Partiet vill också driva frågan om att förbjuda alla religiösa friskolor. I januariavtalet med C och L fanns ett förslag om att förbjuda nyetablering av sådana skolor som regeringen arbetar med.

Ett ytterligare förslag är att slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

På pressträffen går, förutom Ekström, civilminister Lena Micko, socialminister Lena Hallengren och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh igenom förslag på välfärdens område som ska behandlas på kongressen i början av november. Kongressens beslut blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Lena Micko säger att ett övergripande tema är att samhället ska återta kontrollen över välfärden från marknadskrafterna.

Korta sommarlovet

S-ledningen föreslår att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder, inte minst för att barn ska få möjlighet till en bra språkutveckling.

Anna Ekström gör klart att partiledningen inte har tänkt klart om vad en bra längd på sommarlovet skulle vara, men att den nuvarande längden på lite drygt två månader kan vara för väl tilltagen.

– Vi har ett långt sommarlov och vi vet att det finns barn som far illa under sommarlovet och vi vet, genom forskning, att det under lovet i vissa fall sker ett kunskapstapp – man kan lite mindre när man kommer tillbaka, säger Ekström.

Förskola från 2

Förslaget om allmän förskola från två års ålder ska fungera som så att alla tvååringar skrivs in med automatik, sedan är det upp till föräldrarna att tacka nej.

– Samhället ser till att barnen har en plats. Även om många barn tar del av förskolan så finns det ett antal som är utanför, kanske de barn som har mest att vinna på sociala kontakter och språkträning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

På vård och omsorgsområdet vill Socialdemokraterna att akutsjukhus och 1177 ska drivas i offentlig regi, att rätten till samma läkare säkras och att privata vårdgivare inte ska kunna träffa avtal som ger företräde för personer med privat sjukvårdsförsäkring.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL