Skåne

Ny karta tar dig till Skånes många vingårdar

Skåne har 35 vingårdar.
Foto: Björn Lindgren/TT
Skåne
feature
Skåne
PREMIUM

Visste du att 35 av Sveriges 64 vingårdar ligger i Skåne? Nu har det blivit lättare att hitta till dessa vinmakare och andra skånska dryckesproducenter tack vare en ny, digital karta som har tagits fram av Skånska Drycker och southerndestination.se. Genom guidekartan får besökarna hjälp att skapa sina egna rundturer.

Under sommaren och hösten kommer det också att arrangeras olika event med dryckestema i regionen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Forskaren: Så ser framtida arbetsplatsen ut

I framtiden kan hybridarbete, där man växlar mellan att jobba på kontor och på distans, bli vanligt.
Foto: TT
Skåne
Skåne Efter månader av hemmajobb är det nu dags att återgå till kontoren. Men hur ser den postpandemiska arbetsmiljön ut egentligen? Kommer vi fortsätta med Zoom-möten och jobba hemifrån, eller lockar samvaron och kollegorna så mycket att vi aldrig vill sitta hemma igen?
– Jag tror att vi får mer hybridarbete framöver, säger forskaren Hanne Berthelsen.

Den 29 september slopas restriktionerna och allt fler börjar återvända till sina arbetsplatser. Men hur kommer den postpandemiska arbetsmiljön egentligen att se ut?

Övergångsperiod

Först och främst väntar en övergångsperiod. Alla kanske inte är helt bekväma med att plötsligt återvända och befinna sig bland många människor igen. Andra kanske inte är vaccinerade, eller har andra hälsoaspekter att ta hänsyn till.

– Där gäller det att ledarna är uppmärksamma och kanske har en veckovis kontakt för att höra hur folk egentligen mår. Den här perioden kommer att vila mycket på ett bra ledarskap. Jag tror vi ska tillåta oss att förstå att det är en övergångsperiod då vi ska lära oss att arbeta tillsammans igen, men jag tror det är en lättare övergångsperiod än när vi skickades hem, säger Hanne Berthelsen som är forskare vid Malmö Universitet och jobbar med arbetsmiljöfrågor.

Hon tror att det för kontorsarbetare framöver kommer bli vanligare att dela upp arbetet mellan kontoret och hemma.

– Jag tror vi får mer hybridarbete framöver men jag tror absolut inte att det fysiska kontoret försvinner, vi kommer inte allihop att sitta hemma.

Hanne Berthelsen, forskare vid Malmö universitet.
Foto: Privat

Även om vi blivit flexibla och lärt oss att mycket arbete går att genomföra på andra platser än just kontoret är den mänskliga kontakten och direkta kommunikationen viktig.

– Vissa möten kan man göra på Zoom men det är en blek ersättning för ett fysiskt möte med en människa. Det går inte att ersätta med att man faktiskt träffar och lär känna människor, man nätverkar inte på samma vis. Därmed inte sagt att Zoom inte har en plats framöver för det har det helt klart.

FAKTA

5 tips att tänka på inför återgång till arbetsplats

1. Ta med er allt det goda ni har lärt under pandemin

2. Det finns inget färdigt recept, så ta ett steg i taget och utvärdera hur det funkar

3. Ha en öppen dialog och ta hänsyn till behov av individuella lösningar

4. Tänk utanför boxen och hitta nya sätt att vara ihop på

5. Glöm inte att höra av dig till de som fortfarande behöver arbeta på distans

Människan ett flockdjur

En av de kvaliteter som blir lidande då man jobbar ensam hemifrån är kreativiteten menar Hanne Berthelsen.

– Kreativitet är svårare att få fram när man inte samverkar i vardagen, på fikaraster och luncher, eller genom små spontana ryggstödsdiskussioner. Man får inte den gemensamma reflektionen. Människan är ett flockdjur och vi vet att social isolation kan vara en stressfaktor i sig men samtidigt så tänker jag också att man sitter ganska ostört hemma jämfört med på ett kontor. Det blir ganska annorlunda vardag. Jag tror också att man måste diskutera hur vi ska ha det, vad är det för uppgifter vi vill göra när vi är på kontoret och vilka är det bättre att vi gör var för sig?

– Sedan har vi också sett att förutsättningarna för ledarskap när folk är på plats eller inte på plats är helt olika. Det blir så mycket mer formellt när det är på telefon och mejl, man måste lägga mer tid på att formulera sig.

Många upplever att man jobbar mer ostört hemifrån. Samtidigt ökar de spontana diskussionerna med kollegorna på jobbet kreativiteten.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Samtidigt har hemarbetet också inneburit en hel del positiva saker. Vi har blivit mer flexibla, transporterat oss mindre, haft möjlighet att lägga in träningspass under dagen eller att hämta barn tidigare från skolan. Vi har också vunnit mer fritid med minskad pendlingstid.

– Men det har också blivit färre förkylningar och influensa. Det finns en hel del positivt som vi ska försöka ta med oss.

– Sedan ska vi alla lära oss att när man är lite småförkyld ska vi inte vara hjältar på jobbet utan då ska vi faktiskt vara hemma. Där har vi lärt oss att man kan jobba hemifrån och det är en av vinsterna, att vi har upplevt att det funkar.

Små saker – stora skillnader

Stora öppna kontorslandskap har varit särskilt utsatta när det kommer till smittspridning.

– Jag tror det här med ett aktivitetsbaserat kontorsmiljö, där man förflyttar sig många gånger varje dag beroende på vad man gör, kommer det att bli mindre av. Vi får också framöver tänka på hur många som ska vistas i ett rum, det ställer andra krav på ventilering och så vidare. Vem är inne vilka dagar? Alla kanske inte behöver vara på plats samtliga dagar. Och man bör ha en plan för möten. Kan man begränsa antalet och hur långa behöver de vara? Det kan vara små saker som kan göra stor skillnad.

Framtidens arbetsplatser kan mycket väl också inkorporera utomhusmiljöer i större omfattning än i dag.

– Vi behöver inte sitta runt om ett bord med kort avstånd till alla utan man kan sitta utomhus. Det blir något att titta på när man ska inreda kontorslandskap framöver, hur man kan dra mer nytta av och ta tillvara på de möjligheter som finns runt om oss.

Skåne

Skippa skammen – ta med dig jobbet ut i trädgården

Ta med dig jobbet ut, även om det bara är för en stund. Frisk luft och miljöombyte rensar tankar och ger upphov till nya spännande idéer.
Foto: Tommy Lindholm
Skåne
Skåne Att vistas i naturen har blivit en vanlig syssla under pandemin. Men att jobba ute i naturen kan kännas skamfyllt – trots att det finns flera fördelar att vinna, menar forskaren Charlotte Petersson Troije.
– Det bidrar både till lugn, kreativitet och inspiration att ta med arbetet ut.

Under pandemin fylldes naturreservat och skogar av besökare och stormköket blev årets julklapp 2020. Men utevistelse behöver inte bara förknippas med fritid. Återhämtning, fokus och bättre sociala relationer är några av vinsterna med att jobba utomhus. Charlotte Petersson Troije har forskat på utomhusarbete vid Malmö universitet, står bakom forskningsprojektet StickUt Malmö och doktorerar nu vid Mälardalens Högskola. I sina studier har hon sett att deltagarna både mår bra av utomhusjobb – och jobbar bättre.

– Men det är jätteviktigt att säga att att det är en forskning som är i sin linda. Samtidigt ser man en väldigt tydlig dimension av det som är kopplad till välbefinnande och hälsa. Det är ett sätt att återhämta sig samtidigt som man jobbar, säger Charlotte Petersson Troije, samtidigt som man hör tydliga fotsteg i telefonluren.

Charlotte Petersson Troije forskar om utomhusarbete.
Foto: Peter Bjerg

Som en sann bärare av sitt bud är Charlotte Petersson Troije själv ute och promenerar under vårt samtal. Det hon tittat på i sin forskning är nämligen vad som är möjligt att genomföra utomhus av det man gör under en arbetsdag, och vad som i så fall kan hindra eller stödja det. En promenad samtidigt som man har ett telefonsamtal är ett exempel. Ett annat exempel är walk and talk-möten, att man helt enkelt går en promenad tillsammans samtidigt som man har mötet.

– Det verkar göra någonting med samtalen. Det är många som beskriver att det händer någonting när man går bredvid varandra åt samma håll. Sitter man inte mittemot varandra och tittar på varandra blir det en annan dynamik, det känns mer jämlikt och blir lättare att prata.

Skam och lättja

Men att jobba utomhus, både att ta en promenad mitt under arbetsdagen eller att ta med sig datorn ut, är förknippat med skam, och kan av vissa nästan kännas som skolkning.

– Det är kopplat till fritid och frihet. Och ja, lättja. Men många har snarare upplevt det tvärtom, att det blev mer energiskt och kreativt.

Samtidigt har vi jobbat hemifrån och därmed bevisat att jobbet genomförs – även om vi inte är fysiskt på plats. Något som kan bana väg för utomhusjobbande. Dessutom har vi efter pandemin lärt oss att det inte är bra att vistas många i trånga möteslokaler och där kan utomhusmöten vara en lösning.

– Jag hoppas att det här läget som ingen av oss önskade åtminstone lett till att vi fått lära oss lite om vad som är nödvändigt och vad som bara är vanor. Min förhoppning är att det framöver kan bli ett alternativ bland andra, att gå ut för möten eller gå ut på en promenad.

Ta med dig datorn ut men tänk på att placera dig så att solen inte lyser på skärmen – då blir det svårt att se.
Foto: Jessica Gow/TT

Men hur är det egentligen med alla störningsmoment som finns utomhus, högljutt drillande fåglar och bankande och borrande från byggarbeten?

– Det tycker jag är jätteintressant, folk undrar om man inte blir distraherad om man sitter ute. Men, även om det kan vara ett problem, har det visat sig att det ofta ger bättre fokus och koncentration. Och det finns ju många störningsmoment i datorn också.

Ut på ”tankegång”

Charlotte Petersson Troije berättar att hon själv ofta brukar ge sig ut på ”tankegång”, som hon kallar det, när hon behöver lite inspiration. Och när deltagarna i hennes studie fick fundera över var och när de bäst löser problem och får idéer gav många svaret att det är när de är ute och går med hunden eller är ute och joggar.

– Då blir det så uppenbart att sitta framför datorn på kontoret kanske inte är det bästa sättet att ägna sig åt problemlösning eller få inspiration. Naturligtvis ställer det höga krav på att vi förmår strukturera och styra oss själva. Och det är ju inte givet att vi har det, men min utgångspunkt är i alla fall att det är av godo om vi utvecklar den förmågan.

FAKTA

Så börjar du med utomhusarbete

* Gå ut och testa. Börja med att titta på arbetsdagen eller arbetsveckan. Vad kan det vara för moment som skulle kunna funka ute?

* Hitta det sätt som funkar för dig

* Sitt utomhus en stund med datorn. Det är inte skönt någon längre stund när det är kallt men förvånande många dagar funkar för utomhusjobb.

* Se dig om i din närhet, finns det någon park att ha mötet i eller en närliggande bänk du kan sitta vid?

* Vid soliga dagar, försök hitta ett parasoll eller ett skuggande träd att sitta vid. Annars blir det svårt att se på datorskärmen

* Det behöver inte vara hel- eller halvdagar. Det räcker med en liten stund för att få dagsljus och luft.

* Prova att ge dig ut på en ”tankegång” när du kört fast eller behöver nya infallsvinklar.

* Försök att ta dig ut en stund på förmiddagen. Då är dagsljuset särskilt viktigt för dygnsrytm och sömn.

Skåne

Explosion i flerbostadshus

Skåne
Helsingborg Strax före klockan lunch på lördagens exploderade någonting i trapphuset till ett flerbostadshus i Helsingborg.

Larmet om explosionen kom in till SOS från Hjälmshultsgatan i Tågaborg 11.53 på lördagen. Ungefär samtidigt ringde en person till polisen och berättade om en hög smäll.

Polisen ryckte ut för att kontrollera vad som hänt och kunde konstatera att någonting exploderat utanför en lägenhetsdörr i trapphuset. Det ska ha blivit ytliga skador på dörren och ingen person har skadats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

”Konstrundan hör påsken till”

Årets konstrundor i Skåne har både blivit uppdelade och framflyttade. Men en sak är säker – påsken är bästa tiden för rundorna.
Foto: Ulrika Gšthenqvist
Skåne
Kultur och nöje
Kultur & Nöje Efter två år av antingen inställda, uppskjutna eller anpassade konstrundor längtar arrangörerna efter en påsk med ett konstfyllt Skåne.

Ett vanligt år går vårens stora högtid, påsken, hand i hand med konstrundor i Skåne. De senaste två åren har ju dock, med allt som coronapandemin inneburit, varit allt annat än vanliga.

I fjol gjorde viruset att de skånska konstrundorna fick ställas in helt. I år har de visserligen blivit av, men inte riktigt enligt tradition. De konstrundor som genomfördes under påsken blev utan samlingsutställningar och vissa av arrangörerna sköt fram sin runda till senare datum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Spring på spåren – tågstopp mellan Malmö-Lund

Skåne
Trafik På fredagseftermiddagen stoppades tågen mellan Malmö-Lund på grund av obehöriga på spåret.

Stoppet varade i knappt en timme. Vid 17.15-tiden var tågtrafiken åter igång.

Trafikverket meddelar att förseningar kan kvarstå en tid framöver och att vissa tåg är inställda på delar av sträckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Skåne

Hyllar Peps med konsert

Carry a Stone består av tio personer med olika musikaliska bakgrunder. På bilden Simon Pehrsson. Arkivbild.
Foto: Sofia Åström
Skåne
Kultur och nöje
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Tiomannebanden Carry a Stone kommer i december att arrangera en hyllningskonsert till minne av Peps Persson som gick ur tiden i somras.

90 minuter konsert i Röda salongen i Hässleholms kulturhus, det kommer att arrangeras lördagen den 11 december. För arrangemanget står tiomannabandet Carry a Stone, tillsammans med Hässleholms kommun.

Peps Persson gick ur tiden den 27 juni i år. I Carry a Stones tillkännagivande på facebook skriver de om Peps som ”en man som betytt så mycket för den svenska musikscenen, Sverige, Hässleholm och inte minst för oss som band!”

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19

Coronaläget i Skåne just nu

Foto: Mikael Fritzon/TT
Skåne
Skåne

FAKTA

Aktuella siffror

Nya konstaterade covid-19-fall: 146 (266)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 163 240 (162 973)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 33 (32)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 7 (7)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 16 år): 897 351 motsvarar 79,4%

Totalt antal färdigvaccinerade (över 16 år): 823 328 motsvarar 72,8%

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 775 (uppdaterad 12 september)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 16 september

Skåne

Molnigt höstväder att vänta

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Väder Nu drar det riktiga höstvädret in. Det ihållande regnet uteblir, men de gråa skyarna är här för att stanna.

Efter flera fina sensommardagar med sol och värme drar nu mer ostadigt väder in. Under fredagen kan det bli en del skurar av och till och blygsamma temperaturer mellan 12 och 15 grader dagtid.

– Det kan vara småblåsigt och tidvis också lite friska vindbyar. Skurarna rör sig sedan söderut under sen eftermiddag och kväll på fredagen och bakom det får vi en stabilisering i väderläget, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL