Inrikes

Tonårspojkar skadade i skjutning i Linköping

Polisens avspärrningar vid Berga centrum i Linköping där två personer skottskadades på torsdagskvällen.
Foto: Magnus Andersson/ TT
Inrikes
Inrikes Två tonårspojkar skadades i en skottlossning vid Berga centrum i Linköping under torsdagskvällen.
– Vi kan anta att det här har skett i en gängrelaterad kontext, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.
PREMIUM

Skottlossningen ägde rum vid 19-tiden på torsdagen i Berga centrum i Linköping.

Två minderåriga träffades av skotten och vårdas nu på sjukhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man anhållen för misstänkt människorov i Malmö

En man misstänks för människorov i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern har gripits och anhållits sedan larm inkommit om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande i Malmö, skriver polisen på sin sajt.

Polisen fick efter midnatt natten till lördag in samtal från någon som ville anmäla en kvinna försvunnen. Polisen kontrollerade hennes bostad, som var tom.

Misstanken är nu att kvinnan inte försvunnit frivilligt och flera förhör har genomförts under natten och dagen.

I övrigt hänvisar polisen till förundersökningssekretess.

Inrikes

Vitt snus kan ha mer nikotin än vanlig prilla

En liten vit påse utan tobak under läppen känns helt enkelt fräschare än klassiskt snus, säger vissa som väljer den. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Det vita snuset som lockar framför allt unga och kvinnor kanske känns fräschare. Men nikotinhalten i det helt oreglerade tobaksfria snuset är ibland långt högre än i vanligt snus.

Redan 2016 skickade en av de största snustillverkarna ut ett pressmeddelande om att de börjar sälja en tobaksfri nikotinprodukt i Sverige. Enligt nätbutiken Snusbolaget tredubblade de sin försäljning av tobaksfritt snus mellan 2019 och 2020.

En liten vit påse utan tobak under läppen känns helt enkelt fräschare, säger vissa som väljer den. Men enligt organisationen A non smoking generation som arbetar för att unga ska välja bort tobak stämmer det inte att produkterna är tobaksfria, eftersom nikotinet utvinns ur tobak.

Det behövs i dag inget tillstånd för att sälja tobaksfritt snus och det finns ingen åldersgräns för att få köpa det. Det finns ingen standard eller reglering av innehållet.

Tjejer i fokus

Folkhälsomyndigheten ser att användandet av tobaksfritt snus ökar. Men ännu görs inga ordentliga uppföljningar så detaljerad kunskap saknas. Generellt sett minskar andelen svenskar som använder nikotin dagligen, enligt myndighetens statistik.

Tjejer har stått i fokus för marknadsföringen och bland flickor i årskurs nio ökar snusandet, enligt Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. 2016 snusade omkring två procent och 2020 har siffran stigit till omkring sju procent.

– Man vet från forskningen att smaksättning av de här produkterna är jätteviktiga för hur attraktiva de är, de är söta och smakar godis eller frukt. Det uppfattas som mindre farligt av unga än traditionella tobaksprodukter för att de har den här smaksättningen, säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

TT: Bidrar det till att nikotinanvändningen ökar bland unga?

– Ja, vi oroar oss för det men vi har inte så mycket belägg, utan bara allmänna siffror för snus.

Hög halt nikotin

TT: Ökar vitt snus risken att fler unga blir nikotinberoende?

– Nikotin är ju starkt beroendeframkallande så använder man produkterna är det stor risk att man blir beroende, säger hon.

Koncentrationen av nikotin i tobaksfritt snus varierar från cirka 3 mg per gram upp till till 50 mg per gram, enligt en statlig utredning. Vanliga snussorter ligger på 8 mg per gram. Den starkaste tobaksprodukten på marknaden har en koncentration på cirka 45 mg per gram – lägre än det starkaste vita snuset.

– Du får en fysiologisk respons med så höga nikotinhalter även om du är beroende och en van snusare, som till exempel påverkan på blodtryck och illamående. Som att ta en prilla för första gången, säger Josefin Jonsson.

Nikotinets skadeverkningar är kända: Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, försämrad risk att bli frisk från en stroke, ökad risk för diabetes och risk att barn föds med låg födelsevikt eller att foster dör tidigt i graviditeten.

Steget efter

Danmark införde den 1 april i år hårdare regler för hur tobaksfria nikotinprodukter får saluföras. Och nyligen föreslogs en prishöjning på elva kronor per dosa för att minska användningen bland unga. I dag kostar en dosa 30–40 kronor i Danmark. I Sverige kostar en dosa 40 kronor.

En statlig utredning har föreslagit 18-årsgräns i Sverige för att köpa tobaksfritt snus i butik och på nätet. Marknadsföringen ska enligt förslaget vara "måttfull" och får inte riktas till unga under 25 år.

Regeringen har inget besked om när de ska lägga fram ett lagförslag i riksdagen, skriver socialdepartementet till TT.

TT: Folkhälsomyndigheten ansvarar för folkhälsan i Sverige och de här produkterna har funnits i flera år. Varför har ni inte larmat tidigare?

– Det är ofta så att man är steget efter med reglering. Det är när problemet uppstått det behövs reglering och vi behöver lagstöd för att kunna vidta skyddsåtgärder, säger Josefin Jonsson.

Helena Björk/TT

'Nikotin är ju starkt beroendeframkallande så använder man produkterna är det stor risk att man blir beroende', säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
"Nikotin är ju starkt beroendeframkallande så använder man produkterna är det stor risk att man blir beroende", säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Folkhälsomyndigheten/TT

FAKTA

Nikotinpåsar – vitt snus

Nikotinpåsar – också kallat vitt snus – är en tobaksfri produkt som marknadsförs som ett alternativ till snus och ingår i produktkategorin nikotinportioner.

I stället för tobak används ofta växtfibrer som smaksätts och tillförs nikotin.

Produkterna innehåller färre giftiga ämnen än konventionellt snus, men är starkt beroendeframkallande och kan innehålla höga halter av nikotin.

Källa: Tobaksfakta, Hårdare regler för nya nikotinprodukter, SOU 2021:22

Inrikes

Mordförsök på boende – en person gripen

Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett misstänkt mordförsök har inträffat på ett boende i Högsbo i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi har gripit en person misstänkt för försök till mord, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen, till tidningen.

Larmet kom in till polisen vid 18.30-tiden på lördagen.

– Ett tillhygge har använts, säger Martin Hallberg.

Skadeläget för brottsoffret är inte känt. Personen ska ha förts med ambulans till sjukhus.

Ett föremål har beslagtagits och platsen är avspärrad.

Inrikes

Fjällvandrare hittade gammal skarp tysk granat

Granaten, som var 'fullskarp' sprängdes av en specialenhet hos Försvarsmakten.
Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten
Inrikes
Inrikes En skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare en kilometer från liftsystemet vid Riksgränsen i Norrbotten.

Den tyska granaten, 33 centimeter lång och åtta centimeter i diameter, hittades mellan två stenar, precis vid gränsen mellan Sverige och Norge, skriver NSD.

– Vi sprängde den på plats, det finns ingen anledning att ta några risker. Den var fullskarp, säger kapten Robert Eriksson vid Försvarsmakten, till tidningen.

Han tillhör enheten EOD (Explosive ordnance disposal), en specialistgrupp inom Totalförsvarets skyddscentrum som utför ammunitionsröjning, och som tillsammans med polisen åkte ut till platsen efter fjällvandrarens larm.

– Jag tog ut ett 800-meters riskområde, vi använde polishelikoptern för att flyga igenom området innan sprängning. Det blev en rejäl smäll, men efteråt märker man inte så mycket, säger han.

Ammunition från andra världskriget är enligt Eriksson "inte jättevanligt", även om det tidigare hittats lite av den varan i Pajalaområdet.

– Det är alltid svårt med gammal, miljöpåverkad ammunition som har legat så pass länge att veta exakt hur känslig den är. Men det är absolut ingenting som allmänheten ska röra vid, säger Eriksson.

Han vill inte spekulera i hur granaten har hamnat där den hamnat.

Veronika Åström/TT

En tysk skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare vid Riksgränsen.
En tysk skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare vid Riksgränsen.
Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten

Inrikes

Tjugo tonåringar evakueras efter bussolycka

En buss med ett tjugotal passagerare har glidit av vägen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En buss med chauffören och tjugo tonåringar ombord har glidit av vägen norr om Umeå och lagt sig på sidan i diket med dörrarna mot marken.
– Det ska inte vara några fysiska skador men ungdomarna är chockade, säger Trond Olofsson, inre befäl på räddningstjänsten, till TT.

Olyckan inträffade på E4 vid Klintsjön mellan Robertsfors och Ånäset, enligt Västerbottens-Kuriren.

– Vi har en buss som åkt i diket med tjugo passagerare. Vi har stabiliserat upp den så att den inte riskerar att tippa, sade Trond Olofsson till TT vid 18-tiden.

Vid 18.30-tiden hade evakueringen av ungdomarna påbörjats, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Jag har just talat med yttre befäl på plats och det visade sig att det gick att gräva sig ner lite vid en av dörrarna, säger Olofsson till VK.

Det innebär att dörren går att öppna varvid passagerarna inte behöver evakueras via bussens fönster.

Passagerarna går nu ut och in i den ersättningsbuss som finns på plats, säger han till tidningen.

Vad som orsakat olyckan är ännu inte känt.

Inga ambulanser är utskickade men räddningstjänsten har sex resurser på plats.

E4 är avstängd i båda riktningarna eftersom det saknas mitträcke vid olycksplatsen. Hur länge avstängningen blir kvar kan Olofsson inte säga i nuläget.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Inrikes

Stor sökinsats efter vattenskoterförare

Sjöfartsverket har deltagit i sökandet med hjälp av räddningshelikopter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En omfattande sökinsats påbörjades på lördagseftermiddagen sedan en man fallit av sin vattenskoter utanför Borgholm, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

Händelsen inträffade strax före klockan 15.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Motorcyklist till sjukhus med helikopter

En motorcyklist har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter en olycka på södra Gotland. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 40-årsåldern har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha kört omkull med motorcykel på länsväg 546 nära Stånga på Gotland.

Vilka skador mannen mer exakt har fått är dock oklart.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Romansbedrägerierna har ökat under pandemin

Romansbedragaren bygger upp en relation med offret via nätet under lång tid. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson / TT
Inrikes
Inrikes Dejtingäventyret på nätet kan sluta både med ett brustet hjärta och en ekonomisk smäll. Antalet polisanmälda romansbedrägerier ökade kraftigt i augusti.
PREMIUM

– Vi ser en uppgång under pandemin, framför allt under senare delen, säger Lotta Mauritzson, nationell samordnare på polisens Nationellt bedrägericenter.

Totalt anmäldes 110 romansbedrägerier under augusti, vilket är en ökning med 37 procent jämfört med månaden innan, enligt siffror som Stöldskyddsföreningen sammanställt. Mest ökade anmälningarna i polisregionerna Syd och Väst, med 94 respektive 145 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL