Lagfarter SkD

40-talshus på 147 kvadratmeter sålt i Skurup

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på Tullboden 116 i Skurup har fått nya ägare. Köpare är Jan Wojciech och Anetta Magdalena Bolejko, 56 och 54 år, boende på Magdalenagatan i Skurup och säljare är Kaj Åke Gosten Olsson. Köpet blev klart i augusti 2021 och priset blev 3 200 000 kronor. Det 147 kvadratmeter stora huset är byggt 1947 och har en tomt på 8 000 kvadratmeter.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ras för Academedia

Marcus Strömberg, vd för Academedia. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Ekonomi
Ekonomi

Friskolekoncernen Academedia rasar på Stockholmsbörsen och är ned nästan 15 procent efter Socialdemokraternas förslag om förbud mot vinstuttag i skolan och att man dessutom ska se över etableringsfriheten för friskolor. Aktien handlas nu på den lägsta nivån sedan oktober 2020 och har i år backat 32 procent på Stockholmsbörsen.

Bland de största ägarna finns Rune Anderssons investmentbolag Mellby Gård.

Ekonomi

Lättnad hos Cementa efter regeringens förslag

Välkommen lagändring, anser Cementa om förslaget som kan ge regeringen möjlighet att ge tillstånd till fortsatt kalkbrytning. Arkivbild.
Foto: Karl Melander/TT
Ekonomi
Ekonomi Cementa andas ut efter regeringens beslut att gå vidare med lagändringar som ger regeringen möjlighet att tillåta fortsatt kalkbrytning i Slite.
Snart skickar företaget in sin ansökan till regeringen, och hoppas därmed att kunna fortsätta cementproduktionen fram till i sommar.

Regeringen har beslutat att gå vidare med det förslag om lagändringar som ger regeringen möjlighet att ge Cementa förlängt tillstånd i åtta månader. Annars skulle kalkbrytningen, och därmed cementproduktionen, stoppas då Cementas tillstånd går ut den sista oktober.

Förslaget har fått skarp kritik, bland annat av Lagrådet som sågat det som grundlagsvidrigt. Men nu går alltså regeringen vidare med förslaget, trots invändningarna.

Vill ha mer tid

På Cementa andas man ut, i alla fall tillfälligt.

"Vi välkomnar regeringens snabba agerande i den här situationen. Om riksdagen väljer att rösta igenom den föreslagna lagändringen så ges nu bättre förutsättningar att skapa en brygga tills att ett längre tillstånd är på plats, och därmed minska risken för cementbrist i närtid", skriver Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och Heidelberg Cement norra Europa, till TT.

Men Cementa har bett om mer tid än de åtta månader som är aktuella nu.

"Det bygger dock på att det begränsade tillståndet i sin tur inte blir tidsmässigt för snävt", fortsätter hon, och understryker att det inte handlar om att bryta mer kalk, bara att få hålla på under längre tid.

Inom kort kommer Cementa att skicka in sin ansökan till regeringen om det så kallade akuta tillståndet som det nya lagförslaget möjliggör.

Regeringens beslut att gå vidare med lagförslaget välkomnas också av branschorganisationen Byggföretagen.

Vägt kritik mot risk

"Regeringen har förstås vägt Lagrådets kritik mot en akut cementbrist – vilket är ett mycket allvarligt hot mot jobben, ekonomin och klimatomställningen" skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

"Den föreslagna lagändringen ger ett tillfälligt, om än nödvändigt, andrum och undviker akut byggstopp", enligt Catarina Elmsäter-Svärd.

Även Stockholms Handelskammare är positiv till regeringens agerande.

"Byggstopp i november, uteblivet eller försenat byggande och omfattande varsel som följd kan inte tillåtas vara ett alternativ. Det är det sista Sverige behöver efter en pandemi som utgjort en svår prövning för ekonomin och hela samhället", skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen på Gotland har inga ytterligare synpunkter på regeringens besked under tisdagen, utöver vad länsstyrelsen sa i remissvaret på lagförslaget i början av september, förklarar miljöhandläggare Åke Mauritzson på länsstyrelsen på Gotland.

– Vi redovisade där omständigheter som regeringen behöver ta ställning till då en ansökan om förlängning prövas, säger han.

Det handlar bland annat om EU-gemensam lagstiftning där tillämpningen skärpts sedan den tidigare prövningen av Cementas ansökan 2010.

Regeringen kommer också behöva ta in remissvar på själva tillståndsansökan, då den ska prövas.

– Då ska vi yttra oss, säger Åke Mauritzson, och förklarar att det skulle förvåna honom om remissrundan slopas på själva tillståndsansökan.

Johanna Cederblad/TT

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Många turer om tillstånd

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Det befintliga brytningstillståndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.

Regeringen föreslår, för att undvika en akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt, tillfälliga ändringar i miljöbalken. Det skulle öppna för ytterligare minst åtta månaders kalkstensbrytning i Slite efter den 31 oktober.

Den tillfälliga förlängningen skulle bara omfatta sten som omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet avstyrkte den 16 september regeringens lagrådsremiss med förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning. I två avseenden strider förslagen mot grundlagen, enligt Lagrådet.

Men regeringen går vidare med förslagen. Enligt den propositionen som nu har lämnats till riksdagen ska lagändringarna träda i kraft den 15 oktober.

Källa: Regeringskansliet, Lagrådet

Ekonomi

Kursfall för Academedia

Stockholmsbörsen stiger. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter gårdagens kraftiga kursfall pendlar nu Stockholmsbörsen kring nollan. För skolkoncernen Academedia är det dock fritt kursfall. Aktien rasar drygt tio procent.

Socialdemokraternas förslag om att förbjuda vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor, påverkar direkt friskolekoncernen Academedia. Aktien backar kraftigt efter att förslaget presenterats under eftermiddagen och handlas nu ned på den lägsta nivån oktober 2020.

Under tiden har morgonens uppgång mattats av på Stockholmsbörsen och OMXS-index är nu svagt uppåt.

Under gårdagen skedde kraftiga kursfall runtom i världen kopplat till oron kring det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande som är djupt skuldsatt vilket befaras få konsekvenser för kinesisk ekonomi.

Terminshandeln på Wall Street visar dock på en uppgång när New York-börsen öppnar senare i eftermiddag.

På Stockholmsbörsens OMXS30-index går medicinteknikföretaget Getinge, upp 2,9 procent, allra bäst följt av molntjänstföretaget Sinch som stiger 2,0 procent.

Indextunga företag som Ericsson och Volvo ligger dock på minus vilket dämpar uppgången något. Under morgonen har trädgårdsföretaget Husqvarna redovisat en vinstvarning, företaget meddelar att det finns risk för leverantörsproblem av motorer till gräsklippare och aktien rasar markant, minus drygt 6,5 procent. Under dagen har Riksbanken publicerat räntebesked och imorgon kommer amerikanska Fed med sitt räntebesked.

Lagfarter SkD

Gård i Billinge har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Henrik Christer Ingvar Holmkvist, 44, och Malin Terese Holmkvist, 36, boende på Kyrkvägen i Billinge är nya ägare till lantbruksfastigheten Billinge 2:10 i Billinge. Gården innehåller ett hus med boyta på 120 kvadratmeter och betesmark på 7 hektar. Även en ekonomibyggnad på 531 kvadratmeter står på fastigheten. Säljare är Karin Elna Christina Helgesson. Ägarbytet gjordes i augusti 2021 och priset blev 3 000 000 kronor.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes i april ett hus, på Rönneådalsvägen 14. Där såldes ett 110 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 820 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

S-förslag: Förbjud vinstuttag i skolan

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Erik Simander / TT
Inrikes
Inrikes Förbjud vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor.
Det är några av de förslag som partistyrelsen i Socialdemokraterna lägger fram till partikongressen i november.

– Det betyder det vi säger, att vi vill förbjuda vinstuttag, säger utbildningsminister Anna Ekström, som är en av dem i S-ledningen som förbereder förslag till kongressen, på en pressträff.

– Det är en skärpning mot vad vi har sagt tidigare, förtydligar hon apropå att S drivit liknande krav förut, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet de senaste åren.

Tiden mogen

– Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion (om vinstuttag) långt in i de borgerliga leden, säger Ekström.

Hon säger att partiet återkommer till hur det ska gå till att gå den vägen, men att det ska ske på ett ordnat sätt om S kan få stöd i riksdagen för att genomföra förändringar.

Hur ett sådant förbud ska förenas med aktiebolagslagen, kunde Anna Ekström inte svara på.

Ett annat förslag till kongressen är att se över etableringsfriheten för skolor. Enligt Ekström kan i dag en friskola som plötsligt vill etablera sig slå sönder en kommuns hela skolplanering.

Partiet vill också driva frågan om att förbjuda alla religiösa friskolor. I januariavtalet med C och L fanns ett förslag om att förbjuda nyetablering av sådana skolor som regeringen arbetar med.

Ett ytterligare förslag är att slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

På pressträffen går, förutom Ekström, civilminister Lena Micko, socialminister Lena Hallengren och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh igenom förslag på välfärdens område som ska behandlas på kongressen i början av november. Kongressens beslut blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Lena Micko säger att ett övergripande tema är att samhället ska återta kontrollen över välfärden från marknadskrafterna.

Korta sommarlovet

S-ledningen föreslår att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder, inte minst för att barn ska få möjlighet till en bra språkutveckling.

Anna Ekström gör klart att partiledningen inte har tänkt klart om vad en bra längd på sommarlovet skulle vara, men att den nuvarande längden på lite drygt två månader kan vara för väl tilltagen.

– Vi har ett långt sommarlov och vi vet att det finns barn som far illa under sommarlovet och vi vet, genom forskning, att det under lovet i vissa fall sker ett kunskapstapp – man kan lite mindre när kommer tillbaka, säger Ekström.

Förskola från 2

Förslaget om allmän förskola från två års ålder ska fungera som så att alla tvååringar skrivs in med automatik, sedan är det upp till föräldrarna att tacka nej.

– Samhället ser till att barnen har en plats. Även om många barn tar del av förskolan så finns det ett antal som är utanför, kanske de barn som har mest att vinna på sociala kontakter och språkträning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

På vård och omsorgsområdet vill Socialdemokraterna att akutsjukhus och 1177 ska drivas i offentlig regi, att rätten till samma läkare säkras och att privata vårdgivare inte ska kunna träffa avtal som ger företräde för personer med privat sjukvårdsförsäkring.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Lån - Jämför och ansök om lån online

Privatlån.com

Numera är det lättare än någonsin tidigare att ansöka om och jämföra olika lån. Skälet till detta är att det går att göra online samtidigt som det numera finns ett stort antal låneförmedlare som erbjuder dessa tjänster. Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

Låt en låneförmedlare göra jobbet åt dig

När du ska ansöka om att låna pengar kan du numera göra det hos en låneförmedlare. Det finns flera fördelar med att använda sig av en sådan. För det första slipper du själv sitta och ansöka om lån hos flera olika aktörer när du använder dig av en sådan. I stället räcker det med att göra en ansökan, därefter sköter låneförmedlaren resten åt dig. De kollar då nämligen upp hur dina möjligheter att få lån hos olika aktörer ser ut, jämför de olika låneerbjudandena du får och listar sedan dessa för dig. Du kan då välja det låneerbjudande som stämmer så bra överens som möjligt med dig och dina önskemål.

En av de stora fördelarna med detta är att du själv slipper slösa tid på att sitta och ansöka om lån hos olika aktörer samt jämföra dessa. Som tidigare nämnt gör i stället den låneförmedlare som du väljer att använda dig av jobbet åt dig. Detta är något som du kan spara oerhört mycket tid på.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då inte behöver göras alltför många kreditupplysningar i ditt namn. När det gäller kreditupplysningar med Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som, vilket är det vanligaste upplysningsföretaget här i Sverige så är dessa nämligen inte bra för din kreditvärdighet. För varje kreditupplysning som görs på ditt namn med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Att då sitta och ansöka om lån hos flera aktörer som använder sig av just UC är därför något som kan få mycket negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock inte oroa dig för genom att använda dig av en låneförmedlare. När du använder dig av en sådan görs det nämligen bara en kreditupplysning på dig. Detta innebär därför att din kreditvärdighet inte påverkas alltför mycket, inte alls på samma sätt som det hade gjort om du satt och ansökte om flera olika lån. Att använda sig av en låneförmedlare är därför bra eftersom du kan spara tid på att göra det, det har inte någon alltför allvarlig påverkan på din kreditvärdighet, och det ger dig så bra chanser som möjligt att finna bästa möjliga lån.

Saker att tänka på när du ska jämföra lån

Vad är det då värt att tänka på när man ska jämföra olika lån? En sak som det är en självklarhet att ha i åtanke är räntan. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta ett lån har. Ju lägre räntan är desto billigare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detsamma gäller andra typer av avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan bland annat röra sig om en uppläggningsavgift och en aviavgift. Försök helt enkelt att välja ett lån med så låg ränta och så få andra avgifter som möjligt. Gör du det blir det nämligen billigare för dig att låna pengar.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är hur lång tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. Här gäller det att hitta en återbetalningstid som innebär en månadskostnad som du har råd med. Dock är det inte någon bra idé att använda sig av en alltför lång återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer desto högre ränta får du nämligen på ditt lån. Välj därför en återbetalningstid som inte sträcker sig över en alltför lång period samtidigt som det ger dig en månadskostnad som inte är alltför hög och som du kommer att ha råd med.

Det är också viktigt att bestämma sig för ifall man ska satsa på ett lån med eller utan säkerhet. Men vad är då skillnaden mellan dessa båda typer av lån? För att börja med lån med säkerhet så är detta lån där du lämnar något i säkerhet till banken. Detta betyder att banken kan ta det som du lämnar i säkerhet från dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Det är till exempel vanligt att man lånar pengar till att köpa en bostad eller en bil. När du gör det kan du då lämna någon av dessa saker som säkerhet till banken. Banken kan då nämligen ta de ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka så som det är tänkt. Varför ska man då utsätta sig för den risken kanske du undrar? Svaret på den frågan är att för det första finns det aktörer som endast erbjuder lån med säkerhet, åtminstone när det kommer till större summor pengar. För det andra brukar lån med säkerhet ha lägre ränta än vad lån utan säkerhet har. Det har de eftersom banken inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när de ger dig ett utan. Detta kan de därför kompensera för genom att erbjuda dig en lägre ränta.

Motsatsen till ett lån med säkerhet är alltså ett utan säkerhet. Ett sådant lån innebär att du kan låna pengar utan att behöva lämna något i säkerhet till banken. Detta är förstås en stor fördel, men det finns också en stor nackdel med lån utan säkerhet. Denna handlar om att lån utan säkerhet brukar ha högre ränta än sådana med säkerhet. Banken tar nämligen en större ekonomisk risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. När det gäller ett sådant lån har de nämligen inget som de kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet så som det är tänkt. Detta får du därför betala för genom att få en högre ränta.

Sport

Förre ÖFK-ordföranden hörs i hovrätten

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Sport
Sport Förhandlingen i Hovrätten för Nedre Norrland mot ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg och hans medåtalade fortsätter i dag med förhör av målets huvudperson.

Enligt Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger ska Daniel Kindberg inleda eftermiddagens förhör med att ge sin egen syn på vad som hänt och misstankarna mot honom.

Den tidigare ÖFK-ordföranden gjorde likadant när han hördes i tingsrätten och då var anförandet drygt 40 minuter långt. Det är dock oklart om det kommer att tillåtas i hovrätten.

Förutom de timmar som återstår av tisdagens förhandling är förhören med Daniel Kindberg planerade att även fortsätta hela dagen i morgon.

Nästan två år efter att tingsrätten dömde Daniel Kindberg och två andra män för grov ekonomisk brottslighet. Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse och fem års näringsförbud. Han bestämde sig omedelbart för att överklaga.

– För det är uppenbarligen fel, sade han på väg in till hovrättsförhandlingen som inleddes i början av september.

Daniel Kindberg förnekar brott och vill att hovrätten ska fria honom.

Tingsrätten fann Kindberg skyldig till att tillsammans med en anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå genom luftfakturor ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem (där Daniel Kindberg då var vd), via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna hamnade slutligen mestadels hos fotbollsklubben Östersunds FK via Peab och transportföretaget i Sollefteå.

Beatrice Nordensson/TT

Sport

Kalla däckad i magsjukdom: "Det var sängläge"

Charlotte Kalla fick sitta isolerad på sitt hotellrum i förra veckan. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Träningsveckan i franska Font Romeu blev inte vad Charlotte Kalla hade tänkt sig.
En sjukdom stoppade skidstjärnan fullständigt.
– Det var sängläge i några dagar, säger hon.

När TT talar med Charlotte Kalla säger hon att hon mår bra och att hon kan träna som hon vill.

Annat var det i förra veckan.

Något i maten

På grund av en – vad det låter som – ordentlig magsjukdom fick Kalla sitta isolerad på sitt hotellrum när övriga landslagskompisar slipade formen i franska Font Romeu.

– Kroppen sade i från rejält, det var sängläge i några dagar, säger Kalla.

– Vi har våra rutiner när någon blir sjuk. Så någon fick komma upp med mat och så. De första dagarna ville jag inget annat än att ligga i sängen. Men sedan, när jag blev bättre, blev det ju lite rastlöshet, fortsätter hon.

Vad som låg bakom sjukdomen vet hon fortfarande inte exakt. Att det skulle vara kopplat till corona tror veteranen dock inte.

– Det måste ha varit något som jag har ätit. Att det skulle vara coronavaccinet...? Nej, det var ju flera månader sedan jag tog det. Det var nog något jag åt.

Få idrottare bävar för sjukdomar likt skidåkare. Speciellt under säsong. Nu är det förvisso en tid kvar till att startskottet för vinterns tävlingar går – men Kalla berättar att hon likväl kände sig en aning stressad över att missa flera viktiga träningsdagar.

– Först blev jag orolig för att jag skulle tappa. Men nu känner jag ändå att jag är på gång igen, och jag vet att det kommer bli ännu bättre med tiden.

Ny chef på gång

I skidlandslaget har det de senaste åren varit stor ruljans på ledarsidan, något Charlotte Kalla har varit kritisk till. I somras slutade längdchefen Daniel Fåhraeus och rekryteringen för att hitta hans ersättare är i slutskedet. Kalla menar att det är av stor vikt att förbundet träffar rätt med den som får tjänsten.

– Det viktiga är att den som får jobbet kan ta vid där Daniel slutade. Med värdegrundsarbetet och så att vi har en långsiktig stabil grund att stå på, säger hon.

Den förra förbundskaptenen i friidrott, Karin Torneklint, har nämnts som en het kandidat till jobbet enligt Expressen.

– Jag vill inte spekulera i namn, jag har ingen aning om vilka kandidaterna är. Men jag hoppas som sagt på att någon kan fortsätta med det jobbet som Daniel började, säger Kalla.

Mikael Widerberg/TT

FAKTA

Fakta: Längdsäsongen

19–21 november: Sverigepremiär i Gällivare.

26–28 november: Världscuppremiär i finländska Lahtis.

28–4 januari: Tour de Ski.

4 februari–20 februari: OS i Peking.

18–20 mars: Världscupavslutning i ryska Tiumen.

Inrikes

En död och två skadade när vägg välte

En person har dött och två personer skadats när en vägg välte över dem i Kramfors på måndagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har omkommit och två skadats allvarligt sedan de hamnat under en vägg som var på väg att flyttas, skriver lokala medier. Olyckan inträffade under måndagsdygnet i Kramfors och de inblandade är två män och en kvinna.

– Man håller på att lyfta väggar och en vägg tippade omkull. De tre inblandade hamnade under väggen, säger Christer Jarlås, miljöåklagare, till SVT Västernorrland.

Väggen skulle transporteras iväg och det är därför oklart om platsen där den välte är en arbetsplats. Det gör att åklagaren inte kan säga säkert om det rör sig om en arbetsplatsolycka.

Händelsen utreds enligt åklagaren inledningsvis som arbetsmiljöbrott – inkluderat vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL