Utrikes

Pat Garretts revolver säljs på auktion

Henry McCarty, mer känd som Billy the Kid, på en beskuren bild från omkring 1880, året innan han sköts med den revolver som nu ska säljas på en auktion i Los Angeles.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Mellan två och tre miljoner dollar, det kan en hugad köpare få betala när en revolver läggs upp till försäljning i Los Angeles i augusti.

Nu är det inte vilken pistol som helst det gäller, utan en av de mest berömda och sägenomspunna vapnen från vilda västerns dagar i Nordamerika – den Colt-revolver Pat Garrett använde när han sköt och dödade Henry McCarty, mer känd som William H Bonney eller Billy the Kid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lågor når kraftverk – folk flyr megabränderna

Människor evakueras med båt efter att skogsbränderna nått kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes En av de många markbränder som härjar i Turkiet har nått ett värmekraftverk sydvästra delen av landet. I kraftverket förvaras tusentals ton kol och boende fick under natten fly hals över huvud i båtar.
Bränderna i Turkiet sägs vara de värsta någonsin i landets historia.

På onsdagskvällen twittrade borgmästare Muhammet Tokat att lågorna kommit in i själva anläggningen och under natten började hundratals boende i staden Milas att evakueras sjövägen.

Branden har dock inte skadat kraftverkets huvudenheter, uppger president Recep Tayyip Erdogans kommunikationschef på torsdagsmorgonen.

"Huvudenheterna i kraftverket har inte blivit allvarligt skadade enligt en första undersökning efter att anläggningen evakuerats", skriver Fahrettin Altun på Twitter.

Värsta bränderna någonsin

Även brandmän och poliser har tvingats fly området när lågorna dragit fram över de omgivande kullarna, enligt AFP:s utsända.

Hittills har åtta människor dött i bränderna, som uppges vara de värsta någonsin i Turkiets historia. Därtill har mängder djur dött och tusentals människor har evakuerats, skriver Reuters.

När evakueringslarmet ljöd i Milas fick traktens boende samla ihop det viktigaste av sina tillhörigheter och bege sig till den närliggande hamnen i Oren, där de fick kliva ombord kustbevakningens snabba motorbåtar.

Hundratals bränder

Alla explosiva ämnen och farliga kemikalier har flyttats från kraftverket, enligt regionala myndigheter. Bland annat har vätgastankar som används för kyla anläggningen tömts och fyllts med vatten.

– Men det finns en risk att elden sprider sig till de tusentals ton kol som finns därinne, säger den regionala borgmästaren Osman Gurun.

När lågorna närmade sig kraftverket tidigare i veckan flyttades dock mycket av kolet till en förvarningsplats omkring fem kilometer från kraftverket, enligt turkiska medier.

Skogsbränderna som nu har härjat i Turkiet i över en vecka. Minst 180 bränder har ödelagt enorma arealer av lummig grönska.

Munkar vägrar ge sig av

I närliggande Grekland pågår också hundratals bränder, bland annat på ön Euboia cirka 200 kilometer från huvudstaden Aten. Minst 150 hus på ön har förstörts i lågorna, som omger ett kloster och ett dussintal byar.

Tre munkar på Euboia vägrar att lämna ön bakom sig.

– Vi håller på att kvävas av röken, säger en av dem via telefon till den grekiska nyhetsbyrån ANA, rapporterar AFP.

Ändå vill inte munkarna lämna sitt kloster, som omges av 30 till 40 meter höga eldslågor. Polisen uppger att man dock kommer att föra bort dem med våld om så krävs.

Brandmän kämpar också mot bränder i närheten av Aten. Borgmästaren i Olympia, de olympiska spelens vagga, vädjar om mer hjälp för att rädda den kulturhistoriskt viktiga platsen undan lågorna.

Klimatexperter har varnat för att bränderna både intensifieras och blir fler till följd av den globala uppvärmningen.

Röken ligger tät över kullarna och lågorna färgar natthimlen orange vid kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Röken ligger tät över kullarna och lågorna färgar natthimlen orange vid kraftverket Kemerkoy i Milas i sydvästra Turkiet.
Foto: Cem Tekkesoglu/AP/TT
Från luften vattenbombas branden i närheten av Olympia, de olympiska spelens vagga, i västra Grekland.
Från luften vattenbombas branden i närheten av Olympia, de olympiska spelens vagga, i västra Grekland.
Foto: Giannis Spyrounis/AP/TT

Utrikes

Många döda när blixt slog ned i bröllopsfest

Människor samlas runt offren för blixtnedslagen i västra Bangladesh.
Foto: Md Jahangir Alom/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 17 personer omkom när en blixt slog ned mitt i en bröllopsfest i Bangladesh på onsdagen. Ytterligare minst tio människor, däribland brudgummen, skadades.

Bröllopsfesten hölls ombord på en båt som färdades längs floden Padma i Shibganj i västra Bangladesh. Blixten slog ned precis när gästerna skulle lämna båten och ta sig mot brudens hem, rapporterar CNN.

Hundratals människor dör varje år av blixtnedslag i Bangladesh, framför allt under landets varmaste månader. 2016 dog över 200 bangladeshier av blixtar bara under maj månad, varav 82 under en enda dag.

Enligt experter beror ökningen av dödliga blixtnedslag i landet på avskogning, som har lett till att många höga träd som tidigare fungerade som åskledare har försvunnit.

Utrikes

Över 100 dödade i tillslag mot separatister

Nigeriansk polis i Lagos den 12 juni.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 115 människor har mellan mars och juni dödats i hårda tillslag mot vad som beskrivs som separatistiska upprorsmakare i Nigerias oroliga sydöstra delar.
Amnesty International anklagar landets säkerhetsstyrkor för övervåld under tillslagen.

Enligt Amnesty ska även civila ha dödats under tillslagen.

2021 har präglats av ökat våld i landets sydöstra delstater. Enligt myndigheterna har över 120 poliser eller säkerhetstjänstemän dödats i drabbningarna.

Attackerna skylls främst på den lokala separatistgruppen Biafras ursprungsbefolkning (Ipob), som vill bryta sig loss från Nigeria och bilda en egen stat för igbofolket. Gruppen och dess militanta utbrytargren ESN har förnekat inblandning.

Nigerias polis har inte kommenterat Amnestys uppgifter om övervåld, dödande av civila, tortyr och godtyckliga gripanden.

"Amnesty Internationals utredning pekar på att de flesta av (de gripna) hämtades på måfå från sina hem och från gatorna och inte hade något att göra med ESN", skriver människorättsorganisationen.

Under Biafrakriget 1967–1970 krävdes runt en miljon människoliv sedan Biafra, som domineras av den kristna igbobefolkningen, utropat självständighet. Majoriteten av de som dog tillhörde igbofolket.

Utrikes

Halv miljon till aboriginer som stals som barn

Australiens premiärminister Scott Morrison ger besked om kompensation till de tusentals barn som stals från sina familjer under 1900-talet.
Foto: Lukas Coch/AP/TT
Utrikes
Utrikes Som barn togs de från sina föräldrar och tvångsplacerades i barnhem eller vita fosterfamiljer.
Nu erbjuder Australien kompensation till flera i den drabbade gruppen, som ofta går under namnet "de stulna generationerna".

Många av barnen, tillhörande ursprungsgrupper i norra Australien, fick aldrig återse sina familjer.

Var och en av de runt tusen nu levande personer som uppskattas ingå i gruppen erbjuds 82 000 australiska dollar – motsvarande över en halv miljon svenska kronor – i en engångssumma för det trauma de åsamkats. Ersättningen är en del av Australiens löfte om över sex miljarder svenska kronor för att förbättra gruppens levnadsvillkor.

– Det som hände utgör ett skamligt kapitel i vår nationella historia, säger premiärminister Scott Morrison i samband med beskedet.

Etnisk assimilering

Omkring 100 000 barn till aboriginer och andra ursprungsfolk från Torressundöarna norr om det australiska fastlandet togs mellan 1910 och 1970 från sina föräldrar.

Tvångsomhändertaganden var ett led i regeringens politik att forcera fram en etnisk assimilering. I april i år lämnade gruppen in en stämningsansökan i Nordterritoriet.

– Jag vill officiellt säga att vi inte bara är djupt ledsna över det som skedde, men att vi också vill ta ansvar för det, säger Morrison nu.

Kastades in i bilar

I en rapport som publicerades 1997 vittnade ursprungsaustralier om traumatiska upplevelser under perioden.

"Vi hoppade upp på våra mödrars ryggar, gråtandes, och försökte att inte separeras från dem. Men polismännen ryckte bort oss och kastade in oss i bilar", sade ett anonymt vittne som stals från sin familj 1935.

Australiens aboriginer utgör än i dag till stora delar en marginaliserad grupp i landet, med hög arbetslöshet, låg utbildning, utbredd missbruksproblematik och kortare medellivslängd än den övriga befolkningen.

FAKTA

Fakta: Australiens ursprungsbefolkning

De uppemot 600 000 aboriginerna utgör några få procent av Australiens befolkning på totalt strax över 25 miljoner. De tros ha bott i området i minst 50 000 år.

När kontinenten koloniserades av Storbritannien i slutet av 1700-talet levde uppskattningsvis upp till en miljon aboriginer där. Efter att ha förföljts systematiskt av européerna hade antalet minskat till 60 000 runt 1920.

Aboriginerna har sedan dess fortsatt att marginaliseras och fick medborgerliga rättigheter och rösträtt först 1967. Under mitten av 1900-talet stals tusentals barn från sina familjer för bland annat att placeras på institutioner som en del i en politik för att assimilera dem.

Till Australiens ursprungsfolk räknas även invånarna på öarna i Torres sund, mellan Australien och Papua Nya Guinea. Runt 700 000 av Australiens 25 miljoner invånare beräknas tillhöra olika ursprungsgrupper.

Fakta: Landguiden/UI

Utrikes

Sibiriens enorma bränder ger rekordutsläpp

Enorma bränder härjar sedan flera veckor tillbaka i nordöstra Sibirien. Bilden togs den 17 juli.
Foto: Rysslands försvarsdepartement via AP/TT
Utrikes
Utrikes Enorma skogsbränder i nordöstra Ryssland har orsakat rekordstora koldioxidutsläpp i sommar, enligt satellitdata från EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus.

Hittills i år har över 4,2 miljoner hektar mark brunnit i Rysslands största delrepublik Jakutien (Sacha) i Sibirien.

Det har gjort att över 505 miljoner ton koldioxidekvivalenter har frigjorts sedan i juni – klart över förra årets rekord på 450 miljoner ton, trots att flera veckor av brandsäsongen ännu återstår.

Tidigare i veckan nådde röken ända till Nordpolen, över 300 mil från bränderna.

– Det som gör det här extra speciellt är att röken tar sig så långt norrut. Det tror jag inte att någon har registrerat förut, säger Santiago Gassó, som forskar på atmosfären vid University of Maryland i USA.

Farhågan är att de enorma bränderna, som har drivits på av varmt väder, dessutom ska tina upp den sibiriska permafrosten. Det skulle frigöra ännu mer koldioxid som nu hålls lagrad i den frysta tundran.

Skogsbränder ingår i den naturliga livscykeln i Sibirien, men forskare har de senaste åren förbluffats över den enorma omfattningen och brändernas intensitet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Utrikes

Protest räddar klockringning i Katalonien

Klockringningen i Banyoles i Spanien återupptas. Arkivbild.
Foto: Carlos Giusti/AP/TT
Utrikes
Utrikes När klagande turister stoppade den traditionella klockringningen i den lilla katalanska staden i Spanien fick stadsborna nog. Efter slamrande protester ska klockorna i Banyoles ringa igen – dygnet runt.

Det var förra månaden som invånarna i Banyoles, nära Barcelona, för första gången beväpnade sig med kastruller och stekpannor för en skramlande protest i stadens centrum. Den senaste protesten – i tisdags – samlade 200 deltagare, rapporterar The Guardian.

Beslutet om att stoppa klockringningen nattetid fattades av kyrkoherden, efter klagomål från ägaren till turistlägenheterna mittemot kyrkan. Det föll inte i god jord bland de fastboende.

"Vi kräver att klockorna ringer igen, varje timme och varje kvart", skrev boende på sociala medier och uppmanade till protester.

– Det är en tradition. Utan klockringningen kan jag inte sova, sade en stadsbo till den spanska kanalen Antena 3.

Borgmästaren lovar nu att kyrkklockorna ska ringa igen från och med torsdagen – medan en kompromiss i form av sänkt volym diskuteras i stadens styrelse.

Det är inte första gången som turismen i Katalonien krockar med det spanska vardagslivet. 2016 tystades kyrkklockorna i katedralen i Girona i 49 nätter efter klagomål från ett hotell. Men folk protesterade mot beslutet och fallet hamnade i domstol, med resultatet att hotellet fick betala kostnaden för att sänka klockornas volym.

Utrikes

Minst tio döda i skåpbilsolycka i Texas

Den kraschade skåpbilen på motorvägen vid Encino i södra Texas.
Foto: Delcia Lopez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst tio människor har omkommit i en krasch med en skåpbil som smugglade migranter i södra USA.

Föraren tappade kontrollen över fordonet på en motorväg i Texas vid 16-tiden på eftermiddagen och kraschade in i en stolpe, omkring 12 mil från den mexikanska gränsen, rapporterar lokala amerikanska medier.

Ombord fanns runt 30 papperslösa migranter, misstänker myndigheterna.

Bilen var övertung och välte när den kom emot en kant, berättar sheriffen Urbino Martinez för nyhetssajten My RGV News. I skåpbilen fanns varken säten eller säkerhetsbälten och passagerarna var dubbelt så många än vad fordonet var dimensionerat för.

Föraren är en av de tio omkomna. Övriga 20 ombord som skadades vårdas på sjukhus, och för några är tillståndet kritiskt.

Det är inte ovanligt att smugglare transporterar migranter över den amerikanska gränsen i överfyllda fordon. I mars åtalades en misstänkt smugglare efter att 13 människor omkommit i en kollision mellan en tung lastbil och ett fordon fyllt med migranter.

Utrikes

Brasiliens HD utreder Bolsonaro för fuskutspel

Brasiliens president Jair Bolsonaro ska utredas för sina påståenden om fusk i det kommande valet. Arkivbild.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes En domare i Brasiliens högsta domstol har slagit fast att president Jair Bolsonaro ska utredas för påståenden om fusk i kommande val.
PREMIUM

Jair Bolsonaro har länge påstått att landets valsystem är sårbart för fusk och inför valet i oktober 2022, då han väntas försöka bli omvald, har hans attacker intensifierats.

I opinionsundersökningar ligger Bolsonaro långt efter den tidigare vänsterpresidenten Luiz Inácio da Silva i kampen om presidentposten och kritiker anser att Bolsonaro, liksom USA:s expresident Donald Trump, med sitt snack om valfusk försöker så tvivel bland folket. Det skulle underlätta för honom att inte acceptera ett eventuellt nederlag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL