Attacken på Eslövsskolan

24 kan ha utsatts för brott vid skolattacken

24 personer finns listade som möjliga brottsoffer efter enligt P4 Malmöhus
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV 24 personer kan ha utsatts för brott under attacken på Källebergsskolan i Eslöv förra torsdagen. Det uppger P4 Malmöhus.

I den pågående polisutredningen om händelsen på Källebergsskolan i Eslöv i torsdags i förra veckan, finns det nu totalt 24 personer som åklagaren anser kan ha utsatts för brott.

Detta enligt uppgifter från tingsrätten i Lund som lokalradion har tagit del av.

Förutom läraren som knivskars av den 15-årige elev som sitter häktad, handlar det om en person som han misstänks ha utsatt för grovt hot mot tjänsteman, och därtill ytterligare 22 personer där 15-åringen är misstänkt för att ha utsatt dem för grovt olaga hot.

Eslöv

Skola inför säkerhetsapp

Susanne Svensson, rektor för Norrevångsskolan 7-9 i Eslöv.
Foto: Erika Dahlin Jönsson
Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Norrevångsskolan håller på att införa en säkerhetsapp så att anställda kan larma varandra om det skulle uppstå ett akut läge.

I appen kan anställda välja om det handlar om inrymning, brandlarm, våld och hot eller liknande, samt var de befinner sig och var en eventuell gärningsperson befinner sig.

Appen ska underlätta snabb spridning av information.

Norrevångsskolan började planera för de nya rutinerna redan i maj.

Våldsdådet på Källebergsskolan i förra veckan har skakat om personal även på kommunens andra skolor, däribland Norrevång.

– Det är fruktansvärt och det kommer ju väldigt nära en när det är kollegor till en och det är en skola i Eslöv, säger Norrevångsskolans 7-9-rektor Susanne Svensson till SVT Nyheter.

Attacken på Eslövsskolan

Eslöv har tränat inför liknande kris

Anna-Karin Boije, lokalpolisområdeschef i Eslöv - här flankerad av Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eslöv och kommunpolis Mats G Odestål - berättade efter dådet i torsdags hur Eslövs kommun och polisen har tränat och utbildat sig för skolattacker.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV Redan direkt efter skolattacken i Trollhättan 2015, vid vilken fyra personer dödades, började Eslöv förbereda sig på att något liknande kunde hända även här. Det arbetet kom till användning i torsdags under dramat på Källebergsskolan.

Eslövs lokalpolisområdeschef Anna-Karin Boije beskrev på presskonferensen direkt efter dådet hur det redan finns upparbetade rutiner, som kom väl till pass i det kaos som rådde på Källebergsskolan när de första polispatrullerna kom dit.

– Vi började agera enligt konceptet PDV, som står för pågående dödligt våld. Både vi och kommunen är utbildade och tränade för det. Vi hade hoppats att vi aldrig skulle behöva använda oss av kunskaperna, men när det väl hände något var vi förberedda på det, sade Anna-Karin Boije.

Rädda liv så snabbt som möjligt

Konceptet PDV går ut på att man snabbt ska oskadliggöra en gärningsperson, och på att rädda liv på dem som är utsatta för faror.

– Jag vill lyfta fram att även kommunen och skolan agerade som de ska - så att barn utsattes för minimalt med fara, sade Anna-Karin Boije.

Vid ett kommunfullmäktigemöte i Eslöv 2016 svarade barn- och familjenämndens ordförande David Westlund (S) och dåvarande ordföranden för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Catharina Malmborg (M), på en enkel fråga om hur Eslöv agerat efter Trollhättanhändelserna.

”Inrymningsövning” genomförd tidigare

Redan då hade Eslöv, berättade de, hunnit genomföra en så kallad ”inrymningsövning” vid en av kommunens skolor. Vid en skolskjutning eller terrorattack på någon skola ska eleverna inte givet fly ut – utan ibland inåt till ett säkert ställe.

Såväl i grundskolan som i gymnasiet/vuxenutbildningen hade då scenariot skolskjutning redan tagits upp på arbetsplatsträffar med personalen, berättade David Westlund och sade att utgångspunkten var Skolverkets skrift Väpnat våld i skolan.

Westlund berättade att det beror på hur skolorna ser ut, om elever och skolpersonal ska inrymma eller utrymma vid en attack.

– På en del skolor kan det vara bättre att rymma ut i det fria. På andra kan det vara bättre att istället för att springa ut ur lokalerna så springer du in i lokalerna och stänger dörrarna till en säker plats.

– Syftet med övningarna är att få en mental förberedelse om att något kan hända, sade David Westlund.

Samarbete med lokalpolisen

Catharina Malmborg (M) berättade på fullmäktigemötet att gymnasieskolan har ett väl upprättat arbete med lokalpolisen som kan nås direkt om det händer något.

Malmborg berättade också att kommunen i planeringen inför ny- och ombyggnationer försöker få bort vrån och skrymslen på skolorna.

– Man försöker istället få mer öppna och tillgängliga ytor. När vi planerar och bygger nya skolor är frågor om säkerhet och utrymning, rutiner och sektionering med i processen, sade Catharina Malmborg.

Carl Engström-gymnasiet i Eslöv är byggt med detta säkerhetstänk i minnet. Den har inga långa korridorer utan har istället byggts på höjden.

Även på gymnasiet har polisen genomfört övningar i ”inrymning” vid skolvåld.

Eslöv

15-åringen begärd häktad

Den 15-årige pojke som misstänks för mordförsöket på en skola i Eslöv, på bilden, begärs häktad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Skåne
Eslöv Den 15-årige pojke som är anhållen misstänkt för mordförsök på en lärare på en skola i Eslöv har begärts häktad.
PREMIUM

Häktningsförhandlingen ska inledas på söndag klockan 12.00 i Lunds tingsrätt, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det var i torsdags som den knivbeväpnade pojken stack ner en lärare på Källebergsskolan, där han själv är elev.

Strax efter händelsen greps han av polisen och enligt pojkens advokat Leif Persson är det "utrett och klart" att han gjort sig skyldig till knivattacken.

Men enligt advokaten försökte pojken inte att döda läraren.

– Det hade han kunnat göra i så fall men han har inte haft det uppsåtet, har Leif Persson sagt till TT.

Enligt vittnesuppgifter till Skånska Dagbladet bar gärningsmannen en skelettmask, en hjälm, en lång kniv och vad som såg ut som en skottsäker väst.

I fredags, dagen efter dådet, samlades eleverna på skolan igen och på plats fanns kuratorer och psykologer.

– Dom flesta har velat berätta sin berättelse, hur upplevde jag det, var befann jag mig. Det har varit viktigt att dela med varandra, sade Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolorna i Eslöv, på en presskonferens.

Skolan har varit i kontakt med den skadade läraren, som enligt Narling "mår okej".

På måndag börjar undervisningen i Källebergsskolan igen med kuratorer och psykologer på plats.

TT

Sport

Eslövs HF fick jubla i toppderbyt

En handbollsspelare som jublar
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Eslöv
Kävlinge
Handboll Eslövs HF höjde sig flera snäpp efter pausen och var klart starkast i lördagens Skånederby borta mot toppkonkurrenten Kävlinge HK. Till slut skilde det åtta bollar i lagets kraftigt försenade årspremiär, 33-25 (15-13).

– Skönt att känna segerns sötma igen och få den starten mot Kävlinge som är extra tufft att möta på bortaplan, myste spelande tränaren Henrik Hurtig.

– Riktigt roligt.

Hurtigs Eslöv gick upp i ledning vid 12-11 och släppte sedan aldrig greppet om tillställningen i Korsbackahallen.

Under den andra halvleken var det klasskillnad.

– Vi började lite trevande i första halvlek, men fick rätt på det ordentligt i andra där vi gjorde en väldigt bra prestation, summerade Henrik Hurtig som noterades för fyra fullträffar .

Extra plus ska gå till sexmålsskytten Philip Videll och Robin Carlberg som hittade rätt vid fem tillfällen.

Målbäst blev dock Jakob Berglund med sju fullträffar.

I Kävlinge kom Axel Friberg upp i tio nätkänningar.

På fredag spelar Eslövs HF hemma mot HK Ystapågarna.

Malmö

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Eslöv

Killarna portas från handbollsgymnasiet i Eslöv

Från och med hösten 2023 kommer inte killar tas in på Carl Engströmgymnasiets handbollsinriktning och antalet platser minskas. Förändringen har fått kommunen gymnasiepolitiker att reagera.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Eslöv
ESLÖV Killarna ska stängas ute från att söka till handbollsinriktningen på Carl Engströmgymnasiet och antalet platser minskas. Det är direktiven från Svenska Handbollsförbundet. Beslutet ifrågasätts av kommunens gymnasiepolitiker.

Förändringarna införs för elever som tas in hösten 2023 och kommer sedan att gälla fyra år framåt.

I nuläget tar Carl Engströmgymnasiet in sex elever som vill kombinera sina gymnasiestudier med den nationella idrottsutbildningen, med inriktning mot handboll.

Förändringen som väntar innebär att bara fem elever kommer tas in, istället för sex som i dag. Men en annan stor förändring från Svenska Handbollsförbundets sida är att Carl Engströmgymnasiet från och med 2023 bara ska ta emot tjejer till handbollsinriktningen.

När politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden nyligen informerades om förändringen reagerade politikerna.

– Vi ska tillsammans med förvaltningen författa en skrivelse om att vi inte nöjer oss med det här, säger Claus-Göran Wodlin (M) som är ordförande i nämnden.

”Åt helvete”

Han har inte fått någon förklaring till varför antalet platser minskas, men spekulerar i att det har att göra med att Svenska Handbollsförbundet vill vaska fram ännu vassare elitspelare. Claus-Göran Wodlin ifrågasätter en sådan inställning.

– Är det så tycker jag det är fullständigt åt helvete, säger han och påpekar att det handlar om unga elever.

Lennart Söderström, utbildningskonsulent på Svenska Handbollsförbundet, bekräftar att förändringen har att göra med inriktningen mot elitnivå.

– Det finns ett ganska gott underlag för det. Det här ska sträva mot nationell elit och vi i handbollen har i diskussioner med Riksidrottsförbundet och andra förbund blivit kritiserade för att vi under en tioårsperiod inte har hållit elitbegreppet tillräckligt, säger han.

Håller inte elitnivå

Förändringen med att bara tjejer ska tas in på Carl Engsrömgymnasiet har med den vassare elitsatsningen att göra, förklarar Lennart Söderström.

– Vi bedömer att Eslöv på damsidan över tid haft en elitmiljö. Med elitmiljö menar vi att man har haft lag i de två hösta serierna över tid. Men det kan också vara att man över tid varit en stark talangfabrik. På herrsidan har man inte haft det här i Eslöv, säger han och fortsätter:

– Grunden är att de som går där ska ha potential att nå nationell elit. Det är grundsyftet med det här. Spelarna ska i princip kunna nå allsvensk nivå eller högre. Vi har krav på oss från Riksidrottsförbundet att hålla en högre elitnivå. Man tycker att vi har för många platser och inte har tagit hänsyn till elitbegreppet tillräckligt. Nationella idrottsutbildningar är ju inga breddutbildningar. De syftar till elit. Sedan kanske vi skulle vilja att det var på ett annat sätt.

Carl Engströmgymnasiet erbjuder Nationella idrottsutbildning, där eleverna kan kombinera sina studier med en nationell idrottsutbildning i antingen bordtennis eller handboll. Nu meddelar Svenska Handbollsförbundet att antalet platser på handbollsinriktningen ska minskas och att bara tjejer ska antas, från och med hösten 2023.

”Svagt söktryck”

Lennart Söderström förklarar att man även analyserat söktrycket till Carl Engströmgymnasiets handbollsinriktning de senaste åren.

– Det har generellt varit svagt, säger han och berättar att man även varit på plats på Carl Engströmgymnasiet.

Han menar att det också blir svårare att genomföra träningarna, även om man skulle släppa in ett par killar.

– Då är det bättre att ha fem tjejer, säger han och förklarar att när man då slår ihop årskurserna under träningarna så blir det femton tjejer.

”Inget fel på skolan”

Lennart Söderström understryker att målet att vässa elitnivån inte har med den utbildning som bedrivs på Carl Engströmgymnasiet att göra.

– Det är inget fel på skolan och skolan uppfyller de kriterier som ska vara. Det handlar om att man inte håller elitbegreppet utanför skolan. På damsidan gör man det och det är därför man fått platser på flicksidan. Det är inget fel på skolan. Det är att klubben inte är på tillräckligt hög nivå, med träningen utanför skolan på pojksidan, över tid. Vi har suttit hela hösten och bedömt det här utifrån en massa kriterier. Träningen i klubben är lika viktig som träningen i skolan.

Mellan fyra år, från 2023 och 2026 kommer det alltså bara antas tjejer till handbollsinriktningen på Carl Engströmgymnasiet.

Peter Magnusson som är rektor på Carl Engströmgymnasiet tar förändringen med ro.

– Det gör ingenting att det bara är tjejer. De vill ju skära ned generellt på de Nationella idrottsutbildningarna (NIU) i Sverige. Det fanns ju ett utredningsuppdrag för ett år sedan och då var vi mer rädda att de skulle lägga ner det helt och hållet. Så det här är ju positivt på ett sätt. För det fanns signaler att flera skolor skulle tappa NIU. Det handlade inte bara om handbollen utan nu pratar jag om alla sporter. Så vi klarade oss ganska bra.

Det här med att ni bara ska ta in tjejer har du inga synpunkter på?

– Nej, det spelar ju ingen roll, säger Peter Magnusson.

Eslöv

Krävde tillbaka pengar hon inte betalat

Kvinnan fick tillbaka pengarna hon betalat för soffan - men ville ha mer.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

En kvinna bosatt i Eslövs kommun krävde att få tillbaka mer pengar än hon betalat för sin vara. Både butiken och Allmänna reklamationsnämnden, dit kvinnan vänt sig, säger nej till det kravet.

Kvinnan köpte en soffa som kostade 10 995 kronor men eftersom hon använde en rabattkod på tio procent betalade hon bara 9 896 kronor.

När hon sedan reklamerade soffan eftersom hon ansåg att den var av för dålig kvalitet lovade företaget att hon skulle få tillbaka ”ursprungspriset”.

Detta tolkade kvinnan som att hon skulle få tillbaka ordinarie priset, trots att hon inte betalat så mycket. Därför nöjde hon sig inte med de 9 896 kronor som butiken betalade tillbaka, utan hon ville ha ytterligare 1 100 kronor.

Nämnden konstaterar i sitt beslut att kvinnan rimligen måste ha förstått att butiken menade att hon skulle få tillbaka pengarna hon betalat för soffan. Hennes krav avslås.

Eslöv

Oroligt i bostadsområde - man greps

Polisen grep en man i 20-årsåldern på Sallerupsområpdet i torsdags kväll.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV En man i 20-årsåldern greps av polis i torsdags kväll efter att ha uppträtt aggressivt och hotfullt på Sallerupsområdet i Eslöv.

Enligt anmälan ska mannen, som tidigare bott på en adress i området, hört av sig till familjen som bor där och krävt att få komma dit och hämta grejer.

Han ska ha varit hotfull redan under telefonsamtalet, och när han sedan tog sig till platsen vid 19.30-tiden på torsdagskvällen fortsatte han att uppträda aggressivt utanför familjens bostad, enligt anmälan.

Han ska bland annat ha hotat att ”sätta kniven” i en av familjemedlemmarna, och slagit denne på armen. Det finns uppgifter om att han hade en kniv på sig, men han tycks inte ha dragit fram den.

Mannen förstörde även en del föremål för familjen och deras granne innan han gav sig iväg.

Flera polispatruller larmades till platsen. De hittade mannen en bit bort. Vid gripandet ska han ha gjort motstånd, och polisen fick använda sig av pepparsprej.

Mannen är nu misstänkt för ofredande, skadegörelse, olaga hot, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL