OS i Tokyo 2021

Sverige ute ur OS: "Katastrof – blytungt"

Målvakt Andreas Palicka tycker att förlusten är en av de tyngsta han har upplevt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Sveriges OS-resa är slut.
Handbollsherrarna förlorade en dramatisk kvartsfinal mot ett rutinerat Spanien med 33–34 – trots ledning i stora delar av matchen.
– Katastrof. Skit. Det är brutalt tungt, blytungt, säger målvakten Andreas Palicka.

Drömmen om en ny OS-medalj är över.

Sverige hade flera lägen att punktera OS-kvartsfinalen men lyckades aldrig få stopp på ett obarmhärtigt spanskt anfall.

Efter matchen slog sig lagkapten Andreas Palicka ned på ett litet bord där reportrarna lägger sina mikrofoner.

– Den är tung, en av de tyngsta förluster jag varit med om.

– Marginaler. Handboll är brutalt ibland, och i dag var marginalerna inte på vår sida. Jag räddar bollen, den går i stolpen och när jag vänder mig om så studsar den i ryggen och in i mål. Det är såklart svintungt. Det är mitt jobb att ta bollen, och det gjorde jag inte tillräckligt många gånger i dag.

Hög dramatik

Avslutningen på matchen blev högdramatisk. Med en minut kvar låg Sverige under med ett mål samtidigt som Spanien hade bollen. Det blev slutligen 33–34. Sverige utslaget ur herrarnas handbollsturnering i Tokyo-OS.

– Man är här för att man tror och vill gå hela vägen. När den tron bryts och man åker ut blir man helt tom. Vi hade målet att gå hela vägen, så det är klart att det är bittert att åka ut innan, säger kantspelaren Niclas Ekberg.

– Det är små marginaler på den här nivån.

Sverige ville ha revansch från Rio 2016 då man åkte ut med huvudet före i gruppspelet. Nu tog man sig till kvartsfinal, men inte längre.

I katakomberna under Yoyogihallen sjöng de spanska spelarna i omklädningsrummet när Jim Gottfridsson kom till den mixade zonen.

– Jag är oerhört besviken. Det är tungt. När man summerar matchen så tycker jag inte att resultatet speglar prestationen. Jag tycker att vi är det bättre laget, säger han och fortsätter:

– Samtidigt sätter vi inte dit lägena, och vad det beror på kan jag inte stå här och säga just nu. Det är extremt bittert, extremt surt. För sätter du två av dem så måste de någon gång bli stressade i matchen, säger Gottfridsson.

Hampus Wanne, som blev bästa målskytt med tio mål:

– Jag är mest sur, jag tycker verkligen att vi har dem i princip hela matchen. Vi gör väldigt små fel, och det lyckas de vända matchen väldigt fort på.

– Jag är förbannad, vi har en möjlighet att slå en jättenation och en trupp som varit ihop de senaste tio åren och vunnit flera mästerskap tillsammans. Jag kände hela matchen att vi har dem, vi har dem. Och jag vill spela en semifinal. Jag är väldigt sur.

"Smuggelhandboll"

Spanien inledde matchen med att punktmarkera Jim Gottfridsson på ett lyckat sätt. Och precis som Sverige förutspått spelade spanjorerna en finurlig ”smuggelhandboll” där man ofta letade små instick till sexmeterslinjen.

Blågult ledde med två mål i paus, och i andra halvlek hade man ett försprång på 29–25. Då kom raset. Spanien gjorde sju mål på samma tid som Sverige gjorde ett.

När Jim Gottfridsson sammanfattar den svenska OS-insatsen så tycker han att Spanien-matchen är rätt signifikativ.

– Som en jävla berg-och-dalbana. Mycket toppar, alldeles för många djupa dalar. Resultatet speglar inte prestationen, det är kanske det unika i idrottens värld. Man ska någonstans acceptera en förlust, trots att det är tungt.

"Blytungt"

Svenskarna pratade inför matchen mycket om just motståndarnas rutin, Spanien har en snittålder på 32,3 år medan Sverige är ett av de yngsta landslagen i turneringen.

Förbundskapten Glenn Solberg tycker inte att det finns mycket att säga till spelarna i omklädningsrummet efteråt.

– Det är fruktansvärt tungt, fruktansvärt tungt. Vi har matchen där vi önskar och för matchen och har möjligheten. Det är inte ofta man får så många möjligheter att nå en semifinal.

Sverige hade heller inte vunnit över Spanien i ett mästerskap på tolv år. Nederlag i VM 2011, EM 2016 och EM-finalen 2018.

För veteranen Andreas Palicka var förlusten en av de tyngsta någonsin.

– Katastrof. Skit. Det är brutalt tungt, blytungt.

Mästerskapsspöket fortsätter att leva vidare.

Niklas Svahn/TT

Förbundskapten Glenn Solberg och spelarna på den svenska bänken.
Förbundskapten Glenn Solberg och spelarna på den svenska bänken.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Slutspel i OS-handbollen

Herrarnas kvartsfinaler spelas enligt följande schema i svenska tider:

02.30: Frankrike–Bahrain, 42–28.

06.15: Sverige–Spanien, 33–34.

10.00: Danmark–Norge.

13.45: Tyskland–Egypten.

Semifinalerna spelas på torsdag den 5 augusti.

Frankrike möter vinnaren mellan Tyskland och Egypten.

Spanien möter vinnaren mellan Danmark och Norge.

Final och bronsmatch spelas på lördag 7 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

OS i Tokyo 2021

470-duon har silverläge: "Är stolta"

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström seglar mot en medalj 470.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Sverige har chans till ännu en medalj i seglingen. 470-duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström ligger på silverplats inför den avslutande medaljseglingen.
– Vi är väldigt stolta över dagens prestation, säger Bergström till Discovery.

Svenskarna vann den tionde seglingen efter att ha kommit trea i den nionde, dagens första i OS-regattan i Enoshima.

Vinsten var svenskarnas tredje under seglingarna och förde upp duon på silverplats efter de suveräna Matthew Belcher och Will Ryan, Australien.

– Vi sa det redan första dagen när vi hade en 15:e placering (andra racet) att vi visste att vi skulle segla resten av den här regattan med kniven mot strupen. Vi har inte haft råd med några jättedyra misstag.

– Vi är väldigt stolta över dagens prestation och att vi går in till medaljracet och presterar så bra som vi gör. Det känns jättekul att vi får till det, säger Bergström.

Australierna har sånt stort försprång i sammandraget att de säkrat guldet, redan före medaljseglingen, så svenskarna får sikta in sig på en kamp om silvermedaljen.

"Kalla och coola"

I medaljseglingen på onsdagen ges dubbla placeringspoäng och svenskarna har ett försprång på 4 poäng, motsvarande två placeringar, ner till spanjorerna Jordi Xammar och Nicolas Rodriguez Garcia-Paz, bronsmedaljörer i det 470-VM svenskarna vann i våras.

Ner till Nya Zeeland på fjärdeplatsen skiljer tio placeringspoäng.

Anton Dahlberg tror just att Spanien och Nya Zeeland blir de tuffaste konkurrenterna i onsdagens medaljrace.

– Det blir svårt. Det handlar om att vi måste göra det bra och hålla oss kalla och coola för det kommer att hända mycket under racet, säger Dahlberg.

Svenskduon missar medaljsegling

Olivia Bergström/Lovisa Karlsson missar medaljseglingen i damernas 470-klass. Duon hamnade totalt 14:e plats och det är bara de tio främsta som går till medaljseglingen.

Det blev en elfte och en 18:e plats den sista dagen.

Marie Carlsson/TT

Mikael Forsell/TT

OS i Tokyo 2021

Perssons gäng kammade noll: "Trött och ledsen"

Sveriges Kristian Karlsson och Mattias Falck deppar efter lagförlusten mot Japan i OS-kvartsfinalen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Sport
Sport Jörgen Perssons första OS som förbundskapten slutade i en medaljlös besvikelse.
Tur att han håller på med bordtennis.
– Vi får väl se efter det här, jag kanske får sparken. Men det känns väl lite tryggare än att vara fotbollstränare ändå, säger Persson.

Det sista hoppet ställdes till de svenska herrarna i lagtävlingen. Men i OS-kvartsfinalen mot Japan räckte de inte till. Den tredjeseedade hemmanationen höll för favorittrycket och vann med 3–1.

– Vi visste på förhand att det var en tuff match mot tre bra spelare, men det är tungt just nu. Vi har ett bra lag och ville såklart fajtas om medaljerna. Men vi får flytta fram det till Paris (OS 2024) i stället, säger Mattias Falck.

VM-silvermedaljören från 2019 kom till OS med stora förhoppningar, men åkte ur singelturneringen direkt. I lagtävlingen blev det bara en seger på tre matcher.

– Det är klart att jag ville prestera bättre än jag har gjort. Men det är små marginaler i de flesta matcherna. Om jag hade lyckats få med mig den första matchen i singelturneringen så hade det kunnat se helt annorlunda ut.

Oväntat byte i Japan

I kvartsfinalen mot Japan kvitterade den svenske ettan till 1–1 efter att Anton Källberg och Kristians Karlsson förlorat en tät inledande dubbel mot Koki Niwa och Tomokazu Harimoto, 1–3.

Falck besegrade veteranen Jun Mizutani, som något oväntat fick förtroende som Japans etta i stället för 18-årige världsfyran Harimoto, med 3–1 i set.

Det var enda gången under OS som världsnian Falck visade sin klass i en hel match. För efter Anton Källbergs tappra förlust, 1–3 i set mot Harimoto, var det vinna eller försvinna mot Koki Niwa och där räckte inte Mattias Falck till.

Han hade både 8–5 och setboll i första set, men tappade till 10–12 och var sedan chanslös. Falck förlorade de avslutande två seten med 5–11 och 6–11 och med det tog OS-resan slut.

Jörgen Persson gjorde sju OS som aktiv. I Tokyo blev det en missräkning i den olympiska debuten som förbundskapten.

– Nu är jag trött och ledsen. OS är speciellt och det är alltid tråkigt när det inte går som man vill, det har jag själv varit med om många gånger, säger Persson, som har två fjärdeplatser i singel på OS-meritlistan.

Ett år kvar

Han hade hoppats på mer från Metropolitanhallen i centrala Tokyo. Nu blev det bara en seger i singel, Anton Källberg i andra rundan, och en planenlig vinst för herrlaget mot USA i åttondelsfinalen. För övriga singelspelare – förutom Källberg och Falck också Linda Bergström och Stina Källberg – blev det bara en match i turneringen.

– Singel är inte godkänt. ”Falcken” hade vi hoppats mer på, och det hade han också. Vi får ta nya tag, det kommer nya mästerskap i höst och sedan har vi OS om tre år, säger Jörgen Persson.

Frågan är om han själv är kvar då. Hans kontrakt går ut i slutet av nästa år, och längre än så vågar han inte se.

– Jag har ett år till, så det kör jag i alla fall. Eller vi får väl se efter det här, jag kanske får sparken. Det här var inte vad någon hade hoppats på.

Men det är sagt mer på skämt än något annat. Han hade varit betydligt mer orolig som fotbollstränare.

– Det känns så, där flyger man rätt ofta. Där har man inte många chanser. Vi får se. Jag har till oktober 2022, så får vi se sedan. Nu smälter vi det här först.

Lasse Mannheimer/TT

OS i Tokyo 2021

Guld och "omänskligt" världsrekord av Warholm

Karsten Warholm jublar efter sitt OS-guld.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Sport
Sport På förhand handlade det om duellen mellan Karsten Warholm och Rai Benjamin.
Det blev en duell mot klockan i stället.
Warholm tog OS-guldet på 400 meter häck – och pulveriserade sitt eget världsrekord.
– Är det möjligt? skrek norrmannen.
PREMIUM

Karsten Warholm förutspådde det själv. Det var inte omöjligt att det skulle krävas världsrekord för att vinna OS-guld på 400 meter häck i Tokyo.

På en pressträff inför försöken spekulerade norrmannen i tider på 46,6 – att jämföras med hans färska världsrekord på 46,70 från Diamond League-galan i Oslo i början av juli.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Berglund: Har mått psykiskt dåligt

Kalle Berglund.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Kalle Berglund har haft en tuff säsong – både fysiskt och psykiskt.
Då blev det bara ett lopp på 1 500 meter på OS.
– Jag tränade väldigt hård, det blev lite för mycket. Sedan har jag inte mått bra under våren och sommaren, säger han.

Kalle Berglund var i VM-final i Doha 2019 och hade stora förhoppningar inför OS-säsongen. Men våren och sommaren har inte blivit som han tänkt sig och det blev inte OS-debuten heller.

I försöksheatet på Olympiastadion i Tokyo slutade svensken näst sist på 3.49,43 – både tids- och placeringsmässigt långt ifrån det som krävdes för semifinal.

– Jag ville ändå göra ett försök, ville verkligen försöka allt jag kunde men tyvärr räckte det inte, säger han bedrövat.

Kanske är överträning en av förklaringarna, tror Kalle Berglund. En annan att han mått psykiskt dåligt.

– Jag tränade väldigt hårt, det blev lite för mycket. Sedan har jag inte mått bra under våren och sommaren, säger han.

– Jag har jobbat stenhårt med min mentala coach och försökt vända på det. Nu inför loppet hade jag min bästa mentala status, jag är där mentalt. Men fysiskt sett räcker det inte och jag är väldigt ledsen över det.

Jens Bornemann/TT

OS i Tokyo 2021

Sverige till OS-final – nära historiskt guld

Fridolina Rolfö kramas om efter att ha gjort 1–0 för Sverige i OS-semifinalen mot Australien.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Sverige är klart för sin andra raka OS-final i fotboll.
Efter 1–0 i semifinalen mot Australien återstår bara ett hinder på vägen mot damlandslagets första titel på 37 år.
I fredagens final på Olympiastadion i Tokyo väntar Kanada.

Förutom EM-guldet 1984 har Sveriges fotbollsdamer aldrig nått hela vägen fram till ett mästerskapsguld på seniornivå. Och om sanningen ska fram var konkurrensen inte mördande på den tiden, då bara fyra lag deltog i slutspelet.

Nu är det ruggigt nära igen.

Efter 1–0 i måndagens semifinal mot Australien på Yokohamastadion är det bara Kanada, som överraskande slog världsmästaren USA med samma siffror, som kan stoppa ett första svenskt OS-guld på damsidan.

Och till skillnad från OS i Rio för fem år sedan, då Sverige skrällde sig fram till ett silver, är det här ett svenskt landslag som redan från första spark klivit fram som en favorit till att vinna hela turneringen i Tokyo.

Idel segrar

OS-premiären mot USA satte standarden, när Sverige vann med 3–0 över det tippade guldlaget, ett landslag som inte förlorat på 44 raka matcher. Det har fortsatt med segrar mot Australien (4–2) och Nya Zeeland (2–0) i gruppspelet, hemmanationen Japan i kvartsfinalen (3–1) och nu Australien (1–0) ännu en gång i semifinalen.

Lätt gick det inte.

Det märkets att det var tredje gången på drygt en månad som länderna möttes. Lagen känner varandra väl vid det här laget och den första halvleken av OS-semifinalen var tillknäppt så det förslår.

I sådana matcher är det inte sällan individuella prestationer som bryter mönstret, och i den 23:e minuten höll det på att ge svenskt 1–0.

Fridolina Rolfö fick bollen centralt mitt på motståndarnas planhalva, och när de australiska försvararna för en sekund släppte koncentrationen hittade svenskan favoritläget. Rolfö tog några kliv framåt och lossade vänsterbössan.

Teagan Micah hann knappt reagera innan ribban darrade till och stoppade det stenhårda skottet från att gå in.

Bortdömt mål

I slutet av första halvlek tog Australien över och fixstjärnan Sam Kerr hade bud på mål flera gånger om. Först styrde hon ett frisparksinlägg i mål, och hann börja jubla innan domaren blåste av efter att ha hittat en svensk frispark i straffområdet.

I anfallet efter nickskarvade hon bollen utan chans för Hedvig Lindahl i det svenska målet, men en decimeter utanför den bortre stolpen.

Avgörandet skulle komma direkt efter paus.

Filippa Angeldahl, 24-åringen som startat samtliga Sveriges OS-matcher, skickade iväg ett skott från distans, men mittfältaren Chloe Logarzo ställde sig i vägen. Dock inte bättre än att hon touchade bollen så att den tog en märklig båge.

Det ställde Australiens målvakt Teagan Micah totalt. Micah tog ett felbeslut, lät bollen studsa en gång och tvingades då att styra den i ribban för att stoppa ett svenskt 1–0. Det kom i stället en sekund senare, för bollen landade hos Fridolina Rolfö som tryckte in bollen i nät från nära håll.

I en så tät match behövs det inte mer för att någons gulddröm ska ta slut, samtidigt som en annans lever vidare.

Sverige vann semifinalen med 1–0.

På fredag klockan 04, svensk tid, spelar de blågula fotbollsdamerna om ett historiskt guld på Olympiastadion i Tokyo.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Alla Sveriges mästerskapsmedaljer

1984: EM-guld

1987: EM-silver

1989: EM-brons*

1991: VM-brons

1995: EM-silver

2001: VM-silver

2003: VM-silver

2011: VM-brons

2016: OS-silver

2019: VM-brons

Fotnot: Sedan 1993 delar man inte längre ut något brons på EM.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

OS i Tokyo 2021

Skrev OS-historia – slogs ut direkt

Tyngdlyftaren Laurel Hubbard slogs ut på direkten i OS.
Foto: Luca Bruno AP/TT
Sport
Sport Den nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard skrev historia som första transkvinna att tävla i ett OS.
Men det gick inget vidare för 43-åringen som blev utslagen efter tre misslyckade försök.

Allt snack inför damernas tyngdlyftningstävlingar i Tokyo har handlat om + 87-kilosklassen där Laurel Hubbard deltog, som första transkvinna i OS-historien.

Hubbard tävlade i den manliga kategorin inom tyngdlyftning fram till 2013 och började tävla som kvinna 2017, där hon tog ett VM-silver samma år.

Nyzeeländskan hade stora förväntningar på sig inför OS-debuten, men fick respass direkt. Hon misslyckades med det första försöket i ryck på 120 kilo och bommade sedan de följande två på 125 kilo.

Hubbards medverkan i OS har ifrågasatts kraftigt från både tidigare idrottare och medtävlande, som menar att hon har fördelar gentemot andra kvinnor.

Hubbard nobbade journalisternas frågor efter uttåget, men lämnade en kort kommentar där hon tackade Japan för värdskapet och den Internationella olympiska kommittén (IOK) för att de gjorde idrotten mer tillgänglig för alla.

– Jag är inte helt ovetande om kontroversen min medverkan har orsakat, sade hon enligt Reuters och fortsatte:

– Och därför skulle jag särskilt vilja tacka IOK, för att de verkligen visar sitt engagemang för de olympiska principerna och fastställer att sport är något för alla människor.

Sport

Tomelillaförare trea i riksmästerskapet

Magnus Rugsveen i sin Formel Vee-bil från 1966.
Foto: Racefoto.se
Sport
motor Magnus Rugsveen från Tomelilla nådde en sammanlagd tredjeplats i riksmästerskapet för historiska formelbilar i helgen som gick. Dessutom fick han för första gången stå på prispallen i det totala sammandraget efter ett tävlingsheat.

Riksmästerskapet avgjordes i Falkenberg i den femte deltävlingen under säsongen och det var en hård kamp om de högsta placeringarna in i det sista, när poängen nu skulle räknas ihop. Tidigare hade Magnus Rugsveen vunnit alltihop en gång (2019) och tagit en tredjeplats (2020).

– Det var väldigt jämnt och tävlingen i Falkenberg helt avgörande. På förhand satsade jag på att i varje fall nå upp till andraplatsen i år, berättar Magnus Rugsveen.

Det började bra. Han kom trea i heatet - vilken innebar att han för första gången nådde podium efter ett race - vann sin klass (Formel Vee klass B) och noterade på kuppen den totalt sett tredje snabbaste varvtiden.

Därmed fick han också starta från tredje startposition i det andra heatet. Men det var ett väldigt tajt heat och nu gick det inte riktigt lika bra.

– Jag kom med hög fart och så var det en bil med lägre fart framför. Det borde jag ha förutsett, men nu blev det att jag snurrade och tappade positioner.

Magnus tappade kontakten med tätklungan men lyckades till slut köra upp sig till en andraplacering i sin B-klass och åtta totalt i heatet.

– Om jag inte hade snurrat så hade jag kanske lyckats nå högre i poängställningen i riksmästerskapet. Men nu får jag ändå vara nöjd med en tredjeplats totalt.

I Formel Vee klass B har Magnus Rugsveen i år samlat ihop två segrar, fyra andraplatser, tre tredjeplatser och en fjärdeplats.

Totalt sett blev det en andraplats i RHK Cup Formel Vee klass B och en fjärdeplats i RHK-Cupens totala sammanräkning mot samtliga historiska racingklasser med 214 startande.

– Extra kul att det går bra eftersom jag kör den äldsta bilen, säger han.

Magnus Rugsveen får stöttning av sambon Karolina Qvist.
Foto: Racefoto.se

Rugsveens bil är en Formel Vee från 1966. Det är den första levererade byggsatsen från RPB (Racing Plast Burträsk) och en kopia av en amerikansk Beachcar.

Det var ingen mindre än Roland "Lövis" Johansson, pappa till F1-föraren Stefan "Lill -Lövis" Johansson, som köpte byggsatsen och byggde ihop den samt tävlade med den under 1966.

År 2015 köptes bilen av Magnus far Tor Rugsveen och Magnus har under åren gjort en del förbättringar genom att renovera och byta ut slitna delar.

– Jag är mycket intresserad av teknik och tycker om att pyssla med och renovera gamla grejer och när jag dessutom har ett stort bilsportintresse och är extra förkärlek för historia och kulturarv så blev det givet att satsa på racing med historiska bilar, berättar Magnus Rugsveen.

Magnus Rugsveen har ett passionerat intresse för historiska bilar.
Foto: racefoto.se

Innan han började med Formel Vee körde han långlopp med standardbilar, men nu är det bara historisk racing som gäller. Och efter tre pallplatser i rad riksmästerskapet för historiska formelbilar kommer han att satsa vidare nästa säsong:

– Jag kommer absolut att fortsätta i Formel Vee och dessutom har vi en hemlighet på gång som vi inte kommer att avslöja förrän framåt vintern. Men det har förstås också med historiska bilar att göra.

Formel Vee kom till Sverige 1965 och räknas i dag, med mellan 21 och 29 startande i varje tävling, som en av de största racingklasserna i Sverige.

– I Skåne finns det sju-åtta bilar. Vi förare har bra koll på varandra och det är en rolig social grej att träffas och umgås i samband med tävlingarna, berättar Magnus Rugsveen.

Malmö

EM-final spelas i Malmö

Sveriges landslag i amerikansk fotboll efter semifinalsegern över Finland. Finalen mot Italien kommer att spelas i Malmö.
Foto: Peter Nilsson/SAFF
Malmö
Sport
Malmö

Sverige får spela EM-finalen i amerikansk fotboll för herrar på hemmaplan. Mötet med Italien den 31 oktober kommer att spelas på Malmö stadion, enligt ett pressmeddelande från Svenska amerikanska fotbollförbundet.

Senast det svenska herrlandslaget vann en internationell titel var 2005 och EM-titeln då bärgades just i Malmö.

EM-slutspelet skulle egentligen ha avgjorts 2020, men sköts upp på grund av pandemin. Sverige tog sig till final genom att besegra Finland i semifinalen förra månaden i Helsingfors.

TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL