Attacken på Eslövsskolan

Eleverna efter knivdådet: ”Vi stöttar varandra”

En innerlig kompiskram dagen efter att knivattacken ägde rum på deras skola. - Vi stöttar varandra, säger Amadea Johnsson (längs till höger) som går i åttonde klass på Källebergsskolan, precis som kompisarna Mekkiye Erkan (längst till vänster) och Ellinor Ericsson (mitten).
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
Skåne
ESLÖV Dagen efter knivattacken på Källebergsskolan återvände många elever till skolan trots att det var frivilligt. För många var det en tung dag.
– Vi stöttar varandra, säger Amadea Johnsson som går i åttonde klass.

Skolstarten för Källebergsskolans elever blev en mardröm. Under torsdagen, som var första skoldagen efter sommarlovet, maskerade sig en av skolans elever och gick sedan till attack inne på skolan och knivskar en lärare som fick allvarliga skador.

Elever flydde ut genom fönster i panik, efter dådet kryllade det av poliser på skolan och krisstöd fick sättas in.

Under fredagen fick eleverna möjlighet att återvända till skolan i några timmar, men lektionerna var inställda. Malte Lilja och hans kompis var några av dem som återvände.

Båda går i sjunde klass och hade alltså precis börjat på sin nya högstadieskola när skolattacken ägde rum.

– Det blev ingen bra skoldag igår, konstaterar han.

Kompisen Adam Andersson håller med.

– Man var ganska chockad efteråt. Det hände tio minuter in på min allra första lektion. Det blev en konstig dag.

En polismotorcykel snurrade runt skolan när eleverna återvände på fredagen. Malte Lilja som går i sjuan hade precis börjat sin första skoldag på sin nya högstadieskola när knivattacken ägde rum. – Det blev ingen bra skoldag igår.
Foto: Toomas Laagus

Strax bakom honom kör en polismotorcykel förbi på en gångbana och polisen fortsätter sedan att snurra varv efter varv runt skolan med motorcykeln när eleverna börjar anlända på fredagsmorgonen. Andra poliser patrullerar på området eller står på plats inne i skolbyggnaden.

”Behöver prata”

Trots att fredagens skoldag var frivillig var det många elever som tog sig till skolan. Några kom ensamma och andra fick skjuts av sina föräldrar eller följdes hela vägen in.

Ellinor Ericsson som går i åttan var en av dem som återvände.

– Jag kommer mest för att träffa vänner och få prata av mig lite. Det känns lite oroligt fortfarande, efter det som hände igår. Jag blev rädd när det hände, men är lättad att han som gjorde det här inte skadade fler.

Plötsligt dyker två av hennes vänner i klassen upp och alla tre omfamnar varandra i en innerlig kram.

– Vi stöttar varandra, säger Amadea Johnsson som tillsammans med Ellinor Ericsson stod öga mot öga med den maskerade gärningsmannen dagen innan.

– Han höll en kniv mot oss men sa ”backa, backa”. Jag tror inte han var ute efter elever. Han hade flera möjligheter att skada elever om han velat det, säger Amadea Johnsson.

Gärningsmannen filmade

Trots att paniken var total när den maskerade gärningsmannen dök upp berättar hon om hur eleverna i klassen samarbetade mitt i skräcken.

– Vi sprang in i ett klassrum och alla väntade på att få in alla innan vi låste dörren, trots att vi visste att vi kunde vara jagade. Några killar satte bänkar framför dörren och sedan drog vi ner gardinerna och alla kröp in under bänkarna för att gömma oss. Vi satt där under och klappade varandra och kramade varandra och några grät.

Den misstänkte gärningsmannen är elev på skolan men när Amadea Johnsson stod öga mot öga med honom under attacken så kände hon inte igen honom.

– Han var maskerad och hade en hjälm på huvudet. Han filmade allting också och hade en mobiltelefon fastsatt på bröstet och den andra satt fast uppe på hjälmen.

”Väckas minnen”

Att återvända till skolan dagen efter dådet var tungt, berättar hon.

– Det kommer nog väckas minnen från igår med flashbacks från händelsen.

Kompisen Mekkiye Erkan håller med. Efter attacken såg hon den knivskadade läraren ligga till synes livlös på marken.

– Han låg helt stilla. Det var väldigt läskigt. Jag är fortfarande rädd, säger hon och både hon och kompisarna tycker det känns tryggt att polisen är på plats även under fredagen.

”Fortfarande i chock”

Amadea Johnsson berättar att hon var väldigt vaksam när hon var utomhus på kvällen efter dådet på hennes skola.

– Jag är fortfarande i chock. Att det här kunde hända i lilla Eslöv och på vår lilla skola.

Grundskolechefen Ulrika Narling var också på plats på skolan för att stötta. Personalen hade under fredagen börjat en timme innan de första eleverna anlände.

– Det har varit mycket frågor nu på morgonen men personalen stöttar varandra på ett otroligt fint sätt. Många har ett behov av att prata men man vet också att man behöver finnas här för eleverna och för varandra.

Ulrika Narling har tidigare varit rektor på Källebergsskolan och kände den knivskadade läraren väl.

– Han är en fantastisk lärare, omtänksam och väldigt duktig.

Utöver polisen fanns även kommunens krisgrupp på plats, liksom företagshälsovården.

– Nu planerar vi för hur vi ska dra igång undervisningen igen på måndag. Även om det känns svårt nu så måste vi tillbaka till det normala. Jag tror alla behöver det.

Grundskolechefen Ulrika Narling, som själv varit rektor på Källebergsskolan, var på plats på skolan även under fredagen.
Foto: Toomas Laagus

Eslöv

Efter knivdådet: "Inte haft uppsåt att döda"

Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Skåne
Eslöv Den 15-årige pojke som misstänks för knivdådet på en skola i Eslöv på torsdagen förnekar inte brott och är djupt ångerfull. Det berättar hans advokat Leif Persson för TT.
PREMIUM

– Han har inte haft uppsåt att döda, säger Leif Persson.

Den 15-årige gärningsmannen är själv elev på skolan. Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök efter att ha stuckit ner en anställd på Källebergsskolan i Eslöv.

15-åringen kunde gripas kort efter händelsen och förhördes under gårdagskvällen.

– Min situation är försvårad eftersom det finns en förundersökningssekretess och att jag företräder en klient som är 15 år, som gjort sig skyldig till ett allvarligt brott där det är utrett och klart att han stuckit ner en fin medmänniska, säger hans advokat Leif Persson till TT.

Leif Persson berättar att hans klient är djupt ångerfull, och att han inte hade uppsåt att döda.

– Det hade han kunnat göra i så fall men han har inte haft det uppsåtet.

Mannens skadeläge är stabilt, har polisen meddelat.

Hoppat ut genom fönster

Det var strax före klockan nio på terminens andra skoldag som polisen larmades om en person med kniv inne på Källebergsskolan i Eslöv. En skolanställd i 45-årsåldern skadades allvarligt när personen gick till attack.

Ingen annan på skolan kom till fysisk skada.

– De flesta eleverna ska ha stannat i sina klassrum i samband med händelsen, men några ska även ha hoppat ut genom fönstren, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

På skolan går 270 elever i årskurs 7-9.

En elev på skolan berättar för Skånska Dagbladet om den skakande upplevelsen:

– Det var en man med en lång kniv som kom in i skolan. Han hade på sig en skelettmask, en hjälm och vad som såg ut som en skottsäker väst. Det var väldigt obehagligt.

Tumultartade scener

Varken polis eller åklagare vill kommentera huruvida personen var maskerad eller inte.

En kort stund senare kunde den 15-årige pojken gripas i en dramatisk polisinsats där en av poliserna avlossade sitt tjänstevapen.

– 
Det var som vi bedömer ett varningsskott, säger polisområdeschef Ann-Louise Kämpe.

Polisen beskriver tumultartade scener med elever som skrek och sprang.

Attacken på Eslövsskolan

Den misstänkte pojken anhållen för dådet i Eslöv

Polisens presstalesperson Ewa Gun Westford på plats vid Källebergsskolan i Eslöv.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Eslöv Den 15-årige pojke som misstänks för att ha knivhuggit en lärare på Källebergsskolan i Eslöv, där han själv är elev, har anhållits misstänkt för försök till mord.

Under torsdagskvällen bekräftade polisen att pojken anhållits.

– Han är anhållen på den starkaste misstankegraden, sannolika skäl, säger Ewa-Gun Westford som är presstalesperson för polisen i region syd.

Pojken har tilldelats en försvarare och fallet har tilldelats en åklagare. Man har också genomför det så kallade 24:8-förhöret, vilket syftar på rättegångsbalkens 24:e kapitel och åttonde paragraf.

– Det innebär att man är misstänkt och frihetsberövad så ska man, när du är anhållen, hålla ett förhör och ställa två frågor: erkänner du och vill du ha en försvarsadvokat?

Har han erkänt brottet?

– Vi säger ingenting nu om vad som har framkommit i förhöret.

På kvällen gick även åklagarmyndigheten ut och bekräftade att pojken är elev på skolan.

– Det här är ett mycket allvarligt brott där förundersökningen pågår. Pojken har använt en kniv och han har hörts under dagen då han har lämnat en berättelse, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson vid Södra Skånes åklagarkammare i ett pressmeddelande.

– Ytterligare förhör med andra personer som kan tänkas tillföra utredningen information pågår också. Vi kommer ta ställning till den bevisning vi har och också utreda motivet

Senast på söndag klockan tolv måste åklagaren ta ställning till om pojken ska begäras häktad eller om han ska försättas på fri fot.

Eslöv

”Några av oss blev livrädda och hoppade ut genom fönstret”

Peter Persson, vd på Biogaia i Eslöv, lotsade de skräckslagna eleverna från Källebergsskolan in i skydd i en av företagets verkstadslokaler precis efter skoldramat.
Foto: Lennart Andersson
Eslöv
Skåne
ESLÖV En lärare knivhöggs i magen under ett drama på Källebergsskolan i Eslöv under torsdagsmorgonen. En maskerad och beväpnad pojke i 15-årsåldern hade tagit sig in på skolan och en del av högstadieeleverna fick fly genom ett klassrumsfönster och ta sin tillflykt till en verkstadslokal som tillhör företaget BioGaia. Det ska också, enligt uppgifter, ha avlossats två skott. Pojken greps kort därefter.

Dramat utspelades vid 8.45-tiden på morgonen.

Läraren fördes, enligt uppgifter från vittnen på platsen, bort med ambulans, samtidigt som tillkallade poliser, några av dem med k-pist, spärrade av och genomsökte skolområdet, som ligger invid Eslövs Tennisklubbs banor och tidigare Bergagymnasiet.

Den gripne ska, enligt polisen, vara under 18 år. Elever som såg honom uppfattade honom som en man, men enligt polisen handlar det om en pojke i 15-årsåldern.

Läraren vårdades först på plats av ambulanspersonalen och medtogs sedan för vidare vård.

Allvarliga skador

Enligt polisen är han i 45-årsåldern. Ett flertal vittnen på platsen sade att den skadade är en lärare. Enligt Region Skåne vårdades den skadade på sjukhus med allvarliga skador efter händelsen.

När Skånskan kom till platsen var en del av eleverna kvar på skolan medan andra tagit sin tillflykt till en verkstadslokal på företaget Biogaia, som ligger granne till Källebergsskolan.

Poliser med k-pistar vaktade området utanför Källebergsskolan medan det genomsöktes.
Foto: Lennart Andersson

– Det var en man med en lång kniv som kom in i skolan. Han hade på sig en skelettmask, en hjälm och vad som såg ut som en skottsäker väst. Det var väldigt obehagligt, säger en elev till Skånskan.

Hörde läraren skrika

Gärningspersonen beskrevs av de elever som såg honom som kort. De elever Skånskan pratade med uppfattade honom som en man, även om det senare visade sig vara en ung pojke.

– Den maskerade sade något i typ med: Fan vad skönt det är, säger en annan elev som såg honom.

– Vi hade lektion och dörren var öppen. Vår lärare skulle gå ut och hämta en lärarstol. Plötsligt ser jag hur läraren haltar förbi, håller sig för magen och skriker jättehögt, säger eleven som Skånskan pratar med.

– Han som gjorde det hade ögonkontakt med oss och tittade jättemycket på oss. Några av oss blev livrädda och hoppade ut genom fönstret.

Enligt vittnesuppgifter öppnade en annan av skolans lärare dörren till klassrummet under en lektion när han hörde en man skrika utifrån korridoren.

BioGaia bjöd de flyende eleverna på värme därinne och även på fika när de skulle tillbaka till skolan.

Elever i en annan klass såg att deras lärare stötte på vad de uppfattade som en maskerad man och sedan stängde dörren till korridoren igen.

Den läraren öppnade fönstren samtidigt som brandlarmet gick. Eleverna hoppade ut genom klassrumsfönstren och samlades utanför.

Läraren skrek först åt eleverna att de skulle springa bort mot McDonalds-restaurangen som ligger i närheten, men det kom folk från Biogaia-fabriken intill och ledde in dem på deras område istället.

Många grät

Flera av eleverna på skolan fick ögonkontakt med den maskerade och beväpnade gärningsmannen.

– Jag tror inte att han ville eleverna något illa, utan att det var lärarna han ville åt, säger högstadieeleven.

Eleverna har ingen aning om vad som kan ligga bakom dramat.

– Jag blev inte rädd, men är orolig för min kusin som är kvar på skolan, säger en av dem som tog skydd hos Biogaia.

Det fanns även lärare på plats i verkstadslokalen, hos BioGaia men de ville inte säga något till Skånskan. De tröstade och lugnade eleverna.

Eleverna fick gå tillbaka utanför skolan efter ett tag.

Flera elever grät och många var stressade när Skånskan anlände till verkstadslokalen. Andra ville själva berätta vad de varit med om.

Peter Persson, vd för Biogaia i Eslöv, hjälpte barnen.

Visade till rätta

– Det kom elever och jag gick ner till skolan och hämtade dem. Många var i chock och det var viktigt att de kom in i värmen, säger Peter Persson som lotsade eleverna rätt.

Andra anställda på Biogaia skickades iväg att köpa fika, bland annat frukostbullar, till de uppskrämda skoleleverna.

Peter Persson var lugnet i stormen för eleverna där han posterat ut sig vid en av portarna och visade barnen till rätta.

– Jag har varit med om en del tidigare, säger han kort när Skånskan frågar om han har utbildning för detta.

Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef på barn och utbildning i Eslövs kommun, hade tagit sig till platsen men kunde inte ta sig in på skolan.

Elever utanför BioGaias lokaler som ligger nära Källebergsskolan.
Foto: Lennart Andersson

Hon säger till Skånskan att den informationen hon fått är att det ska vara någon form av attentat och att den skadade är lärare på skolan. Personen ska vara allvarligt skadad och eleverna på skolan är säkrade.

Vid 9.50-tiden fick eleverna beskedet att de ska samlas i tennishallen som ligger nära skolan. Poliser skulle där höra vittnen till händelsen.

Attacken på Eslövsskolan

Man allvarligt skadad efter attack på skola

En person har skadats av ett tillhygge på en högstadieskola i Eslöv, meddelar polisen.En misstänkt gärningsperson har gripits utanför skolan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Skåne
Eslöv En man attackerades på torsdagen inne på en skola i Eslöv. Utanför skolan kunde polis gripa en pojke misstänkt för dådet. Polis bekräftade senare att den gripne var en pojke i 15-årsåldern. Mannen som skadades är anställd på skolan.

Det var vid 08.40-tiden som polisen larmades till högstadieskolan Källebergsskolan på Per Håkanssons väg.

– Vi får in det vid 08.41 att en person ska vara skadad på skolan och att en gärningsperson finns på platsen. Vi larmar ett stort antal resurser till skolan och ambulans skickas också dit, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

En stor polisinsats ägde rum på skolan som också spärrades av. Den skadade mannen, som är i 40-årsåldern, fördes till sjukhus med allvarliga skador efter händelsen.

Pojke gripen

– Utanför skolan griper vi en misstänkt gärningsperson. Vi har inga uppgifter om att det ska vara någon mer än personen som hittades inne på skolan som ska ha kommit till skada, säger Filip Annas.

Den gripne är enligt polisen en pojke i 15-årsåldern. Han kommer att höras under dagen. Händelsen rubriceras som försök till mord.

Skolbyggnaden där den skadade mannen anträffats är avspärrad och en teknisk undersökning kommer att genomföras.

Eleverna på skolan fick utrymma lokalerna till en närliggande byggnad. Polis kommer där att förhöra vittnen till händelsen.

I samband med gripandet avlossade polisen sina tjänstevapen.

En stor polisinsats pågår i Eslöv just nu efter ett larm från en skola.
Foto: Johan Nilsson/TT

Eslöv

18 procent av vårdanställda i Eslöv ovaccinerade

Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV 82 procent av de cirka 1 000 personer som arbetar så kallat brukarnära inom Eslövs kommuns vård- och omsorgsförvaltning är vaccinerade mot Covid-19 - 18 procent är det inte.
– Det är som rikssnittet. Jag tycker det är ett hyfsat resultat, säger Lena Hugosdotter Sundberg (M), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Det handlar inte om några helt fastställda siffror.

– Det är frivilligt att svara och uppgifterna om antalet vaccinerade blir därmed en uppskattning som arbetsgivaren får göra, skriver förvaltningschef Josef Johansson till politikerna i vård- och omsorgsnämnden.

Politikerna beställde undersökningen vid decembermötet, i samma veva som man gick ut och krävde att den som vill nyanställas i förvaltningen måste visa upp intyg på genomgången vaccinering.

Kan inte kräva

Det kravet kan man inte ställa på dem som redan har jobb. Men fråga får man göra som arbetsgivare - även om den anställde inte har någon skyldighet att svara.

Majoriteten av dem som arbetar brukarnära med kommunal vård och omsorg har tillfrågats via sina enhetschefer. De finns inom hemvården, på vård- och omsorgsboenden eller arbetar med funktionsnedsatta och hälsa och bistånd.

Förvaltningsledning och politiker har inte fattat något beslut om vad man ska göra med de anställda som inte vill vaccinera sig eller inte vill svara på frågor om det.

Men det diskuteras – bland annat om de ovaccinerade kan omplaceras, även om något sådant beslut har inte tagits.

– Det är för brukarnas skull vi undersöker detta säger Lena Hugosdotter Sundberg.

Valt att avstå

Politikerna fick ingen info om att vård- och omsorgsanställda skulle ha tagit illa upp av frågorna.

– Oavsett vilket ska cheferna fortsätta att prata om detta med hela personalen, inte bara med de ovaccinerade, säger Lena Hugosdotter Sundberg.

I förvaltningschef Josef Johanssons beredning till nämndens politiker skrev han att förvaltningen saknar rättslig grund för att föra register över vilka i personalen som vaccinerat sig mot covid-19 alternativt valt att avstå.

– En arbetsgivare kan inte heller tvinga någon till vaccinering då det är ett medicinskt ingrepp och ett sådant tvång skulle strida mot grundlagen.

Full skyddsutrustning

Däremot förs, säger han vidare, en ständig dialog med personalen om vikten av vaccinering och cheferna uppmuntrar alla som kan att vaccinera sig.

Eslövs vård och omsorg arbetar idag med smittspårning om smittan skulle ta sig in i verksamheten.

Den brukarnära personalen, vaccinerad eller ovaccinerad, har full skyddsutrustning: Visir, munskydd och handskar.

Förvaltningen har också tillsammans med Länsstyrelsen på gång vaccinationsinsatser i de områden man vet där det finns många ovaccinerade, så kallad hubbar.

Med dem får personer som är socialt utsatta, inte talar svenska eller inte använder 1177.se hjälp att boka covid-19-vaccination.

Det pekades på nämndens möte inte ut vilka områden i Eslöv där hubbarna kommer att finnas.

20 januari var 83,1 procent av befolkningen över tolv år vaccinerad med minst två sprutor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Sport

Eslövs HF fick jubla i toppderbyt

En handbollsspelare som jublar
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Eslöv
Kävlinge
Handboll Eslövs HF höjde sig flera snäpp efter pausen och var klart starkast i lördagens Skånederby borta mot toppkonkurrenten Kävlinge HK. Till slut skilde det åtta bollar i lagets kraftigt försenade årspremiär, 33-25 (15-13).

– Skönt att känna segerns sötma igen och få den starten mot Kävlinge som är extra tufft att möta på bortaplan, myste spelande tränaren Henrik Hurtig.

– Riktigt roligt.

Hurtigs Eslöv gick upp i ledning vid 12-11 och släppte sedan aldrig greppet om tillställningen i Korsbackahallen.

Under den andra halvleken var det klasskillnad.

– Vi började lite trevande i första halvlek, men fick rätt på det ordentligt i andra där vi gjorde en väldigt bra prestation, summerade Henrik Hurtig som noterades för fyra fullträffar .

Extra plus ska gå till sexmålsskytten Philip Videll och Robin Carlberg som hittade rätt vid fem tillfällen.

Målbäst blev dock Jakob Berglund med sju fullträffar.

I Kävlinge kom Axel Friberg upp i tio nätkänningar.

På fredag spelar Eslövs HF hemma mot HK Ystapågarna.

Malmö

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

Eslöv

Killarna portas från handbollsgymnasiet i Eslöv

Från och med hösten 2023 kommer inte killar tas in på Carl Engströmgymnasiets handbollsinriktning och antalet platser minskas. Förändringen har fått kommunen gymnasiepolitiker att reagera.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Eslöv
ESLÖV Killarna ska stängas ute från att söka till handbollsinriktningen på Carl Engströmgymnasiet och antalet platser minskas. Det är direktiven från Svenska Handbollsförbundet. Beslutet ifrågasätts av kommunens gymnasiepolitiker.

Förändringarna införs för elever som tas in hösten 2023 och kommer sedan att gälla fyra år framåt.

I nuläget tar Carl Engströmgymnasiet in sex elever som vill kombinera sina gymnasiestudier med den nationella idrottsutbildningen, med inriktning mot handboll.

Förändringen som väntar innebär att bara fem elever kommer tas in, istället för sex som i dag. Men en annan stor förändring från Svenska Handbollsförbundets sida är att Carl Engströmgymnasiet från och med 2023 bara ska ta emot tjejer till handbollsinriktningen.

När politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden nyligen informerades om förändringen reagerade politikerna.

– Vi ska tillsammans med förvaltningen författa en skrivelse om att vi inte nöjer oss med det här, säger Claus-Göran Wodlin (M) som är ordförande i nämnden.

”Åt helvete”

Han har inte fått någon förklaring till varför antalet platser minskas, men spekulerar i att det har att göra med att Svenska Handbollsförbundet vill vaska fram ännu vassare elitspelare. Claus-Göran Wodlin ifrågasätter en sådan inställning.

– Är det så tycker jag det är fullständigt åt helvete, säger han och påpekar att det handlar om unga elever.

Lennart Söderström, utbildningskonsulent på Svenska Handbollsförbundet, bekräftar att förändringen har att göra med inriktningen mot elitnivå.

– Det finns ett ganska gott underlag för det. Det här ska sträva mot nationell elit och vi i handbollen har i diskussioner med Riksidrottsförbundet och andra förbund blivit kritiserade för att vi under en tioårsperiod inte har hållit elitbegreppet tillräckligt, säger han.

Håller inte elitnivå

Förändringen med att bara tjejer ska tas in på Carl Engsrömgymnasiet har med den vassare elitsatsningen att göra, förklarar Lennart Söderström.

– Vi bedömer att Eslöv på damsidan över tid haft en elitmiljö. Med elitmiljö menar vi att man har haft lag i de två hösta serierna över tid. Men det kan också vara att man över tid varit en stark talangfabrik. På herrsidan har man inte haft det här i Eslöv, säger han och fortsätter:

– Grunden är att de som går där ska ha potential att nå nationell elit. Det är grundsyftet med det här. Spelarna ska i princip kunna nå allsvensk nivå eller högre. Vi har krav på oss från Riksidrottsförbundet att hålla en högre elitnivå. Man tycker att vi har för många platser och inte har tagit hänsyn till elitbegreppet tillräckligt. Nationella idrottsutbildningar är ju inga breddutbildningar. De syftar till elit. Sedan kanske vi skulle vilja att det var på ett annat sätt.

Carl Engströmgymnasiet erbjuder Nationella idrottsutbildning, där eleverna kan kombinera sina studier med en nationell idrottsutbildning i antingen bordtennis eller handboll. Nu meddelar Svenska Handbollsförbundet att antalet platser på handbollsinriktningen ska minskas och att bara tjejer ska antas, från och med hösten 2023.

”Svagt söktryck”

Lennart Söderström förklarar att man även analyserat söktrycket till Carl Engströmgymnasiets handbollsinriktning de senaste åren.

– Det har generellt varit svagt, säger han och berättar att man även varit på plats på Carl Engströmgymnasiet.

Han menar att det också blir svårare att genomföra träningarna, även om man skulle släppa in ett par killar.

– Då är det bättre att ha fem tjejer, säger han och förklarar att när man då slår ihop årskurserna under träningarna så blir det femton tjejer.

”Inget fel på skolan”

Lennart Söderström understryker att målet att vässa elitnivån inte har med den utbildning som bedrivs på Carl Engströmgymnasiet att göra.

– Det är inget fel på skolan och skolan uppfyller de kriterier som ska vara. Det handlar om att man inte håller elitbegreppet utanför skolan. På damsidan gör man det och det är därför man fått platser på flicksidan. Det är inget fel på skolan. Det är att klubben inte är på tillräckligt hög nivå, med träningen utanför skolan på pojksidan, över tid. Vi har suttit hela hösten och bedömt det här utifrån en massa kriterier. Träningen i klubben är lika viktig som träningen i skolan.

Mellan fyra år, från 2023 och 2026 kommer det alltså bara antas tjejer till handbollsinriktningen på Carl Engströmgymnasiet.

Peter Magnusson som är rektor på Carl Engströmgymnasiet tar förändringen med ro.

– Det gör ingenting att det bara är tjejer. De vill ju skära ned generellt på de Nationella idrottsutbildningarna (NIU) i Sverige. Det fanns ju ett utredningsuppdrag för ett år sedan och då var vi mer rädda att de skulle lägga ner det helt och hållet. Så det här är ju positivt på ett sätt. För det fanns signaler att flera skolor skulle tappa NIU. Det handlade inte bara om handbollen utan nu pratar jag om alla sporter. Så vi klarade oss ganska bra.

Det här med att ni bara ska ta in tjejer har du inga synpunkter på?

– Nej, det spelar ju ingen roll, säger Peter Magnusson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL