Utrikes

Soldat döms till fängelse för sex med man

Indonesiska soldater patrullerar i huvudstaden Jakarta. Soldaterna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Foto: Dita Alangkara/AP/TT
Utrikes
Utrikes En indonesisk soldat har dömts till fängelse i sju månader för att ha haft sex med en man.
PREMIUM

Homosexuella relationer är förbjudna i den sydostasiatiska nationens militär och klassas som "onormalt sexuellt beteende".

Den 29-åriga soldaten som var baserad på den indonesiska delen av ön Borneo sparkas också ut ur armén, enligt domslutet från en militärdomstol i mitten av juli. Beslutet blev offentligt denna vecka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fransk ambassadör tillbaka till USA

Frankrikes president Emmanuel Macron har beslutat att den franska ambassadören ska återvända till USA. Arkivbild.
Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Frankrikes ambassadör i USA kommer att återvända till Washington nästa vecka.

Det beskedet kom efter ett telefonsamtal mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden på onsdagen.

De franska ambassadörerna i USA och Australien kallades hem i förra veckan för konsultationer sedan Australien brutit ett avtal om att bygga franska ubåtar. I stället ingick landet ett ubåtsavtal samt en säkerhetspakt med USA och Storbritannien.

Macron och Biden ska ha ingående överläggningar för att återuppbygga förtroendet och även mötas i Europa i slutet av oktober, enligt ett uttalande.

Utrikes

USA donerar ytterligare 500 miljoner doser

President Joe Biden har lovat att USA ska donera ytterligare 500 miljoner vaccindoser.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA ska donera ytterligare 500 miljoner doser vaccin mot covid-19, meddelar president Joe Biden.

Vaccinet, som är från Pfizer-Biontech, ska gå till fattigare länder.

Biden kom med beskedet under ett toppmöte om hur den globala vaccinationsgraden ska höjas.

Totalt har USA donerat 1,1 miljarder doser.

I juni lovade landet att donera 500 miljarder vaccindoser. De doserna började levereras i augusti.

Hela vaccindonationen förväntas vara utskickad i slutet av september nästa år, enligt ett uttalande från Pfizer-Biontech.

Utrikes

Ubåtsträtan – ett steg mot starkare eller svagare EU?

USA-ubåten Oklahoma City på väg in till USA:s flottbas i Guam i Stilla havet i augusti. Arkivfoto.
Foto: Naomi Johnson/US Navy/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tuffa tag eller mjuk påverkan? Eller både och? Frågan om hur EU ska agera gentemot Kina ställs på sin spets efter den fransk-amerikanska ubåtstvisten i Stilla havet.

Samma dag som EU i förra veckan skulle presentera sin nya strategi för Indo-Stillahavsområdet presenterade USA, Storbritannien och Australien sin nya säkerhetsspakt Aukus, för samma geografiska trakter.

Inte särskilt bekvämt för EU:s utrikeschef Josep Borrell, som på sin presskonferens mest fick kommentera det faktum att EU-landet Frankrike dumpats av Aukus-gänget - som inte heller brytt sig om att informera Bryssel på förhand.

– Vi blev inte konsulterade. Och jag antar att det här inte är något som kokats ihop i förrgår, sade Borrell.

Aukus-ländernas tuffa löften om nya atomubåtar fick dessutom Borrells strategi att framstå som urvattnad och mest bestående av vackra ord.

Handel och fartyg

Därefter har den infekterade debatten mest handlat om varför Frankrike valdes bort som ubåtsleverantör till Australien och om inte USA:s president Joe Biden litar på sina allierade i Europa och Nato.

I bakgrunden ligger den stora frågan om hur man ska hantera Kinas allt tyngre position i området.

EU-strategin är en sedvanlig mellanväg.

Här ingår allt från olika handels- och samarbetsavtal med länderna runtomkring Kina till kamp mot illegalt fiske och stöd till forskning och hälsovård. Här finns också maningar till ökad militär EU-närvaro för att "skydda navigeringsfriheten" – men inte alls lika tungt uttryckt som av USA och Aukus.

Inte samma linje?

Joe Biden bedyrade i sitt tal i FN:s generalförsamling i tisdags att USA inte är ute efter något nytt kallt krig. Den tuffare linjen gentemot Kina är ändå uppenbar.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) tycks inte räkna med att EU kommer att följa i det spåret.

– Det är inte automatiskt att vi kommer gå på samma linje och på samma sätt och med samma tonart som den amerikanska administrationen i den här frågan, sade Dahlgren efter ett EU-ministermöte i Bryssel i tisdags.

Kinakännaren Niklas Swanström, chef för institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD), skulle gärna se starkare EU-muskler – men befarar att Aukus i stället kan leda till ett steg tillbaka.

– Det finns en risk att man säger att "nu är det här amerikanskt och brittiskt och australiensiskt ansvar, nu kan vi backa ur det här". Problemet är bara att det riskerar att bli samma situation som vi har i Europa i dag, att vi inte klarar av att agera utan USA, säger Swanström till TT.

Trump hade rätt?

Han hoppas ändå att effekten i stället blir den motsatta och att exempelvis Tyskland, Frankrike och Benelux-länderna driver på för ett säkerhetspolitiskt mer kraftfullt EU.

– Jag hoppas verkligen att man vaknar till och säger att "nej, nu måste vi också agera". För vi har ju potentialen. Det är inte ofta man säger att (USA:s förre president Donald) Trump har en poäng – men just det här att han sade att "Europa måste betala upp för sin egen säkerhet". . . Det tror jag att man måste göra, säger Swanström.

EU:s utrikeschef Josep Borrell talar under tiden fortsatt varmt om medelvägen.

– Mer samarbete, mer koordinering, mindre splittring. Det är vad som behövs för att uppnå en stabil och fredlig situation i Indo-Stillahavsområdet, sade Borrell efter ett möte med EU-ländernas utrikesministrar i New York i måndags.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU:s strategi för Indo-Stillahavsområdet

Här är några av ingredienserna i den EU-strategi för Indo-Stillahavsområdet som utrikeschefen Josep Borrell lade fram den 16 september:

* Nå i mål med handelsavtal med Australien, Indonesien och Nya Zeeland, återuppta samtal med Indien och möjligen Malaysia, Filippinerna och Thailand och nå ett ekonomiskt partnerskapsavtal med östafrikanska handelsblocket EAC.

* Nå i mål med samarbets- och partnerskapsavtal med Malaysia och Thailand och inleda förhandlingar med Maldiverna.

* Genomföra "gröna allianser" med ambitiösa länder i området för kamp mot klimatförändringarna.

* Stärkt stöd för ländernas kamp mot illegalt och oreglerat fiske.

* Stärkt samarbete om forskning med länder som Australien, Japan, Sydkorea, Nya Zeeland och Singapore.

* Utökad flottnärvaro av EU-fartyg för att "skydda navigationsfriheten".

* Starkare stöd till hälsovården i de minst utvecklade länderna i regionen.

Källa: EU-kommissionen.

Utrikes

Johnson till Frankrike: Donnez-moi un break

Storbritanniens Boris Johnson ordleker på 'frangelska' och uppmanar Frankrike att lugna ner sig och ge honom en chans. Arkivbild.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanar fransmännen att "ta det lugnt" och ge inblandade länder "en chans" i bråket om ett förlorat ubåtsavtal och en ny säkerhetspakt – där Frankrike inte ingår.

– Jag anser att det är dags för några av våra käraste vänner i världen att "prenez un grip" om allt detta och "donnez-moi un break", eftersom detta i grunden är ett stort steg mot global säkerhet.

Det är de engelska uttrycken "get a grip", ungefär "lugna ner" på svenska och "give me a break", med betydelsen "ge mig en chans", som Boris Johnson ordleker med på "frangelska" med i sitt uttalande.

Den franska vreden som britternas premiärminister adresserar beror på förra veckans besked att Australien brutit ett avtal om att bygga franska ubåtar och i stället ingått ett ubåtsavtal samt en säkerhetspakt, kallad Aukus, med USA och Storbritannien.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har kallat det nya ubåtsavtalet "ett knivhugg i ryggen" och landet har kallat hem sina ambassadörer från Washington DC och Canberra. Storbritannien – där Frankrikes ambassadör är kvar – är enligt Jean-Yves Le Drian, "tredje hjulet" och "ständigt opportunt".

Utrikes

Krav på två miljarder doser till fattiga länder

En kvinna i Kenya får en dos covidvaccin från Astra Zeneca som donerats av Storbritannien. Bilden togs i augusti.
Foto: Brian Inganga/AP/TT
Utrikes
Utrikes Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att två miljarder doser ska distribueras till världens fattiga länder innan året är slut.

I västvärlden är en majoritet av befolkningen numera vaccinerad mot covid-19, men i delar av Latinamerika, Asien och Afrika ligger vaccinationsgraden långt efter.

Av de 5,76 miljarder vaccindoser som har distribuerats i världen hittills har endast 0,3 procent gått till låginkomstländer, enligt Amnesty. Närmare 80 procent uppges ha skickats till höginkomstländer och rikare medelinkomstländer.

USA:s president Joe Biden meddelade på onsdagen att USA donerar ytterligare 500 miljoner doser vaccin, vilket skulle innebära en dubblering av landets donerade doser till omvärlden.

Nu vill Amnesty att fler länder följer efter.

"Vi behöver att ledare som president Biden lägger fram och levererar miljarder doser, annars blir det här bara ännu en tom gest och liv kommer att fortsätta skördas", säger Amnesty-chefen Agnes Callamard i ett uttalande.

Anklagelser tillbakavisas

Amnesty anklagar bolag som Astra Zeneca, Biontech, Moderna, Novavax, Pfizer och Johnson & Johnson för att ha vägrat att dela med sig av vaccindoser och teknologi för att möjliggöra att fler får tillgång till deras vaccin.

Anklagelserna tillbakavisas bestämt av Astra Zeneca.

"Vi är det enda företaget som med råge har överskridit den första rekommendationen i rapporten, det vill säga att leverera minst 50 procent av doserna till låg- och lägre medelinkomstländer (LMIC). Av de 1,3 miljarder doser som levererats hittills har drygt två tredjedelar gått till låg- och lägre medelinkomstländer", meddelar det brittisk-svenska bolaget i ett uttalande.

Säljer till självkostnadspris

Inför Amnestyrapporten skrev de utpekade vaccintillverkarna ett brev till organisationen där de underströk att de stödjer mänskliga rättigheter och påpekade att Astra Zeneca och Johnson & Johnson säljer sitt vaccin till självkostnadspris.

Men det räcker inte enligt Amnesty, som vill att hälften av vaccindoserna som tillverkas går till fattigare länder.

"Vi uppmanar länder och läkemedelsföretag att drastiskt ändra kurs och från och med nu göra allt som krävs för att leverera två miljarder vaccindoser till låginkomstländer samt lägre medelinkomstländer", säger Callamard.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Tyskland: Ingen ersättning till ovaccinerade

Jens Spahn. Bild från början av september.
Foto: Michael Sohn/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tyskland skärper tonen mot alla som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19.
De tyskar som är ovaccinerade kommer snart inte få ersättning för förlorad lön om de måste vara i karantän.

– Några kommer att säga att det här innebär ett tryck på de ovaccinerade. Jag tror att vi måste se det från ett annat håll – det är också en fråga om rättvisa, säger hälsominister Jens Spahn.

Regeringen har betalat ut ersättning till anställda som måste sitta i karantän under minst fem dagar sedan de haft kontakt med en smittad eller återvänt till landet efter att ha varit i ett högriskland.

Men från den 1 november är det slut med det, säger Spahn.

Han säger att det är ett eget val att vaccinera sig eller inte. Men det valet innebär nu att de ovaccinerade själva får ta de ekonomiska konsekvenserna, skriver AFP.

De som är vaccinerade kommer inte längre att behöva vara i karantän.

Tidigare under dagen sade Spahn att Tyskland i vår bör kunna "återgå till det normala" efter pandemin.

– Om det inte dyker upp nya virusvarianter som vaccinationerna ej skyddar mot – och det verkar inte troligt – så har vi övervunnit pandemin till våren och kan återgå till det normala, sade han till tidningen Augsburger Allgemeine.

Spahn räknar då med flockimmunitet i landet, trots att vaccinationsnivåerna på flera håll är relativt låga för att vara i EU.

– Flockimmunitet når vi oavsett. Frågan är bara om det sker via vaccination eller smitta. Vaccination är definitivt den säkrare vägen.

Tyskland har registrerat 112 dödsfall per 100 000 invånare i covid-19 under pandemin, vilket kan jämföras med Sveriges motsvarande siffra på 144 per 100 000, enligt statistiksajten Statista.

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Automateld mot presidentens högra hand

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var i New York när hans närmaste rådgivare blev beskjuten. Arkivbild.
Foto: Filip Norman/TT
Utrikes
Utrikes En bil med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs chefsrådgivare Serhij Shefir har beskjutits. Föraren skadades allvarligt, men Shefir klarade sig oskadd.
Presidenten lovar ett kraftfullt gensvar och myndigheter ska utreda eventuell utländsk inblandning.
PREMIUM

Skottlossningen skedde runt klockan tio i närheten av byn Lesniki nära huvudstaden Kiev.

"Okända individer avlossade cirka tio skott från ett automatvapen", säger Ukrainas chefsåklagare Iryna Venediktova på Facebook.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Enorm mängd lava begraver delar av La Palma

Tusentals personer har evakuerats på grund av den flödande lavan på kanarieön La Palma.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vulkanen Teneguía på kanarieön La Palma fortsätter att spy lava. 320 byggnader har förstörts och öborna förbereder sig för när lavan når havet.
– Det kommer bli en kamp mellan vattnet och lavan, säger vulkanexperten David Calvo.
PREMIUM

Vulkanen, som ligger i naturområdet Cumbre Vieja, sköt natten till onsdagen ur sig höga kaskader av lava. Enligt Involcan, Kanarieöarnas institut för vulkanologi, har utbrottet blivit intensivare det senaste dygnet.

Sedan utbrottet började på söndagseftermiddagen har 154 hektar, främst i kommunerna El Paso och Los Llanos de Aridane på La Palma, täckts av lava. 320 byggnader beräknas ha förstörts, varav hälften under det senaste dygnet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL