OS i Tokyo 2021

Osaka tände OS-elden: "Den största äran"

Naomi Osaka tände elden på OS-invigningen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Iklädda munskydd bar fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen historiskt den svenska fanan tillsammans när delar av Sveriges OS-delegation tågade in som 86:e land på Olympiastadion i Tokyo.
Invigningen präglades av coronapandemin och en eld som tändes av Naomi Osaka, världstvåan i tennis som haft problem med psykisk ohälsa.

Invigningen av de 29:e olympiska sommarspelen inleddes klockan 20 lokal tid och 13 svensk tid på Olympiastadion i Tokyo. En arena med kapacitet för 68 000 åskådare, men som på grund av restriktionerna i coronapandemin inte hade någon allmän publik under invigningen.

Den japanska fanan hissades före OS-delegationerna vandrade in på Olympiastadion.
Den japanska fanan hissades före OS-delegationerna vandrade in på Olympiastadion.
Foto: David J Phillip/AP/TT

Det nästan fyra timmar långa evenemanget inleddes med japanska uppträdanden, hissning av Japans flagga följt av nationalsången "Kimi ga yo".

Innan delegationerna började marschera in hölls en tyst stund för att hedra offren i coronapandemin och de israeler som dog i samband med terroristattacken under sommar-OS i München 1972.

De knappt 1 000 personer som fått tillåtelse att vara på arenan, däribland Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach, ställde sig upp på läktarplats.

Sara Algotsson Ostholt och Max Salminen bar Sveriges fana vid invigningen av sommar-OS i Tokyo.
Sara Algotsson Ostholt och Max Salminen bar Sveriges fana vid invigningen av sommar-OS i Tokyo.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Därpå började de 205 deltagande nationerna tåga in i japansk alfabetsordning, med undantag för Grekland, som anordnade de första olympiska spelen i Aten 1896 och som av tradition går först. Värdnationen, i år Japan, gick sist.

Tummade på restriktioner

Vissa länder som Argentina, som hoppade i grupp nära varandra som land 9, och Kirgizistan, utan munskydd som land 56, stack ut eftersom de inte följde restriktionerna om att hålla fysiskt avstånd från varandra.

Sverige gick in som 86:e land, lett av Sara Algotsson Ostholt i gult, och Max Salminen i blått – båda medaljörer vid sommar-OS i London 2012. Algotsson Ostholt tog då silver i individuell fälttävlan och seglaren Salminen tog guld tillsammans med Fredrik Lööf i starbåt.

Fyrverkerier under OS-invigningen på Olympiastadion i Tokyo utan publik.
Fyrverkerier under OS-invigningen på Olympiastadion i Tokyo utan publik.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Svenskduons gemensamma flaggviftande under fredagskvällen lokal tid var historiskt, aldrig tidigare har den svenska OS-fanan burits av två personer under en invigning.

– Det var häftigt. Det var min första OS-invigning och att få gå in med flaggan var en härligt sätt att få göra det på. Framför allt känns det väldigt bra att vi äntligen är här och att vi ska få tävla, säger Max Salminen enligt Sveriges olympiska kommitté.

Samtidigt som tv-bilderna från invigningen matades ut över hela världen pågick protester på gatorna utanför Olympiastadion. OS i Tokyo har varit mycket omdiskuterat och en stor del av den japanska befolkningen vill inte att spelen anordnas under pandemin.

Lennon-låt för Yoko Ono

Invigningen avslutades bland annat med att den olympiska eden svors, låten "Imagine" (som John Lennon skrev till sin japanska fru Yoko Ono som växte upp i Tokyo) framfördes och OS-organisationens ordförande Seiko Hashimoto och IOK-ordföranden Thomas Bach talade i munskydd.

Båda anförandena berörde invigningens huvudtema "Gå vidare" i coronapandemin.

– I dag är en stund av hopp. Ja, det är väldigt annorlunda mot vad vi alla trodde, men låt oss vårda det här ögonblicket. Till slut är vi här alla tillsammans, sade Bach.

Därefter tändes elden av tennisstjärnan och japanska medaljhoppet Naomi Osaka efter en fackelstafett på innerplan där både gamla basebollspelare, barn från området runt kärnkraftverksolyckan i Fukushima 2011 och coronaläkare höll i elden som färdats från Grekland.

23-åriga världstvåan Osaka, som kämpat med psykisk ohälsa under sin tid i världstoppen då hon bland annat tagit fyra grand slam-titlar, tände sedan elden klockan 23.47 lokal tid.

"Det är utan tvekan den största idrottsliga bedriften och äran i mitt liv. Jag har inga ord för att beskriva det jag känner just nu men jag vet att är fylld med tacksamhet", skriver Osaka på Twitter.

Medieuppgifterna om att Osaka skulle tända elden kom redan tidigare under fredagen då hennes inledande OS-match sent flyttades från lördag till söndag vilket skapade spekulationer om att hon ska vara en del av eldceremonin.

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

Larmet inifrån OS-byn: Brist på testkit

Enligt det japanska tv-bolaget NHK har OS-arrangören i Tokyo brist på testkit.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

OS i Tokyo har knappt hunnit börja – men redan kommer larm om brist på testkit för covid-19 i OS-byn.

Enligt japanska tv-bolaget NHK saknar arrangören tillräckligt med testkit för att kunna genomföra de dagliga testerna, och enligt uppgifter till mediebolaget ska aktiva som anlände i måndags inte ha blivit testade som planerat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Rissveds: "Jag har gått igenom mycket"

Jenny Rissveds. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Framgången har ett pris.
Det vet Jenny Rissveds allt för väl och allt för mycket om. Hon fick betala dyrt.
Efter OS-guldet i Rio de Janeiro gick hon vilse i sökandet efter sig själv.
– Jag har gått igenom mycket. I efterhand har jag lärt mig mycket, säger hon på plats i Japan inför OS.

Den 20 augusti 2016 gick många från att inte ha en aning om vem Jenny Rissveds var, till att glädjas över och imponeras av en ung fajter som vunnit Sveriges andra guld i spelen.

Det få visste var att bakom leendet dolde sig oron, en ångest hon kämpat med ett tag och som skulle bli betydligt värre.

Rissveds har tidigare pratat om sina ätstörningar, sin mentala ohälsa, den långa och svåra vägen till det välmående hon känner i dag. På en raspig digital presskonferens gjorde hon på nytt djupdykningar i sitt inre.

En större bedrift

En sak står helt klar. Att hon på tisdag sätter fötterna på pedalerna i OS-loppet är en långt större bedrift än det överraskande guldet den där dagen i Rio de Janeiro för fem år sedan.

Ett OS i Tokyo fanns inte i hennes sinnesvärld för några år sedan. Det gör det inte när det är viktigare att rädda sig själv än en karriär som mountainbikecyklist på världselitnivå.

– Jag har vuxit mycket som person. Det låter ganska klyschigt när man får höra att motgångar gör en starkare. Det har varit mycket motgångar, men jag har vuxit enormt av det, vilket jag är tacksam för i dag.

– Än i dag tar jag mig genom motgångar, som alla andra, men de senaste två åren har det varit stabilt. Jag har mått bra och det är jag väldigt glad för.

Skapa en rågång

Hon som inte tyckte om hur hon såg ut går i bräschen mot det ytliga, utseendefixerade klimat som råder, i synnerhet på sociala medier. Ett led i det är ett färskt inlägg på Instagram.

Där berättar hon hur mycket hon åt inför och under ett träningspass.

– Kan jag avdramatisera det och visa att jag äter mycket snarare än lite så hoppas jag att jag kan hjälpa någon. Det är onödigt att prata om vikt, mått och mat. Jag tycker att vi ska undvika det, men häromdagen kände jag mig tvungen, säger hon.

Hon som identifierade sig så starkt som tävlingscyklist påpekar vikten av att skapa en rågång mellan "den man är och det man gör".

– Det är viktigt att förstå att det finns annat. Man måste jobba på att inte identifiera sig med sin idrott.

Två bra år

Tankarna på ännu ett OS smög sig på för två år sedan.

– 2019 kände jag mig glad, kände att jag mådde bra. Jag började även cykla på riktigt, på en nivå så att jag kunde kalla det mitt arbete, som det var innan Rio. Då (2019) började jag blicka framåt.

Redan ett år tidigare besökte hon Tokyo, men då kände hon sig inte redo för en OS-satsning. Bara att vara på OS nu, efter allt hon gått igenom, får Jenny Rissveds att mentalt sträcka på sig.

– Den är ganska häftig, den resa jag gjort. Jag är stolt över att vara tillbaka på ett OS. Med facit i hand är det väldigt fint att jag kan komma tillbaka efter att bägaren rann över.

– Cirkeln sluts lite.

En bättre cyklist

Rissveds ser inte många likheter mellan 22-åringen i Rio och 27-åringen i Tokyo. Även som cyklist har hon förändrats.

– Jag är smartare taktiskt, lugnare och mer avslappnad. Jag är tryggare och jag har utvecklats mycket tekniskt. Allt det här hänger ihop med personen som sitter på cykeln.

Och så har hon lärt sig att omfamna snarare än frukta den ångest hon känner när det är dags att gå in i rollen som tävlingscyklist.

– Jag har alltid tyckt att det varit jobbigt att tävla, inte alls kul eftersom jag känt så mycket press från mig själv. För tre veckor sedan slog det mig att det kanske är så här det känns att tävla. Inte bara för mig. Tidigare har jag trott att det är något fel på mig och jag har försökt fly från den känslan. Det kanske är som det ska. Jag mötte den känslan i stället för att undvika den.

– Då känns det kul helt plötsligt. Jag förstod att jag ska välkomna det jobbiga. Det känns bra och skönt och viktigt, men jag måste påminna mig om det.

Förhoppningen i OS är inte att vinna en medalj till.

– Jag hoppas att jag ska kunna starta, gå i mål, komma hem, må bra och att det inte ska förändra så mycket i mitt liv.

Henrik Skiöld/TT

OS i Tokyo 2021

Oväder hotar OS – roddtävlingar flyttas

Den tropiska stormen Kammuri drog in över Hongkong 2008 (bilden) där OS-tävlingarna i ridsport avgjordes. Nu riskerar Tokyo att drabbas av oväder under OS.
Foto: Roland Thunholm / TT /
Sport
Sport Tropiska stormar ser ut att drabba OS-staden Tokyo i början av nästa vecka med hårda vindar och mycket regn.
Det har gjort att måndagens roddtävlingar tidigareläggs och körs redan i helgen.
– De gör nog vad de kan så att de kan genomföra dem, säger Tomas Mårtensson, meteorolog för Sveriges olympiska kommitté.

Det är tyfonen In-fa, som befinner sig utanför Taiwan, söder om Japan, som kan skapa oväder i Tokyo i nästa vecka. Men den cyklon som tidigare på fredagen såg ut att kunna skaka om OS-tävlingarna rejält nästa fredag, med nederbördsmängder på 150 millimeter och stormstyrka på vindarna, har ändrat riktning.

– Den går helt förbi här. I den senaste uppdateringen ser det ut som om det på måndag eftermiddag kommer ett första, som håller i ungefär ett dygn, då det blir blåsigt, kuling enligt svenska preferenser, och kanske lite hårdare i vindbyarna. Och en del regn, tidvis kraftigt, säger Mårtensson till TT.

Enligt vädertjänsten Yr.no väntas det 79 millimeter regn på måndag och 24 på tisdag.

Vindkänsligt

Att just rodd får ett förändrat schema är inte konstigt, anser Mårtensson.

– Banan ligger på en av öarna där OS-byn ligger på och är vindkänslig rent generellt. När nu vinden ska slå om och bli kraftig gör man nog vad man kan så det blir rättvisa tävlingar och se till att det inte blåser för mycket så man inte alls kan genomföra det, säger han.

Andra utomhusidrotter lär nog gå att genomföra som planerat.

– I en del idrotter ingår det att kunna hantera vädret – att hoppa stavhopp i regn eller skjuta pilbåge i sidvind. Det är en del av prestationen. Och många av de internationella förbunden har redan regler för hur de ska hantera vädersituationer, man är van vid att hantera de här frågorna organisatoriskt, säger Mårtensson.

Vanligt med stormar

Meteorologen, som är på plats i Japan för att hjälpa den svenska truppen att förbereda sig på bästa sätt med tanke på vädersituationen, säger att fler tropiska stormar kan påverka Tokyo i nästa vecka, men att förändringar sker så snabbt att det inte går att förutse definitivt mer än några dagar framåt. Därefter väntas det bli lugnare på väderfronten igen.

– Då kanske värmen blir jobbigast att hantera, säger Mårtensson.

Det är vanligt så här års med tropiska stormar över Sydostasien och det är inte första gången som sommar-OS kan komma att drabbas av rejält oväder. Under OS i Peking 2008 drabbades Hongkong, där ridsporttävlingarna gick, av stormen Kammuri.

Ingela Ahlberg/TT

OS i Tokyo 2021

Stjärnan OS-debuterar – som 35-åring

Andreas Palicka under en EM-kvalmatch mot Montenegro i våras. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Det känns som att Andreas Palicka har varit med i landslaget för evigt.
Ändå är han OS-debutant i Tokyo.
– Det har varit en dröm sedan jag var liten, säger han inför lördagens premiär mot Bahrain.

Andreas Palicka fyllde 35 på handbollslandslagets uppstartsläger i Ystad. Lagkamraterna ställde sig i ring och det blev en liten sång för den mycket meriterade målvakten. Applåder och tack som avslut.

Palicka, eller ”Palle”, har i tidigare mästerskap visat att han har ledaregenskaper. Under OS i Tokyo får han på nytt fått förtroendet från förbundskapten Glenn Solberg att axla lagkaptensrollen.

– Han har en personlighet som vi tror på, säger Glenn Solberg.

– Först och främst är han den han är och den målvakt han är. Det är orsaken till att han har blivit vald.

"Prestation i luften"

För Lundasonen Palicka har det blivit en hel del mästerskap genom åren. Fyra VM och tre EM. Och så några titlar i tyska ligan på det. Debuten i landslaget gjordes redan den 7 december 2007 i en landskamp mot Tyskland, dock utan att han fick speltid. Det enda som saknats är en OS-biljett. Fram till nu.

– Jag har varit allmänt idrottsintresserad i hela mitt liv. Det har alltid varit något speciellt med OS, man har följt det och tittat, och någonstans under åren så har man förstått hur stort det är, säger Andreas Palicka.

– Det är så många atleter på en och samma plats. Det ligger prestation i luften.

Just att inte få spela OS tidigare har grämt honom.

– Under alla år har jag fått äran att vara med om allt. Det är ett OS som saknas och det har funnits med i bakhuvudet. Jag har alltid haft OS som mål och det har varit en dröm sedan jag var liten.

"Extremt taggad"

Samtidigt är han inställd på att spelen blir långt ifrån normala, präglade av pandemin.

– Men någonstans har vi levt i den här världen i ett och ett halvt år. Vi har hållit oss i våra bubblor. Att man kommer stöta på någonting oförutsett får man nog bara förbereda sig på.

Han tillägger:

– Man önskar att världen var frisk, att vi inte hade en pandemi och att vi hade fullsatta läktare.

Det är en harmonisk trupp som inleder OS-resan dagen efter invigningen, enligt Andreas Palicka. Han känner sig lite spänd. Men fokus ligger på vad som händer inom planens 20 gånger 40 meter, säger han.

– Jag är extremt taggad, jag kommer att göra allt som är möjligt för att spela så bra som möjligt.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar i OS

Sverige spelar i grupp B. De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Här är spelschemat

Lördag 24/7, 07.15: Sverige – Bahrain

Måndag 26/7, 14.30: Japan – Sverige

Onsdag 28/7, 04.00: Sverige – Portugal

Fredag 30/7, 09.15: Sverige – Egypten

Söndag 1/8, 14.30: Danmark – Sverige

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

OS i Tokyo 2021

Spelklar Eriksson ska stoppa superstjärnan

Magdalena Eriksson under sista träningspasset, i Chiba utanför Tokyo, inför andra gruppspelsmatchen i OS, mot Australien på Saitamastadion.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Magdalena Eriksson har fått grönt ljus från läkarteamet och är redo att kliva in i OS-fotbollen mot Australien.
Där ska den svenska mittbacken sätta stopp för en annan Chelseastjärna: Sam Kerr.
– Att stänga ner henne kommer vara en stor del i att vinna den här matchen, säger Eriksson.

Det lät oroväckande när Magdalena Eriksson saknades i den svenska matchtruppen till OS-premiären mot USA. Sedan tidigare har både Linda Sembrant och Nilla Fischer tvingats tacka nej till OS, och med ännu en mittbacksklippa borta fanns det skäl till viss ängslan.

I stället fick Eriksson från sin plats på läktaren se hur Sverige långa stunder spelade ut den regerande världsmästaren och inledde OS i Tokyo med en 3–0-seger.

– Det var propagandafotboll på hög nivå. Jag blev otroligt stolt och imponerad av tjejerna, att se hur vi gör det vi har pratat om till punkt och pricka. Och att alla vågar göra det i en sådan typ av match, det var otroligt häftigt att se, säger Eriksson.

Nu har hon dock vilat färdigt. Vadskadan som spökat tänker hon lägga bakom sig, och är redo att kliva in i OS på Saitamastadion på lördag. Där väntar Australien, som också inledde med tre poäng efter 2–1 mot Nya Zeeland, i en match där vinnaren kan räkna in en kvartsfinalplats.

Inga svagheter

Även om mittbackarna Nathalie Björn och Amanda Ilestedt gjorde det bra mot USA är det givet att Magdalena Eriksson tar en plats i startelvan om hon är skadefri. Och kanske tillför hon extra mycket i gruppfinalen mot Australien, där den stora fixstjärnan är anfallaren Sam Kerr, Erikssons lagkompis i Chelsea.

Den svenska mittbacken är inte förvånad över att Kerr med ett mål och en assist låg bakom den australiska premiärsegern.

– Absolut inte. Hon har haft en fantastisk säsong hos oss i Chelsea. Hon är en måltjuv men visar också att hon faktiskt är en framspelare. Hon är en stor nyckel i Australiens spel, det är väldigt tydligt när man ser dem spela, säger Eriksson.

Den extrema snabbheten och spelet i straffområdet är det som sticker ut, säger Eriksson. Men när hon ombeds beskriva Sam Kerrs styrkor är det ärligt talat svårt att få henne att avsluta meningen.

– Det är en fantastiskt skicklig fotbollsspelare, hon är väldigt mångfacetterad. Hon är väldigt duktig i djupled, men också duktig i sitt targetspel, stark, duktig på huvudet, snabb … hon har många strängar på sin lyra. Det är absolut en fördel att jag känner till henne. Men det kommer fortfarande bli svårt att spela mot henne.

TT: Vad har hon för svagheter?

– Jag skulle inte säga att hon har några direkta svagheter. Hon är verkligen en forward av den yttersta världstoppen, en av världens bästa ”nior”.

Tuff start i Chelsea

Kerr kom till Chelsea hösten 2019, och fick inledningsvis en hel del kritik för att hon inte levde upp till de högt ställda förväntningarna. Det tog hon igen den senaste säsongen, när hon vann skytteligan i Super League med 21 mål på 22 matcher.

Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson tycker att det finns två delar med Sam Kerr som förtjänar att lyftas lite extra. Det ena är hennes presspel – "en av världens bästa defensiva forwards", som Gustavsson uttrycker det – det andra är hennes skalle.

– Alla vet vad hon kan göra på fotbollsplanen, men glöm inte hennes mentala styrka. Kolla bara hur hårt hon kritiserades när hon först kom till England, och hur hon tagit sig igenom det. Hon har haft en fenomenal säsong, säger Gustavsson.

47-åringen från Sundsvall lyfter hela tiden den kollektiva prestationen, att vägen till framgång för Australien går genom en bra laginsats. Ändå kan han inte låtsas som att det är vilken spelare som helst han har i sin trupp.

– Det klassiska tränarsvaret är att säga att vi är ett lag och att vi gör det tillsammans. Men jag tror att ni alla fattar ... en Sam Kerr, det är klart som fasen att hon är otroligt viktig för oss, inte bara som spelare utan också som person. Hon är underbar att jobba med, vilken vinnarskalle.

Lasse Mannheimer/TT

Sam Kerr firar sitt mål i Australiens OS-premiär mot Nya Zeeland.
Sam Kerr firar sitt mål i Australiens OS-premiär mot Nya Zeeland.
Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT

FAKTA

Fakta: Så fortsätter OS-fotbollen

24 juli 10.30 Sverige–Australien.

27 juli 10.00 Sverige-Nya Zeeland.

30 juli: 10.00/11.00/12.00/13.00 Kvartsfinal.

2 augusti: 10.00/13.00 Semifinal.

5 augusti: 10.00 Match om tredje pris.

6 augusti: 04.00 Final

FAKTA

Fakta: Samantha "Sam" Kerr

Född: 10 september 1993, i Perth (27 år).

Land: Australien.

Position: Anfallare.

Klubb: Chelsea.

A-landskamper/mål: 93/43.

Meriter i urval: Super League- och ligacupvinnare med Chelsea 2020 och 2021, Community Shield-vinnare med Chelsea 2020, australisk ligatitel med Sydney FC 2013. Har vunnit skytteligan sex gånger de fem senaste åren, i tre olika ligor: australiska W-League (2), nordamerikanska WNSL (3) och engelska Super League (1). Är den som gjort flest mål genom tiderna både i NWSL och i W-League.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

OS i Tokyo 2021

Warholms konkurrent avstängd – missar OS

Kariem Hussein missar OS. Arkivbild.
Foto: Tim Ireland/AP/TT
Sport
Sport

Den schweiziske häcklöparen Kariem Hussein stängs av i nio månader för dopningsbrott och missar därmed OS i Tokyo, meddelar Schweiz olympiska kommitté.

32-åringen, vars främsta merit är ett EM-guld på 400 meter häck på hemmaplan från 2014, testade positivt för den otillåtna substansen niketamid tidigare i juli.

"Min dröm om OS i Tokyo är över", skriver han på Twitter.

Enligt Hussein ska han ha fått i sig ämnet genom ett kosttillskott. I produktens informationsblad framgår det att kosttillskottet kan ge utslag på dopningstester.

"Jag gjorde ett misstag som får allvarliga konsekvenser. Jag är ledsen. Men om ni känner mig, vet ni att jag kommer att fortsätta kämpa", skriver han.

Hussein kom på åttonde plats i VM 2017 när norske världsrekordhållaren Karsten Warholm tog guld.

Sport

Skrällen: Sjöbogolfare blev svensk mästare

Sebastian Petersen med SM-guld och prischeck efter segern på Skövde GK.
Foto: Nordic Golf Tour
Sport
GOLF Han har spelat på proffstouren i fyra år och aldrig blivit bland de tio främsta i en enda tävling.
Men trägen vinner. Nu kan Sebastian Petersen från Sjöbo Golfklubb titulera sig svensk mästare.
– Otroligt skönt. Jag är väldigt glad, hälsar 23-åringen efter skrällsegern i SM i matchspel på Skövde GK.

För Sebastian Petersen var segern i SM-matchspelet, ingående i den nordiska touren, Nordic League, hans första någonsin som proffs.

– Det här är mitt fjärde år som proffs. Jag är inte jättenöjd med hur det gått, men jag har känt att jag ändå varit där. Jag har fortsatt att träna på och krigat på. Hela tiden hoppas man att det släpper, att det vänder, berättar Sebastian.

Fram till tävlingen på Skövde GK hade han på två år spelat in blott 38 000 kronor och som bäst blivit elfte man på en tävling. Innan SM-matchspelet hade han missat att kvala in på tio av 15 tävlingar.

– Järnslagen har varit väldigt dåliga. Jag har missat många greener, konstaterar han.

Men på Skövde GK fick han allt att stämma.

Sebastian Petersen gick sex matcher. Och vann alla. Två danskar gav honom tuffast möjliga motstånd.

– Mot en av dem avgjorde jag på 18:e hålet, mot den andre på det 20:e, det andra särskiljningshålet, berättar Sebastian.

Finalen mot stockholmaren Adam Blommé, Viksjö, avgjorde Sjöbo-Sebbe på ett spektakulärt sätt genom att sänka en wedge på hål 16.

– Från 78 meter, uppger han stolthet i rösten.

– Det var väldigt skönt att få se den rulla i. Men det är mycket tur i det också.

– Jag tänkte annars att jag bara skulle sätta upp bollen på green, närmare hål än Adam, för att kunna sätta en birdie och avgöra.

Sebastian Petersen på väg på guldet i SM i matchspel.
Foto: Nordic Golf Tour

Det blev sålunda betydligt bättre än så i en final han dominerade från start, men höll på att tappa.

– Jag kontrollerade de första nio hålen och ledde med fyra. Men så tappade jag 11, 12 och 13 och det var plötsligt bara ett upp. Pulsen gick upp igen. Det var väldigt nervöst, medger Sebastian.

Slutet gott, allting gott. Svensk mästare i matchspel, 90 000 kronor i förstapris och första segern någonsin som golfproffs.

Den här veckan går den nordiska proffstouren vidare med tävling i Visby på Gotland.

– Golf är mycket berg- och dalbana. Dagsform är avgörande. Men jag hoppas det ska gå bra här också. Det är en bana vid havet, blandat med skog.

Sebastian Petersen på väg på guldet i SM i matchspel.
Foto: Nordic Golf Tour

Sport

Cankovics skada: "Rejäl stukning"

Rosengårds Jelena Cankovic fick väldigt ont när hon stukade foten.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Rosengårds mittfältsstjärna Jelena Cankovic bars ut på bår i söndagens damallsvenska match mot Kristianstad.

En magnetkameraundersökning visar att det inte handlar om någon fraktur.

– Det är en rejäl stukning. Men när hon kan komma tillbaka i spel det får tiden utvisa, säger sportchefen Therese Sjögran till Sydsvenskan.

Trots att sex spelare är skadade och en avstängd är Sjögran hoppfull inför lördagens seriefinal mot Häcken.

– Jag är inte jättenegativ. Förhoppningsvis har vi flera spelare i träning i slutet av veckan, säger hon.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL