Inrikes

Man gripen för mordförsök i Jönköping

En person greps i Jönköping i samband med ett bråk. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen larmades strax efter klockan 01 natten till torsdagen om ett större bråk i centrala Jönköping. Två personer fick föras till sjukhus med ambulans.

– Enligt de initiala uppgifterna så skadades den ena allvarligt, och den andra inte lika allvarligt, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man häktad för mord i Hallsberg

I fredags hittades en död person i Hallsbergs kommun. Arkivbild.
Foto: Pavel Koubek/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern har häktats misstänkt för mord efter att en död person hittats vid en gård i Hallsbergs kommun på fredagen, rapporterar lokala medier.

Mannen är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Det misstänkta mordet ska ha begåtts någon gång mellan 15 juni och 24 september, enligt handlingar från Örebro tingsrätt.

Inrikes

Misstänkt kidnappning – polisen vädjar om tips

Ett stort antal polispatruller inklusive hundpatruller och rytteri söker i Oxie utanför Malmö efter den kvinna som anmäldes försvunnen på fredagskvällen. En person sitter häktad misstänkt för människorov.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen fortsätter söka efter en kvinna i Malmö som misstänks ha blivit bortförd mot sin vilja i slutet av förra veckan. Sedan tidigare sitter en man i 50-årsåldern anhållen efter larm om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande.

– Vi kommer att söka under dagen efter den försvunna kvinnan i Oxie med omnejd, säger polisens presstalesperson Nils Norling till TT och fortsätter:

– De har haft en relation tidigare de här två, och vi har information som gör det intressant att söka i det här området.

Mannen greps efter att polisen fått samtal efter midnatt natten till lördag från någon som ville anmäla en kvinna försvunnen. Polisen kontrollerade då hennes bostad, som var tom.

– Vi har inte kunnat komma i kontakt med henne och vi har information som tyder på att mannen varit inblandad i hennes försvinnande, säger Norling.

Polisen efterlyser även allmänhetens upplysningar rörande en silverfärgad bil som observerats i området vid tiden för försvinnandet.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

SD friar Fogelklou efter intern utredning

Jörgen Fogelklou i talarstolen under Sverigedemokraternas landsdagar i Lund 2015. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Inrikes
Inrikes Sverigedemokraternas kommunalråd och gruppledare i Göteborg, Jörgen Fogelklou får stanna kvar i partiet.
Beslutet kommer efter en intern utredning om anklagelser om grova rasistkommentarer på internet.

"Även om det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot har vi inte kunnat styrka att inläggen faktiskt är hans. Mot bakgrund av detta har partiets medlemsutskott lagt ner utredningen. Ärendet är därmed att betrakta som avslutat", säger partiets pressekreterare Christian Krappedal i en skriftlig kommentar till TT.

Utredningen inleddes efter att Aftonbladet granskat Fogelklou och hans påstådda koppling till kontot "afghan" på Flashback, ett konto som under 2010 och 2011 spred mycket grov antisemitism och rasism.

"Egna utredningsarbete"

Tidningen har bland annat skrivit att den kopplat en mejladress till Fogelklou. Man har också tagit hjälp av säkerhetsexperter, som menar att det är osannolikt att någon annan än SD-kommunalrådet ligger bakom inläggen.

Beslutet att lägga ner utredningen togs av Sverigedemokraternas partistyrelse på måndagen, efter att partiets medlemsutskott presenterat sin egna utredning.

"Partiet har tagit ärendet på mycket stort allvar. Utöver vårt egna utredningsarbete har vi även låtit en extern part granska ärendet. Säkerhetsbolaget, som är ett av Nordens största, har bedömt att det inte går att hitta några kompletterande uppgifter som förändrar utgångsläget", skriver Christian Krappedal.

Förnekat

Jörgen Fogelklou har ända sedan uppgifterna dök upp första gången förnekat att det är han som startat kontot och skrivit inläggen.

"Det är välkommet men också väntat att partiet landat i samma slutsats som tidigare. Det är inte jag som skrivit inläggen och jag har varit medgörlig och transparent under hela processen för att det ska bli tydligt. Förhoppningsvis kan vi nu lägga detta till handlingarna och fokusera på det politiska arbetet istället", skriver han.

SD kommer enligt partiets pressavdelning inte att ge några intervjuer om beslutet.

Peter Wallberg/TT

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Gängmedlemmarna vill bli frikända

I dag drog den stora förhandlingen mot Vårbynätverket i gång i hovrätten, men rent fysiskt hålls den i säkerhetssalen vid Attunda tingsrätt. 27 personer dömdes till totalt 147 fängelse år när tingsrätten kom med sin dom.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Svea hovrätt har inlett förhandlingen mot det så kallade Vårbynätverket i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. 31 personer är tilltalade i målet och flera av dem vill att hovrätten ska frikänna dem. Åklagaren vill se hårdare straff.

Hovrättsförhandlingen inleddes i dag och hålls i Attunda tingsrätts säkerhetssal i Sollentuna. Den första förhandlingsdagen är 17 av de totalt 31 tilltalade i målet på plats.

Totalt är det närmare 50 personer i säkerhetssalen om man räknar med rättens ledamöter, häktesvakter, poliser och tilltalade. Längst fram till höger i salen sitter, precis som i tingsrätten, Chihab Lamouri, den 33-årige man som utpekats gängledaren med sin advokat Filip Rydin. Precis som i tingsrätten är Chihab Lamouri klädd i vit skjorta. Dock har hans skägg växt sig längre.

Tingsrätten dömde honom till fängelse i 17 år och tio månader. Inte hårt nog, anser åklagaren Anna Stråth som överklagat tingsrättsdomen och vill att 33-åringen döms till livstids fängelse.

Chihab Lamouri har också överklagat tingsrättens dom och vill frikännas helt. Tingsrätten gjorde en felaktig bevisvärdering och drog felaktiga slutsatser, menar försvaret. Man fortsätter också att hänvisa till oklarheter kring hur den bevisning som bygger på kommunikation från den knäckta krypteringstjänsten Encrochat kommit till och bearbetats.

Hela strukturen

Den första förhandlingsdagen inleddes med åklagare Anna Stråths sakframställan där hon bland annat redogjorde för vilka kopplingar som finns mellan de tilltalade.

– Det är ungefär hälften som ingår i åtalet som är medlemmar i Vårbynätverket. De andra är från andra gäng eller har samverkat med Vårbynätverket, säger Anna Stråth.

Hon säger också att det speciella med det här målet är att det avser så många grova brott och personer från samtliga nivåer i ett kriminellt nätverk.

– Det är ovanligt att man har hela strukturen i en och samma rättegång, sade Stråth.

Ber om lov

Åklagaren använder sedan material från den krypterade meddelandetjänsten Encrochat, som fransk polis knäckte och sedan delade med sig av till bland annat svensk polis.

Anna Stråth visar konversationer från tjänsten mellan de tilltalade dels för att visa att det funnits en militärliknande struktur i gänget med platschef, kaptener och soldater och att det tagits ut en månatlig medlemsavgift på 3 500 kronor från dem som sålt narkotika åt gänget.

Åklagaren förevisar också chattar för att styrka sitt påstående att Chihab Lamouri varit nätverkets ledare och att de andra bett honom om lov för olika saker.

Ett exempel är när en av de tilltalade har problem med att en person som agerar chaufför inte sköter sig och inte kommer i tid. Personen ber det chattalias, som enligt åklagaren är Chihab Lamouris, om lov att ta ifrån den oduglige chauffören bilnycklarna.

”Ja ta dem när du vill”, svarar han.

Långa straff

Brotten som åtalet omfattar är försök till mord på en man inom en rivaliserande gruppering, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och grovt penningtvättsbrott, för att nämna några exempel.

Den utpekade nätverksledaren Chihab Lamouri bedömdes ha varit inblandad i nästan samtliga åtalspunkter och dömdes också till det längsta straffet på 17 år och tio månader. Den så kallade platschefen dömdes till tolv års fängelse medan "kaptenerna" fick mellan två och sex års fängelse. "Soldaterna" dömdes till mellan sex månader och 9,5 års fängelse. En 27-årig man som varit en ledande figur inom ett nätverk med koppling till Hagsätra, och som haft ett nära samarbete med Vårbynätverkets ledare dömdes till 14 års fängelse.

Den medialt mest uppmärksammade delen av målet rör den misstänkta kidnappningen av en svensk rapartist där två andra rapartister, Yasin Mahamoud och Haval Khalil, dömdes för inblandning. Yasin Mahamoud dömdes till fängelse i tio månader för förberedelse till människorov medan Haval Khalil dömdes till fängelse i två och ett halvt år för medhjälp till människorov och medhjälp till rån.

Båda har överklagat sina domar och yrkar på att hovrätten helt ska fria dem och i andra hand att straffen ska mildras.

Den delen av åtalet kommer att avhandlas med start den 28 oktober.

Förhandlingen är planerad att pågå i totalt 36 dagar och avslutas den 9 december.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Ny film på Estonia visar skadorna tydligare

I somras undersökte Haverikommissionen Estonia. Sonarbilden visar fönstren på övre passagerardäck. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes Nya filmer från dykningarna vid Estonia visar hålet i fartygets skrov på ett tydligare sätt, rapporterar SR Ekot.
– Det ser ut som att plåten vikt sig utåt, säger en expert till radion.

I de ännu sekretessbelagda filmerna som kommer från Haverikommissionens dykningar i somras, och som Ekot nu publicerar, framkommer fler detaljer kring skadorna än vad som hittills varit känt.

Bitar av stålkonstruktionen ser ut att ha slitits upp inifrån.

– Det ser trasigare ut än vad jag hade väntat mig. Och det ser ut som om plåten vikt sig utåt, säger Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers tekniska högskola, till radion.

Ingen detonation

Statens haverikommission analyserar fortfarande materialet och samlar parallellt in mer material. Där vill man inte kommentera huruvida den publicerade filmen förändrar bilden av hur hålet kommit till.

– Det har jag ingen kommentar till just nu, vi har ett ganska stort material att analysera, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission.

TT: Lars Ångström, som är tidigare miljöpartistisk riksdagsledamot och engagerad i Estoniafrågan, säger till Ekot efter att ha tittat på filmen att det inte går att utesluta en detonation.

– Vi ser inga tecken på att det skulle vara en detonation, säger Bäckstrand.

TT: Varför inte?

– Det ser inte ut så i metallen helt enkelt.

Sönderbränt

TT: Vad ser det ut som?

– Det ser ut som att det är en kraft utifrån som har träffat fartyget, om det är botten eller något annat vill vi inte spekulera i just nu, säger Jonas Bäckstrand.

Hålet avslöjades i Discovery-dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" förra året.

Ekot beskriver det som att stålet på vissa ställen vid öppningen är svart och böjt, och på en del håll nästan ser sönderbränt ut.

Film i nästa vecka

Det kan röra sig om så kallad gravrost, enligt professor Anders Ulfvarson. Men mer noggranna analyser behövs, anser han.

– Alla som tittar på det här ser ju att det är väldigt trasigt. Det kan orsaka att man börjar spekulera. Men det är bättre att vänta tills man får tilläggsinformation om vad de här ytorna gått igenom. Om man skulle gissa att det har med något pyrotekniskt att göra så kommer ju det att kunna avslöjas av metallografer, säger Anders Ulfvarson.

Det har tidigare spekulerats i huruvida hålet uppstod när fartyget slog i botten. I samband med undersökningarna i somras kunde Haverikommissionen bekräfta att det fanns sten och fast botten i närheten av fartyget.

Statens haverikommission räknar med att publicera filmmaterialet i sin helhet under nästa vecka, men först måste det bearbetas för att inte visa mänskliga kvarlevor.

En rapport från Stockholms universitet som delvis baseras på det insamlade undersökningsmaterialet beräknas komma ut under oktober månad, enligt Jonas Bäckstrand.

Helena Björk/TT

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Estoniakatastrofen

Passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön natten mot den 28 september 1994. Färjan hade lämnat hamnen i estniska Tallinn kvällen innan, men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen, 501 av dem svenskar. 137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats blev då att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. Fartyget kantrade till följd av att stora mängder vatten forsade in på bildäck.

Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet då Estonia sjönk måste utredas ytterligare.

Efter dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" har haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland inlett en ny granskning.

För att kunna göra nya dykningar vid vrakplatsen begärde Statens Haverikommission att regeringen skulle ändra lagen om gravfrid. Den 1 juli 2021 trädde en ändring av lagen i kraft. I den finns ett undantag från förbudet mot dykning som omfattar verksamhet som bedrivs av en myndighet i Sverige, Estland eller Finland, med avsikt utreda fartygets förlisning.

Statens haverikommission inledde den 8 juli nya undersökningar av olycksplatsen och Estonias vrak. Man undersökte även bogvisiret som föll av vid förlisningen. Planen är att hålen i fartyget kommer att fotodokumenteras under våren 2022.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

KD föreslår flyttpeng för arbetslösa

Kristdemokraterna föreslår en flyttpeng för att arbetslösa ska flytta dit jobben finns. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Inrikes
Inrikes

En flyttpeng på 30 000 kronor för den arbetslöse som flyttar dit jobben finns. Det föreslår Kristdemokraterna i sin budgetmotion.

Flyttpengen är tänkt att täcka kostnader framförallt för själva flytten, men till exempel också resor till anställningsintervjuer. Förslaget är tänkt att gälla på försök under ett års tid. Samma hushåll kan bara beviljas en flyttpeng under perioden.

KD påpekar att det 2015 fanns en flyttpeng på 20 000 kronor, vilket enligt Arbetsförmedlingen var för lågt.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

M vill satsa 2 miljarder mer på rättsväsendet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.
Foto: Marko Sääväla/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill satsa 2,1 miljarder kronor mer än regeringen på rättsväsendet 2022.
I satsningen ingår fler fängelseplatser, fler åklagare och en riktad lönesatsning för polisen.
PREMIUM

– Vill man på allvar krossa den grova brottsligheten måste man förstärka varje del av rättsväsendet, säger partiledaren Ulf Kristersson.

I partiets budgetmotion föreslås att polisen får över 800 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslår i sin budgetproposition. Moderaterna vill bland annat lägga 300 miljoner kronor mer på ny teknik, som kameror, 250 miljoner kronor för att återanställa erfarna poliser och 100 miljoner kronor på att få fler poliser i yttre tjänst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pokébowl återkallas – kan innehålla listeria

Kalasmat i Luleå återkallar portionsrätten Pokébowl kyckling.
Foto: Kalasmat
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Kalasmat i Luleå återkallar portionsrätten Pokébowl kyckling, artikelnummer 3532 med bäst före datum 2021-09-28, för att produkten kan innehålla listeria.

Enligt tillverkaren har 1 av 5 delprover påvisat Listeria Monocytogenes och företaget har i samråd med Livsmedelsverket beslutat att återkalla ovanstående parti.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL