Inrikes

Efter knivdådet: "Inte haft uppsåt att döda"

Beväpnad polis vid avspärrningarna i Eslöv.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den 15-årige pojke som misstänks för knivdådet på en skola i Eslöv på torsdagen förnekar inte brott och är djupt ångerfull.
Det berättar hans advokat Leif Persson för TT.
– Han har inte haft uppsåt att döda.
PREMIUM

Den 15-årige gärningsmannen är själv elev på skolan. Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök efter att ha stuckit ner en lärare på Källebergsskolan i Eslöv.

15-åringen kunde gripas kort efter händelsen och förhördes under torsdagskvällen.

– Min situation är försvårad eftersom det finns en förundersökningssekretess och att jag företräder en klient som är 15 år, som gjort sig skyldig till ett allvarligt brott där det är utrett och klart att han stuckit ner en fin medmänniska, säger hans advokat Leif Persson till TT.

Leif Persson berättar att hans klient är djupt ångerfull, och att han inte hade uppsåt att döda.

– Det hade han kunnat göra i så fall men han har inte haft det uppsåtet.

Lärarens skadeläge är stabilt, enligt polisen.

Ger varandra stöd

Enligt Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolan på Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv har skolan varit i kontakt med läraren.

– Vi har haft kontakt med honom. Eleverna frågar mycket om sin lärare, säger hon.

Skolan har under fredagen hållit öppet även om ingen undervisning har skett. Elever, personal samt krisgrupp har varit på skolan under dagen.

– Vi har varit där för att ge varandra stöd, säger Ulrika Narling.

Skolan kommer att vara igång igen under måndagen.

Tränat på dödligt våld

I Eslöv har skolorna tränat på dödligt våld. Hur träningen har sett ut på Källebergsskolan kan Kerstin Melén-Gyllensten, chef för Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv, inte svara på.

– Det görs på olika sätt. Det tränas ett par gånger om året. Man kan aldrig vara tillräckligt förberedd på en sådan här händelse, säger hon.

I samband med att knivdådet skedde låste samtliga elever och lärare in sig på sina respektive klassrum.

– Sedan gick ett brandlarm, där var det en del elever som tog sig ut genom fönstret, säger Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolan på Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv.

Hon kan inte svara på om det var en medveten procedur att brandlarmet gick. Hon tycker agerandet vid attacken var väl genomfört.

– Det gick bra onekligen, eleverna blev säkrade, säger hon.

Hoppat ut genom fönster

Det var strax före klockan nio på terminens andra skoldag som polisen larmades om en person med kniv inne på Källebergsskolan i Eslöv. En lärare i 45-årsåldern skadades allvarligt under attacken.

Ingen annan på skolan kom till fysisk skada.

På skolan går 270 elever i årskurs 7-9.

En elev på skolan berättar för Skånska Dagbladet om den skakande upplevelsen:

– Det var en man med en lång kniv som kom in i skolan. Han hade på sig en skelettmask, en hjälm och vad som såg ut som en skottsäker väst. Det var väldigt obehagligt.

Tumultartade scener

Varken polis eller åklagare vill kommentera huruvida personen var maskerad eller inte.

En kort stund senare kunde den 15-årige pojken gripas i en dramatisk polisinsats där en av poliserna avlossade sitt tjänstevapen.

– 
Det var som vi bedömer ett varningsskott, säger polisområdeschef Ann-Louise Kämpe.

Polisen beskriver tumultartade scener med elever som skrek och sprang.

Attacken på Eslövsskolan

Den misstänkte pojken anhållen för dådet i Eslöv

Polisens presstalesperson Ewa Gun Westford på plats vid Källebergsskolan i Eslöv.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Eslöv Den 15-årige pojke som misstänks för att ha knivhuggit en lärare på Källebergsskolan i Eslöv, där han själv är elev, har anhållits misstänkt för försök till mord.

Under torsdagskvällen bekräftade polisen att pojken anhållits.

– Han är anhållen på den starkaste misstankegraden, sannolika skäl, säger Ewa-Gun Westford som är presstalesperson för polisen i region syd.

Pojken har tilldelats en försvarare och fallet har tilldelats en åklagare. Man har också genomför det så kallade 24:8-förhöret, vilket syftar på rättegångsbalkens 24:e kapitel och åttonde paragraf.

– Det innebär att man är misstänkt och frihetsberövad så ska man, när du är anhållen, hålla ett förhör och ställa två frågor: erkänner du och vill du ha en försvarsadvokat?

Har han erkänt brottet?

– Vi säger ingenting nu om vad som har framkommit i förhöret.

På kvällen gick även åklagarmyndigheten ut och bekräftade att pojken är elev på skolan.

– Det här är ett mycket allvarligt brott där förundersökningen pågår. Pojken har använt en kniv och han har hörts under dagen då han har lämnat en berättelse, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson vid Södra Skånes åklagarkammare i ett pressmeddelande.

– Ytterligare förhör med andra personer som kan tänkas tillföra utredningen information pågår också. Vi kommer ta ställning till den bevisning vi har och också utreda motivet

Senast på söndag klockan tolv måste åklagaren ta ställning till om pojken ska begäras häktad eller om han ska försättas på fri fot.

Eslöv

Krisstöd sätts in efter attacken

Efter knivattacken på Källebergsskolan sätter kommunen in krisstöd på olika sätt, berättar Kerstin Melén-Gyllensten som är chef för barn-och utbildningsförvaltningen inom Eslövs kommun.
Eslöv
ESLÖV Efter knivattacken på Källebergsskolan sätter kommunen in krisstöd på olika sätt. Kyrkan öppnar också porten så att elever, vårdnadshavare och personal ska kunna få stöd efter händelsen.

Direkt efter händelsen sattes krisstöd på skolan in för elever och för personal och på torsdagseftermiddagen fortsätter stödinsatserna, berättar Kerstin Melén-Gyllensten som är chef för barn-och utbildningsförvaltningen inom Eslövs kommun.

Det sker i samarbete med Svenska kyrkan, där församlingshemmen kommer att bli en samlingsplats. Mellan klockan 16 och 21 på torsdagen öppnas församlingsgården på Utvägen i Eslöv upp, för att ta emot elever, personal och vårdnadshavare som behöver prata.

Kerstin Melén-Gyllensten berättar att kommunens krispersonal, med bland annat psykologer och kuratorer, kommer att vara på plats, liksom polisen, personal från kyrkan och personal från kommunen.

Samma tid, mellan 16 och 21 på torsdagskvällen, öppnar församlingshemmet i Stehag upp med samma upplägg.

– Vi har en del elever på Källebergsskolan som kommer från Stehag.

Inställda lektioner

Kerstin Melén-Gyllensten uppger också att lektionerna på Källebergsskolan kommer att vara inställda under fredagen.

– Men skolan kommer att vara öppen. Lärarna börjar klockan 9 och eleverna får komma mellan klockan 10 och 13, men det är frivilligt om man vill komma dit.

Även då kommer kommunens krispersonal stå redo för den som behöver prata om det som hänt.

Eslöv

Statsministern hörde av sig efter dådet

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Beate Oma Dahle
Eslöv
Skåne
Eslöv Statsminister Stefan Löven hörde av sig till kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson efter att våldsådet blev rikskänt.
PREMIUM

– Han frågade om vi hade de resurser och det stöd från myndigheter vi behöver, säger Johan Andersson.

Johan Andersson reagerade starkt på händelsen på skolan.

– Det är skrämmande och hemskt, fruktansvärt.Ingen ska behöva vara med om något sådant.

Johan Andersson S Eslöv
Foto: Helena Svensson

Inrikesminister Mikael Damberg (S) reagerade också på attacken.

– Det är med bestörtning jag tagit del av information om detta allvarliga våldsdåd i Eslöv, säger han till TT.

– En skola ska alltid vara en trygg plats för alla barn och vuxna som finns där. Våra tankar går till anhöriga och till de elever som naturligtvis är skakade efter detta.

Tror du att det startar en debatt om säkerhet på skolor nu?

– Det är skolstartstid nu, så det är klart att människor blir oroliga av en sådan händelse, men vi vet väldigt lite om motiv och bakgrund, säger Mikael Damberg.

Ewa-Gun Westford.
Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen som blev angripen på Källebergsskolan i Eslöv opererades under torsdagen på Sus i Lund. Den gripna är i 15-års åldern skulle förhöras under dagen.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford uppgav för TT att den allvarligt skadade mannen är avförd till sjukhus och opereras.

– Det handlar om en skolanställd, 45 år, som blev angripen, säger hon till TT.

Hon berättade vidare att det har varit rörigt på platsen och att polisen ska ha avlossat sina tjänstevapen under gripandet. Nu försöker polisen bilda sig en uppfattning om hur attacken har gått till.

– Den tekniska undersökningen kommer vara ganska omfattande. Den gripne är 15 år och finns nu hos polisen och det blir omfattande utredningar beträffande den personen, säger Ewa-Gun.

Under torsdagen fattade åklagare beslut om att pojken ska anhållas som misstänkt för dådet, uppger SVT Nyheter vars utsände pratat med närpolisområdeschef Anna-Karin Boije.

Tidigt på torsdagskvällen sade Ewa-Gun Westford att man från polisens sida inte hade några nya uppgifter om lärarens tillstånd efter operationen och hänvisar till Region Skåne. På Region Skånes presstjänst säger man att man inte har några nya uppgifter utöver de som första kommunicerades och som talade om allvarliga skador. Några nya uppgifter kommer man inte att gå ut med under kvällen.

Eslöv

”Några av oss blev livrädda och hoppade ut genom fönstret”

Peter Persson, vd på Biogaia i Eslöv, lotsade de skräckslagna eleverna från Källebergsskolan in i skydd i en av företagets verkstadslokaler precis efter skoldramat.
Foto: Lennart Andersson
Eslöv
Skåne
ESLÖV En lärare knivhöggs i magen under ett drama på Källebergsskolan i Eslöv under torsdagsmorgonen. En maskerad och beväpnad pojke i 15-årsåldern hade tagit sig in på skolan och en del av högstadieeleverna fick fly genom ett klassrumsfönster och ta sin tillflykt till en verkstadslokal som tillhör företaget BioGaia. Det ska också, enligt uppgifter, ha avlossats två skott. Pojken greps kort därefter.

Dramat utspelades vid 8.45-tiden på morgonen.

Läraren fördes, enligt uppgifter från vittnen på platsen, bort med ambulans, samtidigt som tillkallade poliser, några av dem med k-pist, spärrade av och genomsökte skolområdet, som ligger invid Eslövs Tennisklubbs banor och tidigare Bergagymnasiet.

Den gripne ska, enligt polisen, vara under 18 år. Elever som såg honom uppfattade honom som en man, men enligt polisen handlar det om en pojke i 15-årsåldern.

Läraren vårdades först på plats av ambulanspersonalen och medtogs sedan för vidare vård.

Allvarliga skador

Enligt polisen är han i 45-årsåldern. Ett flertal vittnen på platsen sade att den skadade är en lärare. Enligt Region Skåne vårdades den skadade på sjukhus med allvarliga skador efter händelsen.

När Skånskan kom till platsen var en del av eleverna kvar på skolan medan andra tagit sin tillflykt till en verkstadslokal på företaget Biogaia, som ligger granne till Källebergsskolan.

Poliser med k-pistar vaktade området utanför Källebergsskolan medan det genomsöktes.
Foto: Lennart Andersson

– Det var en man med en lång kniv som kom in i skolan. Han hade på sig en skelettmask, en hjälm och vad som såg ut som en skottsäker väst. Det var väldigt obehagligt, säger en elev till Skånskan.

Hörde läraren skrika

Gärningspersonen beskrevs av de elever som såg honom som kort. De elever Skånskan pratade med uppfattade honom som en man, även om det senare visade sig vara en ung pojke.

– Den maskerade sade något i typ med: Fan vad skönt det är, säger en annan elev som såg honom.

– Vi hade lektion och dörren var öppen. Vår lärare skulle gå ut och hämta en lärarstol. Plötsligt ser jag hur läraren haltar förbi, håller sig för magen och skriker jättehögt, säger eleven som Skånskan pratar med.

– Han som gjorde det hade ögonkontakt med oss och tittade jättemycket på oss. Några av oss blev livrädda och hoppade ut genom fönstret.

Enligt vittnesuppgifter öppnade en annan av skolans lärare dörren till klassrummet under en lektion när han hörde en man skrika utifrån korridoren.

BioGaia bjöd de flyende eleverna på värme därinne och även på fika när de skulle tillbaka till skolan.

Elever i en annan klass såg att deras lärare stötte på vad de uppfattade som en maskerad man och sedan stängde dörren till korridoren igen.

Den läraren öppnade fönstren samtidigt som brandlarmet gick. Eleverna hoppade ut genom klassrumsfönstren och samlades utanför.

Läraren skrek först åt eleverna att de skulle springa bort mot McDonalds-restaurangen som ligger i närheten, men det kom folk från Biogaia-fabriken intill och ledde in dem på deras område istället.

Många grät

Flera av eleverna på skolan fick ögonkontakt med den maskerade och beväpnade gärningsmannen.

– Jag tror inte att han ville eleverna något illa, utan att det var lärarna han ville åt, säger högstadieeleven.

Eleverna har ingen aning om vad som kan ligga bakom dramat.

– Jag blev inte rädd, men är orolig för min kusin som är kvar på skolan, säger en av dem som tog skydd hos Biogaia.

Det fanns även lärare på plats i verkstadslokalen, hos BioGaia men de ville inte säga något till Skånskan. De tröstade och lugnade eleverna.

Eleverna fick gå tillbaka utanför skolan efter ett tag.

Flera elever grät och många var stressade när Skånskan anlände till verkstadslokalen. Andra ville själva berätta vad de varit med om.

Peter Persson, vd för Biogaia i Eslöv, hjälpte barnen.

Visade till rätta

– Det kom elever och jag gick ner till skolan och hämtade dem. Många var i chock och det var viktigt att de kom in i värmen, säger Peter Persson som lotsade eleverna rätt.

Andra anställda på Biogaia skickades iväg att köpa fika, bland annat frukostbullar, till de uppskrämda skoleleverna.

Peter Persson var lugnet i stormen för eleverna där han posterat ut sig vid en av portarna och visade barnen till rätta.

– Jag har varit med om en del tidigare, säger han kort när Skånskan frågar om han har utbildning för detta.

Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef på barn och utbildning i Eslövs kommun, hade tagit sig till platsen men kunde inte ta sig in på skolan.

Elever utanför BioGaias lokaler som ligger nära Källebergsskolan.
Foto: Lennart Andersson

Hon säger till Skånskan att den informationen hon fått är att det ska vara någon form av attentat och att den skadade är lärare på skolan. Personen ska vara allvarligt skadad och eleverna på skolan är säkrade.

Vid 9.50-tiden fick eleverna beskedet att de ska samlas i tennishallen som ligger nära skolan. Poliser skulle där höra vittnen till händelsen.

Inrikes

Män misstänks ha utpressat barnfamiljer

Två män har åtalats vid Blekinge tingsrätt misstänkta för utpressning. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Två män åtalas för att ha pressat åtta barnfamiljer på pengar i Blekinge. Männen ska ha kontaktat föräldrarna och påstått att deras barn varit skyldiga pengar och hotat att skada dem om inte summorna betalades ut, skriver Blekinge Läns Tidning.

De två männen, 21 och 31 år gamla, ska ha fått fem familjer att betala sammanlagt 22 700 kronor för de påstådda skulderna som bland annat handlade om påhittade köp av alkohol. I tre andra fall fick inte utpressarna någon betalning.

BLT återger ett samtal där pappan vägrade betala och sade till uppringaren att det inte fanns någon skuld. Utpressaren blev då aggressiv och hotade med att komma till familjens bostad.

– Ja gör det, svarade pappan, varpå utpressaren gav upp.

Det var de fall där betalning skedde via Swish som avslöjade utpressarna då telefonnumren kunde spåras till de konton dit pengarna gick.

Polisen kunde också spela in ett av samtalen, vilket underlättade åklagarens arbete.

– All bevisning är bra att ha, och om man då har ett inspelat samtal så har man ju exakt vad som sades. Dessutom kan du höra tonen i rösten på den eller de som ringer, säger Stina Brindmark, åklagare vid åklagarkammaren i Karlskrona, till BLT.

De åtalade männen är också misstänkta för inblandning i flera andra brott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

Man skjuten till döds i Malmö – ingen gripen

En man sköts till döds i Malmö på lördagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man i 35-årsåldern har skjutits ihjäl i Lindängen i Malmö. Ingen är gripen för skjutningen.

Larmet om skottlossningen kom vid 18.30-tiden på lördagen.

– Som jag har förstått det har det inträffat i en trappuppgång i ett flerfamiljshus, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Strax före klockan 23 bekräftade polisen att mannen avlidit. Enligt polisen dog han på platsen.

Vid 01.30-tiden natten mot söndagen fanns inga frihetsberövade eller misstänkta i ärendet. Polisen kan inte svara på om man söker en eller flera gärningsmän, men uppger att flera skott har avlossats.

– Vi har en tydlig bild av vad som har hänt, att det har varit en konfrontation, skottlossning, i en trappuppgång, säger Peter Martin, vakthavande befäl vid polisen.

Under kvällen knackade polisen dörr i området och pratade med personer som befann sig utomhus i närheten av brottsplatsen.

– Vi har pratat med ett antal personer i området och samlat in en del vittnesuppgifter, säger Evelina Olsson.

Trapphuset och delar av innergården spärrades omgående av för teknisk undersökning. Polisen har spårat med hund och även undersökt om det finns övervakningskameror i området som kan ha fångat delar av förloppet.

Under natten mot söndagen arbetade polisens tekniker fortsatt med ärendet och hade gjort beslag på platsen.

TT: Ser ni någon koppling till kriminella gäng eller tidigare skjutningar?

– Kriminella gäng kan vi absolut inte utesluta, men om det har en koppling till något annat är för tidigt att säga, säger Peter Martin.

Inrikes

Varning för blåst och lavinfara i fjällen

Lavinrisken är stor på flera håll grund av de hårda vindarna. Arkivbild.
Foto: Erik Nylander/TT
Inrikes
Inrikes Kraftig blåst och snöfall har fått SMHI att utfärda en orange varning för kalfjället i Norrbottens län. Lavinrisken är dessutom fortsatt stor på flera håll, enligt Naturvårdsverket.
PREMIUM

SHMI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall för kalfjället i Norrbottens län. Myndigheten avråder starkt från att ge sig ut i fjälltrakterna i länet, då vädret väntas bli mycket besvärligt.

Vindstyrkan beräknades nå 18–24 meter per sekund under lördagskvällen och väntas sedan avta tillfälligt under söndag morgon och förmiddag. Vinden förutspås dock tillta igen under eftermiddagen och kan lokalt nå stormstyrka natten till måndag. Varningen gäller från lördag kväll till måndag förmiddag.

En gul varning från SMHI gäller också till måndag morgon för fjälltrakterna i Västerbottens län på grund av den hårda vinden. Där avråds ovana fjällbesökare från att ge sig ut.

Dessutom är risken för laviner fortsatt stor på flera håll till följd av de kraftiga vindarna. På Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser varnar man för stor lavinfara och mycket farliga förhållanden i Abisko-Riksgränsfjällen och Västra Vindelfjällen.

Risken bedöms som en fyra på en femgradig skala och allmänheten uppmanas att undvika all lavinterräng, det vill säga branta sluttningar och områdena nedanför. Varningen gäller till söndag kväll.

Även i Södra Jämtlandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen finns en måttlig lavinrisk och skidåkare och skoterförare uppmanas vara uppmärksamma på flakbildning och sprickor i snötäcket.

FAKTA

Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

Inrikes

Skottlossning i Malmö – man död

En man sköts till döds i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man i 35-årsåldern har skjutits ihjäl i Lindängen i Malmö. Larmet kom vid 18.30-tiden på lördagen.
PREMIUM

– Som jag har förstått det har det inträffat i en trappuppgång i ett flerfamiljshus, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Till en början fanns inga uppgifter om skadeläget, men strax före klockan 23 bekräftade polisen att mannen avlidit. Enligt polisen dog han på platsen.

Det finns inga frihetsberövade eller misstänkta i ärendet.

Polisen knackade under kvällen dörr i området och pratade med personer som befann sig utomhus i närheten av brottsplatsen.

– Vi har pratat med ett antal personer i området och samlat in en del vittnesuppgifter.

Trapphuset och delar av innergården spärrades omgående av för teknisk undersökning. Polisen har även undersökt om det finns övervakningskameror i området som kan ha fångat delar av förloppet.

Polisen var vid 23-tiden kvar på platsen och spårade med så kallad brottsplatsundersökningshund.

– Det är en hund som är tränad för att söka upp spår som saliv, blod eller andra föremål med mänsklig vittring för att ta reda på flyktvägar eller liknande, säger Evelina Olsson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL