Lagfarter SkD

134 kvadratmeter stort hus i Löberöd sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på Storgatan 38 i Löberöd av Arne Örjan och Ingegärd Marie Mathisson. Nya ägare är Diana Carolina Garces Fuentes och Jerom Lemke, båda 36 år. Priset blev 4 175 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i augusti 2021. Byggår för huset är 1924 och boarean är 134 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Brahevägen 2. Priset blev där 2 350 000 kronor, för det 85 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tipsares uppgifter till myndighetssajt delades

Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Sedan ett år tillbaka har man kunnat lämna tips till Diskrimineringsombudsmannen (DO) via nätet. Men det visar sig att även om man valt att vara anonym så delas vissa uppgifter till ett utomstående företag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Dessa uppgifter gör att man i praktiken kan spåras. DO har nu stängt tipsfunktionen.

– Jag ser ytterst allvarligt på det här. Att det har skett menar jag är fel, och det ändrar vi på nu, säger DO Lars Arrhenius till radion.

Arrhenius säger att man har trott att alla uppgifter har skyddats av kryptering. Uppskattningsvis handlar det om 500 inkomna klagomål.

– Det är väldigt känsliga uppgifter. Människor vänder sig till oss vid upplevelser av diskriminering. Det ska inte råda några som helst tvivel om att man känner sig trygg när man vänder sig till oss, säger han.

DO har anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten.

Ekonomi

Kinabörser öppnar nedåt

Kurserna på de kinesiska börserna i Shanghai och Shenzhen visas på en gångbro i Shanghai. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Världen följer med spänning utvecklingen i Kina, vars fastighetsjätte Evergrandes befarade kollaps har fått världens börser att skaka i början av veckan.

I Fastlandskina har långhelg hittills hållit börserna stängda, och när veckans handel drog i gång på onsdagsmorgonen dippade kurserna nedåt.

Kompositindexet i Shanghai rasade 1,4 procent vid öppning, men återhämtade sig snart och hade efter en halvtimmes handel gått ner måttliga 0,4 procent. I Shenzhen visar börsen en nedgång på 0,8 procent.

Även i Tokyo har börsen legat på minus, men nedgången på Nikkei 225-indexet hade efter ett par timmars handel endast gått ner drygt 0,1 procent. Det bredare Topixindexet hade då sjunkit 0,4 procent.

Taiwanbörsen har sjunkit över 2 procent den första handelstimmen.

Börserna i Hongkong och Seoul har helgdagsstängt.

Utrikes

Krav på två miljarder doser till fattiga länder

En kvinna i Kenya får en dos covidvaccin från Astra Zeneca som donerats av Storbritannien. Bilden togs i augusti.
Foto: Brian Inganga/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vaccintillverkare sätter sina egna vinstintressen före människoliv, vilket gör att fattiga länder hamnar på efterkälken i vaccineringen mot covid-19.
Det hävdar organisationen Amnesty International, som kräver att två miljarder doser ska distribueras till världens fattiga länder innan året är slut.

I västvärlden är en majoritet av befolkningen numera vaccinerad mot covid-19, men i delar av Latinamerika, Asien och Afrika ligger vaccinationsgraden långt efter.

Av de 5,76 miljarder vaccindoser som har distribuerats i världen hittills har endast 0,3 procent gått till låginkomstländer, enligt Amnesty. Närmare 80 procent uppges ha skickats till höginkomstländer och rikare medelinkomstländer.

USA:s president Joe Biden väntas under onsdagen tillkännage att landet donerar ytterligare 500 miljoner doser vaccin, rapporterar Reuters, vilket skulle innebära en dubblering av landets donerade doser till omvärlden.

Anklagar vaccintillverkarna

Nu vill Amnesty att fler länder följer efter.

"Vi behöver att ledare som president Biden lägger fram och levererar miljarder doser, annars blir det här bara ännu en tom gest och liv kommer att fortsätta skördas", säger Amnesty-chefen Agnes Callamard i ett uttalande.

Amnesty anklagar bolag som Astra Zeneca, Biontech, Moderna, Novavax, Pfizer och Johnson & Johnson för att ha vägrat att dela med sig av vaccindoser och teknologi för att möjliggöra att fler får tillgång till deras vaccin.

Säljer till självkostnadspris

De utpekade vaccintillverkarna bedyrar i brev till Amnesty att de stödjer mänskliga rättigheter och Astra Zeneca och Johnson & Johnson säljer sitt vaccin till självkostnadspris.

Men det räcker inte enligt Amnesty, som vill att hälften av vaccindoserna som tillverkas går till fattigare länder.

"Vi uppmanar länder och läkemedelsföretag att drastiskt ändra kurs och från och med nu göra allt som krävs för att leverera två miljarder vaccindoser till låginkomstländer samt lägre medelinkomstländer", säger Callamard.

Utrikes

Vandrande valrossen Wally siktad på Island

Valrossen Wally har tidigare bland annat synts utanför Crookhaven på Irlands kust, där han i augusti i år tog sig ombord på en motorbåt. Arkivbild
Foto: Niall Carson
Utrikes
Utrikes Valrossen Wally har tidigare besökt Irland, Storbritannien och Spanien. Nu har han siktats på Island på väg hem till Arktis, rapporterar BBC.

Det 800 kilo tunga däggdjuret har blivit något av en turistattraktion efter att ha dykt upp i Europa i våras.

Wally hade inte setts till på över tre veckor när han i söndags siktades på Island, uppger organisationen Seal Rescue Ireland. Det hade då gått 22 dagar sedan det senaste livstecknet.

Han identifierades med hjälp av fotografier och genom ärren på de främre simfötterna.

Valrossen, som bedöms vara fyra år gammal, uppmärksammades för första gången när han sågs i grevskapet Kerry på sydvästra Irland i mars. Enligt experterna har han simmat de 400 milen från hemmet i Arktis. Sedan dess har han passerat Spanien, Tenby i Wales och Scillyöarna sydväst om Cornwall.

Wally ställde till det rejält i hamnarna på Scillyöarna, där han förstörde och sänkte flera båtar. En specialbyggd ponton sjösattes för att lugna ner honom.

Seal Rescue Ireland säger sig enligt BBC vara överlyckliga att den "vandrande valrossen" siktats på nytt och efter flera månader på vift verkar vara på väg hem.

Kultur och nöje

Björn Ulvaeus vill säkra musikers royaltypengar

Björn Ulvaeus vill säkerställa att royaltypengarna hamnar hos rätt upphovsperson. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Abba-stjärnan Björn Ulvaeus lanserar en kampanj för att säkerställa att musiker inte går miste om sina royaltypengar, skriver BBC.

Credits due, som projektet kallas, ska garantera att alla låtskrivare och musiker registreras på rätt sätt när en låt spelas in. För närvarande innebär saknade eller ofullständiga låtuppgifter att runt 500 miljoner pund, nära sex miljarder svenska kronor, tilldelas fel personer eller inte delas ut alls globalt varje år.

– Det händer ofta, vilket innebär att strömningstjänsterna inte vet vem de ska betala till, säger Björn Ulvaeus till BBC

Formuläret kommer också att säkerställa att lyssnarna får korrekt information om upphovspersonerna bakom låtarna, alltifrån kompositörer och producenter till studiomusiker och ljudtekniker.

– Vi vill komma tillbaka till den upplevelsen vi hade när vi öppnade en dubbel-LP och lyssnade på låtarna medan vi läste information om dem på konvolutet. Jag tror att det är en mycket värdefull upplevelse som unga lyssnare saknar i dag, säger Ulvaeus.

Abba-stjärnan lanserade programmet vid utdelningen av Ivor Novello Awards i London under tisdagen. Ivor Novello-priset delas sedan 1955 ut till en kompositör och en textförfattare och är den enda brittiska prisutdelningen som hedrar just låtskrivare.

Bland galadeltagarna fick initiativet ett brett stöd.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt eftersom det finns många människor bakom kulisserna som inte får den kredd som de förtjänar. Vi har musiker som har utövat och förädlat sin konst under hela sina liv, så ja, jag stödjer gärna Björn, säger exempelvis sångerskan Emeli Sande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

USA körde över Paraguay igen

USA:s Catarina Macario jublar efter sitt 5–0-mål mot Paraguay.
Foto: Aaron Doster/AP/TT
Sport
Sport

USA hade inga problem mot Paraguay när länderna möttes i en träningsmatch i Cincinnati. Redan efter en kvarts spel ledde hemmalaget med 5–0 och till slut vann USA med 8–0, ett mål mindre än i förra veckans möte.

Därmed fick de nya spelarna som USA:s förbundskapten Vlatko Andonovski slussar in i en generationsväxling inte mycket till värdemätare. Bara tre av startspelarna från USA:s öppningsmöte mot Sverige i OS fick fick starta nattens match, å andra sidan stod de för fyra av USA:s mål – tre av Alex Morgan och ett av Rose Lavelle. Dessutom fick Carli Lloyd precis som mot Sverige hoppa in, till skillnad från då gjorde hon nu mål.

USA har ännu inte inlett sitt kval mot VM 2023, det nord- och centralamerikanska mästerskapet nästa sommar kommer att fungera som VM-kval för de regerande mästarna.

Inrikes

Kvinna gripen – hotade personal på LSS-boende

En kvinna på ett LSS-boende greps efter att ha hotat personalen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna på ett LSS-boende i Hofors kommun greps på tisdagseftermiddagen. Enligt polisen hade hon hotat en ur personalen med ett vasst föremål.

Polisen tillkallades då personal hade aktiverat överfallslarm, men väl på plats hade man redan lyckats avväpna kvinnan.

Polisen utreder händelsen som försök till mord och kvinnan anhölls senare på tisdagen.

Kultur och nöje

"Sex and the city"-bästisen död

Willie Garson tillsammans med 'Sex and the city'-kollegan Sarah Jessica Parker vid en prisutdelning 2008.
Foto: Matt Sayles/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Willie Garson, kanske mest känd som huvudkaraktären Carrie Bradshaws bästis Stanford Blatch i tv-serien "Sex and the city", har avlidit efter kort tids sjukdom, skriver People.

Garson har medverkat i över 300 avsnitt i olika tv-serier och i ett 70-tal filmer. Han gestaltade exempelvis Mozzie, även det en nära vän till huvudkaraktären, i tv-serien "White collar".

Garson är med i premiäravsnittet av "Sex and the city"-uppföljaren "And just like that ...". Han blev 57 år.

Emma Gyllestad/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL