Lagfarter SkD

Nya ägare till hus i Sjöbo

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Allégatan 13 i Sjöbo har fått nya ägare. Köpare är Gunnel Ulla-Britt och Nils Göran Christiansson, 71 och 69 år, boende på Brittsommargatan i Sjöbo och säljare är Pauline Camilla Mari Helgesson och Ola Rolf Helgesson. Köpet blev klart i augusti 2021 och priset blev 2 325 000 kronor. Det 90 kvadratmeter stora huset är byggt 1962.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen ett annat hus, på Bälggränd 2. Där såldes ett 99 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 3 650 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mörkt läge inför ödesmöte för klimatet

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) deltar i veckan på ett förmöte till COP26. 'Det handlar om att förbereda och komma så långt som möjligt inför Glasgowtoppmötet', säger han. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Klockan tickar mot katastrof, varnar FN. Med en månad kvar till COP26 träffas ministrar i Milano för att hamra fram de sista detaljerna inför det som ses som det viktigaste mötet om klimatet på länge.
– Världens länder måste öka ambitionerna, säger klimatminister Per Bolund (MP).

Världen är på väg mot en katastrof med en global uppvärmning på 2,7 grader. Den ödesmättade varningen levererades nyligen av FN-chefen António Guterres – och inskärper vikten av framsteg under klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november.

COP26-chefen Alok Sharma anser att mötet är den sista riktigt bra chansen att få bukt med den globala uppvärmningen. Och med en månad kvar till konferensen, som värdlandets premiärminister Boris Johnson har sagt måste bli en "vändpunkt för mänskligheten", samlas klimat- och energiministrar i Milano.

Syftet med det förberedande mötet i Italien är att mjuka upp förhandlingsläget kring en rad knäckfrågor som handel med utsläppsminskningar, transparens kring hur länder ska redovisa sina utsläpp och vilka tidsramar som ska gälla för ländernas åtaganden om utsläppsminskningar.

Klimatfinansiering

Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) kommer att leda en session om klimatfinansiering. Enligt Parisavtalet ska världens rika länder hjälpa låginkomstländer att hantera klimatkrisen genom ett särskilt ekonomiskt bistånd.

Det nuvarande löftet – 100 miljarder dollar per år fram till 2025 – anses dock vara långt från den summa som egentligen behövs och har trots det ändå inte uppfyllts. Men Per Bolund noterar en positiv rörelse i och med att USA nyligen har lovat att dubblera klimatstödet till fattiga länder och att även EU har lovat ytterligare miljarder.

– Klimatfinansiering är en nyckel för att komma i mål med Glasgow-toppmötet, säger han till TT.

– Sverige har tagit ett stort ansvar när det gäller klimatfinansiering och fler länder måste ta sin del av åtagandet. Sveriges ståndpunkt är att ambitionerna måste höjas ännu mer efter 2025.

Ungdomsmöte

Ministrarnas möte inleds på torsdag. Före det samlas hundratals ungdomar i Milano för att diskutera förslag för att tackla klimatförändringarna. Den svenska aktivisten Greta Thunberg är dock skeptisk kring vad mötet kan resultera i och pekar på att få löften har infriats för att minska den globala uppvärmningen under de nästan tre årtionden som har gått sedan Riokonferensen.

– 30 år av bla, bla, bla, sade Thunberg under mötets inledning.

– Allt vi hör från våra så kallade ledare är ord. Ord som låter bra men som än så länge inte har lett till handling, våra förhoppningar och drömmar har drunknat i deras tomma ord och löften.

Ungdomsmötets viktigaste slutsatser kommer att presenteras för ministrarna och Per Bolund tror ändå att de kan få stor påverkan i förhandlingsrummen.

– Ungdomars röster har blivit väldigt mycket tyngre i de här diskussionerna, säger han.

– Det är avgörande att vi vuxna tar vårt ansvar för barnens framtid. Jag kan också känna en frustration över att diplomatiska förhandlingar känns tröga och frustrerande långsamma, men vid tidigare toppmöten har vi sett att det kan bli en positiv utveckling även i lägen där det har sett mörkt ut.

"Vägen till katastrof"

Vid klimatmötet i Paris 2015 enades länderna om att hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader, med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. Men enligt en sammanställning av alla länders nationella klimatåtaganden inför Glasgowmötet kommer utsläppen av växthusgaser att öka med 16 procent till 2030, jämfört med 2010.

Det skulle – som Guterres noterade – innebära att den globala uppvärmningen ökar med 2,7 grader till slutet av seklet. FN:s klimatpanel IPCC bedömer att utsläppen måste minska med 45 procent till 2030 för att 1,5-gradersmålet ska gå att nå.

– Det är helt uppenbart att den riktning vi är på väg mot nu är helt och hållet ohållbar. Det är vägen till katastrof, säger Bolund.

– Därför måste världens länder kollektivt öka ambitionerna och det behövs föregångare som visar att det är möjligt. Där vill jag att Sverige ska vara.

Sofia Eriksson/TT

Greta Thunberg befinner sig i Milano för att delta i ungdomsmötet om klimatet.
Greta Thunberg befinner sig i Milano för att delta i ungdomsmötet om klimatet.
Foto: Luca Bruno/AP/TT

FAKTA

Fakta: COP26 i Glasgow

FN:s klimattoppmöte COP26 kommer att hållas i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

På mötet ska länderna förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras och hur ambitionerna kan höjas i klimatpolitiken.

Frågan om utsläppshandel i den så kallade regelboken för Parisavtalet kunde inte lösas på COP25 utan kommer i stället att tas upp på det här mötet, tillsammans med en rad andra frågor.

Inrikes

Brand i skola i Partille

Det har brunnit i en skola i Partille. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det har brunnit i en skola i Partille, öster om Göteborg.

– Det är släckt, vi kontrollerar och ventilerar nu, säger Maria Berntsson vid Räddningstjänsten Storgöteborg strax innan klockan 05.

Räddningstjänsten larmades 02.15 av ett automatlarm och när man kom fram till skolan slog lågor ut genom ett fönster.

Brandmän från fem brandstationer skickades dit.

– Det var ett rum som det brann i, det dämpades snabbt. Men vi har haft rökspridning i övriga lokaler, säger Berntsson.

Ekonomi

Ellevio höjer bud på Edsbyns Elverk

Ellevio lämnar ett nytt högre bud på Edsbyns Elverk. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ellevio har lämnat ett nytt bud på Edsbyns Elverk på 385 miljoner kronor. Detta efter att aktieägarna nekat elnätsföretagets tidigare bud.

– Den här gången är det ett offentligt erbjudande som vänder sig direkt till aktieägarna, säger Nils Andersson, vd för Edsbyns Elverk, till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Således blir det en affär mellan Ellevio och aktieägarna. Inte som tidigare, en affär som styrelsen föreslagit, förtydligar han.

Det nya budet, som är 61 procent högre än det första, innebär också att de anställda vid elverket tas in i Elleviokoncernen.

– För de anställda är det här en trygg väg framåt, säger Andersson till radion.

Utrikes

Frankrike stänger moskéer

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. ARkivbild.
Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sex franska moskéer kommer att stängas och verksamheten i två organisationer kommer att stoppas, uppger landets inrikesminister Gérald Darmanin.

Detta eftersom man misstänker att radikal islamistisk propaganda produceras där.

– Under det kommande året kommer ytterligare tio föreningar att bli föremål för ett upplösningsförfarande, fyra dem nästa månad, säger Darmanin i en intervju med Le Figaro.

Darmanin säger också att han har uppmanat departementen att vägra uppehållstillstånd till imamer som skickats av ett främmande land.

Kultur och nöje

Stort tryck pressar servrar i Amazons spel

Hundratusentals har varit sugna på att utforska ön Aeternum. Pressbild.
Foto: Amazon Games/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Amazons storsatsning "New world" går nu att spela i hela världen. Men trycket är stort och det förekommer långa köer och överbelastade servrar.

Fler än 700 000 spelare världen över loggade in när Amazons onlinespel "New world" officiellt släpptes.

Resultatet blev som brukligt långa köer och serverproblem.

Vi "jobbar hårt på att se över dem och att få in allihop och börja spela. Tack för ert tålamod", skriver skaparna.

Spelet är ett så kallat MMORPG (massivly multiplayer online role-playing game), i samma genre som "World of warcraft", där spelaren tar rollen som en besättningsmedlem ombord på ett piratfartyg i jakt på den mystiska ön Aeternum.

Skeppsbruten på Aeternum måste spelarna med och mot andra försöka överleva genom att samla resurser och strida. Uppemot 100 spelare ska kunna mötas på slagfältet samtidigt, i jakt på bosättningar och territorier.

"New world" är byggt i Amazons egna motor Lumberyard, som bygger på Cryteks Cryengine, och ser helt enkelt underbart vackert ut, enligt IGN :s Gabriel Moss.

"Eftersom Aeternum är en levande värld som ska förändras och utvecklas över tid är i dag bara början – vi har så mycket mer planerat för spelare", uppger Amazon i ett pressmeddande.

Det återstår att se om "New world" är det första lyckade titeln från Amazon Games, som tidigare släppt flopparna "Breakaway" och "Crucible", som båda lagts ned en tid efter släpp.

Gustav Sjöholm/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Utrikes

Nordkorea: Vi testade hypersonisk robot

Bild på vad som uppges vara en hypersonisk robot. Bilden kommer från nordkoreanska myndigheter.
Foto: KCNA/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nordkorea säger att det robottest som man utförde under tisdagen var av en hypersonisk sådan – det vill säga att roboten färdas i minst fem gånger ljudhastigheten, Mach 5.

Hypersoniska robotar är tack vare hastigheten, och att de är mer lättnavigerade än andra robotar, svårare att upptäcka.

Sydkoreas militär meddelade på tisdagen att man hade observerat avfyrningen strax efter det att den genomfördes, men delade inte några detaljer om höjd eller flygsträcka. Information som vanligtvis kommer inom en timma.

Sydkoreanska medier skriver, med hänvisning till anonyma källor, att roboten hade "annorlunda flygfunktioner" jämfört med tidigare robotar.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets atomvapen- och robotprogram. Trots det har landet inte visat några tecken på att ge upp sina tester och har den senaste månaden spänt musklerna.

Efter att inte ha utfört några robottester sedan mars genomförde Nordkorea tidigare i september två tester. Vid ett av dessa tillfällen gällde testet ballistiska robotar, enligt sydkoreansk militär – vapen landet har förbjudits av FN:s säkerhetsråd att utföra tester med.

Sport

Messis första mål för Paris SG sänkte City

Lionel Messi firar sitt första mål för Paris Saint-Germain.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Sport
Sport Barcelona är historia.
Nu frälser Lionel Messi, 34, de franska fansen på Parc des Princes.
Med sitt första mål för Paris Saint-Germain sänkte han Manchester City i tungviktsmötet i Champions Leage.
Men kvällens stora sensation stod Sheriff Tiraspol för – 2–1 borta mot Real Madrid.

PSG kom med supertrion Messi–Kylian Mbappé–Neymar som anfallslinje – men det var centrale mittfältaren Idrissa Gueye som spräckte nollan redan efter åtta minuter.

City jobbade sig snabbt in i matchen, tog över och skapade chanser. Managern Pep Guardiola hade skäl att ta sig för pannan efter 26 minuter. Först nickade Raheem Sterling i ribban. Returen hamnade hos Bernardo Silva – som hade ett vidöppet mål framför sig men lyckades pricka ribban från några meter.

City låg konsekvent på för kvitteringen efter pausen, men utan att lyckas producera de riktigt heta chanserna.

"Brukar inte fira mål"

I stället visade Mbappé och Messi sin klass när det som mest behövdes. Mbappés fina, öppnande passning togs emot av Messi som hittade ena krysset. Också ett sätt att göra sitt första mål inför sin nya hemmapublik.

– Jag är väldigt glad över att göra mål. Det här var min blott andra match på den här arenan och jag håller på att anpassa mig till mitt nya lag, säger Messi till Canal+.

– Ju mer vi anfallare spelar tillsammans desto bättre blir vårt samarbete.

Messi säger att det var viktigt med en seger efter den oavgjorda Champions League-premiären mot Club Brygge.

Efteråt lovordades han av både sin nye tränare Mauricio Pochettino och sin tidigare, Pep Guardiola.

– Jag önskar Messi allt gott. Jag hoppas att han är lycklig och trivs där (i PSG). Han gjorde mig lycklig när vi jobbade ihop, säger Guardiola, som var Messis tränare i Barcelona 2008–2012, rapporterar Reuters.

Nye tränaren Pochettino kostade under matchen till och med på sig att fira Messis mål.

– Jag brukar inte fira mål, men den här gången gjorde jag det, säger PSG-tränaren, rapporterar AFP.

– Jag har sett honom göra mål många gånger tidigare när jag har suttit på motståndarbänken, så för en gångs skull satt jag på rätt bänk och kunde fira.

Brygge slog Leipzig

I A-gruppens andra match klev landslagsmittfältaren Emil Forsberg tidigt in i handlingen. Det var på hans framspelning som Christopher Nkunku gav Leipzig en tidig ledning.

Men Club Brygge, som inledde med 1–1 hemma mot PSG, kvitterade genom Hans Vanaken och gjorde sedan 2–1 (Mats Rits) och tog alla tre poängen.

Två mål av Salah

Mohamed Salah, som har hittat formen ordentligt, gav Liverpool 1–0 mot Porto på Estádio do Dragao. Sadio Mané ökade till 2–0 kort före pausen varpå Mo Salah noterade kvällens andra mål.

Roberto Firmino bytte av Salah och ville inte vara sämre med sina två sena mål i 5–1-segern i grupp B. Liverpool trivs uppenbarligen mot Porto i Porto. För några år sedan vann klubben med 5–0.

Milan, utan hälseneskadade Zlatan Ibrahimovic, fick snabbt hål på försvarsstarka Atlético Madrid hemma på San Siro. Rafael Leãos ledningsmål – applåderat av Ibrahimovic – fick än större värde när Franck Kessie drog på sig sitt andra gula kort och visades ut efter 29 minuter.

Milan höll länge emot med en man mindre, men med fem minuter kvar skickade Antoine Griezmann in kvitteringen.

Och sju minuter in på tilläggstid drog Luis Suárez ned rullgardinen för Milan när han slog in straffen till 2–1.

Sheriffs sensation

Målet som väckte uppmärksamhet långt utanför Santiago Bernabéu kom från Jasur Jachsjibajev. Sheriff Tiraspol, debutanten i Champions League, skrällde med den inledande segern mot Sjachtar Donetsk i grupp D.

Den triumfen skulle toppas med råge.

I halvtid ledde det moldaviska mästarlaget borta mot Real Madrid och först i 65:e minuten kom kvitteringen, men det krävdes en straff för att Karim Benzema skulle göra 1–1.

Nu skulle det väl ordna sig för Real? Inte alls. I sista ordinarie minuten prickade Sebastien Thill in målet som sensationellt förde Sheriff till ledningen i gruppen efter två matcher.

Tidigare under kvällen spelade Sjachtar Donetsk och Inter 0–0.

I grupp C gjorde Ajax 2–0 på Besiktas och Dortmund vann med matchens enda mål mot Sporting Lissabon. Både Ajax och Dortmund har full pott efter två matcher och möts i nästa omgång.

Henrik Skiöld/TT

Ekonomi

Tokyobörsen rasade vid öppning

Under onsdagen utses Japans premiärminister Yoshihide Sugas efterträdare. Arkivbild.
Foto: Rodrigo Reyes Marin
Ekonomi
Ekonomi

Tokyos Nikkei 225-index rasade 2 procent vid öppning, i linje med darret på de globala börsnerverna de senaste dagarna, då man bland annat oroas över stigande oljepriser och fortsatt stigande amerikanska räntor.

Det bredare Topixindexet föll 2,1 procent.

Senare under dagen flyttar de japanska handlarna fokus till inrikespolitiken, då det styrande LDP-partiet ska utse sin nya ledare, som också blir landets nästa premiärminister efter Yoshihide Suga.

Även i Hongkong märks oron av och Hang Seng-indexet sjönk 0,9 procent vid öppning. Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen backade 0,8 procent vardera.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL