Inrikes

Kvinna anhållen för misshandel

En kvinna har gripits och anhållits misstänkt för att ha sparkat och slagit en man i huvudet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Strax före midnatt på lördagskvällen larmades polisen till ett radhus i Gävle med anledning av ett bråk. Enligt vittnesuppgifter slogs en man i 30-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern med varandra utanför sin bostad.

– När polisen kommer på plats ser man att det är en man som är skadad, han har tagit emot flertalet sparkar och slag mot huvudet, säger Viktor Dicksved, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Femteplats för Sverige i kock-vm

Sveriges representant i kocktävlingen Bocuse d'Or, Sebastian Gibrand, längst till höger. Från vänster: President Henrik Norström, coach Jonas Dahlbom och commis Jakob Persson.
Foto: Tove Oskarsson Henckel
Inrikes
Inrikes Det blev ingen pallplats för svenske Sebastian Gibrand i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or i franska Lyon, som ofta kallas för kock-VM.
Värdlandet Frankrike tog hem guldet.

Även om känslan var positiv och smakerna satt där de var tänkta att sitta i det svenska bidraget, som fokuserade på temat naturens kraft, räckte insatsen inte mer än till en femteplats. Det stod klart efter måndagens prisutdelning.

– Det är klart att det inte var det vi åkte hit för. Men vi gick in för att vara etta. Är man inte det så spelar inte en pallplats så stor roll, säger kocken Sebastian Gibrand till TT.

– Jag är nöjd med min prestation. Det är ändå en subjektiv bedömning, det är där vi landar.

Norden på pallplats

Bättre gick det för två av våra nordiska grannländer. Danmark tar hem silvret och Norge bronset. Guldet tilldelades värdlandet Frankrike.

Årets två tävlingsrätter skulle bestå av en trerätters take-away-meny baserad på tomat där räkor ska ingå i varmrätten, samt en matpresentation med fjäderbladbog på nötkött.

Det svenska laget får trösta sig med extrapriset för bäst presentation av take-away-lådan. Designen av lådan stod Jens Fager för.

Var revanschsugen

För två år sedan slutade Gibrand på en silverplats i tävlingen. Vägen till den möjliga revanschen i årets världsfinal tog han via en bronsmedalj i den europeiska uttagningen till Bocuse d’Or i fjol. Årets tävling har tidigare flyttats fram på grund av pandemin.

– Nu ska jag ta lite semester tänkte jag. Sen är jag på't igen, och jobbar, säger Gibrand.

TT: Siktar du på att ställa upp igen nästa år?

– Jag ska låta det här smälta. Sen får vi se.

Sverige har tagit guld en gång tidigare i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

Bocuse d'Or är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari 2018.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges bidrag

Det svenska bidraget för take-away-menyn bestod av en förrätt på tomat-kupol med kronärtskocka, basilikaolja och aromatisk tomatjuice.

Varmrätten var en svart tigerräka med ”Beurre épice”, variation av tomat, blommor och koriander samt sås med räk-fumet ”svensk curry” och havtornsolja.

Desserten bestod av en sorbet på tomat och vilda jordgubbar med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse. Take-away-lådan i design av Jens Fager.

Fatpresentationen bestod av bräserad fjäderbladsbog på nötkött med tillhörande bräseringssky med brynt smör och dofter av höst. Till det traditionell svensk ragu med krämig skogssvamp, kroppkaka, och dragon. Dessutom lättrökt potatis med krämig äggula och hasselnötter samt svartvinbärsgelé med brynt lök och timjan. Bidraget presenterades på ett fat i design av Jens Fager.

Inrikes

Voi: Otroligt tragisk olycka

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Den elsparkcykel som var inblandad i söndagens dödsolycka i Västerås, där en man i 80-årsåldern avled, tillhör uthyrningsföretaget Voi.
– Det är en otroligt beklaglig och tragisk olycka och våra tankar går till mannens familj och anhöriga, säger Eric André, Sverigechef för Voi, till TT.

Den äldre mannen avled efter att han åkt in i en elsparkcykel som stod parkerad på en cykelbana i Vetterstorp i Västerås. Vittnen uppger att han ska ha färdats på en trehjulig cykel med elmotor, enligt SVT Västmanland.

Polisen har inlett en förundersökning med brottsrubricering vållande till annans död, och polisen har uppgett för TT att de ska kontrollera både företaget som äger elsparkcykeln och personen som lämnat den på cykelbanan.

Voi fick på måndagen bekräftelse från polisen att elsparkcykeln som var inblandad i dödsolyckan tillhör företaget.

– Vi vet ju ingenting om den specifika olyckan och vad som ledde fram till den. Det är därför för tidigt att uttala oss om det. Vi bistår nu polisen med information som skulle kunna vara relevant, säger Eric André, Sverigechef för Voi, till TT.

"Få parkeringsytor"

TT: Vilket är ert ansvar generellt som operatör?

– Att ge en högkvalitativ service och erbjuda bra fordon, och för att förbättra parkeringssituationen kan vi fortsätta utbilda och ställa krav på användarna genom att ytterligare utveckla teknologin, samt arbeta vidare med kommunerna.

TT: Vad kan mer göras för att förbättra parkeringssituationen?

– Det finns för få parkeringsytor för elsparkcyklar, vilket vi vet fungerar väl för att förbättra situationen.

Handlar om vett och etikett

Voi har gps-information om när och var deras elsparkcyklar färdats, och även till viss del hur de framförts, enligt André.

– Vi kan se hur den har svängt och hur den stått vinklad med hjälp av en sensor som känner av om den varit stående eller ligger ner, även när den varit parkerad.

Voi får också information i sitt datasystem när en elsparkcykel ligger ner.

– Då kan vi åka dit och plocka upp den, vilket vi jobbar mycket med.

Operatören tar nu också en rad olika initiativ för att lösa utmaningen med just parkeringar, vilket enligt André är deras viktigaste prioritering just nu.

– Vad vi nyligen infört och som vi testar på en del av våra användare är att de tar bild på den parkerade skotern som de sedan skickar in till oss. Då bötfäller vi själva användare som har parkerat dåligt.

Voi stänger också av användare som parkerar eller framför fordonen vårdslöst.

– Användare måste också ta ett mycket större ansvar. Det handlar mycket om vett och etikett.

Välkomnar regleringar

Voi tillsatte efter olyckan en intern utredning, men enligt André inväntar de mer information innan de drar några slutsatser.

– Just nu hjälper vi polisen så mycket som möjligt. Och parkeringsfrågan är högt på agendan och vi fortsätter att jobba brett för att hitta lösningar.

Även Västerås kommun har inlett en intern utredning efter dödsolyckan, rapporterar lokala medier.

– Vi har haft en del problem med att folk slänger sina elsparkcyklar lite överallt runtom i stan, säger Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden, till SVT Västmanland.

– Som det är idag så klassas en elsparkcykel som en vanlig cykel. Lagstiftningen måste se över om det är rimligt, säger hon.

Eric André anser också att lagstiftning är ett viktigt verktyg, och han välkomnar regleringar, eftersom det i nuläget är svårt för kommuner att ställa krav.

– Vi är väldigt positiva till att Västerås kommun nu har förslag på regleringar som man vill utreda, säger han till TT.

Veronika Åström/TT

Inrikes

Nämndeman åtalas för våldsbrott

Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En nämndeman i Västerbottens län åtalas för grov kvinnofridskränkning, misshandel och dopningsbrott, skriver Västerbottens-Kuriren.

Mannen ska i juni förra året ha misshandlat sin fru genom att lyfta upp och kasta henne så att hon slagit huvudet i golvet. Han åtalas också för att ha misshandlat sin son på Ikea i Haparanda genom att ha tagit strupgrepp på pojken för två år sedan.

Vidare misstänks han för ofredanden efter att vid två olika tillfällen följt efter sin fru med bil och skrikit på henne, samt för att ha hotat en manlig bekant till henne.

Polisen har även hittat dopningspreparat och sprutor i nämndemannens bostad.

Mannen erkänner dopningsbrott, men förnekar grov kvinnofridskränkning och misshandel.

Inrikes

Ute och gick i skyddsområde – får böta 12 000

Fjällugglan häckar i fågelskyddsområdet. Arkivbild.
Foto: Bernd Thissen/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Två män i 60-årsåldern döms till dagsböter efter att ha beträtt ett fågelskyddsområde under häckningsperioden, skriver SVT Nyheter.

Männen döms till att betala 11 400 kronor respektive 12 000 kronor i böter för förseelse mot områdesskydd.

Överträdelsen skedde i Skåarnja fågelskyddsområde i Strömsunds kommun i Jämtland under en period när tillträdesförbud rådde.

"För att ge fåglarna lugn och ro under häckningsperioden råder beträdnadsförbud på Vildmarksvägen mellan den 10 juni och 10 juli. Då får du bara stanna och gå ut på parkeringsplatser, rastplatser och själva vägbanan", skriver länsstyrelsen i Jämtland på sin hemsida.

Enligt domen har de männen, bosatta i Umeå respektive Stockholm, inte i tillräcklig grad tagit del av information som finns om att det är förbjudet att vistas i området.

Inrikes

Knark borta från polisen - utredning skrotas

Vid tre tillfällen försvann narkotiska preparat från ett beslagsrummen på Örnsköldsviks polisstation. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sedan förra hösten har narkotika försvunnit spårlöst från ett beslasgsrum på Örnsköldsviks polisstation vid tre olika tillfällen. Nu lägger åklagaren ner förundersökning om de tre misstänkta stölderna med hänvisning till att man inte lyckats hitta en möjlig gärningsperson, rapporterar Dagens Juridik.

Kriminaltekniker rapporterade två gånger – i oktober respektive november 2020 – att man inte hittat lyckats hitta narkotiska preparat på den plats i beslagsrummet där de skulle ha funnits enligt polisens digitala system. Trots det vidtogs inga åtgärder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Inrikes

Polisen söker intensivt efter försvunnen kvinna

Polisens tekniker på plats vid Oxie på måndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen fortsätter söka efter en kvinna i Malmö som misstänks ha blivit bortförd mot sin vilja i slutet av förra veckan.
Sedan tidigare sitter en man i 50-årsåldern anhållen efter larm om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande.
PREMIUM

Observationer som gjorts har lett till att sökandet intensifierats i området Oxie med omnejd. Polisen är på plats med många enheter och kommer att fortsätta sökandet tills ärendet är löst, enligt presstalespersonen Rickard Lundqvist.

Under natten till lördagen fick polisen in en anmälan om en försvunnen kvinna. Snart greps en man som enligt polisen tidigare haft en relation med den förvunna kvinnan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Magdalena mot resten: 26–0

Samtliga partidistrikt nominerar Magdalena Andersson till ny partiordförande för Socialdemokraterna. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Finansminister Magdalena Andersson (S) kan inte få ett större stöd om hon väljer att bli Socialdemokraternas nya partiledare efter partikongressen i november.
Samtliga 26 partidistrikt har nominerat henne till posten.
PREMIUM

I slutet av sitt sommartal den 22 augusti meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han avgår som partiordförande för Socialdemokraterna i samband med höstens partikongress.

Sedan dess har landets 26 partidistrikt en efter en nominerat Andersson till hans efterträdare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skolverket ska flytta ut i landet

Skolverket ska öppna kontor på flera orter i landet och hålla regelbundna samtal med skolansvariga i området. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Skolverket ska öppna kontor runt om i landet för att komma närmare alla skolägare.
På det sättet får staten lättare att hålla utvecklingssamtal med de skolansvariga.
PREMIUM

En av Skolverkets uppgifter är att på olika sätt stödja skolor och huvudmän, alltså kommuner och friskoleägare. Skolverket sitter i Solna. Kontor på andra orter finns inte.

Men regeringen har nyligen beslutat att Skolverket ska inrätta flera nya kontor. Hur många och var i landet är upp till myndigheten att avgöra, men kontoren ska börja etableras nästa år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL