Kultur och nöje

Fotografiska lanserar ny livescen

Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

I höst inviger Fotografiska i Stockholm den nya livescenen Fotografiska Live. Programmet innehåller bland annat vernissager, livemusik, klubb och en serie litteratursamtal som kommer att anordnas på torsdagskvällar i samarbete med litteraturtips-tjänsten Bookling.

"Vi vet att det finns ett uppdämt behov av att mötas, inspireras och njuta ... Fotografiska Live blir allt som händer här och nu i vårt hus – en mer innehållsrik och spretig livescen än vad vi någonsin haft tidigare", säger Johanna Löf, programansvarig på Fotografiska Stockholm, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Melander till svensk ufo-film

Eva Melander är klar för filmen 'Ufo Sweden', som väntas ha premiär julen 2022. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmkollektivet Crazy Pictures, som ligger bakom undergångsfilmen "Den blomstertid nu kommer", är aktuell med en ny film.

"Ufo Sweden", som den nya produktionen heter, är inspirerad av den verkliga föreningen Ufo-Sverige. Huvudrollen spelas av 17-åriga Inez Dahl Torhaug, som tidigare har medverkat i "Det som göms i snö" och som nu långfilmsdebuterar

I rollerna syns även Eva Melander, Jesper Barkselius och Sara Shirpey.

"Ufo Sweden" handlar om en fosterhemsplacerad tonårsrebell som misstänker att hennes pappa inte är död, utan kidnappad av utomjordingar. Hon kontaktar en ufo-förening och dras med på ett riskfyllt äventyr.

Inspelningen har satts igång och filmen beräknas ha premiär julen 2022.

Kultur och nöje

Bokmässan riktade ljuset mot Dawit Isaak

På dagen 20 år efter Dawit Isaaks gripande invigdes årets Bokmässa i Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Selma Lagerlöfs ande svävade över invigningen av årets bokmässa i Göteborg. Men allra först uppmärksammades den svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak som fängslades i Eritrea på dagen för 20 år sedan.

Mässansvariga Frida Edman läste direkt ur Martin Schibbyes bok "Jakten på Dawit" där själva gripandet skildras.

– Och nu står vi här 20 år senare i Göteborg fortfarande utan Dawit Isaaks närvaro, sade Frida Edman och framhöll den stående inbjudan som han har till Bokmässan där han också har en egen stol som väntar.

Även kulturminister Amanda Lind (MP) tog upp Isaak i sitt tal:

– Jag vill försäkra er om att regeringen inte kommer att ge upp förrän Dawit Isak kan förenas med sin familj igen.

Demokrati är ett av årets teman på Bokmässan och Peter Öhrn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år, band ihop demokratin och litteraturen genom att referera till Selma Lagerlöfs tal vid rösträttskongressen 1911.

Erika Josefsson/TT

Kulturminister Amanda Lind var en av dem som klippte bandet och invigde årets digitala bokmässa.
Kulturminister Amanda Lind var en av dem som klippte bandet och invigde årets digitala bokmässa.
Foto: Adam Ihse/TT

Kultur och nöje

Rathana: Mitt album tar stora risker

Daniela Rathana är aktuell med albumet 'Rathana Club'.
Foto: Erik Simander / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Daniela Rathana har kallats för ett av Musiksveriges framtidshopp. Med debutalbumet "Rathana Club" vill hon fylla en lucka i musikbranschen.

Inför skapandet av "Rathana Club" stängde Daniela Rathana in sig i studion med producenten Charlie Bernardo, hiphop- och r'n'b-artisten Mapei och popartisten Oskar Linnros. Målet med debutalbumet var storslaget: att bredda synen på hur svensk musik kan låta.

– Det är ett album som tar stora risker. Om man inte är redo så hoppas jag att man blir det om några år, säger Daniela Rathana.

Med sin experimentella r'n'b och blottande låttexter på svenska har hon omnämnts som ett av Musiksveriges framtidshopp. Själv lyssnade hon knappt på inhemsk musik som ung – med undantag för Oskar Linnros.

De kom i kontakt via sociala medier medan Daniela Rathana fortfarande gick på gymnasiet, och hon frågade Oskar Linnros om tips på hur man lyckas i musikbranschen. Deras vägar fortsatte att korsas, och till slut blev Daniela Rathana erbjuden att köra till hans livespelningar.

– Under varje turné lät han mig ta mer och mer plats och var supergenerös med att dela scenen. Han märkte hur kåt jag var på att sjunga och visste att jag hade artistambitionerna, säger Daniela Rathana.

Friade via Schulman

Förra året klev hon själv ut i rampljuset med ep:n "Halva vägen fri". Även 2021 har varit händelserikt, trots att hon inte har kunnat turnera. 25-åringen från Stockholm har hyllats i "Allsång på Skansen", fått en roll i Therese Lindgrens serie "Dumpad" på Discovery Plus, spelat på P3 Guldgalan och blivit Grammisnominerad.

Dagen efter Grammis friades dessutom hennes pojkvän pojkvän Mats, via hennes stora idol Alex Schulman. Motvilligt hade Daniela Rathana följt med på en restaurang i Stockholm, dagen efter hårt festande. På plats ser hon medieprofilen.

– Han reser sig upp, stannar vid vård bord, lägger en hand på Mats axel och säger "Tjena Mats, vi behöver snacka lite". De börjar prata, det är som ett "Inception"-ögonblick, sedan skriker jag "Hur fan känner ni varandra?".

– Jag får yrsel, sedan ställer sig Alex upp igen, tar fram en ask och lägger den på bordet. Mats börjar hålla ett tal för mig. Det finns en film på hur jag reser mig upp och springer, och Mats ropar "Kom tillbaka!". Men det blev självklart ett rungande "ja", säger Daniela Rathana.

Hej då till alter egot

Den 24 september når plattan lyssnarna. Att släppa sin första fullängdare beskriver Daniela Rathana som "att vara i en psykos".

– Det har tagit så lång tid, jag har haft en hel pandemi på mig. Det känns så sjukt att det släpps nu.

Flera låtar på den nya plattan beskriver hon som ett avslut. I "Kyss" sjunger Rathana om en självupplevd destruktiv relation som tog lång tid att avsluta. Låten "Havanna" är tillägnad en av hennes "delpersonligheter", som det kallas inom psykoterapin. Efter att själv ha gått i terapi har Daniela Rathana blivit varse om en del av sig själv som hon har döpt till Nikita – och som hon helst vill lämna bakom sig.

– Det är en galen person helt befriad från konsekvenstänk. Vi har haft väldigt roligt, hon och jag, men hon har också förstört mycket för mig. Samtidigt har hon inspirerat till det här albumet. Det här är en hyllning till henne, men kanske också ett avslut. Hon passar inte som förlovad, säger Daniela Rathana.

Sofia Sundström/TT

Daniela Rathana har samarbetat med Charlie Bernardo, Mapei och Oskar Linnros på den nya plattan.
Daniela Rathana har samarbetat med Charlie Bernardo, Mapei och Oskar Linnros på den nya plattan.
Foto: Erik Simander / TT
Daniela Rathana har ett händelserikt år bakom sig. Nu släpper hon sitt debutalbum.
Daniela Rathana har ett händelserikt år bakom sig. Nu släpper hon sitt debutalbum.
Foto: Erik Simander / TT

FAKTA

Fakta: Daniela Rathana om:

...att hoppa av gymnasiet för att satsa på musiken:

– Ibland får jag bildningskomplex, jag har kompisar som tar läkarexamen eller examen från juristlinjen nu. Det blir lite "Gud, vad är musik för någonting?", att det känns töntigt att vilja bli popstjärna. Men jag tror att jag är satt på jorden för att hålla på med musik, för att sjunga och beröra människor, säger hon.

...låten "Puss och kram", som är ett svar på Expressen Kulturs artikel "Tinder gör kvinnor till obetalda horor", där skribenten kritiserar Daniela Rathanas låt "Ansikte" och menar att den typ av sexualitet som skildras i låten är "pinsamt omodern".

– Jag fattade ingenting. Jag skickade den till mina smartaste vänner, som sade "det här handlar ju bara om att den här personen inte har fått ligga". Så nu driver jag med det, och säger, "jag gör det bara för pengarna", det är ett svar på tal, men också ett skämt, säger Daniela Rathana.

...låten "Farstaglitter", som är en hyllning till klädstilen som dominerade när Daniela Rathana var ung:

– Det var många som kämpade på den tiden, som inte hade råd med märkeskläder och fick vara väldigt kreativa. Jag gick på en second handbutik och köpte en Lyle & Scott-pullover, klippte ut märket och satte fast det på en t-shirt. Många kanske skämdes över den här perioden, men man var så kreativ och "care free". Jag vill att vi ska minnas det med nostalgi och kärlek, säger Daniela Rathana.

FAKTA

Fakta: Daniela Rathana

Ålder: 25 år.

Familj: Mamma Anna-Maria, småbröderna David och Oliver och pojkvännen Mats Sandahl.

Uppvuxen: i Stockholm

Har tidigare släppt ep:n "Halva vägen fri".

Gör: Aktuell med debutalbumet "Rathana Club".

Kultur och nöje

De ska sitta i regeringens nya läsråd

Dilsa Demirbag Sten, från Berättarministeriet, är en av ledamöterna i det nya läsrådet. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Katti Hoflin och Dilsa Demirbag Sten kommer att sitta i regeringens nya läsråd. Det avslöjar kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg.

Läsrådet ska verka för att främja ökat läsande bland barn och unga och sorterar under Statens kulturråd. Det ska bland annat lämna förslag på olika läsfrämjande insatser och ansvara för kunskapsinsamling på området.

Riksdagen har, efter regeringens förslag, beslutat att avsätta tio miljoner kronor årligen till läsrådet.

Övriga som sitter i rådet är Marlen Eskander, Ingela Korsell, Elin Nord, Magnus Persson, Helya Riazat och Lars Strannegård.

Erika Josefsson/TT

Kultur och nöje

Världsartister gör global klimatkonsert

Billie Eilish uppträder i New York tillsammans med Coldplay, Jennifer Lopez, Camila Cabello och Shawn Mendes. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Billie Eilish, BTS och Elton John – det är bara några av världsstjärnorna som deltar i den stora globala klimatkonserten som äger rum på lördag.

Evenemanget, som heter Global citizen live, ska öka medvetenheten om klimathotet och vara för en jämlik vaccinering.

Konserter ska bland annat att hållas i New York, Paris, Lagos, Rio, Sydney och Bombay och sänds live. Evenemanget ska också pusha för åtgärder inför G20-mötet nästa månad, samt klimatmötet COP26 i november.

Billie Eilish och Coldplay är dragplåster i New Yorks Central park, tillsammans med bland andra Jennifer Lopez, Camila Cabello och Shawn Mendes. Ed Sheeran uppträder i Paris tillsammans med Elton John, Doja Cat och Black Eyed Peas. I London står Duran Duran och Kylie Minogue för underhållningen, medan Femi Kuti uppträder i Nigeria och Alok i Rio de Janeiro.

Evenemanget ska fokusera på de mest brådskande hoten som drabbar fattiga – klimathotet, utebliven vaccinering och svält.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Kultur och nöje

Eric Prydz gör intim konsert i Sverige

Eric Prydz gör en spelning i Stockholm tillsammans med Artbat. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Världsstjärnorna Eric Prydz och Artbat är aktuella med en intim konsert i Stockholm den 9 oktober.

Konserten är en del av konceptet Clsr, som tidigare har arrangerat mindre spelningar med Alesso och Jeremy Olander.

Stockholmssonen Eric Prydz har turnerat världen över, och är kanske mest känd för hitlåten "Call on me". Artbat är en ukrainsk duo som har slagit igenom inom techno-scenen.

Biljetterna släpps den 24 september. Den exakta konsertlokalen är fortfarande hemlig, men enligt ett pressutskick ska spelningen ske någonstans vid Frihamnsområdet i Stockholm. Åldersgränsen för spelningen är 23 år.

Kultur och nöje

Glädjande besked för kulturen – "overkligt"

Restriktionerna hävs som planerat, meddelade Amanda Lind under en pressträff på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nu kommer beskedet som kulturvärlden väntat på. Restriktionerna för evenemang – även stora – hävs som planerat.
– Det här är oerhört skönt, för vi har slitit med det här så lång tid, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk Live.

Restriktioner och publiktak för kulturevenemang hävs som planerat den 29 september. Det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens under torsdagen.

– Dagens besked innebär en definitiv bekräftelse på att vi tar steg fyra om en vecka, säger hon.

Tidigare har regeringen utrett om större evenemang ska omfattas av särskilda restriktioner, men det kommer inte behövas, enligt Lind. Inte heller vaccinpass kommer att bli aktuellt – men trots det fortsätter förslaget att utredas.

Amanda Lind kallar möjligheten till vaccinpass för "en viktig trygghet för aktörer" om läget skulle ändras.

Dags för festival

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, välkomnar regeringens besked.

– Det känns nästan overkligt men det är verkligt, säger han och fortsätter:

— Hur det ska gå för de stora arrangemangen är väl frågetecknet som har funnits kvar. Så det är bra att de är tydliga med att det går att köra.

Trots att samhället öppnar upp kan det dröja innan större evenemang arrangeras i Sverige, tror han. För att världsartisterna ska ge sig ut på vägarna igen krävs det att fler länder slopar sina restriktioner.

TT: När tror du att vi börjar se stora spelningar igen?

– Nu är det Popaganda som är en av de första festivalerna. Den är inte superstor men det är en festival och det är kul att det kommer i gång. Sedan blir det säkert några stycken redan i höst och 2022 är det väldigt mycket planerat. Både uppskjutna och nya spelningar, säger Joppe Pihlgren.

De ska undvika teatrar

Även Jeanette Gustafsson, generalsekreterare för Sveriges Museer, gläds över beskedet.

"Äntligen tas steg fyra inom mindre än en vecka. Inga deltagarbegränsningar kvarstår för museernas större arrangemang, men självklart tar museerna fortsatt ansvar för ett säkert besök", skriver hon i en kommentar till TT.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar samtidigt att personer som inte har vaccineras ska fortsätta hålla avstånd, särskilt till personer som tillhör riskgrupp.

– Det innebär att ovaccinerade bör undvika trängsel, inte gå på större evenemang som teater, konserter eller idrottsevenemang när smittskyddsrestriktionerna upphör, säger hon.

Sofia Sundström/TT

Elin Swedenmark/TT

FAKTA

Fakta: Det händer den 29 september

Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

Deltagartaket för privata sammankomster tas bort.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittskyddsåtgrder för serveringsställen tas bort.

Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort.

Malmö

Konst som skapar möten

Projektledaren Alexandra Fredriksson framför Konstfrämjandet Skånes egna utställning under Malmö Gallerinatt.
Foto: Pressbild
Malmö
Kultur och nöje
Konst På fredag drar Malmö Gallerihelg igång med 74 olika konstupplevelser spridda över staden.
– Vi är så himla glada att vi kan genomföra det här i år. Vi längtar verkligen efter att få träffa alla ute i konstvimlet, säger projektledaren Alexandra Fredriksson från Konstfrämjandet Skåne som är arrangör.

Från starten 1997 fram till i fjol, gick evenemanget under namnet Malmö Gallerinatt, men som vi alla vet kom det en pandemi förra året som satte stopp för mycket. Malmö Gallerinatt blev då Malmö Gallerivecka och gick från en kväll till en hel vecka. I år har konstevenemanget muterat ytterligare och det är dags för Malmö Gallerihelg. En tredagars lång festlighet där konst i olika former lyfts fram på gallerier och pop up-ställen i Malmö. Syftet, enligt projektledaren Alexandra Fredriksson, är att precis som tidigare år tillgängliggöra konsten och möjliggöra nya möten och upplevelser.

– På grund av pandemin fick vi ju tänka om helt förra året, alternativet var att ställa in, så för att sprida ut besökarna körde vi Malmö Gallerivecka och hade öppet dagtid bara. Tyvärr gick man miste om den folkfest Malmö Gallerinatt alltid varit, så i år tror vi att det blir en kombination av det bästa från båda uppläggen. Vi har öppet kvällstid på fredagen och sedan dagtid under lördagen och söndagen, säger Alexandra Fredriksson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL