Inrikes

Dödstalet för covid-19 skrivs ned med ett fall

Vaccination mot covid-19 på Stadionmässan i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Dödssiffran för covid-19 i Sverige skrivs ned med ett fall, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt har därmed 14 655 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 100 040 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fyra dömda för människorov efter festkväll

Fyra personer har dömts för människorov i Hudiksvalls tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En ung man i 20-årsåldern utsattes för grovt våld under en hemmafest i Söderhamn i somras. Nu har fyra personer dömts till fängelse för bland annat människorov, rapporterar Hela Hälsingland.

Den unge mannen anslöt till hemmafesten efter en utekväll i Hudiksvall, men festen utvecklades till en mardröm.

De fyra dömda personerna utsatte mannen för tortyrliknande våld i flera timmar. Bland annat ska han ha kvävts med en blöt handduk över ansiktet, mottagit dödshot och pressats att lämna ifrån sig 10 000 kronor, skriver Hela Hälsingland.

På onsdagen dömdes en kvinna och tre män, alla i 25–30-årsåldern, för brottet i Hudiksvalls tingsrätt. Tre av personerna dömdes för människorov och grov misshandel, medan en fjärde dömdes för medhjälp till grov misshandel, människorov och våldsamt motstånd.

Kvartetten fick mellan två till två och ett halvt års fängelse.

Inrikes

Kvinna nedslagen av grupp i Jönköping

En kvinna har blivit misshandlad i Jönköping. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 30-årsåldern blev misshandlad av en grupp personer utomhus i Jönköping på onsdagseftermiddagen.

Misshandeln ägde rum utanför en livsmedelsbutik i stadens östra del strax före klockan 17. Vittnen har berättat för polisen att personerna fortsatte att sparka och slå kvinnan medan hon låg på marken.

– Det finns vissa uppgifter om att det var ett bråk på en buss strax innan. Vi skulle gärna få tag i fler vittnen, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Kvinnan var vid medvetande när hon fördes till sjukhus och ska få berätta mer när det passar, enligt polisen. Ingen har gripits.

Inrikes

Hjärnskadande metall fortfarande i hudkrämer

En hudblekande ansiktsmask läggs på en kvinna i Johannesburg, Sydafrika. Arkivbild.
Foto: Denis Farrell/AP Photo/TT
Inrikes
Inrikes Vid kontroll av hudblekande krämer i en Malmöbutik nyligen hittades kvicksilver och andra förbjudna ämnen i 23 produkter. Nu görs en storsatsning i mer än 60 kommuner för att få bort de farliga krämerna.

– Om man tänker på problem med kosmetiska produkter så är detta bland det mest allvarliga som vi har sett, att man faktiskt tillsätter kvicksilver i krämer som folk har på huden, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

Utöver kvicksilver kan krämerna innehålla till exempel klobetasol, som är ett starkt kortison, eller hydrokinon, som kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner

För kunderna kan det vara svårt att skydda sig, för på förpackningarna står det ofta att de innehåller naturliga produkter som aloe vera och bivax, berättar Arvin Ghasemi, miljöinspektör i Malmö.

– Det är helt gömt för konsumenten, säger han.

Förvånad över mängden

Han blev förvånad över den stora mängden potentiellt farliga krämer som hittades vid en inspektion i stadsdelen Rosengård för två veckor sedan. Men det var inte första gången i Malmö och även i Sundsvall och Stockholm har miljöinspektörer gjort liknande fynd.

Problemet är att krämerna används under lång tid.

– Man lägger på det här dag efter dag, under lång tid och över stora hudytor, och man vet att kvicksilver tas upp och lagras i kroppen, konstaterar Elin Maria Bergsten.

Det kan ge allvarliga skador på njurar, hjärna, nervsystem och foster hos gravida kvinnor. Eftersom kvicksilvret frigörs i luften kan även andra personer, till exempel barn i samma hushåll, påverkas.

Läkemedelsklassat ämne

Ett annat ämne som också hittas i vissa hudblekande krämer är klobetasol, ett starkt kortison som annars bara finns i receptbelagda läkemedel. Används det i stor mängd kan huden bli tunnare och det finns även risk för till exempel svampinfektioner eller bakterieinfektioner.

Läkemedelsverket har fått signaler från flera svenska kommuner och även från tullen om fynd av hudblekande krämer med farligt innehåll och därför tas under hösten ett samlat grepp, då miljöinspektörer i mer än 60 kommuner går ut och undersöker vad som finns på butikshyllorna.

Bästa tipset till konsumenten är att undvika produkter som är direktimporterade från länder utanför EU, enligt Elin Maria Bergsten.

– Ett jättebra råd är att se till att det finns en uppgift om ett ansvarigt företag inom EU på förpackningen.

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Detta letar inspektörerna efter

Kvicksilver: Kan lagras i kroppen och kan ge allvarliga skador på bland annat njurar, hjärna, nervsystem och foster hos gravida kvinnor. Kan även påverka personer i omgivningen. Står oftast inte angivet på förpackningen.

Klobetasol: Ett starkt kortison som ingår i vissa läkemedel.

Vid omfattande och långvarig användning kan huden bli tunnare. Det finns risk för rosacea eller andra hudproblem. I längden uppstår även risk för exempelvis diabetes och högt blodtryck.

Hydrokinon: Kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner. Vid långvarig användning kan huden bland annat få en besvärande gråblå färg och mörka prickar.

Tretinoin/reinoic avid: Finns i receptbelagda läkemedel mot akne. Kan göra huden torr och orsaka klåda och utslag. Om gravida använder produkter med ämnet kan fostret skadas.

Antibiotika, exempelvis neomycin: Tillsätts ibland hudblekningsprodukter med starkt kortison, eftersom dessa medför risk för hudinfektioner.

Kojinsyra/kojic acid: I mycket låga halter är det godkänt för kosmetiska produkter om det bara används i ansiktet eller på händerna. Är halten högre än en procent eller om produkten används på större hudytor finns risk för besvärande allergiska reaktioner på huden.

Salicylsyra: Vid höga halter kan ämnet orsaka sveda och rodnad i huden.

Inrikes

Genforskning kan stoppa fruktad skadeinsekt

Varje år förstör granbarksborren mängder med granskog i Sverige. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Den fördärvar granskog för miljarder kronor i Sverige varje år.
Men nu har forskningen förhoppningsvis tagit ett stort kliv framåt i kampen mot granbarksborren.

Granbarksborren förstör årligen mer än 100 miljoner kubikmeter granskog i Europa och Asien. Ifjol dödade insekten nästan åtta miljoner kubikmeter gran i Sverige – vilket kostade 3,5 miljarder kronor.

En studie utförd av Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nu kartlagt baggens arvsmassa, och fynden kan vara viktiga i det framtida bekämpningsarbetet.

Studien visar bland annat att granbarksborren har ett stort antal gener som hjälper till att bryta ner växters cellväggar. Upptäckten kan bädda för högspecifik bekämpning där man går in på gennivå för att tysta eller släcka ner de skadliga generna med så kallad RNA-interferens (RNAi).

"Man kan exempelvis slå ut gener som har en direkt påverkan på överlevnaden, eller inrikta sig på de gener som är viktiga för barkborrarnas reproduktion eller förmåga att uppfatta de feromoner som de använder vid parning och för att angripa granskog", säger Martin N Andersson, docent vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Nya underklassen tar plats i brottsstatistiken

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Invandrare är tydligt överrepresenterade bland misstänkta och dömda för brott – men trots det ökar inte brottsligheten i takt med invandringen, enligt ett nytt forskningsprojekt.
– Den gamla underklassens brottslighet minskar och den nya underklassens brottslighet ökar, säger professor Jerzy Sarnecki.

En lång rad studier har visat att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Senast var det den uppmärksammade rapporten från Brottsförebyggande rådet (Brå), som bland annat visade att utrikesfödda och deras barn 2,5–3 gånger oftare har varit brottsmisstänkta än svenskfödda med svenskfödda föräldrar.

Varför så är fallet är det färre som undersökt. I ett nytt forskningsprojekt där Jerzy Sarnecki medverkar, senior kriminologiprofessor vid Högskolan i Gävle och forskare vid Institutet för framtidsstudier, görs ett försök att besvara den frågan.

På ett seminarium under onsdagen presenterades några första, ännu icke publicerade, resultat från projektet. Dels har forskarna tittat på de 20 kommuner som sedan 1997 enligt Brå har haft högst ökning av våldsbrott, respektive 20 kommuner som inte haft någon ökning. Någon korrelation kopplat till invandringen, baserat på befolkningssiffror från SCB, har inte hittats.

Ingen korrelation

– I vissa kommuner har man sett en ökning, och i andra har man inte det. Trots att invandringen är i stort sett identisk, säger Sarnecki.

Däremot har man hittat andra variabler som korrelerar med kommunerna som haft högst ökning av allvarlig brottslighet. Det gäller bland annat ökning i inkomstklyftor, en stagnerande befolkningsutveckling, hög arbetslöshet och hög sjuklighet.

– Det vi såg är att invandringen inte spelar så stor roll, medan andra variabler uppenbarligen är relaterade, säger han.

Forskarna har även studerat de 20 kommuner som mellan 2000 och 2020 haft högst invandring sett till befolkningsandel, och de 20 kommuner som haft lägst invandring.

Flyktingvågen

Den registrerade brottsligheten var betydligt högre i kommuner med hög invandring, men brottsnivån förändrades på samma sätt i båda kommuntyperna, trots att andelen utlandsfödda ökade med 13 procentenheter i den ena typen och 3 procentenheter i den andra, säger Sarnecki. Särskilt intresserade man sig för vad som hände med våldsbrotten efter den stora flyktingvågen 2015, men inte heller där skedde någon noterbar ökning.

– Det kom 160 000 personer, men det finns ingen effekt på den allvarliga brottsligheten som vi kan utläsa, säger Jerzy Sarnecki.

– Så hur kan det vara så att vi har en kraftig ökning av migration men ingen ökning av brottsligheten, trots att invandrarna är överrepresenterade?

Svaret är troligen, enligt Jerzy Sarnecki, att andelen "svenskar" som begår brott minskar.

– Sannolikt är det så att vi får en förändring i sammansättningen av underklassen – det vill säga den grupp i samhället som begår brott. Det är helt enkelt så att de lägsta positionerna i samhället tas över av invandrare.

Nya underklassen

Samtidigt lämnar den tidigare underklassen, till exempel tidigare ankomna invandrare eller människor från landsbygden som flyttat till miljonprogrammen i storstäderna, området och blir i stället lägre medelklass, menar Sarnecki.

– Det i sin tur leder till att de får lite bättre jobb och lite bättre bostäder med mera. Så den gamla underklassens brottslighet minskar och den nya underklassens brottslighet ökar, säger han.

– Det här kan vi inte bevisa just nu, men det är en hypotes som måste utredas enligt de data jag presenterat.

Klart är att frågan om varför invandrare är överrepresenterade – inte bara det faktum att de är det – måste börja diskuteras, tycker han.

– Inom vissa politiska kretsar tycker man att svaret är självklart, kulturellt, ras och så vidare, men att övriga politiska färger inte har brytt sig om den här frågan tycker jag är klandervärt.

Marc Skogelin/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Läkare kollade sexpartners journal – döms

En överläkare har dömts för att ha tittat i sin sexpartners journal.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En överläkare har dömts till dagsböter för datorintrång sedan han tittat i sin sexpartners patientjournal, skriver Expressen/Kvällsposten.

Överläkaren, som arbetar inom Region Skåne, uppgav att han tittade i journalen för att försäkra sig om att hans sexpartner inte hade hiv, samt för att se hur partnerns tuberkulos utvecklade sig, skriver tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man anhållen för mord i Gislaved

En man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för ett mord i Gislaved. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för ett uppmärksammat mord i Gislaved 2019, rapporterar P4 Jönköping och SVT Nyheter Jönköping.

Polisen meddelade för en månad sedan att det skedde en ny kraftsamling i utredningen och att det bland annat skulle göras topsningar för att jämföra med dna-spår från mordplatsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt skottlossning – tonåring skadad

En tonårspojke har skadats vid en skottlossning i Kalmar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 18-årsåldern har hittats skadad vid en förskola i Kalmar efter en misstänkt skottlossning. Han ska ha haft en mindre skada i sitt ben.

– Exakt hur den har uppstått håller på att titta på just nu, och om den kan kopplas till den misstänka skottlossningen, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL