Lagfarter SkD

Hus på 80 kvadratmeter sålt i Kågeröd

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Klåveröd 1642 i Kågeröd av Dan Zahavi och Julie Pildal. Nya ägare är Lars Erik Lasse Löfquist, 40, och Lisa Karolina Hellman, 37, från Älvsjö. Priset blev 1 775 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i augusti 2021. Det 80 kvadratmeter stora huset är byggt 1991.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Upprörda serber blockerar gränsen till Kosovo

Kravallutrustad kosovansk polis på gränsen mellan Serbien och Kosovo.
Foto: Bojan Slavkovic/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kosovo skickar ytterligare polisförstärkning till den serbiska gränsen efter kontrovers kring registreringsskyltar.
Vägar längs med gränsen blockeras av upprörda serber efter beslut från Pristina.

Kosovo har beslutat att fordon registrerade i Serbien tillfälligt måste byta sina nummerskyltar, mot en kostnad, för att få köra i Kosovo.

Beslutet från huvudstaden Pristina kan ses som en replik på att Serbien tidigare infört förbud för fordon med registreringsnummer från Kosovo att köra in i Serbien.

Starka reaktioner

Restriktionerna om skyltar från Serbien har väckt starka reaktioner bland serber bosatta i norra Kosovo. Hundratals personer har blockerat vägar längs med gränsen till grannlandet.

Kravallutrustad kosovansk har beordrats till platsen. Landets premiärminister Albin Kurti säger att det inte gjordes för att skada förare, utan var en ömsesidig åtgärd mot Belgrad. Han menar att det inte förekommer någon diskriminering av serber.

– Precis som i går, i dag och i morgon kommer serbiska medborgare att röra sig fritt och säkert, säger han.

Serbiens president Aleksandar Vucic framhåller att situationen är mycket "allvarlig och svår".

– När du har att göra med människor som inte är ansvariga . . . är det svårt att hitta en lösning, säger han.

Serbien förlorade kontrollen över Kosovo 1999 efter Natos bombningar och har inte erkänt Kosovo som självständig stat.

Utrikes

Frankrike får EU-stöd i ubåtsbråk

EU:s utrikeschef Josep Borrell i New York.
Foto: Brittainy Newman/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU-länderna sluter upp bakom Frankrike i den diplomatiska krisen kring ubåtssamarbetet mellan Australien, Storbritannien och USA.
Sverige vill veta mer – men manar också till försiktighet.

Efterspelet till förra veckans försvarsuppgörelse dominerade både när EU:s utrikesministrar möttes i samband med FN:s generalförsamling i USA sent i måndags och när EU-ministrarna träffades i Bryssel på tisdagen.

– Ministrarna uttryckte en tydlig solidaritet med Frankrike, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i New York.

Frankrike har irriterats rejält av affären, som gör att landet går miste om ett kontrakt på att sälja konventionellt drivna ubåtar till Australien till ett värde på motsvarande 350 miljarder svenska kronor. I stället ska USA och Storbritannien förse australierna med atomdrivna ubåtar.

"En besvikelse"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel stöttar Frankrike och väntas under natten mot onsdagen ta upp frågan med Australiens premiärminister Scott Morrison.

Tyskland stöttar också.

– Jag förstår våra franska vänners ilska. Det som beslutades och på det sätt som det gjordes är irriterande och en besvikelse och inte bara för Frankrike, säger utrikesministrar Heiko Maas i New York enligt nyhetsbyrån AFP.

Mycket av Europa-ilskan cirklar kring bristen på information från USA, Australien och Storbritannien. Det handlar om huruvida man kan lita på allierade länder som USA, anser franske EU-ministern Clément Beaune.

– Jag tycker inte Frankrike överreagerar. Frankrike ska inte överreagera. Men situationen är oroande och allvarlig och jag tycker att det är vårt ansvar att tala tydligt – just för att vi är allierade. Vi kan inte låtsas som om det inte är något problem, säger Beaune i Bryssel.

Lita på USA?

Även Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) säger sig ha förståelse för den franska irritationen. Men han vill också veta mer.

– Det behövs ju skapas klarhet om vilka åtaganden som nu ska ha brutits, säger Dahlgren efter tisdagens ministermöte.

Han tonar samtidigt ner den irritation som finns i EU över den senaste tidens USA-agerande. Utöver ubåtskrisen har det snabba amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan väckt frågor i Europa om hur nära samarbetet egentligen är med president Joe Biden och hans administration.

– Vi har en transatlantisk länk som har fungerat genom många årtionden på ett bra sätt. Den har fått lite törnar då och då – det var ju lite frostigt minst sagt under Donald Trump-administrationen. Men att säga att vi ska göra tvärtom nu i våra relationer till USA, det tror jag inte på, säger Dahlgren.

"Inte skadat Sverige"

Krav har redan framförts på att avbryta EU:s förhandlingar om ett handelsavtal med Australien. Även ett inplanerat handelsmöte med USA i Pittsburgh nästa vecka ligger i farozonen då EU funderar över proteståtgärder.

Hans Dahlgren manar dock till fortsatt "öppenhet mot omvärlden".

– Vi ska inte lägga om EU:s handelspolitik till följd av det här, men jag är säker på att det kommer att nämnas vid de handelsdiskussioner som Europeiska rådet (EU:s stats- och regeringschefer) ska ha snart, säger EU-ministern.

TT: Har Frankrike reagerat för hårt?

– Jag vill inte göra några sådana uttalanden innan jag sett vad som verkligen har förevarit i den här affären, säger Dahlgren, som inte anser att Sverige skadats av att via EU ha dragits in i ubåtsbråket.

– Jag kan inte se att det har skadat Sverige, men diskussionen måste vi ta som utgångspunkt för att se hur vi i fortsättningen ska kunna ha en mer öppen hållning till omvärlden, säger EU-ministern i Bryssel.

Rättad: I en tidigare version fanns en felskriven uppgift i faktarutan om vilket land som säger upp det gamla avtalet.

Wiktor Nummelin/TT

EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.
EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ubåtstvisten

Australien, USA och Storbritannien meddelade den 16 september att de inleder ett säkerhetssamarbete, kallat Aukus, som bland annat innebär att Australien ska förses med atomdrivna ubåtar.

Därmed säger Australien upp ett tidigare avtal med Frankrike om att bygga tolv konventionella ubåtar – en affär där värdet av den franska delen beräknats till cirka 350 miljarder svenska kronor.

Frankrike har reagerat ilsket och kallat hem sina ambassadörer från USA och Australien för konsultationer. President Emmanuel Macron väntas inom kort ta upp frågan per telefon med USA:s president Joe Biden. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel har beklagat hur Frankrike behandlats under affären.

Tvisten har bland annat lett till krav på att avbryta pågående handelsförhandlingar mellan EU och Australien och skjuta upp ett inplanerat möte i Pittsburgh nästa vecka mellan EU:s och USA:s handelsansvariga.

Svedala

Singelolycka på väg 108

Svedala
Svedala En bil har kört in i mitträcket på väg 108 i höjd med Hyby.

Olyckan inträffade strax innan klockan 17. Polis är på väg till platsen. Enligt Trafikverket råder begränsad framkomlighet på platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Akut evakuering när lava närmar sig havet

Vulkanen, här fotograferad ett dygn efter utbrottet, måndag 20 september.
Foto: Kike Rincon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ytterliga en spricka har tillkommit i vulkanen Teneguía på kanarieön La Palma, som fick ett utbrott i söndags.
Lava närmar sig kusten, och myndigheter ger kvarvarande en timme att lämna området.

Familjer tvingades att snabbt samla sina viktigaste tillhörigheter på tisdagseftermiddagen när lavan närmade sig havet. Helikoptrar flög över områden vid staden Llos Llanos de Aridane som hotas av lavans framfart, rapporterar Reuters. Samtidigt ljöd sirener från uttryckningsfordon när myndigheter försökte evakuera de boende.

Även sjötrafik vid kusten har stoppats.

Giftig gas kan bildas när lava kommer i kontakt med havet och snabbt kyls ned från en genomsnittstemperatur på 1 000 grader.

Sent på måndagskvällen upptäcktes en ny spricka i vulkanen i naturområdet Cumbre Vieja.

Den nya sprickan innebär att en ny ström börjat sippra ned mot bebyggelsen i Los Llanos de Aridane, som drabbats hårt av utbrottet.

Sammanlagt 6 000 personer har flytt utbrottet efter myndigheternas uppmaningar. Över 160 byggnader har förstörts och en yta på 103 hektar har begravts under lava, enligt EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus.

Förra gången ett vulkanutbrott drabbade ön var för 50 år sedan. Då omkom en man när han fotograferade lavan.

Inga personskador har rapporterats under det pågående utbrottet.

Kävlinge

Katalysator stulen i veckan

Stölden är polisanmäld.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Kävlinge
Kävlinge
PREMIUM

En bilägare hade sin bil parkerad en vecka utanför bostaden utan att köra bilen. När bilen skulle användas i söndags visade det sig att katalysatorn var borta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Kävlinge

Inbrottsförsök i lägenhet

Händelsen är polisanmäld.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Kävlinge
Furulund En boende på Trädgårdsgatan i Furulund upptäckte på måndagen att tjuvar försökt göra inbrott i lägenheten. Det fanns brytmärken på balkongdörren. Händelsen är polisanmäld som inbrottsförsök.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ungern får spela utan publik efter rasismskandal

Ungern straffas med ett VM-kval inför tomma läktare plus dryga böter för rasismskandalen under kvalet mot England nyligen. Arkivbild.
Foto: Tibor Illyes/AP/TT
Sport
Sport Fifa sätter ned foten mot rasism – och den här gången är det Ungern som ställs i skamvrån.
I det kommande VM-kvalet hemma mot Albanien släpps inga åskådare in.
Dessutom väntar en saftig penningbot.

Ungerska supportar skämde ut sig i den senaste kvalmatchen mot England. Inte bara med mindre begåvade utfall mot några engelska spelares hudfärg. Det skickades även in föremål på planen, eldades pyroteknik och på vissa läktarsektionen blockerades in- och utgångar.

Fifa såg allvarligt på samtliga regelbrott och skickar – förutom beslutet om publikförbud – en bot på 200 000 schweizerfrancs till Budapest.

I svenska kronor räknat får det ungerska fotbollsförbundet hosta upp närmare två miljoner kronor.

Ungern ger bäst i att få ordning på sin publik, annars väntar ytterligare en match utan publik. Den villkorliga domen sträcker sig över två år.

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har tidigare straffat Ungern. De två kommande Uefa-arrangerade landskamperna ska spelas utan publik. En följd av incidenter på Puskas arena under EM-slutspelet i somras.

Henrik Skiöld/TT

Inrikes

S-förslag ruskar om i debatt om skolvinster

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill få S-kongressen i höst att driva på för att förbjuda vinstuttag i skolan.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Förbjud vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor.
Partistyrelsen i Socialdemokraterna skärper nygamla förslag som partiet kan gå till val på om de får stöd av S-kongressen i höst.

– Det betyder det vi säger, att vi vill förbjuda vinstuttag, säger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff.

Hon är en av dem i S-ledningen som förbereder förslag till kongressen den 3–7 november.

– Det är en skärpning mot vad vi har sagt tidigare, förtydligar hon.

Partiet har drivit liknande krav förut, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet de senaste åren.

Tiden mogen

Det har saknats stöd i riksdagen. Men partistyrelsen känner nya vindar blåsa.

– Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion (om vinstuttag) långt in i de borgerliga leden, säger Ekström.

Hon säger att partiet återkommer till hur det ska gå till att gå den vägen, men att det ska ske på ett ordnat sätt, om S kan få stöd i riksdagen för att genomföra förändringar.

Hur ett sådant förbud ska förenas med aktiebolagslagen, kunde Anna Ekström inte svara på.

Ett annat förslag till kongressen är att se över etableringsfriheten för skolor. Enligt Ekström kan i dag en friskola som plötsligt vill etablera sig slå sönder en kommuns hela skolplanering.

Partiet vill också driva frågan om att förbjuda alla religiösa friskolor. I januariavtalet med C och L fanns ett förslag om att förbjuda nyetablering av sådana skolor som regeringen arbetar med.

Ett ytterligare förslag är att slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

På pressträffen gick, förutom Ekström, civilminister Lena Micko, socialminister Lena Hallengren och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh igenom förslag på välfärdens område.

Kongressens beslut blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Lena Micko säger att ett övergripande tema är att samhället ska återta kontrollen över välfärden från marknadskrafterna.

Korta sommarlovet

S-ledningen föreslår att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder, inte minst för att barn ska få möjlighet till en bra språkutveckling.

Anna Ekström gör klart att partiledningen inte har tänkt klart om vad en bra längd på sommarlovet skulle vara, men att den nuvarande längden på lite drygt två månader kan vara för väl tilltagen.

– Vi har ett långt sommarlov och vi vet att det finns barn som far illa under sommarlovet och vi vet, genom forskning, att det under lovet i vissa fall sker ett kunskapstapp – man kan lite mindre när man kommer tillbaka, säger Ekström.

Förskola från 2

Förslaget om allmän förskola från två års ålder ska fungera som så att alla tvååringar skrivs in med automatik, sedan är det upp till föräldrarna att tacka nej.

– Samhället ser till att barnen har en plats. Även om många barn tar del av förskolan så finns det ett antal som är utanför, kanske de barn som har mest att vinna på sociala kontakter och språkträning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Miljöpartiet välkomnar att Socialdemokraterna skärper politiken mot vinster i skolan.

– Vi vill att eventuella vinster ska stanna i skolan, skattemedlen ska stanna hos barnen och inte stoppas i ägarnas fickor, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

På frågan om varför det skulle gå att få majoritet i riksdagen för det lättare än tidigare, svarar hon.

– Jag tycker att det finns tecken på att debatten börjar svänga. Det är fler som ser det orimliga i att skattemedel tas ut ur skolan, säger Lindhagen.

Näringslivet emot

Svenskt Näringsliv är av rakt motsatt åsikt.

"Det Socialdemokraterna föreslår är i praktiken ett förbud mot företag på detta område. Om inte effektiva företag tillåts bidra till att leverera välfärdstjänster kommer skola, vård och omsorg bli både sämre för brukarna och dyrare för skattebetalarna. Dessutom avskaffas valfriheten i praktiken" skriver vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) välkomnar S skärpta ton mot vinster i skolan. Arkivbild.
Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) välkomnar S skärpta ton mot vinster i skolan. Arkivbild.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL