Sport

Nya mittblocket som ska stoppa motståndarna

Jonas Elverhöy och Steven Plucnar Jacobsen är Lugis nya radarpar i försvarsspelet - och har dessutom starka kvaliteter i offensiven.
Foto: Artur G Bliding
Sport
handboll Lugis konkurrenter får något att bita i under säsongen. Det nya, resliga, mittblocket Steven Plucnar Jacobsen och Jonas Elverhöy är redo att göra livet surt för motståndarna.

– Jag och Steven kompletterar varandra bra. Det har fungerat fint och vi kände till varandra sedan tidigare då vi spelat mot varandra i landslaget. Det känns bra att spela med honom, förklarar Jonas Elverhöy som anslutit till Lugi från norska Elverum.

Steven Plucnar Jacobsen, från Danmark och GOG Håndbold, håller med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ligans bästa försvarsspelare tappade sugen

Niclas Paradis valde att sluta med handboll.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
handboll Niclas Paradis - som ansetts vara elitseriens bästa försvarsspelare de senaste åren - och Carl Möllerström valde båda att lägga klistret på hyllan efter förra säsongen i Lugi. Tillsammans med de som flyttat utomlands är det tunga avbräck för tränaren Marc Uhd, som ändå hoppas få ihop ett nytt slutspelslag.

Det blev till slut sex tunga förluster för Lugi efter SM-semifinalerna i våras. Att målvakten Simon Sejr skulle gå vidare i karriären, liksom Karl Wallinius, Victor Hallén och Markus Sjöbrink, var väntat. Men det kom två lite mer oväntade förluster till framåt slutet av säsongen:

– Carl Möllerström pluggar och pendlar mellan Lund och Stockholm och han tappade motivationen. Det är väldigt synd, för han gjorde en bra säsong senast och vi är dessutom tunna på högernio när Theo [Übelacker] fortfarande verkar vara lite väl skadebenägen. Jag är lite orolig för den positionen, faktiskt. Vi får se hur det utvecklar sig, avslöjar Lugitränaren Marc Uhd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Idrottsstjärnor står upp för aborträtten

Megan Rapinoe är en av dem som skrivit under. Arkivbild,
Foto: Steve Luciano/AP/TT
Sport
Sport I USA har 500 idrottare skrivit under för att skydda rätten till fri abort, det rapporterar DN. En av dem som skrivit under är fotbollsstjärnan Megan Rapinoe som är känd för sitt politiska engagemang.
"Det är upprörande och oamerikanskt", säger Rapinoe i ett uttalande enligt tidningen.

Abortfrågan har än en gång blivit en het potatis i USA sedan Texas kriminaliserat abort i det som kallats "hjärtslagslag" som innebär att abort är förbjudet efter att fostrets hjärtslag kan registreras, efter ungefär sex veckor.

Flera andra delstater väntats följa efter och i Mississippi pågår just nu ett domstolsfall som kan få konsekvensen att abort förbjuds efter vecka 15.

I namninsamlingen kräver idrottarna att Högsta domstolen i USA ska skydda den lagliga rätten till abort, som just nu sträcker sig till vecka 24.

"Som kvinnliga idrottare och människor i sportens värld måste vi ha makten att ta viktiga beslut gällande våra egna kroppar och ha kontroll över våra reproduktiva liv", säger Rapinoe.

Sport

Ny rasismutredning i Italien efter stormatchen

Milans franske landslagsmålvakt Mike Maignan ska ha utsatts för rasism. Arkivbild.
Foto: Darko Bandic/AP/TT
Sport
Sport Rasism fortsätter att vara ett problem inom fotbollen. Efter söndagens match mellan Milan och Juventus startas nu den andra utredningen på en månad om rasism bland åskådarna.

Milanmålvakten Mike Maignan ska ha utsatts för rasism i det senaste Serie A-mötet med Juventus och nu startar den sistnämnda klubben en utredning.

De rasistiska slagorden ska ha fångats på video av en supporter som såg 1–1-matchen på plats.

Enligt italienska medier vill även det italienska fotbollsförbundet, FIGC, utreda händelsen för att kunna hitta personen som skrikit de rasistiska slagorden.

Maignan själv säger att problemet är större än en match.

"Så länge man behandlar det som enskilda händelser, och inte tar tag i det som stort, kommer historien upprepas igen och igen", skriver han på Instagram.

"Vet beslutsfattarna hur det känns att höra slagord och sånger som reducerar en till ett djur. Vet de vad det gör mot våra familjer, våra kära som ser det och inte förstår varför det fortfarande händer 2021?"

Det här blir den andra utredningen som FIGC påbörjar den här månaden. Även Lazios supportrar utreds för rasism mot Milanspelaren Tiemoué Bakayoko.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel lag som utreds för rasism mot Bakayoko. Rätt är Lazio.

Sport

Lidingöloppet har tappat 15 000 deltagare

På fredag inleds årets Lidingöloppsvecka. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Coronapandemin har slagit hårt mot motionsloppen.
Nu kämpar arrangörerna för att få tillbaka deltagarna.
– Jag tror vi är lite brända. Det handlar om att bygga upp förtroendet för branschen, säger Fredrik Montgomery på Lidingöloppet – som tappat hälften av deltagarna.

Årets Lidingöloppsvecka genomförs över två helger med start på fredag – med vitt skilda förutsättningar.

De inledande loppen, bland annat den klassiska tremilen på lördag, avgörs med publik- och deltagarbegränsningar. Efter 29 september hålls tävlingarna utan coronarestriktioner.

– Vi ser det som positivt att få köra utan begränsningar under andra helgen och välkomna publik vid start och mål. Det är ett plus för vi har ett barnlopp (3 oktober) och de har föräldrar med sig. Det hade blivit tuffare att nå i mål med restriktioner, säger Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikationschef för Lidingöloppet.

"Vi är tillbaka"

Runt 15 000 löpare är anmälda till något lopp under Lidingöveckan. Det är en halvering mot före pandemin.

– Jag tror att vi till stor del är lite brända av att det inte blev några lopp förra året, att det inte blev några i våras och att det är andra lopp som fått ställa in. Då är det klart att man funderar hur det blir i år och man tvekar mer att anmäla sig, säger han och fortsätter:

– Därför är det otroligt viktigt att vi, Vätternrundan och Stockholm marathon kan genomföra loppen och visa att vi är tillbaka. Det handlar om att bygga upp förtroendet för branschen på något sätt.

"Mycket att reparera"

Förhoppningen är att motionsloppen ska återgå till läget före pandemin. Men det kommer att bli svårt, menar löparprofilen Lorenzo Nesi, som bland annat är koordinator för Lidingöloppet och som dessutom är med i landslagsledningen för maratonlöpare.

– Det är jätteknepigt. Under pandemin blev motionärernas vana att anmäla sig till lopp bruten och det är svårt att hitta tillbaka till en vana när den väl har brutits.

Enligt Nesi är den svåraste gruppen att locka tillbaka de som kanske springer ett lopp om året

– Kompisgängen som kommer i buss till Tjejmilen och som gör hela helgen i Stockholm till en grej, eller de som har avgett ett nyårslöfte om att springa ett lopp och så.

Han konstaterar att det var många som var ute och sprang i början av pandemin.

– Men det var en tillfällig explosion. Det senaste halvåret har det varit färre och färre ute. Och det kan bli ett problem för folkhälsan på sikt. Här finns mycket att reparera.

Lyhördhet viktigt

Fredrik Montgomery säger att man måste vara lyhörda kring hur löparna tänker.

– Vi vill självklart fortsätta arrangera stora löparfester med många deltagare och häftiga starter, men vi måste se hur deltagarna tänker och hur de vill springa lopp. Sedan har folk hittat andra sätt att röra sig som vi också måste utnyttja, som att springa digitalt hemma. Vi får ta intryck och kanske göra modifieringar så att de känner sig trygga.

Emil Forsberg/TT

Mikael Widerberg/TT

FAKTA

Fakta: Lidingöloppet 2021

Som en del av "En svensk klassiker" (Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen är övriga som ingår) är Lidingöloppet världens största terränglopp och en tävling som lockar tiotusentals deltagare ett vanligt år.

Schemat för TCS Lidingöloppet 2021:

Fredag den 24 september: Invigningsceremoni, Lidingöruset, Lidingörullet, Lidingöfemman.

Lördag den 25 september: Lidingöloppet 30.

Söndag den 26 september: Lidingöloppet 15, Junior & Veteran.

Måndag den 27 september – fredag den 1 oktober: Lidingö Skolstafetter, möjligheter att flytta delar av andra lopp i relation till aktuella covid-regler, nya aktiviteter som nu är under utveckling.

Lördag den 2 oktober: Lidingöloppet MTB 30, Lilla Lidingöloppet MTB.

Söndag den 3 oktober: Lilla Lidingöloppet, Knatteloppet, Rosa Bandet-loppet.

Sport

USA körde över Paraguay igen

USA:s Catarina Macario jublar efter sitt 5–0-mål mot Paraguay.
Foto: Aaron Doster/AP/TT
Sport
Sport

USA hade inga problem mot Paraguay när länderna möttes i en träningsmatch i Cincinnati. Redan efter en kvarts spel ledde hemmalaget med 5–0 och till slut vann USA med 8–0, ett mål mindre än i förra veckans möte.

Därmed fick de nya spelarna som USA:s förbundskapten Vlatko Andonovski slussar in i en generationsväxling inte mycket till värdemätare. Bara tre av startspelarna från USA:s öppningsmöte mot Sverige i OS fick fick starta nattens match, å andra sidan stod de för fyra av USA:s mål – tre av Alex Morgan och ett av Rose Lavelle. Dessutom fick Carli Lloyd precis som mot Sverige hoppa in, till skillnad från då gjorde hon nu mål.

USA har ännu inte inlett sitt kval mot VM 2023, det nord- och centralamerikanska mästerskapet nästa sommar kommer att fungera som VM-kval för de regerande mästarna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Sport

Svårt utgångsläge för HK Malmö i Europaspelet

En handbollsspelare i aktion
Foto: Andreas Hillergren/TT/arkiv
Sport
Malmö
Handboll HK Malmö åkte på en 24-30 (11-14)-förlust borta mot Fenix Toulouse då man på tisdagskvällen inledde kvalomgång 2 i Europa League.

– Kanske ett par bollar för mycket. Men det finns absolut en möjlighet att vända i returen, konstaterade tränaren Stian Tönnesen med en stunds distans till drabbningen i södra Frankrike.

– Vi hängde med bra under stora delar av matchen, men hade några dippar som blev kostsamma för oss.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ligacupen: Inga problem för toppklubbarna

Manchester Citys talang Cole Palmer firar sitt mål mot Wycombe i ligacupen.
Foto: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport Manchester City och Liverpool, toppklubbarna i Premier League, hade inga svårigheter att ta sig vidare i ligacupen.
Värre var det för Everton och Watford, som båda föll mot klubbar från andraligan.

Citys manager Pep Guardiola matchade sin breda trupp hemma mot Wycombe. Bland mindre kända förmågor spetsade han startelvan med Kevin De Bruyne, Raheem Sterling, Phil Foden, Riyad Mahrez och Ferran Torres.

Wycombe, med runt 2 000 tillresta fans i ryggen, tog tidigt ledningen, men det roliga varade inte länge. Trion De Bruyne, Mahrez och Foden såg till att det var hemmaledning med 3–1 i pausen. Torres ökade till 4–1, Mahrez till 5–1, innan Cole Palmer fastställde 6–1.

Liverpool är klart för nästa omgång efter 3–0 borta mot Norwich. Japanen Takumi Minamino fick chansen och tog den med sina två mål.

Mittbacken och lagkaptenen Pontus Jansson vilade från Brentfords möte med Oldham. Han behövdes inte mot bottenlaget från fjärdeligan. Finländaren Marcus Forss tryckte in tre bollar de första 45, skickade in en till efter pausen. Brentford vann till slut med 7–0.

Landslagsmålvakten Robin Olsen saknades när Sheffield United förlorade hemma mot Southampton efter straffsparksläggning.

Blågult meriterade Ken Sema spelade från start i Watford som mötte Stoke hemma. Premier League-klubben har spelat klart i turneringen, Stoke vann med 3–1.

Queens Park Rangers–Everton (2–2) och Fulham–Leeds (0–0) gick till straffar. QPR och Leeds visade bäst färdigheter i den specifika delen av spelet och är vidare.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Polisen förbjuder flaggor på allsvensk läktare

Siriussupportrarna får inte ta in stora flaggor och banderoller på allsvenska matchen mot IFK Norrköping. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Allsvenska Sirius supportrar får inte ha banderoller eller så kallade overhead-flaggor på läktarna i onsdagens match mot IFK Norrköping i Uppsala.
– Det är en kollektiv bestraffning, säger Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson till UNT om polisens beslut.

Åskådarna är tillbaka på de allsvenska läktarna och då flyttar fokus till diskussionen kring reglerna som satts upp för supportrar och i förlängningen matcharrangörerna.

Allsvenska klubben Sirius har fått ett nytt polistillstånd till matchen mot IFK Norrköping. I det står det bland annat att banderoller, overheadflaggor och liknande föremål, "som kan användas för att underlätta maskering" får tas in på läktaren endast i samband med publikinsläpp.

Därmed är det i praktiken stopp för stora så kallade tifoarrangemang med flaggor och banderoller, som tas in före publiksläpp för att sättas upp.

Överklagat

Sirius har överklagat beslutet, men förbudet kvarstår, uppger UNT.

– Det som blir den absoluta följden av det här är att all form av tifon och större flaggor därigenom förbjuds. Det innebär också, och det vänder vi oss emot, att det är en kollektiv bestraffning, säger Christer Abrahamsson till tidningen.

Han kritiserar också att beslutet kommer så pass sent in på matchen. Klubben har haft en långvarig dialog med polisen, men fick veta att förbudet var på gång i söndags.

Villkorstrappan

Polisen har under en längre tid skärpt reglerna för de allsvenska klubbarna för att komma åt bland annat pyroteknik och bråk. Den så kallade villkorstrappan har väckt skarp kritik i supporterled och hos klubbarna.

Tidigare landslagsbacken Pontus Jansson är också kritisk. Brentfordspelaren kallar polisens förbud för ett "jäkla haveri".

"Vad är det för tomtar på höga poster? Finns det verkligen inga krav längre...", skriver han på Twitter.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL