Nyheter

"Hem som är personliga är alltid trevligare"

'Jag tycker att det är kul att blanda', säger 'Antikrundan'-experten Malin Sveholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Nyheter
Bostad
Hemma hos Gott och blandat. Så kan man beskriva antikexperten Malin Sveholms inredningsstil. Hos henne samsas möbler från olika tider, stilar och länder.
–  Bara man har en röd tråd som håller ihop intrycken så går det bra, säger hon.
PREMIUM

Tänk om möbler kunde tala – vilka historier de hade kunnat berätta för oss. Hemma hos Malin Sveholm hade det garanterat blivit en kakofoni av olika röster. I den ljusa 1940-talsvillan i Nacka utanför Stockholm blandas afrikanska antikviteter och svenska 1800-talsmöbler med moderna designklassiker och roliga auktionsfynd.

–  Jag tycker att det är kul att blanda. Hem som är personliga är alltid trevligare än de som mest ser ut som själlösa utställningslokaler eller museum, säger hon.

Gruppera dina samlingar – gärna i ett ojämnt antal, tipsar Malin Sveholm.
Gruppera dina samlingar – gärna i ett ojämnt antal, tipsar Malin Sveholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är en filosofi som hon delar med sin man Tom Österman, som även han är i antikbranschen och en av grundarna till Auctionet.com. Det märks verkligen att det bor två konstintresserade samlare i huset. Inget ser ut att ha hamnat här av en slump. Allt harmonierar stilfullt – trots sina inbördes olikheter.

–  Vi är oftast väldigt samstämmiga i vår smak, tack och lov. Mycket hänger på hur man presenterar och grupperar. Och allt kan inte vara framme samtidigt, säger Malin.

Att det vi omger oss med har betydelse är självklart för henne. Hon präglades tidigt att se på möbler och föremål som en länk till historien, att de överför minnen mellan generationerna.

–  Det förhållningssättet grundlades under uppväxten på min familjs släktställe. För mig gjorde kläderna som fanns uppe på vinden störst intryck.

”Vi föll för ljuset och planlösningen och husets alla arkitektoniska detaljer”, säger Malin Sveholm.
”Vi föll för ljuset och planlösningen och husets alla arkitektoniska detaljer”, säger Malin Sveholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
"Mycket hänger på hur man presenterar och grupperar. Och allt kan inte vara framme."

Där fanns vackra aftonklänningar och spännande uniformer som både kittlade fantasin och som helt klart bidrog till Malin Sveholms yrkesval. Nu kan vi se henne som en av experterna i SVT-programmet ”Antikrundan”, där hon främst värderar just vintagekläder, -skor och -väskor.

Det är inte bara inredningen hemma hos Malin som är en blandning. Även själva huset är sammansatt. Ursprungligen är det byggt på 1940-talet, men det byggdes ut och renoverades på 1960-talet. Då fick det bland annat sin fasad av vitt tegel. Det ligger högt på en uppvuxen och lummig tomt.

–  Vi föll för området, husets planlösning och att det hade så många fina arkitektoniska detaljer, till exempel den öppna spisen som är utsmyckad med kakelplattor i original av Wilhelm Kåge.

På ena sidan av murstocken skiftar de vackra plattorna i mörkgrönt och på den andra går de i en beige nyans. Bakom spisen löper en panelklädd vägg.

–  Den är av jakaranda och är väldigt speciell och tidstypisk. Vi älskar den!

Tennsamlingen har grupperats på en bricka ovanpå den antika byrån som kommer från Malins släkt.
Tennsamlingen har grupperats på en bricka ovanpå den antika byrån som kommer från Malins släkt.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Särpräglade detaljer från olika tidsepoker är något som ger ett hus dess karaktär och själ, enligt Malin.

–  Det gör ont i en när folk bara river ut vackra detaljer och material av god kvalitet. Om du vill sätta din prägel på bostaden, gör det hellre med det du stoppar in den, säger Malin Sveholm.

Det senaste året har paret Sveholm–Österman fått göra just det, i Bath, England, där de är mitt uppe i ett äventyr som löper över en tvåårsperiod.

–  Vi tar pulsen på den brittiska antikmarknaden och håller på att bygga upp onlineförsäljning av antikviteter där.

Det har varit lustfyllt att få skapa sitt tillfälliga hem där, berättar Malin, som har fått praktisera sin övertygelse: Att det går alldeles utmärkt att inreda hela sin bostad med bara begagnade saker – auktionsmöbler, loppisfynd och återvunna prylar.

–  Vi hade bara med oss fyra tallrikar, glas, bestick, två stolar – och några tavlor.

Malin Sveholm.
Malin Sveholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nästan ett år senare har de fyllt ett klassiskt fyravåningsradhus i George I-stil med nygamla förvärv.

–  Det har varit ett bra sätt att lära känna den brittiska marknaden och smaken. Generellt kan man säga att de inte är så rädda för 1800-talets mahognymöbler och att blanda mönster. Ljust och fräscht är inte ledord där, säger Malin och skrattar.

När inspelningarna av säsongens ”Antikrundan” är avklarade, bär det av tillbaka till de brittiska öarna.

–  Jag stortrivs där. Fast det gäller att inte bli för fäst vid sakerna bara. Tanken är att allt ska säljas när vi flyttar hem igen.

Hemma hos Malin Sveholm är blandningen grejen. Här har en afrikansk stol parats ihop med ett svenskt 1800-talsbord.
Hemma hos Malin Sveholm är blandningen grejen. Här har en afrikansk stol parats ihop med ett svenskt 1800-talsbord.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under tiden i England har Malin fått nya preferenser.

–  Jag har börjat samla på färgstarka Mason-kannor av flintgods från 1850-talet. Det var oväntat.

För den som är nyfiken på hur parets engelska hem ser ut kan kika på Instagramkontot "Twoswedesinuk".

Återstår att se hur många av influenserna som kommer att smitta av sig på hemmet i Nacka. Kanske får Malin göra plats för en prydnadshylla i mahogny där hennes kannor får en hedersplats?

Lisa Wallström/TT

FAKTA

Malin Sveholm

Bor: I en villa i Nacka, öster om Stockholm.

Ålder: 53 år.

Familj: Sambo med Tom Österman, tre barn.

Gör: Expert i ”Antikrundan” och affärsutvecklare för marknadsplatsen Auctionet i England.

Samlar på: ”För mycket!”

FAKTA

Malins tips för ordning i "kaoset"

+ Skapa harmoni, även om prylar och möbler skiljer sig åt både tids- och stilmässigt. Detta är Malin Sveholms tips:

+ Hitta den röda tråden. Utgå från en färg eller ett uttryck som hjälper till att hålla ihop helhetsintrycket.

+ Material kan förena saker som egentligen inte hör ihop.

+ Sprid inte ut föremålen. Gruppera dem, gärna i ett ojämnt antal.

+ Växla saker. Plocka undan och byt ut föremål och textilier. Låt säsongerna styra urvalet.

+ Passa vidare. Var inte rädd för att sälja något du inte känner lika starkt för längre.

Nyheter

FHM håller pressträff om covidläget

Nyheter
Sverige Klockan 14 i dag håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en gemensam pressträff om covid-19.

Nyheter

På söndag öppnar Danmark igen

Dörrarna till Zoo öppnar igen efter att ha varit stängda sedan den 19 december.
Foto: Johan Nilsson/TT
Nyheter
KÖPENHAMN Lättnader i de danska restriktionerna införs från och med söndag den 16 januari, meddelade danska regeringen under onsdagen. Det rapporterar Danmarks Radio. Det innebär att dörrarna till biografer, teatrar, museer, konsertscener, zoo öppnar igen efter att ha varit stängda sedan den 19 december.
PREMIUM

Krav om att bära munskydd och ha giltigt coronapass med sig gäller dock. Vid konserter tillåts endast sittande gäster och myndigheterna kommer troligen att införa ett maxtak på 500 gäster, men diskussioner pågår fortfarande om det exakta antalet.

Även folkhögskolor och kulturhus tillåts öppna. Fortsättningsvis kommer restauranger och barer få hålla öppet till klockan 23 medan nattlivet fortsatt tvingas hålla stängt.

Samtidigt har de danska myndigheterna beslutat att sänka tiden för hur länge två vaccindoser gäller för ett giltigt vaccinpass till fem månader efter den sista dosen. I Danmark har man trots den kraftiga smittspridningen bedömt att epidemin är under kontroll och att sjukvården klarar av att hantera situationen, vilket gör att man nu inför lättnader i restriktionerna. (News Øresund)

Nyheter

Folkhälsomyndigheten håller pressträff

Nyheter
Sverige I dag klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en gemensam pressträff om covid-19.

Nyheter

Regeringen om covidläget

Nyheter
Live Regeringen har kallat till pressträff för att presentera nya åtgärder kopplade till pandemin.

Nyheter

FHM:s pressträff om covidläget

Nyheter
Nyheter Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bjuder in till en gemensam pressträff om covid-19.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Nyheter

Nya åtgärder mot covid-19

Nyheter
Covid-19
PREMIUM

Statsminister Magdalena Andersson håller pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Vid pressträffen medverkar även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Nyheter

SKR kräver definition av elsparkcyklar

Elsparkcyklar i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT
Nyheter
Sverige
PREMIUM

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kräver en nationell definition av elsparkcyklar för att kunna skilja på reglerna för elsparkcyklar och cyklar. Kravet följer på Transportstyrelsens utredning från i somras som är ute på remiss till bland andra SKR.

"I dagsläget saknas möjlighet för kommunerna att reglera elsparkcyklarna, utan att samtidigt ändra reglerna för privata cyklar. Därför behöver frågan om en egen fordonsdefinition för eldrivna enpersonsfordon utredas vidare", skriver SKR i ett pressmeddelande.

SKR vill även att kommunerna får möjlighet "att utöka och precisera kravet på tillstånd för uthyrning på offentlig plats i lokala ordningsföreskrifter".

Transportstyrelsen skriver i utredningen att det inte finns behov av en nationell definition för eldrivna enpersonsfordon eftersom det riskerar att leda till överreglering och samtidigt hämma utvecklingen av mikromobilitet.

Nyheter

Pressträff med finansministern

Nyheter
Live
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL