Sport

Ny uddamålsförlust för Torn

Kevin Robért gjorde Torns reduceringsmål mot Skövde.
Foto: Stefan Robért
Sport
FOTBOLL 0-1 i derbyt mot Lunds BK, 1-2 i lördagsduellen på bortaplan mot Skövde AIK. Torns IF har inlett höstsäsongen i Ettan Södra med två raka förluster.

– Skittråkigt att förlora förstås, men spelet blir ändå bättre och bättre för varje match och resultaten kommer säkert att snart bli bättre. Vi ser positivt på fortsättningen, hälsar Kevin Robért, som med sin 1-2-reducering tände Torns hopp i Skövde.

Dock kom målet i den 89:e minuten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Lidingöloppet har tappat 15 000 deltagare

På fredag inleds årets Lidingöloppsvecka. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Coronapandemin har slagit hårt mot motionsloppen.
Nu kämpar arrangörerna för att få tillbaka deltagarna.
– Jag tror vi är lite brända. Det handlar om att bygga upp förtroendet för branschen, säger Fredrik Montgomery på Lidingöloppet – som tappat hälften av deltagarna.

Årets Lidingöloppsvecka genomförs över två helger med start på fredag – med vitt skilda förutsättningar.

De inledande loppen, bland annat den klassiska tremilen på lördag, avgörs med publik- och deltagarbegränsningar. Efter 29 september hålls tävlingarna utan coronarestriktioner.

– Vi ser det som positivt att få köra utan begränsningar under andra helgen och välkomna publik vid start och mål. Det är ett plus för vi har ett barnlopp (3 oktober) och de har föräldrar med sig. Det hade blivit tuffare att nå i mål med restriktioner, säger Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikationschef för Lidingöloppet.

"Vi är tillbaka"

Runt 15 000 löpare är anmälda till något lopp under Lidingöveckan. Det är en halvering mot före pandemin.

– Jag tror att vi till stor del är lite brända av att det inte blev några lopp förra året, att det inte blev några i våras och att det är andra lopp som fått ställa in. Då är det klart att man funderar hur det blir i år och man tvekar mer att anmäla sig, säger han och fortsätter:

– Därför är det otroligt viktigt att vi, Vätternrundan och Stockholm marathon kan genomföra loppen och visa att vi är tillbaka. Det handlar om att bygga upp förtroendet för branschen på något sätt.

"Mycket att reparera"

Förhoppningen är att motionsloppen ska återgå till läget före pandemin. Men det kommer att bli svårt, menar löparprofilen Lorenzo Nesi, som bland annat är koordinator för Lidingöloppet och som dessutom är med i landslagsledningen för maratonlöpare.

– Det är jätteknepigt. Under pandemin blev motionärernas vana att anmäla sig till lopp bruten och det är svårt att hitta tillbaka till en vana när den väl har brutits.

Enligt Nesi är den svåraste gruppen att locka tillbaka de som kanske springer ett lopp om året

– Kompisgängen som kommer i buss till Tjejmilen och som gör hela helgen i Stockholm till en grej, eller de som har avgett ett nyårslöfte om att springa ett lopp och så.

Han konstaterar att det var många som var ute och sprang i början av pandemin.

– Men det var en tillfällig explosion. Det senaste halvåret har det varit färre och färre ute. Och det kan bli ett problem för folkhälsan på sikt. Här finns mycket att reparera.

Lyhördhet viktigt

Fredrik Montgomery säger att man måste vara lyhörda kring hur löparna tänker.

– Vi vill självklart fortsätta arrangera stora löparfester med många deltagare och häftiga starter, men vi måste se hur deltagarna tänker och hur de vill springa lopp. Sedan har folk hittat andra sätt att röra sig som vi också måste utnyttja, som att springa digitalt hemma. Vi får ta intryck och kanske göra modifieringar så att de känner sig trygga.

Emil Forsberg/TT

Mikael Widerberg/TT

FAKTA

Fakta: Lidingöloppet 2021

Som en del av "En svensk klassiker" (Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen är övriga som ingår) är Lidingöloppet världens största terränglopp och en tävling som lockar tiotusentals deltagare ett vanligt år.

Schemat för TCS Lidingöloppet 2021:

Fredag den 24 september: Invigningsceremoni, Lidingöruset, Lidingörullet, Lidingöfemman.

Lördag den 25 september: Lidingöloppet 30.

Söndag den 26 september: Lidingöloppet 15, Junior & Veteran.

Måndag den 27 september – fredag den 1 oktober: Lidingö Skolstafetter, möjligheter att flytta delar av andra lopp i relation till aktuella covid-regler, nya aktiviteter som nu är under utveckling.

Lördag den 2 oktober: Lidingöloppet MTB 30, Lilla Lidingöloppet MTB.

Söndag den 3 oktober: Lilla Lidingöloppet, Knatteloppet, Rosa Bandet-loppet.

Sport

USA körde över Paraguay igen

USA:s Catarina Macario jublar efter sitt 5–0-mål mot Paraguay.
Foto: Aaron Doster/AP/TT
Sport
Sport

USA hade inga problem mot Paraguay när länderna möttes i en träningsmatch i Cincinnati. Redan efter en kvarts spel ledde hemmalaget med 5–0 och till slut vann USA med 8–0, ett mål mindre än i förra veckans möte.

Därmed fick de nya spelarna som USA:s förbundskapten Vlatko Andonovski slussar in i en generationsväxling inte mycket till värdemätare. Bara tre av startspelarna från USA:s öppningsmöte mot Sverige i OS fick fick starta nattens match, å andra sidan stod de för fyra av USA:s mål – tre av Alex Morgan och ett av Rose Lavelle. Dessutom fick Carli Lloyd precis som mot Sverige hoppa in, till skillnad från då gjorde hon nu mål.

USA har ännu inte inlett sitt kval mot VM 2023, det nord- och centralamerikanska mästerskapet nästa sommar kommer att fungera som VM-kval för de regerande mästarna.

Sport

Svårt utgångsläge för HK Malmö i Europaspelet

En handbollsspelare i aktion
Foto: Andreas Hillergren/TT/arkiv
Sport
Malmö
Handboll HK Malmö åkte på en 24-30 (11-14)-förlust borta mot Fenix Toulouse då man på tisdagskvällen inledde kvalomgång 2 i Europa League.

– Kanske ett par bollar för mycket. Men det finns absolut en möjlighet att vända i returen, konstaterade tränaren Stian Tönnesen med en stunds distans till drabbningen i södra Frankrike.

– Vi hängde med bra under stora delar av matchen, men hade några dippar som blev kostsamma för oss.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ligacupen: Inga problem för toppklubbarna

Manchester Citys talang Cole Palmer firar sitt mål mot Wycombe i ligacupen.
Foto: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport Manchester City och Liverpool, toppklubbarna i Premier League, hade inga svårigheter att ta sig vidare i ligacupen.
Värre var det för Everton och Watford, som båda föll mot klubbar från andraligan.

Citys manager Pep Guardiola matchade sin breda trupp hemma mot Wycombe. Bland mindre kända förmågor spetsade han startelvan med Kevin De Bruyne, Raheem Sterling, Phil Foden, Riyad Mahrez och Ferran Torres.

Wycombe, med runt 2 000 tillresta fans i ryggen, tog tidigt ledningen, men det roliga varade inte länge. Trion De Bruyne, Mahrez och Foden såg till att det var hemmaledning med 3–1 i pausen. Torres ökade till 4–1, Mahrez till 5–1, innan Cole Palmer fastställde 6–1.

Liverpool är klart för nästa omgång efter 3–0 borta mot Norwich. Japanen Takumi Minamino fick chansen och tog den med sina två mål.

Mittbacken och lagkaptenen Pontus Jansson vilade från Brentfords möte med Oldham. Han behövdes inte mot bottenlaget från fjärdeligan. Finländaren Marcus Forss tryckte in tre bollar de första 45, skickade in en till efter pausen. Brentford vann till slut med 7–0.

Landslagsmålvakten Robin Olsen saknades när Sheffield United förlorade hemma mot Southampton efter straffsparksläggning.

Blågult meriterade Ken Sema spelade från start i Watford som mötte Stoke hemma. Premier League-klubben har spelat klart i turneringen, Stoke vann med 3–1.

Queens Park Rangers–Everton (2–2) och Fulham–Leeds (0–0) gick till straffar. QPR och Leeds visade bäst färdigheter i den specifika delen av spelet och är vidare.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Polisen förbjuder flaggor på allsvensk läktare

Siriussupportrarna får inte ta in stora flaggor och banderoller på allsvenska matchen mot IFK Norrköping. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Allsvenska Sirius supportrar får inte ha banderoller eller så kallade overhead-flaggor på läktarna i onsdagens match mot IFK Norrköping i Uppsala.
– Det är en kollektiv bestraffning, säger Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson till UNT om polisens beslut.

Åskådarna är tillbaka på de allsvenska läktarna och då flyttar fokus till diskussionen kring reglerna som satts upp för supportrar och i förlängningen matcharrangörerna.

Allsvenska klubben Sirius har fått ett nytt polistillstånd till matchen mot IFK Norrköping. I det står det bland annat att banderoller, overheadflaggor och liknande föremål, "som kan användas för att underlätta maskering" får tas in på läktaren endast i samband med publikinsläpp.

Därmed är det i praktiken stopp för stora så kallade tifoarrangemang med flaggor och banderoller, som tas in före publiksläpp för att sättas upp.

Överklagat

Sirius har överklagat beslutet, men förbudet kvarstår, uppger UNT.

– Det som blir den absoluta följden av det här är att all form av tifon och större flaggor därigenom förbjuds. Det innebär också, och det vänder vi oss emot, att det är en kollektiv bestraffning, säger Christer Abrahamsson till tidningen.

Han kritiserar också att beslutet kommer så pass sent in på matchen. Klubben har haft en långvarig dialog med polisen, men fick veta att förbudet var på gång i söndags.

Villkorstrappan

Polisen har under en längre tid skärpt reglerna för de allsvenska klubbarna för att komma åt bland annat pyroteknik och bråk. Den så kallade villkorstrappan har väckt skarp kritik i supporterled och hos klubbarna.

Tidigare landslagsbacken Pontus Jansson är också kritisk. Brentfordspelaren kallar polisens förbud för ett "jäkla haveri".

"Vad är det för tomtar på höga poster? Finns det verkligen inga krav längre...", skriver han på Twitter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur kan man jämföra lån i Norge?

Privatlån.com

När du ska låna pengar är det inte någon bra idé att nappa på det första bästa låneerbjudandet som du får. I stället är det bättre att ta din tid och jämföra olika lån för att försäkra dig om att du verkligen kommer att få ett lån med bästa möjliga villkor. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på hur man kan jämföra lån i Norge.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Ett av de absolut bästa sätten för att jämföra lån när man bor i Norge är att använda sig av en låneförmedlare. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker denna i sin tur per automatik nämligen om lån hos flera olika aktörer åt dig. Därefter listas de låneerbjudanden som du har fått, och du kan välja ut det som har de allra bästa villkoren.

Genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare kan du därför ansöka om lån hos flera olika långivare, detta samtidigt som du bara behöver göra en enda låneansökan. Det ger dig därför största möjliga chans att lyckas finna bästa möjliga lån samtidigt som det sparar dig oerhört mycket tid.

En annan fördel med att ansöka om ett lån via en låneförmedlare är det faktum att det då inte behöver göras flera kreditupplysningar i ditt namn, utan det räcker med en. Detta är en fördel eftersom kreditupplysningar kan försämra din kreditpoäng, och görs det då alltför många kreditupplysningar på dig kan det påverka din kreditpoäng allvarligt. Detta är alltså dock inte något som du behöver oroa dig för genom att göra en låneansökan hos en låneförmedlare.

Vad ska man tänka på när man jämför lån?

En av de saker du bör tänka på när du ska jämföra lån är om det rör sig om ett lån med eller utan säkerhet. Väljer du att satsa på ett lån med säkerhet kommer du att behöva lämna någon av dina tillgångar i säkerhet till långivaren. Denna kan långivaren då ta ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån så som ni har kommit överens om. Faktum är att man i många fall använder samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att kunna köpa en bil lämnar du då samma bil i säkerhet. Då kan alltså långivaren ta bilen ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka enligt er överenskommelse.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet om det kan resultera i att man kan bli av med någon av sina tillgångar kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att långivaren tar en mindre risk när de ger dig ett lån med säkerhet än vad som är fallet när de ger dig ett utan. Men varför är då detta något positivt för dig som låntagare? Det är det eftersom faktum att banken tar en mindre ekonomisk risk innebär att de kan kompensera dig för detta på olika sätt och vis. Bland annat kan de erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till ett lån med säkerhet. Dessutom kan de i många fall erbjuda lån på större belopp än vad de kan göra när det gäller lån utan säkerhet.

När det gäller lån utan säkerhet är detta alltså lån som du inte behöver pantsätta någon av dina tillgångar för att kunna få. Just detta är också fördelen med dessa lån, alltså att du inte behöver riskera att bli av med någon av dina tillgångar om det är så att du får problem med tillbakabetalningen av lånet. Nackdelen med dessa lån är att långivaren tar en större risk genom att ge dig ett sådant. Detta är därför något som du får kompensera för genom att få en högre ränta samtidigt som du i vissa fall inte kan ansöka om lån på lika höga belopp. Har du tillgångar som du kan lämna som säkerhet kan därför ett lån med säkerhet vara att föredra.

En annan sak som det är mycket viktigt att tänka på när man ska jämföra lån är räntan. Ju lägre ränta du får på ditt lån desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Gör dock inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Tyvärr är detta nämligen ett misstag som många låntagare begår, och det är ett misstag att göra det eftersom den nominella räntan inte inkluderar samtliga kostnader som tillkommer till ett lån. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tillkomma. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du därför reda på exakt hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Här gäller det helt enkelt att välja ett lån som har en så låg effektiv ränta som möjligt.

En annan sak som kan spela en viktig roll är den tid som du har på dig för att betala tillbaka ditt lån. Först och främst gäller det här att välja en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad som du kommer att ha råd med. Är det då en bra idé att välja en så lång återbetalningstid som möjligt eftersom detta ger dig lägsta möjliga månadskostnad? Svaret på den frågan är att det är det tyvärr inte. Skälet till det är att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre blir nämligen räntan. Det är därför bäst att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du kommer att ha råd med, detta utan att för den sakens skull vara längre än nödvändigt eftersom det ger dig en högre ränta. Du får helt enkelt göra ditt bästa för att hitta en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Numera har du som låntagare också alternativet att ansöka om ett så kallat snabblån. Detta är lån där det går snabbt att få ett svar på sin låneansökan. Är det så att din låneansökan beviljas går det dessutom snabbt att få pengarna utbetalda. Snabblån kan dessutom även du som har betalningsanmärkningar i många fall ansöka om. Nackdelen med dessa lån är dock det faktum att de har hög ränta och i de flesta fall även en väldigt kort återbetalningstid.

Sport

Suárez matchvinnare när Atlético Madrid vände

Luis Suarez (till höger) gjorde två sena mål för Atlético Madrid som vann borta mot Getafe.
Foto: Manu Fernandez
Sport
Sport

Luis Suárez klev fram för Atlético Madrid och sköt upp sitt lag i serieledning med två sena mål när man vann med 2–1 borta mot Getafe.

Men det var hemmalaget som tog ledningen. Stefan Mitrovic nådde högst och nickade in 1–0 strax innan halvtidsvilan.

Resultatet stod sig till en dryg kvart kvar av matchen. Då visades Carles Aleñá ut för farligt spel efter att ha gått in med dobbarna före mot Matheus Cunha i bortalaget.

Fram klev Luis Suárez.

Med två mål vände han matchen. Uruguayanen har nu gjort tre mål den här säsongen i La Liga.

Atlético Madrid är fortsatt obesegrat sex matcher in i säsongen. Man har inlett med fyra vinster och två kryss.

Sport

Asllani om missade chanserna: "Ingen kris"

Kosovare Asllani efter en av alla missade svenska målchanser under tisdagens VM-kvalmatch mot Georgien.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Sverige har inlett VM-kvalet i fotboll med mängder av missade målchanser.
Men det är lugnt, säger Kosvoare Asllani. Dålig målskillnad kommer inte att vara ett problem.
– Vi ska vinna varenda match i kvalet.

Förbundskapten Peter Gerhardssons åsikt var glasklar efter 4–0 mot Georgien på Gamla Ullevi: segersiffrorna borde ha varit betydligt större.

– Det kan jag lugnt säga att jag känner. Vi hade fler än 40 avslut, så det är självklart. Vi har aldrig haft så många lägen någon gång tidigare. Så effektiviteten var naturligtvis inte tillräckligt bra, säger Gerhardsson.

Inga tydliga svar

Från matchens första minuter bjöd de svenska spelarna på stolpträffar, ribbträffar, bommade frilägen och missriktade skott. Det blev ändå fyra mål framåt till slut, men det kunde ha blivit många fler.

Gerhardsson erkänner att Sverige saknat den sista skärpan i de första två VM-kvalmatcherna, mot Georgien på tisdagen och mot Slovakien i fredags (1–0). Det blir förhoppningsvis bättre i nästa omgång, mot Irland i Dublin den 21 oktober.

– De här delarna, det är något man förbättrar i klubbarna och inte så mycket i landslaget. De lär sig inte skjuta här, det gör man med nötning och den sker där hemma. Men vi hoppas naturligtvis att vi ska förbättra den delen och bli mer effektiva. Men jag har inget svar på exakt vad vi ska göra till nästa match, säger Gerhardsson.

De svenska spelarna är inte särskilt bekymrade. Mittfältaren Kosovare Asllani tycker förvisso att segern mot Georgien borde ha varit större, men säger samtidigt att det i slutändan inte ska spela någon större roll.

"Absolut inte orolig"

– Det skulle vara konstigt om jag sade att vi var nöjda med 4–0, såklart skulle vi ha gjort fler mål med tanke på alla chanser vi har. Men sådan är fotbollen, ibland är det sådana här matcher där bollen inte vill in, säger Asllani.

– Och det är inte så att vi har hamnat i en kris. Vi har vunnit våra matcher som vi ska och vårt mål är att vinna varenda match i kvalet. Så vi hoppas inte att målskillnad kommer vara något som blir avgörande.

Backen Magdalena Eriksson, som klackade in 2–0-målet mot Georgien, delar Asllanis lugn inför fortsättningen.

– Jag är absolut inte orolig. Vi har visat under lång tid att vi har många olika målgörare och vi kan göra mål på väldigt många olika sätt. Det viktigaste är att vi skapar chanserna. Mot Slovakien skapade vi inte tillräckligt och det var vi inte nöjda med. Men i dag skapade vi tillräckligt och det är små detaljer som gör att vi inte gör fler mål i dag, säger Eriksson.

Lasse Mannheimer/TT

Jens Bornemann/TT

Sport

Hyllningen till publiken: "Helt fantastiska"

Fridolina Rolfö och Caroline Seger tackar publiken efter tisdagens VM-kvalmatch.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Landskamp inför stor hemmapublik för första gången på nästan två år.
Då blev 4–0-segern mot Georgien extra känslosam för landslaget.
– Det är helt otroligt, fantastiskt att få uppleva det här på hemmaplan, säger Caroline Seger efter 4–0-segern mot Georgien.

Covid-19-pandemin satte som bekant abrupt stopp för allt vad idrott hette i fjol. Och när serierna och tävlingarna väl kom i gång igen var det utan eller med kraftigt begränsat antal åskådare.

Men lagom till första hemmamatchen efter OS-silvret fick 3 000 åskådare se landslaget möta Georgien.

"Har känt stödet"

Lagkaptenen Caroline Seger är rörd efteråt.

– Man har ju känt stödet efter OS, men det är skillnad när man har dem här, att få ha fans på läktaren ingen. De är helt fantastiska. Jag tackar dem från botten av mitt hjärta, säger hon efteråt.

Då hade veteranen i slutminuterna först fått lite revansch för straffmissen i OS och därefter dessutom gjort ett mål till.

Det gjorde att segersiffrorna till slut blev 4–0, trots en lång rad missade svenska målchanser.

"Riktig boost"

Även förbundskapten Peter Gerhardsson hyllade efteråt publiken.

– Det var en riktig boost i dag, publiken, vi har ju inte spelat med så mycket publik på jättelänge, säger han.

– I Slovakien (svenskt 1–0-seger i fredags) var det väl 200–300 som skrek varje gång Slovakien fick bollen. Här hade vi över 3 000 som var engagerade, både före under och efter matchen, som drev på på ett bra sätt.

Närmast väntar nu två bortalandskamper i oktober, VM-kval mot Irland den 21 oktober och en träningsmatch mot Skottland fem dagar senare.

Men den 25:e november väntar en ny hemmamatch i VM-kvalet, mot Finland. Tills dess hoppas Peter Gerhardsson att alla restriktioner ska vara lyfta.

– Jag hoppas till nästa hemmamatch, mot Finland, att vi kan ha fullt. Det kan förutom OS-finalen bli årets häftigaste match, säger han.

Jens Bornemann/TT

Lasse Mannheimer/TT

Svenska fans på läktaren.
Svenska fans på läktaren.
Foto: Adam Ihse / TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL