OS i Tokyo 2021

Helena Duplantis: En dubbelhärlig känsla

Armand Duplantis kramade om sin mamma och fystränare Helena på läktarplats på Olympiastadion i Tokyo.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Å ena sidan, en stolt mamma. Men också tränare vars adept nått framgången som han jagat hela karriären.
– Det är en blandning, stolt mamma men ändå tränare. En dubbelhärlig känsla, säger mamma Helena Duplantis.

Om det på förhand var väldigt säkert att Armand Duplantis skulle ta OS-guld var det mera osäkert om Helena Duplantis skulle få vara med när det väl skedde. Läktarna gapade tomma på friidrottsarenan med platser i överflöd men det var ändå oklart om hon skulle få finnas på plats på grund av covid-restriktioner. Då betydde det också extremt mycket för henne att hela familjen, dessutom pappan fick vara med.

– Vad tråkigt det hade varit att titta på tv, säger hon med ett leende.

Nära världsrekord

Hon fick se sonen ta guld, vara ytterst nära att sätta världsrekord men det gjorde inget en sådan här kväll.

– Ett rekord hade bara varit grädden. Jag var nervös men ändå kände jag ett stort självförtroende med tanke på hur det såg ut när han hoppade.

– Han har haft superpress på sig men har försökt tänka på att det var samma personer som han tävlat mot tidigare.

Helena och Greg Duplantis har tränat sin 21-årige son under hela hans karriär. Efter EM-guldet i Berlin 2018 och VM-silvret i Doha 2019 blev det nu OS-guld i Tokyo 2021.

En framtida stjärna

På frågan när hon förstod att det var en framtida världsstjärna som hon fostrade och tränade, säger hon:

– På high school när han började prata om att bli världsrekordhållare och vinna OS och när man tittar på hans utveckling var det inte så svårt, säger hon om framgången.

TT: Var har han fått sin mentala styrka från?

– Han har alltid haft den och varit stabil under så många år. Kanske att han försökt hänga med sina äldre bröder och alltid hatat att förlora.

Resan har nu nått ett stort mål, den är dock inte över ännu.

Tobias Österberg/TT

Sport

Efter flaggförbudet: "Skapar enormt stora svallvågor"

'Skrota villkorstrappan', uppmanar Siriusfansen på en banderoll under onsdagens match mot Norrköping.
Foto: Staffan Claesson / TT
Sport
Sport Polisens beslut att stoppa flaggor och banderoller under matchen mellan Sirius och IFK Norrköping har rört upp känslor.
Nu växer oron för att beskedet kan få större effekter än enbart för Uppsalaklubben.
– Det kommer att skapa enormt stora svallvågor ut i fotbolls-Sverige på samma sätt som hände 2019, säger Mats Enquist, generalsekreterare hos Svensk elitfotboll (Sef), till TT.

På tisdagen kom polisregion Mitt med beskedet att inga banderoller eller så kallade overhead-flaggor tillåts under onsdagskvällens match på Studenternas i Uppsala mellan Sirius och IFK Norrköping. Ett beslut man kommenterar så här:

"Alla vill förstås ha säkra, trygga och stämningsfulla idrottsarrangemang. Det är positivt med engagerade supportrar och hög stämning, men om säkerheten inte kan garanteras har polisen en skyldighet att agera. Det här handlar inte om ett förbud utan om en begränsning", säger Anders Ternström, chef för rättsenheten i polisregion Mitt, i ett pressmeddelande.

Beslutet kritiseras hårt

Beskedet har fått hård kritik, däribland från tidigare landslagsbacken Pontus Jansson.

Mats Enquist på Sef har tidigare uttryckt sitt missnöje med den här typen av åtgärder. Och han har inte på något sätt svängt i frågan.

– Jag har egentligen inte så mycket mer att säga än det vi har sagt ända sedan 2019 – att den där typen av åtgärder anser vi både är felriktade och kontraproduktiva. Tyvärr, säger han och fortsätter:

– Åtgärder som ger fel effekter mot fel personer, och dessutom skickar förtroendekapital ner i botten samt ökar radikalisering och missnöje – nej, det tycker inte vi är bra.

Mats Enquist anser framför allt att förbudet slår fel, då det enligt honom i synnerhet har varit på bortasektionerna som det på senare tid har förekommit pyroteknik.

– Man gör en åtgärd som riktar sig mot arrangören, vilket slår otroligt konstigt då det blir hemmaklacken som drabbas.

Storklubbar inte oroliga

Han uttrycker oro för att den här typen av begränsningar, likt det gjorde våren 2019 då först Gif Sundsvall och senare flera andra allsvenska klubbar stoppades från att ha större flaggor eller banderoller på sina hemmamatcher, kan införas på andra fotbollsarenor runtom i landet.

Men hos några av de största klubbarna råder lugn.

Åtminstone i nuläget.

– Vi har inte fått några signaler alls som skulle tyda på att ett sådant villkor skulle aktualiseras vid våra arrangemang. Inte ännu i alla fall, säger Mats Jonsson, evenemangs- och säkerhetsansvarig hos Djurgården.

Och Malmö FF:s dito Peter Narbe säger i en intervju med Sydsvenskan att Skåneklubben har en god dialog med polisregion Syd och inte har fått några indikationer på att sådana åtgärder kommer att införas där.

Håller hoppet uppe

Mats Enquist säger att Sef nu, till skillnad från när debatten först tog fart 2019, har en bra dialog med polismyndigheten på central nivå, men att det blir problematiskt då enskilda tjänstemän hos polisregionerna kan ta beslut som går stick i stäv med de samtals som förs.

– Jag tycker att vi får hålla oss till att å ena sidan naturligtvis kritisera eller debattera olika enskilda beslut, som kanske inte är så lysande, men samtidigt hålla hoppet uppe om att den här centrala dialogen till slut resulterar i en bättre samverkan, säger Mats Enquist.

TT har sökt polisen i region Mitt för en kommentar.

Mattias Owen/TT

FAKTA

Fakta: Polisens villkorstrappa

+ Debatten runt polisens så kallade villkorstrappa tar fart den 18 april 2019 när Gif Sundsvall inför sin allsvenska hemmamatch mot Kalmar FF på NPR arena förbjuds att använda sig av så kallade "overhead"-flaggor. Detta som en direkt följd av att det förekommit pyroteknik i hemmapremiären mot Malmö FF ett par veckor tidigare.

+ Sundsvall blir dock bara ett av ett flertal exempel på klubbar som, i linje med villkorstrappan, retroaktivt straffas för bengaler och användande av stora heltäckande flaggor. Protester och banderoller riktade mot Polismyndigheten förekommer på var och varannan match i herrarnas allsvenska och ilskan avtar knappast efter ett par incidenter som uppstår vid Tele2 arena i samband med derbyt mellan Djurgården och AIK i maj. Videoklipp som filmats av supportrar och som senare publiceras på Dagens Nyheter visar på brysk behandling från polis i samband med ett omhändertagande. En polis syns slå sin batong i ryggen på en supporter som går med händerna uppsträckta i luften och en annan polis säger "ska jag bryta fingret på dig" när han ska beslagta en telefon.

+ De allsvenska klubbarna upplever polisens krav som orimliga och stämningen mellan supportrarna och polisen blir allt mer infekterad. Beskeden om reducerad publikkapacitet avlöser varandra, främst bland de allsvenska storklubbarna. I AIK:s fall tillåts endast 2 500 åskådare på klacksektionen Norra Stå (vanligtvis med en kapacitet på omkring 5 000) i den sista omgången hemma mot Sundsvall den 2 november 2019.

+ Samma månad uppmanar intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), tillsammans med Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU), regeringen att tillsätta en objektiv samordnare för att "leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna". Polisen välkomnar initiativet.

+ Den 27 mars 2020 tar regeringen beslutet att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar under coronapandemin. Sedan dess har ingen större publik sett allsvensk fotboll på plats på en arena.

+ Den 31 mars 2021 meddelar Svensk elitfotboll att villkorstrappan tas bort. Polisen meddelar dock att insatserna fortfarande kommer att vara villkorsbaserade.

+ Den 21 september 2021 meddelar Sirius att polisregion mitt beslutat om att förbjuda banderoller, overhead-flaggor eller andra föremål "som kan användas för att underlätta maskering" i samband med publikinsläpp till onsdagskvällens hemmamatch mot IFK Norrköping.

Sport

Adi Nalic offensiv nyckel för MFF mot Elfsborg

Fotbollsspelare
Foto: Johan Nilsson / TT
Sport
Fotboll Ett skadedrabbat Malmö FF spelar en måstematch mot Elfsborg på onsdagskvällen. En seger krävs för att haka på i guldstriden.

Kvartetten Oscar Lewicki, Niklas Moisander, Søren Rieks och Sergio Peña är alla skadade, även om den sistnämnde är i träning.

Dessutom saknas anfallaren Malik Abubakari i matchtruppen i Borås av okänd anledning.

Dessutom är lagkaptenen Anders Christiansen avstängd igen.

MFF:s startelva: Johan Dahlin – Felix Beijmo, Anel Ahmedhodzic, Franz Brorsson (k), Martin Olsson – Erdal Rakip, Adi Nalic, Bonke Innocent – Jo Inge Berget, Antonio Colak, Veljko Birmancevic.

Bänken: Ismael Diawara (mv), Eric Larsson, Peter Gwargis, Lasse Nielsen, Noah Elie, Markus Björkqvist, Sebastian Nanasi.

Sport

James Rodriguez till Qatar – lämnar Everton

James Rodriguez. Arkivbild.
Foto: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport

James Rodriguez har gjort sitt i Everton. Den colombianska stjärnan är klar för spel i Al-Rayyan från Qatar, uppger båda klubbarna.

Den 30-årige mittfältarens framtid i Everton har varit osäker sedan Rafa Benitez ersatte Carlo Ancelotti som tränare i Liverpoolklubben. James Rodriguez, som fick sitt stora genombrott tack vare sitt succé-VM 2014, värvades till Everton från Real Madrid för ganska exakt ett år sedan och stod för sex mål och nio målpassningar på 26 tävlingsmatcher förra säsongen.

Sport

Fredricson avstår Barcelona – "Inget konstigt"

Peder Fredricson deltar inte i Nations Cup-finalen i Barcelona. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Nations Cup-finalen i Barcelona om två veckor är säsongens sista stora lagtävling.
Där hoppar Sverige utan den olympiske lagmästaren Peder Fredricson.
– Det är inget konstigt, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona till TT.

När laget presenterades tidigare i dag fanns såväl Malin Baryard Johnsson som Henrik von Eckermann med i Ankarcronas lag.

Inte Fredricson, ankaret i de senaste mästerskapslagen och den tredje medlemmen i laget som i Tokyo tog Sveriges första OS-guld i hoppning sedan 1924.

– Det är många tävlingar just nu, alla hästar kan inte gå allt. Med den bredden vi har nu kan jag ställa upp ett starkt lag även utan alla OS-ryttarna, säger Henrik Ankarcrona.

Finalen i Nations Cup i Barcelona avgörs den 1–3 oktober och förutom Baryard Johnsson och von Eckermann ingår Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson Zanotelli och Angelie von Essen i truppen.

Fredricson har tävlat flitigt efter OS. Han tog individuellt brons i EM och deltog nyligen i de två deltävlingarna i Global Champions League i Rom.

Nations Cup är en nationstävling och i finalen deltar 15 lag. Vid den senaste finalen, hösten 2019, kom Sverige på tredje plats.

– Det är en väldigt viktig tävling för både oss och andra länder, det handlar om att stanna kvar i division I. Jag har ännu inte sett de andra laguppställningarna men det kommer att bli tufft, det är det alltid. Det är mycket att rida om, säger Henrik Ankarcrona.

Henrik Skiöld/TT

Linnéa Engholm/TT

Sport

60-årig vicepresident spelade CL-kval

Ronnie Brunswijk. Arkivbild.
Foto: Andres Leighton/AP/TT
Sport
Sport En kvalmatch till Mellanamerikas Champions League stack ut av en speciell anledning.
I anfallet för hemmalaget tog 60-åriga Ronnie Brunswijk plats.
Han är även Surinams vicepresident.

Inter Moengotapoe förlorade stort i första matchen av åttondelsfinalen mot CD Olimpia med 0–6 – när Surinams vicepresident ledde hemmalaget som kapten.

Ronnie Brunswijk kan ändå trösta sig med att han slår rekordet som äldsta spelare (60 år och 198 dagar) som spelat en internationell klubblagsmatch.

Det var en match i Concacaf League där lag från från Mellan- och Nordamerika kvalar till den mellanamerikanska motsvarigheten till Champions League.

Vicepresidenten bar nummer 61 – hans födelseår – och är också ägare till klubben från staden Moengo i Surinam.

Brunswijk startade matchen och var kvar på planen i 54 minuter innan han blev utbytt. Han formerade anfallspar med sin son, Damina Brunswijk.

CD Olimpias kapten Jerry Bengtson öppnade målskyttet för bortalaget. Anfallaren med det svenskklingande namnet har dock ingen känd familjekoppling till Sverige. Men 2010 provtränade han med AIK och Örebro – båda klubbarna nobbade då anfallaren som har spelat 63 landskamper för Honduras.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Uefa riktar skarp kritik mot Fifas VM-planer

Frankrike vann herrarnas VM 2018. Arkivbild.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Fifa vill se VM vartannat år, men har svårt att få med sig fotbollsvärlden på tåget. Nu riktar Uefa skarp kritik mot Fifa.

Det är ingen hemlighet att det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) motsätter sig planerna som internationella fotbollsförbundet (Fifa) smider kring en tätare mästerskapskalender.

I ett uttalande skriver Uefa nu att man ser flera faror med planerna. Bland annat att värdet på VM skulle urvattnas om det arrangeras vartannat år, och att det skulle ta bort en del av den mystik som finns kring världens största fotbollsevenemang. Uefa skriver också att svagare länder drabbas om man i allt högre grad ersätter regelbundna matcher med finalturneringar, dit endast de bästa länderna kvalificerar sig.

Kritiken handlar också om hur spelarna ska orka med mästerskap varje sommar – Fifa vill att även EM ska avgöras vartannat år – och att damernas mästerskap riskerar att hamna i skymundan om de måste avgöras tätt intill herrmästerskap.

"Det här är bara några av flera allvarliga anledningar till oro som Fifas förslag orsakar vid en första anblick", skriver Uefa.

Uefa efterlyser en dialog mellan fotbollens olika intresseorganisationer, kring hur den internationella kalendern ska vara utformad. För drygt en vecka sedan bad Uefa och dess 55 medlemsförbund om ett möte med Fifa, för att diskutera frågan. Fifa har hittills inte svarat, skriver Uefa.

Sport

Dahlin skriver monsterkontrakt i NHL

Rasmus Dahlin har skrivit nytt kontrakt med NHL-klubben Buffalo Sabres, värt 150 miljoner kronor på tre år. Arkivbild.
Foto: Jeffrey T. Barnes/AP/TT
Sport
Sport Rasmus Dahlin, 21, har skrivit nytt NHL-kontrakt med Buffalo – och det är ett riktigt monsteravtal.
Treårskontraktet är värt motsvarande cirka 150 miljoner kronor på tre år.

Det har tagit sin tid – men dagen före träningslägret startar i NHL blev det klart.

Buffalobacken signerar ett nytt treårskontrakt som i snitt är värt 6 miljoner dollar per år, motsvarande 50 miljoner kronor, skriver klubben på sin webbplats.

Det är en rejäl löneförhöjning då hans rookiekontrakt, också tre år långt, var värt 925 000 dollar per år.

Den före detta Frölundabacken blev 2018 den andre svensken genom tiderna, efter Mats Sundin, som draftades som nummer ett.

Dahlin har gjort 107 poäng på 197 NHL-matcher under sina tre säsonger i bottenlaget som inte har gått till slutspel sedan 2011.

Debutsäsongen, 2018-19, gjorde han 44 poäng och nominerades till priset som årets rookie i NHL. Under de två första säsongerna gjorde Rasmus Dahlin 84 poäng, vilket är näst mest poäng genom tiderna i NHL av en back som ännu inte fyllt 20 år.

Den senaste säsongen blev dock tung med bara 23 poäng (5 mål+18 assist) på 56 matcher, men han avslutade säsongen starkt sedan Buffalo bytt tränare till Don Granato.

– Hans sätt att spela ishockey var det sättet jag lärde mig att spela på. Jag kände att han litade på mig som spelare. Han såg min potential och jag kände mig komfortabel på isen, sade han efter säsongen.

Dahlins nya kontrakt ger honom en stigande lön för de tre kommande säsongerna, enligt capfriendly.com.

Den här säsongen tjänar han fem miljoner dollar, inklusive bonus, året efter 5,8 miljoner och sista året är lönen på 7,2 miljoner dollar.

Göran Sundberg/TT

Sport

Sylvegård jagar nya mål

Marcus Sylvegård (t h) trivs i sin nya kedja med Carl Söderberg och Lance Touma.
Foto: Nisse Schmidt/TT
Sport
ishockey Marcus Sylvegård har öppnat säsongen starkt i Malmö Redhawks och hoppas att det fortsätter så även mot Djurgården.

Efter återkomsten hem till Malmö Redhawks har Marcus Sylvegård producerat mer än någonsin förut, både på försäsongen och i SHL-upptakten. I dagsläget ligger han tia i seriens poängliga med ett mål och tre assists.

Men nöjd är han inte och inte nya kedjekompisarna Lance Bouma och Carl Söderberg heller:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL