Landskrona

Lastbil körde in i viadukt

Landskrona
Glumslöv En lastbil körde in i en viadukt på Tingvägen strax söder om Glumslöv på måndagen.

Larmet om trafikolyckan inkom 12.29. Enligt polisen har en lastbil kört in i en viadukt på Tingsvägen. Ingen person har behövt föras till sjukhus.

– Där är skador på tunneln men de håller på och bärgar. Vid 13-tiden var vägen avstängd, säger Gunilla Jensen, teamledare på SOS alarm.

Norrgående körfält vid Glumslövsbacke stängdes av i samband med arbetet på platsen men öppnades åter för trafik kring 14-tiden.

Svalöv

Larm om villabrand i Asmundstorp

Svalöv
Landskrona
Landskrona Flera enheter från räddningstjänsten befinner sig på Vagnmakaregatan under fredag förmiddag efter ett larm om brand i en villa.
PREMIUM

Villan var rökfylld när enheterna kom fram, enligt uppgift från SOS Alarm. Även ambulans och polis har åkt till platsen.

De boende ska vara oskadda och har själva tagit sig ut ur bostaden, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet inkom till SOS klockan 09.23.

Landskrona

Psykvård för sprängattack mot politiker

46-åringen döms bland annat för en sprängning mot Torkild Strandbergs köksfönster och för hot om grövre sprängladdningar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Landskrona
ESLÖV En 46-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för en sprängattack mot Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (L) samt hot mot Sverigedemokraternas ordförande i staden Stefan Olsson. En 38-årig kumpan har tidigare dömts till ett års fängelse för brotten.

46-åringen, som är bosatt i Landskrona, fälls i Lunds tingsrätt för olaga hot och skadegörelse. Han fälls för ytterligare en sprängattack mot en offentliganställd - totalt döms han för sju tillfällen av olaga hot och fem fall av skadegörelse.

Han nekade till brotten under rättegången. I och för sig medgav han att han skrivit breven men inte att uppsåtet var brottsligt. Sprängningarna mindes han inte men uteslöt inte att han utfört dem.

Under våren och hösten 2018 utsattes flera hushåll i Landskrona för sprängningar.

Sprängningarna utfördes med ”bangers” som är en kraftfull smällare som i de flesta fallen nattetid hade tejpats fast på fönsterrutorna som sprängdes sönder.

Många av de drabbade var personer anställda vid Landskrona stad eller hade statlig eller kommunal anställning.

Hotfulla brev med uppgifter om att tyngre sprängladdningar skulle användas senare skickades i brev till både polisen och de båda politikerna. Avsändaren kallade sig ”fönstersprängaren”.

Händelserna sattes i samband med en kraftig sprängning av Landskrona stadshus i augusti 2019, en mordbrand mot Slottscaféet samt två bränder i hyreshus i bostadsområdena Koppargården och Silvergården Landskrona.

Polisen fick misstankar mot de båda åtalade sedan Torkild Strandberg observerat den enes bil utanför sin bostad.

Med hjälp av hemlig kameraövervakning och spaning kunde polisen binda de båda männen vid brotten.

Den nu dömde 46-åringen vårdas länge av psykiatrin. 38-åringen är hans vän.

I brev till de drabbade förklarar de att attentaten mot dem beror på deras förda politik eller tjänsteutövning.

46-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han och den tidigare dömde mannen ska betala skadestånd med 37 000 till Torkild Strandberg och 5 000 kronor till Stefan Olsson.

Landskrona

Trapphusbrand startade i barnvagn

Landskrona
Skåne
Landskrona En brand bröt under fredagskvällen ut i ett lägenhetshus på Sturegatan i Landskrona.

Larmet om branden kom in till SOS vid 18.00. Polisen uppger på sin hemsida att det är en barnvagn som brunnit.

”Enligt initial uppgift är det en barnvagn som brinner. Det är just nu okänt om någon person är skadad, skriver de.

Räddningstjänst, polis och ambulans skickades till platsen.

– Vi har släckt branden och vädrar trapphuset, säger Mats Nilsson inrebefäl på Räddningstjänsten Syd.

Enligt Räddningstjänsten finns inga uppgifter om att någon skadats i branden.

– Det fanns inget barn i barnvagnen, säger Mats Nilsson.

Orsaken till branden är ännu oklar.

Personligt

Följde sin namne och blev vd i familjeföretag

Palle Olefeldt, Mellbloms Snickeri.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Landskrona
Personligt Lastbilschaufför blev det inte. Inte heller arkeolog. Det blev en vd, med alla möjliga uppdrag på sin att-göra-lista. Palle Olefeldt är vd för Mellbloms Snickeri och namne med grundaren Palle Mellblom som startade snickerifirman 1921.
– Jag hade inte en tanke på att gå in i företaget som barn när jag var och hälsade på Palle och Olga, min pappas morföräldrar, berättar vd Palle Olefeldt.

Den 8 november 1921 godkände miljönämnden i Landskrona de nya lokalerna till Mellblom och Kronholm som företaget hette från början. Snickeriföretaget tillverkade inredning i trä och Palle Mellblom som arbetade i företaget i hela sitt liv, och även traskade runt på verkstadsgolvet efter pensionen, blev 98 år gammal. Det var Palle Olefeldts pappas morfar. Han minns att han som barn var och hälsade på sina äldre släktingar och fikade. Föga anade han då att han skulle komma att erbjudas att ta över en del av sin namnes företag. Palle visste däremot att han hade fått namnet efter sin äldre släkting.

– Min far var mycket hos sin morfar som liten. Det måste ha kommit därifrån och jag råkade vara född först av mina syskon, konstaterar Palle Olefeldt.

FAKTA

Profil

Ålder: 52 år

Bor: I Glumslöv

Familj: - Ja, fru och två barn.

Gör: Är vd för Mellbloms Snickeri AB.

Aktuell: Företaget firar 100 år i år. Firandet med de 12 medarbetarna och kunder kommer att ske senare, när coronapandemin har klingat av helt.

Mellbloms snickeri för 100 år sedan: Då tillverkade företaget trappor, dörrar och fönster och annan inredning. I dag tillverkar företaget inga trappor, dörrar eller fönster. I dag tillverkas specialinredning för offentliga miljöer samt receptionsdiskar och inredning till storkök.

Intressen: - Förutom företaget är det film och barnens aktiviteter. Jag är kassör i Scoutföreningen i Glumslöv.

Palle Olefeldt växte upp i Kvidinge i norra Skåne med mamma, pappa och två syskon. Pappa var ekonom och mamma var lärare och Palle själv ägnade sin tid åt att spela tennis och hänga med scouterna i skogen. Som riktigt liten ville han bli lastbilschaufför och medan han bodde med familjen i Tyskland, och väntade på att rycka in i lumpen, läste han arkeologi en kort stund.

– Det var väl ett resultat av Indiana Jones-effekten, säger Palle Olefeldt och förklarar att studierna enkom var ett sätt att få tiden att gå innan det var dags att göra militärtjänstgöringen i Sverige.

På gymnasiet hade Palle Olefeldt studerat till gymnasieingenjör och upptäckt att han tyckte om att konstruera saker i datorprogrammet Cad. Direkt efter gymnasiet fick han arbete på K-konsult och projekterade avloppsreningsverk. När byggkrisen kom precis efter att Palle hade fått in en fot på arbetsmarknaden hade han turen att få behålla sitt jobb.

Nära att förlora jobbet

– Regeringen bestämde att alla avloppsreningsverk som var av en viss kaliber skulle byggas ut. Om det var en medveten satsning eller om det bara var dags igen vet jag inte, berättar Palle som var glad att han fick behålla jobbet.

Han kom att stanna i 15 år på företaget i olika roller, som it-ansvarig och kvalitetskontrollant bland andra. Under tiden växte företaget från 30 anställda till 120 och köptes upp av olika företag. När Palle slutade hade Sweco övertagit företaget.

– Det blev så stort. Det var inte samma känsla längre, tycker Palle.

Nu föll frågan i god jord som hans fabror Sven Olefeldt hade ställt ett par gånger de senaste åren. Ville inte Palle komma över till familjeföretaget? Var det inte läge att hitta en blivande vd som kunde ta över efter Sven? Palle tackade ja trots att han inte hade planerat att gå i sin namnes fotspår.

– Jag hade aldrig börjat jobba på ett snickeri om jag inte hade haft den stöttningen som jag hade. Och de hade aldrig tagit emot mig om det inte vore för att de kände mig, konstaterar Palle Olefeldt och fortsätter:

– Jag kunde inte branschen, men jag tyckte att det var väldigt intressant och jag såg det som en förmån att få göra något annat mitt i livet.

En bok med svartvit framsida.
Palle Mellblom skrev själv en bok om företaget.
Foto: Catharina Nilsson

Han har aldrig ångrat att han tog steget, men med facit i hand, blev det en något svårare övergång än vad han hade kunnat ana.

– Jag kom nästan direkt in i hetluften, så är det i mindre tillverkningsföretag. Vi, alla i ledningen, måste vara väldigt närvarande på arbetet.

Ta ut soporna ingår också

Det är ett stort ansvar att se till att medarbetarna har vad de behöver för att fungera och prestera. De är 12 personer i företaget i dagsläget och titlar ger de inte mycket för, någon av dem. Inte vd heller som skiftar mellan att ta ansvar för personalpolitiken, hålla kontakten med banken och försäkringsföretag, sköta inköp samt övergripande it- och telekomlösningar.

– Just ja, jag är ansvarig för den externa marknadsföringen också. Och i går rensade jag ogräs och på fredagar tar jag ut soporna efter fikat och så är det jag som träffar journalister, säger Palle Olefeldt och tittar på sin kusin Mattias Olefeldt som också är delägare, operatör, kundansvarig med mera.

– Titel? säger Mattias Olefeldt frågande och skrattar:

– Det blir svårt att säga.

Kusin Mattias Olefeldt är den enda släktingen som är kvar i företaget tillsammans med Palle. I varje generation har det funnits ett par stycken som har gått in och fört över kunskaper och traditioner och satt prägel på företagsandan.

Två män i svarat tröjor på ett verkstadsgolv.
Palle Olefeldt, Mellbloms Snickeri.
Foto: Catharina Nilsson

– Min farbror Sven Olefeldt har varit min mentor och pappas kusin Ingvar Mellblom och även Sven Lundström, som jag inte är släkt med, men som är delägare. Han är fortfarande min mentor emellanåt, säger Palle.

Karaktären av ett familjeföretag finns fortfarande kvar ändå, 100 år senare.

– Det är familjärt även om det handlar om business. Vi månar om varandra och försöker skapa en bra arbetsmiljö för alla och tar snabba och viktiga beslut när det behövs, säger Palle för att förklara vad han menar med familjär.

Att det ska få fortsätta på den inslagna linjen är vad han hoppas på inför framtiden. Under coronapandemin gungade det lite obehagligt på båten under några månader när personalen fick förkortad arbetstid och tog emot ekonomiskt stöd från staten.

– Det dök i november 2020 men det började räta upp sig igen i mars i år, berättar Palle som för egen del hoppas få styra skutan i många år till.

En exteriörbild.
Palle Mellbloms Snickeri.
Foto: Catharina Nilsson
En man vid ett bord.
Palle Olefeldt, Mellbloms Snickeri.
Foto: Catharina Nilsson

Svalöv

Man påhoppad och slagen på stationen

Svalöv
Landskrona
Landskrona Två personer försökte råna en man på järnvägsstationen i Landskrona natten mot söndag.
Duon ska ha slagit honom i ansiktet upprepade gånger.

Mannen, som är i 50-årsåldern, fördes efteråt med ambulans till sjukhus för vård. Skadeläget är oklart.

– Han hade något jack i ansiktet som behövde sys. Om det även är andra skador är mer än vad jag kan uttala mig om, säger Patric Fors, presstalesperson i polisregion Syd.

Händelsen ska ha ägt rum strax efter klockan två på natten. Mannen hade just klivit av tåget och var på väg genom stationen när han blev angripen av två okända personer. Genom våld försökte de få mannen att lämna ifrån sig värdesaker. Något gods fick de emellertid inte med sig.

Polisen var under natten på plats och har upprättat en anmälan om försök till rån. Förövarna var på söndag morgon ännu på fri fot.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Landskrona

Hotade svärmor – får fängelse

Landskrona
Landskrona Den 25-årige Landskronabon hotade både sin sambo och svärmor när svartsjukan rann över. Tre månader senare jagades han av polis under en biljakt där han saknade körkort och var drogpåverkad.

Det var i februari 2020 som den första händelsen spelades ut. Den 25-årige mannen krävde då att få titta på sin sambos mobil, för att kunna få reda på vem hon hade träffat eller haft kontakt med. Han tvingade till sig mobilen och uttryckte sig hotfullt under bråket.

Efter händelsen ringde kvinnan polisen, som kunde gripa hennes sambo. I vittnesförhöret med kvinnan efter händelsen uppgav hon att 25-åringen hade tryckt upp henne mot en bil och tagit ett fast tag om hennes käkparti med händerna.

Minns inte misshandeln

Under senare förhör med kvinnan uppger hon att hon inte riktigt minns den biten av händelserna, vilket gjort att tingsrätten inte anser sig kunna belägga åtalet om misshandel.

Under dagens gång fick kvinnans mamma reda på situationen och kom i kontakt med den 25-årige Landskronabon. Då hotade han med att ta livet av både mamman och sambon.

Igenkänd av polisen

Tre månader senare, i maj 2020, siktade en patrullerande polisbil i Landskrona 25-åringen i en bil. Poliserna visste om att han inte har körkort och försökte stoppa bilen. Men 25-åringen fortsatte turen genom centrala Landskrona.

Enligt poliserna körde han för fort och passerade korsningar och övergångsställen utan att stanna till. Till slut kunde de få stopp på bilen. Efter blodprov konstaterades det att 25-åringen varit påverkad av cannabis när han körde.

Flera brott ger fängelse

Lunds tingsrätt har bakat ihop åtalen och dömer nu Landskronabon till två månaders fängelse. Brotten som han döms för är egenmäktigt förfarande, olaga hot, olovlig körning och grovt rattfylleri. Han ska dessutom betala 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden.

Landskrona

Sjöräddningen sökte efter försvunnen kitesurfare

Foto: Hasse Holmberg / TT
Landskrona
Landskrona En stor sökinsats pågick vid Lill-Olas badstrand i Landskrona under söndagen. Detta efter larm om en misstänkt drunkningsolycka.

– Man har sett en kitesurfare som försvunnit i vattnet, säger Ola Nilson på SOS-Alarms händelseinformation.

Räddningstjänst, polis, ambulans och en helikopter från sjöräddningen var på platsen och deltog i insatsen.

– Än så länge har vi inte fått in att de har hittat någon, sa Ola Nilsson vid 15-tiden på söndagen.

Runt fyra-tiden avslutades insatsen.

– Räddningstjänsten har gjort bedömningen att ingen finns i vattnet, säger Rickard Lindqvist, presstalesperson på polisregion Syd.

Enligt SOS-Alarm har ingen behövt söka sjukhusvård.

– Ambulansen har återkallats och ingen har behövt vårdas, säger Ola Nilson på SOS-Alarms händelseinformation.

Sjöbo

Två skånska guld på beachvolley-SM

Idrottare på en prispall
Foto: Robert Boman
Sjöbo
Svedala
Landskrona
Beachvolleyboll De skånska klubbarna fortsätter att skörda framgångar vid beachvolley-SM. Under onsdagen fick representanter från Kronan, Ystad, Svedala och Engelholm kliva upp på prispallen.

Det rådde näst intill optimala förhållanden hela dagen, 20 grader varmt och lätta vindar på omkring 3 meter per sekund. Något som gav spelarna möjligheter att prestera på topp i Tylösands SM-sand.

Sex nya mästerlag korade, fyra från ungdomsklasserna U16 och U19 samt ytterligare två från veteranklassen 40 år och äldre.

För skånsk del blev det två guld.

Emilia Saxne/Moa Ekberg (Kronan VBK) kunde jubla över seger i U16-klassen för flickor. Lägg till att Elin Andersson (Svedala VBK) tog brons tillsammans med Sanna Madestam (Hylte/Halmstad).

Guld blev det även för Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) som kampererade ihop med Elias Sjölund (Stöcke IF) i pojkarnas U19-klass.

I flickornas 19-årskass gick bronset till Daniella Åström (Engelholms VS) och Mathilda Granberg (Iksu)

Beachvolley-SM pågår till söndag.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL