Inrikes

Äldre kvinna drunknade vid badplats

En kvinna omkom i en drunkningsolycka på lördagsförmiddagen. Arkivbild.
Foto: Leif Blom/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 70-årsåldern har drunknat vid en badplats utanför Flen i Sörmland, rapporterar Aftonbladet.

Larmet om olyckan kom strax efter klockan 10.30 på lördagen. Andra badgäster hade då upptäckt kvinnan i vattnet, fört henne i land och utfört livräddande insatser i väntan på räddningspersonalen, men hennes liv gick inte att rädda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Första hummern under klubban – gick för 77 000

Christer Larsson från Sweden Seafood köpte säsongens första humrar. Två stycken på 1,1 kg för 77 000 kronor.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

Den som vill lägga beslag på den traditionsenliga premiärhummern som varje år säljs vid Göteborgs fiskeauktion gör bäst i att vara beredd på att spendera en vacker slant.

Årets två dyrgripar landade på 77 000 kronor – en bit från rekordet på 102 000 kronor men klart högre än fjolårets i sammanhanget blygsamma 34 000 – och bakom det högsta budet stod Christer Larsson.

Inrikes

Flydde i morgonrock – får hjälp i kyrkor

Människor i flerfamiljshuset i Göteborg flydde röken efter explosionen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Kyrkor har öppnats för att ge hjälp åt drabbade som flytt sina hem efter explosionen i centrala Göteborg.
– Flera är i chock. Några har kommit i morgonrock, säger Ulla-Carin Moberg vid socialförvaltningen.

Minst 50 personer har kommit till Saronkyrkan, som ligger strax intill platsen där explosionen skedde i Annedal.

– Behovet av en samlingsplats var ju stort. Polisen bad oss att få ha det här, säger Daniel Dalemo, föreståndare för Saronkyrkan.

– Så att man känner att man inte är ensam när man fått fly sitt hem, tillägger Dalemo.

Kom i morgonrock

Hjälparbetet sker i samarbete med Göteborgs kommun. Ulla-Carin Moberg, stabschef på socialförvaltningen i centrum, beskriver läget för de drabbade som kommit till Saronkyrkan:

– Flera är i chock. Några har kommit i morgonrock.

– Vi har filtar, kaffe, fika, och kläder. En del har inte fått med sig några kläder ens, säger Ulla-Carin Moberg.

På samlingsplatsen, där medier inte släpptes in, erbjuds frukost och lunch men också krisstöd, socialarbetare att prata med, och information.

– Räddningsledaren har varit här och knapphänt berättat vad det är som hänt, säger Daniel Dalemo.

– Försäkringsbolag är här och börjar möta de boende. Frågorna är ju ”kan jag återvända till min lägenhet i kväll” och "vad händer annars", säger Dalemo.

Förbereder inkvartering

Kommunen förbereder att ta hand om personer som annars står utan tak över huvudet.

– Om det finns personer som inte har någon anhörig att bo hos temporärt, eller någon annan lösning, så får vi hjälpa till, säger Ulla-Carin Moberg, som dock tror att många kan få hjälp via sin hemförsäkring.

När fler uppgångar i det drabbade huset utrymdes på förmiddagen, öppnades även Annedalskyrkan i närheten som samlingsplats.

Många skadade har förts till Mölndals sjukhus, som ingår i Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Där har vi också upprättat ett rum för krisstöd, där människor kan prata och få praktisk hjälp, säger Ulla-Carin Moberg.

"Helt oacceptabelt"

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) besökte explosionsplatsen på morgonen.

– Det här är fruktansvärt och naturligtvis helt oacceptabelt, säger Axel Josefson, som på morgonen var på plats vid explosionsplatsen, till TT.

Han lovar att kommunen gör sitt för att hjälpa de drabbade.

– Vi sätter in de resurser som behövs nu. Det är ganska många som blivit drabbade, så det är ett omfattande arbete, säger Josefson.

Micke Larsson/TT

Jonas Dagson/TT

Daniel Dalemo, pastor i Saronkyrkan som öppnades tidigt på morgonen för drabbade av explosionen i ett höghus strax intill.
Daniel Dalemo, pastor i Saronkyrkan som öppnades tidigt på morgonen för drabbade av explosionen i ett höghus strax intill.
Foto: Adam Ihse/TT

Inrikes

Man begärd häktad – stor sökinsats efter kvinna

Sökarbetet fortsätter – polisen spärrade på måndagseftermiddagen av ett stort område kring en damm utanför Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En man begärs häktad för människorov i Malmö – samtidigt vädjar polisen om tips rörande den försvunna kvinnan som misstänks ha blivit bortförd mot sin vilja i slutet av förra veckan.
Polisen fortsätter sitt eftersökningsarbete med hundpatruller och helikopter i Oxie-området.

– Det som inleddes igår fortsätter. Vi kommer också genomföra dykningar i en damm vid golfklubben under dagen, säger polisen presstalesperson Nils Norling.

TT: Har ni gjort några fynd på platsen?

– Det vi kan säga är att kvinnan inte är anträffad.

Sedan tidigare sitter en man i 50-årsåldern anhållen efter larm om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande. Åklagaren har nu begärt honom häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov, uppger Malmö tingsrätt för TT.

Mannen greps efter att polisen fått samtal efter midnatt natten till lördag från någon som ville anmäla en kvinna försvunnen. Polisen kontrollerade då hennes bostad, som var tom.

Kvinnan och mannen ska tidigare ha haft en relation, och polisen har uppgett att man har information som tyder på att mannen varit inblandad i hennes försvinnande.

Observationer som gjorts har lett till att sökandet intensifierats i området Oxie med omnejd.

Anna Karolina Eriksson/TT

Polisen söker i Oxie med omnejd.
Polisen söker i Oxie med omnejd.
Foto: Johan Hallnäs/TT

Inrikes

Fortsatt minskad smittspridning i väst

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet nya covid-19-fall fortsätter att minska i Västra Götalandsregionen.

I förra veckan gick antalet ned för andra veckan i rad. Det konstaterades 787 nya fall i regionen, en minskning med 45 procent från veckan innan.

"Nedgången syns över hela Västra Götaland och i alla åldrar", säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Trycket på sjukvården är dock oförändrat. Om antalet fall kommer att fortsätta att minska är också för tidigt att säga, enligt Thomas Wahlberg.

"I morgon 29 september försvinner många av de allmänna råd för att minska smittspridning som vi haft under en lång tid. Det allra viktigaste nu är att så många som möjligt väljer att vaccinera sig, det är den viktigaste åtgärden för att smittspridningen fortsatt ska minska", säger han.

Inrikes

Vittne: Tog djupt andetag och gick genom röken

Flera personer har lyfts ned från sina balkonger med hjälp av stegbilar.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Skrikande människor, rökfyllda trapphus och boende som firar ned sig med hjälp av lakan.
Dramatiska scener utspelade sig runt Övre Husargatan i centrala Göteborg efter explosionen i ett flerfamiljshus tidigt på tisdagsmorgonen.

En kvinna som bor i ett av trapphusen i flerfamiljshuset berättar för TT:s reporter på plats hur hon vaknade av smällen strax före femtiden.

– Jag trodde först att jag drömde. Sedan kom lukten. Jag gick runt i lägenheten för att se om något brann. Sedan vaknade en dotter och vi hörde skrik på gården.

– Jag tog min treåring under armen och min sexåring i handen, tog ett djupt andetag och sprang genom det mörka och rökfyllda trapphuset ut på gården, berättar kvinnan.

Två dörrar bort

Hon bor två dörrar bort från den värst drabbade uppgången. Hon står på innergården och samtalar med en granne som tittar upp på den rökpelare som kommer ur ett trapphus. Barnen får frukost hos en annan granne lite längre bort.

En annan flicka berättar att hon sov över i sin syster lägenhet. Hon var där för att vakta systerns katt.

– Jag vaknade av en jättesmäll och hela sängen och hela kroppen skakade, berättar hon.

– Jag kände doften av rök. Jag insåg att nåt var fel och tog bara nycklarna och gick. Men jag hittar inte här. Jag fick panik och försöker hitta ut och möttes av eld, säger hon uppskärrad.

Katten blev kvar

Kvar i lägenheten blev katten. När TT träffar henne står hon utanför avspärrningarna för att försöka få kontakt med någon hos polisen som kan hjälpa henne att lokalisera katten. Precis då kommer en kvinna i uniform och berättar att de har en katt som räddats ur en lägenhet en bit bort. Hon kan andas ut.

Många boende har plockats ned från sina balkonger med hjälp av stegbilar. En person som bor i området berättar hur andra firat sig ned på innergården från sina lägenheter.

Virade ihop lakan

– Vi bor på andra våningen. Min man virade ihop lakan som vi kunde använda för att komma ner, berättar kvinnan.

Hon säger också att andra hoppade.

Hon har en pläd över axlarna och står ute på gatan och tittar upp mot huset som brinner. Röken bolmar ur det som är hennes trappuppgång.

Otroligt omskakande

En pojke som bor i ett hus ett par portar ner berättar att han satt uppe och spelade tv-spel när explosionen skedde. Han trodde först att det var en banger, men förstod snabbt att något allvarligare skett. Hans mamma kom in till honom och sade att de måste ta sig ut. Han hörde skrik från innergården.

– Det är otroligt omskakande, säger han. Han sitter kvar länge och stirrar bort mot stegbilen.

Medan TT:s reporter befinner sig på platsen kommer oroliga personer fram till avspärrningarna och ber polisen om hjälp. Deras anhöriga bor i fastigheten och de har inte kunnat få kontakt. En kvinna ger polisen dörrnycklar till sin pappas lägenhet så att de kan gå in för att se hur han mår. När de kommer tillbaka har de lugnande besked.

En annan boende står och tittar upp mot fasaden. Det börjar ljusna på himlen. Han skakar på huvudet.

– Det är hemskt, fruktansvärt, säger han.

Jonas Dagson/TT

Ett stort räddningspådrag finns på plats efter explosionen.
Ett stort räddningspådrag finns på plats efter explosionen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
– Det är otroligt omskakande, säger en av de boende. Han sitter kvar länge och stirrar bort mot stegbilen.
– Det är otroligt omskakande, säger en av de boende. Han sitter kvar länge och stirrar bort mot stegbilen.
Foto: Jonas Dagson
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Explosion i Göteborg: Inte "naturliga orsaker"

En stor explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Minst 16 personer har förts till sjukhus, varav fyra med allvarliga skador, efter en stor explosion i centrala Göteborg.
Enligt polisen finns inget som tyder på "naturliga orsaker".
– I nuläget tror vi inte det, säger presstalespersonen Thomas Fuxborg.

Larmet om explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg kom strax före fem på morgonen. Branden var vid 10.30 ännu inte under kontroll.

– Vi jobbar nu med en brandhärd på entréplan. Vi får se vilken effekt det får, vi är inte helt säkra på att detta är den enda branden, säger Martin Lindsten, räddningsledare vid räddningstjänsten på plats.

– Eftersom vi inte kan veta med klarhet om det kan finnas fler bränder vill jag inte uttrycka det som att vi har full kontroll.

Uppgifterna om antalet skadade varierar. Enligt Thomas Fuxborg har ett 20-tal personer förts till sjukhus och Jennie Carlsson, som leder sjukvårdsinsatsen på plats, uppger att sex personer skadats allvarligt.

Vid 11-tiden var de officiella siffrorna från Sahlgrenska universitetssjukhuset dock fortfarande 16 skadade, varav fyra allvarligt.

– Det handlar om tre kvinnor, en i 60-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 80-årsåldern, samt en man i 50-årsåldern, säger Ingrid Fredriksson vid presstjänsten till TT.

– Totalt har vi 16 patienter som kommit in till oss, varav alltså fyra är allvarligt skadade och resten är lindrigt skadade. Det är de uppgifterna vi har.

Ingen gasläcka

När det gäller eventuella orsaker till explosionen hänvisar räddningstjänsten till polisen. Enligt insatsledare Jon Pile ska det dock inte finnas gasledningar i fastigheten.

– Allt om explosionen är det polisen som utreder. Men det finns ingen gas där, säger han.

Inte heller enligt Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen, finns några uppgifter om att exempelvis en gasläcka skulle ligga bakom explosionen.

På en fråga om "naturliga orsaker" kan ligga bakom svarar han att polisen "i nuläget" inte tror det.

– Det innebär att vi tror att något har exploderat som inte är av naturliga följder, säger han.

Det kan i sin tur innebära att explosionen beror på något som placerats vid fastigheten.

– Det återstår att se. Men förmodligen ja, säger Thomas Fuxborg.

Koppling till gängkonflikter?

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Om det finns en koppling till någon av de uppmärksammade gängkonflikterna i Göteborg är för tidigt att säga, enligt polisen.

– Vi kommer naturligtvis att titta på om det finns någon potentiell måltavla som bor i området eller i fastigheten. Men det håller vi på att undersöka, säger Fuxborg.

TT: Enligt boende finns det poliser som bor i fastigheten, kan du säga något om det?

– Vad jag vet är det ingen som bor här som har en hotbild emot sig i alla fall, säger Thomas Fuxborg.

Damberg: "Vill få svar"

Tre trapphus rökfylldes, liksom garaget och lägenheter, och hundratals boende från har evakuerats från fastigheten.

– Det är fruktansvärt. Det är nästintill ofattbart att se bilderna på förödelsen och människorna som drabbats, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

– Vår tankar går först och främst till de skadade och drabbade, men också till blåljuspersonal som gjort stora insatser på morgonen och förmiddagen med att både rädda och ta hand om människor i den här svåra situationen.

Damberg konstaterar att polisen bedömer det osannolikt att explosionen skett av "naturlig orsak".

– Vi är många som nu vill få svar på vad som har hänt och bakgrunden och orsaken till den här fruktansvärda händelsen, säger han.

TT: Om det visar sig vara en kriminell sprängning, vilka konsekvenser kommer det att få?

– Jag spekulerar inte kring det. Jag har stort förtroende för Polismyndigheten och att den sätter in alla resurser som krävs för att reda ut vad som inträffat. Om det skett någon typ av brottslig verksamhet så är det en stor prioritet för Polismyndigheten, säger Damberg.

Anna Hansson/TT

Jonas Dagson/TT

Erika Nekham/TT

Jens Bornemann/TT

Peter Wallberg/TT

Larmet om explosionen och att det brann kom vid kvart i fem på morgonen.
Larmet om explosionen och att det brann kom vid kvart i fem på morgonen.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Kraftig rökutveckling har uppstått i samband med händelsen.
Kraftig rökutveckling har uppstått i samband med händelsen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Många ambulanser på plats runt kvarteren vid Övre Husargatan.
Många ambulanser på plats runt kvarteren vid Övre Husargatan.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inrikes

Hantverkare nära att bli skjuten av polis

Vådaskottet gick av när vapen skulle tömmas på skott inne i polisens vapenrum. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

En hantverkare var nära att träffas när ett vådaskott av misstag avlossades inne i polisens vapenrum. Skottet gick igenom väggen i samband med att vapen skulle tömmas – nu anmäler polismyndigheten händelsen i Blekinge till Arbetsmiljöverket, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

De andra två personerna som förutom polisen befann sig inne i vapenrummet saknade hörselskydd och var tvungna att kontakta sjukvård på grund av att de fick ont i öronen efter händelsen som inträffade förra veckan.

Inrikes

FHM återgår till pressträffar på plats

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommer åter att få svara på frågor från journalister på plats i Folkhälsomyndighetens lokaler. Arkivbild.
Foto: Simon Samuelsson/TT
Inrikes
Inrikes

Journalister kan från och med 30 september delta i Folkhälsomyndighetens pressträffar på plats. Detta eftersom coronarestriktionerna tas bort 29 september.

De myndighetsgemensamma pressträffarna kommer dock fortsatt att sändas digitalt.

Pressträffarna hålls varje torsdag klockan 14.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL