Attacken på Eslövsskolan

Den misstänkte pojken anhållen för dådet i Eslöv

Polisens presstalesperson Ewa Gun Westford på plats vid Källebergsskolan i Eslöv.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
Eslöv Den 15-årige pojke som misstänks för att ha knivhuggit en lärare på Källebergsskolan i Eslöv, där han själv är elev, har anhållits misstänkt för försök till mord.

Under torsdagskvällen bekräftade polisen att pojken anhållits.

– Han är anhållen på den starkaste misstankegraden, sannolika skäl, säger Ewa-Gun Westford som är presstalesperson för polisen i region syd.

Pojken har tilldelats en försvarare och fallet har tilldelats en åklagare. Man har också genomför det så kallade 24:8-förhöret, vilket syftar på rättegångsbalkens 24:e kapitel och åttonde paragraf.

– Det innebär att man är misstänkt och frihetsberövad så ska man, när du är anhållen, hålla ett förhör och ställa två frågor: erkänner du och vill du ha en försvarsadvokat?

Har han erkänt brottet?

– Vi säger ingenting nu om vad som har framkommit i förhöret.

På kvällen gick även åklagarmyndigheten ut och bekräftade att pojken är elev på skolan.

– Det här är ett mycket allvarligt brott där förundersökningen pågår. Pojken har använt en kniv och han har hörts under dagen då han har lämnat en berättelse, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson vid Södra Skånes åklagarkammare i ett pressmeddelande.

– Ytterligare förhör med andra personer som kan tänkas tillföra utredningen information pågår också. Vi kommer ta ställning till den bevisning vi har och också utreda motivet

Senast på söndag klockan tolv måste åklagaren ta ställning till om pojken ska begäras häktad eller om han ska försättas på fri fot.

Eslöv

Krisstöd sätts in efter attacken

Efter knivattacken på Källebergsskolan sätter kommunen in krisstöd på olika sätt, berättar Kerstin Melén-Gyllensten som är chef för barn-och utbildningsförvaltningen inom Eslövs kommun.
Eslöv
ESLÖV Efter knivattacken på Källebergsskolan sätter kommunen in krisstöd på olika sätt. Kyrkan öppnar också porten så att elever, vårdnadshavare och personal ska kunna få stöd efter händelsen.

Direkt efter händelsen sattes krisstöd på skolan in för elever och för personal och på torsdagseftermiddagen fortsätter stödinsatserna, berättar Kerstin Melén-Gyllensten som är chef för barn-och utbildningsförvaltningen inom Eslövs kommun.

Det sker i samarbete med Svenska kyrkan, där församlingshemmen kommer att bli en samlingsplats. Mellan klockan 16 och 21 på torsdagen öppnas församlingsgården på Utvägen i Eslöv upp, för att ta emot elever, personal och vårdnadshavare som behöver prata.

Kerstin Melén-Gyllensten berättar att kommunens krispersonal, med bland annat psykologer och kuratorer, kommer att vara på plats, liksom polisen, personal från kyrkan och personal från kommunen.

Samma tid, mellan 16 och 21 på torsdagskvällen, öppnar församlingshemmet i Stehag upp med samma upplägg.

– Vi har en del elever på Källebergsskolan som kommer från Stehag.

Inställda lektioner

Kerstin Melén-Gyllensten uppger också att lektionerna på Källebergsskolan kommer att vara inställda under fredagen.

– Men skolan kommer att vara öppen. Lärarna börjar klockan 9 och eleverna får komma mellan klockan 10 och 13, men det är frivilligt om man vill komma dit.

Även då kommer kommunens krispersonal stå redo för den som behöver prata om det som hänt.

Eslöv

Statsministern hörde av sig efter dådet

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Beate Oma Dahle
Eslöv
Skåne
Eslöv Statsminister Stefan Löven hörde av sig till kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson efter att våldsådet blev rikskänt.
PREMIUM

– Han frågade om vi hade de resurser och det stöd från myndigheter vi behöver, säger Johan Andersson.

Johan Andersson reagerade starkt på händelsen på skolan.

– Det är skrämmande och hemskt, fruktansvärt.Ingen ska behöva vara med om något sådant.

Johan Andersson S Eslöv
Foto: Helena Svensson

Inrikesminister Mikael Damberg (S) reagerade också på attacken.

– Det är med bestörtning jag tagit del av information om detta allvarliga våldsdåd i Eslöv, säger han till TT.

– En skola ska alltid vara en trygg plats för alla barn och vuxna som finns där. Våra tankar går till anhöriga och till de elever som naturligtvis är skakade efter detta.

Tror du att det startar en debatt om säkerhet på skolor nu?

– Det är skolstartstid nu, så det är klart att människor blir oroliga av en sådan händelse, men vi vet väldigt lite om motiv och bakgrund, säger Mikael Damberg.

Ewa-Gun Westford.
Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen som blev angripen på Källebergsskolan i Eslöv opererades under torsdagen på Sus i Lund. Den gripna är i 15-års åldern skulle förhöras under dagen.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford uppgav för TT att den allvarligt skadade mannen är avförd till sjukhus och opereras.

– Det handlar om en skolanställd, 45 år, som blev angripen, säger hon till TT.

Hon berättade vidare att det har varit rörigt på platsen och att polisen ska ha avlossat sina tjänstevapen under gripandet. Nu försöker polisen bilda sig en uppfattning om hur attacken har gått till.

– Den tekniska undersökningen kommer vara ganska omfattande. Den gripne är 15 år och finns nu hos polisen och det blir omfattande utredningar beträffande den personen, säger Ewa-Gun.

Under torsdagen fattade åklagare beslut om att pojken ska anhållas som misstänkt för dådet, uppger SVT Nyheter vars utsände pratat med närpolisområdeschef Anna-Karin Boije.

Tidigt på torsdagskvällen sade Ewa-Gun Westford att man från polisens sida inte hade några nya uppgifter om lärarens tillstånd efter operationen och hänvisar till Region Skåne. På Region Skånes presstjänst säger man att man inte har några nya uppgifter utöver de som första kommunicerades och som talade om allvarliga skador. Några nya uppgifter kommer man inte att gå ut med under kvällen.

Eslöv

Mamma till elev: Jag fick panik

En grupp oroliga mammor väntar utanför avspärrningen samtidigt som polisen kallat in alla elever till en sporthall. Eter attacken strömmade det oroliga föräldrar till skolan, efter att de fått uppskrämda sms och meddelanden från sina barn.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
Skåne
ESLÖV Kort efter skolattacken började elevernas föräldrar komma störtande till skolan för att säkerställa att deras barn var oskadda. Flera hade fått sms och telefonsamtalet från sina uppskrämda barn.
– Jag fick panik, säger en mamma.

Redan när eleverna tillfälligt evakuerats i en verkstadslokal nära skolan började de första föräldrarna komma störtande till platsen.

En mamma stod utanför verkstadslokalen och höll om sin dotter, som grät. Mamman hade fått ett telefonsamtal från sin dotter precis efter attacken.

– Jag fick panik, berättar mamman om känslan när hon hörde av dottern om attacken, där en lärare knivhuggits allvarligt.

När mamman dök upp vid verkstadslokalen för att krama om dottern och se henne oskadd släppte panikkänslan.

– Det var underbart att känna henne i mina armar.

Oro efter meddelanden

Strax innan klockan 10 flyttade poliserna eleverna in i en sporthall som hör till skolan. En polis uppmanade elever som gjort iakttagelser att vittna för poliser som fanns på plats inne i sporthallen.

Samtidigt var polisens avspärrning runt området kvar. Fler och fler oroliga föräldrar anlände till platsen med bil eller till fots. Föräldrarna samlades på parkeringen och fick stå och vänta framför avspärrningen.

Många berättade om hur deras barn efter attacken hört av sig med uppskrämda telefonsamtal eller meddelanden.

En mamma håller fram sin mobiltelefon och visar en sms-konversation som sonen skickat till henne precis efter attacken.

”Det har varit en skjutning på skolan. Men polisen är här”, skrev sonen i ett sms till mamman strax efter attacken.

”Är det lugnt nu? Svara mig, jag är orolig”, står det i svaret som mamman skickade klockan 9.46.

Efter attacken skickade elever sms eller ringde till sina föräldrar. Det här är en konversation mellan en elev och hans mamma, som skickades en stund efter attacken. Många föräldrar blev oroliga och störtade till skolan.
Foto: PRIVAT

Flera mammor har samlats utanför avspärrningen. En mamma berättar att hon satt och körde bil på motorvägen på morgonen, när hon plötsligt fick ett telefonsamtal om skolattacken på dotterns skola.

Hennes dotter satt i ett klassrum där eleverna blev vittnen till hur läraren knivhöggs utanför klassrummet.

– Det var hemskt. Jag vände bilen och körde hit precis när jag hörde om vad som hänt. Jag hann krama om henne precis innan eleverna skulle samlas inne i sporthallen. Hon skulle vittna för polisen nu.

Oro för läraren

Mammorna börjar prata om läraren som är svårt skadad efter attacken. En mamma börjar gråta och ser upp mot himlen.

– Vi hoppas han ska klara sig. Vi håller tummarna, utbrister hon.

– Insha'Allah” (om Gud vill), säger en annan mamma som också tittar upp mot himlen och sedan vänder blicken bort mot polisens avspärrningsband som fladdrar i vinden.

Senare på eftermiddagen, samma dag, berättar en av mammorna att dottern lämnat skolan för att komma hem. Dottern ska ha blivit vittne till knivattacken mot läraren.

– Det är ganska bra med henne men det har blivit många kramar.

Mamman berättar att oavsett om Källebergsskolan håller öppet eller inte under fredagen så kommer hon inte släppa iväg dottern dit.

– Nej, jag vill att hon stannar hemma på fredag. Så att vi kan ta det lugnt och prata om det här. Hon såg hela händelsen. Jag ser rädslan i hennes ögon.

Eslöv

”Några av oss blev livrädda och hoppade ut genom fönstret”

Peter Persson, vd på Biogaia i Eslöv, lotsade de skräckslagna eleverna från Källebergsskolan in i skydd i en av företagets verkstadslokaler precis efter skoldramat.
Foto: Lennart Andersson
Eslöv
Skåne
ESLÖV En lärare knivhöggs i magen under ett drama på Källebergsskolan i Eslöv under torsdagsmorgonen. En maskerad och beväpnad pojke i 15-årsåldern hade tagit sig in på skolan och en del av högstadieeleverna fick fly genom ett klassrumsfönster och ta sin tillflykt till en verkstadslokal som tillhör företaget BioGaia. Det ska också, enligt uppgifter, ha avlossats två skott. Pojken greps kort därefter.

Dramat utspelades vid 8.45-tiden på morgonen.

Läraren fördes, enligt uppgifter från vittnen på platsen, bort med ambulans, samtidigt som tillkallade poliser, några av dem med k-pist, spärrade av och genomsökte skolområdet, som ligger invid Eslövs Tennisklubbs banor och tidigare Bergagymnasiet.

Den gripne ska, enligt polisen, vara under 18 år. Elever som såg honom uppfattade honom som en man, men enligt polisen handlar det om en pojke i 15-årsåldern.

Läraren vårdades först på plats av ambulanspersonalen och medtogs sedan för vidare vård.

Allvarliga skador

Enligt polisen är han i 45-årsåldern. Ett flertal vittnen på platsen sade att den skadade är en lärare. Enligt Region Skåne vårdades den skadade på sjukhus med allvarliga skador efter händelsen.

När Skånskan kom till platsen var en del av eleverna kvar på skolan medan andra tagit sin tillflykt till en verkstadslokal på företaget Biogaia, som ligger granne till Källebergsskolan.

Poliser med k-pistar vaktade området utanför Källebergsskolan medan det genomsöktes.
Foto: Lennart Andersson

– Det var en man med en lång kniv som kom in i skolan. Han hade på sig en skelettmask, en hjälm och vad som såg ut som en skottsäker väst. Det var väldigt obehagligt, säger en elev till Skånskan.

Hörde läraren skrika

Gärningspersonen beskrevs av de elever som såg honom som kort. De elever Skånskan pratade med uppfattade honom som en man, även om det senare visade sig vara en ung pojke.

– Den maskerade sade något i typ med: Fan vad skönt det är, säger en annan elev som såg honom.

– Vi hade lektion och dörren var öppen. Vår lärare skulle gå ut och hämta en lärarstol. Plötsligt ser jag hur läraren haltar förbi, håller sig för magen och skriker jättehögt, säger eleven som Skånskan pratar med.

– Han som gjorde det hade ögonkontakt med oss och tittade jättemycket på oss. Några av oss blev livrädda och hoppade ut genom fönstret.

Enligt vittnesuppgifter öppnade en annan av skolans lärare dörren till klassrummet under en lektion när han hörde en man skrika utifrån korridoren.

BioGaia bjöd de flyende eleverna på värme därinne och även på fika när de skulle tillbaka till skolan.

Elever i en annan klass såg att deras lärare stötte på vad de uppfattade som en maskerad man och sedan stängde dörren till korridoren igen.

Den läraren öppnade fönstren samtidigt som brandlarmet gick. Eleverna hoppade ut genom klassrumsfönstren och samlades utanför.

Läraren skrek först åt eleverna att de skulle springa bort mot McDonalds-restaurangen som ligger i närheten, men det kom folk från Biogaia-fabriken intill och ledde in dem på deras område istället.

Många grät

Flera av eleverna på skolan fick ögonkontakt med den maskerade och beväpnade gärningsmannen.

– Jag tror inte att han ville eleverna något illa, utan att det var lärarna han ville åt, säger högstadieeleven.

Eleverna har ingen aning om vad som kan ligga bakom dramat.

– Jag blev inte rädd, men är orolig för min kusin som är kvar på skolan, säger en av dem som tog skydd hos Biogaia.

Det fanns även lärare på plats i verkstadslokalen, hos BioGaia men de ville inte säga något till Skånskan. De tröstade och lugnade eleverna.

Eleverna fick gå tillbaka utanför skolan efter ett tag.

Flera elever grät och många var stressade när Skånskan anlände till verkstadslokalen. Andra ville själva berätta vad de varit med om.

Peter Persson, vd för Biogaia i Eslöv, hjälpte barnen.

Visade till rätta

– Det kom elever och jag gick ner till skolan och hämtade dem. Många var i chock och det var viktigt att de kom in i värmen, säger Peter Persson som lotsade eleverna rätt.

Andra anställda på Biogaia skickades iväg att köpa fika, bland annat frukostbullar, till de uppskrämda skoleleverna.

Peter Persson var lugnet i stormen för eleverna där han posterat ut sig vid en av portarna och visade barnen till rätta.

– Jag har varit med om en del tidigare, säger han kort när Skånskan frågar om han har utbildning för detta.

Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef på barn och utbildning i Eslövs kommun, hade tagit sig till platsen men kunde inte ta sig in på skolan.

Elever utanför BioGaias lokaler som ligger nära Källebergsskolan.
Foto: Lennart Andersson

Hon säger till Skånskan att den informationen hon fått är att det ska vara någon form av attentat och att den skadade är lärare på skolan. Personen ska vara allvarligt skadad och eleverna på skolan är säkrade.

Vid 9.50-tiden fick eleverna beskedet att de ska samlas i tennishallen som ligger nära skolan. Poliser skulle där höra vittnen till händelsen.

Eslöv

18 procent av vårdanställda i Eslöv ovaccinerade

Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV 82 procent av de cirka 1 000 personer som arbetar så kallat brukarnära inom Eslövs kommuns vård- och omsorgsförvaltning är vaccinerade mot Covid-19 - 18 procent är det inte.
– Det är som rikssnittet. Jag tycker det är ett hyfsat resultat, säger Lena Hugosdotter Sundberg (M), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Det handlar inte om några helt fastställda siffror.

– Det är frivilligt att svara och uppgifterna om antalet vaccinerade blir därmed en uppskattning som arbetsgivaren får göra, skriver förvaltningschef Josef Johansson till politikerna i vård- och omsorgsnämnden.

Politikerna beställde undersökningen vid decembermötet, i samma veva som man gick ut och krävde att den som vill nyanställas i förvaltningen måste visa upp intyg på genomgången vaccinering.

Kan inte kräva

Det kravet kan man inte ställa på dem som redan har jobb. Men fråga får man göra som arbetsgivare - även om den anställde inte har någon skyldighet att svara.

Majoriteten av dem som arbetar brukarnära med kommunal vård och omsorg har tillfrågats via sina enhetschefer. De finns inom hemvården, på vård- och omsorgsboenden eller arbetar med funktionsnedsatta och hälsa och bistånd.

Förvaltningsledning och politiker har inte fattat något beslut om vad man ska göra med de anställda som inte vill vaccinera sig eller inte vill svara på frågor om det.

Men det diskuteras – bland annat om de ovaccinerade kan omplaceras, även om något sådant beslut har inte tagits.

– Det är för brukarnas skull vi undersöker detta säger Lena Hugosdotter Sundberg.

Valt att avstå

Politikerna fick ingen info om att vård- och omsorgsanställda skulle ha tagit illa upp av frågorna.

– Oavsett vilket ska cheferna fortsätta att prata om detta med hela personalen, inte bara med de ovaccinerade, säger Lena Hugosdotter Sundberg.

I förvaltningschef Josef Johanssons beredning till nämndens politiker skrev han att förvaltningen saknar rättslig grund för att föra register över vilka i personalen som vaccinerat sig mot covid-19 alternativt valt att avstå.

– En arbetsgivare kan inte heller tvinga någon till vaccinering då det är ett medicinskt ingrepp och ett sådant tvång skulle strida mot grundlagen.

Full skyddsutrustning

Däremot förs, säger han vidare, en ständig dialog med personalen om vikten av vaccinering och cheferna uppmuntrar alla som kan att vaccinera sig.

Eslövs vård och omsorg arbetar idag med smittspårning om smittan skulle ta sig in i verksamheten.

Den brukarnära personalen, vaccinerad eller ovaccinerad, har full skyddsutrustning: Visir, munskydd och handskar.

Förvaltningen har också tillsammans med Länsstyrelsen på gång vaccinationsinsatser i de områden man vet där det finns många ovaccinerade, så kallad hubbar.

Med dem får personer som är socialt utsatta, inte talar svenska eller inte använder 1177.se hjälp att boka covid-19-vaccination.

Det pekades på nämndens möte inte ut vilka områden i Eslöv där hubbarna kommer att finnas.

20 januari var 83,1 procent av befolkningen över tolv år vaccinerad med minst två sprutor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Sport

Eslövs HF fick jubla i toppderbyt

En handbollsspelare som jublar
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Eslöv
Kävlinge
Handboll Eslövs HF höjde sig flera snäpp efter pausen och var klart starkast i lördagens Skånederby borta mot toppkonkurrenten Kävlinge HK. Till slut skilde det åtta bollar i lagets kraftigt försenade årspremiär, 33-25 (15-13).

– Skönt att känna segerns sötma igen och få den starten mot Kävlinge som är extra tufft att möta på bortaplan, myste spelande tränaren Henrik Hurtig.

– Riktigt roligt.

Hurtigs Eslöv gick upp i ledning vid 12-11 och släppte sedan aldrig greppet om tillställningen i Korsbackahallen.

Under den andra halvleken var det klasskillnad.

– Vi började lite trevande i första halvlek, men fick rätt på det ordentligt i andra där vi gjorde en väldigt bra prestation, summerade Henrik Hurtig som noterades för fyra fullträffar .

Extra plus ska gå till sexmålsskytten Philip Videll och Robin Carlberg som hittade rätt vid fem tillfällen.

Målbäst blev dock Jakob Berglund med sju fullträffar.

I Kävlinge kom Axel Friberg upp i tio nätkänningar.

På fredag spelar Eslövs HF hemma mot HK Ystapågarna.

Malmö

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

Eslöv

Killarna portas från handbollsgymnasiet i Eslöv

Från och med hösten 2023 kommer inte killar tas in på Carl Engströmgymnasiets handbollsinriktning och antalet platser minskas. Förändringen har fått kommunen gymnasiepolitiker att reagera.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Eslöv
ESLÖV Killarna ska stängas ute från att söka till handbollsinriktningen på Carl Engströmgymnasiet och antalet platser minskas. Det är direktiven från Svenska Handbollsförbundet. Beslutet ifrågasätts av kommunens gymnasiepolitiker.

Förändringarna införs för elever som tas in hösten 2023 och kommer sedan att gälla fyra år framåt.

I nuläget tar Carl Engströmgymnasiet in sex elever som vill kombinera sina gymnasiestudier med den nationella idrottsutbildningen, med inriktning mot handboll.

Förändringen som väntar innebär att bara fem elever kommer tas in, istället för sex som i dag. Men en annan stor förändring från Svenska Handbollsförbundets sida är att Carl Engströmgymnasiet från och med 2023 bara ska ta emot tjejer till handbollsinriktningen.

När politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden nyligen informerades om förändringen reagerade politikerna.

– Vi ska tillsammans med förvaltningen författa en skrivelse om att vi inte nöjer oss med det här, säger Claus-Göran Wodlin (M) som är ordförande i nämnden.

”Åt helvete”

Han har inte fått någon förklaring till varför antalet platser minskas, men spekulerar i att det har att göra med att Svenska Handbollsförbundet vill vaska fram ännu vassare elitspelare. Claus-Göran Wodlin ifrågasätter en sådan inställning.

– Är det så tycker jag det är fullständigt åt helvete, säger han och påpekar att det handlar om unga elever.

Lennart Söderström, utbildningskonsulent på Svenska Handbollsförbundet, bekräftar att förändringen har att göra med inriktningen mot elitnivå.

– Det finns ett ganska gott underlag för det. Det här ska sträva mot nationell elit och vi i handbollen har i diskussioner med Riksidrottsförbundet och andra förbund blivit kritiserade för att vi under en tioårsperiod inte har hållit elitbegreppet tillräckligt, säger han.

Håller inte elitnivå

Förändringen med att bara tjejer ska tas in på Carl Engsrömgymnasiet har med den vassare elitsatsningen att göra, förklarar Lennart Söderström.

– Vi bedömer att Eslöv på damsidan över tid haft en elitmiljö. Med elitmiljö menar vi att man har haft lag i de två hösta serierna över tid. Men det kan också vara att man över tid varit en stark talangfabrik. På herrsidan har man inte haft det här i Eslöv, säger han och fortsätter:

– Grunden är att de som går där ska ha potential att nå nationell elit. Det är grundsyftet med det här. Spelarna ska i princip kunna nå allsvensk nivå eller högre. Vi har krav på oss från Riksidrottsförbundet att hålla en högre elitnivå. Man tycker att vi har för många platser och inte har tagit hänsyn till elitbegreppet tillräckligt. Nationella idrottsutbildningar är ju inga breddutbildningar. De syftar till elit. Sedan kanske vi skulle vilja att det var på ett annat sätt.

Carl Engströmgymnasiet erbjuder Nationella idrottsutbildning, där eleverna kan kombinera sina studier med en nationell idrottsutbildning i antingen bordtennis eller handboll. Nu meddelar Svenska Handbollsförbundet att antalet platser på handbollsinriktningen ska minskas och att bara tjejer ska antas, från och med hösten 2023.

”Svagt söktryck”

Lennart Söderström förklarar att man även analyserat söktrycket till Carl Engströmgymnasiets handbollsinriktning de senaste åren.

– Det har generellt varit svagt, säger han och berättar att man även varit på plats på Carl Engströmgymnasiet.

Han menar att det också blir svårare att genomföra träningarna, även om man skulle släppa in ett par killar.

– Då är det bättre att ha fem tjejer, säger han och förklarar att när man då slår ihop årskurserna under träningarna så blir det femton tjejer.

”Inget fel på skolan”

Lennart Söderström understryker att målet att vässa elitnivån inte har med den utbildning som bedrivs på Carl Engströmgymnasiet att göra.

– Det är inget fel på skolan och skolan uppfyller de kriterier som ska vara. Det handlar om att man inte håller elitbegreppet utanför skolan. På damsidan gör man det och det är därför man fått platser på flicksidan. Det är inget fel på skolan. Det är att klubben inte är på tillräckligt hög nivå, med träningen utanför skolan på pojksidan, över tid. Vi har suttit hela hösten och bedömt det här utifrån en massa kriterier. Träningen i klubben är lika viktig som träningen i skolan.

Mellan fyra år, från 2023 och 2026 kommer det alltså bara antas tjejer till handbollsinriktningen på Carl Engströmgymnasiet.

Peter Magnusson som är rektor på Carl Engströmgymnasiet tar förändringen med ro.

– Det gör ingenting att det bara är tjejer. De vill ju skära ned generellt på de Nationella idrottsutbildningarna (NIU) i Sverige. Det fanns ju ett utredningsuppdrag för ett år sedan och då var vi mer rädda att de skulle lägga ner det helt och hållet. Så det här är ju positivt på ett sätt. För det fanns signaler att flera skolor skulle tappa NIU. Det handlade inte bara om handbollen utan nu pratar jag om alla sporter. Så vi klarade oss ganska bra.

Det här med att ni bara ska ta in tjejer har du inga synpunkter på?

– Nej, det spelar ju ingen roll, säger Peter Magnusson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL