Utrikes

Förbud att förneka folkmord upprör i Bosnien

Tidigare i somras begravdes 19 nyligen identifierade offer från massakern i Srebenica 1995.
Foto: Darko Bandic/AP/TT
Utrikes
Utrikes Bosnien-Hercegovinas serbiska ledare Milorad Dodik hotar med att "upplösa" nationen som svar på att landets särskilda FN-sändebud förbjudit förnekelse av folkmord.
PREMIUM

Att förneka folkmord ska kunna leda till fängelse i Bosnien, som fortfarande tampas med såren från massakern i Srebrenica 1995. Det har FN:s särskilda sändebud med uppdrag att bevaka fredsprocessen i landet, österrikaren Valentin Inzko, beslutat.

Detta till den serbiska ledaren i Bosnien-Hercegovinas presidentråd Milorad Dodiks stora förtret. Han har vid upprepade tillfällen själv nekat till att massakern i Srebrenica var ett folkmord. Enligt Dodik har Inzko ingen befogenhet att införa detta förbud.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA flyger ut migranter vid gränsövergång

Omkring 14 000 migranter väntar vid gränsövergången mellan USA och Mexiko.
Foto: Marie D De Jesús/AP/TT
Utrikes
Utrikes Myndigheterna i Texas har stängt den gränsövergång mellan USA och Mexiko där upp emot 14 000 migranter samlats.
Chartrade flygplan sätts in för att avvisa de som anlänt från Haiti, Mexiko och Centralamerika.

De många migranterna befinner sig vid en bro i gränsstaden Del Rio i den amerikanska delstaten Texas, och ytterligare hundratals om inte tusentals sägs vara på väg dit från Mexiko.

Gränskontrollen har tillfälligt stängts för all trafik och USA:s gräns- och tullmyndighet CBP har skickat förnödenheter och en styrka om 400 personer för att säkra kontrollen över området.

"Svimmar av värmen"

Borgmästaren i Del Rio, Bruno Lozano, har utlyst undantagstillstånd i området i närheten av bron och säger att han vill få så många som möjligt av migranterna att ta sig under bron, för deras egen säkerhet.

– Man kan känna desperationen, lidandet som dessa människor går igenom. De börjar bli aggressiva, och det är förståeligt, de ha varit ute i hettan hela dagen och det börjar bli kaotiskt (på bron), säger han till NBC.

– De är arga. Det är folk med småbarn, folk som svimmar av värmen och små barn i blöjor och de har ingenstans att tvätta sig, fortsätter han.

Flygs till Haiti

Migranterna, varav många tros sakna pass och dokumentation, kommer från Mexiko och Centralamerika och även flyktingar från Afghanistan har anlänt. Men en majoritet av migranterna kommer från Haiti, där den politiska krisen och en kraftig jordbävning för en månad sedan har försämrat redan svåra levnadsförhållanden.

Det amerikanska departementet för inrikes säkerhet uppger att chartrade flygplan används för att flyga tillbaka migranter till Haiti, Mexiko och Centralamerika. Ännu fler plan sätts in de kommande 72 timmarna för att påskynda avvisningarna.

Enligt amerikanska medier ska USA, med början på söndag, att med chartrade plan flyga tillbaka migranter till Haiti. Denna "massiva flytt" ska enligt källor genomföras med uppemot åtta flyg per dag.

Under sommaren har ett rekordhögt antal migranter kommit till gränsen, såväl i juli som i augusti grep gränsmyndigheterna runt 200 000 personer som försökte ta sig in i USA.

Martin Yngve/TT

Utrikes

Expert: Frankrike saknar musklerna som krävs

Kinesisk kustbevakning kontrollerar delar av Sydkinesiska sjön. Arkivbild.
Foto: Indonesian Maritime Security Agency/AP/TT
Utrikes
Utrikes Säkerhetspakten Aukus och ubåtsavtalet mellan Australien och USA är ett svar på Kinas ambition att dominera Asien.
Att Frankrike tas ur ekvationen beror på att landet inte är en tillräckligt stor spelare, anser Stefan Ring, militärstrategisk expert.

I torsdags meddelade USA, Storbritannien och Australien att länderna förenats i en säkerhetspakt vid namn Aukus. Samtidigt stod det klart att USA och Australien ingått en uppgörelse bakom ryggen på Frankrike.

Affären, som ger Australien tillgång till teknik för att bygga kärnenergidrivna ubåtar, innebär att Frankrike går miste om ett tidigare avtal med Australien värt motsvarande närmare 350 miljarder kronor.

Men varför behövs Aukus, varför utesluts Frankrike och vilken effekt får det för relationen länderna emellan?

Hätsk stämning

Den huvudsakliga anledningen till pakten är Kinas försök till dominans i Asien, enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert, tidigare verksam vid Försvarshögskolan.

– Stämningen mellan Australien och Kina är hätsk. Australien upplever att Kina flyttar fram sina positioner på ett sätt som gör att Australiens säkerhetsintressen hotas.

Bara en gång tidigare har USA delat med sig av den aktuella tekniken – för 63 år sedan hjälpte landet den brittiska örlogsflottan att ställa om till kärndrivet.

Nu ska USA, tillsammans med Storbritannien, bistå Australien i bygget av en flotta med minst åtta kärndrivna ubåtar, rapporterar brittiska The Economist.

– Tekniken är extremt känslig. Detta är, uppriktigt sagt, på många sätt ett undantag från vår policy. Vi ser detta som en engångsföreteelse, säger en källa inom den amerikanska regeringen.

Från kinesiskt håll uttrycks ett starkt missnöje över det fördjupade militära samarbetet mellan länderna.

Den långsiktiga trenden är att västvärlden alltmer uppfattar Kina som ett hot, något Kina ser som en oroande utveckling. Det säger Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) på Utrikespolitiska institutet.

– Kina upplever att USA arbetar aktivt med att övertyga sina allierade om att sluta upp bakom en hårdare linje mot Kina. Det handlar om Australien, men också om andra länder som Japan och Indien, säger han.

Sätter ned foten

Samtidigt oroas många över Kinas agerande, inte enbart Australien, konstaterar Stefan Ring.

– Till exempel flyttar man fram sina positioner i Sydkinesiska sjön, trots att FN sagt att Kina inte har territoriell rätt till de delar av området som landet nu menar är kinesiska.

I ett läge där ett självsäkert Kina bryter mot internationell rätt måste Australien sätta ned foten.

– Och då är inte Frankrike det land man vill hålla i hand. Landet har inte musklerna som krävs; det är ingen stor spelare i Asien, säger Ring och fortsätter:

– USA däremot visar ett allt större intresse av att ta upp kampen mot Kina. Australien vill att USA ska involveras i att garantera australisk säkerhet.

TT: Vilken effekt kan det få att Australien bryter avtalet med Frankrike?

– Det är ett politiskt pris som Australien måste betala. Men man bedömer att fördelarna med att gå in i en allians med USA och inleda ett samarbete vad gäller ubåtar, är större än de nackdelar bråket med Frankrike leder till.

TT: Vad innebär det att Frankrike kallar hem ambassadörer från USA och Australien?

– Det är politiska markeringar. Man kan tycka att det är en överåtgärd, men just nu är känslorna starka i Paris. I långa loppet tror jag inte att det här kommer att få någon större betydelse för relationen mellan vare sig USA och Frankrike eller Frankrike och Australien, avslutar Stefan Ring.

Jesper Karlsson/TT

Utrikes

Notre-Dame säkrat – återställandet kan börja

Arbete inne i Notre-Dame. Bild från den 15 april i år.
Foto: Ian Langsdon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Arbetet med att stadga katedralen Notre-Dame i Paris är färdigt och restaureringen av katedralen kan därmed inledas, två år efter den förödande brand som ödelade vinden och raserade den mäktiga spiran. Det uppgav franska myndigheter på lördagen.

Den sista fasen för att säkra kyrkans grund inför återuppbyggnaden innefattade bland annat att stärka de brandskadade valven med enorma, bågformade träramar.

Kort efter branden lovade president Emmanuel Macron att brandskadade delar av katedralen skulle vara återuppbyggda i tid till OS i Frankrike 2024. Den myndighet som ansvarar för arbetet försäkrar att man ligger i fas för att klara det.

Kyrkan ska restaureras till sin forna glans, bland annat med den 96 meter höga spiran som formgavs av arkitekten Eugene Viollet-le-Duc i mitten på 1800-talet – för vilken nytt virke har valts ut.

Restaureringsarbetet väntas inledas de kommande månaderna efter att en upphandling har genomförts. Innan dess ska kyrkan städas invändigt.

Utrikes

Trumpvänliga protester vid Kapitolium – igen

Staketet är rest, övervakningskameror har placerats ut och 100 medlemmar från nationalgardet står redo att stötta kongressens egen polisstyrka vid behov.
Foto: Nathan Howard/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det höga staketet är rest bakom hundratals poliser och nationalgardet står redo.
En grupp aktivister väntas inom kort till USA:s kongressbyggnad. Där ska de protestera mot åtalen mot dem som deltog i de våldsamma upploppen vid Kapitolium den 6 januari.

Arrangemanget kallas "Justice for J6" (ungefär Rättvisa för 6 januari) och ordnas av gruppen Look Ahead America. Dess grundare Matt Braynard har tidigare varit data- och strategichef för expresident Donald Trumps valkampanj, men på hemsidan påstår han att manifestationen enbart handlar om vad han kallar "politiska fångar" – de närmare 600 personer som åtalats för den dödliga stormningen den 6 januari.

– Ta gärna med hemgjorda skyltar som kräver rättvisa för dessa politiska fångar, säger Braynard i en video inför protesten, där han också manar deltagarna att klä sig i amerikanska flaggans färger.

Politiskt motiverade?

Den 6 januari var det datum som kongressens båda kamrar samlades för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till ny president.

Parallellt höll den dåvarande presidenten Trump ett politiskt massmöte i staden. Vid det upprepade han sina påståenden om valfusk och uppmanade anhängarna att gå till kongressen och "fajtas utav helvete".

De gjorde som han sade, men protesterna övergick till våldsamheter. När hundratals personer, många av dem med Trumpflaggor, stormade Kapitolium och drabbade samman med polis dödades minst fem personer.

Staket rest

Många greps i samband med och efter upploppet, och omkring 600 personer har hittills åtalats. Men Braynards grupp hävdar att åtalen är politiskt motiverade och kallar den aktivist som sköts av polis när hon försökte klättra in i Kapitolium för "martyr".

Att gruppen fått tillstånd att demonstrera vid just kongressbyggnaden har förvånat många i den amerikanska huvudstaden. De senaste dagarna har det höga staket som restes efter stormningen, men revs i juli, omigen byggts upp.

Kapitoliums polisstyrka har dessutom bett försvarshögkvarteret Pentagon om hjälp med 100 medlemmar från nationalgardet som står redo att hjälpa till under manifestationen.

– Den 6 januari visste vi att något var på gång men ingen förväntade sig det som sedan hände. Den här gången väntar vi det värsta, säger en polis i tjänst nära Kapitolium, till nyhetsbyrån Reuters.

Flera talare väntas till protesten, som inleds klockan 18 svensk tid. Parallella demonstrationer hålls i minst 17 delstatshuvudstäder.

Trump har ställt sig bakom protesten och även upprepat sina falska påståenden om att presidentvalet inte gick rätt till – påståenden som var själva drivkraften bakom protesten i januari när Kapitolium sedan stormades.

Tina Magnergård Bjers/TT

FAKTA

Bakgrund: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades ledamöterna i senaten och representanthuset i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och ny president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte han höll på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump rörande anstiftan till uppror. Rättegången hölls i senaten i februari, efter att Trump avgått, och avslutades med att expresidenten friades. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för fällande dom vilket inte nådde upp till den två tredjedelsmajoritet som krävs för att belägga någon med skuld i ett riksrättsärende.

Utrikes

Norsk minister avgår efter avslöjande

Kjell Ingolf Ropstad meddelar att han kommer att avgå som partiledare och minister vid en pressträff på lördagen.
Foto: Annika Byrde/NTB/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kristelig Folkepartis ledare Kjell Ingolf Ropstad kommer att avgå efter anklagelser om skattefusk, rapporterar Aftenposten.

Ropstad avgår också som som barn- och familjeminister i den norska koalitionsregeringen, en post han haft sedan 2019.

På fredagen avslöjade Aftenposten att Ropstad aktivt undvikit att betala skatt för en övernattningslägenhet i Oslo, genom att han felaktigt uppgett att han betalat för ett boende hos sina föräldrar.

– Det rätta för partiet nu är att någon annan tar över stafettpinnen som partiledare. Jag kommer att frånträda ledarskapet så snart partiet är redo att välja en ny ledare, sade Ropstad vid en pressträff på lördagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Utrikes

Flera döda i attack riktad mot talibaner

Utrikes
Utrikes Minst två personer har dödats och 20 personer har skadats efter tre explosioner i Jalalabad i östra Afghanistan på lördagen, uppger en talesperson för talibanerna.

– En av attackerna var riktade mot ett fordon som patrullerade Jalalabad, säger han.

Han uppger att kvinnor och barn finns bland de skadade. Enligt en talesperson från hälsomyndigheten i provinsen Nangarhar har tre personer dödats.

Attackerna är de första dödliga explosionerna i landet sedan det amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan.

Jalalabad är huvudstad i Nangarhar och en talesperson för hälsovårdsmyndigheten i provinsen uppger för nyhetsbyrån AFP att det rör sig om tre dödsoffer, medan flera lokala medier rapporterar om minst två döda.

Terrorgruppen IS i Afghanistan, som tog på sig ansvar för attacken på flygplatsen i Kabul som dödade över 100 människor i slutet av augusti, har en relativt stark närvaro i Nangarhar.

Talibanerna återtog makten från den sittande regeringen i landet i mitten på augusti och har lovat att fred och säkerhet ska återställas i landet.

Utrikes

Frankrike om ubåtspakten: Ett enormt misstag

Fortfarande vänner? Frankrikes Emmanuel Macron och USA:s Joe Biden när presidenterna träffades vid G7-mötet i England i juni.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes ambassadör i Australien Jean-Pierre Thebault skräder inte orden efter ubåtsuppgörelsen mellan Australien och USA.
– Jag tror att det här är ett enormt misstag, säger Thebault, som önskar att han kunde hoppa in i en tidsmaskin.
PREMIUM

Frankrike kallar hem sina ambassadörer från Australien och USA i protest mot den ubåtsuppgörelse som presenterats mellan de två länderna.

Ambassadör Jean-Pierre Thebault, som nu lämnar för Paris, kallar uppgörelsen ett "enormt diplomatiskt misstag".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ett fall av galna kosjukan i Storbritannien

Kon på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Arkivbild.
Foto: David Molina Grande/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett fall av BSE (bovin spongiform encefalopati), mer känt som galna kosjukan, har upptäckts i Storbritannien.

Myndigheterna uppger att det döda djuret har flyttats från en gård i Somerset i sydvästra England och att det inte finns "någon risk för matsäkerheten".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL