Inrikes

Gravida barn funna i insats mot människohandel

Tre barn har omhändertagits efter att ha tvingats att tigga. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Inrikes
Sverige Tre tiggande barn har omhändertagits i region Stockholm i samband med en internationell insats mot människohandel. Flickorna var 12, 14 och 16 år gamla och de två äldsta var gravida.

De tre tiggande flickorna omhändertogs i region Stockholm i samband med en stor veckolång internationell insats, där poliser i 18 länder samarbetade för att skydda barn från kriminell exploatering, vilket Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera.

De omhändertagna barnen kommer från fattiga miljöer i ett EU-land och är 16, 14 respektive 12 år gamla. De två äldsta var gravida när de omhändertogs, säger kriminalinspektör Per Englund på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

– De har omhändertagits och sedan har de överförts till socialtjänsten som gör bedömningen vad som ska ske, säger han.

Kom med släktingar

Enligt polisen hade flickorna kommit till Sverige tillsammans med familj och släktingar. Den gravida 16-åriga flickan hade kommit hit med sin make, medan 14-åringen kom med sina föräldrar samt sin 12-åriga syster som också omhändertogs.

Den 14-åriga flickan har uppgett att hon varit i Sverige i en vecka, men enligt personal i den matbutik som hon satt utanför ska hon ha varit här längre än så. Enligt polisen hade hon en blivande make som befann sig i hemlandet.

– Hon var också gravid och skulle giftas bort. Föräldrarna hade tagit emot pengar för det här giftermålet. Gifts man bort utan att själv ha en bestämmanderätt och dessutom mot pengar kan det vara fråga om äktenskapstvång, men det fodras ganska mycket bevisning, säger Per Englund.

Underrapporterat brott

Enligt Per Englund är det svårt att säga hur vanligt förekommande det är att barn utnyttjas för tiggeri i Sverige.

– Det är väldigt sällan som vi får kännedom om att barn sitter och tigger, men vi har haft flera människohandelsärenden där vi har barn som varit utnyttjade i prostitution. Vi kan också se en ökning av barn från andra länder som grips för stölder.

Han säger att Europol bedömer att människohandel generellt sett är ett väldigt underrapporterat brott.

– Det är bedrövligt och något som vi måste kraftsamla mot. Samtidigt är realiteten lite annorlunda. Polisens resurser är inte outtömliga och man måste från polisregionernas sida hushålla med resurserna. En sådan här insats är ett sätt att försöka bekämpa de här brotten.

175 gripna i insatsen

Totalt greps 175 personer runt om i Europa i insatsen, men inga gripanden gjordes i Sverige. 187 tänkbara offer, varav hälften minderåriga, hittades.

Per Englund kan än så länge inte svara på om några gripanden kommer att ske här.

– Just nu utreds det inte inom ramen för en förundersökning. Det ligger under underrättelseenheten som tittar på om vi kan bygga upp ett ärende som gäller människohandel till exempel.

Enligt Per Englund är det ofta familjenätverk inblandade i tiggeriverksamheten, men han kan inte svara på hur stor andel som är utsatta för människohandel eller människoexploatering. En svårighet med utredningarna är att polisen är beroende av att offren vill och vågar vittna om vad de varit med om.

– De har fortfarande sin familj i hemlandet och gärningsmannen vet var de bor, så det är svårt att säga till målsäganden att vi kommer att skydda deras familj. Det är därför viktigt med ett internationellt polissamarbete.

Måste agera

För att stoppa människohandel är det viktigt att allmänheten reagerar, men framför allt måste polis och socialtjänst agera om barn sitter och tigger, poängterar Per Englund. Från polisens sida handlar det framför allt om att starta fler utredningar, samtidigt som socialtjänsten ska ansvara för att ge den hjälp och det skydd som barnen behöver, säger han.

– Det är viktigt att man inte bara avfärdar barnet och skickar hem det med en enkel bussbiljett, utan att man för ett samtal med ursprungslandet, för de är oftast inte medvetna om att deras medborgare faktiskt utnyttjas.

Marielle Theander Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Så genomfördes insatsen

Den internationella polisinsatsen genomfördes mellan den 28 juni och 4 juli 2021. Syftet var att skydda utsatta barn och yngre personer mot exploatering för bland annat sexuella ändamål, tvång att tigga eller att begå kriminella handlingar.

Sammanlagt deltog 18 europeiska länder i insatsen, som koordinerades av Europol och Storbritannien.

I Sverige kontrollerades totalt 49 personer utanför affärer, företag, gårdar, kommersiella anläggningar och andra platser. Polisen samverkade med Jämställdhetsmyndigheten och socialtjänsten under kontrollerna.

Totalt greps 175 personer runt om i Europa, men inga gripanden gjordes i Sverige. 187 tänkbara offer, varav hälften minderåriga, hittades.

Operationen skedde inom ramen för EMPACT (European Multidiciplinary Platform Against Criminal Threats) – en EU-gemensam process i arbetet mot allvarlig organiserad brottslighet.

Sammanlagt kontrollerade polisen i de deltagande länderna 186 400 personer, 12 200 platser, 22 500 fordon och 72 850 dokument.

Källa: Polisen, Europol

Inrikes

Man åtalas för dödsskott i Värnamo

Två män åtalas nu för att ha attackerat en 37-årig man i Värnamo. En man i 60-årsåldern anklagas för att ha mördat 37-åringen med flera skott. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 60-årsåldern åtalas för att ha mördat en 37-årig man i Värnamo i april.

Enligt åtalet träffades 37-åringen av flera skott. Han fördes till sjukhus, men avled senare.

En man i 35-årsåldern åtalas misstänkt för grov misshandel av mordoffret vid samma tillfälle, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Mordet skedde en solig eftermiddag, nära en lekplats där barn lekte, skriver Värnamo Nyheter.

De två män som nu åtalas greps strax efter händelsen. Båda nekar till brotten som de anklagas för.

Inrikes

Skottlossning i Upplands-Bro – två anhållna

Ett stort pådrag inleddes på måndagskvällen efter vittnesuppgifter om skottlossning i Upplands-Bro. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Två män i 25-årsåldern sitter anhållna efter måndagens skottlossning mot en bil i Upplands-Bro norr om Stockholm.
Polisen misstänker att det rör sig om ett väpnat rån som gått snett.

Polisen larmades strax efter klockan 19 av vittnen som sett ett antal personer skjuta mot en bil. De misstänkta gärningspersonerna lämnade sedan platsen på moped.

Efter cirka en timme påträffades bilen.

– Då hittade vi målsägande också, som var kvar i bilen. Ingen av dem är skadad, sade Anders Bryngelsson, presstalesperson för Stockholmspolisen på måndagskvällen.

En förundersökning är inledd om mordförsök, grovt vapenbrott och grovt rån.

– Vi tror att det här är ett grovt rån som inte har fullbordats, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Uppgifter i förundersökningen tyder på det, klargör han.

De två männen frihetsberövades under natten, och efter förhör anhölls de på tisdagsmorgonen.

Under utredningen hittades också ett misstänkt farligt föremål som undersökts under morgonen. Föremålet har nu förts bort och utredningen omfattar även rubriceringen förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Inrikes

Vargjakt på Orust utökas till Tjörn

Vargjakten på Orust har nu utökats även till grannön Tjörn. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Vargjakten på Orust har nu utökats till grannön Tjörn sedan en attack på får skett även där, rapporterar P4 Göteborg och andra lokala medier.

Efter flera angrepp och dödade får i Orusts kommun under juli månad beslutade länsstyrelsen förra veckan att tillåta skyddsjakt på en varg. Nu har ytterligare en attack skett, denna gång på Tjörn. Totalt har över 35 får dödats de senaste veckorna.

Anita Bergstedt, chef på länsstyrelsens viltenhet, tror att det handlar om samma varg.

– Den har betett sig på samma sätt i fårhagarna, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Det är fortfarande bara en varg som ska skjutas, eftersom länsstyrelsen utgår från att den är ett ensamt djur bakom angreppen, enligt dna-spår en ung hanne. Jakten får pågå till den 15 augusti.

Inrikes

L: Inför lovskola från årskurs fyra

Liberalernas Nyamko Sabuni och Roger Haddad presenterar förslag för att återupprätta den svenska kunskapsskolan.
Foto: Stefan Jerrevång / TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna (L) föreslår att det ska bli möjligt med obligatorisk lovskola redan från årskurs fyra.
I nuläget får elever inte tillräckligt med stöd för att nå upp till kunskapsmålen, anser partiet.

Drygt 14 procent av niondeklassarna som gick ut 2020 var inte behöriga till något av gymnasieskolans nationella program.

– Det beror på att vi inte riktigt har en kultur där elever får gå om och komplettera utan att det är väldigt lätt hänt att man skjuter upp elever och låter dem gå över från lågstadiet till mellanstadiet till högstadiet utan att de har tillräckligt med förkunskaper, säger Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad på en pressträff.

I nuläget är skolor skyldiga att erbjuda lovskola i årskurs åtta och nio. Liberalerna vill sänka det till årskurs fyra, samt ändra så att det blir obligatoriskt.

– Bedömer rektorn att det är så att du ligger efter i många ämnen, och att din son eller dotter behöver lovskola och extra lektioner då ska man inte kunna välja bort det. Det är en möjlighet för den pedagogiska personalen, lärare och rektor, att bedöma och få fler verktyg i verktygslådan, säger Roger Haddad.

Ändra skollagen

Utöver det vill partiet även luckra upp skollagen för att det ska bli möjligt att utföra undervisning även på kvällar och helger. Under de tillfälliga pandemireglerna har den möjligheten funnits, men normalt sätter skollagen stopp för helgundervisning.

Något som måste ändras, menar Liberalerna.

– Bedömer rektorn och läraren att det behövs extra undervisning, då ska inte skollagen sätta några hinder. Den förordning som gäller i dag är bara tillfällig, men vi vill ha en permanent möjlighet för skolan att inför helg- och kvällsskola för att fler elever ska kunna få det stöd de behöver, säger Roger Haddad.

Förslagen skulle kräva ökade lärarresurser. Men enligt partiledaren Nyamko Sabuni (L) finns det utrymme för förändringarna.

– Lovskola gäller för årskurs åtta och nio. När vi går ner i åldrarna så kommer de lärarna att bära samma ansvar som lärarna på högstadiet, så resurserna borde finnas, säger hon.

Generösa CSN-villkor

Liberalerna vill skapa lockande förutsättningar för att studenter på universitet och högskolor ska söka sig till kompletterande pedagogiska utbildningar (KPU) under somrarna för att fler behöriga lärare ska kunna bistå inom skolväsendet.

Bland annat vill man införa mer generösa CSN-villkor för att fler ska välja studier även över sommaren.

– Det är 90 poäng det handlar om, så tre somrar. Efter det får man en examen, så man skulle få dubbla examen, säger Nyamko Sabuni och fortsätter:

– Det betyder att vi skulle få många högskole- och universitetsstudenter som kan bistå oss i de här ambitionerna med helg-, kvälls- och lovskola om man inte vill gå in som heltidslärare.

Ola Palmström/TT

Inrikes

Ingen stämning av kommunen i Kevinfallet

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén avskrevs 2018 som skyldiga till fyraårige Kevins död. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes En utredning om kommunens roll i fallet Kevin har lämnats in till Arvika kommun, uppger lokala medier. Bröderna väljer att inte stämma kommunen på skadestånd i nuläget.
PREMIUM

Efter det att fyraårige Kevin hittades död 1998 pekades två pojkar, då fem och sju år gamla, ut som skyldiga. Tjugo år senare friades bröderna från alla misstankar.

Advokaten Stefan Liliebäck har under sommaren haft i uppdrag av bröderna och deras familj att gå igenom samtliga av socialtjänstens handlingar i ärendet. Syftet har varit att klarlägga om det finns grunder att starta en skadeståndsprocess med anledning av de övergrepp som bröderna anser sig ha utsatts för sedan utpekandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

30 000 i belöning för tips om stenkastare

Polisen hårdbevakar E65 där någon eller flera personer under över en månad har kastat stenar mot danskregistrerade fordon. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Hittills har 117 anmälningar gjorts om stenkastning mot bilar på E65 i Skåne. Nu har en belöning på 30 000 kronor utlovats till den som hjälper polisen att hitta stenkastarna, rapporterar P4 Malmöhus.

Pengarna kommer från privatpersoner, och har ingen koppling till polisens utredning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tredje vaccindos redan nästa år

En större andel av befolkningen kommer sannolikt att erbjudas en tredje dos covidvaccin nästa år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes En större andel av befolkningen kommer sannolikt att erbjudas en tredje dos covidvaccin nästa år, skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) i ett pressmeddelande.
PREMIUM

För vissa riskgrupper kan den tredje dosen komma redan i höst. Det rör sig i första hand om personer på äldreboende, personer över 80 år och de med kraftigt nedsatt immunförsvar.

– Det experterna tror på är att det någon gång nästa år inte är helt otroligt att åtminstone delar av befolkningen kommer att behöva en påfyllnad, med tanke på vad man vet om det här viruset och vad man har sett. För vissa grupper kan det bli aktuellt redan i höst, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Myndigheter nobbar osäker videotjänst

Digitala möten har vuxit lavinartat under pandemin - men det kan finnas säkerhetsproblem. Arkivbild,
Foto: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes Arbetsförmedlingen, Skatteverket och flera andra myndigheter säger nej till att arbeta i Microsoft Teams. Personuppgifter om användarna lagras nämligen på en server i USA, rapporterar SVT Nyheter.
PREMIUM

– Folk är inloggade som sig själva. Man kan se vem som pratar med vem, man kan se organisationsstrukturer, säger Krister Dackland, it-chef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Teams är en plattform för kommunikation och videomöte som blivit vardag på många arbetsplatser under pandemin. Men personuppgifter som hamnar i USA skulle kunna begäras ut av amerikansk underrättelsetjänst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL