OS i Tokyo 2021

Kessidis utslagen – men släpper inte sin OS-dröm

Sveriges Alex Kessidis (blått) förlorade mot Rafig Husejnov, Azerbajdzjan, i åttondelsfinalen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Laddad, nedbantad, topptränad och full av både energi och höga förhoppningar.
Brottaren Alex Kessidis snackade om medalj.
Väl i verkstaden – han jobbar på mattan – blev inte mycket gjort.
– Det är tomt. Jag hade förväntat mig så mycket mer, säger han.

En azerer som inte var intresserad av att ge minsta blotta gav Kessidis en lektion i taktisk, defensiv brottning. Efter varsin passivitetspoäng tilldömdes Rafig Husejnov segern i åttondelsfinalen – i kraft av att han tog den sista poängen.

Kessidis sjönk ihop på ett knä med böjt huvud – en gest som sade allt om vad han kände.

Förlust direkt i OS-debuten. Klart att det gjorde ont. När Husejnov någon timma senare förlorade stort mot kirgisen Akzjol Machmudov var svenskens OS i 77-kilosklassen över.

"Han gjorde jobbet bättre"

– Jag visste att matchen kunde sluta så här. Jag var fullt medveten om att det är hans taktik. Han gjorde sin taktik bättre än jag gjorde min. Jag lyckades inte komma in på honom i stående. Han gjorde jobbet bättre den här gången, säger Kessidis om Husejnov.

Och fortsätter:

– När det var 1–1 ledde han och behövde bara stänga matchen. På den här nivån är alla bra brottare. Det svårt att öppna och skapa en situation när han bara stänger igen. Jag hade så klart gjort likadant om det varit jag som lett matchen. Hade jag haft lite bättre tempo kunde jag ha fått ett till parterrläge men det hade inte förändrat att han ledde.

– Jag kanske hade kunnat skapa något och få en poäng, men jag lyckades inte med det. Inte ens så bra var jag. Han försvarade så bra.

Husejnov föll sedan klart i kvartsfinalen – till Kessidis stora besvikelse.

– Enligt mig ska han (Husejnov) vinna den matchen. Ja, inte som matchen såg ut, där är han självklar förlorare. Jag är besviken på det. Jag hade hoppats att han skulle vinna den matchen så att jag åtminstone fått ett återkval. Jag trodde att han, ganska säkert, skulle ta den matchen.

Siktar redan mot Paris

Så blev det inte. Sex minuter i Makuharimässan – längre varade inte Alex Kessidis OS.

TT: Vad väntar nu?

– Det kommer att vara jäkligt tråkigt i några dagar. Det varit en lång period inför OS. Så många läger, så mycket träning, sånt fokus. Nu går jag väl vidare med att gå på semester.

– Sedan ska jag fortsätta träna. Ännu hårdare. Det där OS-guldet kommer att bli mitt en dag, det vet jag.

I Paris 2024 väntar nästa chans.

Henrik Skiöld/TT

Sport

60-årig vicepresident spelade CL-kval

Ronnie Brunswijk. Arkivbild.
Foto: Andres Leighton/AP/TT
Sport
Sport En kvalmatch till Mellanamerikas Champions League stack ut av en speciell anledning.
I anfallet för hemmalaget tog 60-åriga Ronnie Brunswijk plats.
Han är även Surinams vicepresident.

Inter Moengotapoe förlorade stort i första matchen av åttondelsfinalen mot CD Olimpia med 0–6 – när Surinams vicepresident ledde hemmalaget som kapten.

Ronnie Brunswijk kan ändå trösta sig med att han slår rekordet som äldsta spelare (60 år och 198 dagar) som spelat en internationell klubblagsmatch.

Det var en match i Concacaf League där lag från från Mellan- och Nordamerika kvalar till den mellanamerikanska motsvarigheten till Champions League.

Vicepresidenten bar nummer 61 – hans födelseår – och är också ägare till klubben från staden Moengo i Surinam.

Brunswijk startade matchen och var kvar på planen i 54 minuter innan han blev utbytt. Han formerade anfallspar med sin son, Damina Brunswijk.

CD Olimpias kapten Jerry Bengtson öppnade målskyttet för bortalaget. Anfallaren med det svenskklingande namnet har dock ingen känd familjekoppling till Sverige. Men 2010 provtränade han med AIK och Örebro – båda klubbarna nobbade då anfallaren som har spelat 63 landskamper för Honduras.

Sport

Efter flaggförbudet: "Skapar enormt stora svallvågor"

Större flaggor kommer inte att tillåtas på Studenternas i Uppsala när Sirius på onsdagskvällen tar emot IFK Norrköping. Arkivbild
Foto: Stefan Jerrevång/ TT
Sport
Sport Polisens beslut att stoppa flaggor och banderoller under matchen mellan Sirius och IFK Norrköping har rört upp känslor.
Nu växer oron för att beskedet kan få större effekter än enbart för Uppsalaklubben.
– Det kommer att skapa enormt stora svallvågor ut i fotbolls-Sverige på samma sätt som hände 2019, säger Mats Enquist, generalsekreterare hos Svensk elitfotboll (Sef), till TT.

På tisdagen kom polisregion mitt med beskedet att inga banderoller eller så kallade overhead-flaggor tillåts under onsdagskvällens match på Studenternas i Uppsala mellan Sirius och IFK Norrköping. Ett beslut man kommenterar så här:

"Alla vill förstås ha säkra, trygga och stämningsfulla idrottsarrangemang. Det är positivt med engagerade supportrar och hög stämning, men om säkerheten inte kan garanteras har polisen en skyldighet att agera. Det här handlar inte om ett förbud utan om en begränsning", säger Anders Ternström, chef för rättsenheten i polisregion mitt, i ett pressmeddelande.

Beslutet kritiseras hårt

Beskedet har fått hård kritik, däribland från tidigare landslagsbacken Pontus Jansson.

Mats Enquist på Sef har tidigare uttryckt sitt missnöje med den här typen av åtgärder. Och han har inte på något sätt svängt i frågan.

– Jag har egentligen inte så mycket mer att säga än det vi har sagt ända sedan 2019 – att den där typen av åtgärder anser vi både är felriktade och kontraproduktiva. Tyvärr, säger han och fortsätter:

– Åtgärder som ger fel effekter mot fel personer, och dessutom skickar förtroendekapital ner i botten samt ökar radikalisering och missnöje – nej, det tycker inte vi är bra.

Mats Enquist anser framför allt att förbudet slår fel, då det enligt honom i synnerhet har varit på bortasektionerna som det på senare tid har förekommit pyroteknik.

– Man gör en åtgärd som riktar sig mot arrangören, vilket slår otroligt konstigt då det blir hemmaklacken som drabbas.

Storklubbar inte oroliga

Han uttrycker oro för att den här typen av begränsningar, likt det gjorde våren 2019 då först Gif Sundsvall och senare flera andra allsvenska klubbar stoppades från att ha större flaggor eller banderoller på sina hemmamatcher, kan införas på andra fotbollsarenor runtom i landet.

Men hos några av de största klubbarna råder lugn.

Åtminstone i nuläget.

– Vi har inte fått några signaler alls som skulle tyda på att ett sådant villkor skulle aktualiseras vid våra arrangemang. Inte ännu i alla fall, säger Mats Jonsson, evenemangs- och säkerhetsansvarig hos Djurgården.

Och Malmö FF:s dito Peter Narbe säger i en intervju med Sydsvenskan att Skåneklubben har en god dialog med polisregion syd och inte har fått några indikationer på att sådana åtgärder kommer att införas där.

Håller hoppet uppe

Mats Enquist säger att Sef nu, till skillnad från när debatten först tog fart 2019, har en bra dialog med polismyndigheten på central nivå, men att det blir problematiskt då enskilda tjänstemän hos polisregionerna kan ta beslut som går stick i stäv med de samtals som förs.

– Jag tycker att vi får hålla oss till att å ena sidan naturligtvis kritisera eller debattera olika enskilda beslut, som kanske inte är så lysande, men samtidigt hålla hoppet uppe om att den här centrala dialogen till slut resulterar i en bättre samverkan, säger Mats Enquist.

TT har sökt polisen i region mitt för en kommentar.

Mattias Owen/TT

FAKTA

Fakta: Polisens villkorstrappa

+ Debatten runt polisens så kallade villkorstrappa tar fart den 18 april 2019 när Gif Sundsvall inför sin allsvenska hemmamatch mot Kalmar FF på NPR arena förbjuds att använda sig av så kallade "over head"-flaggor. Detta som en direkt följd av att det förekommit pyroteknik i hemmapremiären mot Malmö FF ett par veckor tidigare.

+ Sundsvall blir dock bara ett av ett flertal exempel på klubbar som, i linje med villkorstrappan, retroaktivt straffas för bengaler och användande av stora heltäckande flaggor. Protester och banderoller riktade mot Polismyndigheten förekommer på var och varannan match i herrarnas allsvenska och ilskan avtar knappast efter ett par incidenter som uppstår vid Tele2 arena i samband med derbyt mellan Djurgården och AIK i maj. Videoklipp som filmats av supportrar och som senare publiceras på Dagens Nyheter visar på brysk behandling från polis i samband med ett omhändertagande. En polis syns slå sin batong i ryggen på en supporter som går med händerna uppsträckta i luften och en annan polis säger "ska jag bryta fingret på dig" när han ska beslagta en telefon.

+ De allsvenska klubbarna upplever polisens krav som orimliga och stämningen mellan supportrarna och polisen blir allt mer infekterad. Beskeden om reducerad publikkapacitet avlöser varandra, främst bland de allsvenska storklubbarna. I AIK:s fall tillåts endast 2 500 åskådare på klacksektionen Norra Stå (vanligtvis med en kapacitet på omkring 5 000) i den sista omgången hemma mot Sundsvall den 2 november 2019.

+ Samma månad uppmanar intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), tillsammans med Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU), regeringen att tillsätta en objektiv samordnare för att "leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna". Polisen välkomnar initiativet.

+ Den 27 mars 2020 tar regeringen beslutet att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar under coronapandemin. Sedan dess har ingen större publik sett allsvensk fotboll på plats på en arena.

+ Den 31 mars 2021 meddelar Svensk elitfotboll att villkorstrappan tas bort. Polisen meddelar dock att insatserna fortfarande kommer att vara villkorsbaserade.

+ Den 21 september 2021 meddelar Sirius att polisregion mitt beslutat om att förbjuda banderoller, overhead-flaggor eller andra föremål "som kan användas för att underlätta maskering" i samband med publikinsläpp till onsdagskvällens hemmamatch mot IFK Norrköping.

Sport

Uefa riktar skarp kritik mot Fifas VM-planer

Frankrike vann herrarnas VM 2018. Arkivbild.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Fifa vill se VM vartannat år, men har svårt att få med sig fotbollsvärlden på tåget. Nu riktar Uefa skarp kritik mot Fifa.

Det är ingen hemlighet att det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) motsätter sig planerna som internationella fotbollsförbundet (Fifa) smider kring en tätare mästerskapskalender.

I ett uttalande skriver Uefa nu att man ser flera faror med planerna. Bland annat att värdet på VM skulle urvattnas om det arrangeras vartannat år, och att det skulle ta bort en del av den mystik som finns kring världens största fotbollsevenemang. Uefa skriver också att svagare länder drabbas om man i allt högre grad ersätter regelbundna matcher med finalturneringar, dit endast de bästa länderna kvalificerar sig.

Kritiken handlar också om hur spelarna ska orka med mästerskap varje sommar – Fifa vill att även EM ska avgöras vartannat år – och att damernas mästerskap riskerar att hamna i skymundan om de måste avgöras tätt intill herrmästerskap.

"Det här är bara några av flera allvarliga anledningar till oro som Fifas förslag orsakar vid en första anblick", skriver Uefa.

Uefa efterlyser en dialog mellan fotbollens olika intresseorganisationer, kring hur den internationella kalendern ska vara utformad. För drygt en vecka sedan bad Uefa och dess 55 medlemsförbund om ett möte med Fifa, för att diskutera frågan. Fifa har hittills inte svarat, skriver Uefa.

Sport

Dahlin skriver monsterkontrakt i NHL

Rasmus Dahlin har skrivit nytt kontrakt med NHL-klubben Buffalo Sabres, värt 150 miljoner kronor på tre år. Arkivbild.
Foto: Jeffrey T. Barnes/AP/TT
Sport
Sport Rasmus Dahlin, 21, har skrivit nytt NHL-kontrakt med Buffalo – och det är ett riktigt monsteravtal.
Treårskontraktet är värt motsvarande cirka 150 miljoner kronor på tre år.

Det har tagit sin tid – men dagen före träningslägret startar i NHL blev det klart.

Buffalobacken signerar ett nytt treårskontrakt som i snitt är värt 6 miljoner dollar per år, motsvarande 50 miljoner kronor, skriver klubben på sin webbplats.

Det är en rejäl löneförhöjning då hans rookiekontrakt, också tre år långt, var värt 925 000 dollar per år.

Den före detta Frölundabacken blev 2018 den andre svensken genom tiderna, efter Mats Sundin, som draftades som nummer ett.

Dahlin har gjort 107 poäng på 197 NHL-matcher under sina tre säsonger i bottenlaget som inte har gått till slutspel sedan 2011.

Debutsäsongen, 2018-19, gjorde han 44 poäng och nominerades till priset som årets rookie i NHL. Under de två första säsongerna gjorde Rasmus Dahlin 84 poäng, vilket är näst mest poäng genom tiderna i NHL av en back som ännu inte fyllt 20 år.

Den senaste säsongen blev dock tung med bara 23 poäng (5 mål+18 assist) på 56 matcher, men han avslutade säsongen starkt sedan Buffalo bytt tränare till Don Granato.

– Hans sätt att spela ishockey var det sättet jag lärde mig att spela på. Jag kände att han litade på mig som spelare. Han såg min potential och jag kände mig komfortabel på isen, sade han efter säsongen.

Dahlins nya kontrakt ger honom en stigande lön för de tre kommande säsongerna, enligt capfriendly.com.

Den här säsongen tjänar han fem miljoner dollar, inklusive bonus, året efter 5,8 miljoner och sista året är lönen på 7,2 miljoner dollar.

Göran Sundberg/TT

Sport

Sylvegård jagar nya mål

Marcus Sylvegård (t h) trivs i sin nya kedja med Carl Söderberg och Lance Touma.
Foto: Nisse Schmidt/TT
Sport
ishockey Marcus Sylvegård har öppnat säsongen starkt i Malmö Redhawks och hoppas att det fortsätter så även mot Djurgården.

Efter återkomsten hem till Malmö Redhawks har Marcus Sylvegård producerat mer än någonsin förut, både på försäsongen och i SHL-upptakten. I dagsläget ligger han tia i seriens poängliga med ett mål och tre assists.

Men nöjd är han inte och inte nya kedjekompisarna Lance Bouma och Carl Söderberg heller:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Världsstjärnan Werth klar för hästshowen

Isabell Werth återkommer till hästshowen i Friends arena i november. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Hästshowen i Friends arena har ställts in två gånger på grund av pandemin.
I slutet av november arrangeras den på nytt.
Och då blir det finbesök.
Dressyrens världsstjärna Isabell Werth har tackat ja till Patrik Kittels inbjudan.

Werth har från och till dominerat dressyren i flera decennier och är med sina 37 mästerskapsguld (sju OS, nio VM och 21 EM) tidernas mest dekorerade ryttare.

Just nu är hon rankad tvåa i världen efter tyska landslagskollegan Jessica von Bredow-Werndl, färsk OS- och EM-vinnare individuellt.

Werth har flitigt medverkat i Sweden international horse show. Åren 2016–2018 vann hon. Vid det senaste besöket lyckades hon inte rå på danskan Cathrine Dufour.

Werth tar med sig Weihegold, hästen som snart kommer att gå i pension och som tävlar i Sverige för sista gången.

"Startfältet i år kommer, som alla andra år, vara i absolut toppklass. Vi kommer ha guldmedaljörer, världsstjärnor och hästar i världsklass. Många är sugna på att rida inför vår fantastiska publik igen och årets tävling kommer att bli något alldeles extra", säger Patrik Kittel, initiativtagare till Top 10-tävlingen, i ett pressmeddelande.

Kittel är själv aktuell för start, liksom trion Therese Nilshagen, Antonia Ramel och Juliette Ramel.

Tävlingen avgörs med Grand prix lördagen den 27 november och avslutas med en Grand prix kür dagen efter.

Hästshowen bjuder även på hopptävlingar av hög klass. Sportchefen Malin Baryard Johnsson har ansvar för startfältet.

Henrik Skiöld/TT

Hörby

Hörbyföraren jagar SM-guldet

Rallyförare
Hörby
Sport
Motorsport I helgen avgörs rally-SM i Skillingaryd. Totalsegern i en av de tyngsta klasserna kan hamna hos SMK Hörbys löfte Victor Hansen.

Han har fått chansen att tävla i den otrimmade R2-klassen med en Ford Fiesta, och ligger just nu på silverplats inför det stora finaldramat.

– Det kan sluta hur som helst, men klart att jag ska göra mitt absolut bästa för att stå överst på prispallen, konstaterar Hansen, som fyller 22 år nästa vecka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ståplats tillbaka på försök i England

Ståplats ska tillåtas på försök igen i de två högsta engelska fotbollsligorna. Arkivbild.
Foto: Justin Tallis/AP/TT
Sport
Sport

För första gången på över 25 år kommer ståplats tillbaka i Premier League och i den engelska andradivisionen Championship.

I ett pilotprojekt från den 1 januari nästa år till säsongens slut får klubbarna i de två högsta divisionerna ansöka om att införa ståplats.

Ståplats har varit förbjudet i de två högsta divisionerna sedan Hillsborough-katastrofen 1989 då 97 Liverpoolsupportrar dödades i trängseln på en fullpackad läktare.

– Vårt fokus är säkerheten och glädjen för våra besökare på idrottsarenorna. Vi vet att många supportrar vill ha möjligheten att stå och med nya tekniska lösningar har våra studier visat att det kan göras säkert, säger Martyn Henderson, chef för idrottsarenornas säkerhetsmyndighet i England.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL