Inrikes

"Ett mirakel" – kvinnor överlevde tågkrock

En annan obevakad järnvägsövergång. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett tåg körde på en personbil vid en obevakad järnvägsövergång i Sörmland vid lunchtid. Två kvinnor ska ha befunnit sig i bilen, men klarade sig förvånansvärt bra trots att bilen blev kraftigt demolerad.

– Med tanke på den lyckliga utgången, så kan det ju inte ha varit för hög hastighet. Det är ju närmast ett mirakel att mer eller mindre oskadd klara en kollision med ett tåg, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisregion Öst.

Tågföraren och de två kvinnorna undersöktes av sjukvårdspersonal på plats. Enligt räddningstjänsten ska en person ha förts till sjukhus för närmare kontroll.

Vad det är för slags tåg som kört in i bilen och i vilken hastighet det färdats kan polisen inte svara på.

Polisen misstänker föraren, en kvinna i 70-årsåldern, för rattfylleri och hon kommer att genomgå provtagning och förhör.

Tågtrafiken stoppades i samband med olyckan, som inträffade på sträckan mellan Vagnhärad och Lästringe.

Inrikes

Mordförsök på boende – en person gripen

Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett misstänkt mordförsök har inträffat på ett boende i Högsbo i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

Larmet kom in till polisen vid 18.30-tiden på lördagen.

Brottsoffret ska vara allvarligt skadad och har förts till sjukhus med ambulans, enligt polisen.

– Vi har gripit en person misstänkt för försök till mord, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen, till tidningen.

– Ett tillhygge har använts, säger Martin Hallberg.

Ett föremål har beslagtagits av polisen och platsen är avspärrad.

Inrikes

Fjällvandrare hittade gammal skarp tysk granat

Granaten, som var 'fullskarp' sprängdes av en specialenhet hos Försvarsmakten.
Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten
Inrikes
Inrikes En skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare en kilometer från liftsystemet vid Riksgränsen i Norrbottens län.

Den tyska granaten, 33 centimeter lång och åtta centimeter i diameter, hittades mellan två stenar, precis vid gränsen mellan Sverige och Norge, skriver NSD.

– Vi sprängde den på plats, det finns ingen anledning att ta några risker. Den var fullskarp, säger kapten Robert Eriksson vid Försvarsmakten, till tidningen.

Han tillhör enheten EOD (Explosive ordnance disposal), en specialistgrupp inom Totalförsvarets skyddscentrum som utför ammunitionsröjning, och som tillsammans med polisen åkte ut till platsen efter fjällvandrarens larm.

– Jag tog ut ett 800-meters riskområde, vi använde polishelikoptern för att flyga igenom området innan sprängning. Det blev en rejäl smäll, men efteråt märker man inte så mycket, säger han.

Ammunition från andra världskriget är enligt Eriksson "inte jättevanligt", även om det tidigare hittats lite av den varan i Pajalaområdet.

– Det är alltid svårt med gammal, miljöpåverkad ammunition som har legat så pass länge att veta exakt hur känslig den är. Men det är absolut ingenting som allmänheten ska röra vid, säger Eriksson.

Han vill inte spekulera i hur granaten har hamnat där den hamnat.

Veronika Åström/TT

En tysk skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare vid Riksgränsen.
En tysk skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare vid Riksgränsen.
Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten

Inrikes

Man anhållen för misstänkt människorov i Malmö

En man misstänks för människorov i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern har gripits och anhållits sedan larm inkommit om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande i Malmö, skriver polisen på sin sajt.

Polisen fick efter midnatt natten till lördag in samtal från någon som ville anmäla en kvinna försvunnen. Polisen kontrollerade hennes bostad, som var tom.

Flera förhör har genomförts under natten och på lördagen.

– En person har velat anmäla en kvinna försvunnen och genom utredningens gång gör vi bedömningen att hon inte försvunnit frivilligt, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i region Syd, till TT.

TT: Vilka omständigheter talar för att kvinnan inte försvunnit frivilligt?

– Det kan jag inte gå in på i nuläget.

När mannen greps eller huruvida han är bekant med kvinnan sedan tidigare kan Fors inte uttala sig om.

– Det har gjorts flera utredningstekniska åtgärder under dagen och framåt. Vi ska bland annat att sammanställa alla förhör, och mannen som sitter anhållen kommer att förhöras fler gånger, säger han.

Inrikes

Man borta efter havsolycka – sökinsats avslutad

Sjöfartsverket deltog i sökandet med hjälp av räddningshelikopter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En omfattande sökinsats sattes in på lördagen sedan en man i 40-årsåldern fallit av sin vattenskoter utanför Borgholm. Vid 18.45-tiden avbröts sökandet och ärendet överlämnades till polisen.

Händelsen inträffade strax före klockan 15 då en person på en brygga såg olyckan 200 meter ut i vattnet.

– Vi fick in ett larm från ett vittne som sett en vattenskoteråkare trilla av sin vattenskoter. Skotern låg kvar och körde i området, men vittnet tappade ögonkontakt med föraren, säger Lars Nilsson vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Sökandet efter den försvunna mannen skedde med Sjöräddningssällskapets båtar, flera privatbåtar, Sjöfartsverkets räddningshelikopter och dykare.

– Vi var snabbt på plats och området är begränsat men vi lyckades ändå inte hitta den saknade, säger Lars Nilsson.

Mannen hade våtdräkt men saknade flytväst.

Inrikes

JO: Svårt få pengar i fängelse att räcka

Ett beslut om att stoppa pengaöverföringar från utsidan in till fängelser och häkten har gjort att de intagna har lite att röra sig med. Arkivbild från Hallanstalten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Kriminalvårdens beslut att stoppa pengaöverföringar till landets fängelser väckte ramaskri där inne.
Fångarna får visst gehör av Justitieombudsmannen, som förstår att många får svårt att få veckopengen att räcka.

Kriminalvårdens beslut i februari förra året – ett totalstopp för överföringar av pengar från utanför murarna – bedöms inte bryta mot fångars grundläggande fri- och rättigheter, enligt ett utlåtande från Justitieombudsmannen (JO).

Däremot innebar det "en tydlig och negativ förändring för många intagna, framför allt när det gäller det ekonomiska utrymmet för vissa inköp och utgifter", noterar JO. Och möjligen borde det ha utretts närmare vad det skulle få för följder.

"Psykiskt påfrestande"

Beslutet meddelades med fem dagars varsel och följdes av åtminstone ett hundratal anmälningar till JO, både från intagna i häkten och fängelser och deras anhöriga. Även Advokatsamfundet uttalade kritik.

Det plötsliga beslutet innebar till en början att ålderspensionärer och andra som fick utbetalningar från andra myndigheter inte kunde ta emot dessa, vilket JO kritiserar.

Vissa klagade över att de intagnas pengar inte räckte till telefonkort för att hålla kontakten med sina barn på utsidan. Andra över att de små bidrag som betalas ut inte tillnärmelsevis räcker till köp i de kiosker som finns på insidan, eller andra saker som tandvård eller beställning av rättsliga dokument.

"Vi kommer inte kunna köpa cigaretter samt snus, schampo eller frimärken för att skriva till familjen som man har hemma, eller telefonkort för att ringa hem. För mig skulle det vara extremt psykiskt påfrestande, skulle må dåligt", skrev en person som satt i häkte, om de 90 kronor som de intagna då fick varje vecka.

Brister i systemet

Beslutet grundades inte i några ordningsproblem eller andra negativa följder av att vissa fångar hade lite mer pengar. Det handlade om att Kriminalvården hade upptäckt att dess system för pengatransaktioner hade brister som gjorde att den inte höll sig inom penningtvättslagstiftningen.

Det fanns inga andra möjliga lösningar än ett totalstopp, meddelade myndigheten då. Den poängterade samtidigt att de intagna får ytterligare lite ersättning om de fått möjlighet att studera eller arbeta.

Kriminalvården har dock brist på sysselsättning att erbjuda, vilket JO beskriver som mycket bekymmersamt och som något myndigheten behöver fortsätta arbeta hårt med.

"Bemötas med respekt"

Kriminalvården ska förse fångar med mat, kläder och hygienartiklar och har gjort gällande att de därför inte kan anses behöva köpa mer mat i de kiosker som finns. Pengarna räcker, konstaterar myndigheten.

Många som hört av sig till JO säger sig dock gå hungriga då de får för lite mat, eller då middagen serveras för tidigt. Under helger kan det hända att dagens sista måltid serveras vid klockan halv tre på eftermiddagen, noterar JO.

Pengastoppet har också lett till att flera kiosker har fått stänga, då de som driver dem inte ser det som lönsamt längre.

JO har förståelse för att intagna får det svårt att få pengarna att räcka, framför allt de som sitter häktade.

"Varje intagen ska bemötas med respekt för sitt människovärde och med förståelse för de särskilda svårigheter som är förenade med frihetsberövandet. I en human kriminalvård måste de intagna ha reella möjligheter att köpa förbrukningsvaror och andra varor för personligt bruk i rimlig utsträckning."

Martin Mederyd Hårdh/TT

En cell på Kronobergshäktet i Stockholm. Arkivbild.
En cell på Kronobergshäktet i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Pengar i fängelser

De som sitter häktade och inte kan erbjudas någon betald sysselsättning får 90 kronor i veckan i häktesbidrag. Är man intagen på häkte och har sysselsättning tjänar man 11 kronor i timmen.

Intagna på fängelse som arbetar, studerar eller deltar i annan ordnad sysselsättning tjänar 13 kronor i timmen. De pengarna ska räcka till inköp i kiosken och utgifter vid permissioner. Kriminalvården tillhandahåller det nödvändigaste, som mat, hygienprodukter och kläder till de intagna.

Intagna har fram till februari 2020 kunnat ta emot pengar från anhöriga som satts in på ett konto och kunnat användas för att handla i anstaltens eller häktets kiosk.

När Kriminalvården skulle införa betalkort för de intagna upptäcktes brister i dagens system för penningtransaktioner. Reglerna som bankerna satt upp för att få full spårbarhet för hur insättningar och transaktioner går genom banksystemet uppfylls inte, enligt myndighetens bedömning.

Källa: Kriminalvården

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Inrikes

Vitt snus kan ha mer nikotin än vanlig prilla

En liten vit påse utan tobak under läppen känns helt enkelt fräschare än klassiskt snus, säger vissa som väljer den. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Det vita snuset som lockar framför allt unga och kvinnor kanske känns fräschare. Men nikotinhalten i det helt oreglerade tobaksfria snuset är ibland långt högre än i vanligt snus.
PREMIUM

Redan 2016 skickade en av de största snustillverkarna ut ett pressmeddelande om att de börjar sälja en tobaksfri nikotinprodukt i Sverige. Enligt nätbutiken Snusbolaget tredubblade de sin försäljning av tobaksfritt snus mellan 2019 och 2020.

En liten vit påse utan tobak under läppen känns helt enkelt fräschare, säger vissa som väljer den. Men enligt organisationen A non smoking generation som arbetar för att unga ska välja bort tobak stämmer det inte att produkterna är tobaksfria, eftersom nikotinet utvinns ur tobak.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tjugo tonåringar evakueras efter bussolycka

En buss med ett tjugotal passagerare har glidit av vägen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En buss med chauffören och tjugo tonåringar ombord har glidit av vägen norr om Umeå och lagt sig på sidan i diket med dörrarna mot marken.
– Det ska inte vara några fysiska skador men ungdomarna är chockade, säger Trond Olofsson, inre befäl på räddningstjänsten, till TT.
PREMIUM

Olyckan inträffade på E4 vid Klintsjön mellan Robertsfors och Ånäset, enligt Västerbottens-Kuriren.

– Vi har en buss som åkt i diket med tjugo passagerare. Vi har stabiliserat upp den så att den inte riskerar att tippa, sade Trond Olofsson till TT vid 18-tiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Motorcyklist till sjukhus med helikopter

En motorcyklist har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter en olycka på södra Gotland. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 40-årsåldern har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha kört omkull med motorcykel på länsväg 546 nära Stånga på Gotland.

Vilka skador mannen mer exakt har fått är dock oklart.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL