Utrikes

Löfven på Utøya: Vi får aldrig glömma

Stefan Löfven och Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre på Utøya på onsdagen.
Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Terroroffren på Utøya stod upp för alla människors lika värde, säger statsminister Stefan Löfven (S) på plats för en minnesstund om terrordåden i Norge 2011, dagen före tioårsdagen av massmordet.
– När vi nu säger att vi aldrig får glömma det som hände, måste vi också leva upp till det löftet, säger Löfven.
PREMIUM

Det är en vacker bilfärd från Oslo till Utøya, med små vägar som slingrar sig fram högt uppe i det gröna landskapet, förbi sommarhus och campingplatser. Den lilla ön Utøya syns tydligt från vägen.

Det var just den här vägen han åkte, terroristen Anders Behring Breivik, för tio år sedan. Med sig i bilen hade han vapen som han skulle komma att använda för att skjuta ihjäl 67 personer på ön, framför allt barn och unga, som var på plats på Utøya för Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF:s årliga sommarläger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

37 döda när buss krockade med lastbil i Mali

Utrikes
Utrikes

Minst 37 personer dödades och flera skadades allvarligt när en buss kolliderade med en lastbil i Zambougou i centrala Mali.

Orsaken till tisdagens olycka är okänd men det regnade kraftigt och sikten var dålig när olyckan inträffade, uppger en överlevande.

Vägolyckor är vanliga i den forna franska kolonin, där det dåliga skicket på vägarna väckt missnöje bland befolkningen.

I intilliggande Senegal omkom elva personer på tisdagsmorgonen i en trafikolycka i norra delen av landet.

Utrikes

Rekordhög drogdödlighet i England och Wales

Heroin och andra opiater är inblandade i över hälften av överdoserna i England och Wales. Arkivbild.
Foto: David Maialetti/AP/TT
Utrikes
Utrikes

England och Wales noterade under förra året det högsta antalet dödliga drogöverdoser sedan 1993, då statistiken började föras. Kokain och opiater, till exempel heroin, ligger bakom den oroande utvecklingen, enligt statistikmyndigheten ONS.

4 561 dödliga överdoser registrerades i länderna under 2020, en ökning med 3,8 procent sedan 2019. Opiater var inblandade i nära hälften av överdoserna.

Det är för tidigt att bedöma om pandemin och nedstängningarna av samhället haft någon inverkan på antalet överdoser, enligt statistikmyndigheten.

Problemen är betydligt större i norra delen av landet än i den södra. Den kraftigaste ökningen av dödliga överdoser noteras i nordöstra England, medan London har lägst antal dödliga överdoser i förhållande till folkmängd.

Skottland, som har Europas högsta drogdödlighet, konstaterade i förra veckan att över 1 300 människor dog i överdoser förra året. Siffran har stigit sju år i följd.

Utrikes

Explosion i Kabul och fortsatta strider

En kraftig explosion skakade Kabuls finare kvarter på tisdagskvällen, samtidigt som talibanerna gör framryckningar kring flera städer i Afghanistan.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes En kraftig explosion har inträffat nära diplomat- och regeringskvarteren i Kabul, rapporterar medier.
I staden Lashkar Gah i södra Afghanistan fortsätter striderna mot talibanerna och minst 40 civila har dödats det senaste dygnet.

Sex skadade togs emot efter explosionen i Kabul på tisdagskvällen, twittrade huvudstadens akutsjukhus. Officiella källor uppgav att det var en bilbomb som sprängdes nära försvarsminister Bismillah Mohammadis bostad i centrala Kabul.

Ingen grupp sade sig omedelbart ligga bakom attentatet.

Urskillningslöst skjutande

Uppgifterna om 40 dödade och över hundra skadade i Lashkar Gah kom i en tweet från FN-missionen UNAMA tidigare på dagen.

Det är talibanernas anfall på marken och regeringssidans flygattacker som orsakar mest skada, skriver UNAMA och uttrycker djup oro för "urskillningslöst skjutande" och ockupation av sjukvårdsinrättningar och vanliga människors hem.

Lashkar Gah med 200 000 invånare är huvudstad i Helmandprovinsen. Talibanerna behärskar redan stora delar av landsbygden men har på senare tid angripit större städer.

"Vänligen ge er av!"

Regeringsarmén ber nu stadsborna att omedelbart lämna Lashkar Gah.

– Vänligen res i väg snarast möjligt så att vi kan inleda vår operation, manade general Sami Sadat via nyhetsmedier.

– Jag vet att det är väldigt svårt för er att lämna era hem – det är svårt för oss också – men var snäll och förlåt oss om ni blir tvångsflyttade för några dagar, fortsatte han.

Talibanerna har erövrat de flesta lokala radio- och TV-stationer de senaste dagarna. Sefatullah, som leder radiostationen Sukon i Lashkar Gah, berättar att man slutade sända för två dagar sedan då kontoret blev ockuperat.

På tisdagen var striderna intensiva runt fängelset och polishuset, medan amerikanskt och afghanskt flyg försöker slå tillbaka talibanerna från luften, berättar Sefatullah.

Tjänstemän dödas

I Herat i norra Afghanistan gick stadsbor upp på sina takterrasser och skanderade "Gud är störst!" när regeringsstyrkor hade tvingat talibanerna att retirera från sitt senaste anfallsförsök.

Regeringsarmén säger sig ha tryckt tillbaka anfall mot flygplatsen, som är livsviktig för förnödenheter till Herat.

Afghanska oberoende människorättskommissionen uppger att talibanerna utfört hämndmord i staden Spin Boldak nära pakistanska gränsen och lämnat minst 40 döda.

"Talibanerna jagade och identifierade nuvarande och tidigare regeringstjänstemän och dödade dessa personer, som inte alls hade del i några strider", skriver gruppen.

Enligt Rädda barnen har omkring 80 000 barn blivit internflyktingar sedan juni då de senaste striderna tog fart, och många skolor och kliniker har blivit förstörda.

"Bara kamp om makten"

Talibanernas framfart sedan de utländska styrkorna började dras tillbaka i våras kan ses som en del av taktiken i samband med de förhandlingar som USA lett.

– För ögonblicket kräver de lejonparten av makten i en kommande regering, givet det militära läget som de ser det, säger USA:s särskilde utsände till Afghanistan, Zalmay Khalilzad, enligt Reuters.

Khalilzad är huvudarkitekt till det avtal som USA slöt med talibanerna inför sin reträtt ur Afghanistan. Han höll tal per video till ett säkerhetsforum i Aspen och manade parterna att sluta fred. Fyrtio år av krig i Afghanistan "har inget berättigande längre", sade han.

– Det är bara en kamp om maktbalans, om fördelning av makt mellan olika fraktioner, sade Khalilzad.

Regeringsstyrkorna som patrullerar Lashkar Gahs öde gator har uppmanat invånarna att fly staden 'några dagar' för att man ska kunna slå tillbaka talibanerna.
Regeringsstyrkorna som patrullerar Lashkar Gahs öde gator har uppmanat invånarna att fly staden "några dagar" för att man ska kunna slå tillbaka talibanerna.
Foto: Abdul Khaliq/AP/TT

Utrikes

Över 100 miljoner vaccindoser donerade av USA

En ung kvinna i Argentina får en dos vaccin som donerats av USA.
Foto: Gustavo Garello/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA har donerat över 100 miljoner doser vaccin mot covid-19 till ett 60-tal länder, uppger Vita huset.

Till de länder som har fått flest doser hör Indonesien, Filippinerna, Colombia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan och Sydafrika. En stor del av doserna har donerats genom det globala vaccinprogrammet Covax.

Senare den här månaden ska USA börja skicka omkring 500 miljoner doser av Pfizer-Biontechs vaccin till hundra låginkomstländer.

Vita huset uppger att USA inte har för avsikt att donera vacciner för att få något i gengäld utan att det bara handlar om att rädda liv. Kina och Ryssland, som har utvecklat egna vaccin, har tidigare anklagats för att bedriva så kallad vaccindiplomati.

Utrikes

Expert: Mordet kan förbli olöst

Den belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjov hittades död i en park i Kiev under tisdagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Den unge belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjov har hittats död i Kiev.
– Jag tror inte det var en tillfällighet, säger Ryhor Nizhnikau, Belaruskännare och forskare vid Finlands utrikespolitiska institut FIIA, till TT.

Den 26-årige Sjisjov ledde en Ukrainabaserad ideell organisation som hjälper belarusier att lämna hemlandet. Omständigheterna runt hans död är inte helt klarlagda än. Men enligt Sjisjovs vänner hade han känt sig förföljd på sistone. Enligt hans medarbetare gav han sig I måndags morse ut på en löptur och kom inte tillbaka.

Sjisjovs partner ska ha anmält honom försvunnen – och på tisdagen hittades han hängd i en av Kievs parker, inte långt från sin bostad, med skador i ansiktet. Den ukrainska polisen utreder hans död som misstänkt mord och bedömare riktar ljuset mot säkerhetstjänsten i Sjisjovs hemland.

– Vi har inga bevis på att belarusiska säkerhetstjänster ligger bakom mordet, men om det skulle vara så har den belarusiska regimen tagit steget från skrämselpolitik till direkt agerande, säger Ryhor Nizhnikau.

Omfattande protester

På måndag nästa vecka har det gått ett år sedan det mycket omstridda presidentvalet i Belarus då Aleksandr Lukasjenko påstods ha valts för ytterligare en mandatperiod. De omfattande efterföljande protesterna mot valresultatet har bemötts med mycket hård hand av myndigheter.

– Det här sänder signaler att mord och hämnd kommer att följa alla som är emot den belarusiska regimen, även om de lämnar landet. För många sätter det punkt för deras kamp mot den nuvarande regimen, säger Ryhor Nizhnikau.

Det är inte första gången en belarusisk regimkritiker hittas död i Kiev. 2016 dödades journalisten Pavel Sjeremet i centrala Kiev av en bilbomb. Pavel Sjeremet arbetade med tv i Belarus innan han lämnade landet efter att ha hamnat i konflikt med Aleksander Lukasjenkos regim. Mordet är fortfarande olöst.

Tidigare i år publicerade den belgiska tidningen EUObserver en inspelning från 2012 som påstods vara ett samtal mellan dåvarande chefen för KGB i Belarus och andra KGB-anställda där de diskuterar mordplaner på bland annat Pavel Sjeremet.

Hemliga operationer

Även Kremlkritiker har mördats i Ukraina de senaste åren. Enligt uppgifter till journalistnätverket Bellingcat har ryska FSB-medarbetare i Kiev infiltrerat oppositionella belarusiska grupper i Ukraina.

– Belarusiska, ukrainska och ryska säkerhetstjänster har ett nätverk sedan 90-talet som är byggt på kontakter och korruption. Det möjliggör olika sorters hemliga operationer, säger Ryhor Nizhnikau.

– Kiev och Ukraina är ett lätt territorium att agera i för både ryska och belarusiska säkerhetstjänster.

Reformerar säkerhetstjänsten

Regeringen i Ukraina håller på att reformera säkerhetstjänsten, bland annat med stöd från EU och USA. Den ukrainska säkerhetstjänsten har skakats av flera korruptionsskandaler.

En brottsutredning gällande misstänkt mord har inletts i fallet med Sjisjov.

– Mordet skedde i Ukraina och det ökar sannolikheten att fallet förblir olöst. Därför kommer det antagligen inte att leda till stor uppmärksamhet från väst, säger Ryhor Nizhnikau.

Tatiana Kireeva/TT

Ryhor Nizhnikau på finländska Utrikespolitiska institutet.
Ryhor Nizhnikau på finländska Utrikespolitiska institutet.
Foto: FIIA/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Utrikes

"Branden var som en bomb"

Med brandsläckare, hinkar och slangar försöker invånarna försvara sig mot branden i Turkiet.
Foto: Emre Tazegul/AP/TT
Utrikes
Utrikes – Eldsvådan kom på ett ögonblick. Jag har aldrig sett något liknande. Man kan inte ens kalla det för en brand. Det var verkligen som en bomb.

Lantbrukaren Mevlut Tarim vid turkiska sydkusten berättar för AFP att han ändå lyckades fösa med sig sina råmande, skräckslagna kor i svart brandrök mellan brinnande buskar.

Lågorna tog ett av djuren.

– Se er omkring. Det är en katastrof. Vi har tur som lever, säger han.

Sjunde dagen

Skogsbränderna som härjar i Turkiet för sjunde dagen i rad är de värsta på flera generationer. Hittills har åtta människor dött, och tusentals djur. Enorma arealer av lummig grönska har förvandlats till aska och svarta nakna trädstammar.

Regeringen har kritiserats för att ha reagerat långsamt och för bristfälligt underhåll av brandflyget. Först i söndags bad Ankara EU om hjälp med brandbekämpningen, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Turkiska myndigheter sade på tisdagen att 156 bränder brutit ut senaste veckan, varav 146 bragts under kontroll, rapporterar tyska nyhetskanalen NTV. Det är främst Medelhavskusten som är drabbad.

Värmerekord: 45,3 grader

I grannlandet Grekland är läget lika illa, och en värmetopp på 46 grader i skuggan (rekordet är 46,3 grader i byn Makrakomi, skriver EFE) gör det än lättare för elden att ta sig.

Den nord-sydgående motorvägen har stängts av norr om Aten då den hotas av eld från foten av berget Parnitha, som också gett störningar i tågtrafiken. Ett industriområde tre mil norr om Aten ligger också i brandens riktning, och civilförsvaret manar alla som bor i närheten att stänga dörrar och fönster så att inte gnistor flyger in, rapporterar Reuters.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis bad alla att använda ett minimum av el – till exempel strunta i vattenkokaren och sätta luftkonditioneringen som lägst på 26 grader – för att Grekland ska slippa större elavbrott.

Ingen lindring om natten

Medierna påminner om skräcksommaren 1987 då 1 300 människor avled i hettan. Den stora skillnaden nu är att hemmen då saknade luftkonditionering, och att samhället nu även ordnar svala platser för behövande.

Ett stort problem är att nätterna inte blir svalare än 30 grader, så kroppen får inte den nattliga återhämtning den behöver, konstaterar läkarkollegiet och rekommenderar folk att dricka mycket vatten men undvika alkohol, och att inte vara ute när det är som hetast.

Mordbrännare fast

Även södra och mellersta Italien plågas av mark- och skogsbränder. Hundratals av dem är anlagda, säger polisen som gripit två män på bar gärning i ett naturskyddsområde på Sardinien, enligt tyska nyhetskanalen ntv.

Endast fem procent anläggs av pyromaner, säger experter till nyhetsbyrån APA. Resten anläggs av ekonomiska skäl – för att kunna bebygga marken. Detta trots förbud att bebygga brandskadad mark och trots fyra till tio års fängelsestraff för den som fälls för att ha anlagt skogsbrand.

"Skadorna som bränderna orsakar går inte att ange i siffror. Det dröjer 15 år innan en skog vuxit upp igen", konstaterar lantbrukarförbundet Coldiretti och tillägger:

"Man talar alltid om hur många hektar skog som har förstörts, men inte om de tusentals insekter, fåglar och reptiler som dör i lågorna eller av näringsbrist".

Amery von Schoultz/TT

En kvinna flyr med sina djur från en brand nära Bodrum i Turkiet på måndagen.
En kvinna flyr med sina djur från en brand nära Bodrum i Turkiet på måndagen.
Foto: Mehmet Guzel/AP/TT
Lågorna slår upp ur skogen i Tatoi norr om Aten. Värmerekord i Grekland på över 45 grader gynnar elden.
Lågorna slår upp ur skogen i Tatoi norr om Aten. Värmerekord i Grekland på över 45 grader gynnar elden.
Foto: Michael Varaklas/AP/TT

Utrikes

Minst 16 dödade i östra Kongo-Kinshasa

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 16 människor har dödats i nordöstra Kongo-Kinshasa, däribland två kvinnor. De ska ha knivhuggits till döds vid en huvudväg i provinsen Ituri i nordöstgra delen av landet.

Offren togs som gisslan flera veckor tidigare av medlemmar i islamistiska milisgruppen ADF, uppger en lokal tjänsteman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA och ekonomin utmaningar för ny president

Ebrahim Raisi, Irans nytillträdde president, vid en pressträff i juni. Han sade då bland annat att han inte kommer att träffa USA:s president Joe Biden eller delta i samtal om Irans stöd till miliser i regionen.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes En ultrakonservativ präst som lovat att rädda Irans ekonomi och stoppa korruptionen. Men Irans nytillträdde president, 60-årige Ebrahim Raisi, kopplas också till massavrättningarna av politiska fångar som ska prövas i svensk domstol.
PREMIUM

Iklädd svart turban – i den shiamuslimska traditionen ett tecken på att en person är ättling till profeten Mohammed – genomgick Ebrahim Raisi under tisdagen de ritualer som gör honom till Irans president. Till skillnad från hans mer reformvänlige företrädare Hassan Rohani är Raisi en ultrakonservativ muslim som står nära Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Raisis far var präst och sonens konservativa övertygelse cementerades tidigt. Som student på 1970-talet deltog han i protesterna mot den väststödde shahen, som moderniserat och sekulariserat Iran och som sedan störtades i den islamistiska revolutionen 1979 då Iran blev en teokrati.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL