Lagfarter SkD

95 kvadratmeter stort hus i Skurup sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Anton Emil Nilsson, 34, och Anna Emma Margaretha Lindgren, 32, har köpt huset på Rönngatan 8 i Skurup av säljaren Mats Jörgen Cornmark och Malin Martina Therese Cornmark. Köpesumman blev 3 825 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i augusti 2021. Byggår för huset är 1948 och boarean är 95 kvadratmeter.

I somras såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Östergatan 38. Där blev priset för det 95 kvadratmeter stora huset 3 050 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Inbrottsförsök i lägenhet

Händelsen är polisanmäld.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Kävlinge
Furulund En boende på Trädgårdsgatan i Furulund upptäckte på måndagen att tjuvar försökt göra inbrott i lägenheten. Det fanns brytmärken på balkongdörren. Händelsen är polisanmäld som inbrottsförsök.

Sport

Ungern får spela utan publik efter rasismskandal

Ungern straffas med ett VM-kval inför tomma läktare plus dryga böter för rasismskandalen under kvalet mot England nyligen. Arkivbild.
Foto: Tibor Illyes/AP/TT
Sport
Sport Fifa sätter ned foten mot rasism – och den här gången är det Ungern som ställs i skamvrån.
I det kommande VM-kvalet hemma mot Albanien släpps inga åskådare in.
Dessutom väntar en saftig penningbot.

Ungerska supportar skämde ut sig i den senaste kvalmatchen mot England. Inte bara med mindre begåvade utfall mot några engelska spelares hudfärg. Det skickades även in föremål på planen, eldades pyroteknik och på vissa läktarsektionen blockerades in- och utgångar.

Fifa såg allvarligt på samtliga regelbrott och skickar – förutom beslutet om publikförbud – en bot på 200 000 schweizerfrancs till Budapest.

I svenska kronor räknat får det ungerska fotbollsförbundet hosta upp närmare två miljoner kronor.

Ungern ger bäst i att få ordning på sin publik, annars väntar ytterligare en match utan publik. Den villkorliga domen sträcker sig över två år.

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har tidigare straffat Ungern. De två kommande Uefa-arrangerade landskamperna ska spelas utan publik. En följd av incidenter på Puskas arena under EM-slutspelet i somras.

Henrik Skiöld/TT

Inrikes

S-förslag ruskar om i debatt om skolvinster

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill få S-kongressen i höst att driva på för att förbjuda vinstuttag i skolan.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Förbjud vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor.
Partistyrelsen i Socialdemokraterna skärper nygamla förslag som partiet kan gå till val på om de får stöd av S-kongressen i höst.

– Det betyder det vi säger, att vi vill förbjuda vinstuttag, säger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff.

Hon är en av dem i S-ledningen som förbereder förslag till kongressen den 3–7 november.

– Det är en skärpning mot vad vi har sagt tidigare, förtydligar hon.

Partiet har drivit liknande krav förut, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet de senaste åren.

Tiden mogen

Det har saknats stöd i riksdagen. Men partistyrelsen känner nya vindar blåsa.

– Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion (om vinstuttag) långt in i de borgerliga leden, säger Ekström.

Hon säger att partiet återkommer till hur det ska gå till att gå den vägen, men att det ska ske på ett ordnat sätt, om S kan få stöd i riksdagen för att genomföra förändringar.

Hur ett sådant förbud ska förenas med aktiebolagslagen, kunde Anna Ekström inte svara på.

Ett annat förslag till kongressen är att se över etableringsfriheten för skolor. Enligt Ekström kan i dag en friskola som plötsligt vill etablera sig slå sönder en kommuns hela skolplanering.

Partiet vill också driva frågan om att förbjuda alla religiösa friskolor. I januariavtalet med C och L fanns ett förslag om att förbjuda nyetablering av sådana skolor som regeringen arbetar med.

Ett ytterligare förslag är att slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

På pressträffen gick, förutom Ekström, civilminister Lena Micko, socialminister Lena Hallengren och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh igenom förslag på välfärdens område.

Kongressens beslut blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Lena Micko säger att ett övergripande tema är att samhället ska återta kontrollen över välfärden från marknadskrafterna.

Korta sommarlovet

S-ledningen föreslår att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder, inte minst för att barn ska få möjlighet till en bra språkutveckling.

Anna Ekström gör klart att partiledningen inte har tänkt klart om vad en bra längd på sommarlovet skulle vara, men att den nuvarande längden på lite drygt två månader kan vara för väl tilltagen.

– Vi har ett långt sommarlov och vi vet att det finns barn som far illa under sommarlovet och vi vet, genom forskning, att det under lovet i vissa fall sker ett kunskapstapp – man kan lite mindre när man kommer tillbaka, säger Ekström.

Förskola från 2

Förslaget om allmän förskola från två års ålder ska fungera som så att alla tvååringar skrivs in med automatik, sedan är det upp till föräldrarna att tacka nej.

– Samhället ser till att barnen har en plats. Även om många barn tar del av förskolan så finns det ett antal som är utanför, kanske de barn som har mest att vinna på sociala kontakter och språkträning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Miljöpartiet välkomnar att Socialdemokraterna skärper politiken mot vinster i skolan.

– Vi vill att eventuella vinster ska stanna i skolan, skattemedlen ska stanna hos barnen och inte stoppas i ägarnas fickor, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

På frågan om varför det skulle gå att få majoritet i riksdagen för det lättare än tidigare, svarar hon.

– Jag tycker att det finns tecken på att debatten börjar svänga. Det är fler som ser det orimliga i att skattemedel tas ut ur skolan, säger Lindhagen.

Näringslivet emot

Svenskt Näringsliv är av rakt motsatt åsikt.

"Det Socialdemokraterna föreslår är i praktiken ett förbud mot företag på detta område. Om inte effektiva företag tillåts bidra till att leverera välfärdstjänster kommer skola, vård och omsorg bli både sämre för brukarna och dyrare för skattebetalarna. Dessutom avskaffas valfriheten i praktiken" skriver vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) välkomnar S skärpta ton mot vinster i skolan. Arkivbild.
Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) välkomnar S skärpta ton mot vinster i skolan. Arkivbild.
Foto: Johan Jeppsson/TT

Ekonomi

S-förslag sänker Academedias aktiekurs

Marcus Strömberg, vd för Academedia. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Friskolekoncernen Academedias aktie rasar sedan ett nygammalt S-förslag om att stoppa vinstuttag ur skolor har dykt upp igen.
– Jag tycker givetvis det är tråkigt att det här fortsätter, säger Marcus Strömberg, Academedias vd, till TT.

Förslaget om ett stopp för vinstuttag i skolan presenteras av Socialdemokraternas partistyrelse inför partikongressen i november – och ett år inför valet 2022.

Förslaget förbereds av bland annat utbildningsminister Anna Ekström (S), som när hon lägger fram det säger att vinstintresset gör att den offentliga finansieringen inte går till det den är till för: Barnens utveckling och lärande.

"Vi vill gå vidare"

På börsen är reaktionen märkbar. Vid 16-tiden har Academedias aktie rasat med nästan 10 procent, vilket innebär en kursnedgång på cirka 30 procent sedan årsskiftet och den lägsta kursen sedan maj 2020.

Exakt hur stoppet för vinstutdelning ska utformas förklaras inte av Ekström.

– Vi vill gå vidare och titta på hur det här ska gå till, säger hon.

Marcus Strömberg påminner om att Academedia i 30 års tid har drivit skolor och han tror inte att förslaget kommer att kunna gå att få igenom i riksdagen, även om det skulle konkretiseras av Socialdemokraterna.

– Man ska komma ihåg att det här handlar om politisk positionering, säger han.

– Jag har väldigt svårt att se att det finns några som skulle vilja att det här försvann, för vi är en så otroligt stor sektor, tillägger han.

Enligt Strömberg har Academedias ägare satt in tre eller fyra gånger så mycket pengar i verksamheten än vad de har plockat ut i vinster

– Och vi har skapat enormt mycket skolplatser i Sverige.

"Expropriationsliknande"

Enligt professor Erik Nerep vid Handelshögskolan i Stockholm, expert på bolagsrätt, går det med dagens aktiebolagslag att införa olika typer av begränsningar för utdelning i en bolagsordning.

– Men det är aktieägarna som beslutar om det. Ett sådant här förbud måste konstrueras på något helt annat sätt, säger han.

– Aktiebolagsrättsligt kan jag inte se hur det ska fungera. Då tar man ju bort aktieägarnas rätt att fatta beslut om bolaget och dess bolagsordning.

En möjlighet är att ändra i aktiebolagslagen med en särskild föreskrift som förbjuder vinstutdelning från skolor.

– Ett sådant förbud har expropriationsliknande karaktär. Man tar ju bort själva underlaget för aktieinnehavet och värdet kommer att närma sig noll. Om det i sin tur kan leda till att staten har ett ersättningsansvar är svårt att säga, säger Nerep.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Börsnoterat sedan 2016

Börsnoterade Academedia beskriver sig som norra Europas största utbildningsföretag med verksamheter i Sverige, Norge och Tyskland.

I verksamheten finns drygt 180 000 barn, elever och vuxenstuderande, 17 000 medarbetare och 650 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar.

Academedia bildades 1996, fyra år efter friskolereformen, och har bland annat vuxit med förvärv och sammanslagningar av företag som Vittra, Pysslingen, norska Espira och tyska Joki.

Bolaget är sedan fem år börsnoterat med Mellby Gård som huvudägare.

Källa: Academedia

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

Fem matchers avstängning för domarattack

Sport
Sport

I helgens SDHL-match mellan Leksand och HV71 ilsknade Leksands Tuva Kandell till och slog till linjedomaren med sin klubba.

Backtalangen anmäldes och en dom har nu fallit.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd stänger av Kandell stängs i fem matcher.

Lagfarter SkD

143 kvadratmeter stort hus i Billeberga sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 995 000 kronor fick Hjalmar Zola Christensen och Cecilia Nathalie Stolt, båda 29 år, ge för huset på adressen Anemonvägen 1 i Billeberga. Det 143 kvadratmeter stora huset är byggt 1974. Köpet från säljarna Eva Signhild Helén Kronkvist och Roland Ingemar Kronkvist blev klart i augusti 2021.

Alldeles i närheten såldes för nio månader sedan ett annat hus, på Anemonvägen 6. Där landade priset på 2 800 000 kronor för det 169 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Smittspridningen går ned i Skåne

Tops som stoppas ned i provrör under ett självtest för covid-19.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Skåne
Skåne Allt färre skåningar smittas av covid-19. Den nedåtgående trenden höll i sig förra veckan då antalet fall minskade med 27 procent jämfört med veckan innan.

Både antalet fall av smittade och antalet skåningar som testar sig minskar kraftigt.

– Vi ser en tydlig nedgång av antalet nya fall under vecka 37 jämfört med vecka 36. Antalet fall förra veckan var 760 stycken jämfört med 1 036 veckan före. Och det minskar i alla åldersgrupper under 70 år och i de flesta delar av Skåne, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander

Av de som genomför egentester är 3,1 procent positiva och antalet fall över 70 år fortsätter att vara lågt.

– Tyvärr är inte pandemin över. Antalet som vårdas på sjukhus ökar något och det visar på vikten av att alla, oavsett ålder, vaccinerar sig för att undvika svår sjukdom. Det är även viktigt att man stannar hemma och provtar sig vid symtom. Och det gäller alla, även vaccinerade, säger Eva Melander.

FAKTA

Covid-läget i Skåne

Nya konstaterade covid-19-fall: 151 (146)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 163 621 (163 240)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 32 (33)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 7 (7)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 16 år): 902 436 motsvarar 79,8%

Totalt antal färdigvaccinerade (över 16 år): 835 925 motsvarar 73,9%

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 782 (uppdaterad 19 september)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 21 september

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL