OS i Tokyo 2021

Montler 1,4 centimeter från OS-medalj

Thobias Montler.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Övertramp med ynka 1,4 centimeter. Längre bort än så var OS-medaljen inte.
I stället slutade Thobias Montler besviket sjua i längdhoppsfinalen.
– Chansen rinner ur händerna, det är en fruktansvärd känsla, säger 25-åringen.

Plankträffen i sista omgången var nästan perfekt – så när som på de där 1,4 centimeterna.

Så i stället för ett troligt OS-brons blev det en sjundeplats på 8,08 meter och en besviken, förbannad Thobias Montler.

– Det är inte guldet, men det hade ju varit ett brons i alla fall. Det är en medalj som rinner ur händerna på mig, så är det ju, säger Malmöhopparen.

Thobias Montler har två silver från inne-EM och ett brons från U23-EM. Men att han skulle vara så nära medaljstriden i ett stort globalt mästerskap var ändå oväntat.

Men nivån i herrarnas längdfinal var relativt blygsam och inför sista omgången var kampen om brons och silver en en centimeterstrid och pallplatsen inom räckhåll för en handfull hoppare.

Plötsligt fanns chansen och Thobias Montler var oerhört nära att ta den. I stället satt svensken länge kvar efter finalen, besviken över den hårfina missen.

– Sista hoppet är ett sjukt bra hopp från min sida. Det är bara supertråkigt för min del, säger han.

– Man brukar känna övertrampen och jag kände ingenting i det hoppet. Men sen inser jag att det är röd flagg.

Grekiskt gulddrama

Till slut var det i stället greken Miltiadis Tentoglou, världsetta i år, som tog chansen. Ett hopp på 8,41 i sista omgången innebar guld – på samma resultat som kubanen Juan Miguel Echevarria men med ett bättre andrahopp.

Echevarria försökte svara, men var skadad och föll ihop på ansatsbanan utan att ha kunnat göra sitt sista hopp.

Thobias Montler följde upp inledande 8,08 – som blev hans bästa resultat – med 7,93 och ett övertramp, men förstahoppet räckte dock att få hoppa vidare efter de första tre omgångarna.

Svensken, i det läget femma i OS-finalen bara tre centimeter från bronset, hoppade sedan 8,05 i fjärde försöket.

"Hade varit PB"

I näst sista försöket trampade Montler över med en decimeter – men hoppet var i silverlängd. Och så övertramp igen i sista – i ett hopp som troligen hade räckt till medalj.

– Det är nog helt klart bland de längsta hoppen jag gjort. Det mättes ju inte, så jag vet inte exakt var det var. Det hade i alla fall varit ett PB (personbästa). Men det finns ingen mening att spekulera i det, säger han.

– Det är fruktansvärt. Samtidigt är det så sporten är. Det är samma för oss alla, det gäller att träffa plankan perfekt.

I stället gick guldet till Tentoglou och silvret till Echevarria (båda på 8,41) medan bronset gick till Echevarrias landsman Maykel Masso på 8,21.

För Thobias Montler väntar nu hemresa från Japan. Och minst ett par dagar där OS-finalen lär gå i repris på näthinnan.

– Det får bli några dagar när man får ta åt sig detta i och med att man laddat så länge för det. Men motgångar har man haft tidigare också, säger han.

– Jag känner ju att jag är där. Men att chansen ska komma igen, det ska den. Oavsett om det är på samma nivå eller om jag ska vara bättre. Jag ska vara där i alla fall.

Jens Bornemann/TT

OS i Tokyo 2021

Kessidis utslagen – men släpper inte sin OS-dröm

Sveriges Alex Kessidis (blått) förlorade mot Rafig Husejnov, Azerbajdzjan, i åttondelsfinalen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Laddad, nedbantad, topptränad och full av både energi och höga förhoppningar.
Brottaren Alex Kessidis snackade om medalj.
Väl i verkstaden – han jobbar på mattan – blev inte mycket gjort.
– Det är tomt. Jag hade förväntat mig så mycket mer, säger han.

En azerer som inte var intresserad av att ge minsta blotta gav Kessidis en lektion i taktisk, defensiv brottning. Efter varsin passivitetspoäng tilldömdes Rafig Husejnov segern i åttondelsfinalen – i kraft av att han tog den sista poängen.

Kessidis sjönk ihop på ett knä med böjt huvud – en gest som sade allt om vad han kände.

Förlust direkt i OS-debuten. Klart att det gjorde ont. När Husejnov någon timma senare förlorade stort mot kirgisen Akzjol Machmudov var svenskens OS i 77-kilosklassen över.

"Han gjorde jobbet bättre"

– Jag visste att matchen kunde sluta så här. Jag var fullt medveten om att det är hans taktik. Han gjorde sin taktik bättre än jag gjorde min. Jag lyckades inte komma in på honom i stående. Han gjorde jobbet bättre den här gången, säger Kessidis om Husejnov.

Och fortsätter:

– När det var 1–1 ledde han och behövde bara stänga matchen. På den här nivån är alla bra brottare. Det svårt att öppna och skapa en situation när han bara stänger igen. Jag hade så klart gjort likadant om det varit jag som lett matchen. Hade jag haft lite bättre tempo kunde jag ha fått ett till parterrläge men det hade inte förändrat att han ledde.

– Jag kanske hade kunnat skapa något och få en poäng, men jag lyckades inte med det. Inte ens så bra var jag. Han försvarade så bra.

Husejnov föll sedan klart i kvartsfinalen – till Kessidis stora besvikelse.

– Enligt mig ska han (Husejnov) vinna den matchen. Ja, inte som matchen såg ut, där är han självklar förlorare. Jag är besviken på det. Jag hade hoppats att han skulle vinna den matchen så att jag åtminstone fått ett återkval. Jag trodde att han, ganska säkert, skulle ta den matchen.

Siktar redan mot Paris

Så blev det inte. Sex minuter i Makuharimässan – längre varade inte Alex Kessidis OS.

TT: Vad väntar nu?

– Det kommer att vara jäkligt tråkigt i några dagar. Det varit en lång period inför OS. Så många läger, så mycket träning, sånt fokus. Nu går jag väl vidare med att gå på semester.

– Sedan ska jag fortsätta träna. Ännu hårdare. Det där OS-guldet kommer att bli mitt en dag, det vet jag.

I Paris 2024 väntar nästa chans.

Henrik Skiöld/TT

OS i Tokyo 2021

Drama för Stensils – vidare till semifinal

Sveriges Linnea Stensils vann sin kvartsfinal i kanot, K1 200 meter, under sommar-OS i Tokyo. Hon är därmed klar för semifinal.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Vägen till en OS-medalj blev plötsligt 200 meter längre för Linnea Stensils.
Bra eller dåligt?
– Det kan ha både för- och nackdelar, säger den svenska kanotisten till TT.

Då hade hon precis klarat av dagens andra heat i klassen 200 meter vid kanotanläggningen i Tokyo. Ett heat för mycket kan tyckas för OS-sjuan från Rio men den här dagen var inte marginalerna på svenskans sida.

Lottningen gav henne tuff konkurrens i kvalet, bredvid i vattnet fanns såväl Dora Lucz, Ungern, med EM-silver i år som silvermedaljören från OS senast, polskan Marta Walczykiewicz. Det var också tillsamman med dem som kampen stod om de två direktplatserna till semifinalen.

Liten marginal

200 meter är kanotens motsvarighet till friidrottens eller simningens sprintdistanser. Marginalerna är små och ibland grymma och det blev svenskan högst medveten om i försöksheatet. I mål skiljde det blott nio tusendelar till tvåan, polskan.

– Jag visste att jag eventuellt skulle hamna i en kvartsfinal. Det är alltid nervöst och få de första loppen gjorda och jag tycker att jag gjorde väldigt bra första del av loppen men får inte till det riktigt i slutet.

I den påtvingade kvartsfinalen gick saker och ting däremot betydligt enklare, det var till slut en kamp om segern men då både ettan och tvåan går vidare till torsdagens semifinaler var det av mindre betydelse.

PÅ OS-schemat står förutom nu semifinal och förhoppningsvis även 500 meter.

– För mig idag tror jag det var bra, säger Stensils om att det blev två lopp.

– Jag fick känna på kroppen två gånger och hur det var. Sedan har jag många lopp i veckan så det är klart att man måste se till att man återhämtar sig ordentligt men det tror jag inte är några problem.

Tobias Österberg/TT

OS i Tokyo 2021

Ståhl bröt mot coronareglerna: "Olyckligt"

Daniel Ståhl och Simon Pettersson åkte med i spelarbussen där de skrålade med i Ulf Lundells 'Oh, la, la jag vill ha dig'.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Handbollslandslaget såg till att diskushjältarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson kunde se Danmark-matchen på plats.
Ett brott mot coronareglerna i OS.
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är kritisk.
– Aktiva ska inte besöka andra aktivas idrotter. Att det blev så var olyckligt, säger Reinebo.

OS-idrottare får inte se någon annan sport på plats under spelen, enligt det omfattande coronaregelverk som råder i Tokyo.

Ändå satt Daniel Ståhl och Simon Pettersson – som tog guld respektive silver i diskustävlingen – på läktaren i Yoyogiarenan på söndagskvällen. Där såg de när det svenska herrlandslaget i handboll besegrade Danmark (33–30).

De åkte dessutom med i spelarbussen och fick vara inne i det svenska omklädningsrummet och fira segern.

"Ska inte upprepas"

Ett brott mot reglerverket, konstaterar Peter Reinebo som är verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det har varit tydligt från Tokyo 2020 och från IOK från början, att aktiva och ledare som är ackrediterade till en sport kan titta på den sporten men tyvärr inte på andra sporter på grund av covid. Det är reglerna, och att inte hörsamma det är tråkigt förstås, säger Reinebo till TT.

Han har varit i kontakt med handbollslaget.

– De har sagt att de ska iaktta det framöver och att det inte ska upprepas, säger han.

Handbollslandslaget hade sett till att Ståhl och Petterson ingick i den svenska truppen inför matchen.

– Vi såg det som ett sätt för dem att se lite handboll och de höjde stämningen där efter matchen framför allt, säger Daniel Vandor, presschef för handbollslandslagen.

Kontaktade SOK i förväg

När Vandor får höra att Reinebo är kritisk till landslagets kupp blir han ångerfull.

– Det är klart att vi får respektera det han säger och det är ju han som har ansvaret utåt mot IOK. Är det så att de upplever att det inte var bra, så är det inte bra förstås, säger Vandor.

Daniel Vandor säger att handbollslandslaget fick klartecken från SOK:s pressavdelning att ta in diskuskastarna.

– Vi tog det dels med (förbundskapten) Glenn Solberg först, som gav klartecken, och sedan pratade vi med SOK och vår läkare, som fick göra den bedömningen covidmässigt.

– De har ju varit i samma bubbla här i OS-byn, vi har umgåtts i svensklägret, de har testats varje dag, vi har testats varje dag. Vi hade en dialog med friidrottens förbundskapten också och de skulle åka härifrån fem i morse, så vi visste att de inte skulle träffa några andra i friidrottstruppen, säger Vandor.

Den som bryter mot coronaregelverket riskerar att bli av med ackrediteringen. Det drabbade nyligen två judokor från Georgien som lämnade OS-byn för att vara med på en sightseeingtur.

Niklas Svahn/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Saknade guldet får Lindahl att spela vidare

Hedvig Lindahl under OS-kvartsfinalen mot Japan.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Sport
Sport Hedvig Lindahl har minst två landskamper i fotboll kvar att spela.
Tacka de missade guldmedaljerna för det.
– Det är hela min drivkraft, säger målvakten inför dagens OS-semifinal mot Australien.

Hon har tagit VM-silver, OS-silver och dubbla VM-brons. Men inget av det som glimmat har varit guld, och det är därför Hedvig Lindahl fortfarande håller på.

Den 38-åriga målvakten, ännu självskriven etta i det svenska landslaget, har funderat på om inte karriären snart tar slut. Men det där mästerskapsguldet ger uppenbart energi där ingen finns.

– Det är hela min drivkraft, helt klart, säger Lindahl inför dagens OS-semifinal mot Australien i Yokohama.

"Våra sista OS-matcher"

I den nuvarande OS-truppen är det två spelare som nog suktar lite extra efter den där svenska guldmedaljen, den första i ett mästerskap sedan EM-titeln 1984. För både Lindahl och lagkaptenen Caroline Seger, 36, börjar det närma sig sista chansen.

– Varken jag eller Seger kommer dö om vi inte får ett guld, men det känns som att det skulle vara fint att få avsluta i alla fall våra OS-karriärer – för vi får nog vara överens om att det här är våra sista OS-matcher – med ett guld. Det hade varit fantastiskt, säger Lindahl.

– När man har hållit i ett silver, då tycker man att det är ganska coolt. Men sedan tänker man att det finns en guldmedalj också.

Tufft år

Det senaste året har varit tufft, medger hon. Dels eftersom coronapandemin sköt fram OS ett år, dels eftersom det blivit begränsat med landslagsspel på grund av skador och sjukdom.

Men när tankarna på att sluta växte var det potentiella OS-guldet snabbt där och knackade på.

TT: Sträcker man det för långt om man säger att du inte hade spelat i landslaget längre om du haft det där guldet?

– Nej, det är inte att sträcka det för långt, säger Hedvig Lindahl.

– Jag hämtar mycket motivation i det. Under det här senaste året där det blev väldigt lite landslagsfotboll ... om vi redan hade vunnit en massa grejer, då vet jag inte om jag hade hängt i.

Australien–Sverige har avspark klockan 13, svensk tid.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Hedvig Lindahl

Född: 29 april 1983 i Katrineholm (38 år).

Moderklubb: Gropptorps IF.

Position: Målvakt.

Klubb: Atlético Madrid.

A-landskamper/mål: 175/0.

Seniorlubbar: Värmbol (1996–1998), Tunafors (1998–2000), Malmö FF (2001–2003), Trion (lån, 2003), Linköping (2004–2008), Göteborg (2009–2010), Kristianstad (2011–2014), Chelsea (2015–2019), Wolfsburg (2019–2020), Atlético Madrid (2020–).

Meriter: OS-silver (2016), VM-silver (2003), VM-brons (2011, 2019), engelsk ligamästare (2015, 2018), tysk ligamästare (2020) engelsk FA-cupmästare (2015, 2018), tysk cupmästare (2020), svensk cupmästare (2006, 2008), Diamantbollen (2015, 2016), årets målvakt i Sverige (2004, 2005, 2009, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), målvakt i Fifas och Fifpros världselva 2018.

OS i Tokyo 2021

Enkelt för Sverige i bordtennisens lagtävling

Kristian Karlsson och Anton Källberg under dubbelmatchen i lagtävlingen mot USA.
Foto: Vincent Thian/AP/TT
Sport
Sport

Sverige hade inga större problem mot USA i bordtennisens lagtävling.

Efter en enkel seger i den inledande dubbeln föll visserligen Mattias Falck mot Kanak Jha med 1–3 i set. Men efter den missen tog amerikanerna inte ett enda set till och när Kristian Karlsson slog in matchbollen mot samme Kanak var matchen avgjord.

Med sammanlagt 3–1 i matcher är det svenska laget klart för kvartsfinal under natten mot tisdagen svensk tid. Då lär det inte bli lika lätt, där väntar nämligen Japan på andra sidan nätet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

OS i Tokyo 2021

Efter fiaskot – Sverige ställer upp i hoppningen

Louise Romeike och Cato hoppar över ett hinder i terrängritten. I dag ställer ekipaget och övriga svenskar upp även i terrängrittens banhoppning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport De svenska fälttävlansryttarna ställer upp i dagens avslutande banhoppning – trots allt.

I går fullbordades det svenska fiaskot i fälttävlan när den enda svenska ryttaren att ta sig i mål i terrängritten, Louise Romeike, uteslöts efter att ha ridit fel.

Men Sverige är kvar i tävlingen och under morgonen togs beslutet att laget ändå ställer upp i banhoppningen. Therese Viklund, Louise Romeike och Sara Algotsson Ostholt kommer till start, enligt ridsportförbundet.

"Om inte annat så för att få rutin inför kommande mästerskap", skriver förbundet i ett uttalande där lagets hästar beskrivs som pigga och fräscha.

Efter uteslutningarna har Sverige väldigt hög straffpoäng, 711,10, och utan chans att avancera från sin 14:e plats. Individuellt kommer svenskarnas insatser inte att räknas.

Banhoppningen inleds klockan 10.00, svensk tid.

Sport

Real Madrid ångar på i ligan

Karim Benzema jublar efter sitt åttonde mål i den spanska ligan i höst.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport

Marco Asensio gjorde tre mål och Karim Benzema två när Real körde över Mallorca med 6–1 i spanska ligan.

Skytteligaledaren Benzema inledde målskyttet redan efter tre minuter, när han efter försvarsslarv kom fri mot Manolo Reina i Mallorca-målet och placerade in bollen i nät.

Gästerna försökte komma tillbaka, men fick bara till ett tröstmål mellan Asensios tre raka Real-mål – den Mallorca-födde mittfältarens första hattrick i den vita tröjan.

Med drygt tio minuter kvar gjorde Benzema sitt andra mål för kvällen, och 200:e i ligan, innan Isco prickade in slutresultatet 6–1. Med fem vinster och en oavgjord leder Real spanska ligan, två poäng före Atlético Madrid.

Sport

PSG utan Messi avgjorde på tilläggstid igen

Achraf Hakimi gjorde båda målen för PSG. Arkivbild.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Sport
Sport

Paris Saint-Germain fortsätter att vara hundraprocentigt i franska ligan, men segrarna kommer inte utan en hel del bekymmer. Efter helgens avgörande i 93:e minuten mot Lyon dröjde det ända till den 95:e minuten innan onsdagskvällens seger ordnades borta mot Metz.

Achraf Hakimi gjorde då sitt andra mål för kvällen och såg till att PSG vann med 2–1 på nytt. Skadade Lionel Messi saknades i anfallet hos Parislaget som hittills har vunnit samtliga sju matcher i Ligue 1.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL