Lagfarter SkD

Hus på 86 kvadratmeter sålt i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Natalia Isabelle Madelene Nordstedt, 21, och Jesper Christian Mortensen, 25, är nya ägare till huset på Södra Rörum Höörsvägen 5 i Hörby. Huset har en boyta på 86 kvadratmeter. Säljare är Gun Britt Maria Tolf och Hans Gustav Tolf. Ägarbytet gjordes i augusti 2021 och priset blev 1 500 000 kronor.

Alldeles i närheten såldes för sex månader sedan ett annat hus, på Södra Rörum Husarlyckevägen 2. Där blev priset för det 120 kvadratmeter stora huset 1 600 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Kviga skuren till döds på skoljordbruk

Ulf Petersson, gårdsmästare på Olahus, tillsammans med de 38 kor som fanns på gården förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Sofia Åström
Skåne
STOBY På måndagen hittades en död kviga med skärsår i buken ute på Olahus skoljordbruk.

– Det enda jag kan och vill konstatera är egentligen att en av våra kvigor påträffats döda ute på betet, säger Hans Martinsson, rektor och vd för Önnestadsgymnasiet, som Olahus skoljordbruk är en del av.

Enligt anmälan ska händelsen inträffat någon gång mellan klockan 18 på söndagskvällen och klockan 8 på måndagsmorgonen.

– Det ska vara en kviga som skurits såpass att den dött. Skadorna ska vara i buktrakten. Och man ser inte att detta skulle ha kunna skett på naturligt sätt, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.

Ärendet är polisanmält som såväl djurplågeri som skadegörelse.

Utrikes

EU-länder stödjer Frankrike – Sverige vill veta mer

EU:s utrikeschef Josep Borrell i New York.
Foto: Brittainy Newman/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU:s utrikesministrar sluter upp runt Frankrike i den diplomatiska kris som har blossat upp sedan Australien, Storbritannien och USA förra veckan meddelade att länderna ingått en försvarsuppgörelse med atomdrivna ubåtar.
Sverige vill veta mer.

– Ministrarna uttryckte en tydlig solidaritet med Frankrike, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ministrarnas möte, som skedde i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York.

Ubåtsaffären gjordes bakom ryggen på Frankrike, som därmed går miste om en långt gången affär om konventionellt drivna attackubåtar med Australien värd motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Borrell säger att uppgörelsen mellan Australien, Storbritannien och USA strider mot en tidigare uttryckt önskan om ett ökat samarbete med Europeiska unionen i Indo-Stillahavsområdet.

Stoppa handelsavtal?

Från svensk sida har EU-minister Hans Dahlgren (S) förståelse för den franska ilskan.

– Jag förstår att de är irriterade och jag skulle gärna vilja veta lite mer om vad som egentligen har hänt och vilka åtaganden och vilka formella bindningar som redan har gjorts, säger Dahlgren på väg in till ett EU-ministermöte i Bryssel.

Krav har redan framförts om att exempelvis avbryta EU:s förhandlingar om ett handelsavtal med Australien – men där manar Dahlgren till försiktighet.

– Vi behöver ha en öppenhet mot omvärlden i den Europeiska unionen. Vi ska självfallet se om vårt hus och se till att våra strategiska intressen bevakas på bästa sätt. Vi ska inte lägga om EU:s handelspolitik till följd av det här, men jag är säker på att det kommer att nämnas vid de handelsdiskussioner som Europeiska rådet (EU:s stats- och regeringschefer) ska ha snart, säger Dahlgren.

"Mycket irriterade"

Frankrikes president Emmanuel Macron åker inte till FN:s generalförsamling i år, men ska ha ett telefonmöte med USA:s president Joe Biden där han väntas be om en förklaring till uppgörelsen. Australiens premiärminister Scott Morrison säger däremot att han för tillfället inte har möjlighet att prata med Macron.

Hans Dahlgren konstaterar att kommunikationen inte fungerat.

– Det är uppenbart att folk är förvånade och en del är väldigt irriterade och en del är mycket irriterade. Det är uppenbart att transparensen har inte funnits där på det sätt som alla hade önskat, säger EU-ministern.

TT: Har Frankrike reagerat för hårt?

– Jag vill inte göra några sådana uttalanden innan jag sett vad som verkligen har förevarit i den här affären, säger Dahlgren.

"Inte skadat Sverige"

Han anser inte att Sverige skadats av att via EU ha dragits in i ubåtsbråket.

– Jag kan inte se att det har skadat Sverige, men diskussionen måste vi ta som utgångspunkt för att se hur vi i fortsättningen ska kunna ha en mer öppen hållning till omvärlden, säger EU-ministern i Bryssel.

Hans franske kollega Clément Beaune tycker samtidigt att Frankrike agerat som man måste. Det handlar om kunna lita på allierade länder som USA, anser Beaune.

– Jag tycker inte Frankrike överreagerar. Frankrike ska inte överreagera. Men situationen är oroande och allvarlig och jag tycker att det är vårt ansvar att tala tydligt – just för att vi är allierade. Vi kan inte låtsas som om det inte är något problem, säger Beaune på väg in till mötet i Bryssel.

Rättad: I en tidigare version fanns en felskriven uppgift i faktarutan om vilket land som säger upp det gamla avtalet.

Susanna Persson Öste/TT

Henrik Samuelsson/TT

Wiktor Nummelin/TT

EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.
EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ubåtstvisten

Australien, USA och Storbritannien meddelade den 16 september att de inleder ett säkerhetssamarbete, kallat Aukus, som bland annat innebär att Australien ska förses med atomdrivna ubåtar.

Därmed säger Australien upp ett tidigare avtal med Frankrike om att bygga tolv konventionella ubåtar – en affär där värdet av den franska delen beräknats till cirka 350 miljarder svenska kronor.

Frankrike har reagerat ilsket och bland annat kallat hem sina ambassadörer från USA och Australien för konsultationer. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel har beklagat hur Frankrike behandlats under affären.

Tvisten har bland annat lett till krav på att avbryta pågående handelsförhandlingar mellan EU och Australien och skjuta upp ett inplanerat möte i Pittsburgh nästa vecka mellan EU:s och USA:s handelsansvariga.

Eslöv

Stoppades utan körkort

Eslöv
ESLÖV Under måndagen vid 15-bilen stoppade en polispatrull en bilist som körde utan körkort i en oskattad bil och avställd bil som var belagd med körförbud.

Det var på Smålandsvägen i Eslöv som fordonet stoppades. En 68-åring från Eslöv misstänks nu för bland annat grov olovlig körning

Eslöv

Värd bytte lås och blev puttad

Eslöv
LÖBERÖD En person misstänks för ringa misshandel efter ett gruff som uppstod i Löberöd när en hyresvärd bytte ut ett lås till en bostad.

En man anklagas nu för att ha puttat värden i axlarna med båda händerna.

Det har varit diskussioner tidigare kring dörren som inte fungerat. Hyresgästens släkt kom till platsen under bråket och det var en av dem som puttade på värden.

Utrikes

Läkare utmanar Texas hårda abortlag

Aktivister, som förespråkar rätten till fri abort, demonstrerar i Edinburg i Texas.
Foto: Joel Martinez/AP/TT
Utrikes
Utrikes "Abort är en väsentlig del av hälsovården".
Så resonerar den doktor i San Antonio som nyligen utförde ingreppet – och därmed bröt mot Texas nya stränga abortlag.
Nu stäms han i domstol.

Det var i söndags som läkaren Alan Braid publicerade en debattartikel i tidningen The Washington Post. I den berättar han att han utfört en tidig abort på en kvinna, men att ingreppet gjordes senare än vad den nya lagen tillåter – det vill säga efter vecka sex i graviditeten.

"Jag var helt införstådd med att det kunde bli juridiska följder men jag ville försäkra mig om att Texas inte kommer undan prövning av denna uppenbart grundlagsvidriga lag", skriver Braid.

Vill testa lagen

Han fick som han önskade. Två jurister, en i Arkansas och en i Illinois, har lämnat in stämningar mot honom, rapporterar public servicekanalen NPR.

Båda säger att syftet är att just testa lagen i domstol. Den ena advokaten, Felipe Gomez i Chicago, hävdar att Republikanerna som styr i Texas talar med dubbla tungor.

– Om Republikanerna tycker att ingen ska få säga till en att ta en (covidvaccin-)spruta, då bör ingen få säga till kvinnor vad de ska göra med sina kroppar, säger han till NPR.

Den nya lagen trädde i kraft den 1 september. Den innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner möjlighet att anmäla och stämma utförare av aborter.

Flera processer

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan.

Högsta domstolen, som nu har konservativ majoritet, valde vid månadsskiftet att inte agera på en nödhemställan om att stoppa Texaslagen. En rad juridiska processer pågår dock. Justitiedepartementet har stämt Texas och president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana abortlagen och skydda abortklinikerna.

Tina Magnergård Bjers/TT

FAKTA

Bakgrund: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för "Roe mot Wade" från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i USA:s konstitution som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Enligt "Roe mot Wade" är abort tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanligt.

Efter "Roe mot Wade" har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters försök att införa abortförbud som grundlagsvidriga.

Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Flera konservativa delstatsstyren har satt upp så strikta regler för abortkliniker att många har tvingats stänga. Man har också satt gränser för hur sent i graviditeten en abort får genomföras. Georgia och Missouri – och nu senast Texas – har exempelvis infört så kallade hjärtslagslagar som begränsar abort till de första sex veckorna av graviditeten. I Texas tillåts privatpersoner nu stämma alla som misstänks ha hjälpt en kvinna att göra abort – läkare och sjuksköterskor men även taxichaufförer och andra.

Abortfrågan diskuteras intensivt bland politiker. De som motsätter sig ingreppet är ofta konservativa republikaner, inte sällan djupt religiösa, medan demokrater ofta försvarar aborträtten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Svalöv

It-strul stoppar premiären för Kulturhuset

Premiären för Kulturhuset och Niclas Nornemark dröjer ett tag till. Bristen på halvledare är anledningen.
Foto: Foto: Roger Sunesson
Svalöv
SVALÖV Biosugna får vänta ett tag till på att slå sig ner i sofforna på Kulturhuset i Svalöv.
Nödvändiga halvledare till projektoranläggningen saknas och därför skjuts den efterlängtade premiären upp.

Någon exakt datum kan ägaren Niclas Nornemark inte sätta:

- Nej, tyvärr. Som alla andra runt om i världen sitter jag och väntar på reservdelar från Kina. Ingen vet när och därför är det svårt att lova något nu.

- Trist, men jag kan inte göra mycket.

Niclas Nornemark kan konstatera att Svalövsborna törstar efter filmer. Inte minst på Facebook har frågorna varit många när dörrarna slås upp.

Efter arton månaders svältföda vill många se de filmer som är på gång.

- Vi hade som mål att öppna lagom till premiären för den nya James Bond-filmen, men det fungerar inte. Den är redan den 30 september och innan dess lär inga reservdelar dyka upp, inser Niclas Nornemark.

När öppningen väl sker finns det inte så många premiärer att längta till. Filmer som Top Gun och Mission Impossible har skjutits fram till kommande vår.

- Vi har inte bestämt vad som ska visas, men oftast blir det filmer som populära för stunden. Och där är vi inte ännu.

Ett annat spår som Niclas Nornemark funderat över är att lägga fokus på gamla Svalöv, filmer som berör hur det såg ut en gång i tiden i samhället.

- Jag är övertygad om att en sådan satsning kommer att slå. Vi planerar och vi får se hur långt vi kommer.

Inte minst den äldre generationen lär visa ett stort intresse och säkerligen fylla gamla Palladium till sista plats.

Det finns ett behov att se filmer från gamla tiders Svalöv:

- Vi har en del samarbete med i första hand SPF och vi får se vad allt landar i. Här finns många pärlor som kan visas på den vita duken.

Innan pandemin slog till visades legendariska Macken:

- Salongen var fullsatt och där hoppas vi kunna hitta fler populära filmer från den tiden, hoppas Niclas Nornemark.

Lagfarter SkD

127 kvadratmeter stort hus i Stehag sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 700 000 kronor fick Maria Åkerlund, 38 år, boende på Rapsvägen i Stehag ge för huset på Klövabäcksvägen 12 i Stehag. Huset är byggt 1989 och har en boyta på 127 kvadratmeter. Köpet från säljaren Christel Elisabeth Berndt blev klart i september 2021.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Vestins Väg 39. Där blev priset för det 127 kvadratmeter stora huset 3 300 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Thunberg och artister till klimatevenemang

Greta Thunberg deltar i Climate live. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Artister, aktivister och forskare deltar världen över i ett nytt klimatevenemang i höst.
I Stockholm medverkar bland andra Greta Thunberg, First Aid Kit, Victor Leksell och Lars Winnerbäck.

Den 16 oktober är det dags för Climate live, som arrangeras av aktivister från Fridays for future och festivalarrangören LiveGreen, skriver Dagens Nyheter.

I den svenska delen av evenemanget medverkar klimataktivisterna Mitzi Jonelle Tan, Greta Thunberg, Elleonora Ali Uddman och forskaren Alasdair Skelton. På artistsidan återfinns First Aid Kit, Victor Leksell, Lars Winnerbäck, Tjuvjakt, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray och Sofia Jannok.

Evenemanget kommer att hållas samtidigt på flera håll i världen, bland annat i London och São Paulo.

– De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, vilket är målet med Climate Live, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter.

Konserten kommer att liveströmmas gratis på bland annat Dagens Nyheter.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL