OS i Tokyo 2021

OS-guld men inget rekord för överlägsen Duplantis

Armand Duplantis motsvarande förväntningarna och tog guldet.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Armand Duplantis säkrade OS-guldet med felfri hoppning över 6,02.
Sedan lade han upp ribban på världsrekordhöjden 6,19 – och var bara en osannolik rivning från att klara.
Men enbart OS-guld är inte så illa det heller.

Vad hände?

Armand Duplantis kunde knappt förstå det själv. Han rörde knappt ribban, med bröstet, i första försöket på världsrekordhöjden 6,19. Ändå ramlade den ner.

Konkurrenterna trodde inte sina ögon och Duplantis skakade oförstående på huvudet.

I nästa försök var det aldrig någon tvekan. Den gången nådde han inte ens upp till ribban och i sista var rivningen rätt klar.

Då kunde han äntligen också fira OS-guldet på riktigt.

Armand Duplantis hade varit nära guldet redan på höjden innan. Men för säkerhets skull tog han även 6,02 meter i första försöket.

Det kunde amerikanen Christopher Nilsen inte matcha och det svenska guldet var klart.

Inget "se och lära"

Armand Duplantis har haft enorma förväntningar på sig inför OS i Tokyo. Inte minst från sig själv.

Att ”se och lära” i sitt första OS har det aldrig varit tal om för den 21-åriga stavhoppsstjärnan, särskilt inte nu när Tokyo-OS fick flyttas ett år på grund av pandemin.

Och efter de båda världsrekorden i fjol (6,17 och 6,18) och sitt överlägsna världsårsbästa (6,10) var det väl egentligen bara han själv som kunde hota den svenska guldfesten.

– Jag tror att han är lite nervös för den här tävlingen, även om han försöker ta den som en vanlig tävling. Lite press har han på sig, helt klart, sade mamman Helena Duplantis till Discovery inför OS-finalen.

Det märktes knappast.

Vill bli störst

I kvalet hade Armand Duplantis visserligen problem på ingångshöjden – eftersom formen var för bra för staven han hade valt.

Men, konstaterade han efteråt. Att kunna hantera sådana situationer är det som skiljer bra stavhoppare från fantastiska stavhoppare.

Och målet har ju alltid varit att bli den största stavhopparen någonsin.

Armand Duplantis gick in redan på ingångshöjden 5,55 i finalen, kanske för att komma i gång med tanke på det som hände i kvalet.

Han tog sedan även 5,80 med god marginal.

Nu började det att bli högt. För konkurrenterna alltså.

Armand Duplantis höll sig till sin plan och stod över nästa höjd. När han tog 5,92 i första försöket stod det klart att han skulle ta medalj, kanske guld redan nu?

Men så plötsligt vaknade amerikanen Christopher Nilsen till och tog både 5,92 och 5,97 i första försöket.

Med fler rivningar hade Nilsen dock fortfarande bara silvret – för visst tog Armand Duplantis även 5,97 felfritt.

Nilsen rev sedan ut sig på 6,02, som Duplantis då redan hade klarat. I första försöket och hur lätt som helst.

När ribban landade efter Nilsens sista hopp hade Armand Duplantis redan börjat fira.

Besviken Lavillenie

Första kramen gick till vännen och den på förhand kanske största konkurrenten, Renaud Lavillenie.

Samtidigt som Armand Duplantis visade storform i finalen hade fransmannen stora problem i finalen.

Lavillenie har inför OS haft problem med en fotskada. I ett av uppvärmningshoppen kom han helt fel, svingades bakåt från mattan och landade tungt på båda fötterna.

Han låg kvar en stund och fick sedan hjälp att resa sig. Renaud Lavillenie gick in på 5,70 och tog till synes rätt obehindrad. Men kort därefter, under samtal med sin tränare på läktaren, brast veteranen i gråt.

Något stämde inte med högerfoten, som han senare försökte kyla med en stor ispåse.

Fransmannen gjorde några försök till, bland annat på 5,92, men fick nöja sig med 5,70 och åttondeplatsen.

Bronset gick i stället till OS-mästaren från Rio, brasilianen Thiago Braz, på 5,87.

Jens Bornemann/TT

Armand Duplantis efter segern.
Armand Duplantis efter segern.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter i urval: OS-guld 2021.

Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15.

VM-silver 2019, EM-guld 2018, inne-EM-guld 2021, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av Internationella friidrottsförbundet till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

OS i Tokyo 2021

Historisk efter dubbla OS-guld igen: "Tacksam"

Elaine Thompson-Herah i en segergest efter OS-guldet på 200 meter.
Foto: David J Phillip/AP/TT
Sport
Sport Elaine Thompson-Herah blev historisk som första kvinnliga friidrottare att ta dubbla sprintguld i två raka OS, en så kallad dubbel dubbel, när hon vann 200 meter på tiden 21,53 sekunder.
– Det känns otroligt att vinna två guld igen, säger hon som vann dubbelt även i Rio de Janeiro 2016.

Den 29-åriga jamaicanskan vann finalloppet på Olympiastadion i Tokyo i överlägsen stil. 28 hundradelar före silvermedaljören Christine Mboma, Namibia, och 34 hundradelar före Gabrielle Thomas, USA.

Thompson-Herahs fjärde OS-guld kom tre dagar efter hennes tredje, då hon vann damernas 100 meter på olympiska rekordtiden 10,61. Redan då blev hon historisk sedan hon slagit amerikanskan Florence Griffith-Joyners 33 år gamla rekord på 10,62 från OS i Seoul 1988. "Flo-Jos" rekordnotering på 200 meter från samma OS, 21,34, står sig.

– Det känns otroligt att vinna två guld igen. Jag har haft en tuff vecka. Jag har inte sovit efter 100-metersfinalen säger Elaine Thompson-Herah, tvåfaldig OS-guldmedaljör även i Rio de Janerio 2016, till medier, enligt Reuters, och fortsätter:

– Ärligt talat, jag så trött, mina ben behöver bara vila. Jag har gjort så många lopp de senaste dagarna, men jag är väldigt tacksam.

Senaste friidrottare att ta två sprintguld i två raka olympiska spel var den manliga jamaicanska legendaren Usain Bolt som åstadkom bedriften 2012–2016. Bolt, som avslutat karriären, tog även sprintgulden i Peking 2008.

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

Krönika: Världsrekordet är dödsdömt

Armand Duplantis framträdande i den olympiska leken var en ren uppvisning, en one man show, skriver Artur G Bliding.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
krönika Loppet ska köras först, brukar man säga inom travet. Det finns inga tvärsäkra segrar för det är så mycket som kan hända även de allra största favoriterna. Men Armand ”Mondo” Duplantis bryr sig inte om sånt. Hans framträdande i den olympiska leken var en ren uppvisning. En one man show.

Ibland är det en nackdel att vara för stor favorit; det är så mycket som avgörs av hur man hanterar den mentala pressen och det brukar ju heta att svenskar helst slår underifrån. Så normalt sett borde det kanske rentav ha varit lite oroväckande att Sam Kendricks missade OS på grund av covid-19 och att Renaud Lavillenie skadade foten.

Plötsligt lät det som om alla tagit ut Armand Duplantis guldmedalj i förskott. ”Chris Nielsen måste klara 5,92 i första om han vill vara med i guldstriden” hette det mitt i finalhoppningen - innan Duplantis ens hoppat på den höjden. Det var liksom underförstått att Mondo skulle över i första.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Hyllningen: Som Ronaldo eller Messi

Chris Nilsen, höger, hyllar Armand Duplantis.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Han satte personligt rekord i sin första OS-final, men guldet var Chris Nilsen aldrig riktigt nära. Nu hyllar han Armand Duplantis.
– Det är så dumt, hur bra han är, säger han.

Chris Nilsen kom till OS som det näst största amerikanska hoppet, men när världsmästaren Sam Kendricks testades positivt för coronaviruset blev han helt plötsligt USA:s största medaljhopp.

I finalen hoppade han 5,97, nytt personligt rekord, och säkrade silvret. Men att han skulle ta guld var aldrig ens på tapeten.

– Som idrottare har du dagar där du är "på" och andra dagar när du är "av". Mondo är alltid på, så det är väldigt svårt att slå honom. Att slå Mondo var aldrig målet, att komma ut och tävla, inte mot, utan med honom är kul. Det är en ära, det är så vi umgås som vänner, säger Nilsen.

Ronaldo eller Messi

När Duplantis vunnit tävlingen åkte ribban upp på världsrekordhöjden 6,19. I det första försöket var han så nära att hans konkurrenter inte kunde göra annat än att skratta.

– Det är så dumt, hur bra han är. Det var så nära. Som stavhoppare är det svårt att förklara hur coolt det är att se världsrekordhållaren göra det han gör. Jag var extremt glad över att ha hoppat 5,92, och till och med när jag klarade 5,80.

– Att se honom försöka hoppa 40 centimeter högre är så coolt. Det är som när en vanlig fotbollsspelare kollar på Ronaldo eller Messi, det är bara coolt.

Att Armand Duplantis tävlar för Sverige har inte alltid varit självklart, han är född och uppvuxen i USA och har en amerikansk pappa och en svensk mamma.

"Bästa beslutet"

Chris Nilsen är i alla fall säker på vad han tycker om Mondos val att representera Sverige.

– Det är hans livs bästa beslut. Om andra håller med spelar ingen roll. Hans mamma är från Sverige, så han hade valet att antingen tävla för USA eller Sverige. Och om jag ska vara ärlig, hade min mamma varit från ett annat land hade jag tävlat för det landet, säger Nilsen och hänvisar till de tuffa amerikanska uttagningarna.

Men alla håller inte med. I USA har Duplantis fått utstå en del hat för sitt val. Men Nilsen har inte mycket till övers för de som sprider hat.

– Det finns så många oförstående människor. De säger att de skulle gjort på ett annat sätt, men de har aldrig varit i den situationen. Han fick ett svårt val, han fick välja mellan landet han föddes i eller landet som gett honom många möjligheter när han var yngre.

– Jag vet inte om vissa hatar honom, men om de gör det så får de bara ta det, han tog just OS-guld för Sverige. Oavsett vilket land han tävlade för skulle han ändå vunnit.

Linnéa Engholm/TT

Jens Bornemann/TT

OS i Tokyo 2021

Helena Duplantis: En dubbelhärlig känsla

Armand Duplantis kramade om sin mamma och fystränare Helena på läktarplats på Olympiastadion i Tokyo.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Å ena sidan, en stolt mamma. Men också tränare vars adept nått framgången som han jagat hela karriären.
– Det är en blandning, stolt mamma men ändå tränare. En dubbelhärlig känsla, säger mamma Helena Duplantis.

Om det på förhand var väldigt säkert att Armand Duplantis skulle ta OS-guld var det mera osäkert om Helena Duplantis skulle få vara med när det väl skedde. Läktarna gapade tomma på friidrottsarenan med platser i överflöd men det var ändå oklart om hon skulle få finnas på plats på grund av covid-restriktioner. Då betydde det också extremt mycket för henne att hela familjen, dessutom pappan fick vara med.

– Vad tråkigt det hade varit att titta på tv, säger hon med ett leende.

Nära världsrekord

Hon fick se sonen ta guld, vara ytterst nära att sätta världsrekord men det gjorde inget en sådan här kväll.

– Ett rekord hade bara varit grädden. Jag var nervös men ändå kände jag ett stort självförtroende med tanke på hur det såg ut när han hoppade.

– Han har haft superpress på sig men har försökt tänka på att det var samma personer som han tävlat mot tidigare.

Helena och Greg Duplantis har tränat sin 21-årige son under hela hans karriär. Efter EM-guldet i Berlin 2018 och VM-silvret i Doha 2019 blev det nu OS-guld i Tokyo 2021.

En framtida stjärna

På frågan när hon förstod att det var en framtida världsstjärna som hon fostrade och tränade, säger hon:

– På high school när han började prata om att bli världsrekordhållare och vinna OS och när man tittar på hans utveckling var det inte så svårt, säger hon om framgången.

TT: Var har han fått sin mentala styrka från?

– Han har alltid haft den och varit stabil under så många år. Kanske att han försökt hänga med sina äldre bröder och alltid hatat att förlora.

Resan har nu nått ett stort mål, den är dock inte över ännu.

Tobias Österberg/TT

OS i Tokyo 2021

Landslaget begär att OS-finalen flyttas

Sverige ska spela OS-final mot Kanada.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Den tidiga avsparkstiden i fotbollsfinalen mellan Sverige och Kanada har ifrågasatts kraftigt.
Nu har landslaget och SOK skickat in skrivelser till både Fifa och IOK.
– Vi har bett om att få spela den senare under eftermiddagen, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors på en digital pressträff.

Klockan 11 på fredag, lokal tid, (04.00, svensk tid) sparkar Sverige och Kanada i gång OS-finalen i fotboll på Olympiastadion i Tokyo.

För spelarna innebär det en tuff utmaning med tanke på värmen som råder i den japanska huvudstaden – och i det svenska lägret är man kritisk till avsparkstiden.

– Det är en konstig tid. Jag har svårt att se att ett herrlag skulle tvingas spela klockan 11 på förmiddagen. Det är trist att det ska vara så, jag vet inte vem som bestämt det men jag hoppas att det blir bättre i framtiden, sade Hanna Glas efter semifinalsegern mot Australien.

Sveriges lagkapten, mittfältaren Caroline Seger, tycker också att det är en märklig matchtid för en OS-final. Den är anpassad för en amerikansk tv-publik, säger hon.

– Det var väl bara för att USA skulle vara i final. Så det känns ju lite tråkigt, att man går efter deras tid. Det hade varit uppskattat om de kunde ändra det, men det kommer de nog inte att göra. Men det är bara att acceptera. Och att förbereda sig på att det kommer bli tidigt och att det kommer bli varmt.

"Kontakt med Fifa"

Tillsammans med Sveriges olympiska kommitté (SOK) har nu landslaget skickat en skrivelse till Internationella fotbollsförbundet (Fifa) om att få matchen flyttad.

– Framför allt handlar det om spelarnas hälsa, att spela klockan 11 är ganska stor skillnad mot att spela eftermiddag/kväll. Vi exponeras av värmen och hettan och vädret över huvud taget. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela på kvällen för spelarnas hälsa.

– När det gäller återhämtning vet ni att vi haft det väldigt tufft, det har varit två dagar mellan varje match plus resdagar, säger Marika Domanski Lyfors.

– Jag har själv också varit i kontakt med Fifa i dag och tillskrivit dem, så där någonstans ligger läget i dag. Och det är framför allt spelarnas hälsa vi tänker på och försöker ändra matchtiden.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo har också skrivit till Internationella olympiska kommittén (IOK) och begärt att finalen flyttas till en annan tid med hänvisning till värmen och spelarnas hälsa.

Frågan har därefter även diskuterats i IOK:s medicinska kommitté, meddelar SOK.

Varför fredagens final från första början är schemalagd klockan 11, lokal tid, vet inte Marika Domanski Lyfors.

– Vi har inte fått någon direkt motivering. Vi vet att Fifa har jobbat gentemot Tokyo 2020 i den här frågan under ett antal månader. Vi har inte fått någon egentlig motivering varför den läggs klockan 11. Jag har själv varit med om att spela en VM-final 2003 klockan 10, och det är väldigt speciellt, säger hon.

För spelarna handlar det om att fokusera på matchen – oavsett vilken tid på dagen den spelas.

– Vi stöttar såklart Marikas och deras strävan att flytta den, det säger sig självt. Men vi spelare försöker inte lägga så stor värdering vid när matchen spelas, för det är lite utanför vår kontroll. Vi anpassar oss och är flexibla, säger Magdalena Eriksson.

TV-bolaget missnöjt

Även Discovery är missnöjda och har lämnat in önskemål om att matchen borde senareläggas.

– Vi har lämnat in önskemål om att ändra matchtiden, säger kommunikationsdirektören Jessica Linnman till Aftonbladet.

– Klart att det är en dålig tid. Vi har tyvärr ingenting att göra med schemaläggningen men vi är ju lika missnöjda som spelarna, säger Linnman.

Att det skulle hörsammas har de dock inga större förhoppningar på.

– Det brukar vara otroligt svårt att få gehör kring sådana här förfrågningar, säger hon.

Emil Forsberg/TT

Anton Johansson/TT

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

OS i Tokyo 2021

Angeldahl om OS-succén: "Vill ha mer och mer"

Sveriges Filippa Angeldahl under OS-gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Sport
Sport På fredag är det OS-final i fotboll.
Mitt i händelsernas centrum står en 24-årig doldis som är den enda som har startat alla Sveriges matcher.
Tyvärr kan inte Filippa Angeldahl ta in det.
– Jag har inte tid att stanna upp just nu. Jag vill bara ha mer och mer och mer.

Om man ska peka ut den största stjärnan i den svenska OS-truppen i fotboll finns det många att välja mellan.

Men det är inte Filippa Angeldahl.

Den 24-åriga mittfältaren, fostrad i Uppsalaklubben Vaksala SK (precis som landslagskollegan Nathalie Björn), är fortfarande en gröngöling med landslagsmått mätt.

Inför OS hade hon spelat elva A-landskamper och bara startat en enda tävlingsmatch för Sverige: den resultatmässigt betydelselösa EM-kvalavslutningen borta mot Slovakien i december förra året.

"En internationell spelare"

Därför är det iögonfallande att Häckenmittfältaren är den enda svenska spelaren som funnits med i startelvan i alla fem, allt annat än betydelselösa, OS-matcher i Japan.

– Det är såklart jätteroligt, det är det här jag har kämpat för och drömt om hela tiden. Jag har krigat varje dag för att komma med i landslaget och nu har jag verkligen fått chansen. Jag går bara ut och njuter, säger Angeldahl.

Hon är inte heller den självklara stjärnan vid sidan om planen, inte än i alla fall. Filippa Angeldahl håller mestadels låg profil, hon är inte den som hörs och syns mest, inte den som lägger ut texten för journalisterna.

På de olympiska fotbollsarenorna tar hon för sig desto mer.

– Hon har varit jättebra, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Hon kom med mot Slovakien borta och sedan dess har hon gjort en riktigt bra säsong. Hon har förbättrat några delar och visat att hon är en internationell spelare. Hon har alltid haft en bra passningsfot men nu tycker vi att hon jobbar på rätt sätt, hon har en blick och spelar mer framåt än bakåt. Och det är det hon ska göra. Och det hon har kvaliteter att göra.

"Gigantiskt" intresse från utlandet

Angeldahls internationella genombrott går naturligtvis inte obemärkt förbi. 24-åringens agent Michael Kallbäck talar visserligen i egen sak, men skriver i ett sms till TT:

"Om intresset var stort innan så är det väl gigantiskt nu. Hon har satt sig själv i en väldigt bra sits, så kan man uttrycka det".

Det handlar om klubbar i England, Spanien, Tyskland, Frankrike och USA, säger Kallbäck. Själv säger Filippa Angeldahl inte mycket alls om saken.

Hon har annat att tänka på.

– Jag är inne i den här bubblan och det som händer utanför, med snack om klubbar hit och dit, det har jag inte koll på. Det får vi ta efteråt, säger Angeldahl.

Utesluter inte förlängning

Det är inte säkert att hon lämnar Häcken redan efter OS, och ett alternativ är fortfarande att förlänga det utgående kontraktet. Men utlandsproffs ska hon bli så småningom, är tanken.

– Det är klart. Jag är inte nöjd med att vara kvar i Sverige och strävar efter att bli en av de bästa i världen. Det vore intressant att se vad som finns på andra sidan.

Det är häftigt, medger hon, att i konkurrens med spelare som Caroline Seger, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson och Hedvig Lindahl vara den enda som har startat alla matcher i OS. Även om en del av förklaringen är att Peter Gerhardsson valde att vila många nyckelspelare i den sista gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland.

Men det där med att njuta väntar Filippa Angeldahl lite med. Först ska hon spela hem ett OS-guld till Sverige.

– Det är klart att jag är stolt. Men just nu har jag inte tid att stanna upp. Jag tittar bara längre fram. Jag vill bara ha mer och mer och mer efter varje match.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Filippa Angeldahl

Född: 14 juli 1997 (24 år).

Position: innermittfältare.

Moderklubb: Vaksala SK.

Klubb: BK Häcken.

Tidigare klubbar: Sirius (2013), AIK (2014–15), Hammarby (2016–17), Linköping (2018–19), BK Häcken (2020–).

A-landskamper/mål: 16/4.

Främsta meriter: SM-guld med Göteborg (nuvarande Häcken) 2020, guld i U19-EM 2015, årets MVP i damallsvenskan 2017.

Kuriosa: Angeldahl spelade länge bandy och tog VM-guld med F17-landslaget 2013. Hon vann både skytte- och assistligan i turneringen.

Sport

Real Madrid ångar på i ligan

Karim Benzema jublar efter sitt åttonde mål i den spanska ligan i höst.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport

Marco Asensio gjorde tre mål och Karim Benzema två när Real körde över Mallorca med 6–1 i spanska ligan.

Skytteligaledaren Benzema inledde målskyttet redan efter tre minuter, när han efter försvarsslarv kom fri mot Manolo Reina i Mallorca-målet och placerade in bollen i nät.

Gästerna försökte komma tillbaka, men fick bara till ett tröstmål mellan Asensios tre raka Real-mål – den Mallorca-födde mittfältarens första hattrick i den vita tröjan.

Med drygt tio minuter kvar gjorde Benzema sitt andra mål för kvällen, och 200:e i ligan, innan Isco prickade in slutresultatet 6–1. Med fem vinster och en oavgjord leder Real spanska ligan, två poäng före Atlético Madrid.

Sport

PSG utan Messi avgjorde på tilläggstid igen

Achraf Hakimi gjorde båda målen för PSG. Arkivbild.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Sport
Sport

Paris Saint-Germain fortsätter att vara hundraprocentigt i franska ligan, men segrarna kommer inte utan en hel del bekymmer. Efter helgens avgörande i 93:e minuten mot Lyon dröjde det ända till den 95:e minuten innan onsdagskvällens seger ordnades borta mot Metz.

Achraf Hakimi gjorde då sitt andra mål för kvällen och såg till att PSG vann med 2–1 på nytt. Skadade Lionel Messi saknades i anfallet hos Parislaget som hittills har vunnit samtliga sju matcher i Ligue 1.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL