Lagfarter SkD

Lantbruksfastigheten på postadress Maglasäte 512 i Höör har bytt ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Lena Britt-Marie Fougt, 68 år, ärver lantbruksfastigheten på Maglasäte 512 i Höör från Inga Linnea Fougt. Huset har en boyta på 59 kvadratmeter. Affären blev klar i juli 2021.

Fastigheten omfattar också 4 hektar betesmark och en ekonomibyggnad på 160 kvadratmeter.

Så sent som för två månader sedan såldes ett hus ett par hundra meter bort, på Maglasäte 515. Där blev priset för det 53 kvadratmeter stora huset 1 900 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Inbrottsförsök i lägenhet

Händelsen är polisanmäld.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Kävlinge
Furulund En boende på Trädgårdsgatan i Furulund upptäckte på måndagen att tjuvar försökt göra inbrott i lägenheten. Det fanns brytmärken på balkongdörren. Händelsen är polisanmäld som inbrottsförsök.

Sport

Ungern får spela utan publik efter rasismskandal

Ungern straffas med ett VM-kval inför tomma läktare plus dryga böter för rasismskandalen under kvalet mot England nyligen. Arkivbild.
Foto: Tibor Illyes/AP/TT
Sport
Sport Fifa sätter ned foten mot rasism – och den här gången är det Ungern som ställs i skamvrån.
I det kommande VM-kvalet hemma mot Albanien släpps inga åskådare in.
Dessutom väntar en saftig penningbot.

Ungerska supportar skämde ut sig i den senaste kvalmatchen mot England. Inte bara med mindre begåvade utfall mot några engelska spelares hudfärg. Det skickades även in föremål på planen, eldades pyroteknik och på vissa läktarsektionen blockerades in- och utgångar.

Fifa såg allvarligt på samtliga regelbrott och skickar – förutom beslutet om publikförbud – en bot på 200 000 schweizerfrancs till Budapest.

I svenska kronor räknat får det ungerska fotbollsförbundet hosta upp närmare två miljoner kronor.

Ungern ger bäst i att få ordning på sin publik, annars väntar ytterligare en match utan publik. Den villkorliga domen sträcker sig över två år.

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har tidigare straffat Ungern. De två kommande Uefa-arrangerade landskamperna ska spelas utan publik. En följd av incidenter på Puskas arena under EM-slutspelet i somras.

Henrik Skiöld/TT

Inrikes

S-förslag ruskar om i debatt om skolvinster

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill få S-kongressen i höst att driva på för att förbjuda vinstuttag i skolan.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Förbjud vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor.
Partistyrelsen i Socialdemokraterna skärper nygamla förslag som partiet kan gå till val på om de får stöd av S-kongressen i höst.

– Det betyder det vi säger, att vi vill förbjuda vinstuttag, säger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff.

Hon är en av dem i S-ledningen som förbereder förslag till kongressen den 3–7 november.

– Det är en skärpning mot vad vi har sagt tidigare, förtydligar hon.

Partiet har drivit liknande krav förut, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet de senaste åren.

Tiden mogen

Det har saknats stöd i riksdagen. Men partistyrelsen känner nya vindar blåsa.

– Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion (om vinstuttag) långt in i de borgerliga leden, säger Ekström.

Hon säger att partiet återkommer till hur det ska gå till att gå den vägen, men att det ska ske på ett ordnat sätt, om S kan få stöd i riksdagen för att genomföra förändringar.

Hur ett sådant förbud ska förenas med aktiebolagslagen, kunde Anna Ekström inte svara på.

Ett annat förslag till kongressen är att se över etableringsfriheten för skolor. Enligt Ekström kan i dag en friskola som plötsligt vill etablera sig slå sönder en kommuns hela skolplanering.

Partiet vill också driva frågan om att förbjuda alla religiösa friskolor. I januariavtalet med C och L fanns ett förslag om att förbjuda nyetablering av sådana skolor som regeringen arbetar med.

Ett ytterligare förslag är att slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

På pressträffen gick, förutom Ekström, civilminister Lena Micko, socialminister Lena Hallengren och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh igenom förslag på välfärdens område.

Kongressens beslut blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Lena Micko säger att ett övergripande tema är att samhället ska återta kontrollen över välfärden från marknadskrafterna.

Korta sommarlovet

S-ledningen föreslår att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder, inte minst för att barn ska få möjlighet till en bra språkutveckling.

Anna Ekström gör klart att partiledningen inte har tänkt klart om vad en bra längd på sommarlovet skulle vara, men att den nuvarande längden på lite drygt två månader kan vara för väl tilltagen.

– Vi har ett långt sommarlov och vi vet att det finns barn som far illa under sommarlovet och vi vet, genom forskning, att det under lovet i vissa fall sker ett kunskapstapp – man kan lite mindre när man kommer tillbaka, säger Ekström.

Förskola från 2

Förslaget om allmän förskola från två års ålder ska fungera som så att alla tvååringar skrivs in med automatik, sedan är det upp till föräldrarna att tacka nej.

– Samhället ser till att barnen har en plats. Även om många barn tar del av förskolan så finns det ett antal som är utanför, kanske de barn som har mest att vinna på sociala kontakter och språkträning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Miljöpartiet välkomnar att Socialdemokraterna skärper politiken mot vinster i skolan.

– Vi vill att eventuella vinster ska stanna i skolan, skattemedlen ska stanna hos barnen och inte stoppas i ägarnas fickor, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

På frågan om varför det skulle gå att få majoritet i riksdagen för det lättare än tidigare, svarar hon.

– Jag tycker att det finns tecken på att debatten börjar svänga. Det är fler som ser det orimliga i att skattemedel tas ut ur skolan, säger Lindhagen.

Näringslivet emot

Svenskt Näringsliv är av rakt motsatt åsikt.

"Det Socialdemokraterna föreslår är i praktiken ett förbud mot företag på detta område. Om inte effektiva företag tillåts bidra till att leverera välfärdstjänster kommer skola, vård och omsorg bli både sämre för brukarna och dyrare för skattebetalarna. Dessutom avskaffas valfriheten i praktiken" skriver vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) välkomnar S skärpta ton mot vinster i skolan. Arkivbild.
Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) välkomnar S skärpta ton mot vinster i skolan. Arkivbild.
Foto: Johan Jeppsson/TT

Ekonomi

S-förslag sänker Academedias aktiekurs

Marcus Strömberg, vd för Academedia. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Friskolekoncernen Academedias aktie rasar sedan ett nygammalt S-förslag om att stoppa vinstuttag ur skolor har dykt upp igen.
– Jag tycker givetvis det är tråkigt att det här fortsätter, säger Marcus Strömberg, Academedias vd, till TT.

Förslaget om ett stopp för vinstuttag i skolan presenteras av Socialdemokraternas partistyrelse inför partikongressen i november – och ett år inför valet 2022.

Förslaget förbereds av bland annat utbildningsminister Anna Ekström (S), som när hon lägger fram det säger att vinstintresset gör att den offentliga finansieringen inte går till det den är till för: Barnens utveckling och lärande.

"Vi vill gå vidare"

På börsen är reaktionen märkbar. Vid 16-tiden har Academedias aktie rasat med nästan 10 procent, vilket innebär en kursnedgång på cirka 30 procent sedan årsskiftet och den lägsta kursen sedan maj 2020.

Exakt hur stoppet för vinstutdelning ska utformas förklaras inte av Ekström.

– Vi vill gå vidare och titta på hur det här ska gå till, säger hon.

Marcus Strömberg påminner om att Academedia i 30 års tid har drivit skolor och han tror inte att förslaget kommer att kunna gå att få igenom i riksdagen, även om det skulle konkretiseras av Socialdemokraterna.

– Man ska komma ihåg att det här handlar om politisk positionering, säger han.

– Jag har väldigt svårt att se att det finns några som skulle vilja att det här försvann, för vi är en så otroligt stor sektor, tillägger han.

Enligt Strömberg har Academedias ägare satt in tre eller fyra gånger så mycket pengar i verksamheten än vad de har plockat ut i vinster

– Och vi har skapat enormt mycket skolplatser i Sverige.

"Expropriationsliknande"

Enligt professor Erik Nerep vid Handelshögskolan i Stockholm, expert på bolagsrätt, går det med dagens aktiebolagslag att införa olika typer av begränsningar för utdelning i en bolagsordning.

– Men det är aktieägarna som beslutar om det. Ett sådant här förbud måste konstrueras på något helt annat sätt, säger han.

– Aktiebolagsrättsligt kan jag inte se hur det ska fungera. Då tar man ju bort aktieägarnas rätt att fatta beslut om bolaget och dess bolagsordning.

En möjlighet är att ändra i aktiebolagslagen med en särskild föreskrift som förbjuder vinstutdelning från skolor.

– Ett sådant förbud har expropriationsliknande karaktär. Man tar ju bort själva underlaget för aktieinnehavet och värdet kommer att närma sig noll. Om det i sin tur kan leda till att staten har ett ersättningsansvar är svårt att säga, säger Nerep.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Börsnoterat sedan 2016

Börsnoterade Academedia beskriver sig som norra Europas största utbildningsföretag med verksamheter i Sverige, Norge och Tyskland.

I verksamheten finns drygt 180 000 barn, elever och vuxenstuderande, 17 000 medarbetare och 650 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar.

Academedia bildades 1996, fyra år efter friskolereformen, och har bland annat vuxit med förvärv och sammanslagningar av företag som Vittra, Pysslingen, norska Espira och tyska Joki.

Bolaget är sedan fem år börsnoterat med Mellby Gård som huvudägare.

Källa: Academedia

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Sport

Fem matchers avstängning för domarattack

Sport
Sport

I helgens SDHL-match mellan Leksand och HV71 ilsknade Leksands Tuva Kandell till och slog till linjedomaren med sin klubba.

Backtalangen anmäldes och en dom har nu fallit.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd stänger av Kandell stängs i fem matcher.

Lagfarter SkD

143 kvadratmeter stort hus i Billeberga sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 995 000 kronor fick Hjalmar Zola Christensen och Cecilia Nathalie Stolt, båda 29 år, ge för huset på adressen Anemonvägen 1 i Billeberga. Det 143 kvadratmeter stora huset är byggt 1974. Köpet från säljarna Eva Signhild Helén Kronkvist och Roland Ingemar Kronkvist blev klart i augusti 2021.

Alldeles i närheten såldes för nio månader sedan ett annat hus, på Anemonvägen 6. Där landade priset på 2 800 000 kronor för det 169 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Smittspridningen går ned i Skåne

Tops som stoppas ned i provrör under ett självtest för covid-19.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Skåne
Skåne Allt färre skåningar smittas av covid-19. Den nedåtgående trenden höll i sig förra veckan då antalet fall minskade med 27 procent jämfört med veckan innan.

Både antalet fall av smittade och antalet skåningar som testar sig minskar kraftigt.

– Vi ser en tydlig nedgång av antalet nya fall under vecka 37 jämfört med vecka 36. Antalet fall förra veckan var 760 stycken jämfört med 1 036 veckan före. Och det minskar i alla åldersgrupper under 70 år och i de flesta delar av Skåne, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander

Av de som genomför egentester är 3,1 procent positiva och antalet fall över 70 år fortsätter att vara lågt.

– Tyvärr är inte pandemin över. Antalet som vårdas på sjukhus ökar något och det visar på vikten av att alla, oavsett ålder, vaccinerar sig för att undvika svår sjukdom. Det är även viktigt att man stannar hemma och provtar sig vid symtom. Och det gäller alla, även vaccinerade, säger Eva Melander.

FAKTA

Covid-läget i Skåne

Nya konstaterade covid-19-fall: 151 (146)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 163 621 (163 240)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 32 (33)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 7 (7)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 16 år): 902 436 motsvarar 79,8%

Totalt antal färdigvaccinerade (över 16 år): 835 925 motsvarar 73,9%

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 782 (uppdaterad 19 september)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 21 september

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL