Inrikes

Hon har haft migrän varje dag i tre år

Evelina Lindgren är sedan förra året sjukskriven på grund av sin migrän.
Foto: Privat
Inrikes
Inrikes Evelina Lindgren har inte haft en dag utan migrän på tre år. Nya läkemedel finns för personer med kronisk migrän – men hårda krav från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket gör att få får tillgång till dem.
PREMIUM

31-åriga Evelina Lindgren har ätit över 20 olika läkemedel för att få bukt med sin migrän. Det finns inte några exakta studier på förekomsten av kronisk migrän men de flesta forskare är överens om att det drabbar ungefär 1,5 till 2 procent av befolkningen. Det innebär att i Sverige lider ungefär 200 000 svenskar av kronisk migrän och har fler dagar i månaden med migrän än utan.

– Min migrän kommer som akut sprängande huvudvärk och då måste jag ligga i ett mörkt och tyst rum eftersom jag blir ljud- och ljuskänslig. Jag blir illamående, kräks och får ofta flimrande ljusmönster framför ögonen. Eftersom jag har haft ont i så många år är jag hjärntrött och har svårt att hitta ord, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Bussolycka på E4 utanför Umeå

En buss med ett tjugotal passagerare har glidit av vägen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En buss har glidit av vägen och lagt sig på sidan vid Klintsjön mellan Robertsfors och Ånäset norr om Umeå, skriver Västerbottens-Kuriren.

Ett tjugotal passagerare ska finnas på bussen, men ingen har drabbats av fysiska skador, och därför har inga ambulanser skickats till platsen.

– Man har tydligen gjort bedömningen att det är ingen person på bussen som har drabbats av några fysiska skador, uppger operatör på SOS Alarm, till tidningen.

Inrikes

C utreder fristående organisation för kyrkovalet

Centerstämman vill se en fristående organisation i kyrkovalet. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Centerstämman har beslutat att partiet ska utreda skapandet av en fristående organisation med koppling till Centerpartiet som kan driva partiets värderingar i Svenska kyrkan.

Beslutet om att utreda en fristående organisation som i stället för partiet ska ställa upp i kyrkovalet gick emot partistyrelsens uppfattning att det är partiet som ställer upp i kyrkovalet.

Innan beslutssiffrorna redovisades, hördes från stämmopresidiet att "det här är ju en revolution för centerrörelsen".

Beslutet innebär att om en fristående organisation med koppling till partiet skapas, så ställer Centerpartiet som parti inte längre upp i kyrkovalet.

– Ja, det är ju det beslutet innebär, att vi ska titta på andra lösningar, än att vi ställer upp som politiskt parti i kyrkan. Det är ju den beställningen partistyrelsen har fått av stämman, säger partiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson.

Enligt motionärerna bör Centerpartiet ta konsekvenser av att Svenska Kyrkan sedan millennieskiftet varit skild från staten. I stället bör partiet utreda skapandet av en fristående organisation som driver partiets värderingar i kyrkan.

Partistyrelsen yrkade avslag på förslaget med hänvisning till att det blir tydligt för väljarna att det är Centerpartiets värdegrund kandidaterna utgår ifrån om det är partiet som stället upp i kyrkovalet.

Men med knapp majoritet beslutade stämman att gå på motionärernas förslag att utreda skapandet av en fristående organisation.

Inrikes

Stor sökinsats efter vattenskoterförare

Sjöfartsverket deltar i sökandet med hjälp av räddningshelikopter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En omfattande sökinsats har inletts efter en vattenskoterförare som försvunnit sedan personen fallit av sitt fordon utanför Borgholm, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

Händelsen inträffade strax före klockan tre på lördagseftermiddagen.

– Vi fick in ett larm från ett vittne som sett en vattenskoteråkare trilla av sin vattenskoter. Skotern låg kvar och körde i området, men vittnet tappade ögonkontakt med föraren, säger Lars Nilsson på Sjö- och flygräddningscentralen.

Sökandet efter den försvunna personen sker både från vattenytan och luften.

– Räddningstjänsten är på plats. Vi har dykare i vattnet, Sjöräddningssällskapet har flera båtar i området och söker och Sjöfartsverkets räddningshelikopter från Kristianstad deltar. Vi har även privatpersoner som är ute med båtar. Det är en stor insats, men vi har inte nått resultat ännu, säger Lars Nilsson.

Inrikes

Död person i Örebro – misstänkt mord

En person har anhållits misstänkt för mord. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En död person hittades i södra delen av Örebro län på fredagen. Omständigheterna tyder på att det rör sig om ett brott, skriver polisen på sin hemsida.

En person har anhållits skäligen misstänkt för mord. Det är den lägre misstankegraden.

– Jag har inga kommentarer att ge i det ärendet, säger vakthavande befäl Jens auf der Heide till TT, och hänvisar till förundersökningssekretess.

Under fredagskvällen skottskadades en person i stadsdelen Rosta i Örebro, och senare rapporterades det om att poliser som arbetade på platsen hörde smällar från annat håll, enligt Nerikes Allehanda.

Jens auf der Heide har inga kommentarer att ge gällande ett eventuellt samband mellan händelserna.

– Vi jobbar även vidare på det ärendet, men där råder också förundersökningssekretess.

Inrikes

Man död i mc-olycka i södra Dalarna

En mc-olycka har inträffat i södra Dalarna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 70-årsåldern har omkommit i en motorcykelolycka i trakterna kring Säfsen i södra Dalarna.

Mannen hade kört omkull med motorcykel på en mindre grusväg enligt det larm som ringdes in vid klockan halv tolv på lördagsförmiddagen, rapporterar lokala medier. Både ambulanser och en ambulanshelikopter skickades till platsen, sydost om samhället Fredriksberg i Ludvika kommun.

Polisen bekräftar för TT att mannen omkom i olyckan och att dennes anhöriga har informerats om dödsfallet.

Ett evenemang för äventyrsmotorcyklister pågår i området under helgen. Räddningstjänsten uppger för SVT Dalarna att det skett ytterligare ett par olyckor där under fredagen och lördagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Inrikes

Skulle jaga vildsvin – sköt ko och avelstjur

Levande Herefordkor. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson
Inrikes
Inrikes

Jägaren var anlitad för att skjuta vildsvin men det gick helt galet. I stället sköt han en ko och en avelstjur av rasen Hereford, skriver Smålandsposten.

Det var sent på kvällen den 8 september som jägaren själv anmälde till polisen att han skjutit en ko i mörkret. Djurens ägare kontaktades.

– Han som jag arrenderar marken av ringde kvart i ett på natten och sa att att det hade hänt något fruktansvärt, att jag måste komma dit. Då hittade vi kon, säger han till tidningen.

Dagen efter hittades även tjuren ihjälskjuten.

Jägaren var förtvivlad över det som hade hänt, enligt markägaren som träffade honom efteråt.

– Det är bedrövligt att det ska behöva hända men jag tycker synd om jägaren också. Han har varit mycket duktig och skjutit många grisar och det behövs någon som gör det.

De skygga vildsvinen jagas normalt under mörker och enligt polisen hade jägaren någon form av mörkersikte. Händelsen utreds nu som ett jaktbrott.

Inrikes

Barn livshotande skadat i olycka i Svängsta

Polisen utreder den allvarliga olyckan där en vägg rasat över ett barn i Karlshamn. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

Ett litet barn har skadats efter att ha fått en vägg över sig i Karlshamns kommun. Larmet kom till polisen strax efter klockan 11 på lördagen.

Barnet fördes till sjukhus med ambulans, och polisen uppger att olyckan är allvarlig. Enligt Centralsjukhuset i Kristianstad vårdas en tvåårig flicka för livshotande skador efter en olycka i Svängsta.

– Den uppgift jag har är att det är en tegelvägg som ska ha rasat över barnet i anslutning till en bostad. Jag vet inte om olyckan ska ha skett inomhus eller utomhus, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Polisen har pratat med vittnen och dokumenterat olycksplatsen.

– Vi hanterar det i nuläget som en olyckshändelse men vi samlar in uppgifter för att se om brott kan misstänkas i sammanhanget, säger Evelina Olsson.

Inrikes

C: Sänk momsen på mensskydd

Centerstämman vill sänka momsen på mensskydd från dagens 25 till 6 procent. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Momsen på mensskydd bör sänkas från dagens 25 procent till 6 procent. Det har Centerstämman beslutat.

Partistyrelsen ville bara instämma i intentionen bakom förslaget, men motionären Jenny Håkansson från Halland lyckades få med sig stämmans majoritet.

Hon hänvisade till en undersökning enligt vilken mensskydd under en livstid kostar cirka 40 000 kronor.

Det fanns förslag om att mensskydden ska bli gratis, men så långt vill inte stämman sträcka sig.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL