Utrikes

Pegasus bara ett spionprogram bland många

På sin hemsida skriver israeliska NSO att företaget erbjuder tjänster för 'global säkerhet och stabilitet'. Genrebild.
Foto: Mario Goldman/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det israeliska underrättelseföretaget NSO är i blåsväder efter avslöjandet om spionprogrammet Pegasus. Men NSO är bara en liten del av en hemlighetsfull industri – som i det tysta vuxit sig allt större.
PREMIUM

Närmare 50 000 telefonnummer till aktivister, journalister och politiker runt om i världen kan ha övervakats med hjälp av spionprogrammet Pegasus. Bland dem som kan ha utsatts finns enligt medieuppgifter tre presidenter, tio premiärministrar och en kung.

Tunga världsledare har fördömt övervakningen och Israels parlament har inlett en granskning av tillverkaren NSO.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sibiriens enorma bränder ger rekordutsläpp

Enorma bränder härjar sedan flera veckor tillbaka i nordöstra Sibirien. Bilden togs den 17 juli.
Foto: Rysslands försvarsdepartement via AP/TT
Utrikes
Utrikes Enorma skogsbränder i nordöstra Ryssland har orsakat rekordstora koldioxidutsläpp i sommar, enligt satellitdata från EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus.

Hittills i år har över 4,2 miljoner hektar mark brunnit i Rysslands största delrepublik Jakutien (Sacha) i Sibirien.

Det har gjort att över 505 miljoner ton koldioxidekvivalenter har frigjorts sedan i juni – klart över förra årets rekord på 450 miljoner ton, trots att flera veckor av brandsäsongen ännu återstår.

Tidigare i veckan nådde röken ända till Nordpolen, över 300 mil från bränderna.

– Det som gör det här extra speciellt är att röken tar sig så långt norrut. Det tror jag inte att någon har registrerat förut, säger Santiago Gassó, som forskar på atmosfären vid University of Maryland i USA.

Farhågan är att de enorma bränderna, som har drivits på av varmt väder, dessutom ska tina upp den sibiriska permafrosten. Det skulle frigöra ännu mer koldioxid som nu hålls lagrad i den frysta tundran.

Skogsbränder ingår i den naturliga livscykeln i Sibirien, men forskare har de senaste åren förbluffats över den enorma omfattningen och brändernas intensitet.

Utrikes

Protest räddar klockringning i Katalonien

Klockringningen i Banyoles i Spanien återupptas. Arkivbild.
Foto: Carlos Giusti/AP/TT
Utrikes
Utrikes När klagande turister stoppade den traditionella klockringningen i den lilla katalanska staden i Spanien fick stadsborna nog. Efter slamrande protester ska klockorna i Banyoles ringa igen – dygnet runt.

Det var förra månaden som invånarna i Banyoles, nära Barcelona, för första gången beväpnade sig med kastruller och stekpannor för en skramlande protest i stadens centrum. Den senaste protesten – i tisdags – samlade 200 deltagare, rapporterar The Guardian.

Beslutet om att stoppa klockringningen nattetid fattades av kyrkoherden, efter klagomål från ägaren till turistlägenheterna mittemot kyrkan. Det föll inte i god jord bland de fastboende.

"Vi kräver att klockorna ringer igen, varje timme och varje kvart", skrev boende på sociala medier och uppmanade till protester.

– Det är en tradition. Utan klockringningen kan jag inte sova, sade en stadsbo till den spanska kanalen Antena 3.

Borgmästaren lovar nu att kyrkklockorna ska ringa igen från och med torsdagen – medan en kompromiss i form av sänkt volym diskuteras i stadens styrelse.

Det är inte första gången som turismen i Katalonien krockar med det spanska vardagslivet. 2016 tystades kyrkklockorna i katedralen i Girona i 49 nätter efter klagomål från ett hotell. Men folk protesterade mot beslutet och fallet hamnade i domstol, med resultatet att hotellet fick betala kostnaden för att sänka klockornas volym.

Utrikes

Brand når kraftverk – boende flyr

Röken ligger tät över kullarna och lågorna färgar natthimlen orange vid kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Foto: Cem Tekkesoglu/AP/TT
Utrikes
Utrikes En av de många markbränder som härjar i Turkiet har nått värmekraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra delen av landet. I kraftverket förvaras tusentals ton kol och boende fick under natten fly hals över huvud i båtar.

På onsdagskvällen twittrade borgmästare Muhammet Tokat att lågorna kommit in i själva anläggningen och under natten började hundratals boende att evakueras sjövägen.

Även brandmän och poliser har tvingats fly området när lågorna dragit fram över de omgivande kullarna, enligt AFP:s utsända.

När evakueringslarmet ljöd fick traktens boende samla ihop det viktigaste av sina tillhörigheter och bege sig till den närliggande hamnen i Oren, där de fick kliva ombord kustbevakningens snabba motorbåtar.

Alla explosiva ämnen och farliga kemikalier har flyttats från kraftverket, enligt regionala myndigheter. Bland annat har vätgastankar som används för kyla anläggningen tömts och fyllts med vatten.

– Men det finns en risk att elden sprider sig till de tusentals tonnen kol som finns därinne, berättar den regionala borgmästaren Osman Gurun.

När lågorna närmade sig kraftverket tidigare i veckan flyttades dock mycket av kolet till en förvarningsplats omkring fem kilometer från kraftverket, enligt turkiska medier.

Skogsbränderna som nu har härjat i Turkiet i över en vecka beskrivs som de värsta på flera generationer. Minst 180 bränder har ödelagt enorma arealer av lummig grönska. Hittills har åtta människor och tusentals djur dött och tusentals människor har evakuerats.

Människor evakueras i båtar efter att en markbrand nått kolkraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Människor evakueras i båtar efter att en markbrand nått kolkraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Foto: Cem Tekkesoglu/AP/TT

Utrikes

Minst tio döda i skåpbilsolycka i Texas

Den kraschade skåpbilen på motorvägen vid Encino i södra Texas.
Foto: Delcia Lopez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst tio människor har omkommit i en krasch med en skåpbil som smugglade migranter i södra USA.

Föraren tappade kontrollen över fordonet på en motorväg i Texas vid 16-tiden på eftermiddagen och kraschade in i en stolpe, omkring 12 mil från den mexikanska gränsen, rapporterar lokala amerikanska medier.

Ombord fanns runt 30 papperslösa migranter, misstänker myndigheterna.

Bilen var övertung och välte när den kom emot en kant, berättar sheriffen Urbino Martinez för nyhetssajten My RGV News. I skåpbilen fanns varken säten eller säkerhetsbälten och passagerarna var dubbelt så många än vad fordonet var dimensionerat för.

Föraren är en av de tio omkomna. Övriga 20 ombord som skadades vårdas på sjukhus, och för några är tillståndet kritiskt.

Det är inte ovanligt att smugglare transporterar migranter över den amerikanska gränsen i överfyllda fordon. I mars åtalades en misstänkt smugglare efter att 13 människor omkommit i en kollision mellan en tung lastbil och ett fordon fyllt med migranter.

Utrikes

Brasiliens HD utreder Bolsonaro för fuskutspel

Brasiliens president Jair Bolsonaro ska utredas för sina påståenden om fusk i det kommande valet. Arkivbild.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes En domare i Brasiliens högsta domstol har slagit fast att president Jair Bolsonaro ska utredas för påståenden om fusk i kommande val.
PREMIUM

Jair Bolsonaro har länge påstått att landets valsystem är sårbart för fusk och inför valet i oktober 2022, då han väntas försöka bli omvald, har hans attacker intensifierats.

I opinionsundersökningar ligger Bolsonaro långt efter den tidigare vänsterpresidenten Luiz Inácio da Silva i kampen om presidentposten och kritiker anser att Bolsonaro, liksom USA:s expresident Donald Trump, med sitt snack om valfusk försöker så tvivel bland folket. Det skulle underlätta för honom att inte acceptera ett eventuellt nederlag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Utrikes

Elefanter på resa vallas med drönare och snacks

Kinas vandrande elefantflock har blivit superstjärnor på sociala medier. Här syns de nära staden Kunming i provinsen Yunnan i juni.
Foto: Yunnans räddningstjänst/AP/TT
Utrikes
Utrikes Bybor tvingas hålla sig inomhus, elnätet stryps – och sedan placeras bananer och andra snacks ut på andra sidan byn. På så sätt försöker Kina truga den hungriga elefantflocken som skapat rubriker i månader.
PREMIUM

I 16 månader har den numer kända elefantflocken varit ute på sin oförklarliga resa genom Kina. Den 14 elefanter starka flockens vandring har föranlett en osedvanlig räddningsaktion för att guida dem hem – ofta genom brant, vindlande och bebodd terräng.

Flocken tros ha lämnat sitt hem nära gränsen till Laos i södra Kina för att söka rikare jaktmarker. Färden har gått över myllrande åkermark med majs, sockerrör, bananer och drakfrukt i den sydöstra provinsen Yunnan, där de orsakat stor förödelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA planerar vaccinkrav för inresa

Glasväggar har satts upp på John F Kennedy-flygplatsen i New York för att hålla personal och resenärer åtskilda och begränsa spridningen av covid-19. Arkivbild.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s gränser har varit stängda för turister från bland annat Europa sedan pandemins utbrott.

Vita huset håller nu på att ta fram "en handlingsplan som successivt över tid, med få undantag, kommer att innebära att utländska medborgare som reser till USA – från alla länder – måste vara fullvaccinerade", meddelar en regeringskälla till AFP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sverige skickar brandflyg till härjat Grekland

En helikopter släpper vatten över en skogsbrand norr om Aten.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Atenbor uppmanas att hålla sig inomhus medan en okontrollerad skogsbrand rasar vidare norr om staden.
Sverige skickar nu två brandbekämpningsplan, som flera andra länder också gjort, till de brandhärjade länderna i södra Europa.
PREMIUM

Över 500 brandmän, flera helikoptrar, fem brandflygplan och grekisk militär kämpar mot lågorna i den täta vegetationen på berget Parnithas sluttningar i Atens norra utkant.

Enligt nyhetsbyrån AFP är förhoppningen att man kan få elden under kontroll innan den når huvudstadens mer tätbebyggda områden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL