Ekonomi

Svenskar alltmer sugna på bostad i Spanien

De populära destinationerna är kustremsorna Costa del Sol och Costa Blanca. Den tidigare favoriten Mallorca börjar även komma tillbaka. Arkivbild.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Bostadsmarknaden i Spanien börjar återhämta sig och fler svenskar köper hus och lägenhet i landet.
Att det blir vanligare att arbeta hemifrån har bidragit till att yngre personer väljer att slå till på en ny bostad.
PREMIUM

Bostadspriserna i Spanien var 4,9 procent högre i juli i år än samma månad 2020, visar siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores och värderingsinstitutet Tinsa.

Enligt Fredrik Kullman, vd för fastighetsmäklaren Bjurfors Utland, beror ökningen delvis på ett uppdämt behov under pandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Pessimism om taxonomin i EU

Biodrivmedel från bland annat raps och flera andra grödor godkänns inte bland de investeringar som EU vill klassa som klimatmässigt hållbara i sin så kallade gröna taxonomi. Arkivfoto.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Riv upp förslaget om vad som ska klassas som hållbara investeringar i EU. Det vill åtminstone flera svenska EU-parlamentsledamöter som nu hoppas få hela parlamentet att rösta om saken.

– Men det ser mörkt ut, konstaterar C-ledamoten Emma Wiesner inför dagens gemensamma omröstning i parlamentets miljö- och ekonomiutskott.

Wiesner och kollegan Jessica Polfjärd (M) ligger bakom initiativet om att lyfta frågan till hela parlamentet, senare i höst.

Om de inte lyckas kan taxonomin endast stoppas om EU:s medlemsländer i ministerrådet säger nej, i sin parallella behandling av frågan. Från svenskt håll finns kritik bland annat mot att vissa biodrivmedel inte klassas som hållbara i den så kallade taxonomin. Även skogsindustrin är kritisk till EU-kommissionens förslag.

– Det blir inte en miljöpolitik som går ihop, om det är ok att tillverka aluminium, men inte papper, säger Wiesner.

Wiktor Nummelin/TT

Ekonomi

Inget Instagram för barn

Det blir ingen version av Instagram för barn och unga. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Facebook pausar planerna på en version av Instagram för barn och unga under 13 år.

Beskedet kommer inför en utfrågning i amerikanska kongressen i veckan kring mental ohälsa bland tonårsflickor som använder Instagram, något som rapporterats av Wall Street Journal.

"Det här ger oss tid att arbeta ihop med föräldrar, experter och beslutsfattare och lyssna på deras oro och visa värdet av det här projektet för tonåringar, skriver Adam Mosseri vid Instagram i en bloggpost.

Ett av Facebooks huvudargument är att barn och tonåringar ändå använder sig av Instagram, trots åldersgränser, därför vore det bättre med en version helt designad för barn och unga. Som exempel anges till exempel Youtube som finns även som barn-app.

De interna dokument som Wall Street Journal tagit del av visar samtidigt att Facebook varit högst medvetna om den mentala ohälsan bland unga som kan kopplas till Instagram.

Ekonomi

Volvo Cars ansöker om att bygga batterifabrik

Volvo Cars fabrik i Torslanda igen. Arkivbild
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi

Biltillverkaren Volvo Cars har ansökt om en utbyggnad av sin fabrik i Torslanda. På totalt 112 hektar mark ska det bland annat bli en batterifabrik enligt de handlingar, som Göteborgs-Posten tagit del av.

Projektet omfattar motsvarande 224 fotbollsplaner enligt ansökan till Göteborgs stadsbyggnadskontor och i en bifogad plankarta finns just planerna på en batterifabrik angivna. Företaget har sedan tidigare meddelat ett samarbete med svenska batteriföretaget Northvolt och att man ska bygga en gemensam fabrik, var fabriken ska etableras har dock inte klarlagts.

Ekonomi

Klart med ny huvudägare i Nynas

Ny huvudägare i Nynas. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Den svenska raffinaderikoncernen Nynas har fått en ny huvudägare. Detta sedan en amerikansk kapitalförvaltare slutfört ett köp av Nynas-aktier, skriver Nynas i ett pressmeddelande.

Nynas, med cirka 1 000 anställda i över 30 länder, tillverkar bland annat asfaltskomponenten bitumen och specialoljor.

"Davidson Kempner Capital Management är nu den största enskilda aktieägaren i Nynas efter att alla nödvändiga formaliteter har slutförts", skriver Nynas.

Brittiska Bitumina gick in som ny huvudägare hösten 2020, då Nynas befann sig i ett kritiskt skede till följd av USA-sanktioner mot en tidigare venezuelansk storägare.

Sedan dess har dock Bitumina fått finansiella problem och koncernen befinner sig sedan i somras i en rekonstruktionsprocess i Storbritannien. I juli flaggades för att Davidson Kempner skulle gå in som ny huvudägare, bland annat efter påtryckningar av den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.

Företrädare för Bitumina har inför transaktionen som nu slutförts haft invändningar mot att släppa kontrollen över Nynas-tillgångarna, men bolagets rekonstruktörer har hävdat att transaktionen behövde göras då Nynas behövde inköp av råolja i somras.

Inköpet av råolja finansierades av Goldman Sachs.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Polestar värderat till 170 miljarder

En besökare tittar på hybridbilen Polestar 1. Arkivbild
Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Elbilstillverkaren Polestar, med Volvo Cars som storägare, tar genvägen in på Nasdaqbörsen i New York.
Det sker genom en fusion med amerikanska Gores Guggenheim, vars aktie redan är noterad. I transaktionen värderas Polestar till drygt 170 miljarder kronor.

När transaktionen är slutförd kommer det fusionerade bolaget heta Polestar Automotive Holding UK och handlas på Nasdaqbörsen i New York med kortnamnet PSNY.

I transaktionen skjuter Gores Guggenheim in 800 miljoner dollar i kontanter. Ovanpå det kommer 250 miljoner dollar från institutionella investerare, enligt ett pressmeddelande från Volvo Cars.

Volvo behåller 50 procent

Volvo Cars skjuter i sin tur till ytterligare 600 miljoner dollar och Polestar värderas totalt till cirka 20 miljarder dollar (drygt 170 miljarder kronor) i transaktionen.

Värderingen innebär att Polestar ses som lika värdefullt som halva telekomjätten Ericsson.

Volvo Cars kommer efter att affären genomförts att ha omkring 50 procent av aktierna i Polestar.

"Volvo Cars är en stolt och stödjande aktieägare i Polestar, som vi grundade och har hjälpt att utvecklas sedan lanseringen som ett elbilsbolag 2017", skriver Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en kommentar.

Andra befintliga ägare – däribland filmstjärnan Leonardo DiCaprio – kommer också finnas kvar i ägargarnityret fast med något utspädd ägarandel. Sammantaget kommer befintliga ägares andel i det fusionerade och börsnoterade Polestar ha minskat till 94 procent.

Göteborgsbaserade Volvo Cars tillägger att biltillverkarens ambition att börsnoteras för egen del kvarstår och att förberedelserna inför detta fortgår enligt plan.

Bakom det så kallade spac-bolaget Gores Guggenheim – det börsnoterade förvärvsbolag som nu ger Polestar en genväg in på Nasdaqbörsen – står miljardären Alec Gores och investmentbanken Guggenheim Partners.

Gores Guggenheim-aktien rusar uppåt i förhandeln på Nasdaqbörsen i New York efter det att transaktionen bekräftats av Volvo Cars.

Produktion i South Carolina

Bekräftelsen av transaktionen kommer sedan bland annat The Wall Street Journal rapporterat om uppgörelsen mellan Guggenheim Partners och Polestars ägare.

Den snart börsnoterade elbilstillverkaren drog in 550 miljoner dollar i nytt kapital i våras och aviserade i somras att man planerar att börja tillverka sin tredje bilmodell, Polestar 3, på en Volvofabrik i South Carolina, USA, nästa år.

Polestar har redan lanserat en hybridbil, som går under namnet Polestar 1, och en elbil kallad Polestar 2.

Polestar levererade i fjol cirka 10 000 bilar och siktar på att öka leveransvolymen till 290 000 bilar per år till 2025. I planerna ingår tre nya bilmodeller till och med 2024.

Joakim Goksör/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Ekonomi

Förundersökning om Scanias bussaffär inledd

Scania misstänks för mutbrott i Indien. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Scania misstänks för mutbrott i samband med den kontroversiella försäljningen av en buss till Indiens transportminister. Nu har en förundersökning inletts mot fordonstillverkaren, rapporterar SVT Nyheter.
PREMIUM

I mars avslöjade Uppdrag granskning tillsammans med tyska och indiska medier att agenter som arbetat för Scania i Indien gett gåvor och kontanter till beslutsfattare i syfte att vinna lukrativa busskontrakt i Indien mellan 2013 och 2016.

Nu står det klart att Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning mot Scania och att man hållit flera förhör med personer i företagets ledning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stockholmsbörsen vänder ned

Stockholmsbörsen har gått upp, och sedan ned. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter en tydlig uppgång har Stockholmsbörsen vänt nedåt under förmiddagens handel. Vid 11-tiden är OMXS-index ned 0,2 procent trots att indextunga aktier som Ericsson och H&M lyfter.
PREMIUM

Stockholmsbörsen går därmed emot den allmänna utvecklingen runtom i Europa där bland annat Frankfurtbörsen lyfter tydligt, DAX-index är upp 0,9 procent, efter gårdagens val. Analytiker tar fasta på att det blir ett regeringsalternativ som tros kunna gynna marknaden.

Allra bäst bland OMXS30-bolagen går H&M som stiger 2,4 procent inför veckans delårssiffror. Ericsson och Volvo lyfter båda över två procent medan medicinteknikbolaget Getinge i sin tur sjunker 4,2 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Hushållens lån växer snabbare

Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

De svenska hushållens lån hade i augusti en årlig tillväxttakt på 6,4 procent. Det är en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med juli, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Ett år tidigare var tillväxttakten 5,2 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL