OS i Tokyo 2021

Skämtade om Förintelsen – OS-regissör sparkas

En dag före invigningen sparkas chefen för ceremonin.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Sport
Sport Kentaro Kobayashi, regissör för OS-invigningen i Tokyo, får sparken – en dag före ceremonin som öppnar spelen.
I en 23 år gammal sketch skämtade han om Förintelsen.

Kentaro Kobayashi skämtade om Förintelsen på vad som beskrivs som ett olämpligt sätt i en sketch 1998, som en del av ett uppträdande som komiker.

– Det har blivit känt att han under ett tidigare framträdande använde ett språk som hånade en tragisk del av historien, säger OS-chefen Seiko Hashimoto.

Ber om ursäkt

Kobayashi ber i ett uttalande om ursäkt, och kallar en del av replikerna i sketchen för extremt olämpliga.

"Det var från en tid då jag inte lyckades få skratt på det sätt jag ville, och jag tror att jag försökte att få folks uppmärksamhet på ett fördomsfullt sätt".

Han är den tredje framträdande personen som tvingas lämna ledningen för invigningen, innan den ens ägt rum. Tidigare har även kompositören Keigo Oyamada och den konstnärligt ansvariga Hiroshi Sasaki tvingats bort.

Den förstnämnde sedan en intervju blivit känd där han berättar hur han behandlade funktionshindrade klasskompisar illa, och den kreativt ansvarige Hiroshi Sasaki fick gå i mars sedan han föreslagit att en kvinnlig komiker skulle uppträda som en gris.

Japans premiärminister Yoshihide Suga säger, enligt Reuters, att han ser allvarligt på skandalerna inom organisationskommittén för OS och anser att Kobayashis skämt är oacceptabelt.

Suga anser dock att invigningen ska genomföras som planerat.

"Trångsynta attityder"

Att flera ledande personer för invigningen tvingas bort kort inpå spelen, samt att inte ens 1 000 personer kommer att se invigningen på plats, har gjort Tokyo-OS till en pr-katastrof, säger pr-veteranen Bob Pickard.

– Tokyo 2020 skulle bli ett skyltfönster för en global lansering av ett nytt Japan. I stället ser vi att arvet av gamla trångsynta japanska attityder fastnat i gamla fördomar och föråldrade stereotyper, säger han till Reuters.

OS invigs på Tokyos Olympiastadion klockan 13, svensk tid.

Kentaro Kobayashi. Arkivbild.
Kentaro Kobayashi. Arkivbild.
Foto: Tokyo 2020/AP/TT

OS i Tokyo 2021

Efter skadan – Sjöström simmar gulddistansen

Sarah Sjöström har bestämt sig för att simma sin guldgren i OS.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Efter all tvekan är det nu klart:
Simstjärnan Sarah Sjöström väljer att simma sin OS-guldgren 100 meter fjäril i Tokyo.
– Det blir tufft, men jag har överraskat mig själv förr, säger hon.

På en pressträff i OS-byn i Tokyo meddelade Sjöström att hon har bestämt sig:

– Jag kommer ställa upp på 100 fjärilsim, för jag har gjort det de senaste 13 åren på internationella mästerskap. Det blir tufft, men jag är nyfiken på hur det skulle kunna gå.

Hennes guldgren, där hon tagit ett OS-guld, fyra VM-guld och lika många EM-titlar, börjar på lördag med försök och finalen avgörs på måndag.

Det är till en final hon siktar i första hand.

– Om jag skulle gissa så borde jag kunna göra en bit under 57 sekunder i alla fall. Det kanske inte kommer räcka till medalj direkt, men vi får se, säger hon.

Sen träningsstart

Sjöström har efter armbågsbrottet med efterföljande operation i februari i första hand siktat in sig på 50 och 100 meter fritt i Tokyo. Hon innehar världsrekordet på båda distanserna.

Hon har varit tveksam över en start i OS-guldgrenen eftersom hon på grund av belastningen på armen inte kunde börja träna fjäril förrän ungefär en månad efter frisimmet.

Först i midsommarhelgen gjorde Sjöström tävlingscomeback på 100 fjäril i internationella sammanhang. Då fick hon tiden 57,65, drygt två sekunder över hennes eget världsrekord på distansen.

– Ju närmare tävling det har kommit desto mer nyfiken har jag blivit på vad jag kan göra. Jag förväntar mig inga världsrekord. Jag hoppas att jag ska vara mycket snabbare än i Rom, säger Sjöström som uppenbarligen fått fina kvitton under OS-lägret i japanska Fukuoka den senaste veckan.

Inför fjärilscomebacken i Rom sade Sjöström till TT: "Ska jag ställa upp så ska jag i alla fall kunna ta mig till final".

"Jätteglad och stolt"

Hennes konkurrenter har simmat snabbt på distansen i år, världsettan Torri Huske, USA, har simmat på 55,66 och både kinesiskan Zhang Yufei och Emma McKeon, Australien, har gjort under 56 sekunder.

Sjöström är glad och positiv över att hon ens kommer till start i Tokyo.

– Det går framåt hela tiden och jag är jätteglad och stolt över den resan som jag har gjort. Det har varit extremt tufft och gjort väldigt ont många gånger, men jag har pushat förbi smärtan med mycket vilja och mycket tålamod. Det har varit de viktigare bitarna och det känns riktigt häftigt att vara på OS. Det trodde jag verkligen inte när jag såg röntgenbilden, säger Sjöström som 27 år gammal gör sitt fjärde spel.

Det är speciella spel mitt under en pandemi och arrangören gör allt för att undvika smittspridning i OS-byn. Det har inte gått jättebra. Men Sjöström, som liksom de allra flesta i den svenska OS-truppen är vaccinerad, är inte orolig.

– Vi känner oss säkra och håller fokuset på tävlandet så mycket vi kan. Det är inte så att man går fram och kramas med konkurrenter och vänner på samma sätt som man kanske gjort tidigare i OS. Man försöker hålla distans till de som inte är i den svenska bubblan, säger hon.

Göran Sundberg/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

Sport

Duplantis: "Har Sveriges tyngd på mina axlar"

Armand Duplantis säger att han är i sitt livs form. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson / TT
Sport
Sport Armand "Mondo" Duplantis är i sitt livs form och lovar att hoppa över sex meter i OS.
Samtidigt känner han av pressen.
– Jag har Sveriges tyngd på mina axlar, säger stavhopparen som är Sveriges största guldhopp i Tokyo.

Den 21-åriga stjärnan befinner sig just nu på förläger i Fukuoka tillsammans med andra svenska friidrottare.

Om drygt en vecka, den 31 juli, kliver han in OS. Det är nervösa känslor inför kvalet.

– Man har allt att förlora, kval är supernervöst, säger Duplantis.

Han har lyckats toppa formen till spelen i Tokyo och beskriver det själv som att han aldrig varit i lika fysiskt bra form.

– Om jag inte hade varit i så bra form hade jag varit lite mer stressad över allt.

Lovar sex meter

Han går in i tävlingen som favorit. På den sista tävlingen på Stockholms stadion hoppade han 6,02 meter. Det blev även ett bra försök på världsrekordhöjden 6,19.

Nu lovar han att ta sex meter i Japan.

– Jag tror att någon annan också kommer att hoppa sex meter, jag kommer att göra det, men någon kommer att följa mig.

Samtidigt försöker han hantera pressen som favoritskapet innebär.

– Alla förväntar sig stora saker av mig, alla ser det som att jag ska vinna guld. Jag har Sveriges tyngd på mina axlar egentligen. Men det är okej, det är vad man får ta när man vill göra något stort, säger Armand Duplantis.

TT: Hur hanterar du det?

– Jag tänker inte på det så mycket. Jag vet såklart att pressen finns där, men för mig är det bara stavhopp, jag måste bara hoppa och göra det lite bättre än vad jag annars gör.

"Vill hoppa i dag"

På ett sätt önskar stjärnan att OS redan var över.

– Nästan. Nu har jag väntat så länge eftersom det sköts upp ett år, och jag fick redan då frågorna om att vinna, slå rekord och ta guldmedalj. Nu har jag fått samma frågor i ett och ett halvt år. Jag vill inte att det ska vara över, men jag skulle vilja ha upplevt det redan. Jag skulle vilja hoppa i dag.

Som stöd på resan finns som alltid hans familj, mamma Helena och pappa Greg.

– Jag är tacksam att få ha mina föräldrar här. Det är superviktigt för mig, att bara kunna snacka skit eller prata om vad som helst. Eftersom de är mina föräldrar kan jag också ibland glömma att det är OS och bara se det som en tävling på Ullevi i Göteborg eller något.

Kvalet inleds på förmiddagen klockan 9.40. En tid som annars kanske inte helt hade passat stavhoppsstjärnan.

– Om det var en normal onsdag i Uppsala hade jag inte valt att hoppa halv tio. Men vid något så här viktigt så kommer jag inte ha några problem att vakna klockan 6 och få upp adrenalinet. Vi hoppar alla på morgonen så det är lika förutsättningar, säger Duplantis.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Armand Duplantis största konkurrenter

Sam Kendricks, USA. Säsongsbästa: 5,92 meter utomhus, 5,86 inomhus.

Piotr Lisek, Polen. Säsongsbästa: 5,82 utomhus, 5,80 inomhus.

Renaud Lavillenie, Frankrike. Säsongsbästa: 5,92 utomhus, 6,06 inomhus.

Källa: World Athletics

OS i Tokyo 2021

Knappt 1 000 personer släpps in på OS-invigningen

Tomma läktare är att vänta under OS-invigningen. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport

På fredag invigs OS i Tokyo – men någon folkfest blir det som väntat inte.

Omkring 950 personer, däribland journalister och personal från arrangören, väntas finnas på plats på Olympiastadion.

Utöver det kommer både artister som ska uppträda under ceremonin samt idrottare att befinna sig på arenan, som normalt tar in nästan 70 000 personer.

I början av juli beslutade organisatörerna att genomföra OS utan några åskådare på grund av smittspridningen av covid-19.

Sport

SOK:s läkare: "Alla svenskar friska"

Per 'Pliggen' Andersson, svensk OS-läkare. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Oron för eskalerande smitta i OS-byn är stor och testerna omfattande.
Men än så länge finns inga smittofall i svenska truppen, försäkrar svenske OS-läkaren.
– Alla svenskar är friska, säger Per "Pliggen" Andersson

De aktiva omgärdas av hårda regler kring alltifrån tester till munskydd och avstånd. Allt för att hålla sig undan potentiella smittorisker. En utmaning, men arbetet pågår för fullt – inte minst bland svenskarna.

– Jag har ett väldigt stort fokus på svenska truppen och hur vi förhåller oss till de rutiner vi inarbetat, och än så länge tycker jag att det funkar bra, säger Per Andersson.

Flera fall har upptäckt i OS-byn i Tokyo – och i samhället utanför, bland japanerna själva, fortsätter smittan att öka. Detta trots att undantagstillstånd råder i den japanska huvudstaden.

Självaste OS-chefen gick tidigare i veckan ut och flaggade för att OS skulle kunna stoppas is sista sekund - om smittan eskalerar. Det har varit stor osäkerhet kring arrangemanget och många är oroliga att OS ska bli ett så kallat superspridarevent.

Det kan finnas en risk, medger Per Andersson.

– Noll och hundra procent finns inte i medicinen, så allt är möjligt. Men jag menar att med de åtgärder som finns har vi gjort det vi kan göra.

Anna Karolina Eriksson/TT

Skåne

Fördel MFF i kvalet mot Rangers

Veljko Birmancevic låg bakom ett mål och gjorde ett själv mot Glasgow Rangers.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Skåne
Malmö
Sport
fotboll Det är fördel MFF i Champions League-kvalet mot Glasgow Rangers efter 2-1 med mersmak hemma på Eleda Stadion.

Ett ganska stabbigt om än välorganiserat och fysiskt Rangers imponerade inte i Malmö och MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson vann den taktiska matchen mot Steven Gerrard genom att ställa ut en lite överraskande 3-5-2 med Veljko Birmancevic på topp bredvid Antonio Colak.

Defesivt en trebackslinje med Niklas Moisander, Lasse Nielsen och Anel Ahmedhodzic.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Rieks: Vår bästa laginsats i år

Sören Rieks var mycket nöjd med laginsatsen mot Rangers.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll Sören Rieks som gjorde första målet i segern med 2-1 var mycket nöjd med Malmö FF:s spel i den första kvalmatchen mot Glasgow Rangers.

– Vår bästa laginsats i år. Vi spelade med hög intensitet och var aggressiva. Bortsett från det där sista skottet var det en felfri prestation som vi kan vara nöjda med, sa Rieks.

Han gjorde sitt mål, som betydde 1-0, några minuter in på den andra halvleken:

– Veljko slog passningen och jag fick en bra träff. Skönt att se den gå i mål.

– Sedan fick vi ju snabbt jubla igen, log Rieks.

Den gången var det Birmancevic som tryckte in skottet som betydde 2-0. En succéinsats av nyförvärvet.

– Jag fick bollen av AC [Anders Christiansen] och satte den i bortre hörnet som jag brukar göra. Jag är förstås glad över att kunna göra mål mot ett stort lag som Rangers. Lite tråkigt att det blev 2-1 till slut, men det är fortfarande ett bra resultat för oss, sa Veljko Birmancevic via tolk efter matchen.

Veljko Birmancevic jubel under tisdagens kvalmatch till Champions League, tredje omgången första matchen, mellan Malmö FF och Rangers FC på Eleda Stadion
Foto: Andreas Hillergren/TT

Att han fick spela som forward hade han inga problem med:

– Det var första gången för mig i den rollen och första gången som jag spelade bredvid Toni [Antonio Colak] och det fungerade bra, det föll väl ut i dag. Men vi får se hur det blir framöver, för min del spelar det ingen roll om tränaren vill att jag ska spela där eller som ytter.

Oscar Lewicki gjorde sin bästa match för säsongen och var lite överallt på planen, skapade stor oreda för skottarnas försvar:

– Vi hade sagt att vi skulle försöka komma igenom i djupled, så jag försökte löpa mycket och även springa hem och hjälpa Bonke och Anders på mitten, men jag kände mig pigg i dag, log Lewicki.

Om baklängesmålet på stopptid:

– Det var bittert direkt förstås och vi är besvikna, men i morgon har nog besvikelsen lagt sig och vi kan vara nöjda med att vi gjorde en bra match.

Anel Ahmedhodzic var även han missnöjd med Rangers reduceringsmål på stopptid:

– Det kändes tufft och surt, vi ska hålla nollan och de hade tur där. Men det var ändå ett bra resultat för oss och vi gjorde en fantastisk match med mycket laganda, jag ser fram emot returen.

Om ryktena att han skulle vara mer eller mindre klar för Atalanta, enligt italienska Calciomercato för upp emot tio miljoner euro, sa han ingenting:

– Vi får se vad som händer, jag har inget svar på det.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson hade blandade känslor efter matchen:

– Jag är stolt och frustrerad på samma gång. Pojkarna gjorde en fantastisk insats mot ett topplag, skotska rekordmästare, som nyligen besegrat Real Madrid och vi håller drömmen vid liv. Men så fick vi ju en kalldusch på slutet tyvärr, sa MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson efter matchen.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson hade blandade känslor efter 2-1 hemma mot Rangers.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Han var i det stora hela mycket nöjd med prestationen och med matchplanen, som föll väl ut.

– Vi följde matchplanen bra i dag men det är en halvlek kvar och vi ska försöka göra det svårt för dem även i Glasgow, summerade Jon Dahl Tomasson.

Om målskytten Veljko Birmancevic som fick spela på topp för första gången, bredvid Antonio Colak:

– Det är en riktigt bra ung kille som behövt tid på sig i sin nya miljö, men han blir bättre och bättre och utvecklas för varje match.

Dahl Tomassons skotska motsvarighet Steven Gerrard var inte lika nöjd med matchen i Malmö:

– Vi är besvikna över resultatet här i dag, vi blev straffade för våra defensiva misstag och tappade konceptet under tre-fyra minuter och det är jag inte nöjd med.

– Men målet på stopptid hjälper oss lite och förhoppningsvis får vi tillbaka några spelare till returen. Vi har ett stort jobb kvar att göra men det här är inte över ännu, summerade Rangerstränaren Steven Gerrard.

Sport

Malmös drömminuter gav seger i CL-kvalet

Malmös Veljko Birmancevic gjorde ett mål och en assist.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Efter några drömminuter i den andra halvleken har Malmö skaffat sig ett drömläge att nå Champions League-spel. Skotska mästarna Rangers besegrades med 2–1 på hemmaplan.

En imponerande intakt nolla i förlustkolumnen under förra årets ligaspel, och inte enda enda förlust i Europakval under Steven Gerrard som tränare.

När MFF-spelarna ställde upp bredvid de skotska mästarna ställdes drömmen om Champions League för första gången den här säsongen på sin spets.

I början av matchen var det gästerna från Glasgow som spelade bäst. Rangers kontrollerade spelet i inledningen, men Malmö vaknade till. Efter 20 minuter kom den första MFF-chansen. Jo Inge Berget fick en fin passning av Anders Christiansen och avlossade ett skott med vänsterfoten som Allan McGregor i Rangersmålet tvingades slänga sig för att rädda.

Mersmak för Malmö

Även Rangers hade en del chanser, bland annat Ryan Kents skott strax före halvlek, som dock täcktes av Malmöförsvaret.

De svenska mästarna gick till paus med lite mersmak. Gästerna från Skottland har bara hunnit spela en match den här säsongen och verkade något ringrostiga.

Och bara två minuter in i den andra halvleken skickade Malmös Sören Rieks in 1–0 på volley efter ett inspel från Veljko Birmancevic. 23-åringen nöjde sig inte med en assist. Innan klockan visat 50 minuter spelade snodde Christiansen bollen och spelade in den till Birmancevic som satte 2–0 och fullbordade Malmös drömöppning av den andra halvleken.

Övertaget försvann

När chocken lagt sig vaknade Ragers till lite mer och Malmös spelövertag försvann mer och mer. Men det skulle dröja till den femte tilläggsminuten innan Rangers fick in sin reducering. Med matchens sista spark skickade Steven Davis in bollen på Kents passning, en boll som Johan Dahlin inte kunde nå.

– Malmö gjorde två väldigt bra mål, all respekt till det. Vi tappade lugnet under ett par minuter och då blir du straffad direkt på den här nivån, säger Rangerstränaren Steven Gerrard enligt Aftonbladet.

– Vi tappade vår plan totalt under fem minuter och straffades vid två tillfällen. Vårt mål på övertid är otroligt viktigt och möjliggör en supermatch på Ibrox nästa vecka. Sett till hela matchen är jag besviken, men nästa vecka kommer det bli något helt annat, med läktarna och passionen. Förhoppningsvis har vi en del nya ansikten med oss också som kan förstärka laget.

Malmös tränare Jon Dahl Tomasson hade, av förklarliga skäl, en lite mer positiv syn på kvällens match.

– Jag är stolt och frustrerad på samma gång. Det är en fantastiskt insats av killarna, men så får vi tyvärr en kalldusch i slutet. Vi håller drömmen vid liv. Vi gjorde en fantastisk insats och en stor eloge till killarna som följde vår gameplan helt perfekt mot en duktig motståndare, säger Jon Dahl Tomasson till Aftonbladet.

Malmö har allt att spela för i returen, som spelas på Ibrox stadium i Glasgow nästa tisdag

Om MFF tar sig vidare från dubbelmötet möter man vinnaren mellan grekiska Olympiakos och PFC Ludogorets från Bulgarien.

Om skåningarna däremot förlorar får de sikta in sig på playoff till Europa League. Där ställs laget i så fall mot vinnaren i mötet mellan Kairat Almaty från Kazakstan och armeniska Alsjkert från Jerevan.

Linnéa Engholm/TT

Sport

Den försvunna kängurun har hoppat tillbaka

En av de återfunna maskotarna, här på softbollarenan innan den försvann.
Foto: Jae C Hong/AP/TT
Sport
Sport En diplomatisk kris är avvärjd i OS-byn. Australiens två maskotar är åter på säker mark efter att ha varit i tysk ägo i några dagar.

– Det har varit något av ett mysterium och vi har letat efter dem, säger Ian Chesterman, Australiens chef de mission, på en presskonferens.

– Vi skulle just efterlysa dem i byn och erbjuda hittelön.

Men så långt behövde australierna aldrig gå för att få tillbaka nationens maskotar, två uppblåsbara djur – en känguru och en emu – som hittades i Tysklands del av OS-byn.

– De dök upp i går kväll och som jag förstår det har de fått njuta av en liten semester i Deutschland, säger Chesterman.

En mer allvarlig ton slog han an när förstörda och nedskräpade rum kom på tal, skriver Sydney Morning Herald.

– Det är mindre skador det handlar om, rummen har inte på något sätt slagits sönder. Det är bara ett hål i väggen, men det är lätt hänt, säger Chesterman.

– Men vissa personer har gjort ett misstag och flera av dem har visat ånger för sitt beteende och för att diskussionen i ett så framgångsrikt OS-lag handlar om uppförande.

Före tisdagens tävlingar hade Australiens trupp simmat, seglat och på andra sätt hämtat hem 14 guld och sammanlagt 33 medaljer.

Martin Yngve/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL