Inrikes

Gjorde rätt för sig – pizzorna betalda

Pådraget var stort vid gisslandramat på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna på onsdagen. Gisslantagarna krävde 20 pizzor som Kriminalvården ordnade – men betalningen till pizzerian dröjde.
Foto: Per Karlsson/TT
Inrikes
Inrikes Det gick undan när Kriminalvården ordnade 20 pizzor som gisslantagarna i Hällbyfängelset beställt. Myndigheten hann inte betala.
Dagen efter fick i alla fall Hällby pizzeria sina pengar – levererade personligen.
PREMIUM

Det var vid lunchtid på onsdagen som två fångar tog två kriminalvårdare som gisslan på Hällbyfängelset. De begärde en helikopter – och 20 kebabpizzor. Någon helikopter blev det inte men pizzorna beställdes.

Pizzabagaren Beshar Toma arbetade ensam och fick mycket att göra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mordmisstänkt duo försatt på fri fot

77-åringen försvann när han lämnade sitt hem för att plocka bär den 11 juli. Dagen därpå hittades hans bil en knapp kilometer därifrån. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

De två personer som suttit anhållna skäligen misstänkta för mord på en 77-årig man i Heby kommun har släppts, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Kvinnan, som anhölls i måndags släpptes på torsdagen. Mannen anhölls på tisdagen och släpptes på fredagen.

– Misstanken har inte nått upp i den högre misstankegraden sannolika skäl och bedömningen är att så inte kommer att kunna ske inom en vecka, skriver åklagaren Annika Bokefors i ett mejl till tidningen.

Båda är fortfarande misstänkta för mord och flera utredningsåtgärder återstår att vidta, enligt UNT.

Inrikes

Del av kontorsbyggnad har rasat i Arvika

Delar av en vägg i en kontorsbyggnad i Arvika har rasat.
Foto: Bengt Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Delar av en vägg på en större kontorsbyggnad med två våningar har rasat i Arvika. Fasadtegel har lossnat högst upp på huset och rasat flera meter ner på trottoaren och vägbanan.

Larmet kom in klockan 14.19 på fredagseftermiddagen. Polisen har inga uppgifter om skadade personer.

– Det var en del personer i byggnaden, men det har rasat utåt. Det finns inga personer som är skadade tack och lov, men det är en trottoar nedanför så det är en oerhörd tur att det inte passerade någon just då, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson, till TT.

Räddningstjänsten har extra resurser på plats tillsammans med polis och sjukvård. Byggnaden ska nu evakueras eftersom det kan finnas risk för ytterligare ras.

– Räddningstjänsten har konstaterat sprickbildning i bärande delar av byggnaden, så hela byggnaden ska evakueras och stängas av. Det måste ske så att ingen kommer till skada om det skulle ske ett större ras, säger Hedelin.

Nästa steg är att säkra byggnaden så att den kan stå kvar tills dess att den kan rivas, kontrolleras eller renoveras, enligt Lars Hedelin.

Järnvägsgatan som går igenom centrala Arvika kommer att hållas avspärrad under några timmar.

Inrikes

Alhem: Största rättsskandalen i vår tid

Sven Erik Alhem anser att staten borde betala skadestånd till de utpekade bröderna i Kevinfallet. Arkivbild.
Foto: Frida Winter/TT
Inrikes
Inrikes Det är ytterst oklart om de utpekade bröderna i Kevinfallet kommer att få skadestånd av regeringen, säger en expert på området.
Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, anser att staten av godhetsskäl måste betala kompensation för lidande, vilket bröderna nu begärt hos regeringen.

– Det är den största rättsskandalen vi har upplevt i modern tid, säger Sven-Erik Alhem som har föreläst tillsammans med brödernas mamma för Brottsofferjourens räkning.

Om det inte föreligger formella skäl att bevilja skadestånd bör det göras pro bono, alltså av godhetsskäl, anser Alhem.

– Jag kan inte tänka mig annat än att staten känner som jag, att detta är ett fruktansvärt övergrepp mot barnen, säger han.

"Upp till staten"

Det går inte att hänvisa till att lagstiftningen blivit bättre sedan utpekandet av de båda bröderna gjordes, menar den tidigare överåklagaren.

– Redan då fanns det krav på mänskliga rättigheter, krav på rättssäkerhet. Det som gällde för vuxna kan rimligen inte ha hållits undan vad gäller frågan om hur man behandlar barn, dessutom små barn.

Nu är det upp till staten att avgöra om pojkarna förtjänar ersättning för sitt lidande.

– Staten har alltid möjlighet, även om det inte formellt föreligger en skyldighet att tillgodose dem för det lidande som de orsakats, att gripa in och säga att det är förfärligt om det blir pojkarna som får lida utan någon form av kompensation, säger Alhem.

Liten chans

Men hur det blir med den saken är omöjligt förutspå, enligt Sandra Friberg, docent vid Uppsala universitet och expert på skadeståndsrätt. Bedömningen görs nämligen helt utifrån aspekten nåd och det saknas rättsliga regler att utgå från.

– Besluten som regeringen fattar motiveras aldrig, varken när det blir avslag eller när ersättning ges. Därmed är det svårt att säga exakt vad det är som avgör, säger hon.

Friberg framhåller att det finns en chans för bröderna, även om sannolikheten är låg. En faktor är att staten måste ta hänsyn till likabehandling.

– Det ska vara någonting som gör att det här inte blir en situation där det finns mängder av andra människor som har blivit sämre behandlade.

Som exempel pekar hon på de två män som i medierna har kallats f ör allmänläkaren och obducenten och som åtalades för mordet på en 27-årig kvinna 1984.

Männen frikändes, men tingsrätten skrev i domen att de hade styckat kroppen – ett brott som då var preskriberat, påpekar Friberg.

– De drabbades oerhört hårt av en felaktig motivering i ett domskäl. Där kan man tycka att regeringen borde kunnat ge ex gratia, men de fick inte någon ersättning.

Bör få ersättning

Personligen tycker hon det vore skäligt av staten att ge bröderna ersättning.

– De har i likhet med "allmänläkaren och obducenten" indirekt pekats ut som skyldiga och fått lida av konsekvenserna.

Att neka ex gratia på grund av preskription är inte i sig ett tillräckligt tungt skäl, anser Friberg.

– Dessutom var de bara barn när det här hände, vilket innebär att de hade begränsade möjligheter att göra sin rätt gällande.

Om bröderna får avslag på sin begäran kan de ta ärendet vidare till Europadomstolen och helt enkelt stämma staten, säger Friberg.

– Här kan man fråga sig om de här bröderna har förlorat rätten till en rättvis rättegång enligt Europakonventionen.

Matilda Träff/TT

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Kevinfallet: Utpekade bröderna kräver ersättning

Robin Dahlén och Christian Karlsson vill att regeringen ger dem ersättning 'av nåd'. Arkivbild.
Foto: Noella Johansson/TT
Inrikes
Inrikes Som barn beskylldes de för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika.
Tjugo år senare friades bröderna från misstankarna efter avslöjanden om allvarliga brister i polisutredningen.
Nu begär Robin Dahlén och Christian Karlsson att regeringen av nåd ska betala dem ersättning för deras lidande.

Efter att bröderna 2018 friades från misstankarna begärde de skadestånd på tio miljoner kronor vardera. Men det blev nej från Justitiekanslern (JK), eftersom det gått för lång tid.

– Det drabbar dem oerhört hårt. Med tanke på de mycket långtgående skador de drabbats av är det inte rimligt att de inte kan begära skadestånd med hänvisning till preskription, säger Alparslan Tügel, ombud för Christian Karlsson.

Alternativen för bröderna har varit att antingen begära att regeringen av nåd, ex gratia, ska betala dem ersättning, eller att stämma staten. Nu kan TT berätta att bröderna och deras ombud under fredagen lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia för "det omfattande lidande som de drabbats av till följd av statens felaktiga agerande".

"Lidit oerhört"

– Både under polisutredningen och efteråt har bröderna lidit oerhört över de felaktiga handlingarna och felaktiga utpekandet av dem som ansvariga för Kevins död, säger Alparslan Tügel och fortsätter:

– Justitiekanslern säger att det är försent att inkomma med ett skadestånd tjugo år senare, eftersom det preskriberas redan efter tio år. Men då ska man komma ihåg att detta uppdagades först efter att preskriptionstiden har löpt ut, så bröderna har inte haft någon som helst möjlighet att kunna begära skadestånd under tiden de hade rätt att göra det enligt lagen, säger Alparslan Tügel.

I augusti 1998 förlorade den fyraårige pojken Kevin sitt liv. Men händelsen skulle också beröva bröderna på en normal uppväxt. En vecka efter att Kevin hittats död förhörde polisen de båda pojkarna, då fem och sju år gamla, för första gången. Det skulle bli många och långa förhör till de kommande veckorna.

Ett av de sista är över 4,5 timmar långt och den äldste pojken säger 61 gånger att han inte vill eller orkar mer. En analys har också visat på en hög andel ledande frågor och att hela nio olika gärningsmän pekades ut av pojkarna.

Stora brister

Detta till trots hade polisen bestämt sig och pekade i mitten av oktober samma år ut pojkarna som skyldiga till Kevins död. Ingen rättslig prövning gjordes av deras skuld.

Tjugo år senare beslutade chefsåklagare Niclas Wargren att avskriva bröderna från ärendet. Efter granskningar i SVT och DN som visat på stora brister i utredningen från 1998 hade förundersökningen öppnats på nytt. Den nya utredningen kom fram till att det inte finns några bevis för att pojkarna var inblandade eller ens närvarade när dödsfallet inträffade. Det är till och med tveksamt om Kevins död ens berott på ett brott, konstaterade åklagaren.

Efter att JK i juli förra året meddelade att bröderna inte hade rätt till skadestånd gick Advokatsamfundet ut och sade att det kan finnas skäl att se över om det behövs en lagändring när det gäller preskriptionstiden i detta och liknande fall. Eftersom bröderna var barn och inte kunde prövas som straffmyndiga gick de miste om möjligheten att vidta olika preskriptionsbrytande åtgärder, som att överklaga en dom.

– Jag tycker nog att det är en fråga det behöver göras en översyn kring, exempelvis inom ramen för en utredning för att se över om det behövs en lagändring, sade Mia Edwall Insulander då.

TT har sökt justitieminister Morgan Johansson (S) för en kommentar. Hans pressekreterare Simon Sätherberg bekräftar att bröderna i Kevin-fallet i dag har skickat in en ansökan om ex gratia-ersättning till justitiedepartementet.

"Ansökningarna kommer att beredas i sedvanlig ordning inför regeringens beslut i frågan och jag kan inte föregripa regeringens ställningstagande till ansökningarna", skriver Sätherberg, till TT.

Erika Nekham/TT

Utredaren Thomas Johansson (t.v.) och chefsåklagare Niclas Wargren (t.h.) vid pressträffen 2018 där åklagaren meddelade att de två bröderna skrivs av från ärendet. Utredningen lades senare ned, och enligt åklagaren var det tveksamt om det över huvud taget rört sig om ett brott. Arkivbild.
Utredaren Thomas Johansson (t.v.) och chefsåklagare Niclas Wargren (t.h.) vid pressträffen 2018 där åklagaren meddelade att de två bröderna skrivs av från ärendet. Utredningen lades senare ned, och enligt åklagaren var det tveksamt om det över huvud taget rört sig om ett brott. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT

FAKTA

Fakta: Tidigare fall av ex gratia

Omkring 600–700 transpersoner tvångssteriliserades mellan åren 1972 och 2013 i samband med att de bytte juridiskt kön. 2018 beviljades de ersättning om 225 000 kronor vardera.

Efter massvaccinering mot svininfluensa 2009 insjuknade drygt 300 svenskar i den kroniska och neurologiska sjukdomen narkolepsi. 2015 beslutades om statlig ersättning av "ex gratia-karaktär" till vissa av de drabbade.

Barn som mellan åren 1920 och 1980 var placerade på barnhem eller i fosterhem och där vanvårdades eller utsattes för allvarliga övergrepp eller försummelser hade under åren 2013 och 2014 möjlighet att ansöka om ersättning från staten.

En kvinna fick 200 000 kronor ex gratia efter att hon i samband med en förlossning fick svåra skador. Kvinnan vände sig till regeringen efter att ha fått nej till ersättning från försäkringsbolag, Personskadereglering AB (PSR) och Patientskadenämnden, då det konstaterats att ingen inom vården begått något fel, kvinnan hade helt enkelt extrem otur.

Inrikes

Knivdödade partner, hävdar nödvärn och frias

Varbergs tingsrätt friar en kvinjna som knivhögg sin partner. Arkivbild
Foto: Björn Larsson Rosvall
Inrikes
Inrikes Kvinnan knivhögg sin partner i bröstet. Hon åtalades för mord, men frias av Varbergs tingsrätt som anser att hon handlat i nödvärn.

Den 45-åriga kvinnan och den 65-årige mannen i Åsa i Halland hade en stormig och turbulent relation. Ett gräl under en januarikväll 2021 slutade med att kvinnan högg mannen i sidan av bröstkorgen två gånger med en kniv.

– Det var inte meningen att det blev som det blev. Jag blev förvånad själv, säger hon i förhören enligt Hallands Nyheter.

När den första polispatrullen kom till bostaden hittade de mannen död i köket. Och i ett intilliggande rum satt kvinnan, till synes passiv, och surfade på nätet.

Det tog många förhör innan kvinnan berättade sin version av vad som hänt under kvällen. Enligt P4 Halland lider kvinnan inte av någon allvarlig psykisk störning men hon har ett begåvningshandikapp.

Åklagaren yrkade på att hon skulle dömas för mord och få 16 år i fängelse. Kvinnans försvarare hävdade att mannen hade uppträtt aggressivt mot henne och att hon bara försvarat sig, varför gärningen ska ses som nödvärn.

Varbergs tingsrätt går på försvarets linje och kvinnan frias från mordåtalet.

Jan Samuelsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Nytt vaccin för 12–17-åringar godkänns

Ytterligare ett vaccin har fått godkänt för att ges till 12–17-åringar. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB-TT
Inrikes
Inrikes

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har godkänt ytterligare ett vaccin för 12–17-åringar. Det är Spikevax, tillverkat av amerikanska Moderna.

Sedan tidigare har Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty godkänts från 12 års ålder.

EMA:s vetenskapliga kommitté meddelade beslutet på fredagseftermiddagen. Till grund för rekommendationen ligger en stor pågående studie som inkluderar ungdomar mellan 12 och 17 år.

Nu är det upp till EU-kommissionen att formellt klubba igenom ett eventuellt godkännande. I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som i samråd med Läkemedelsverket tar ställning till om vaccinet ska rekommenderas från 12 års ålder.

Inrikes

Två häktade efter gisslandramat på fängelse

En stor insats drog igång efter larmet att två intagna tagit personal i gisslan på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

De två män som misstänks för människorov efter gisslantagandet inne på Hällbyfängelset har häktats av Eskilstuna tingsrätt, rapporterar lokala medier.

Den ene av dem, en 24-årig man, nekar till människorov men medger olaga frihetsberövande rapporterar P4 Sörmland. Den andre, en 30-åring, förnekar brott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pojke uppges svårt skadad i drunkningstillbud

Ambulanser på plats då en pojke förts till sjukhus efter en drunkningsolycka i en pool norr om Avesta under fredagen.
Foto: Niklas Hagman/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Strax efter 09:00 på fredagsmorgonen inkom ett larm om en befarad drunkningsolycka som ska ha inträffat i en pool i Avesta, uppger SOS Alarm.

Enligt uppgifter till Avesta tidning ska en pojke med allvarliga skador ha förts från platsen till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL