Inrikes

100 år med kvinnlig rösträtt

Stockholm 29 mars 1921. Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte i Musikaliska Akademien med högtidstal av Ellen Key. Palmer, blommor och standar från hela landet smyckar lokalen.
Foto: Foto: Pressens Bild / TT
Inrikes
Inrikes Det är 100 år sedan de första kvinnorna gick till valurnorna i Sverige i det historiska riksdagsvalet 1921.
Men kampen för kvinnors rättigheter har enligt den tidigare Jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus gått från kraftfull till ljummen.
– När vi fick reformer som jämställdhetslagstiftning, föräldraförsäkring och daghem – då slutade man slåss.
PREMIUM

Den 10 september 1921 gick de första kvinnorna till val i den så kallade fyrstadskretsen i Skåne. Under de följande dagarna öppnade vallokalerna runtom i landet. Den 16 september ägde valet rum i Göteborg och Stockholm.

"Livligt Stockholmsval på fredagen. De röstandes antal nära 150 000. Väljarskaran tredubblad från i fjol", skrev Dagens Nyheter dagen efter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nu upphör pandemiersättningarna

Från den 1 oktober behöver den som är sjuk uppvisa ett läkarintyg från och med dag åtta i sjukperioden. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Den 1 oktober upphör de tillfälliga ersättningar som regeringen införde under pandemin – bland annat ersättning för karens och till personer som tillhör en riskgrupp.

De tillfälliga reglerna i socialförsäkringen infördes för att göra det enklare för människor att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därmed bromsa smittspridningen i samhället.

– Det har varit ett enormt högt tryck på de här förmånerna. Förutom att handlägga alla ärenden, så har det varit jättemycket jobb att informera och förklara förutsättningarna för ersättningarna och hur man kan ansöka, säger Ulrika Havossar, direktör för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

Retroaktivt

Den tillfälliga ersättningen för karens upphör den 30 september, liksom den tillfälliga ersättningen för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 och därmed helt eller delvis måste avstå från att arbeta.

Men det finns möjlighet att ansöka om ersättningarna retroaktivt för dagar man inte kunnat arbeta före den 1 oktober. Arbetsbelastningen minskar därför inte direkt för Försäkringskassan.

– Minst sex månader efteråt kommer det att vara en hög hantering av ansökningarna för att kunna bevilja ersättningar, säger Ulrika Havossar.

Krävs läkarintyg igen

Försäkringskassan har inte begärt läkarintyg före dag 22 i sjukperioden vid ansökan om sjukpenning under pandemin. Samma sak gällde för intyg för vab som inte behövt lämnats förrän dag 22 i barnets sjukperiod.

Den 30 september löper de förordningar som reglerar de här åtgärderna ut, vilket betyder en återgång till de tidsgränser för läkarintyg som gällde före pandemin, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Läkarintyg kommer från den 1 oktober att behövas från och med dag åtta i sjukperioden. Även för vab krävs intyg från och med dag åtta.

Inrikes

WHO väntas strama åt tyglarna för renare luft

Utsläpp från trafiken är en av de största källorna till föroreningar i luften. Arkivbild.
Foto: Erik Svensson/TT
Inrikes
Inrikes Luften är för dålig i Europa. Stramare tyglar är därför att vänta när WHO presenterar nya riktlinjer för luftföroreningar.

Halterna av luftföroreningar är fortsatt för höga i de flesta europeiska länder, slår Europeiska miljöbyrån (EEA) fast sedan man analyserat data från över 4 500 miljöstationer i 40 länder runt om i Europa.

Trots de positiva effekter på luftkvaliteten som nedstängningarna under pandemin förde med sig utgör föroreningarna en betydande hälsorisk.

– I Sverige har vi mycket lägre halter, jämförelsevis med andra länder. Men det finns ingen säker tröskel under vilken vi inte kan se allvarliga hälsoeffekter. Man måste därför fortsätta att minska halterna av luftföroreningar, säger Petter Ljungman, docent vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

Halten av luftföroreningar i luften mäts i i enheten ug/m3, mikrogram per kubikmeter. WHO:s riktlinjer rekommenderar i dag 10 ug/m3. Men EU:s standard för luftkvalitet är satt till 25 ug/m3. I EEA:s mätningar är det främst halterna av markbundet ozon och kvävedioxid som sticker i väg och vida överstiger EU:s riktlinjer.

– Den nuvarande miljökvalitetsnormen som styrs utifrån EU:s gränsvärden, och som vi har i Sverige i dag, är på tok för hög, säger Petter Ljungman.

Många av källorna till de gifter som förorenar luften är de samma som till klimatpåverkan. Den enskilt största utsläppskällan i dag kommer från trafiken. Men i länder där kolkraften är utbredd, till exempel Polen, är detta ett betydande bidrag. WHO väntas därför i dag presentera ett batteri av åtgärder.

– Vi behöver jobba på bred front för det som rör trafik, industri och energiförsörjning, säger Petter Ljungman.

WHO presenter de nya riktlinjerna klockan 15 i dag (onsdag), svensk tid.

Tomas Lauffs/TT

Inrikes

Smittan minskar – men fler behöver vaccineras

Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne, vid onsdagens presskonferens. Nu satsar olika regioner på kampanjer med bland annat vykort, sms eller 'vaccinationsdag' för att få ännu fler att ta vaccinera sig.
Foto: Anders Bjurö/TT
Inrikes
Inrikes Spridningen av covid-19 minskar nu på flera håll. Västra Götaland har en positiv trend för första gången på tio veckor.
Samtidigt görs kampanjer för att fler ska vaccineras.
– Vi kan inte riskera klusterutbrott, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.

Antalet nya fall av corona minskade med 22 procent i Västra Götaland förra veckan, jämfört med veckan innan. I Skåne var minskningen 25 procent.

Drygt 1 400 nya fall noterades i Västra Götaland. En tredjedel fanns i åldersgruppen 10–19 år, enligt ett pressmeddelande.

I Skåne upptäcktes 760 nya fall förra veckan.

– Vi ser ett positivt läge och en trend som går åt rätt håll de senaste veckorna, säger smittskyddsläkaren Eva Melander i Region Skåne.

Vykort och sms

74 procent av Skånes invånare som är 16 år eller äldre är fullvaccinerade. Men i åldersgrupperna 18–29 år och 30–39 år är vaccinationstäckningen drygt 66 respektive 70 procent.

– De under 40 år behöver att gå och vaccinera sig, det är alldeles för låg siffra, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren.

Skåningar som är 16–39 år kommer inom kort att få ett vykort med erbjudande om drop in-tider för vaccinering på sin vårdcentral. Förhoppningen är att hjälpa ”ska bara-generationen” att komma till skott.

I Västra Götaland skickas på onsdagen ett sms till alla i åldern 16–49 år, cirka en kvarts miljon mottagare, med bland annat en länk till regionens sida för vaccinbokning.

Drop in-lördag

Lördagen den 2 oktober erbjuds drop in-vaccination på nästan 120 platser i Västra Götaland.

– Tröskeln blir riktigt låg för att vaccinera sig, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge till Göteborgs-Posten om "vaccinationsdagen" i Västra Götaland.

Det blir fritt för vaccinatörerna att ordna aktiviteter under dagen.

– Vill någon vaccinatör ha en hoppborg är de välkomna att ha det, säger Kristine Rygge.

Antalet personer som får intensivvård för covid-19 är nu under tio i både Västra Götaland och Skåne. Totalt vårdas 64 covidpatienter på sjukhus i Västra Götaland, medan 32 vårdas i Skåne.

Daniel Kihlström/TT

Micke Larsson/TT

Inrikes

It-problem i Norrbotten – operationer ställs in

Region Norrbotten tvingas ställa in planerade operationer efter ett driftstopp som skapat problem i datasystemet. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes

Ett driftstopp skapar stora problem i region Norrbotten eftersom vårdpersonalen inte kommer åt patienternas journaler, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Regionen ställer därför in de flesta planerade operationerna och tandvårdsbesöken under onsdagsförmiddagen. Akutmottagningen kommer fortsatt att ta emot akuta patienter.

Bakgrunden är de it-störningar som drabbade vårdens datasystem på tisdagen. I samband med ett planerat driftstopp under natten uppstod nya problem och en felsökning pågår för att reda ut vad som hänt. Det finns ingen prognos för när felet kan vara avhjälpt.

Region Norrbotten drabbades av liknande it-problem för drygt en vecka sedan, då det inte gick att komma åt journaler, labbsvar, EKG eller röntgen.

Inrikes

Riksdagen beslutar om förlängd covidlag

Riksdagen ska i dag besluta om en förlängning av covidlagen. Arkivbild.
Foto: Owe Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Riksdagen väntas i dag förlänga covidlagen i fyra månader.
Det ger regeringen möjlighet att återinföra restriktioner om smittläget skulle kräva det.

Riksdagen ska senare i dag fatta beslut om att förlänga covidlagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till den sista januari.

Förlängningen har brett stöd i riksdagen. Men socialutskottet vill att regeringen senast den 12 november i en skrivelse till riksdagen redogör för hur lagarna har använts. I skrivelsen ska regeringen också uttala sig om hur den ser på lagarnas giltighetstid.

Om socialutskottet då inte anser att det finns skäl för att behålla lagarna till sista januari så kommer utskottet att ta initiativ till att de upphävs snabbare.

– Det är bra att lagarna kan upphävas om två månader om beredskapen inte längre behövs, sade Liberalernas Lina Nordquist i riksdagsdebatten inför beslutet.

Liberalerna anser även att de två lagarna bör förändras så att möjligheten att införa deltagartak och begränsa öppettider tas bort. Bara möjligheten att kräva åtgärder för att deltagare i olika evenemang eller gäster på restaurang ska kunna hålla avstånd bör finnas kvar, enligt L.

– Smittläget kan fortfarande förändras, därför är det angeläget att det finns en beredskap, sade Centerns Linda Modig om en förlängning av lagarna.

Hon är dock kritisk till att regeringen inte inhämtat lagrådets synpunkter på förlängningen.

Vänsterpartiets Karin Rågsjö anser att regeringen borde ha haft ett möte med oppositionen innan den beslutade sig för att lägga fram propositionen om lagarnas förlängning.

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

S-förslag: Skärp krav för arbetskraftsinvandring

Magdalena Andersson lägger fram ny jobbpolitik, som Socialdemokraternas kongress ska ta ställning till. Arkivbild.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Inrikes
Inrikes Socialdemokraternas partistyrelse vill skärpa kraven för arbetskraftsinvandring. Det blir nu upp till S-kongressen att ta ställning till förslaget.
PREMIUM

– Jobbpolitiken är grunden för att lösa i stort sett alla samhällsproblem, säger finansminister Magdalena Andersson, när hon presenterar partistyrelsens förslag till riktlinjer för jobbpolitiken.

Riktlinjerna ska beslutas på Socialdemokraternas kongress i början av november. Ställer sig kongressen bakom förslagen blir de del av partiets politik i valrörelsen nästa år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stenevi: Kan inte bygga samarbete på ultimatum

Kan Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund komma att lämna regeringen? Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Förhandlingarna om skog och strandskydd fortsätter. Men "ultimativa krav", som Centerns Annie Lööf skakat hand med Stefan Löfven om, gör inte saken lättare.
– Man kan inte bygga ett samarbete på ultimatum, säger Miljöpartiets Märta Stenevi.
PREMIUM

Regeringen förhandlar sedan i somras med Centerpartiet om strandskydd och äganderätt till skogen.

"Oerhört viktiga frågor", enligt Miljöpartiets språkrör och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misshandel efter olycka med elsparkcykel

En man fördes till sjukhus efter ett bråk i samband med en elsparkcykelolycka på Avenyn i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En person fördes till sjukhus efter ett bråk på Kungsportsavenyn i Göteborg under natten till onsdagen. Bråket började efter en olycka med en elsparkcykel.

– Det är rätt rörigt vad som hänt, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson på polisen, till Göteborgs-Posten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL