Malmö

Kultursatsning för stora och små

Jonna Salomonsson är nöjd med uppslutningen på sommarens konserter och föreställningar i Möllegårdens trädgård i Åkarp. I trädgården finns även en utställning med trädgårdstomtar.
Foto: Mattis Vindelman
Malmö
Åkarp Det satsas brett på olika evenemang på Möllegården kultur i Åkarp i sommar. De populära konserterna och föreställningarna beskrivs som en succé och under hösten lanseras en app för motionsspår och konstpromenader.

Varje torsdag under sommaren anordnar Burlövs kommun en konsert i Möllegårdens trädgård i Åkarp. Enligt Jonna Salomonsson, enhetschef på Kultur i Burlöv, har konserterna varit mycket populära.

– I början av sommaren hade vi begränsat antal platser, men nu när restriktionerna är lättare har vi ingen begränsning. Så länge det är fint väder är vi ute i trädgården och här ryms det mycket folk, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Kvinna döms i penningtvättshärva

Malmö
Malmö Den 43-åriga Oxiekvinnan har redan dömts till över två års fängelse för grovt penningtvättsbrott. Nu döms hon för ytterligare brott i samma härad efter att tvättat nästan en halv miljon kronor på sitt bankkonto.

Oxiekvinnan dömdes i mars förra året till två år och tre månaders fängelse för nio fall av grovt penningtvättsbrott, en dom som överklagades till hovrätten. Där bakades domen på med tre månaders fängelse.

Utredningen mot kvinnan har fortsatt och ledde till att ytterligare två grova penningtvättsbrott upptäcktes. I det ena fallet förmåddes ett koreanskt företag att betala ut 147 251 kronor till kvinnans konto, detta genom ett fakturabedrägeri med okända förövare. Det skedde i oktober 2019.

En månad senare fick kvinnan in ytterligare 330 814 kronor på sitt konto, också det från ett fakturabedrägeri mot ett turkiskt bolag.

Kvinnan döms nu för två fall av grovt penningtvättsbrott. Hon får dock ingen påbackning av tidigare utdömt straff.

Malmö

Larm om flera fordon i olycka

Malmö
Jägersro Ett larm inkom vid 15-tiden till SOS gällande att flera personbilar ska vara inblandade i en olycka på Agnesfridsvägen.

– Där är ingen som är förd till sjukhus. Det är plåtskador som orsakats, räddningstjänsten har avslutat och ambulans håller på att avvika. Det rörde sig om två personbilar utifrån den information som nått mig. Polisen ska även ha blivit tillkallade, säger Mikaela Warhed, presstalesperson hos SOS.

Huruvida det finns några brottsmisstankar är i nuläget inte känt.

– Där har vi två personbilar som ska ha kolliderat. Vi skickar dit patrull till platsen. Det var två personer involverade i olyckan. Bärgare har beställts till platsen. Bägge bilar hade behov av bärgning. Det finns inga brottsmisstankar i nuläget, säger Filip Annas, presstalesperson hos polisen.

Malmö

Flicka påkörd av bilist - polis tillkallades

En flicka blev under fredagen påkörd av en bilist i centrala Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Ett larm inkom klockan 14.42 om att en person ska ha blivit påkörd i korsningen mellan Dragonstigen och Regementsgatan.

– Räddningstjänst har vänt, det fanns inte så mycket som de kunde göra. Ambulans har tagit över arbetet. Polis har även tillkallats. Vi vet ingenting om skadeläget mer än att ambulans har varit där. Jag tolkar det som att det ska röra sig om en fotgängare, säger Jonathan Jansson, presstalesperson SOS.

Polisen gick klockan 14.54 ut med att det var en flicka som blivit påkörd av en bilist. Föraren ska sedan ha smitit ifrån platsen. Ambulans tillkallades, men flickan bedömdes inte vara i behov av sjukvård.

– Hon ska ha blivit påkörd av en personbil. Vi skickar dit patrull, sedan behöver jag göra en rättelse där. Bilisten har gett sig till känna innan hen lämnat platsen. Vi söker inte längre efter föraren. Det har inte skett någon smitning. Jag har inte fått någon eventuell rubricering, det får vi återkomma till, säger Filip Annas, presstalesperson.

Texten kommer att uppdateras.

Malmö

Johan Dahlin kan vara med om en ny planstormning

Fotbollsspelare
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Sport
Fotboll Efter den sista träningen så lämnade MFF-keepern Johan Dahlin klartecken. Han kan vakta målet i lördagens avgörande guldmatch mot Halmstads BK.

– Jag känner mig tacksam för att kroppen håller för spel. Det har varit en kamp mot klockan under hela den här veckan, och det har känts frustrerande, säger veteranmålvakten.

– Det är verkligen de här matcherna som man vill spela. I januari visste jag inte ens om jag skulle kunna spela fotboll något mera efter min axeloperation, så jag är verkligen taggad inför lördagen, förklarar han.

35-åringen från Trollhättan, som slagit ned bopålarna i Hässleholm, har en lång historia bakom sig i Malmö FF. Han är faktiskt den ende i truppen, som var med senast som Di Blåe kunde fira ett SM-guld inför hemmapubliken. Det var för elva år sedan.

Minns planstormningen mot Mjällby

De tre andra åren som Johan Dahlin varit med om att säkra gulden med MFF, 2013, 2017 och 2020, så har det varit på bortaplan. Nu har man skaffat sig en matchboll hemma på Eleda stadion, där 21 242 biljetter var sålda på fredagen.

– Det är klart att det är en speciell känsla att kunna vinna guldet inför hemmasupportrarna, säger Johan Dahlin, som fortfarande minns planstormningen 2010 med ett stort välbehag.

Då slog man Mjällby AIF med 2-0 och tog sitt första SM-guld på sex långa år. Dessutom tog MFF rekordmånga, 67 poäng.

– Nu har vi inte vunnit något SM-guld ännu, så låt oss först spela matchen. Men det är klart att vi har ett drömscenario, men jag räknar med ett tufft motstånd, säger Johan Dahlin.

– Halmstads tabellplacering känns missvisande. Det är ett taktiskt skickligt lag med flera duktiga spelare. De är allsvenskans bästa lag på att försvara sig, men de har inte varit tillräckligt bra på att göra mål, menar han.

MFF-are kan förstöra guldfesten

HBK-anfallaren Marcus Antonsson, som fortfarande är under kontrakt med Malmö FF, gjorde comeback efter en ledbandsskada senast i 0-0-matchen mot Hammarby. Han kan förstöra MFF:s guldfest.

Johan Dahlin tycker annars att hans lag blivit allt bättre på att hitta den rätta balansen mellan att spela ute i Europa och hemma i allsvenskan.

– Vi lyckades till slut kombinera båda delarna, och vi fick energi och intensitet av våra starka insatser hemma mot både Chelsea och Zenit, säger han.

Inställd guldfest för ett år sedan

En som har firat några SM-guld med Malmö FF är Jo Inge Berget. Men på lördagen så kan det bli första gången som norrmannen får göra det inför hemmasupportrarna.

– Det är självklart roligare att fira inför 20 000 än tre tusen. Alla har längtat efter att få den här möjligheten, särskilt efter förra året när vi spelade helt utan publik, konstaterar JIB.

Fotbollsspelare
Jo Inge Berget i fokus när Malmö FF på fredagen tränade på hybridplanen vid Eleda Stadion.
Foto: Johan Nilsson/TT

Då blev dessutom guldfesten hastigt inställd, när Anders Christiansen testade positivt för covid-19 efter avslutningsmatchen mot Östersund. Och tränaren Jon Dahl Tomasson befann sig isolerad i hemmet.

I nuläget räcker det med en poäng hemma mot Halmstads BK för att säkra det 22:a MFF-guldet. Även vid en förlust så kan det bli serieseger, såvida AIK inte besegrar IK Sirius hemma på Friends arena. Men för MFF gäller det att ha samma mindset som vanligt.

– Vi går in för att vinna matchen i första hand, vi vill visa att vi är det bästa laget. Men det är klart att om AIK ligger under med 3-0 mot Sirius, så vill jag gärna få reda på det, säger Jo Inge Berget.

Malmö

20-åring utsatt för mordförsök

Malmö
Malmö En man i 20-årsåldern knivhöggs på torsdagseftermiddagen av flera personer i anslutning till ett bostadshus i östra Sorgenfri.

Först när mannen förts till akuten med sina skador nåddes polisen av information kring händelsen. Offret kunde berätta att han överfallits av flera okända personer som skadade honom med någon form av vasst föremål.

Händelsen rubriceras som mordförsök. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

Malmö

55-åring greps för våldtäkt

Malmö
Malmö En 55-åring man greps i onsdags misstänkt för att ha våldtagit en kvinna han är bekant med.

Våldtäkten skedde i en bostad i Malmö under onsdagskvällen. 55-åringen är inte skriven på adressen. Han anhölls senare under natten misstänkt för våldtäkt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

22-åring hade vapen i förråd

Malmö
Malmö En 22-årig narkotikapåverkad man anhölls på torsdagen misstänkt för grovt vapenbrott.

Polisen ingrep mot mannen som visade tydliga tecken på påverkan. Det motiverade en husrannsakan där bland annat 22-åringens lägenhetsförråd genomsöktes.

I förrådet hittades narkotika som misstänks vara i överlåtelsesyfte samt ett vapen. Mannen misstänks nu för narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Kvinna hittad död - mordmisstänkt gripen

Polis på plats vid en bostad i skånska Åkarp där en kvinna har hittats död på fredagen.En man har gripits och anhållits för mord.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Åkarp Polisen befinner sig just nu på en adress i Åkarp med anledning av att en kvinna anträffats avliden. En misstänkt gärningsman har gripits och anhållits.

Under fredagsmorgonen larmades polis till en adress i Åkarp med anledning av att ett misstänkt grovt brott begåtts. Initialt var polisen förtegen om händelsen, men kunde senare bekräfta att en kvinna anträffats avliden. En man hade även gripits misstänkt för mord. Anhöriga är informerade.

Hur många patruller har ni på plats?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL